Ιράκ : Κλιμάκωση των επιθέσεων κατά Αμερικανών προβλέπει ο Μπρέμερ

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2003 10:11
A- A A+

Οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ θα κλιμακώνονται με την ίδια αναλογία που θα αυξάνονται οι επιτυχημένες επιχειρήσεις των Αμερικανών στρατιωτών, προειδοποίησε σήμερα ο αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πωλ Μπρέμερ.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερες επιθέσεις, ανάλογα με την επιτυχία μας», τόνισε ο Μπρέμερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον την επομένη της επιβεβαίωσης του θανάτου των δύο γιών του Σαντάμ Χουσεΐν στη Μοσούλη.

«Από το βορρά ως τον νότο του Ιράκ η δημοκρατία προοδεύει», τόνισε ο Μπρέμερ προσθέτοντας ότι «το Ιράκ δεν είναι πλέον μία χώρα βυθισμένη στο χάος». «Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές... Θα υπάρξουν εμπόδια στον δρόμο. Πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών μας και του ιρακινού λαού», πρόσθεσε.

Ηδη το πρωΐ τρεις Αμερικανοί στρατιώτες της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας έχασαν τη ζωή τους στο βόρειο Ιράκ σε επίθεση ενόπλων Ιρακινών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού Τοντ Προύντεν.

Οι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση με χειροβομβίδες και πυρά αυτομάτων όπλων στην περιοχή όπου προχθές σκοτώθηκαν στη διάρκεια αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης οι δύο γιοί του Σαντάμ Χουσέΐν, Ουντάϊ και Κουσάϊ.

Ο αμερικανικός στρατός πρόκειται μάλιστα να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες των σορών των γιών του Σαντάμ Χουσεΐν, για να αποδείξει ότι είναι πράγματι νεκροί.

Τη σχετική απόφαση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αφού πρώτα ενημέρωσε μέλη του Κογκρέσου. «Θα δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες» τόνισε ο Ράμσφελντ και πρόσθεσε : «Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει το πότε». «Θα είναι σύντομα; Σήμερα, αύριο» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. «Οχι σήμερα» απάντησε ο Ράμσφελντ.

Ο Ράμσφελντ δεν αποκάλυψε τι δείχνουν οι φωτογραφίες αυτές, αν και άλλοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι οι σοροί των Ουντάϊ και Κουσάϊ Χουσέιν έχουν εν μέρει απανθρακωθεί μετά από την επίθεση που πραγματοποίησαν Αμερικανοί στρατιώτες και μέλη των ειδικών δυνάμεων στην πόλη της Μοσούλης.

«Είναι πολύ αποκρουστικές», είπε αξιωματούχος του Πενταγώνου αναφερόμενος στις φωτογραφίες. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα πρόσωπα μπορούν να αναγνωρισθούν.

«Θα καταστήσουμε βέβαιο ότι ο Ιρακινός λαός θα μας πιστέψει τελικά», είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα νωρίτερα ο υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου οι Αμερικανοί σκέφτονται πως πρέπει να δείξουν τις φωτογραφίες των φρικτά παραμορφωμένων και καμμένων πτωμάτων για να σταματήσουν οι θεωρίες ορισμένων ότι η όλη ιστορία είναι φανταστική. «Αν δεν δημοσιευτούν οι φωτογραφίες θα δώσουμε όπλα στην προπαγάνδα και στα αραβικά μέσα να κατακρίνουν την Αμερική», τόνισε η ίδια πηγή ,αναφερόμενος στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Αμερικανοί στρατιωτικοί ανέφεραν πάντως ότι η ταυτότητα των πτωμάτων εξακριβώθηκε με τη βοήθεια πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώην αντιπρόεδρος Τάρεκ Αζίζ. Οι ίδιες πηγές παραδέχθηκαν πάντως ότι θα είναι δύσκολο να πεισθεί πέρα από κάθε αμφιβολία ο ιρακινός λαός ότι οι γιοί του Σαντάμ Χουσεΐν έχουν πράγματι σκοτωθεί.

Ο Γούλφοβιτς δήλωσε ότι θα προτιμούσε οι δύο γιοί του Σαντάμ να είχαν συλληφθεί ζωντανοί. «Το κλειδί της επιτυχίας τέτοιων επιχειρήσεων είναι η ταχύτητα και η μυστικότητα», δήλωσε στον Τύπο ο Γούλφοβιτς μετά την επιστροφή του από περιοδεία το Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή