Παρά θίν' αλός

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2003 15:24

A- A A+

Η παραλία του Μπράιτον στη Βρετανία είναι η πρώτη στον κόσμο που διαθέτει υπηρεσίες wi-fi (ασύρματο διαδίκτυο). H εφημερίδα «Guardian» έστειλε μια ομάδα δημοσιογράφων της, για να εργαστούν στην παραλία, και να στείλουν από εκεί ένα άρθρο για τη λειτουργικότητα του ασύρματου διαδικτύου σε αυτό το περιβάλλον.

Οι δημοσιογράφοι, αν και αρχικώς ενθουσιάστηκαν με την ιδέα, να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, κατέληξαν ότι το εγχείρημα παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες. Οι υπολογιστές δεν είναι σχεδιασμένοι για το έντονο φως του ήλιου, αλλά χρειάζονται ένα σκιερό μέρος. Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα ασφάλειας, καθώς το wi-fi είναι ευαίσθητο σε εισβολές, και θεωρητικά, ένας έμπειρος χάκερ στη διπλανή ξαπλώστρα μπορεί να παρέμβει.

Η δρ. Τζεραλντίν Φιτζπάτρικ, ειδικός στο πανεπιστήμιο Σάσεξ για τις κοινωνικές συνέπειες της τεχνολογίας, εξηγεί ότι το wi-fi ενδεχομένως οδηγήσει στην εξασθένιση των ορίων μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού. «Εάν είσαι στην παραλία και διαβάζεις ένα βιβλίο, θα ήθελες να κάθεσαι δίπλα σε κάποιον που μετέχει σε εικονοδιάσκεψη μιλώντας στον υπολογιστή του;» αναρωτιέται η κ. Φιτζπάτρικ.

Καιρός παντί πράγματι, με άλλα λόγια, αλλά περί ορέξεως...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή