Δίκη «17Ν» : Με δάκρυα και με στίχους του Παλαμά, η απολογία Κουφοντίνα

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2003 11:41
A- A A+

Κλαίγοντας, έκλεισε την απολογία του ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος επέλεξε, αντί επιλόγου, συμβολικούς στίχους του Κωστή Παλαμά.

Το ποίημα αναφέρεται στην προτροπή πατέρα προς το γιό του να μην παρατήσει το περιβόλι που του κληροδοτεί και να μην φοβηθεί «το χαλασμό και τη φωτιά» αλλά να κτίσει κάστρα και αν χρειαστεί, μέσα σε αυτά να «ταμπουρωθεί».

Το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που φώναζαν το σύνθημα «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, που από την αρχή είχε δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί χειροκροτήματα, διέκοψε τη διαδικασία, ζητώντας να αποβληθούν όσοι απο το ακροατήριο προκάλεσαν φασαρία μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Ο κ. Μαργαρίτης ζήτησε να παραμείνουν μέσα στη δικαστική αίθουσα μόνο 120 άτομα, όσες και οι θέσεις που προβλέπονται για το ακροατήριο.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας απολογήθηκε τη μία ώρα απο χειρόγραφες σημειώσεις, επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη δράση της «17 Νοέμβρη», την οποία χαρακτήρισε επαναστατική.

Οπως είπε, η «17 Νοέμβρη» είναι η άλλη Αριστερά «αυτή που αντί να γυρίζει και το άλλο μάγουλο δίνει κλωτσιά στο καλάμι και πιστεύει οτι η λύση μπορεί να είναι μόνο επαναστατική... Είναι η Αριστερά του Μαρξ, του Λένιν και του Αρη».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας υποστήριξε οτι ο Λένιν ονομάζει ενέργειες, όπως αυτές της «17 Νοέμβρη», «παρτιζάνικες» και τις εντάσσει στο πλαίσιο του επαναστατικού αγώνα.

«Οταν η «17 Νοέμβρη» μπήκε στο αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα, στο Πολεμικό Μουσείο και στο Συκούριο έκανε πράξεις ένοπλης επαναστατικής προπαγάνδας. Ηθελε να δείξει ότι βασιζόταν στις δικές της δυνάμεις για να εξασφαλίζει μόνη της τα μέσα για τον αγώνα. Οταν ο Αρης Βελουχιώτης έμπαινε σε ένα χωριό, έκανε πράξη ένοπλης προπαγάνδας δείχνοντας οτι μπορεί να δρα κάτω απο τη μύτη των Γερμανών. Η αμερικανική κατοχή δεν είναι άμεση. Η δράση της «17 Νοέμβρη», έχει τα ίδια χαρακτηριστικά της αντάρτικης δράσης».

Με την έναρξη της απολογίας του, ο Δημήτρης Κουφοντίνας δήλωσε στο δικαστήριο ότι αρνείται τις κατηγορίες και πως δεν δέχεται να συνεργήσει στο να δικαστεί μια επαναστατική οργάνωση ως εγκληματική.

Παράλληλα, διευκρίνισε οτι είναι αλληλέγγυος με όλες τις ενέργειες που έκαναν οι σύντροφοί του στην οργάνωση και δεν θα μιλήσει για κανέναν συγκατηγορούμενό του.

Υποστήριξε επίσης πως πιστεύει οτι το δικαστήριο δεν θέλει και δεν μπορεί να δικάσει τη «17 Νοέμβρη» για αυτό που πραγματικά ήταν. Το χαρακτήρισε μάλιστα δικαστήριο «εκτάκτων μέτρων», που πριμοδοτήθηκε με ειδικούς νόμους και διατάξεις και κλήθηκε να φέρει σε πέρας μια σκανδαλώδη διαδικασία.

«Τα όριά σας φάνηκαν στην απόφασή σας για το πολιτικό έγκλημα... Η δράση μας ήταν πολιτική, οι σκοποί και τα αποτελέσματά μας ήταν πολιτικά. Η ιστορία θα καταγράψει αυτή τη δίκη ως πολιτική».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ισχυρίστηκε ότι οι στόχοι που επέλεγε η «17 Νοέμβρη», ήταν κυρίως συμβολικοί και ειδικότερα στρεφόταν σε βάρος του αμερικάνικού ιμπεριαλισμού και του καπιταλιστικού συστήματος. «Η «17 Νοέμβρη», δεν κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο σε όλα τα μέτωπα. Δεν μπέρδεψε ποτέ τη βία με τη βιασύνη. Δεν επιχείρησε να χτυπήσει την καρδιά του κράτους και να δημιουργήσει οξύνσεις. Οι ενέργειές της είχαν παραδειγματικό και προληπτικό χαρακτήρα».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας τόνισε ότι στο σκεπτικό της οργάνωσης μεγαλύτερη βαρύτητα είχαν οι πράξεις και όχι τα λόγια, ενώ διευκρίνισε ότι ήταν αναγκαίες οι προκηρύξεις για την εξήγηση των θέσεων της «17 Νοέμβρη» και της επιλογής των στόχων.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναφέρθηκε εκτενώς στην αποδοχή που, όπως υποστηρίζει, είχε η «17 Νοέμβρη», σε μερίδα πολιτών και ισχυρίστηκε ότι πριν την έκρηξη στον Πειραιά σε δημοσκόπηση που είχε γίνει προέκυψαν ότι μόνο το 2% των πολιτών θεωρούσε την τρομοκρατία ως πρόβλημα.

«Η δράση της «17 Νοέμβρη», συναντούσε την κοινωνική αποδοχή, που τη νομιμοποιούσε να συνεχίσει. Η «17 Νοέμβρη» έδινε μήνυμα αντίστασης ότι απέναντι στην πανίσχυρη εξουσία κάποιοι αντιστέκονται».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας επέλεξε να είναι λεπτομερής μόνο για τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς, χαρακτηρίζοντάς τον «το μακρύ χέρι της αμερικανικής κυριαρχίας στη χώρα μας που κατηύθυνε και έλεγχε την κοινωνική ζωή».

Συνέδεσε μάλιστα τη δολοφονία αυτή με την «προδοσία της Κύπρου». «Οπως είπε πρόσφατα ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας, οι «προδοσίες ξεπλένονται μόνο με αίμα»... Ο ελληνικός λαός ήξερε πολύ καλά γιατί εκτελέστηκε ο σταθμάρχης».

Λίγο πριν ολοκληρώσει την απολογία του ο Κουφοντίνας υποστήριξε ότι εξ αιτίας των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων «ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θα συνεχίζεται έως ότου σταματήσουν να υπάρχουν τάξεις».

Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου, διέκοψε κατά τη διάρκεια της απολογίας του τον κατηγορούμενο λέγοντας ότι φεύγει από το θέμα και ότι δεν απολογείται, αλλά προβαίνει σε δήλωση, ενώ ο συνήγορος πολιτικής αγωγής μίλησε για ανάγνωση «πολιτικού μανιφέστου».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή