Δίκη «17Ν» : Απερρίφθη η ένσταση του Χριστόδουλου Ξηρού

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2003 12:02
A- A A+

Απερρίφθη, ως αβάσιμη, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η ένσταση που υπέβαλε δια του συνηγόρου του ο Χριστόδουλος Ξηρός, για την ακύρωση των προανακριτικών καταθέσεών του, καθώς και της απολογίας του στην 4η τακτική ανακρίτρια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε πως ασκήθηκε ψυχολογική βία στον κατηγορούμενο πριν ή κατά τη διάρκεια των προανακριτικών του καταθέσεων, ενώ δεν υπήρξε ούτε προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του ή χρησιμοποίηση σωματικής βίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η παρουσία αστυνομικών στο γραφείο της 4ης τακτικής ανακρίτριας δεν επηρέασε την ελεύθερη έκφραση του κατηγορουμένου, καθώς κρίθηκε αναγκαία για λόγους ασφαλείας.

Επίσης στην απόφαση αναφέρεται ότι στην ίδια ανακρίτρια απολογήθηκαν άλλοι 10 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι οκτώ, με την παρουσία συνηγόρων υπεράσπισης και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε ή προέβαλε αντιρρήσεις για την παρουσία των αστυνομικών, αποδεχόμενοι την αναγκαιότητά της λόγω της φύσεως της υποθέσεως.

Οι δικαστές επίσης έκριναν ότι η 4η τακτική ανακρίτρια εξέθεσε με πληροτητα και σαφήνεια στον Χριστόδουλο Ξηρό τις πράξεις που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του.

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε και πήρε το λόγο σχολιάζοντας την απόφαση σχετικά με την ακύρωση των προανακριτικών ομολογιών του Σάββα Ξηρού, λέγοντας ότι οι πρακτικές συνέπειες αυτής της απόφασης είναι να επιτρέπεται πλέον η ανάκριση στην εντατική και να κρατείται κάποιος επί 40 ημέρες χωρίς εγγυήσεις.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας κατέληξε, απευθυνόμενος στους δικαστές, λέγοντας : «Με τέτοιες αποφάσεις στέλνετε ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε αντικαθεστωτικό αγωνιστή : Εσείς που περνάτε την πύλη τούτη, αφήστε έξω κάθε ελπίδα».

Το δικαστήριο κάλεσε πριν από λίγο τον Χριστόδουλο Ξηρό να αρχίσει την απολογία του.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή