Τόνι Μπλερ : «Η Β. Κορέα πρέπει να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα»

Και νέες διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες
Τρίτη, 22 Ιουλίου 2003 12:18
A- A A+

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται στη Βόρεια Κορέα να συνεχίζει την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος, απέκλεισε όμως την εκδοχή μιας στρατιωτικής επίθεσης και τόνισε ότι η διπλωματία με ιδιαίτερη ευαισθησία πρέπει να επιλύσει την εννιάμηνη κρίση. «Δεν μπορούμε να εισβάλουμε σε χώρες μόνο και μόνο γιατί έτσι θέλουμε», είπε.

Μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Τσίνγκχουα, ο Μπλερ είπε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να δράσει κατά των χωρών που αψηφούν το διεθνές δίκαιο. «Τι συμβαίνει εάν η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί ν'αναπτύσσει πυρηνικά όπλα; Είναι δύσκολα τα ερωτήματα που προκύπτουν. Αλλά δεν μπορείς απλώς να πείς ότι μια χώρα συμπεριφέρεται με φοβερό τρόπο και να της επιτρέπεις να το κάνει. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που εφαρμόζονται στην περίπτωση αυτή», τόνισε.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεκινήσουν εντός των επομένων εβδομάδων διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ, την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

«Υπήρξαν επαφές μεταξύ Κίνας, Ηνωμένων Πολιτειών και Βόρειας Κορέας. Υπάρχει βούληση να διεξαχθούν και άλλες διαπραγματεύσεις σε μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο Μπλερ μετά τις συναντήσεις του με τους τρείς ανώτατους αξιωματούχους της κινεζικής ηγεσίας.

Στη Σεούλ, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τζονγκ Σε-Χιούν δήλωσε σήμερα ότι οι πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες που κατέβαλε η Κίνα και άλλες πλευρές κατέστησαν τη δυνατότητα των συνομιλιών για τα πυρηνικά με τη Βόρεια Κορέα «πιο εφικτή από ποτέ».

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης που προκλήθηκε από την εκ νέου εφαρμογή του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κίνα διοργάνωσε τον Απρίλιο την πρώτη σειρά διαβουλεύσεων που χαρακτήρισε μια «καλή αρχή» για την επίλυση του προβλήματος, από τις οποίες όμως δεν επήλθε μια λύση.

Η Πιονγιάνγκ είχε ήδη αποσύρει 8.000 ράβδους πυρηνικών καυσίμων με τις οποίες μπορούσαν να παραχθούν έξι ατομικές βόμβες, σύμφωνα με έκθεση των νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει πολυμερείς διαπραγματεύσεις συμπεριλαμβάνοντας τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ενώ η Βόρεια Κορέα θέλει να διαπραγματευτεί μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες τις οποίες κατηγορεί ότι έθεσαν τέρμα σε μια συμφωνία του 1994 που προέβλεπε την εφοδιασμό της χώρας με πετρέλαιο και την κατασκευή αντιδραστήρα ελαφρού νερού με αντάλλαγμα τη διακοπή του πυρηνικού εργοστασίου της Γιονγκμπιόν που παράγει πλουτώνιο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Μπλερ ζήτησε επίσης το πλαίσιο των συζητήσεων να διευρυνθεί με τη συμμετοχή της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. «Νομίζω, όπως έχω ήδη πεί, ότι η διαδικασία πρέπει τουλάχιστον σε ένα ορισμένο στάδιο, να διευρυνθεί με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα», υπογράμμισε. «Η βασική αλλαγή σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα είναι ότι υπάρχει τώρα μια περιφερειακή πίεση εκ μέρους κυρίως της Κίνας, αλλά και της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ώστε να γίνει κατανοητό στο βορειοκορεατικό καθεστώς πως πρέπει να αλλάξει τη θέση του για αυτό το πρόγραμμα πυρηνικού εξοπλισμού», πρόσθεσε ο Μπλερ.

Η Κίνα έστειλε πρόσφατα απεσταλμένό της στην Πιονγιάνγκ ο οποίος διαβίβασε μήνυμα του προέδρου Χου Τζιντάο στο βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Ο απεσταλμένος μετέβη κατόπιν στην Ουάσινγκτον στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ουίλιαμ Πέρι, πρώην υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Κλίντον, προειδοποίησε χθες βράδυ ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να διαθέτει οκτώ ατομικές βόμβες έως τα τέλη της χρονιάς, εάν το πυρηνικό της πρόγραμμα συνεχιστεί.

«Εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με το σημερινό ρυθμό, στο τέλος του έτους νομίζω ότι θα έχει περίπου οκτώ πυρηνικές κεφαλές και του χρόνου θα αρχίσει την παραγωγή πέντε έως δέκα βομβών ετησίως», δήλωσε ο Πέρι που ήταν ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον στη Βόρεια Κορέα.

«Θεωρώ ότι αυτό θέτει σε απαράδεκτο κίνδυνο την ασφάλεια μας. Αν μια από τις τρομοκρατικές οργανώσεις θέλει να προμηθευτεί όπλα ή είναι ικανή να προμηθευτεί πλουτώνιο, τότε πρεπει να αποχαιρετίσουμε τις αμερικανικές πόλεις», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος ουσιαστικά δεν προέρχεται από την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα αλλά από την πιθανή πώληση σχάσιμου πυρηνικού υλικού από τη χώρα αυτή.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή