Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (23/07/2003) 02/04

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2003 19:01
A- A A+

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να συνεχίσω και να ολοκληρώσω. Με είχατε διακόψει και την προηγούμενη φορά, δεν με αφήσατε να το σχολιάσω ότι κατά την ημέρα του γάμου 11 Δεκέμβρη στις επόμενες εφημερίδες 12 Δεκέμβρη πέραν των επιθέσεων που γινόντουσαν ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος ο οποίος είχε τελέσει το γάμο καυχιόταν ότι δεν είχε ευχηθεί το ζευγάρι και είχε αρνηθεί να δεχθεί και χειραψία, να πιάσει χέρια.

Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπιζόντουσαν οι κατηγορούμενοι σε κείνο το στάδιο της διαδικασίας. Φαντάζομαι όχι και σήμερα. Συμπληρωματικά να πω ότι πέραν των άνω και εκ κατακλείδι εγώ, θα συνεχίσει η κα Βαγιανού, σας καταθέτω δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› από 30 Μαίου 2003 από το οποίο προκύπτει ότι έκλεισε η δικογραφία της υπόθεσης ΕΛΑ. Σύμφωνα με το οποίο και όπως είναι γνωστό στους δικαστικούς και τους μη δικαστικούς κύκλους η κλήση σε απολογία που επιδόθηκε στην κα Κυριακίδου η οποία αφορούσε το αδίκημα της απλής συνέργιας με την μορφή της ψυχικής συνδρομής, επιδόθηκε τυπική κλήση στην κα Κυριακίδου για το αδίκημα της απλής συνδρομής με την μορφή της ψυχικής συνέργιας το οποίο παραμένει ατιμώρητο κατά τον τρομονόμο και το οποίο οδηγεί μαθηματικά στην απαλλαγή της από το Συμβούλιο Εφετών γράφει η εφημερίδα.

Υπενθυμίζει η εφημερίδα ότι η κα Κυριακίδου στις καταθέσεις της είχε αποδεχθεί ότι ήταν μέλος του ΕΛΑ, ότι είχε νοικιάσει διαμέρισμα για λογαριασμό της Οργάνωσης και είχε κάνει και πολλά άλλα πράγματα. Τα έχει παραδεχθεί η κα Κυριακίδου. Βεβαίως θα μου πείτε ότι είναι ένα δημοσίευμα και βεβαίως θα μου πείτε ότι είναι μία υπόθεση η οποία δεν έχει καταστεί αμετάκλητη για να αποτελέσει με οποιοδήποτε τρόπο υλικό αυτής της δίκης. Δεν σας προσκομίζω γι αυτό το σχετικό υλικό. Σας προσκομίζω μόνο το δημοσίευμα γιατί είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο ισότιμα και δίκαια η δικαιοσύνη σύμφωνα με τις αρχές του νόμου και του δικαίου αντιμετωπίζει ίδιες καταστάσεις, ούτε καν ίδιες.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου)

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχετε δίκιο κα Σωτηροπούλου, ίδιες κατά το κατηγορητήριο. Το επικαλούμαι κ. Πρόεδρε διότι ήταν προφανής ο τρόπος με τον οποίο η δικαιοσύνη μερολήπτησε υπέρ της κας Κυριακίδου όπως ακραία μερολήπτησε σε βάρος της κας Σωτηροπούλου στην διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Βαγιανού έχει το λόγο.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δυο λόγια κι εγώ, δεν θα σας κουράσω. Θα συσχετίσω βέβαια αυτά που θα σχολιάσω για ένα έγγραφο που προσκομίζουμε εδώ, αυτή την βεβαίωση του ΟΛΠ σχετικά με ένα αποδεικτικό ζήτημα το οποίο έμεινε εκκρεμές και δεν ενημερωθήκαμε τουλάχιστον. Δεν ξέρω αν είναι εκκρεμές.

Η κα Σαγρή η δεύτερη μάρτυρας που κλήθηκε εδώ για να στοιχειοθετήσει την απλή συνέργια της κας Σωτηροπούλου στην απόπειρα έκρηξης στον Πειραιά, υποσχέθηκε στο Δικαστήριό σας, μάλλον ανέλαβε την υποχρέωση προς το Δικαστήριό σας να προσκομίσει κάποια στοιχεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα εισιτήρια τα οποία περιμένουμε αλλά δεν ήρθαν, την απόδειξη.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Το πρώτο που θέλω να βάλω εδώ είναι να ρωτήσω, τα έφερε η κα Σαγρή, έφερε οποιοδήποτε στοιχείο......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, τίποτα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Που να λέει ότι θα πήγαινε εκδρομή, ότι αυτή η εκδρομή οργανωνόταν από κάποιο γραφείο, ότι αυτή η εκδρομή θα γινόταν κάποια ημερομηνία ή κάποια βεβαίωση; Είπαμε για «ΠΡΙΝΟΥ› εδώ πέρα, είπαμε για εισιτήρια. Ρωτώ το Δικαστήριό σας, έφερε.....;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μας λέει ο κ. Γραμματεύς ότι εστάλη ένα φαξ που δεν έβγαιναν τα γράμματά του. Δεν φαινόταν ούτε τηλέφωνο, ούτε τίποτα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Έλεγε κάτι. Τί νόημα έχει κ. Πρόεδρε να επικοινωνήσετε μαζί της; Τί νόημα έχει αυτό να επικοινωνήσει το Δικαστήριο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν φαινόταν ούτε τηλέφωνο.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Δεν αξίζει τον κόπο να επικαλούμαστε αυτό το πράγμα. Έφερε η κα Σαγρή κάποιο πιστοποιητικό, κάποια παραστατικά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν βγαίνουν γράμματα κι αν δεν βγαίνουν γράμματα δεν διαβάζεται.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Ότι πήγε μια εκδρομή και ήταν στον Πειραιά την επίμαχη ημερομηνία, δεν έφερε επομένως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έγγραφο το οποίο δεν φαίνεται ένα κατανοητό νόημα να το πάρουμε εμείς και να το αποθηκεύσουμε στον εγκέφαλό μας δεν είναι έγγραφο. Επιστολή ήταν αυτή; Τα γράμματά της....

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Δεν ήταν καν έγγραφο κ. Πρόεδρε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν το έχει ο κ. Γραμματεύς να το δούμε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Αν το έχει να το δούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλει τα έξοδα; Κι ένας άλλος μας ζητούσε τα έξοδα. Ο παλιατζής ο κ. Λουδάρος ζήταγε τα έξοδα. Δεν έστειλε αυτά που ζητήσαμε κα Κούρτοβικ. Ζητήσαμε κάτι το οποίο δεν μας το έστειλε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Κάτι από τον «ΠΡΙΝΟ› που την συμπεριέλαβε σε αυτό το πρόγραμμα εκδρομών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό ζητήσαμε, δεν μας ήρθε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Το επίκεντρο των υποτιθέμενων περιστατικών που περιέγραφε η κα Σαγρή ήταν ο τόπος ενός κυλικείου εκεί στην πύλη Γ στην Ακτή Τσελεπή όπου υποτίθεται στην 01:00 της 27ης προς 28ης είδε τον Σάββα Ξηρό και την Αγγελική Σωτηροπούλου αγκαλιά με μια εξαιρετικά ύποπτη τσάντα μέσα στα σκοτάδια μιας κλειστής καφετέριας να καιροφυλαχτούν, να εποπτεύουν, να καραδοκούν, τέλος πάντων δεν έγινε καθαρό τί έκαναν αυτοί οι δύο μέσα στα μεσάνυχτα, εντελώς απέναντι από την κα Σαγρή και κρατώντας αυτή την φοβερή τσάντα.

Επειδή πήγαμε εκεί πέρα όπως είπαμε και τότε στο Δικαστήριό σας. Φέραμε φωτογραφίες αυτού του κυλικείου, αυτού που περιγράφει τουλάχιστον η κα Σαγρή. Είδαμε ότι το κυλικείο αυτό είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο. Το είδαμε σε ταμπέλες του κυλικείου, σας προσκομίσαμε φωτογραφίες.

Πήγα στον ΟΛΠ επειδή ανήκει στον ΟΛΠ αυτό το κυλικείο, είναι ακτή και είναι σε χώρο του ΟΛΠ. Μου έδωσε μετά από αίτησή μου για λογαριασμό της κας Σωτηροπούλου μια βεβαίωση ότι σύμφωνα με τους όρους της 18 του ΄94 διακήρυξης βάσει της οποίας διενεργήθηκε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την παραχώρηση της χρήσης του κυλικείου στον επιβατικό σταθμό της Ακτής Τσελέπη, πύλη Γ΄, ο ΟΛΠ απαιτεί την λειτουργία του κυλικείου κατά τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των πλοίων οποιαδήποτε ώρα κι αν αυτές πραγματοποιούνται.

Μετά όμως και από σχετικό προφορικό αίτημα του πλειοδότη τόσο στην αρχική σύμβαση 1/2/95 ως 31/1/98, όσο και στην σύμβαση παράτασής της από το ΄98 μέχρι 31/12/2010 περιελήφθη ο όρος ότι το κυλικείο θα παραμένει ανοιχτό όλο το 24ωρο. Η παρούσα χορηγείται για δικαστική χρήση άρα όταν εξιστορεί η κα Σαγρή ότι είδε τους δυο αυτούς ανθρώπους εκεί τη νύχτα της 27 προς 28 Ιουνίου 2002 αυτή η καφετερία-κυλικείο ήταν ανοιχτή όλο το 24ωρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι σημαντικό, φέρτε το.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Επομένως ένα σημαντικό και καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία αυτής της κυρίας είναι το γεγονός ότι ο χώρος, η σκηνή που βάζει να διαδραματίζεται αυτή η ύποπτη συνάντηση είναι ψευδώς περιγραφόμενως για να το πούμε «νομικίστικα›. Περιγράφεται ανακριβώς, ψευδώς και αυτό φωτίζει κ.κ. Δικαστές και όλα τα άλλα τα περίεργα, αντιφατικά, παράξενα, αλλόκοτα που εξέθεσε αυτή η γυναίκα περί «ΠΡΙΝΟΥ›, το ότι δεν βρήκε το γκρουπ, δεν βρήκε το πλοίο, αν υπήρχε γκρουπ, αν δεν υπήρχε, πώς γύρισε στο σταθμό μέσα σε μισή ώρα.

Εγώ δεν λέω εύκολα μεγάλες κουβέντες, το αποφεύγω αλλά έχω πια σχηματίσει την πεποίθηση και μετά από αυτό, τη μη προσκόμιση από μέρους της και την βεβαίωση αυτή ότι ήταν μια ανοιχτή και εν λειτουργία καφετέρια ότι η κα Σαγρή είπε ψέματα. Τώρα για ποιο λόγο και αυτή είναι η αξία των εφημερίδων κ. Πρόεδρε για τις οποίες διαμαρτύρεστε που διαβάζουμε, είναι η αξία να δούμε το κλίμα της εποχής που ενδεχομένως υπαγόρευσε σε μερικούς ανθρώπους να πάνε να πουν ψέματα ακόμα και με καλή πίστη, ακόμα για να χτυπήσουν αυτή την παρέκκλιση από τα πρότυπα, τα ηθικά πρότυπα, από τα στερεότυπα που η κα Σωτηροπούλου αντιπροσώπευε εκείνη την εποχή γιατί έζησε με δυο άντρες που ανήκαν στην 17Ν. Και μόνο γι αυτό άξιζε τον κόπο αυτά που.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Ποιο είναι το κακό κ. Εισαγγελέα; Γιατί πράγμα διαφωνείτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε όλα διαφωνώ.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Γιατί κ. Εισαγγελέα; Συγχαρήκατε τότε την κα Σαγρή.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά που λέτε είναι αυθαίρετα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Συγχαρήκατε την κα Σαγρή για το δημοκρατικό της ήθος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Θυμάμαι ότι συγχαρήκατε την κυρία, με καλή πίστη....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ορκιστείτε ότι αυτά που λέτε είναι .......

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Τί να ορκιστώ αυτά που λέω;

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου)

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Συγγνώμη, Αγγελική. Προσκομίζω ένα πιστοποιητικό και το σχολιάζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα είχε μεγαλύτερη αξία ένα συμπυκνωμένο. Κύριε Πρόεδρε, εδώ αποδεικνύεται, κ.κ. Δικαστές....

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Τα είπα αυτά κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αποδεικνύεται αυτό το πράγμα, τελεία και τέρμα. Δεν σας αρέσει η βραχυλογία; Οι πολυλογίες έχουν τέτοια αξία νομίζετε; Εγώ δεν την καταλαβαίνω την δικονομία την δική σας.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε ότι λέει το έγγραφο αυτό το πράγμα και από αυτό βγαίνει εκείνο και τελείωσε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Διαμαρτυρηθήκατε πριν ότι μιλάμε αφηρημένα, ότι δεν επικαλούμαστε έγγραφα κλπ. Προσκομίζω αυτό το έγγραφο και το αξιολογώ και στα πλαίσια του ότι έμεινε εκκρεμές κ. Εισαγγελέα ένα αποδεικτικό ζήτημα εδώ πέρα. Δεν έμεινε εκκρεμές, ημιτελές αν θέλετε; Ότι αυτά που είπε η κα Σαγρή κάπως το Δικαστήριο ένοιωσε την ανάγκη να τα τεκμηριώσει; Την συγχαρήκαμε για το δημοκρατικό της ήθος και ας ανταποκρινόταν και αυτή να το αποδείξει το ήθος της.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς δεν συγχαρήκαμε κανέναν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ την συνεχάρην την μάρτυρα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Ναι, το είπα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και το επαναλαμβάνω κ. Πρόεδρε. Τίποτα δεν άλλαξε από τότε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Δεν άλλαξε τίποτα κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά τα οποία η κ. συνήγορος λέει τώρα, δικά της έργα.....

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Τί εννοείτε δικά μου έργα κ. Εισαγγελεύ; Τί εννοείτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με την έννοια ότι τα ζητήσατε να τα φέρετε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Με την έννοια ότι θα ζητήσω;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα ζητήσατε και τα φέρατε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Τα ζήτησα και τα έφερε και πιστοποιούν μια αλήθεια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί ταυτοποιείτε, τί ζητήσατε, αν, αν, αν; Τί είναι αυτά τα πράγματα;

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Ποια είναι τα «αν, αν›;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, έφερε ένα έγγραφο, κάνει αξιολόγηση.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Η κα Σαγρή μίλησε για κυλικείο της πύλης Γ, στην ακτή που φεύγουν τα πλοία για Σαντορίνη. Αυτή είναι η Ακτή Τζελέπη στην πύλη Γ, είναι αυτή η καφετέρια. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η κουβέντα δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Αυτό να ξέρετε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Όχι βέβαια αλλά η κουβέντα αναδεικνύει την πραγματικότητα.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου) Ποια είναι η πραγματικότητα; Ο κ. Εισαγγελέας ήταν παρών;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε εγώ ήμουν κ. Σωτηροπούλου.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ να μην μιλάτε έτσι.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου) Συγχαρητήρια σε μία ψευδομάρτυρα...... λέει ψέματα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Η κα Σαγρή έλεγε ψέματα κ.κ. Δικαστές.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου) Δεν είναι διαφορά σχεδόν 40 πόντων.....;

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Εντάξει κα Σωτηροπούλου. Τώρα σε ποιο βαθμό έλεγε ψέματα, που οδηγεί, γιατί οδηγήθηκε σε αυτά τα ψέματα δεν μπορούμε να ξέρουμε. Πάντως έλεγε ψέματα ή τουλάχιστον μερικά ψέματα. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό και πόσο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ τα άκουσα με προσοχή όσα είπατε πάντως όπως και το υπόλοιπο Δικαστήριο. Μπορείτε να προχωρήσετε σε άλλο έγγραφο. Δεν χρειάζονται τέτοιες εντάσεις.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Γιατί κ. Πρόεδρε δεν χρειάζονται;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι πολλές περιφράσεις οδηγούν σε ένταση, γι αυτό είπα πείτε τα να τα κατανοήσουμε και φέρτε και τα έγγραφα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Μα είναι ειδική η περίπτωση της κας Σωτηροπούλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλες είναι ειδικές οι περιπτώσεις.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Είναι ειδική η περίπτωση. Σας προσκομίζω επίσης κι εγώ – δεν σας διαβάζω για να μην σας κουράσω και σας εκνευρίζω – 4 εφημερίδες. Ξέρετε πώς χαρακτηρίζεται αυτή η γυναίκα; Μπαλαντέρ, δόλωμα, έτσι χαρακτηρίζεται. Πάρτε τες και διαβάστε τες. Ο ίδιος ο Τύπος λέει ότι πρόκειται για μπαλαντέρ, για δόλωμα, για τρόπο αποστολής μηνυμάτων στον κ. Κουφοντίνα. Έτσι χαρακτηρίζεται εκείνη την επίμαχη περίοδο. Είναι μία ειδική περίπτωση. Τί θα κάνουμε με μια γυναίκα που έζησε με έναν πρωταγωνιστή αυτής της Οργάνωσης; Τί θα την κάνουμε αυτή την γυναίκα, πώς θα εξακριβώσουμε την ενοχή της ή όχι; Πώς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι θα την εξακριβώσουμε με αυτά που λένε οι εφημερίδες;

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Είναι ένα δύσκολο έργο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ θα καθίσω να διαβάσω τις εφημερίδες τί λένε;

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Και αυτές κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, βλέπω ότι έχετε έναν διττό λόγο εδώ πέρα. Έγραφαν οι εφημερίδες άρα επηρεάζονται και αφού επηρεάζονται άσχημα με τις εφημερίδες παρά ταύτα εσείς φέρνετε να τις διαβάσουμε να επηρεαστούμε κι εμείς άσχημα;

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε γιατί τις φέρνετε;

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Για να δείτε κ. Πρόεδρε ότι .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διαβάστε τον Αριστοτέλη λιγάκι, πρόγονος είναι κι αυτός.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Ο δικαιϊκός λόγος που λέμε εδώ και εφαρμόζουμε στα Δικαστήρια εμφανίζεται αφηρημένος, γοητευτικός, ομοιογενής......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι αυτό αφήστε καλύτερα το Δικαστήριο έξω από τις εφημερίδες.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Υπάρχει όμως μια πολύ άσχημη κυνική πρακτική πολλές φορές λόγω των κοινωνικών ανταγωνισμών και επηρεάζει αυτό τον δικαιϊκό λόγο. Τον επηρεάζει πολύ. Είδατε τί έλεγε αυτή η εφημερίδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μου λέτε λοιπόν, διαβάστε το να επηρεαστείτε κι εσείς άσχημα κατά της κας Σωτηροπούλου.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Όχι, διαβάστε το για να δείτε πώς και με ποιους πολύπλοκους τρόπους στοιχειοθετήθηκε υποτίθεται σε έναν βαθμό ενδείξεων αν θέλετε .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά ψάχνουμε τώρα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Η ενοχή της κας Σωτηροπούλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην επηρεάζετε κι εμάς. Αν θέλετε να τα φέρετε βάλτε τα να υπάρχουν στην δικογραφία.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Θα σας τα φέρω, βεβαίως. Έχει μερικά αξιόλογα αποσπάσματα σε αυτές τις εφημερίδες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν θέλω να τα διαβάσω, να λένε τέτοια πράγματα για την γυναίκα, μπαλαντέρ και κολοκύθια. Δεν θέλω να τα βλέπω εγώ αυτά τα πράγματα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Σύλληψη για Λουκά και Σάββα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ›. «Το δόλωμα πάει τώρα φυλακή› στα «ΝΕΑ› στις 13/9, έλεγαν για την κα Σωτηροπούλου «το δόλωμα›. «Στα σίδερα η πρώτη κυρία της 17Ν› «Η ΧΩΡΑ› στις 13/9 και βέβαια αυτό που σας διάβασε η συνάδελφος «υπόλογη η Δικαιοσύνη για την απελευθέρωση της Σωτηροπούλου› 16/9. Ρίξτε μια ματιά αν θέλετε για να δούμε αυτές οι δαιμονοποιήσεις και αυτές οι ενσαρκώσεις του κακού, του επικίνδυνου πώς λειτουργούν, με πόσο πολύπλοκους τρόπους λειτουργούν ιδίως στο στάδιο που χρειάζονται ενδείξεις, υπόνοιες και όχι μια βεβαιότητα για τα ζητήματα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, να επισημάνω κάτι. Όταν καταθέτουμε τα δημοσιεύματα αυτά δεν ζητάμε από το Δικαστήριό σας να διαβάσει όλο το δημοσίευμα είναι όμως ενδεικτικά από τους τίτλους και από τα σημεία τα οποία σημειώνουμε το ποια ήταν η αντιμετώπιση, κάτι το οποίο δεν θεωρούμε ότι μπορεί σήμερα να επηρεάσει το Δικαστήριό σας. Είναι όμως το κλίμα το οποίο γεννούσε εκείνη την εποχή μάρτυρες. Το γεγονός ότι δύο άνθρωποι κάτω από αυτό το κλίμα και δύο γυναίκες, το έχω ξαναπεί, οδηγήθηκαν μήνες και χρόνια μετά από τα υποτιθέμενα γεγονότα τα οποία ισχυριζόντουσαν και επικαλούνταν ότι είχαν ζήσει να καταθέσουν σε βάρος της κας Σωτηροπούλου και είδαμε και τον τρόπο που εδώ εξήγησαν τον λόγο για τον οποίο ήρθαν να καταθέσουν. Δεν το άντεχα είπε η μία να είναι έξω και να λέει ότι δεν έχει σχέση και γι αυτό ήρθα να καταθέσω, ότι δεν ξέρει κλπ.

Είναι ενδεικτικό το κλίμα που έφτιαχνε, γένναγε τέτοιου είδους μαρτυρίες όχι μόνο σε βάρος της κας Σωτηροπούλου και άλλους μάρτυρες γέννησε αυτό το κλίμα. Αυτή η λειτουργία του Τύπου εκείνη την εποχή, είναι ένα θέμα το οποίο φαντάζομαι θα απασχολήσει για πολύ καιρό τους ερευνητές και τους σχολιαστές. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να καθοδηγείται από την τέταρτη εξουσία η εξουσία η δικαστική για να βγάζει αποφάσεις, για να φτιάχνει κατηγορητήρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην με κάνετε και γελάω τώρα, ότι εμείς καθοδηγούμαστε από τον Τύπο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μπορεί εσείς σήμερα να γελάτε γιατί θεωρείτε ότι είστε υπεράνω. Μπορεί να νοιώθετε ότι είστε υπεράνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι δυνατόν να μου λέτε εμένα ότι καθοδηγούμαστε από τον Τύπο;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν πρέπει να τα λέτε αυτά τα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Τύπου ασκεί μία άλλη τελείως διαφορετική λειτουργία που είναι η ενημέρωση....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσάς κ. Εισαγγελεύ που σας πείθουν και σας εμψυχώνουν.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο άλλος μας έλεγε «μαριονέτες› εδώ πέρα. Δικοί σας μάρτυρες έρχονται και μας λένε «μαριονέτες›. Τί κάθεστε τότε και μιλάτε; Ή μας θεωρείτε «μαριονέτες› ή μας θεωρείτε σοβαρούς Δικαστές και τα λέτε. Διαλέξτε τί κάνετε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εκφράζετε κι εσείς τα παράπονά σας στον Τύπο όπως τα εκφράζουμε κι εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ είμαστε η Ελληνική Δικαιοσύνη και επειδή έχω 34 χρόνια και οι συνάδελφοί μου κοντά, έχουμε τις ευαισθησίες μας. Δεν υπάρχει λόγος να μας βρίζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτός αν θέλουν εκ των προτέρων να απαξιώσουν την απόφαση αν γι αυτούς ενδεχομενικά έχει ένα δυσμενές περιεχόμενο γι αυτούς που υποστηρίζουν. Αυτό είναι δικαίωμά τους. Λέω όμως ότι μια τέτοια επικοινωνιακή πρακτική ορισμένων οι οποίοι έχουν κάποια σχέση με τους κατηγορουμένους εφόσον έρχονται και μάρτυρές τους δεν θα πρέπει από τους συνηγόρους να ευλογείται, όταν οι συνήγοροι προστατεύτηκαν από οποιαδήποτε επίθεση από τους άλλους να μην ταυτιστούν ούτε με την 17Ν, ούτε τίποτα. Από μένα τον Πρόεδρο είδατε προστατευτήκατε. Εσείς είστε υποχρεωμένοι το θεσμό που λέγεται δικαιοσύνη της πατρίδας σας, αν θέλετε την επιβίωση της δημοκρατίας να τον προστατεύετε. Εδώ δοκιμάζονται οι θεσμοί σας είπε ο κ. Εισαγγελεύς στην αρχή και φυσικά αυτό γίνεται. Φυσικά είστε κι εσείς υπεύθυνοι αν οι θεσμοί κάποτε αυτοί δοκιμαστούν τόσο πολύ που δεν ξέρουμε σε τί μπορούν να φτάσουν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, και για το θέμα της δίκαιης δίκης. Δεν είναι αίτημα μόνο του Δικαστηρίου και καθήκον του Εισαγγελέα. Είναι και της υπεράσπισης καθήκον και της πολιτικής αγωγής καθήκον. Είναι καθήκον εξίσου τηρητέο. Έτσι συνηθίζετε να απευθύνεστε και να λέτε για δίκαιη δίκη στο Δικαστήριο. Πώς το Δικαστήριο μπορεί να έχει δίκαιη δίκη όταν η πλευρά εκείνη ή εκείνη δεν είναι δικαία ή δεν τηρεί τους κανόνες της Ποινικής Δικονομίας; Πώς, ερωτώ; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η Έδρα δεν έχει εκείνη την βοήθεια που πρέπει κι εκείνο το στίγμα που πρέπει για να εμπεδώσει την δίκαιη δίκη;

Κύριοι Δικασταί, έξω μας βλέπουν και μας ακούν. Όταν ακούν διαρκώς αμφισβήτηση, όταν ακούνε διαρκώς πράγματα εντελώς αβάσιμα, εν τέλει εναντίον της λογικής δεν νομίζετε ότι αυτό το πράγμα βλάπτει την Δικαιοσύνη; Να πριονίσουμε; Πώς να πριονίσουμε; Κάποια στιγμή αυτό το πριόνισμα μήπως πέσει επάνω μας; Τότε θα είναι αργά.

Κύριε Πρόεδρε, το καθήκον είναι όλων, όχι μόνο του Προέδρου και του Δικαστηρίου ούτε και του Εισαγγελέα. Όλοι οφείλουμε το καθήκον αυτό προς την Δικαιοσύνη να το τηρήσουμε διότι εάν σκεφθούμε και ενεργήσουμε διαφορετικά τότε πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που πρέπει. Δηλαδή δεν θα έχουμε δίκαιη δίκη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εκ των πραγμάτων να απαντήσω κ. Πρόεδρε και να πω ότι τους κανόνες Ποινικής Δικονομίας και της δίκαιης δίκης .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς δηλαδή στέκεστε στα νύχια αρκεί να παίρνετε το λόγο....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εάν τον παίρνει ο κ. Εισαγγελέας τον δικαιούμαι κι εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπα για σας, απαντήστε. Για τους άλλους δεν είπε τίποτα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να πω λοιπόν ότι τους κανόνες της Ποινικής Δικονομίας και της δίκαιης δίκης οφείλει......

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κα Κούρτοβικ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τους κανόνες της Ποινικής Δικονομίας και τις αρχές της δίκαιης δίκης οφείλει να τους τηρεί, να τους σέβεται και να τους εφαρμόζει το Δικαστήριο, ο θεσμός και όχι εμείς. Εμείς, και αν ακόμη παραβούμε ή παραβιάσουμε τους κανόνες της δίκης ή της δικονομίας, οι συνέπειες για τη δίκη και τη δημοκρατία γενικότερα, είναι ασήμαντες. Αν όμως εσείς τις παραβιάζετε, είναι τεράστιες και για το θεσμό και για τη δημοκρατία και εν προκειμένω κυρίως για τους κατηγορούμενους. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να μιλάμε με τέτοιους όρους.

Να θυμίσω επιπλέον ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον κατηγορούμενο να σιωπά, δεν απαιτεί από τον κατηγορούμενο το δικαίωμα αλήθειας. Δεν ισχύει το ίδιο για τους μάρτυρες, δεν ισχύει το ίδιο για το Δικαστήριο και επομένως δεν μπορούμε να βάζουμε αυτά τα δύο πράγματα στην ίδια θέση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά δεν δικαιούστε όμως έξω να βγαίνετε και να λέτε ότι είναι προκατειλημμένα τα Δικαστήρια. Αυτό δεν δικαιούστε να το κάνετε όμως. Να βγαίνετε έξω και να λέτε ότι το Δικαστήριο αυτό είναι προκατειλημμένο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε εάν απευθύνεστε σε εμένα προσωπικά?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε κανέναν δεν απευθύνομαι. Αποδέκτες είναι οι πάντες. Αλλά γενικά οι συνήγοροι έχουν κι αυτοί ένα καθήκον έναντι του Δικαστηρίου. Αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό, δεν μπορώ να σας το διδάξω. Τα δίδασκαν στη Νομική Σχολή, τα δίδασκαν στο σπίτι μας περί του καθημερινού ήθους από εκεί και πέρα όποιος δεν το έχει αυτό, δικαίωμά του.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εναπόκειται σε εσάς να πείσετε ότι δεν είστε προκατειλημμένοι?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εναπόκειται σε εσάς ενδεχομένως εκ των προτέρων να προετοιμάζετε το έδαφος για τους συμπαθούντες ότι το Δικαστήριο είναι προκατειλημμένο. Πολύ ωραία! Εμείς λοιπόν δεν θα μπορούμε να πείσουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ξανά θα σας ρωτήσω αν απευθύνεστε σε εμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε προχωρήστε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και αν έχετε οποιοδήποτε παράπονο από εμένα στο ζήτημα αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπα προσωπικά για σας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επιμένω να σας πω ότι αν κάτι είναι στραβό στο Δικαστήριο, έχω δικαίωμα να το λέω κι εδώ και να το καταγγέλλω και έξω και δεν βλέπω για ποιο λόγο πρέπει εγώ να σεβαστώ και να προστατέψω τον οποιονδήποτε θεσμό, αν δεν σέβεται και δεν προστατεύει τον εαυτό του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Νομίζω ότι είναι σαφές αυτό. Εσείς οφείλετε να προστατέψετε το θεσμό σας, όχι εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς δεν έχετε κανένα καθήκον!

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ κ. Πρόεδρε δικάζομαι αυτή τη στιγμή. Εγώ εκπροσωπώ κατηγορούμενο, εγώ υφίσταμαι τις παραβιάσεις?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως με κάθε μέσο να απαξιώσουμε το Δικαστήριο!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν θέλετε δίκαιη απόφαση εσείς;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι το θέμα τώρα ή θα διαβάσουμε τα έγγραφα;

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε δεν καταλαβαίνω ποιο περιεχόμενο έχει η αντίθεσή μας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ουδέν.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Ποιος είπε ότι το Δικαστήριο είναι προκατειλημμένο;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Κύριε Εισαγγελέα, αυτό δεν αφορά το σημερινό ζήτημα. Με ποια έννοια το βάζετε σήμερα αυτό;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Μετεδόθη?

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Γιατί τίθεται σήμερα όταν λέμε ότι στα πλαίσια της αποδεικτικής διαδικασίας μια μάρτυρας η οποία κιόλας στοιχειοθετεί ένα ζωτικό ζήτημα αποδεικτικό?

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Γενικεύτηκε το θέμα. Επαναφέρετέ το εσείς λοιπόν.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Βάζετε ένα θέμα τήρησης και σεβασμού των θεσμών. Μα αυτό ακριβώς βάζουμε κι εμείς κύριοι Δικαστές ότι μια μικρή ομάδα ανθρώπων σχετικά με την ενοχή της κας Σωτηροπούλου, αλώνιζε ανεξέλεγκτη επί μήνες υποκαθιστώντας θεσμούς και όργανα και λέμε ότι αυτό επέδρασε σε μια διαμόρφωση της κοινής γνώμης, η οποία με ένα πολύπλοκο τρόπο ενδεχομένως να επηρεάζει και το ζήτημα της ενοχής της και το συγκεκριμενοποιούμε με αυτή τη μάρτυρα εδώ, η οποία αθετώντας υποσχέσεις, δεν προσκόμισε στοιχεία που θα επένδυαν τα λεγόμενά της και τις αφηγήσεις της. Αυτό ακριβώς είπα. Δεν κατηγόρησα το Δικαστήριό σας για τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν είπατε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Η δίκαιη δίκη είναι πράγματι να υπερβεί κανείς όλες αυτές τις κοινωνικές και ανταγωνιστικές πρακτικές και να φτάσει σ’ ένα δικαιϊκό λόγο που θα είναι πράγματι εναρμονισμένος, ομαλός, ομοιογενής και θα εφαρμόζεται δίκαια στην κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτό είπαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τα είπαμε από την αρχή αυτά; Μας ενδιαφέρει η δικονομική αλήθεια. Αυτό που θα αποδειχθεί εδώ μέσα. Τίποτε άλλο.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Επομένως γιατί αυτή η αντίδραση από το Δικαστήριο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς αυστηρότητες κλπ., τα έχουμε αποβάλλει και τα έχουμε πει. ¶μα δεν τα καταλαβαίνετε τι να σας κάνω εγώ; Είναι θέμα εσωτερικό, να κάνετε ενδοσκόπηση.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Για να φτάσετε σε μια δίκαιη απόφαση όπως λέει ο κ. Εισαγγελέας δεν μπορεί να παρακάμπτετε τελείως αυτά τα ζητήματα που δημιουργεί η κοινωνική σύγκρουση. Δεν μπορείτε να τα παρακάμψετε τελείως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Και να μην λαμβάνετε υπόψη σας ότι δημιουργούν συνειδήσεις, μαρτυρίες, τεκμήρια σε εισαγωγικά. Δεν μπορεί το Δικαστήριό σας να παρακάμπτει ότι όλα αυτά γεννιούνται από κοινωνικές συγκρούσεις και αντιπαλότητες και συμβολισμούς όπως στην περίπτωση της κας Σωτηροπούλου. Αυτό είπα εδώ. Δεν είπα ότι το Δικαστήριό σας είναι προκατειλημμένο ή οτιδήποτε άλλο. Εγώ δεν το είπα ποτέ αυτό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτό επί προσωπικού να πω για τον κ. Εισαγγελέα. Κύριε Εισαγγελέα έκανα μια δήλωση στην οποία είπα αυτά που έχω πει κι εδώ μέσα, ότι νομίζω ότι μεροληπτείτε σε βάρος των υπερασπιστικών ισχυρισμών και υποτιμάτε τους μάρτυρες Υπεράσπισης. Υποτιμήσατε τους μάρτυρες Υπεράσπισης. Σας είπα κι εδώ και το είπα και έξω ότι βρέθηκε ότι πέρασαν από εδώ σοβαρές προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας και κύρους?

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Σοβαρές προσωπικότητες!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε τώρα, μην αμφισβητούμε τους ανθρώπους!

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και είχαν μια συμπεριφορά και από εσάς, από την Πολιτική Αγωγή και από την Έδρα η οποία για εμένα ήταν προσβλητική και απαράδεκτη.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Δεν τόλμαγαν να γυρίσουν να δουν τους κατηγορούμενους στη διαδικασία της αναγνώρισης. Γιατί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ακούσατε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριοι συνάδελφοι μου δίνετε την αίσθηση ότι ταυτίζεστε με τους πελάτες σας?

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κυρία Κούρτοβικ εγώ δεν είπα ότι δικάζομαι, εσείς ομολογήσατε ότι δικάζεστε μαζί με τους πελάτες σας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε συνάδελφε ταυτίζεστε με τους πελάτες σας και με άλλα πράγματα και θα έλεγε να προσέχετε διότι υπάρχει και ο Τύπος μέσα σε αυτή την αίθουσα?

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό είναι απειλή;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να συμπληρώσω κάποια έγγραφα για να κλείσω από πλευράς μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπράβο! Δεν είπα εγώ να κάνουμε τα έγγραφά μας.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ είμαι ηθικός αυτουργός τίνος κ. Ευαγγελάτο;

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Των επιθέσεων που δεχόμαστε εδώ πέρα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ποιες επιθέσεις δέχεστε κ. συνάδελφε; Στις επιθέσεις που δεχτήκαμε εμείς από εσάς και από τον κ. Πέτσο ιδιαίτερα και με δήλωσή του στο Δικαστήριο και από τον κ. Αναγνωστόπουλο που βρίσκεται εδώ, με συνεχείς επιθέσεις εναντίον μου! Προς Θεού! Σας σεβαστήκαμε, δεν μας σεβαστήκαμε. Αυτή είναι η αλήθεια.

(Έντονες Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να κάνουμε 5 λεπτά διακοπή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που διακόπηκε. Ποιον εκπροσωπείτε εσείς κ. συνήγορε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι στην ομάδα Υπεράσπισης του κ. Κουφοντίνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πότε διορίστηκε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Συνεργάζεται μαζί μου.

Σ. ΜΠΑΡΛΑΜΠΑΣ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Θα σας λύσω τις απορίες εγώ. Είμαι συνεργάτης της κας Κούρτοβικ, δικαιούμαι να βρίσκομαι εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μένετε εδώ μπορείτε, αλλά να παρεμβαίνετε αν δεν έχετε διοριστεί, δεν έχετε δικαίωμα.

Σ. ΜΠΑΡΛΑΜΠΑΣ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να τελειώσω; Επειδή είμαι μόνο συνεργάτης ποτέ δεν πήρα τον λόγο, ποτέ δεν ρώτησα μάρτυρα για συγκεκριμένο θέμα, ποτέ δεν αξιολόγησα κατάθεση παρά απάντησα μόνο σε θεσμικά θέματα που προκύπτουν, δικηγόρος είμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι λίγο παράδοξα που λέτε, μπορεί να είναι κι έτσι. Παίζεται Πιραντέλλο εδώ φαίνεται τελικά. Έχετε ορισθεί συνήγορος; Αυτό μ’ ενδιαφέρει. Αν δεν έχετε, δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε και αν ξαναμιλήσετε θα το σημειώσω και θα το στείλω στον Δικηγορικό Σύλλογο. Κύριε Κουφοντίνα τον διορίζετε; Δώστε τα στοιχεία σας. Να διοριστείτε για να δικαιούστε να μιλάτε. Το νομότυπο μ’ ενδιαφέρει.

Σ. ΜΠΑΡΛΑΜΠΑΣ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Νομότυπος ήμουν και πριν διότι δεν πήρα μέρος στη διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, αλλά όποιος δεν παίρνει μέρος δεν μιλάει. Δεν έχει δικαίωμα ούτε σε γενικά ούτε σε ειδικά. Η Μαρξιστική αντίληψη μπορεί να τα περιέχει κι αυτά αλλά εδώ εμείς στη δικονομία δεν το έχουμε. Εγώ σας δέχομαι πλέον ως συνήγορο.

Σ. ΜΠΑΡΛΑΜΠΑΣ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να καταθέσει γραμμάτιο προείσπραξης δεν αρκεί μόνο αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μας νοιάζει αυτό. Αυτά είναι με το Σύλλογο. Αυτά, δεν είναι δικό μου θέμα, δεν είμαι εισπράκτορας εγώ του Δικηγορικού Συλλόγου. Εγώ σας δέχομαι πλέον ως συνήγορο.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πως λέγεστε;

Σ. ΜΠΑΡΛΑΜΠΑΣ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μπαρλαμπάς – Γιαννόπουλος Σταύρος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχω συμπληρωματικά δυο έγγραφα στα όσα σας έχουν κατατεθεί στη διάρκεια της διαδικασίας και με επιφύλαξη κ. Πρόεδρε δηλώνουμε ότι και στη διάρκεια των απολογιών θα καταθέσουμε κάποια έγγραφα όπως έχουμε δικαίωμα που έχουν σχέση με τις απολογίες των κατηγορούμενων.

Έχουμε πει επανειλημμένα σε αυτή την αίθουσα ότι στη διάρκεια της προδικασίας, της προανάκρισης και των ανακριτών παραβιάστηκε επανειλημμένα και με τρόπο βάναυσο το τεκμήριο της αθωότητας. Επειδή αυτό μπορεί να έχει και γενικότερες συνέπειες και επειδή θα το επικαλεστούμε και στις αγορεύσεις μας, συμπληρωματικά να σας καταθέσω κάποια από τα κείμενα, από τις δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων και πολιτικών που είδαν το φως της δημοσιότητας στο Τύπο, την περίοδο της προανάκρισης.

Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ› 12/4/2002 δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη τότε Υπουργού Δημοσίας Τάξεως «Κοινοί αδίστακτοι εγκληματίες. ¶γριες ληστείες μετά φόνων διέπραττε στο όνομα της επαναστατικής βίας η τρομοκρατική Οργάνωση 17Ν. Πρόκειται για σπείρα δολοφόνων που δεν θα την εξαρθρώσουμε, αλλά θα την απομυθοποιήσουμε›.

Ο κ. Σημίτης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης -ίσως να σας το έχουμε ξαναδώσει- «Σήμερα η δημοκρατία πατάσσει την τρομοκρατία και εμπεδώνει την ασφάλεια στην κοινωνία. Πρόκειται για μορφή ολοκληρωτισμού που προσπαθεί να εκβιάσει την κοινωνία, να απαξιώσει. Δεν έχουν σχέση με το χώρο της Αριστεράς, είναι λαθρεπιβάτες της Αριστερής ιδεολογίας› και αντίστοιχες δηλώσεις σε σχέση με τους κατηγορούμενους και ονομαστικά για τον κ. Κουφοντίνα.

Δηλώσεις της κας Σόντερς σε σχέση με τις συλλήψεις, δηλώσεις του κ. Μίλερ σε σχέση με τις συλλήψεις «Συγχαίρουμε?› κλπ. Ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ› από 28 Ιουλίου «Συνάντηση των άκρων η 17Ν και το παρακράτος. Συμβόλαιο θανάτου, εκβιασμοί επιχειρηματιών, υπόγειες διαδρομές› κλπ.

Ενδεικτικά σας τα καταθέτω αυτά τα έγγραφα -θα καταθέσω κι άλλα στη διάρκεια των απολογιών- για να επικαλεστώ τίποτα άλλο παρά αυτό κ. Πρόεδρε την ολοσχερή παραβίαση και κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορούμενων και την χειραγώγηση της Δικαιοσύνης στο στάδιο εκείνο, στη φάση εκείνη, με όποιες συνέπειες είχε στη συνέχεια για τους κατηγορούμενους και θα μπορούσε να έχει και σε αυτή τη δίκη.

Επιπλέον συμπληρωματικά με τα όσα ο συνάδελφός μου ο κ. Ραχιώτης κατέθεσε σε σχέση με τη γλώσσα, σας καταθέτω κι εγώ μερικές σελίδες φωτοτυπία από τα δοκίμια για την τέχνη του Βάλτερ Μπέντζαμιν εκδόσεων Κάλος του 1978, που είναι μια πειραματική εφαρμογή γλωσσικών επιλογών που είχαν διαμορφωθεί σε διάφορα προηγούμενα στάδια, με κατάργηση το 1978 των τόνων, με κατάργηση των φθόγγων, των διφθόγγων και κατάργηση των διπλών.

Ενδεικτικά αυτά για το ζήτημα της γλώσσας, διότι βεβαίως είπατε εδώ τα διάφορα ρεύματα του Μαρξισμού, δεν σας είπαμε και πως τα διάφορα αυτά ρεύματα του Μαρξισμού επηρέασαν τη γλώσσα και το πολιτιστικό εποικοδόμημα.

Να πω επιπλέον σε σχέση με αυτό ότι θα σας έλεγαν οι κατηγορούμενοι ότι «Μπορεί να τους αποκαλείτε ύαινες, δεν έχετε σε καμία περίπτωση το δικαίωμα να τους λέτε ανορθόγραφους!›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αόριστα και όχι προσωπικά βέβαια.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι παραμόνευαν και σκότωναν ανθρώπους. Μην το ξεχνάτε αυτό. Αυτοί οι οποίοί έκαναν τις δολοφονίες παραμόνευαν και σκότωναν ανθρώπους. Πως θέλετε να τους πείτε; Πέστε τους εσείς. Είπαμε: παραμόνευαν και σκότωναν ανθρώπους αυτοί που ήταν στην Οργάνωση. Μην το ξεχνάτε αυτό. Δεν δικάζουμε εδώ ούτε το Μαρξισμό, ούτε τις ιδεολογίες που θέλετε να τα μεταθέσετε. Δικάζουμε εγκλήματα σοβαρά, αποτρόπαια εγκλήματα. Αν δεν θέλετε να το καταλάβετε, τι σας φταίω εγώ.

Διαβάστε τον Ποινικό Κώδικα, δέστε το Σύνταγμα, δέστε και την ΕΣΔΑ που προστατεύουν σαν μεγάλο αγαθό τη ζωή και πέστε μου αν είναι φοβερά τα εγκλήματα αυτά ή όχι και τι τα θεωρείτε αυτά. Είπαμε ότι το Δικαστήριο τα θεωρεί φοβερά εγκλήματα, όχι όμως αποδιδόμενα σε συγκεκριμένο άνθρωπο. Αυτό δεν το λέμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Για τον χαρακτηρισμό είπα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τι λέτε; Τι έκαναν όσοι παραμόνευαν και σκότωναν έναν, που τον παραμόνευαν καιρό και σχεδίαζαν κλπ. Τι ήταν; Δεν λέω για άτομα, για πρόσωπα δεν ξέρω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι ο χαρακτηρισμός νομίζω ότι εξέφευγε από τα όρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι σχηματικός, αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Δυστυχώς. Μια Οργάνωση η οποία παραμονεύει και σκοτώνει ανθρώπινα πλάσματα. Δεν παραμονεύει ζαρκάδια ούτε πέρδικες κα Κούρτοβικ. Ανθρώπινα πλάσμα ήταν και ο κ. Πέτσος και ο κ. Περατικός και όλοι

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν ξέρω, δεν μπορώ να το κρίνω γιατί δεν ήμουν.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή