Δίκη «17Ν» : «Χαρισματική»... προσωπικότητα ο Κουφοντίνας», είπε ο πρόεδρος

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2003 12:43
UPD:29/07/2003 10:57
A- A A+

«Χαρισματική προσωπικότητα» χαρακτήρισε τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ.Μιχάλης Μαργαρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη χθεσινή απολογία του κατηγορουμένου, λέγοντας : «Εδώ ο κ. Κουφοντίνας παραλίγο να μας πει ότι έσπερνε λουλούδια η «17 Νοέμβρη» και όχι το θάνατο. Και στο τέλος είπε: πάρτε τα όπλα εσείς οι νεώτεροι και σκοτώστε...».

Η αναφορά του προέδρου έγινε κατά τη διάρκεια της ένστασης του Σάββα Ξηρού για την ακύρωση των προανακριτικών ομολογιών του στον Ευαγγελισμό και στον εφέτη ανακριτή ισχυριζόμενος ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα βασανιστηρίων και χορήγησης ψυχοτρόπων ουσιών.

«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι με βασάνισαν και να ξεπεραστεί αυτό απο το δικαστήριο. Εγώ αυτά που τράβηξα δεν μπορώ να τα ξεπεράσω και είμαι αποφασισμένος να φτάσω στα άκρα», είπε.

Ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε ότι στον Ευαγγελισμό είχε συμπτώματα αισθητηριακής απομόνωσης,έμμονες ιδέες και φοβίες, ενώ κατηγόρησε τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Διώτη και τον διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής Στέλιο Σύρρο ότι τον παραπλάνησαν επικαλούμενοι τα μέτρα επιείκειας του νέου νόμου.

Οπως είπε, του υποδείκνυαν τι θα πει και για ποιά πρόσωπα,όπως για τον Θωμά Σερίφη και τον Βασίλη Τζωρτζάτο. Ο Ξηρός τόνισε ότι το όνομα Γιωτόπουλος, το άκουσε για πρώτη φορά στον Ευαγγελισμό απο την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι στην γιάφκα της οδού Δαμάρεως υπήρχαν πάντοτε εφεδρικά κλειδιά για περίπτωση ανάγκης,τα οποία -όπως υπογράμμισε- δεν αναφέρονται στην σχετική έκθεση κατάσχεσης. Η αναφορά του αυτή, προκάλεσε ερωτήσεις απο την έδρα, καθώς ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια «απάντησης» στα ευρήματα που πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο σε βάρος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

Μεταξύ αυτών ήταν και δύο κλειδιά της Δαμάρεως που φέρονται να βρέθηκαν στο σπίτι του Γιωτόπουλου στον Βύρωνα.

Τέλος, ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε ότι στην απόπειρα κατά του πρώην βουλευτή Λευτέρη Παπαδημητρίου,δεν ήταν με τον Τζωρτζάτο -όπως δέχεται το βούλευμα- αλλά μόνος του.

Ο Εισαγγελέας Εδρας κ. Χρήστος Λάμπρου ζήτησε απο το δικαστήριο να μην κάνει δεκτή την ένσταση του Σάββα Ξηρού, κρίνοντας ότι οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου περί βασανιστηρίων, δεν ευσταθούν.

Συμφωνα με τον Εισαγγελέα ο Σάββας Ξηρός αντιμετωπίζει ηθικό πρόβλημα με τις ομολογίες που έδωσε με τις οποίες «ξηλώθηκε το πουλόβερ της «17 Νοέμβρη».

Ο κ. Λάμπρου εξέφρασε και πάλι την άποψη ότι ο λόγος που ο πολυτραυματίας του Ευαγγελισμού «μίλησε» ήταν απο τον φόβο μήπως άλλα μέλη της οργάνωσης εισέλθουν στο νοσοκομείο και τον εκτελέσουν και απο ανάγκη εξομολόγησης ενόψει της ιδιαίτερα βαριας κατάστασης που βρισκόταν : «Ετρεμε στην εντατική. Φοβόταν μήπως του κάνουν κακό. Τί φοβόταν; Τον Διώτη ή το κράτος; Την «απόλυση» φοβόταν... Γι'αυτό ο Σάββας Ξηρός,όταν πήγε ο πατέρας του και του είπε να φερθείς σαν χριστιανός,σαν παιδί ιερέα,αυτό έκανε. Σεβάστηκε τον πατέρα του, σεβάστηκε την ρίζα του».

Απευθυνόμενος ο κ. Λάμπρου στον κατηγορούμενο του συνέστησε να μην επιμείνει στην στάση του : «Σας σέβομαι, πιστέψτε με, σαν κατηγορούμενο. Και μακάρι να ακολουθήσετε τον δρόμο που είχατε αρχίσει για να τύχετε των ευεργετικών διατάξεων που προέβλεψε ο νομοθέτης».

Με την άποψη του κ. Λάμπρου συντάχθηκε και ο αναπληρωτής Εισαγγελέας κ. Βασίλης Μαρκής.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή