Εμμένει για «πόθεν έσχες» η ΝΔ, απορρίπτει η κυβέρνηση

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2003 15:55
A- A A+

«Ανοιχτές θύρες» παραβιάζει η ΝΔ με την νομοθετική πρόταση της για άρση του χρηματιστηριακού απορρήτου των δημοσίων λειτουργών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, απευθυνόμενος προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας.

Οι διοικητές τραπεζών, ΔΕΚΟ κλπ. εντάσσονται στο νόμο για το «πόθεν έσχες» όπως και οι βουλευτές, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας των δηλωθέντων στοιχείων τους «δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για το χρηματιστηριακό, φορολογικό και τραπεζικό απόρρητο». Σημείωσε ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά είναι εμπιστευτικά και ότι κοινοποιούνται μόνο στην περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των προσώπων αυτών. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι με τη ρύθμιση του κόμματός του «καθιερώνεται η υποχρέωση κοινολόγησης όλων των στοιχείων, ανεξάρτητα εάν προκύπτει ποινικό αδίκημα».

Αναφερόμενος στο αίτημα του πρώην προέδρου της ΝΔ Μ. Εβερτ να δοθούν στη Βουλή τα πινακίδια των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μ. Νεονάκη και Στ. Μανίκα, είπε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «μείζονα κατάχρηση εξουσίας».

Για χρηματιστηριακά σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται διοικητές δημοσίων τραπεζών έκαναν λόγο οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ και Δ. Κωστόπουλος. Απαντώντας, ο κ. Χριστοδουλάκης παρατήρησε ότι οι καταγγελίες σε βάρος του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας πήγαν στο εισαγγελέα και ότι έπειτα από πολύμηνη διερεύνηση δεν προέκυψε απολύτως τίποτα και η υπόθεση πήγε στο αρχείο.

Για την πορεία του ελέγχου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Ελέγχου στην εταιρεία Αltec ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ο ειδικός γραμματέας του σώματος Δ. Μπατζελής. Οπως σημείωσε, η σχετική έκθεση του ΣΔΟΕ θα ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα, καθώς αναμένεται το πόρισμα του ελέγχου των βελγικών αρχών σε εταιρεία, στην οποία η Αltec ισχυρίζεται ότι έχει εξάγει μηχανήματα αξίας 1,5 δισ. δρχ. Οπως είπε ο κ. Μπατζελής, το ΣΔΟΕ έχει κηρύξει εικονικά και τα τιμολόγια της Αltec που περιέγραφαν εξαγωγές υπηρεσιών προς τη Ρουμανία ύψους 5 δισ. δρχ.

Τέλος, με αφορμή το θέμα της Αltec οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να προσκληθεί εκ νέου στη Βουλή για εξηγήσεις ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Στ. Θωμαδάκης.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή