«Νεκροί» οι γιοι του Σαντάμ

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2003 07:10
UPD:07:25

A- A A+

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχθηκαν Ουάσινγκτον και Λονδίνο, τα νέα για τον θάνατο των γιών του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάϊ και Κουσάϊ, στη διάρκεια πολύωρης επιχείρησης, που πραγματοποίησαν χθες οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει νέα ώθηση στις έρευνες για τον εντοπισμό του ίδιου του Σαντάμ, και αναμένεται να οδηγήσει στην εκτόνωση των επιθέσεων κατά των αμερικανικών και των βρετανικών δυνάμεων στη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, χαρακτήρισε θετικά νέα την είδηση του θανάτου των γιών του Χουσεΐν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Πρόκειται, όπως είπε, για μία ακόμη διαβεβαίωση στον ιρακινό λαό, ότι το καθεστώς του Σαντάμ αποτελεί παρελθόν και δεν πρόκειται να επιστρέψει.

Ο θάνατός τους, σηματοδοτεί μία μεγάλη ημέρα για το νέο Ιράκ, σχολίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

Τον τερματισμό της αμερικανικής κατοχής το συντομότερο δυνατόν και τον σχηματισμό μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης αναγνωρισμένης διεθνώς, ζήτησε ο Κόφι Ανάν, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρουσία αντιπροσωπείας της νέας ιρακινής πολιτικής διοίκησης.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία των συμβούλων του Τζωρτζ Μπους, για θέματα εθνικής ασφάλειας, ανέλαβε την ευθύνη για το ζήτημα που προέκυψε από τους αστήρικτους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου, αναφορικά με την προσπάθεια της Βαγδάτης να αγοράσει ουράνιο από την Αφρική.

Ο Στήβεν Χάτλεϋ, δήλωσε ότι η CIA τον είχε προειδοποιήσει ότι οι πληροφορίες της αντικατασκοπείας τις οποίες επρόκειτο να επικαλεστεί ο Μπους, ήταν αστήρικτες και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να αποσύρει τις σχετικές αναφορές από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου τον περασμένο Οκτώβριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή