Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (24/07/2003) 04/05

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2003 19:03
A- A A+

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μου αρκεί η απάντηση, προχωρούμε. Στην απολογία σας σήμερα, όπως και στις 7 Μαρτίου σε κάποια δήλωση που κάνατε και σας δίδω ως δεδομένο ότι οι ημερομηνίες που επικαλούμαι είναι από δηλώσεις που έχετε κάνει και αν θέλετε μπορούμε να ανατρέξουμε, σε οποιαδήποτε αμφισβήτησή σας.

Είπατε ότι η οργάνωση δεν είχε αρχηγό, το οποίο επαναλάβατε και σήμερα. Μπορείτε να μας πείτε, πόσα άτομα λαμβάνατε μια απόφαση, δεν θέλω να μου πείτε ποιοι, γιατί σέβομαι αυτό το οποίο είπατε. Πόσα άτομα λάμβαναν μια απόφαση; Για την επιλογή ενός μέλους ή για την επιλογή του στόχου.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δυσκολεύομαι να σας απαντήσω, γιατί θα μπω στην δομή της οργάνωσης. Οι αποφάσεις πάντως, λαμβάνονταν κατά περίπτωση. Θα μπορούσε να ληφθεί μια απόφαση από έναν πυρήνα της οργάνωσης. Για άλλες αποφάσεις θα χρειαζόταν συμφωνία του συνόλου της οργάνωσης.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δηλαδή προφανώς εννοείτε και κάποιου άλλου κλιμακίου, αν υπήρχε, ανωτέρου;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Σε μια οργάνωση σαν την 17Ν, υπήρχε και πλατιά δημοκρατία, υπήρχε και κυκλοφορία εξασφάλιση της κυκλοφορίας όλων των απόψεων.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε σε κάποια άλλη δήλωσή σας ,ότι η δράση της 17Ν, αποτελούσε πράξη απονομής δικαιοσύνης, καταλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις; Γιατί τουλάχιστον σε μια προκήρυξη έχετε κάνει διαφοροποίηση.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Γινόταν προσπάθεια?γινόταν προσπάθεια πάντα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σε σχετική ερώτηση του κ. Λάμπρου 15 Απριλίου είχατε πει ότι, αν οι προκηρύξεις είναι δικές σας, απαντήσατε ότι είναι δύσκολο να απαντήσω με λίγα λόγια, νομίζετε ότι είναι η ώρα; Ερωτηθήκατε αν οι προκηρύξεις είναι δικές σας; Και απαντήσατε ότι, είναι δύσκολο να απαντήσω με λίγα λόγια. Το ερώτημα είναι, αν νομίζετε ότι είναι καιρός να πείτε κάτι.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θυμάμαι πώς έγινε αυτή η ερώτηση.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχε γίνει από τον κ. Λάμπρο.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν το αμφισβητώ, απλώς σας λέω δεν το θυμάμαι. Είχα στείλει μια επιστολή στον εκδότη του Κάκτου και είχα πει, ποιες είναι της οργάνωσης, ποιες είναι πλαστές και ποιες δεν γράφτηκαν από την οργάνωση.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Οι προκηρύξεις όσες έχετε αποδεχθεί, ήταν ένα έργο συλλογικό, ή ήταν ενός ανθρώπου;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Οι προκηρύξεις και στην 17Ν όπως και σε όλες τις επαναστατικές οργανώσεις φαντάζομαι, είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς, συλλογικού προβληματισμού και συνεισφοράς των απόψεων όλων των μελών.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή δεν περνούσε ας πούμε από κάποιον έλεγχο, ή περνούσε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Σας απάντησα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Συνεχίζω, στην προκήρυξη 77 που αφορά την περίπτωση Περατικού, σύμφωνα με την γραφολογική πραγματογνωμοσύνη, αποδίδονται κατά την κατηγορία ορισμένες διορθώσεις στον κ. Γιωτόπουλο. Εσείς αυτές τις διορθώσεις εάν τις είδατε προσωπικά, προτού δημοσιευθεί η προκήρυξη.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θα σας απαντήσω συγκεκριμένα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Όσες προκηρύξεις έχουν σταλεί από την οργάνωση αν έχουν γραφεί από μια ή από δυο γραφομηχανές.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Νομίζω ότι έχουν γραφεί από ίσως παραπάνω από δυο γραφομηχανές ίσως τρεις.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Εσείς γνωρίζετε γραφομηχανή;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Φαντάζομαι όλος ο κόσμος γνωρίζει γραφομηχανή δεν είναι τόσο δύσκολο, αν προσπαθήσετε θα γράψετε και εσείς.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Χωρίς να αναφερθώ σε λεπτομέρειες υποθέσεων που φαίνεται ότι υπάρχει κάποια συμμετοχή σας, σας δίνω δεδομένο ότι πολλοί μάρτυρες και αν θέλετε μπορώ να σας κατονομάσω και τις υποθέσεις, ενδεικτικά θα σας πω ας πούμε, στα Σεπόλια ο κ. Παπαφώτης, στην περίπτωση Βρανόπουλου ο κ. Τσερνόγλου, Σιπαχίογλου ο κ. Παπαδόπουλος ο περιπτεράς αν θυμάστε, στο Πολεμικό Μουσείο ο κ. Γαλιμάτης, στην ΕΤΕ Χρεμωνίδου ο κ. Βεχλίδης, στου Σόντερς η κα Μανιά και αν εσείς είχατε κάποια συμμετοχή; Γιατί στην αρχή είχατε πει ότι, αρνούμαι το κατηγορητήριο και τις κατηγορίες , δήλωση την οποία και σήμερα επαναλάβατε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ναι, δεν θα απαντήσω στην ερώτηση.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Επιμέρους τώρα θα σας παρακαλέσω το εξής. Σε μια προκήρυξη που αφορά την περίπτωση Ανδρουλιδάκη, προκήρυξη 36, διαβάζω σχετική περικοπή: «όπως είχαμε δηλώσει σε προκήρυξή μας, δεν είχαμε πρόθεση να εκτελέσουμε τον Εισαγγελέα Ανδρουλιδάκη, αλλά μόνο να τον τραυματίσουμε στο πόδι. Όχι γιατί δεν θα το άξιζε αλλά για άλλους λόγους.› Μπορείτε να μας πείτε ποιοι ήταν οι άλλοι λόγοι που απετράπη;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ας πούμε μια αναλογικότητα της δράσης με την ευθύνη του συγκεκριμένου.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην ίδια προκήρυξη διερωτάται η οργάνωση, τι έκανε η δικαιοσύνη στην περίπτωση της παραπομπής των Τσάτσων, ενώ υπήρχε σωρεία αποδεικτικών στοιχείων. Το ερώτημά μου, δικαστές δεν ήσαν και εκείνοι οι οποίοι είχαν βγάλει το παραπεμπτικό βούλευμα;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Βεβαίως δικαστές ήταν που είχαν βγάλει το παραπεμπτικό βούλευμα και δικαστές ήταν αυτοί που το θέσανε στο αρχείο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η απορία μου, η ενέργεια κατά του αείμνηστου Ανδρουλιδάκη έγινε 10 Ιανουαρίου του 1999. Τι έκανε την οργάνωση να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 3,5 ετών με δεδομένο ότι το βούλευμα και αυτό το θέτω σαν δεδομένο, επειδή υπήρξε ο εισηγητής του παραπεμπτικού βουλεύματος, είχε εκδοθεί 5 Ιουλίου του 1985. Και η πράξη έγινε στις 10 Νοεμβρίου 1989.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν μπορώ να σας πω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Συνεχίζω, στην υπόθεση Ριανκούρ στην προκήρυξη την σχετική, δεν κάνετε αναφορά, γιατί αφήσατε το πιστόλι. Δεν κάνατε αναφορά στην προκήρυξη και μας χρωστάτε μια απάντηση, για ποιους λόγους αφήσατε το πιστόλι.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Κι όμως το γράφει κάπως. Λέει ότι ήταν τόση η ποσότητα του οπλισμού που υπήρχε εκεί?

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην υπόθεση Παλαιοκρασσά που αναλάβατε την ευθύνη, το ερώτημα είναι δεν αναλογιστήκατε ότι ήταν ενδεχόμενο ότι υπήρχαν άλλοι τρεις συνεπιβάτες; Η κυρία του, ο οδηγός και το 15χρονο κορίτσι του.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Είπα ότι αυτή η ενέργεια ήταν ένα ολέθριο λάθος της οργάνωσης. Το λάθος αυτό αφορά την επιλογή του τόπου, την επιλογή του τρόπου της ενέργειας, το λάθος στην συγκεκριμένη εκείνη ημέρα και το λάθος την συγκεκριμένη εκείνη ημέρα την παραλήρησε, ήταν ένα ολέθριο λάθος επαναλαμβάνω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην ληστεία του Βύρωνα, αξιολογώντας εσείς στο ακροατήριο την κατάθεση Ζερβογιαννάκη και σας υπενθυμίζω ότι ήταν ο αστυνομικός φρουρός, είπατε ότι, ο ένας παρουσιάστηκε ως ψευτοαστυνομικός και ο άλλος ως ψευτοκρατούμενος και ότι εισήλθαν άλλοι τέσσερις, επιβεβαιώνετε πράγματι ότι ήταν έξι άτομα, ή και κάποιους απέξω;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θα σας πω πόσοι ήταν, ούτε τις θέσεις τους. Απλώς είχα πει τότε ότι ο αστυφύλακας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Ήταν τέτοιος ο αιφνιδιασμός του που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην υπόθεση του MEGA είπατε ότι η οργάνωση με την ρουκέτα δεν επεδίωξε να τραυματίσει ανθρώπους στο MEGA. Εφόσον δεν επεδίωκε κατά την θέση σας τον τραυματισμό εργαζομένων, τι άλλο μπορούσε να επιδιώκει;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ήταν μια συμβολική ενέργεια κατά των ΜΜΕ.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στου Σόντερς δέχεστε ότι είχατε πυροβολήσει με το G3;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θα σας απαντήσω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Χρησιμοποιήθηκε στην ενέργεια εκείνη, αν ένας από τους δυο σας δεν θέλω να μου πείτε ποιος, αν είχατε κινητό τηλέφωνο.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ούτε σ αυτό θα σας απαντήσω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην επιχείρηση Πετραλώνων Μάτη φορούσατε στολή αστυνομικού;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αυτή η υπόθεση δεν είναι της οργάνωσης. Δεν την έχετε αναλάβει την οργάνωση αυτή την ενέργεια και δεν θέλω να μιλήσω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τον κ. Τσελέντη αν θέλετε να αναφερθείτε, σαν προσωπικότητα, όσο τον γνωρίζατε, για όσο χρονικό διάστημα, και αυτή η ερώτηση αφορά και τον κ. Κονδύλη, τους οποίους χαρακτηρίζουν αξιοπρεπείς, υπεύθυνους, ιδεολόγους κλπ, σαν άτομα, σαν χαρακτήρες θα τους θεωρούσατε μ’ αυτά τα επίθετα που τους χαρακτήρισαν, ή ήταν τα άτομα τα επιπόλαια για όσο χρόνο?δεν θέλω να μου πείτε λεπτομέρειες

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα για άτομα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κάποιος που είχε ενταχθεί στην οργάνωση και κάποια στιγμή ήθελε να αποχωρήσει για δικούς του προσωπικούς λόγους ήταν εύκολο; Ή υπήρχαν κάποιες δεσμεύσεις;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ένα μέλος για να ενταχθεί σε μια οργάνωση πρέπει να μην είναι επιπόλαιος, να έχει ένα επίπεδο συνειδητότητας, επιλέγει να ενταχθεί στην οργάνωση κάτω από μια πολιτική ανάλυση, και όταν αποχωρήσει ξέρει τι δεσμεύσεις υπάρχουν.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Επανέρχομαι στην προκήρυξη Περατικού διαβάζω το εξής από την σελίδα 788 περικοπή: «το παρακάτω κείμενο αποτελείται από τρία μέρη. Τα δυο πρώτα που συντάχθηκαν τον Ιούνιο του ’95 και τον Μάη του ’96 τα παρουσιάζουμε αυτούσια. Το τρίτο συντάχθηκε σήμερα προφανώς την ημερομηνία που αναφέρετε, 7 Απριλίου 1998.›

Το ερώτημά μου όταν αναφέρεστε στα αυτούσια όπως γράφτηκαν, ή όπως ενδεχομένως να θεωρήθηκαν από κάποιον; Και το τρίτο αποτελούσε απλή γραφή και την δίδομε στην δημοσιότητα;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Απ’ ότι θυμάμαι ήταν δυο τμήματα που είχαν γραφτεί παλαιότερα και προστέθηκε ένα τρίτο για να καλύψει τις νεώτερες εξελίξεις.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ποια χρονικά διαστήματα βρισκόσασταν συνήθως στην Γαύδο;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Καλοκαίρια, Χριστούγεννα, Πάσχα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Και το κίνητρο επιλογής αυτού;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ήταν όμορφο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δυο ερωτήσεις ακόμα και τελειώνω. Θεωρείτε ότι με την δραστηριότητα που επέδειξε η 17Ν έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα και αν κατά την γνώμη σας θα έπαιρνε κάποτε τέλος αυτή η δραστηριότητα;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έχει να επιδείξει πολιτικά αποτελέσματα, ένα πολιτικό αποτέλεσμα το βλέπετε τώρα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Και η τελευταία ερώτηση, προσωπικά εσάς, ως Δημήτριο Κουφοντίνα, θεωρείτε ότι η επιλογή σας να ενταχθείτε -με όποια αποτελέσματα παρουσίασε- πώς την κρίνετε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Μίλησα πιο πριν, δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο τώρα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μια ερώτηση συμπληρωματική από αυτά που είπε. Τα μέλη στην Οργάνωση είχαν την αυτή στάθμη; Δηλαδή είχαν πρωτεύοντες, δευτερεύοντες ρόλους, εννοώ κατά την εκτέλεση των πράξεων; Ήταν δηλαδή όλοι για να αφαιρούν ζωές ή να ρίχνουν κάποια ρουκέτα, ή ήταν για να κλέβουν ένα αυτοκίνητο για δευτερεύοντες ρόλους;

Θέλω να δοθεί ένα νόημα, κάπως να βοηθηθούν και οι άλλοι διότι ισχυρίζονται ορισμένα πράγματα και αυτά που είπατε, κάπου τους βάζουν στην ίδια στάθμη. Έτσι είναι; Μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι όλα; Ή δεν είναι έτσι. Είμαι υποχρεωμένος να τα ρωτάω αυτά. Καταλάβατε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Φαντάζομαι ότι ένας αγωνιστής που εντάσσεται σε μια Οργάνωση σαν τη 17Ν έχει σκεφτεί πολλά πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς. Αλλά από εκεί και πέρα η κατανομή των ρόλων ήταν η ίδια πάντοτε ή ορισμένοι είχαν ορισμένες δεξιότητες, άλλοι τους είχαν για δευτερεύοντες ρόλους; Ένας ας πούμε είναι μόνο για να κλέβει αυτοκίνητα. Μπορεί να νοηθεί αυτό; Ή, παράλληλα «πάρε και το πιστόλι σήμερα κι έλα μαζί μας να μας φυλάς›, ή «πάρε ρίξε κι εσύ καμία›.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Γενικά μια Οργάνωση σαν τη 17Ν αποφεύγει τους ειδικούς. Δεν είναι υπέρ των ειδικών. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις που κάποιος έχει κάποιες ιδιαίτερες δεξιότητες, τότε τους χρησιμοποιούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μια Οργάνωση τέτοια σαν αυτή τη δική σας μπορούσε να έχει εξωτερικούς συνεργάτες; Δηλαδή «Μαργαρίτη σε ξέρω, είμαστε φίλοι, παίζουμε κανά ταβλάκι, σήμερα θα κάνουμε κάποια πράξη έλα να μας αλλάξει μια θέση σ’ ένα αυτοκίνητο› χωρίς να το ξέρω εγώ ότι είστε εσείς Οργάνωση. Σαν εξωτερικός συνεργάτης εννοώ, μπορούσε να εννοηθεί αυτό το πράγμα;

Ή, η Οργάνωση δεν ανακάτευε κανέναν με τις δραστηριότητές της αν δεν ήταν μέλος, ούτε το γνωστοποιούσε καν. Έχει κάποια αξία αυτό. Δύσκολη βέβαια η ερώτηση αλλά πρέπει να πάρω μια εύκολη απάντηση, γιατί θέλω στο μυαλό μου να το γυρίσω λίγο αυτό το πράγμα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θέλετε να σας πω ειδικά ή γενικά; Ειδικά δεν θα σας πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας πούμε πρώτα γενικά. Είμαστε μια Οργάνωση κλειστή, μας κυνηγάνε, μας έχουν επικηρύξει. Μπορούσαμε να πάρουμε κι έναν εξωτερικό συνεργάτη; Να του πούμε «Κώστα, έλα σήμερα να βοηθήσεις εσύ γι’ αυτό› χωρίς να του πούμε ότι είναι Οργάνωση.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Γενικά μιλώντας πάντως υπάρχουν πολλά επίπεδα δραστηριοτήτων και οι αποφάσεις μπορούν να διαχωρίζονται ανάλογα με το επίπεδο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούμε όμως να φτάσουμε και σ’ ένα τέτοιο επίπεδο σαν αυτό που είπα; Δηλαδή να μου πείτε εμένα «Μιχάλη, απόψε ξέρεις θέλω να με βοηθήσεις›.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θα ερχόταν κάποιος, δεν θα παίρναμε κάποιον για να συμμετέχει σε μια κορυφαία δραστηριότητα της Οργάνωσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε δευτερεύουσα; Να συμμετέχει δηλαδή χωρίς να είναι μέλος, χωρίς να είναι μυημένος και χωρίς να ξέρει ότι μιλάμε για την Οργάνωση και ό,τι κάνει θα το κάνει η Οργάνωση, ή ότι αύριο το πρωί από τις προκηρύξεις θα το μάθει.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Σε κάποια χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας και αν οι ειδικές συνθήκες το επέβαλλαν, δεν το αποκλείω, γενικά μιλώντας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή αν στείλουμε κάποιον για ένα μισθωτήριο να το φτιάξει για λογαριασμό μας, μπορούμε να πούμε ότι αυτός δεν το ήξερε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Νομίζω ότι σας απάντησα. Σ’ ένα χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θεωρείτε χαμηλό το επίπεδο αυτό; Θέλουμε να νοικιάσουμε εμείς ένα μαγαζάκι για να βάλουμε τα?

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Καταλαβαίνω ότι ρωτάτε κάτι συγκεκριμένο, δεν θέλω να πω γιατί θα αποστώ από την προηγούμενη γενική θέση μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλετε. Εγώ σας σέβομαι απόλυτα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Νομίζω όμως ότι σας απάντησα, σας έδωσα μια απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι μπορεί δηλαδή σ’ ένα χαμηλό επίπεδο?

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Σ’ ένα χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας θα μπορούσε να γίνει αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και χωρίς να το ξέρει.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα γνωρίζετε βέβαια από την αρχή ότι όταν δημιουργείται κάτι, ένα όργανο, ή οτιδήποτε μετά έχει μια εξέλιξη διαφορετική. Μπορεί να ξεκινήσει δηλαδή κάτι με έναν προορισμό και στη συνέχεια να διευρυνθεί ή να διαφοροποιηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να έχει άλλη εξέλιξη. ¶λλα ήταν τα αποφασισθέντα και σχεδιασθέντα και άλλα στην εξέλιξη.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταλαβαίνω. Καμιά φορά δηλαδή λέμε «Πάμε να αφαιρέσουμε χρήματα από μια Τράπεζα› και κάποιος σκοτώνεται. «Είμαστε κι εμείς συνεργοί στο φόνο, αφού είχαμε πει μόνο λεφτά να πάμε να πάρουμε;›. Κάτι τέτοιο νομίζω ότι πρέπει να λέτε τώρα, αν κατάλαβα καλά.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Απάντησα. Τώρα πως θα την εκλάβετε την απάντηση εσείς?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ζαϊρης έχει τον λόγο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πόσα άτομα είχαν κλειδιά στη Δαμάρεως και Πάτμου;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εγώ είχα κλειδιά.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το δεχτήκατε αυτό.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Για εμένα λέω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πέντε; Δυο; Τρία; Ξέρετε γιατί ρωτάω; Κατηγορούνται όλοι για οπλοκατοχή. Η απάντησή σας βοηθάει.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Νομίζω ότι σας απάντησα. Εγώ είχα κλειδιά. Δηλαδή κάποιο μέλος που έχει ένα σημαντικό ρόλο, πρέπει να έχει κλειδιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μαρκής έχει τον λόγο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όσο κι αν θα σας φανεί περίεργο, θα ρωτήσω υπερασπιστικά για σας. Η εμπλοκή σας στην υπόθεση κ. κατηγορούμενε, προέρχεται από όσα έχουν πει οι συγκατηγορούμενοί σας εναντίον σας και θα έλεγα όλα αυτά ολοκληρώθηκαν όταν εσείς δεν είχατε συλληφθεί. Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι από τους συγκατηγορουμένους σας, προσπάθησαν να σας επιβαρύνουν και με πράγματα, που δεν έχετε κάνει και γι’ αυτό τον λόγο θέλω να σας ρωτήσω για δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Δεν θα σας καλέσω να πείτε κάτι σε βάρος των συγκατηγορουμένων σας?

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Μην με ρωτήσετε γιατί δεν θα σας απαντήσω. Σας είπα ότι δεν θα πω ούτε που ήμουν, ούτε που δεν ήμουν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ θα σας ρωτήσω και εσείς θα μου πείτε «Δεν απαντώ›. Εάν είστε ο άνθρωπος ο οποίος πυροβόλησε τον Ανδρουλιδάκη.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θα σας απαντήσω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αν είστε ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον Καψαλάκη.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ομοίως.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς. Κλείνει αυτό το κεφάλαιο. Σε κάποια από τις δυο γιάφκες βρέθηκαν κάποια τετράδια με λογιστικά στοιχεία. Είστε ο συντάκτης αυτών των τετραδίων; Έχω την αίσθηση ότι είναι τα γράμματά σας.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έχω ακούσει πάρα πολλά γι’ αυτά τα τετράδια τα οποία είναι αυθαίρετα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αλλά για τα ίδια τα τετράδια δεν θα απαντήσω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όχι αν είστε ή δεν είστε ο συντάκτης, αλλά αν τα τετράδια αυτά δείχνουν τη διαχείριση κάποιων χρημάτων της Οργάνωσης.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θα πω τίποτα. Απλώς αυτά που ακούστηκαν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πιο συγκεκριμένα;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ακούσαμε τόσα πράγματα για «Πάστες στη Χαρά› και δεν θέλω να κατεβάσω το επίπεδο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είναι γεγονός ότι υπάρχει κάποια ιστορία μέσα που είναι η «Ρεμπέτικη Ιστορία›, υπάρχουν κάποια κονδύλια?

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Γι’ αυτό είπα ότι τα συμπεράσματα που άκουσα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πάντως η εικόνα που δείχνουν είναι ότι δείχνει ένα εξοδολόγιο της Οργάνωσης.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θέλω να απαντήσω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ας έρθουμε στις προκηρύξεις. Έχουμε κάποια δεδομένα μέχρι τώρα τα οποία έχουν προκύψει από τη διαδικασία, από δικές σας δηλώσεις, εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω καμία άλλη. Πρώτον ότι δεν γνωρίζετε καλά γαλλικά, τα γαλλικά σας είναι ελάχιστα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Λίγα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή έχετε τη δυνατότητα παραδείγματος χάρη να μεταφράσετε από τα γαλλικά στα ελληνικά ένα βιβλίο γαλλικό;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ένα απλό κείμενο μπορώ να καταλάβω τι λέει, αλλά δεν μπορώ να το μεταφέρω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Επίσης είπατε προχθές ότι ένα κρίσιμο βιβλίο του Μπαλζάκ που φέρεται να αποτελεί πηγή στο γαλλικό κείμενο για το συντάκτη μιας προκήρυξης, εσείς μπορεί να το είχατε, αλλά θα το είχατε σε ελληνική μετάφραση. Έτσι;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ναι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας ρωτώ τις προκηρύξεις αυτές που φέρονται να έχουν παραπομπές σε Γάλλους συγγραφείς, ότι ο συντάκτης κάνει πρόχειρη μετάφραση του κειμένου, τις έχετε συντάξει εσείς; Δεν σας ρωτώ ποιος τις έχει συντάξει.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω ποιος τις έχει συντάξει ή αν τις έχω συντάξει εγώ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν θέλετε να απαντήσετε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θέλω να σας απαντήσω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή δεν βεβαιώνετε ότι τις έχετε συντάξει εσείς.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν απαντώ τίποτα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σε αυτό το στάδιο δεν θέλω τίποτα άλλο. Κύριε Πρόεδρε, σας το λέω και αυτό αφορά κάθε κατηγορούμενο, ότι επιφυλάσσομαι κατά την πρόοδο των απολογιών να επανέλθω με ερωτήσεις σε οποιοδήποτε θέλω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλει να απαντάει, φυσικά θα απαντάει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας έδωσε κανένας τον λόγο; Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η εξέταση εκ μέρους μου μην την εκλάβετε ως χρησιμοποίηση ως μέσου σας, για στοιχεία εις βάρος σας ή εις βάρος άλλου. Διότι αυτό πρέπει να αποφεύγεται.

Εγώ σας ερωτώ αν σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις της ζωής σας, είχατε γνωρίσει, ήσασταν γνωστοί με άλλους συγκατηγορουμένους σας, όχι στην Οργάνωση, αν ξέρατε κάποιους, αν είχατε συναντήσει σε μια διαδήλωση, σε μια κοινωνική εκδήλωση. Εκτός από τον Σάββα Ξηρό και την κα Σωτηροπούλου που είναι η σύζυγός σας.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Βέβαια.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τους άλλους συγκατηγορούμενους σας -αν θέλετε πάντα μου απαντάτε- αν είχατε γνωρίσει κάποιους σε κάποια εκδήλωση κοινωνική, φιλική.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θα απαντήσω.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα καλά στην αρχή της απολογίας σας ότι είπατε το Δεκέμβριο του ’75 μια ομάδα αγωνιστών για το σταθμάρχη της CIA κλπ.;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ναι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνος ο στόχος συμπέρανα καλά με τα τελευταία που είπατε ότι ήταν συμβολικός στόχος για λόγους της Χούντας κλπ.;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Χτύπησε ένα άτομο – σύμβολο της αμερικάνικης επικυριαρχίας.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι οι Αμερικάνοι –κατά την Οργάνωση- είχαν ανάμιξη στη Χούντα κλπ.;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι. Είπα από τον Εμφύλιο μέχρι τη Χούντα, μέχρι την πρόσφατη Κυπριακή κρίση η αμερικάνικη επικυριαρχία είναι παρούσα εδώ.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή με αυτά που είπατε θέλω να καταλάβω, η Οργάνωση θεωρούσε το στόχο συμβολικό, διότι η Οργάνωση είχε τη γνώμη, την πίστη, την πεποίθηση ότι οι Αμερικανοί είχαν ενεργή ανάμιξη στη Χούντα;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Είχαν ενεργή ανάμιξη στην πολιτική ζωή της χώρας από τον Εμφύλιο μέχρι την Κυπριακή τραγωδία και στη Χούντα βεβαίως, αρχίζοντας από τον Εμφύλιο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω μια απορία: δεν ξέρω –και σας ερωτώ αν εσείς που παρακολουθείτε τα πράγματα και κυρίως από τότε που λέτε ότι ήσασταν μέλος- υπήρχε κάποιος συμβολικός στόχος της Χούντας; Στρατιωτικός ας πούμε. Ψάχνω στο μυαλό μου μέρες να βρω, διαβάζω από εδώ, διαβάζω από εκεί? Συμβολικό δεν θα ήταν κι αυτό το χτύπημα; Γιατί δεν πέρασε από το μυαλό των μυαλών της Οργάνωσης; Καταλάβατε την ερώτησή μου;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Με αυτή την έννοια ο Μομφεράτος ήταν Υπουργός της Χούντας.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αλλά στρατιωτικός έχει χτυπηθεί;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί; Μήπως επειδή κι εκείνοι είχαν όπλα;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Κι άλλοι είχαν όπλα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια απορία και νόμισα ότι είστε ο πλέον κατάλληλος, αφού έχετε αναλάβει την πολιτική ευθύνη και το φυλούσα πολύ καιρό αυτό και μού ‘ρθε τώρα να σας ρωτήσω, αν μπορείτε να μου δώσετε μια εξήγηση. Αν δεν μπορείτε, δεν μπορείτε. Δεν είστε υποχρεωμένος, μπορείτε να σιωπάτε ακόμη.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Οι επιλογές των στόχων γίνονταν με βάση κάποια ανάλυση.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάω σ’ ένα άλλο θέμα. Ψευδώνυμα υπήρχαν στα μέλη της Οργάνωσης;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ναι υπήρχαν.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς θέλετε να μας πείτε αν είχατε και ποιο ή ποια;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Είχα, αλλά δεν θα σας το πω. Και όχι ένα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε περισσότερα του ενός.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Κατά καιρούς για κάποιους λόγους άλλαζαν τα ψευδώνυμα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε απαντήσει αλλά θέλω να την έχω καθαρή στο μυαλό μου. Τόσο στο απολογητικό σας υπόμνημα ενώπιον του ανακριτή, όσο και στις ερωτο-απαντήσεις που δόθηκαν, είπατε «αναλυτικά για τις κατηγορίες ότι θα μιλήσετε στο Δικαστήριο›. Το παίρνετε πίσω;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ήδη απάντησα. Εννοείτε για την κάθε μία; Όχι δεν θα το κάνω αυτό. Έδωσα γενικές απαντήσεις.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε πει εν κατακλείδι στην απολογία σας «Επιφυλάσσομαι να απαντήσω επί των κατηγοριών στο Δικαστήριο›.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Νομίζω ότι απάντησα με τον τρόπο μου σε όλο το φάσμα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε μια τελευταία ερώτηση. Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του κ. Γιωτόπουλου το ξέρετε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τι με ρωτάτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν ξέρετε δηλαδή ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ονομάζεται Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ή Μιχάλης Οικονόμου.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τι λέτε τώρα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν θέλετε απαντάτε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Σας έχω πει ότι δεν θα μιλήσω για κανέναν από τους συγκατηγορούμενους, ούτε θα πω αν ήξερα κάποιον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς θα κάνει ο κ. συνάδελφος μια ερώτηση και μετά θα τα πούμε.

Ο κ. Σιδέρης έχει τον λόγο.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Αρνείστε οποιαδήποτε συμμετοχή της Οργάνωσης στην υπόθεση Μάτη;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Είπα ότι δεν ανέλαβε η Οργάνωση αυτή την ενέργεια.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Τρεις μάρτυρες σας αναγνωρίζουν εκεί και αναφέρονται και συγκατηγορούμενοί σας. Πως το αντικρούετε αυτό;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θέλω να πω τίποτα πάνω στο ζήτημα αυτό.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν έχετε κάποιο επιχείρημα ότι δεν ήσασταν, δεν το λέτε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν έχω να πω τίποτα πάνω στο ερώτημα που θέτετε.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε για μισή ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε κατηγορούμενε, τη δολοφονία του Μπακογιάννη την ξέρετε. Ποιος την αποφάσισε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δε σας απαντώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την απόπειρα δολοφονίας του Πέτσου;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Επίσης δεν απαντώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ούτε εάν η απόφαση ήταν συλλογική ή ατομική;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν απαντώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την απόπειρα δολοφονίας του Παπαδημητρίου, του Βουλευτού;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Καταρχήν δεν δέχομαι τον όρο «απόπειρα δολοφονίας›. Ο πυροβολισμός στα πόδια δεν είναι απόπειρα δολοφονίας και μπορώ να σας πω κάτι επ’ αυτού. Το τελευταίο νομοσχέδιο για την οπλοφορία των αστυνομικών που έχει γίνει νόμος, αναφέρει τον πυροβολισμό στα πόδια σαν πυροβολισμό ακινητοποίησης, τραυματισμό δηλαδή. Ακόμα και με τον δικό σας νόμο δηλαδή ο πυροβολισμός στα πόδια δεν είναι απόπειρα δολοφονίας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τον κ. Παπαδημητρίου;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν απαντώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εάν υποθέσουμε ότι το Δικαστήριο αποφασίζει και κηρύσσει αθώους όλους τους κατηγορουμένους κι εσάς, λέω αν, θα συνεχίσετε τη δράση της 17Ν όπως ήταν μέχρι τώρα;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τί ερώτηση κάνετε; Αν μας αφήσει ελεύθερους όλους εδώ μέσα; Υπάρχει περίπτωση να μας αφήσετε ελεύθερους;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί είστε βέβαιος ότι είναι βεβαία η καταδίκη σας;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Για μένα θα μιλήσω, γιατί εγώ συμμετείχα στο βαρύτερο έγκλημα κατά το νόμο σας, το έγκλημα καθοσιώσεως κατά της εξουσίας και γι αυτό η εξουσία θα με τιμωρήσει στη βαρύτερη ποινή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ρωτώ και για τους υπολοίπους.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Νομίζω είπα και πριν στον κ. Πρόεδρε, ότι βρίσκεστε κάτω από ένα κλίμα απόλυτων πιέσεων να καταδικαστούν όλοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σχετικοί και άσχετοι. Το αν θα ενδώσετε σε αυτές τις πιέσεις, αν θα ενδώσει το Δικαστήριο, είναι θέμα των αντιστάσεών του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιες πιέσεις;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Από παντού. Να σας αναφέρω τον Τύπο, την περίοδο πριν αρχίσει η Δίκη, βγήκε κορυφαία κυβερνητική πηγή και είπε ότι όλοι είναι ένοχοι, όλοι είναι δεμένοι και όλοι θα πάνε μέσα. Αυτό τί είναι;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό τί σημαίνει; Κι αν το Δικαστήριο πει το αντίθετο;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα το αναγνωρίσω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν πει ότι είναι ένοχοι δεν θα το αναγνωρίσετε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ακούστε, για μένα μπαίνουμε σε ένα άλλο ζήτημα. Το αν είναι αθώος ή ένοχος. Εγώ νομίζω ότι οι κοινωνικοί αγώνες είναι δίκαιοι, δεν είναι ούτε αθώοι ούτε ένοχοι. Το αν είναι αθώος ή ένοχος, σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ένα κοινά αποδεκτό νομικό πλαίσιο ανάμεσά μας. Εσείς εκπροσωπείτε ένα νομικό πλαίσιο της αστικής νομιμότητας, εμείς στρεφόμαστε κατά της αστικής νομιμότητας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτή η αστική νομιμότητα όμως, είδατε πόσο σπουδαία πράγματα έχει πετύχει;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τα βλέπω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας επιτρέπει εσάς εδώ να λέτε ό,τι λέτε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Η αστική νομιμότητα μου έκλεισε τη φωνή, να μη βγαίνει έξω απ’ αυτούς τους τοίχους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κουφοντίνα συγνώμη για τη διακοπή. Όταν βρίσκεται κανένας σε μια τραγωδία και γελά, είναι βλάκας. Όποιος βρίσκεται σε κωμωδία και κλαίει κι εκείνος είναι βλάκας. Λοιπόν εδώ πέρα δεν είναι για γέλια. Δεν το καταλαβαίνει κανένας; Κρίνεται η τύχη ενός ανθρώπου ο οποίος απολογείται κι εσείς γελάτε; Τί να πω; Δε μπορώ να καταλάβω....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ θέλω να είμαι δίκαιος. Με τη δική σας λογική τί λέτε, ότι αυτό το σύστημα σας επιτρέπει να λέτε αυτό που λέτε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αυτό ξεκίνησα να πω, ότι αυτό το σύστημα απαγόρευσε να βγει η φωνή μου έξω απ’ αυτές τις αίθουσες. Το δικό σας σύστημα είναι υπεύθυνο για χιλιάδες εγκλήματα, μπροστά στα οποία η δράση της 17Ν είναι και απειροελάχιστη και τελείως διαφορετική.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είστε άδικος.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Εκτός από τη σχέση σας με τη σύζυγό σας και το παιδί σας, ποιοι άλλοι λόγοι σας έκαναν να εμφανιστείτε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Οι ερωτήσεις σας είναι καίριες. Για δυο μήνες πραγματικά σκεφτόμουν τη στάση που θα κρατήσω. Η επιλογή αυτή ήταν μια πολιτική κατά βάση απόφαση, δε θέλω να πω τώρα κάτι περισσότερο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μην τυχόν σκεφθήκατε και το ενδεχόμενο κάποιος συγκατηγορούμενός σας να σας απέδιδε ορισμένα πράγματα περισσότερα απ’ όσα ενδεχομένως σας αναλογούσαν;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι, αυτό δε βάρυνε καθόλου στην απόφαση και φάνηκε και από τη στάση μέσα στο Δικαστήριο και απ’ αυτά που λέω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η τελευταία ερώτηση: Τέλη Ιουλίου του 2002, 26 προς 27 Ιουλίου, ταξιδεύατε με πλοίο από Ρόδο προς Πειραιά;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι, έκανα κάποια ταξίδια, αλλά όχι από Ρόδο προς Πειραιά.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Βάσει του 366, διεκδικούμε σαν Πολιτική Αγωγή να υποβάλλουμε διευκρινιστικές ερωτήσεις μέσω του Δικαστηρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί λέει το 366; Να το διαβάσουμε.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Λέει ότι μετά τις ερωτήσεις τις δικές σας δικαιούνται και οι υπόλοιποι διάδικοι μέσω του Προέδρου να κάνουν ερωτήσεις προς τον κατηγορούμενο. Το «μέσω του Προέδρου› κ. Πρόεδρε είναι ο τρόπος υποβολής της ερωτήσεως. Δε λέει «στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν κρίνω εγώ ότι πρέπει να υποβληθεί.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι αν κρίνετε, δε λέει κάτι τέτοιο, να σας το αναγνώσω άμα θέλετε, αλλά τότε θα μοιάσω με άλλους.....

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα απαντήσω σε καμία ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό δεν μπορεί να το πει εκ προοιμίου, εγώ θα ρωτήσω γιατί και από την ερώτηση βγαίνει συμπέρασμα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ανεξάρτητα από το είδος των ερωτήσεων δεν θα απαντήσω σε καμία ερώτηση που προέρχεται από την Πολιτική Αγωγή.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό δεν είναι δικό του θέμα τόσο κ. Πρόεδρε. Εμείς θα κάνουμε τις ερωτήσεις κι εκείνος θα λέει «δεν απαντώ›.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εξαρχής, δεν απαντώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως παραβιάζεται το δικαίωμα σιωπής κατ’ αυτόν τον τρόπο έμμεσα;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Γιατί παραβιάζεται κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί λέει ο κ. Λίβος πάνω σ’ αυτό;

Ν. ΛΙΒΟΣ: Με όλο τον σεβασμό στην ιδιότητα του κατηγορουμένου, τουλάχιστον για το θέμα της υπόθεσης Αξαρλιάν, διεκδικώ το δικαίωμα δι’ υμών να του υποβάλλω ερωτήσεις.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ειδικά για τον τραγικό χαμό του Αξαρλιάν έχω πάρει θέση. Εξέφρασα τη βαθύτατη οδύνη και λύπη μου, ζήτησα και προσωπικά συγνώμη από την οικογένεια και του τραγικού Αξαρλιάν και των ανθρώπων που τραυματίστηκαν σε εκείνη την απόπειρα. Παρόλα αυτά δεν αλλάζω την απόφασή μου να μην απαντήσω ούτε σε εσάς ούτε σε κάποιον άλλον από την Πολιτική Αγωγή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Τη βαθιά μου λύπη› είχατε πει «και την προσωπική μου συγνώμη›. Ακούμε την ερώτηση.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, είπε ότι η Οργάνωση δεν έκανε ή δεν ανέλαβε τη δολοφονία και μάλιστα εν ψυχρώ του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σιωπή ο κατηγορούμενος.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αφού δεν έχει σχέση η Οργάνωση με τη δολοφονία του Μάτη, τί δουλειά είχε το περίστροφο του Μάτη στην τσάντα του Σάββα Ξηρού το βράδυ της έκρηξης στον Πειραιά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεύτερη σιωπή.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τρίτη ερώτηση, που δεν θα απαντούσε ούτως ή άλλως: Αφού δεν έχει σχέση με τη δολοφονία του φτωχόπαιδου αστυνομικού, καταδικάζει τη δολοφονία και τους δολοφόνους του;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σιωπή από τον κατηγορούμενο.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Συνδέει την παράδοσή του με το ότι όλοι οι συγκατηγορούμενοί του άρχισαν να ανακαλούν ο ένας μετά τον άλλον τις προανακριτικές τους απολογίες; Σταθμός ήταν η παράδοσή του. Αυτό είχε σχέση με την παράδοσή του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σιωπή....

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αδυναμία είναι και η σιωπή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά εκτιμώνται από το Δικαστήριο.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Γιατί εμείς δεν εκτιμάμε; Τι είμαστε εμείς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θέλει να απαντήσει, σιωπά, καθ’ α έχει δικαίωμα.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πώς δέχεται ότι το δικό μας σύστημα δεν επιτρέπει τη θανάτωσή του και μάλιστα μέσα από διαδικασίες και όχι με ένα αυθαίρετο 45άρι; Και δεύτερον, αφού δε μιλά για τους συγκατηγορούμενούς του και καλά κάνει, μπορεί να μας πει και να μας διαβεβαιώσει ότι όσοι απ’ αυτούς καταδικαστούν και όσοι ήρθαν εδώ αυτοί είναι και τελειώσαμε, ή υπάρχουν κι άλλοι έξω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ έχω την εξής ερώτηση: Γιατί δε μας απαντά; Γιατί αρνείται;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να απαντήσετε γιατί δεν απαντάτε;

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί αρνείται την απάντηση σε ερωτήσεις οι οποίες μπορεί να μην τον θίγουν και να είναι γενικοτέρου ενδιαφέροντος και ίσως του δίνουν την ευκαιρία να υποστηρίξει τις θέσεις του. Αυτό δεν του το κάνω ως ερώτηση για να μου πει πάλι σιωπή, ως απορία το εκφράζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε σε αυτή την απορία να απαντήσετε; Γιατί δεν απαντάτε λέει... «Δεν απαντώ γιατί δεν απαντώ› ή «απαντώ γιατί δεν απαντώ›;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι ειδικά γιατί ορισμένοι από τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής είναι ιδιαίτερα εμπαθείς, αλλά γιατί γενικά δεν μπορώ να δεχθώ το ρόλο κάποιου που προσπαθεί να καταδικάσει οπωσδήποτε κάποιον άλλον.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα εδώ κάποιοι δίκασαν άνευ δίκης και εξετέλεσαν ανθρώπους, εδώ τον ενοχλεί ο διάλογος με τους εκπροσώπους των θυμάτων; Απορία και αυτή, ρητορική η ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού είναι ρητορική δεν απαντά.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε έχει αξία και η υποβολή των ερωτήσεων, έστω και αν δεν θα τύχουν απαντήσεως, σήμερα, διότι μπορεί κάποτε να απαντήσει ο κ. κατηγορούμενος και για πολλούς άλλους λόγους βέβαια. Αλλά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο κ. κατηγορούμενος και στην απολογία του βέβαια, είπε ότι η Οργάνωση, ή αν θέλετε η επαναστατική πάλη, υπακούει σε άλλο αξιακό σύστημα.

Η ερώτησή μου είναι ποια αξία, ποια αρχή αυτού του αξιακού του συστήματος, του επιτρέπει να μη λέγει στο Δικαστήριο ποιοι από τους συγκατηγορουμένους του είναι αθώοι, είναι άμοιροι των κατηγοριών που τους αποδίδονται;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα παρακαλέσω κάτι. Ο κατηγορούμενος ασκεί το δικαίωμα στη σιωπή. Νομίζω ότι η υποβολή ερωτήσεων από πλευράς της Πολιτικής Αγωγής δεν εξυπηρετεί παρά μόνο θεατρικές ανάγκες και θα παρακαλέσω το Δικαστήριό σας να μη συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Στο βαθμό που έχει δηλώσει ρητά ότι δεν πρόκειται να απαντήσει, η υποβολή των ερωτήσεων κ. συνάδελφε δεν εξυπηρετεί καμία ανάγκη της Δίκης. Μόνο θεατρικές ανάγκες εξυπηρετεί. Νομίζω λοιπόν ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Θα παρακαλέσω το δικαστήριο να σταματήσει αυτό το πράγμα.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Να ανακαλέσει κ. Πρόεδρε τον όρο «θεατρικές ανάγκες›....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να κάνω εγώ; Μπορώ να πω εγώ στον κ. Κουφοντίνα να απαντήσει; Όπως δεν μπορώ να πω και σ’ αυτούς να μη ρωτήσουν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με ποια λογική δίνετε τον λόγο στην Πολιτική Αγωγή να υποβάλλει ερωτήσεις όταν έχει δηλωθεί από τον κατηγορούμενο ότι δεν πρόκειται να απαντήσει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού διαβάσαμε άρθρο της Δικονομίας που το λέει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σύμφωνα με το άρθρο μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς για να υποβληθούν μέσω υμών οι ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα είμαι υποχρεωμένος λέει να τις υποβάλλω. Επειδή δεν τις επαναλαμβάνω κι εγώ; Να τις επαναλαμβάνω κι εγώ θέλετε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πλην όμως, πέραν αυτού, αν αξιολογήσετε εσείς και δεν ξέρουμε αν το αξιολογείται, αφού έχει δηλώσει ότι ασκεί το δικαίωμα της σιωπής, σε τί εξυπηρετεί όλο αυτό το πράγμα που γίνεται αυτή τη στιγμή από την άλλη πλευρά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει σε τίποτα. Μην τους κοιτάτε καθόλου και αφήστε τους να ρωτάνε μέχρι αύριο. Τί να κάνω; Δικαίωμά του είναι, άμα θέλει να απαντήσει θα απαντήσει.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Έχω μια άλλη ερώτηση και τελευταία: Το ’68 στην Πράγα, υπήρξε ένας φοιτητής ο οποίος λεγόταν Γιαν Πάλτζ και σε αντίδραση προς την εισβολή των σοβιετικών τανκς, αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία Βεντσεσλάς. Ερωτώ τον κ. κατηγορούμενο δι’ υμών αν του πέρασε ποτέ στο μυαλό, σαν μέσο της επαναστατικής του δράσεως, να ακολουθήσει το παράδειγμα του φοιτητή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Ο κ. Παπαλάμπρος έχει τον λόγο.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Επί της τοποθετήσεως του κ. κατηγορουμένου και με δεδομένο ότι όντως και ως πολιτική αγωγή εκπροσωπώντας οικογένεια θύματος έχουμε έρθει για να βρούμε και την αλήθεια εδώ και γι αυτό γίνεται αυτή η διαδικασία, έχω ακριβώς να ρωτήσω στην συγκεκριμένη υπόθεση Μομφεράτου – Ρουσσέτη επειδή ακούσαμε τα πάντα, όλες αυτές κατά τους κατηγορουμένους ή τον Κουφοντίνα δικαιολογημένες αντιδράσεις και νομιμοποιημένες πράξεις βίας, την εκτέλεση και δολοφονία που μάλλον απ’ ότι φαίνεται από τις μαρτυρικές καταθέσεις έγινε από τον κ. Κουφοντίνα του προλετάριου οδηγού, εργαζόμενου Παναγιώτη Ρουσσέτη. Ποια αναγκαιότητα και ποια λογική την υπαγόρευσε; Έχουμε λάβει απαντήσεις πιθανόν για τα πάντα. Καμία ζωή δεν είναι βαρύτερη από την άλλη αλλά στο συγκεκριμένο δεν έχει τοποθετηθεί κανένας. Εν πάση περιπτώσει μία απάντηση την δικαιούνται όλοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μας πείτε για τον οδηγό, αν θέλετε. Δεν απαντάει.

Ο κ. Ταξουξής έχει το λόγο.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Καταρχήν νομίζω ήταν ως εκ περισσού η έκρηξη της συναδέλφου της κας Κούρτοβικ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερώτηση.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να βάλω κάποια πράγματα στην θέση τους. Ναι μεν δεν απαντά ο κ. Κουφοντίνας αλλά είδατε ότι στην ερώτηση του συναδέλφου του κ. Βασιλακόπουλου απήντησε. ¶ρα προς τί λοιπόν η έκρηξη και οι αντεγκλήσεις και οι μομφές προς τους συναδέλφους της πολιτικής αγωγής άνευ λόγου και άνευ αιτίας ίσα-ίσα για να δυναμιτιστή το κλίμα.

Επειδή εκπροσωπώ τους Αστυνομικούς του πούλμαν του ΚΑΡΑΒΕΛ και θα ενθυμήστε όλοι τις πρώτες-πρώτες μέρες της διαδικασίας κατά την κατάθεσή τους ενώπιόν σας, απηύθυναν δραματικά ερωτήματα στους κατηγορουμένους τουλάχιστον αυτούς οι οποίοι κατηγορούνται για το συγκεκριμένο ζήτημα. Είχαν ρωτήσει τότε και τον κ. Κουφοντίνα και τον κ. Τζωρτζάτο και τον κ. Γιωτόπουλο και τον κ. Ξηρό γιατί επέλεξαν αυτούς, με ποια κριτήρια και εν πάση περιπτώσει επειδή οι περισσότεροι ακόμα και σήμερα φέρουν τα τραύματά τους, είχαν το ερώτημα αν υπάρχει από τα χείλη των κατηγορουμένων, του κ. Κουφοντίνα τώρα κάποια έκφραση συμπάθειας, κάποια έκφραση συγγνώμης όπως ας πούμε για το περιστατικό με το θάνατο του συχωρεμένου του Αξαρλιάν.

Μήπως ο κ. Κουφοντίνας έχει να κάνει κάποια δήλωση για το συγκεκριμένο ζήτημα; Χθες ακόμα ενόψει της απολογίας του κ. Κουφοντίνα μου τηλεφώνησαν και μου ανέθεσαν να υποβάλλω δι’ ημών αυτή την ερώτηση. Περιμένουν ακόμα μία απάντηση και την περιμένουν 30 χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να απαντήσετε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είχα να υποβάλλω ελάχιστες ερωτήσεις 2 ή 3 οι οποίες προφανώς αυτή την στιγμή δεν έχουν κανένα στόχο λόγω της νομίμου αρνήσεως του κατηγορουμένου να απαντήσει. Θα μπορούσα κι εγώ να υποβάλλω τις ερωτήσεις όχι δι’ ημών αλλά εφόσον εσείς το κρίνατε ότι έχουν κάποια σημασία αυτές οι ερωτήσεις ως οι δικές σας ερωτήσεις. Θα τις ακούσετε και θα τις υποβάλλετε εσείς. Νομίζω ότι στις δικές σας απαντά κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, σαν πρόταση να κάνω εγώ ερώτηση.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα λοιπόν εάν συμφωνείτε να ερωτηθεί ο κατηγορούμενος το εξής: δεν με ενδιαφέρει οποιαδήποτε λεπτομέρεια που έχει σχέση με την τέλεση των πράξεων διότι οι θέσεις του είναι σαφείς και θα έλεγα και δικαίωμά του και δεν αμφισβητείται τουλάχιστον από εμένα να έχει αυτή την στάση την οποία έχει.

Θέλω όμως να τον ρωτήσω με την επαναστατική πείρα την οποία έχει εάν η στάση του να αποδεχθεί την πολιτική ευθύνη και να μην αμφισβητήσει το ότι ήταν μέλος της 17Ν είναι πολιτικά επαναστατικά συνεπέστερη από μία στάση η οποία θα αρνείτο να δώσει στους άλλους, σε εσάς που είστε από την άλλη μεριά και έχετε ένα άλλο αξιακό σύστημα έστω κι ένα εκατοστό παραδοχής. Δηλαδή από μία θέση η οποία θα έλεγε ότι εγώ δεν είμαι μέλος, εγώ δεν ξέρω τίποτα, αποδείξτε το εσείς εάν μπορείτε.

Θα ήθελα να τον ρωτήσετε ως δική σας ερώτηση επαναλαμβάνω, ποια είναι συνεπέστερη επαναστατική στάση; Αυτή που κρατάει ή αυτή που διατύπωσα μόλις τώρα και που κάνει δυσκολότερη την ζωή την δική σας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό το υιοθετώ κι εγώ. Δηλαδή ποια είναι πιο επαναστατική στάση; Έρχομαι και λέω «εγώ παιδιά παραδίδομαι, αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη ή ο άλλος ο Μαργαρίτης που έρχεται και λέει ότι εγώ δεν ξέρω τίποτα, δεν έχω καμία ιδέα το τί γινόταν›. Ποια είναι πιο συνεπής επαναστατική στάση;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Με την μέθοδο αυτή του κ. Καθηγητή παρακάμπτεται....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την κάνω εγώ την ερώτηση όμως τώρα. Την θέλω εγώ την ερώτηση. Αν θέλει απαντάει, δεν θέλει μπορεί να μην απαντήσει.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Παρακαλώ τις κρίσεις σας για τον εαυτό σας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή