Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (25/07/2003) 02/07

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2003 19:01
A- A A+

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όπως και τα υπόλοιπα. Επίσης, μετά από αυτή την ανάγνωση, ο Πιταρίδης είπε ότι εγώ δε μπορούσα να κάνω τίποτε άλλο, μέχρι εκεί έφτανε το χέρι μου, προσπάθησε να βγάλει τις ευθύνες από πάνω του κυρίως. Δηλαδή ο κ. Πιταρίδης είχε αντιληφθεί τί γινόταν, όχι ότι ήταν μέσα στο παιχνίδι, είχε αντιληφθεί τί γινόταν και εκ των υστέρων ότι τον χρησιμοποίησαν κατά κάποιον τρόπο, όταν του είπαν ότι «αποσωληνώθηκε τώρα πριν λίγες ώρες που τον παραλαμβάνετε› και μετέπειτα τον έδιωξαν την περίοδο των ανακρίσεων.

Για την αισθητησιακή απομόνωση έχει πει διεξοδικά ο κ. Χριστοδουλάκης πώς λειτουργεί. Σας είπα και πριν ότι τα δύο βασικά είναι ότι δεν υπάρχει θέληση και συνθλίβει την προσωπικότητα, σε κάνει δηλαδή τελείως διαφορετικό, ανακατατάσσει τις αξίες, βάζει τα πρώτα σύνδρομα όπως λέει ο κ. Χριστοδουλάκης που εισβάλλουν είναι αδιόρατος φόβος, έμμονες ιδέες και φοβίες διάφορες, αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα. Πρέπει νομίζω να ξαναδείτε τις καταθέσεις σε αυτά τα σημεία.

Υπάρχει μια σημαντική ημερομηνία, 16 του μήνα έγινε το εξής περίεργο, αυτό που είχε έρθει να καταθέσει και ο πατέρας μου. Στις 16 του μήνα ήρθε ο κ. Διώτης, είχε την απολογία της 11/7 και άρχισε να γράφει στη συνέχεια της 11ης, «σήμερα 16, συνεχίζουμε...› κτλ. Όποτε έρχονταν, εγώ προσπαθούσα να τους κρατήσω όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, όσο μπορούσα περισσότερο χρόνο μέσα γιατί η απομόνωση αυτή απαιτεί προσλαμβάνουσες αισθήσεις, προσλαμβάνουσες παραστάσεις και προσπαθούσα να κρατήσω όσο μπορούσα κόσμο μέσα να μου μιλά.

Υπήρχε βέβαια κάποιος αστυνομικός μόνιμα όπως αποδείχθηκε και από την κατάθεση της κας Κοκκινοπούλου και από την κατάθεση του κ. Πιταρίδη, αλλά αυτοί δε μιλούσαν, οπότε ήταν σα να μην υπάρχουν. Αυτό που ακουγόταν μόνιμα στην Εντατική ήταν να λέω «είναι κανείς εδώ; είναι κανείς εδώ; μιλάτε μου, δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν υπάρχει χώρος, είμαι στον αέρα, μιλάτε μου›. Αυτό ήταν η μόνιμη έκκληση που έκανα προς τους νοσηλευτές, προς όλους. Και βέβαια κανείς πουθενά, ούτε η αποκλειστική νοσηλεύτρια, την οποία την είχαν προφανώς απομονωμένη και ο αστυνομικός που ήταν μέσα δεν επέτρεπε σε κανένα να μου μιλά.

Οπότε όταν ήρθε η 16 του μήνα, προσπαθούσα να τους κρατήσω και προκειμένου να κερδίσω χρόνο εγώ, λέω διαβάστε μου κιόλας τί έχουμε γράψει μέχρι τώρα. Αυτοί, δεν ξέρω, προφανώς δεν είχαν άδεια να μου το διαβάσουν, αυτοί δεν ήξεραν τη μέθοδο, νόμιζαν ότι πλέον είμαι υποχείριο τους και τη διάβασαν. Όταν τη διάβασαν, άκουσα πράγματα τα οποία τα άκουγα πρώτη φορά, τερατολογίες και διάφορα τα οποία τα άκουγα πρώτη φορά εκεί μέσα και τότε τους λέω «θέλω να μιλήσω με τον πατέρα μου πριν συνεχίσουμε›.

Φωνάζουν τον πατέρα μου, μου έκαναν το χατίρι εκείνη τη στιγμή και του λέω «αυτοί με κοροϊδεύουν, θέλω δικηγόρο›. Μου είπε πει ήδη δύο φορές ο πατέρας μου για δικηγόρο και του είπα «θα ρωτήσω τον Στέλιο, αν επιτρέπει ο στρατηγός, να φωνάξουμε δικηγόρο›. Εκείνη τη φορά όμως επειδή ξεπέρασαν τα όρια, εγώ σαν μικρό παιδί πέντε χρονών που το ξεγελάνε με τις καραμελίτσες, είπα «με κοροϊδεύουν, θέλω δικηγόρο› στον πατέρα μου. βγήκε ο πατέρας μου έξω, βγήκαν και αυτοί έξω κατευθείαν και επέστρεψαν μετά τρις ώρες.

Ο πατέρας μου έψαξε τον δικηγόρο να τον βρει, αυτοί γύρισαν πίσω μετά 3 ώρες και μου είπαν «επειδή έχεις κάνει τώρα την εγχείρηση στο μάτι› -είχα κάνει δυο μέρες πριν την εγχείρηση στο μάτι, την αποκόλληση- «θα γράψουμε στο φύλλο› -επειδή είχε ξεκινήσει ήδη πάνω στο ίδιο φύλλο της 11/7 να γράφει- «ότι επιφυλάσσομαι για λόγους υγείας και μόλις αισθανθώ καλύτερα να συνεχίσουμε την ανάκριση›.

Με βάζουν και υπογράφω τρεις σελίδες, μία ήταν αυτό και τα άλλα δύο δεν ξέρω τί ήταν ακριβώς, πιστεύω ότι τα χρησιμοποίησαν για να εκβιάσουν κάποιους άλλους, γιατί μετά ακολούθησαν κάποιες συλλήψεις και τους εκβιάσανε προφανώς με αυτά τα δύο φύλλα. Μάλιστα του ρώτησα με απορία «γιατί είναι τρεις οι σελίδες;› Γιατί με σήκωναν εμένα απ’ τη μέση και πάνω, ήμουν με όλα τα βίσματα και τη μάσκα οξυγόνου και όλα αυτά, με σήκωναν, μου έβαζαν ένα σανίδι στα πόδια μου, μου έβαζαν το χέρι και μου έλεγαν «εδώ θα βάλεις την υπογραφή›. Λέω «υπάρχει χώρος;› «Υπάρχει› ή «Δεν υπάρχει, βάλε μικρό «Σ› κι έβαζα την υπογραφή μου, το «Σ› δηλαδή με το αριστερό.

Μετά, όταν ήρθα στον Κορυδαλλό και διάβασα τις καταθέσεις γιατί από κει και μετά δεν ασχολήθηκα με καταθέσεις, έγραφε βέβαια αυτό που θα δείτε κι εσείς εκείνη τη μέρα, ότι «επειδή θέλω να σκεφτώ κάτι, θα συνεχίσω στο μέλλον χωρίς την παρουσία δικηγόρου›. Τη μέρα που ζήτησα δικηγόρο γράφω «χωρίς την παρουσία δικηγόρου› στο χαρτί. Πρέπει να υπάρχουν δημοσιεύματα της εποχής εκείνης, 16-17 του μήνα, που είπε ο πατέρας μου ότι ζητώ δικηγόρο.

Επίσης ο πατέρας μου έχει δώσει μια συνέντευξη όταν έφυγε από εδώ, όταν δεν κατέθεσε εδώ, έδωσε μια συνέντευξη τί θα κατέθετα. Ο πατέρας μου εδώ πέρα, παρόλο που προσπάθησαν να τον συκοφαντήσουν οι εφημερίδες, λένε ότι δεν ορκιζόταν γιατί ήθελε να πει ψέματα, ο πατέρας μου δεν ορκίζεται ποτέ, έχει πάει και φυλακή γι αυτό. Δεν ορκίζεται γιατί το πιστεύω του του λέει ότι δε λες ψέματα, είναι το ναι-ναι και το όχι-όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να πει ένας παπάς και ειδικά ένας εξομολόγος με τόσα πνευματικά παιδιά που εξομολογεί κάθε μέρα 30-40 άτομα, να έρθει εδώ και να πει ψέματα. Δεν υπήρχε αυτή η περίπτωση.

Μάλιστα για τις τερατολογίες, επειδή εγώ δε μπορώ να αποδείξω καμία τερατολογία από τα άλλα που έχουν σχέση με την Οργάνωση, μία από τις τερατολογίες ήταν ότι πήγα δύο χρόνια στο ¶γιο Όρος ενώ έχω πάει 40 ημέρες και αυτό το θυμόταν πολύ καλά ο πατέρας μου, εγώ πήγα 40 ημέρες στο ¶γιο Όρος, μεταξύ Β’ και Γ’ Λυκείου και το άκουσαν αυτό οι ανακριτές και έγραψαν δύο χρόνια, για να δικαιολογήσουν το «ανανήψας› που είπε ο κ. Εισαγγελέας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το 9/8 όμως που είμαστε με τον κ. Αγιοστρατίτη;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Θα πάμε κι εκεί σιγά-σιγά. Έχει ειπωθεί εδώ πέρα ότι ένα οικοδόμημα που έχει φτιαχτεί μέσα σε ένα μήνα με όλα αυτά τα δεδομένα της πλύσης εγκεφάλου κι αυτά, δε μπορεί να γκρεμιστεί σε μια μέρα. Τον κ. Αγιοστρατίτη εγώ τον συνάντησα μια μέρα πριν πάω στον ανακριτή. Τον συνάντησα μια ώρα περίπου και επί μία ώρα, επειδή εγώ ήμουν σαν μικρό παιδί, το έχει καταθέσει ο κ. Αγιοστρατίτης, έκανα σα μικρό παιδί, προσπαθούσα να πιάσω επαφή, τον πείραζα κτλ. Δηλαδή όπως ένα μικρό παιδί που πάει σε ένα μεγάλο και το πειράζει, του έδειχνα το χέρι μου για να τραβήξω το ενδιαφέρον, γελούσα κτλ.

Επί μία ώρα προσπαθούσε να μου πει «με το που θα πας στον Ζερβομπεάκο θα πεις, έχω επιφυλάξεις για την υγεία μου και δεν έχω λάβει γνώση της δικογραφίας, αυτά τα δύο›. Εγώ ξανά τα δικά μου. Αυτός ξανά «με το που θα πας στον Ζερβομπεάκο, θα πεις έχω επιφυλάξεις για την υγεία μου, πρέπει οπωσδήποτε να γραφεί αυτό το πράγμα, έχει σημασία› γιατί με έβλεπε πώς ήμουν, με έβλεπε.

Αλλά βέβαια, οποιοσδήποτε έφευγε από κει μέσα, από το επισκεπτήριο, μέχρι τότε γύρω στα δέκα επισκεπτήρια είχαν κάνει οι συγγενείς μου, όποιος έφευγε από κει μέσα ερχόταν κατευθείαν αμέσως μετά το επισκεπτήριο ο Σύρος και ο Διώτης και ξεκινούσαν να μπαλώσουν ότι τυχόν μου είχαν βάλει αυτοί στο μυαλό. Προσπαθούσαν να τα διορθώσουν. Μου έλεγαν «ο δικηγόρος δε θα σου χρειαστεί ούτε στο δικαστήριο, θα χρειαστεί στο δικαστήριο μόνο στο τέλος για να ζητήσει τα μέτρα επιείκειας, δε χρειάζεται ούτε καν σε όλη τη διαδικασία ο δικηγόρος›. Αυτό μου έλεγαν ο Σύρος και ο Διώτης.

Φυσικά εγώ, λόγω της ιδιαίτερης συμπάθειας που τους είχα, που έχει εκδηλωθεί σε όλα τα μέσα εκείνη την περίοδο και μετά που έφυγα από κει, εννοείται ότι πίστευα αυτούς. Το αποτέλεσμα ήταν όταν μπήκα στο Ζερβομπεάκο να μείνω κόκκαλο γιατί αυτοί δεν μου είπαν να πω κάτι τέτοιοι, αυτοί μου είπαν «κοίτα να διορθώσεις μερικά πράγματα, να πεις αυτά κι αυτά›. Μου έφεραν φωτογραφίες και προσπαθούσαν να με διδάξουν ποιος είναι ποιος. Μάλιστα δεν ξέρω αν είναι καταγραμμένο ποια φωτογραφία έβλεπα, το κοντινό ή το ολόσωμο που έχει η φωτογραφία, υπάρχουν δυο φωτογραφίες, μία με πρόσωπο και μία ολόσωμη στο φάκελο με τους κατηγορούμενους και τα νούμερα.

Δεν ξέρω αν έχει καταγραφεί ότι εγώ αναγνώριζα από το ολόσωμο, όχι από το κεφάλι. Αν έχει καταγραφεί αυτό, θα το δείτε και μόνοι σας. Εγώ δεν ξέρω πώς έχουν καταγραφεί αυτά. Ξεχώριζα από το χρώμα που είχαν τα μπλουζάκια και τα πουκάμισα και συγκεκριμένα θυμάμαι ότι ένα κίτρινο ήταν του Θωμά Σερίφη. Μου έλεγαν «αυτός με το κίτρινο να θυμάσαι είναι ο Θωμάς Σερίφης, αυτό με το θαλασσί είναι ο Γιωτόπουλος›.

Το όνομα «Γιωτόπουλος› το άκουσα πρώτη φορά μέσα από στην αντιτρομοκρατική, από εκεί έμαθα το όνομα «Γιωτόπουλος›. Δηλαδή όλες οι αναγνωρίσεις έγιναν έτσι. Να σας πω κι ένα παράδειγμα που καταρρίπτει όλα αυτά: Όσο διάστημα ήμουν εκεί πέρα, με το που έφευγαν, όχι τις πρώτες ημέρες, μετά τις 15/7 και μετά 20/7, έμπαιναν συνέχεια μέσα οι της ΕΚΑΜ, ένας-ένας και όλοι είχαν την ίδια απορία, τί έγινε στη Ριανκούρ. Μετά έμπαινε ο άλλος, «τί έγινε στη Ριανκούρ›.

Είχα πει τρεις και τέσσερις φορές στον Σύρο και στον Διώτη, ήταν το μόνο που ήθελα να πω εγώ από μόνος μου, γιατί είχε βγει αυτό το πράγμα τότε στα Μέσα και ήταν κάτι που αυτοί δεν ήθελαν να το θίξουν. Λοιπόν, όταν πήγα στο Ζερβομπεάκο είπα όλα τα άλλα, γιατί δεν είπα για τη Ριανκούρ; Ή όταν μου διάβασε όπως λένε, όλο το κατηγορητήριο, εγώ έπρεπε να ακούσω κάπου το θέμα της Ριανκούρ και να προσθέσω ή να αφαιρέσω κτλ.

Όταν μπήκα μέσα λοιπόν, όταν μου διάβασαν, έγιναν τα εξής πράγματα: Ή δεν άκουγα τί μου διάβαζαν, δηλαδή άκουγα ένα μουρμουρητό που είναι η πραγματικότητα, ή είπα στο Ζερβομπεάκο για τη Ριανκούρ και δεν το έγραψε. Διαλέγετε και παίρνετε. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν άκουγα τί μου έλεγαν, υπήρχε ένα μουρμουρητό μέσα και στα συγκεκριμένα σημεία είχε ο Ζερβομπεάκος επίσης ερωτήσεις.

Θυμάμαι ότι μου είπε ο Σύρος «στο Μπακογιάννη πρέπει να βάλεις και τον Τζωρτζάτο› για παράδειγμα. Υπάρχει αυτό. Δηλαδή ενώ μέχρι τότε είχαν καταγραφεί τρία άτομα, στο Μπακογιάννη προστίθεται ο Τζωρτζάτος εκ των υστέρων. Δηλαδή τέτοιες προσθήκες έχουν μπει στο Ζερβομπεάκο και δεν έχουν μπει αυτά τα οποία θα έλεγα αν ήμουν στα λογικά μου. Δηλαδή ό,τι μου είπε ο Σύρος και ο Διώτης αυτά ακριβώς προστέθηκαν στο Ζερβομπεάκο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τα θυμόσαστε και τα λέγατε μετά.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μου έδιναν κάλλιο επί ένα μήνα, την πρόσεχαν τη μνήμη μου. Ένα μικρό παιδί, άμα του τάξεις ένα κουλούρι, το θυμάται δέκα χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφαιρούσαν την κρίση και πρόσθεταν μνήμη.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έτσι πιστεύω. Αλλά σας λέω ότι ένα μικρό παιδί έχει μνήμη που δεν μπορείς να το ξεγελάσεις με τίποτα. Γι αυτό λένε «μην τάξεις σ’ άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι›. Το θυμάται χρόνια μετά, δε σημαίνει ότι έχει κρίση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς λοιπόν δεν είχατε κρίση τότε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι, δεν είχα κρίση, αγαπούσα τον Σύρο και τον Διώτη. Τον Σύρο συγκεκριμένα πιο πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήσαστε δηλαδή υποχείριο....

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μα το έχουν δηλώσει όλοι αυτοί αυτό, δεν είναι κάτι που το δηλώνω τώρα ξαφνικά, δηλαδή έρχομαι τώρα ξαφνικά και λέω «ξέρετε, έγινε αυτό›. Αυτό είναι πασίδηλο, δηλαδή τα Μέσα το έβγαζαν πρωτοσέλιδο τότε, την εποχή εκείνη.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή είναι έκδηλη σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εδώ στο ακροατήριο η επιφύλαξη που έχετε απέναντι σ’ αυτά που καταθέτει ο κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός και ίσως και να μη μπορεί κανείς να σας κρατήσει κακία αν δεν έχει πληροφορηθεί όπως εγώ πληροφορήθηκα, ότι πράγματι υπάρχουν μέθοδοι οι οποίες παράγουν, ανακριτικές μέθοδοι, που παράγουν ακριβώς αυτά τα αποτελέσματα τα οποία έρχεται και καταθέτει εδώ ο κατηγορούμενος.

Εγώ λοιπόν θα αναφερθώ σε μια περίπτωση την οποία αγνοούσα κι εγώ ο ίδιος και μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση. Θα καταθέσω ένα έγγραφο στη διαδικασία της ενστάσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν τελειώσει ο κ. Σάββας Ξηρός ευχαρίστως να καταθέσετε ό,τι θέλετε και να αναπτύξετε και την ένσταση. Εγώ απλώς τον υποβοηθώ....

Σ. ΞΗΡΟΣ: Χρειάζομαι τη βοήθεια......

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ήθελα να βοηθήσω τη διαδικασία για να μπορέσει το Δικαστήριο να κρίνει και πιο αντικειμενικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά ασφαλώς θα τα λάβουμε υπόψη αυτά που λέει. Με δυσπιστία όλα τα δεχόμαστε πάντοτε, το ξέρετε, εδώ μέσα, τίποτα εκ των προτέρων ως αληθές ούτε όμως και το απορρίπτουμε ως αναληθές. Δεν έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε αυτό πριν σας ακούσουμε όλους. Αλλά αυτή τη στιγμή τις αντιρρήσεις τις εύλογες, τις λογικές, που μπορεί να γεννηθούν σ’ έναν άνθρωπο, τις λέμε φανερά για να τις ακούει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω γιατί σας πειράζει;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ δεν έχω πρόβλημα να με ρωτάτε πάντως για τις απορίες που προκύπτουν ενδιάμεσα. Με βοηθάει κι εμένα γιατί έχω ακόμα δυσκολία να συγκεντρωθώ σε αυτά που θέλω να πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ξέρω, μα κι εγώ γι αυτό σας το λέω.

Σ. ΞΗΡΟΣ: ¶μα έχετε δει ήδη από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα υπάρχει βέβαια μία βελτίωση αλλά στην αρχή της δίκης ήμουν τελείως απών. Μαθαίνω τώρα αυτή την στιγμή, όλες αυτές τις ημέρες που κάθομαι κάτω διαβάζω τα πρακτικά που έχω χάσει και μαθαίνω τώρα τί έγινε τις πρώτες ημέρες. Αυτό που πιστεύω εγώ πάντως για τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ένα τυχαίο σύνδρομο που απλώς εκδηλώθηκε χωρίς να το καταλάβουν οι γιατροί.

Δεν υπήρχε περίπτωση όταν μας αναζητούν τόσα χρόνια, επί 27 χρόνια τους κάνουμε ρεζίλι, δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσουν ένα τέτοιο όπως έλεγαν, «μην χάσετε το δώρο›. «Μην χάσετε το δώρο› σήμαινε ότι θα έφταναν στα άκρα. Δεν υπήρχε περίπτωση να με αφήσουν να μην κάνουν αυτό που έκαναν. Αυτό είναι το κυριότερο. Φυσικά υπάρχουν ευθύνες του υπεύθυνου της ΜΕΘ, του κ. Ρούσσου. Υπάρχουν ευθύνες γι αυτό το θέμα. Υπάρχουν ευθύνες της Ψυχιάτρου, πολύ μεγάλες ευθύνες της Ψυχιάτρου εκτός αν υπάκουγε κι αυτή στον κ. Ρούσσο οπότε μεταβιβάζονται εκεί. Γιατί όταν εκδηλωθεί αυτό το σύνδρομο και εκδηλώθηκε όπως φαίνεται και την μέρα μάλιστα που ήρθε η κα Θεοδωροπούλου, την ημέρα που ήρθε έπεσε και αυτή σε αντιφάσεις καταρχήν.

Είπε ότι ζήταγα παπά και συγκεκριμένα εξομολόγο και όταν την ρώτησαν «γιατί τότε δεν του πήγατε παπά και πήγατε Ψυχίατρο› λέει «αυτό το αίτημα σε μένα δεν εκδηλώθηκε, δεν ειπώθηκε σε μένα αυτό το αίτημα›. Δηλαδή δεν είπα εγώ σε Ψυχίατρο ότι θέλω εξομολόγο ενώ στην αρχή υποστήριζε ότι γι αυτό το λόγο ήρθε και υποστήριζε ότι αυτό είπα, το οποίο το έλεγε εξ ακοής. Αυτά υπάρχουν μέσα στα πρακτικά. Να μην ανοίξω τώρα τα πρακτικά. Θα τα κοιτάξετε και θα δείτε.

Εμφανίστηκε κάποιος στην εντατική όταν γινόταν αυτή η αγωγή με τα κίτρινα χρώματα, εμφανίστηκε κάποιος. Αυτό θα αποδειχθεί στη πορεία. Δεν μπορώ να πω πράγματα τα οποία δεν μπορώ να τα αποδείξω. Γι αυτό δεν έχετε ακούσει μέχρι τώρα παρόλο που το έχω γράψει στο υπόμνημά μου να αναφέρω για τις εικονικές εκτελέσεις που έγιναν, δύο απόπειρες, δύο φορές εικονικές εκτελέσεις μέσα στην εντατική. Δεν μπορώ να το αναφέρω γιατί δεν μπορώ να το αποδείξω αλλά αυτά που αποδεικνύονται μπορώ να τα πω.

Όταν εμφανίστηκαν οι ατμοί επί δύο ημέρες, επί δύο ημέρες ερχόταν κάποιος κύριος μαζί με την γυναίκα του η οποία δουλεύει και αυτή εκεί πέρα. Μου παρουσιαζόταν κι αυτή με άλλες ιδιότητες, σαν Διευθυντής του ΤΖΑΝΝΕΙΟΥ και σαν Προϊσταμένη, οι οποίοι είναι σύζυγοι και αυτό που έκαναν να μου συζητάνε όπως συζητάει ένας Αναισθησιολόγος για να δει πώς αντιδρά ο άρρωστος. Δηλαδή με ρωτούσαν πράγματα άσχετα. Με ρωτούσαν «τί ομάδα είσαι›, διάφορα τέτοια για να μιλήσω να δουν σε ποιο στάδιο έχω φτάσει.

Όταν έφτασε η δεύτερη μέρα, όταν έγιναν και οι εικονικές εκτελέσεις, όταν έφτασε η δεύτερη μέρα και ξαναήρθαν πάλι και με ρωτούσαν, εκεί πέρα κάποια στιγμή του ξέφυγε από το στόμα, είχε νευριάσει – δεν ξέρω για ποιο λόγο – και μου λέει κάποια στιγμή «ΑΕΚ δεν είσαι;› «ναι› «κάτσε και απόλαυσε τους κίτρινους ατμούς› μου είπε αυτός ο κύριος. Δηλαδή έβλεπε αυτός τί βλέπω εγώ.

Ήξερε τί βλέπω εγώ αυτός μόνος χωρίς να έχω εκδηλώσει εγώ, χωρίς να πω τίποτα σε κανέναν γιατί ότι έβλεπα εγώ τα κράταγα μέσα μου γιατί φοβόμουν ότι θα δικαιολογήσουν ότι είμαι τρελός και θα με πετάξουν από το παράθυρο, αυτό που είπε και ο κ. Βλάχος. Γι αυτό το λόγο δεν έλεγα τίποτα από τις παραισθήσεις τις πρώτες μέρες τουλάχιστον, τίποτα από τις παραισθήσεις που έβλεπα. Δεν είχα πει τίποτα γι αυτό το «κίτρινο› το οποίο το ήξερε αυτός ο κύριος.

Εδώ αναρωτιέμαι και λέω ότι υπάρχει μία Κλινική στον Καναδά στην οποία έχουν γίνει τα ίδια πειράματα ακριβώς γι αυτές τις μεθόδους, αυτή την μέθοδο που έχουν εφαρμόσει σε μένα, τα ίδια πειράματα. Από αυτά τα πειράματα βγήκαν κάποιοι άνθρωποι τρελοί από εκεί μέσα και χρειάστηκαν χρόνια και χρόνια για να συνέλθουν. Αυτά τα πειράματα τα έκανε η CIA σε αυτή τη Κλινική του Καναδά. Τα έκανε η CIA.

Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν μήνυση στην CIA. Το ξέρει ο τότε Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας ο Κάμερον με Γραμματέα τον Στεφανή τότε, τον Υπουργό Υγείας εδώ. Το γνωρίζει πολύ καλά. Δεν μπόρεσα να διευκρινίσω ποια είναι η σχέση του με αυτή την κλινική. Δεν ξέρω αν εργαζόταν ο ίδιος σε αυτή την κλινική ή όχι αλλά είχε γνώση του θέματος άμεση και εννοείται και ο Γραμματέας του ο κ. Στεφανής ο οποίος σήμερα είναι Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας και έρχεται εδώ πέρα και μας λέει ότι δεν υπάρχουν ψυχοτρόπα, τον οποίο τον διαψεύδει ο Πιταρίδης ο οποίος λέει «έκανα έλεγχο για 5 ψυχοτρόπα›.

Επίσης ο Στεφανής είναι πολύ καλός φίλος του κ. Ρούσσου. Αν αυτό σας δίνει κάποιες εξηγήσεις; Επίσης κάποια γυναίκα η οποία δούλευε τότε σε αυτή την κλινική του Καναδά, εργαζόταν τότε εκεί που γινόταν αυτά τα πειράματα, σήμερα εργάζεται στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Αν κι αυτό σας λέει κάτι πρέπει να το ερευνήσετε και να δείτε τί συμβαίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα δούμε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι να εκτιμήσετε, να τα δείτε όπως είδατε την επιταγή του κ. Κωστάρη, όπως βλέπετε αυτά τα άλλοθι. Αυτό έχει σημασία να δούμε, αυτό για την αγωγή. Γι αυτό πιστεύω.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα δούμε όλα. Ως προς δε ετούτη την καρέκλα, αυτή που κάθεται ο Πρόεδρος είναι τόσο αναπαυτική όσο περίπου και η ηλεκτρική καρέκλα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μακάρι να με ανέκριναν κι εμένα σε τέτοια καρέκλα, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Αλλά όταν με ανέκριναν δεμένο, καθηλωμένο, άμα δεν μπορούσατε να μετακινηθείτε αυτή την στιγμή, αν σας είχαν δεμένο με σκοινιά και ιμάντες και καθόσασταν να με ακούσετε εμένα για 2-3-5 ώρες θα μπορούσατε να αντιδράσετε φυσιολογική ή άμα βγάζατε μόνο τα γυαλιά σας. Βγάλτε τα γυαλιά να δείτε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κόσμο εδώ πέρα; Μόνο τα γυαλιά. Τώρα θα το βάλετε πείσμα και θα το κάνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε, δεν θα τα ξαναφορέσω μέχρι το τέλος να δείτε τί ωραία που επικοινωνώ. Θέλετε να διαβάσω και χωρίς γυαλιά;

Σ. ΞΗΡΟΣ: ¶μα διαβάζετε χωρίς γυαλιά τότε δεν έχετε πρόβλημα. Έχει πει ο κ. Χριστοδουλάκης ότι αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται ακόμα και σε ανθρώπους που μόνο να έχουν τυφλωθεί, μόνο να έχουν χάσει την μία αίσθηση εκδηλώνεται αυτό το σύνδρομο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπε ο κ. Χριστοδουλάκης. Θα το συνεκτιμήσουμε μαζί με όλα τα άλλα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μάλιστα το έχω διαπιστώσει εγώ 5 μήνες μετά, όταν πήγα 30 Νοεμβρίου να κάνω μία εγχείρηση στα μάτια. 30 Νοεμβρίου, 5 μήνες μετά. Μια νοσηλεύτρια μου έδωσε νερό και μόλις άγγιξε το χέρι μου για να μου δώσει το νερό εμφανίστηκε εικόνα μπροστά μου, δηλαδή η παραίσθηση ότι υπάρχει ο άνθρωπος μπροστά μου. Δηλαδή 5 μήνες μετά υπήρχαν ακόμα οι παραισθήσεις. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται μόνο στην αισθητηριακή απομόνωση που έγινε στην εντατική στον Γ΄, υπήρχε και η ανάλογη απομόνωση επάνω στον 10ο και υπάρχει βέβαια και η απομόνωση εδώ κάτω στα υπόγεια που δεν έχουμε προσλαμβάνουσες παραστάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι αυτό σας λέω να έρχεστε κάθε μέρα να μας βλέπετε για να έχετε καμία προσλαμβάνουσα, αλλά εσείς δεν θέλατε τόσες μέρες. Δεν ερχόσασταν.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μου συνέστησε ο γιατρός ότι άμα διαβάζω ξεπερνιέται και από την στιγμή άνοιξαν τα μάτια και αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη, τα μάτια μου άνοιξαν μετά το Πάσχα. Ότι απορίες έχετε είμαι πρόθυμος να τις λύσω και τις δικές σας και της πολιτικής αγωγής και οποιοσδήποτε έχει οποιαδήποτε απορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς αναπτύξαμε μία ένσταση. Θέλετε να ερωτηθούν απορίες από την Έδρα;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ότι απορίες έχετε....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, έχετε κάποια απορία;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά που έχετε πει στις προανακριτικές καταθέσεις ανταποκρίνονται στην αλήθεια;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Επιμένετε δηλαδή ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ¶λλο σας ρώτησα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ωραία, αυτό το έχω απαντήσει και σας έχω πει ότι ακόμα και στο βιογραφικό μου υπάρχουν τερατολογίες. Δηλαδή υπάρχουν διογκωμένα πράγματα. Από κει και πέρα εάν αυτό σας λέει κάτι; Για τις προανακριτικές για τις πράξεις της Οργάνωσης δεν μπορώ να πω ούτε λέξη. Την στιγμή που έχει πάρει ένα δρόμο αυτή η κατάσταση δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα εγώ. Δεν μπορώ. Έτσι κι αλλιώς ότι και να σας πω δεν πρόκειται να πάρετε υπόψη. Δηλαδή δεν μπορώ να σας αποδείξω.

Να σας πω δύο παραδείγματα, χοντροκομμένα στησίματα, χοντροκομμένα. Ένα είναι του Τζωρτζάτου το σχεδιάγραμμα, αυτό το ηλεκτρονικό σχεδιάγραμμα το οποίο ούτε για χαρτί τουαλέτας δεν κάνει. Δηλαδή εγώ προσωπικά σαν αγιογράφος, όχι σαν ηλεκτρονικός θα ντρεπόμουν να πω ότι αυτό το πράγμα το έχω σχεδιάσει εγώ. Θα ντρεπόμουν να το κάνω. Έχει τέτοια λάθη, όχι δεν βοηθάει.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά....

Σ. ΞΗΡΟΣ: Περιμένετε να σας πω πράγματα τα οποία έχουν συμβεί αλλά δεν μπορώ να τα αποδείξω. Το να πω εγώ ότι είναι έτσι αυτά τα πράγματα και το άλλο είναι τα κλειδιά του Γιωτόπουλου. Μέσα στην Δαμάρεως υπήρχαν άλλα δύο εφεδρικά κλειδιά. Έψαξα στα πρακτικά τώρα κάτω που κάθομαι και δεν υπάρχουν, δεν έχουν καταγραφεί πουθενά. Πού πήγαν αυτά τα δύο κλειδιά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είχατε κλειδωμένα μέσα δηλαδή τα κλειδιά;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι, υπήρχαν εφεδρικά κλειδιά για ώρα ανάγκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είχατε μέσα;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μέσα στην Δαμάρεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε κ. Σάββα, τα κλειδιά τα εφεδρικά όταν βρίσκονται σε ένα κλειδωμένο διαμέρισμα τί μας χρειάζονται; Τα κλειδιά τα κρύβουμε κάπου, τα δίνουμε σε έναν φίλο μας, τα βάζουμε σε ένα άλλο σπίτι.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Να σας εξηγήσω γιατί δεν είχαν όλοι κλειδιά από τις γιάφκες όπως προσπαθείτε να πείτε εδώ πέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μου κάνει εντύπωση αυτό.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Σας κάνει εντύπωση, θέλετε την εξήγηση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όταν πάρουν 3 άτομα μέρος σε μία ενέργεια και έχουν μόνο οι δύο κλειδιά υπάρχει πιθανότητα οι άλλοι δύο να μείνουν στον τόπο. Ο τρίτος πρέπει να έχει ένα ζευγάρι κλειδιά πάνω του οπωσδήποτε για να γυρίσει στο σπίτι να αφήσει τα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επάνω του όμως, όχι μέσα στην ....

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτός δεν μπορεί να τα έχει μόνιμα τα κλειδιά πάνω του. Τα παίρνει πριν την ενέργεια, τα παίρνει τα βάζει στην τσέπη του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα βάζουμε δηλαδή στο κρησφύγετο.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Υπάρχουν στην γιάφκα, τα παίρνει στην τσέπη του πριν την ενέργεια και μετά την ενέργεια τα ξαναβάζει εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, το διευκρίνισε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς γιατί είχατε όλα τα κλειδιά μαζί σας στον Πειραιά;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Γιατί πού θα πήγαινα μετά; Από τον τοίχο θα πέρναγα; Μισό λεπτό, θα σας απαντήσω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι Σάββα, δεν θα απαντήσεις. Αυτή την στιγμή συζητείται η ένσταση σχετικά με τα βασανιστήρια και τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Δεν έχουν καμία θέση τα κλειδιά σε αυτή την ιστορία. Στην απολογία σου αυτά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ τον σέβομαι τον κατηγορούμενο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ναι κ. Εισαγγελέα, αλλά στην απολογία του αυτά. Τώρα έχουμε ένα συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς δεν τον ρωτήσαμε τίποτε άλλο.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ δεν έχω πρόβλημα πάντως να απαντήσω. Να σας πω αφού θέλετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ κ. Σάββα την θέση σας την καταλαβαίνω.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ ακόμα και στη θάλασσα να έμπαινα είχα μαγιό με τσέπη και έβαζα αυτά τα κλειδιά, τα είχα πάντα μαζί μου. Δεν μπορούσα να τα αφήσω πουθενά γιατί μπορούσε κάποιος να τα πάρει να βγάλει ένα αντίγραφο και να μην το ξέρω εγώ. Δεν υπήρχε περίπτωση να τα εγκαταλείψω από τα μάτια μου ή από πάνω μου όπου και να ήμουν γιατί επισκεπτόμουν καθημερινά και τις δύο γιάφκες. Πού θα τα άφηνα τα κλειδιά; Στο μηχανάκι να μου το κλέψουν και να μην ξέρω πού πήγαν τα κλειδιά; Εγώ έπρεπε να πάω να αλλάζω κλειδαριές μετά. Να είμαι Θεσσαλονίκη ή στην Μαγιόρκα και να γυρίσω με αεροπλάνο στην Αθήνα για να αλλάζω κλειδαριές άμα μου κλέψουν τα κλειδιά. Πώς να μην τα έχω πάνω μου;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Καλώς.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κύριε κατηγορούμενε, με ακούτε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Προς στιγμήν θα δεχθώ τις απόψεις σας για όσα καταθέσατε στην Αντιτρομοκρατική και στον κ. Ζερβομπεάκο ότι αυτά ήσαν αποτέλεσμα επηρεασμού όποιων αρνητικών παραγόντων. Εντάξει;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θα σας υπενθυμίσω ορισμένες δηλώσεις που έχετε κάνει στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση διαφόρων υποθέσεων που συνδέονται με όσα έχετε αποδεχθεί είτε στην Αντιτρομοκρατική, είτε στον κ. Ζερβομπεάκο.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μάλιστα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θα μου δώσετε κάποια εξήγηση αν αυτά τα οποία θα σας διαβάσω αναιρούν εκείνα τα οποία είχατε αποδεχθεί στην Αντιτρομοκρατική και στον κ. Ζερβομπεάκο. Συγκεκριμένα ενδεικτικά, στην συνεδρίαση 4 Απριλίου στην υπόθεση Μπακογιάννη δηλώσατε τα εξής «πράγματι συμμετείχα στις περισσότερες ενέργειες της Οργάνωσης πλην όμως δεν θα απαντήσω σε ποιες ενέργειες συμμετείχα και τί ρόλο είχα›. Να ολοκληρώσω και απαντήστε μετά ελεύθερα.

Δεύτερον, στην συνεδρίαση 9 Απριλίου στην υπόθεση Σεπολίων δέχεστε κατά λέξη την παρουσία σας στα Σεπόλια και ότι ο κ. Κονδύλης δεν πυροβόλησε. Τρίτον, στην υπόθεση έκρηξης Ρέντη που εκδικάστηκε 26 Μαρτίου 2003 «έχω παραδεχθεί ότι είμαι μέλος της Οργάνωσης και τις λεπτομέρειες τις γνωρίζω ως καλός μαθητής› σε ερώτηση του κ. Σίδερη.

Το ερώτημά μου είναι: αυτά τα τρία ενδεικτικά αποσπάσματα των δηλώσεών σας, αυτά τα τρία αναφέρονται και στις προανακριτικές και στον κ. Ζερβομπεάκο. Εάν λοιπόν αυτά τα οποία δηλώσατε στο Δικαστήριο πράγματι είναι αλήθεια κι αν είναι αποτέλεσμα επηρεασμού.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Εννοείτε αυτά τα τρία συγκεκριμένα;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτά τα τρία τα συγκεκριμένα που σας διάβασα τα οποία αναφέρονται τα τρία περιστατικά και στον κ. Ζερβομπεάκο και στην Αντιτρομοκρατική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγγνώμη, ένα τέταρτο «δεν πυροβόλησε ο Βασίλης αλλά εγώ›.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτό δεν το λέει στον κ. Ζερβομπεάκο.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ανταποκρίνονται αλλά υπάρχουν και άλλα που δεν ανταποκρίνονται.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Συγγνώμη, αυτά τα τρία ανταποκρίνονται;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ανταποκρίνονται αλλά θα συνεχίσω. Επειδή ξέρω τί συμπέρασμα θέλετε να βγάλετε, ότι ταυτίζονται αυτά και οι απόψεις. Τώρα δεν έχω ρωτήσει βέβαια τον κ. Παπαδάκη αλλά θα σας πω ένα περιστατικό με τον κ. Παπαδημητρίου. Δεν ξέρω αν είναι εδώ κιόλας σήμερα. Τον κ. Παπαδάκη δεν τον ενημέρωσα αλλά το καταθέσω αυτή την στιγμή. Ότι το περιστατικό με τον κ. Παπαδημητρίου και με τον μάρτυρα κ. Βούτζαλη, τον κύριο με «Κ› κεφαλαίο αν δεν απατώμαι, ο οποίος είπε ότι αυτός που πυροβόλησε, πυροβόλησε με το αριστερό. Μέχρι εκεί είναι αλήθεια.

Την μέρα εκείνη εγώ εμφανίστηκα εδώ πέρα με σκούφο όπως ακριβώς ήμουν στην ενέργεια αυτή. Ακριβώς όπως ήμουν σε αυτή την ενέργεια. Σε αυτή την ενέργεια δεν υπήρχε κανένας Τζωρτζάτος. Ήμουν μόνο εγώ και μόνο εγώ πυροβόλησα τον κ. Παπαδημητρίου με ένα περίστροφο και ένα 45άρι στο αριστερό, αυτό που είδε ο κ. Βούτζαλης.

Να σας περιγράψω και την σκηνή για να μην έχετε απορίες γιατί θα έχει απορίες η πολιτική αγωγή πώς έγινε πάλι αυτό. Είχα το 45άρι στην μέση μου. Θέλω να σας το πω αυτό για να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πειράζει, να μας το πει.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αφού θέλω να το πω τί πρόβλημα έχετε εσείς; Ανοίγω με το αριστερό την πόρτα. Πυροβολώ με το δεξί με το περίστροφο στα πόδια και μετά βγάζω το 45άρι και ρίχνω άλλη μία πάλι στα πόδια από την ίδια πλευρά βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε ποιον;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Στον κ. Παπαδημητρίου, στα πόδια. Έρχεται εδώ πέρα ο κ. Βούτζαλης ο οποίος το μόνο που είδε είναι το 45άρι στο αριστερό χέρι, το μόνο που είδε και αυτό είναι η πραγματικότητα γιατί ένας που ακούει πυροβολισμούς αυτό που κοιτάει είναι μόνο το όπλο, δεν κοιτάει ούτε πρόσωπα, ούτε τίποτε άλλο, κοιτάει μόνο το όπλο για να μην γυρίσει κατά πάνω του. Αυτή είναι η λογική αντίδραση ενός ανθρώπου και έρχεται εδώ και αναγνωρίζει τον Τζωρτζάτο την στιγμή που εγώ ήμουν όπως ήμουν στην ενέργεια με τον σκούφο κανονικά. Αυτό δεν ανταποκρίνεται απ’ ότι ξέρετε στις προανακριτικές και το ξέρετε πολύ καλά. Δηλαδή έχουν γίνει ανακατατάξεις και μαγειρέματα τέτοια....

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Εγώ κ. κατηγορούμενε αναφέρθηκα στα τρία μόνο συγκεκριμένα περιστατικά.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αναφερθήκατε γιατί αποσκοπούσε κάπου η ερώτηση και σας λέω ότι δεν ανταποκρίνονται.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μόνο για τα τρία.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στον κ. Ζερβομπεάκο απ’ ότι έχω αριθμήσει εγώ 32 περιπτώσεις έχετε αποδεχθεί. Εγώ αναφέρθηκα μόνο σε τρία περιστατικά.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ναι, αλλά υπάρχουν και άλλα τα οποία δεν είναι έτσι που έγιναν και δεν ανταποκρίνονται στις καταθέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω δεν έχουμε κάτι άλλο. Μπορείτε να καθίσετε. Για την ένσταση πώς θα γίνει, ο κ. Εισαγγελεύς πρέπει .....

Σ. ΞΗΡΟΣ: Το θέμα είναι ότι εγώ .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την έχει αναπτύξει την ένσταση. Μπορείτε να καθίσετε κ. Σάββα Ξηρέ.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Θα ήθελα να σας πω ότι πρώτα πρέπει να παρθεί μία απόφαση για τις προανακριτικές και τις ανακριτικές και μετά θα εκτιμήσω την στάση μου αν θα απολογηθώ ή αν θα απέχω από το Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς, μα γι αυτό δεν το είπαμε; Γι αυτό κάνουμε αυτό σήμερα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ο λόγος είναι ότι εγώ δεν μπορώ να δεχθώ προσωπικά ότι με βασάνισαν, έχω υποστεί όλα αυτά και να προσπεραστεί έτσι από ένα Δικαστήριο, μια διαδικασία να προσπεραστεί έτσι με οποιοδήποτε τρόπο. Είναι και τα βασανιστήρια βέβαια είναι και οι παρανομίες όλες οι αυταπόδεικτες που αποδεικνύουν τις ημερομηνίες. Εγώ προσωπικά με αυτά που έχω τραβήξει δεν υπάρχει περίπτωση να το ξεπεράσω και είμαι αποφασισμένος να φτάσω στα άκρα αν δεν.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν δεν κάνουμε δεκτό αυτό που λέτε εσείς.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι αν δεν κάνετε δεκτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αν δεν εφαρμόσετε τουλάχιστον το νόμο σε αυτό το σημείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το νόμο εμείς τον εφαρμόζουμε. Φυσικά θα τον εφαρμόσουμε το νόμο. Μπορείτε να καθίσετε.

Κύριε Εισαγγελεύ, επί της ενστάσεως που έχει υποβληθεί βέβαια και τελευταία θα έχει το λόγο η υπεράσπιση φυσικά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σήμερα και σε όλη την ποινική διαδικασία στο ακροατήριο αυτό ο κ. Σάββας προσπάθησε και προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις γιατί έδωσε αυτές τις καταθέσεις στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ στην προανάκριση και σήμερα προσθέτει και στην κυρία ανάκριση με τις οποίες καταθέσεις ξηλώθηκε το πουλόβερ που λέμε, δηλαδή φανερώθηκε όλη η γνωστή στον κ. Σάββα εγκληματική δράση της 17Ν.

Ο κ. Σάββας όταν ήρθε στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ και κυρίως όταν επικοινώνησε με τον κατηγορούμενο κ. Κουφοντίνα ο οποίος έχει σημαντικό ρόλο στην εγκληματική αυτή Οργάνωση, όταν επικοινώνησε εκ των υστέρων έκρινε ότι αυτά που είπε δεν έπρεπε να τα πει. Με τη δική του ηθική και με την ηθική του κ. Κουφοντίνα -πιθανολογώ για τον κ. Κουφονίνα- νομίζει ότι αυτό θα τον βγάλει. Είναι λάθος. Το ότι ο κ. Σάββας συνεργάστηκε με το κράτος και το νόμο για να σταματήσει αυτό το κακό που λέγεται τρομοκρατία, αυτό έπρεπε να τον κάνει υπερήφανο. Όμως επικράτησαν άλλες απόψεις, άλλες αντιλήψεις.

Κύριοι Δικαστές είναι δύσκολη η θέση του κ. Σάββα Ξηρού, σκεφτείτε ξέρει ότι έχει πει αυτά που είπε, ξέρει ότι αυτά –κατά τη δική του την ηθική- τον μειώνουν. Είδατε τι είπε; Στην τιμή του και όχι στη ζωή του, αν καλώς αντιλήφθηκα. Τι κάνει κύριοι Δικαστές; Λέει αυτά τα οποία λέει. Εγώ τον καταλαβαίνω. Τι άλλο μπορεί να πει;

Να πω κάτι; Θα πω τη λέξη τον συμπονώ. Θα ήμουν άδικο για τα θύματα και για το αίμα το οποίο έχει χυθεί από τη 17Ν και από την ίδια του την εγκληματική δράση. Όμως επαναλαμβάνω για πολλοστή όλο το πρόβλημα βρίσκεται εκεί.

Στο θέμα ότι του χορηγήθηκαν φάρμακα μέσα στο νοσοκομείο, αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν χορηγήθηκαν οποιεσδήποτε φαρμακευτικές ή ναρκωτικές ουσίες στον κ. Ξηρό πέρα από εκείνες που ήταν απολύτως απαραίτητες για τη νοσηλεία του. Από κανένα στοιχείο, από καμία μαρτυρία, δεν προέκυψε ότι έγινε χορήγηση ουσιών με σκοπό να διευκολυνθεί οποιουδήποτε είδους κατάθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή