Εμφύλιος στη Λιβερία, εν αναμονή να επέμβουν 4.500 Αμερικανοί πεζοναύτες

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2003 10:36
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κινητοποιήσει 4.500 πεζοναύτες για ενδεχόμενη ανάπτυξή τους στη Λιβερία τις προσεχείς ημέρες, καθώς μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, αλλά ο πρόεδρος Μπους δεν έχει λάβει ακόμη οποιαδήποτε απόφαση.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε χθες τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα Μονρόβια, μετά την έκρηξη βλημάτων όλμων στην αμερικανική πρεσβεία που προκάλεσαν τον τραυματισμό τριών ανθρώπων.

Ο εκπρόσωπος του State Department, Φίλιπ Ρίκερ κάλεσε τους αντάρτες να θέσουν τέρμα στους «ανεύθυνους και αδιάκριτους» βομβαρδισμούς τους στην πρωτεύουσα Μονρόβια.

«Εάν (οι αντάρτες) θέλουν να τους εμπιστευθούμε ώστε να μετάσχουν σε μία μελλοντική δημοκρατική κυβέρνηση της Λιβερίας, πρέπει να τηρήσουν τώρα τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε ο Ρίκερ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι μεταφέρονται από την Ερυθρά Θάλασσα στο Κέρας της Αφρικής στη Μεσόγειο 4.500 πεζοναύτες για να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν-αν χρειαστεί-στη Λιβερία. Τη διαταγή έχει υπογράψει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Νταν Χέτλαντζ.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξουν στρατεύματα στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβερία «πριν είναι πολύ αργά» και προειδοποίησε τις ανταρτικές οργανώσεις ότι εάν καταλάβουν την εξουσία δεν πρόκειται να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους δεν έχει πάντως αποφασίσει ακόμη τη συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτών σε ειρηνευτική δύναμη στη Λιβερία και προς το παρόν έχει στείλει στη Μονρόβια μιά μικρή ομάδα συμβούλων για να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση.

Κάτοικοι της πόλης απόθεσαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ τις σορούς 18 θυμάτων των συγκρούσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αβελτηρία της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά την αποστολή στρατευμάτων στη χώρα.

Το Πεντάγωνο έχει στείλει από την περασμένη Κυριακή 41 πεζοναύτες για να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας αλλά και την απομάκρυνση όσων Αμερικανών υπηκόων παραμένουν στη Λιβερία.

Χθες έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στην Μονρόβια περισσότεροι από 90 άνθρωποι, καθώς ο ηγέτης των ανταρτών Σέκου Ντάματ Κόνε, προσπαθεί να να εξασφαλίσει τον «ολοκληρωτικό έλεγχο» της πρωτεύουσας Μονρόβια, απομακρύνοντας από την εξουσία τον πρόεδρο Τσαρλς Τέιλορ.

Περίπου 60 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά όλμων των ανταρτών καθώς είχαν βγεί από τα σπίτια τους για να αναζητήσουν νερό και τρόφιμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή