Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (30/07/2003) Μέρος 5/7

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2003 21:05
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχει ανακύψει ένα θέμα. Όπως μπαίνουμε, όχι έξω-έξω, εδώ μέσα στο δεύτερο είδα σήμερα για πρώτη φορά έναν μασκοφόρο με το οπλοπολυβόλο στο χέρι. Θεωρώ ότι και προσβάλει εμάς τους δικηγόρους και δεν έχει καμία θέση στην είσοδο αυτής της αίθουσας. Παρακαλώ πολύ, νομίζω ότι είστε αρμόδιος στην είσοδο εδώ που μπαίνουμε δεν είναι δυνατόν να είναι με πολυβόλο μασκοφόρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως ξέρετε η αστυνόμευση εδώ της αίθουσας ανήκει κατά την διάρκεια της διαδικασίας στον Πρόεδρο. Ας το καταλάβουν, βέβαια η αστυνομία δεν μπορεί να είναι....

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ως δικηγόρος εγώ διαμαρτύρομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τόσο πολύ σας φοβίζει η αστυνομία παιδιά;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όταν έχουμε περάσει από έναν έλεγχο και περνάμε και από δεύτερο, το να είναι με το οπλοπολυβόλο ένας άγνωστος μασκοφόρος εμένα με προσβάλει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκτός αιθούσης ήταν αλλά δεν είπαν οι άνθρωποι ότι ήταν εδώ στην αίθουσα γιατί τότε θα ήταν δική μου αρμοδιότητα. Κύριε Ταξίαρχε .....

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είναι λίγο μπροστά από την αίθουσα. Αναγκαστικά περνάμε μπροστά.

..........: (Εκτός μικροφώνου) Εάν ο κ. Μυλωνάς θέλει εξηγήσεις γιατί τοποθετήθηκε εκεί ο αστυνομικός πολύ ευχαρίστως κατ’ ιδίαν να το εξηγήσω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν είναι κατ’ ιδίαν, είναι θεσμικό το πρόβλημα. Είμαστε 5 μήνες σε αυτή την αίθουσα, περνάμε από τους ελέγχους που περνάμε και έχουμε και τον αστυνομικό με το οπλοπολυβόλο; Δηλαδή απειλούν τόσο πολύ την Ελληνική κοινωνία και το Δικαστήρίο που πρέπει να είναι και με το πολυβόλο έτοιμος να πυροβολήσει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κ. Μυλωνά, τελειώσαμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι κ. Πρόεδρε. Εγώ είμαι από τους δικηγόρους που διαμαρτύρομαι όταν βλέπω τέτοιες παρανομίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει διαμαρτυρηθείτε. Καταχωρήθηκε η διαμαρτυρία σας.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πριν μεμφθήκατε τους δικηγόρους γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν. Όταν διαμαρτύρεται τώρα κάποιος λέτε «γιατί διαμαρτύρεστε;›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την καταχωρήσαμε την διαμαρτυρία σας και σας απάντησα ότι εδώ εκτός από την αίθουσα δεν έχω να κάνω τίποτα εγώ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή Πόντιος Πιλάτος, νίπτω τας χείρας μου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τον φέραμε επίτηδες για να σας φοβερίσει κ. Μυλωνά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ομολογείτε κ. Μαρκή ότι εσείς τον ζητήσατε; Ενδιαφέρον αυτό που λέτε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ειδικά εσάς θα σας φοβίσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Χριστόδουλε, είπατε ότι έγινε εις βάρος σας σκευωρία.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Το είπα και το απέδειξα κιόλας νομίζω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για ποιον λόγο; Ποιος είστε εσείς δια τον οποίον το κράτος είχε λόγους να σκευωρήσει;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Έχω την εντύπωση κ. Εισαγγελέα ότι δεν παρακολουθήσατε αυτά που έλεγα τόση ώρα. Αυτό ακριβώς σας είπα, για ποιο λόγο είμαι εδώ πέρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν μου απαντήσατε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Μα σας απάντησα σε όλα, μια ώρα το έλεγα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιος είστε εσείς κύριε; Ένας εργάτης είπατε. Σας ερωτώ.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Σας είπα. Να σας πω συνοπτικά για τρεις λόγους. Ο ένας είναι για την δραστηριότητά μου μέχρι τώρα. Ο δεύτερος είναι η συγγένειά μου με τον Σάββα και ο τρίτος ότι χρειαζόταν κάποια άτομα και δυστυχώς έπεσε και σε μένα ο κλήρος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τον Σάββα ποιος λόγος ήταν να σκευωρήσουν;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Η συγγένειά μου με τον Σάββα. Σας ξενίζει;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τον Σάββα γιατί σκευώρησαν; Διότι κι εκείνος το ίδιο λέει.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι αδυνατείτε να με καταλάβετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μα κύριε ομιλείτε και τονίζετε την λέξη ότι «υπάρχει σκευωρία›. Δικαιολογείστε το.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ο αδελφός μου συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να βάζει μία βόμβα, έσκασε στα χέρια του και δεν είπε ποτέ ότι δεν ήταν αυτό που ήταν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή ήταν. Ήταν;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Έτσι κατάλαβα εγώ τόσο καιρό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή τί ήταν;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τί ακριβώς ήταν, πάντως έχει δηλώσει ότι ήταν μέλος σε κάποια Οργάνωση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ήταν στην 17Ν;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εμένα ρωτάτε κ. Εισαγγελέα; Εμένα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι, κύριε εσάς.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν ξέρω. Εγώ δεν πιστεύω ότι ήταν, προσωπικά. Αν θέλετε την δική μου γνώμη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η 17Ν με τις προκηρύξεις της έχει αναλάβει την ευθύνη δολοφονιών και άλλων πράξεων αξιοποίνων.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ναι, είναι γνωστό αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αληθές;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ότι έχει αναλάβει, φυσικά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η 17Ν;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Η 17Ν είναι αληθές ότι έχει αναλάβει ευθύνη κάποιων ενεργειών που ξέρετε πολύ καλά. Νομίζω αυτό συζητάμε 5 μήνες εδώ μέσα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα μέλη της είναι δολοφόνοι;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εσείς τα λέτε. Εγώ δεν είπα τί ενεργειών. Είπα κάποιων ενεργειών.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μα και αυτών των ενεργειών.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Να μην βάζετε λόγια στο στόμα μου που δεν είπα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με τους κ.κ. συγκατηγορούμενούς σας .....

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αν θέλετε να τα χαρακτηρίσω είναι άλλο ζήτημα αλλά δεν νομίζω ότι είμαι εδώ σε αυτή την θέση για να χαρακτηρίσω τις ενέργειες της 17Ν. Είμαι για να απολογηθώ για πράξεις που ουδέποτε διέπραξα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να δούμε τί έκαναν οι κατηγορούμενοι, μας ενδιαφέρει κι εσείς βέβαια. Εδώ με τους συγκατηγορούμενούς σας είστε γνωστός και φίλος. Είναι έτσι;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Με κάποιους.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με αυτούς που έχετε την σχέση αντιληφθείτε τις έκνομες δραστηριότητές τους; Αν είχαν ποτέ έκνομες δραστηριότητες.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ουδέποτε, εκτός από αυτές που ανέφερα με τον αδελφό μου Σάββα και ήμουν πολύ σαφής νομίζω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ούτε για τον αδελφό σας Βασίλη.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Με καμία δύναμη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Καλώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς έχει το λόγο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε κατηγορούμενε, υπάρχει ένα θέμα και σοβαρό θέμα. Το θέτω για μου δώσεις την εξήγησή σου. Εσύ με μία κατάθεσή σου που περιγράφεις κάτω από ποιες συνθήκες την έχεις δώσει, έδωσες κάποιους άλλους.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτή είναι η ερώτηση;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όχι, αυτό είναι το πλαίσιο της ερώτησης. Σου λέω συγκεκριμένα, απεκάλυψες ποιος είναι ο Αλέκος τον οποίο περιγράφει ως Αλέκο ο αδελφός σου στην κατάθεσή του και λες είναι ο Τσελέντης. Τί εξήγηση δίνεις για το γεγονός ότι ο Τσελέντης από την πρώτη στιγμή και παραδέχθηκε και σήμερα σε μια φάση της διαδικασίας όταν βρεθήκατε απέναντι σου είπε ότι «το ψευδώνυμό μου Αλέκος ή Ταινίας, το «Ταινίας› το πήρα κ. Πρόεδρε όχι γιατί είχε καμία σχέση με τον κινηματογράφο αλλά γιατί έφαγα περισσότερο από τον Σάββα μια μέρα και μου είπε : ταινία έχεις; και μου έμεινε το όνομα αυτό›. Τί έχεις να μας πεις γι αυτό;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Καταρχήν το πλαίσιο όπως το θέσατε είναι σαθρό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δηλαδή λέτε ότι είπα ενώ δεν είπα. Υπήρχε ένα προκατασκευασμένο έγγραφο στην Ασφάλεια που μου έφεραν να υπογράψω χωρίς να γνωρίζω τί γράφει μέσα. ¶ρα δεν είπα. Είπαν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή επαναλαμβάνεται σήμερα ότι δεν τον γνωρίζετε κατ’ όψιν τον Τσελέντη.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν τον γνώριζα ποτέ. Τον πρωτοείδα στις εφημερίδες και ούτε αυτός με γνώριζε φυσικά, εννοείται.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Για περιγράψτε μου λίγο, το είπατε αλλά δεν το κατάλαβα, τί συνέβη όταν ήρθατε ενώπιος ενωπίω με τον κ. Γιωτόπουλο στην Αντιτρομοκρατική;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Με πήγαν «καρότσι› δυο αστυνόμοι, μου έβαλαν χειροπέδες και με οδήγησαν σε ένα γραφείο που ήταν ένας άγνωστος σε μένα, ένας ασπρομάλλης. Πριν να μπω μέσα όντας φυσικά υπό το κράτος των απειλών επί συνεχείς ημέρες και των φαρμάκων που ισχυρίζομαι τα οποία εσείς δεν δέχεστε.....

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είχατε και πάρει εσείς φάρμακα;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Φυσικά, σας το είπα σαφώς.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν εξετάσαμε ... για σας. Το παραλείψαμε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Σας το είπα σαφώς κ. Μαρκή όπως σας είπα ότι δεν έχω την δυνατότητα να το αποδείξω, όπως δεν είχαν την δυνατότητα να αποδείξουν επί χούντας τα Δικαστήρια κανένας κρατούμενος ότι βασανίστηκε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Το κατανοώ αυτό.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βασανίστηκαν βέβαια.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τί έγινε όταν είχατε πάρει τα φάρμακα;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κλείνει η παρένθεση. Τί έγινε; Με αυτό το κράτος των απειλών που εγώ δεν, δηλαδή δεν είχα καμία βούληση πλέον, με πήγαν έξω από το γραφείο και μου λένε «θα μπεις μέσα και θα του πεις του κυρίου που είναι μέσα, είσαι ο Λάμπρος ο ψηλός›. Με έσπρωξαν μέσα, με κράταγαν δύο από τις μασχάλες. Εγώ ήμουν εκτός εαυτού, μπορεί να σας το πει και ο ίδιος πώς ήμουν, με απλανές βλέμμα και τέλος πάντων... και του λέω «είσαι ο Λάμπρος ο ψηλός›. Αυτός με έβρισε. Μου λέει «δεν ντρέπεσαι να λες ψέματα;›. Με άρπαξαν πάλι από τις μασχάλες και με έβγαλαν έξω και με ξαναπήγαν σε εκείνον τον «καμπινέ› που με κράταγαν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είναι γεγονός δηλαδή ότι εκεί τον αναγνώρισες, είπες ότι «είσαι ο Λάμπρος ο ψηλός› αλλά τώρα μας δίνεις την εξήγηση γιατί το έκανες.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ναι, ακριβώς.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Συνεχίζω. Την εποχή που ασχολήθηκες το να κλέψεις μαζί με τον αδελφό σου αυτά τα αυτοκίνητα που περιγράφεις κλπ, χρησιμοποιούσες κανένα ψευδώνυμο;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όχι βέβαια, τί ψευδώνυμο να χρησιμοποιήσω με τον αδελφό μου; Δεν υπήρχε λόγος.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έχεις κάποια εξήγηση για το γεγονός ότι πάρα πολλοί από τους συγκατηγορουμένους σου όταν αναφέρονται στο πρόσωπό σου λένε ότι σε γνώρισαν στην Οργάνωση με το ψευδώνυμο «Μανόλης›;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Έχω βέβαια.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πες μου σε παρακαλώ.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Είναι προφανές ότι θα υπήρχε κάποιος Μανόλης ή κάποιοι κατά την γνώμη μου αν θέλετε. Δεν ήταν ένα πρόσωπο. Αυτό προκύπτει από τις περιγραφές που φορτώνουν στον Μανόλη σε όλες τις ενέργειες για τις οποίες κατηγορούμε εγώ τελικά. Ότι ήταν παραπάνω από ένα άτομο. Δεν εξηγείται αλλιώς να πιάνει από 1,60 μέχρι 1,90 και τελείως διαφορετικές περιγραφές, καράφλας, μαλλιαρός, ξανθός, καστανός κλπ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μπορούμε να έρθουμε και σε λεπτομέρειες αλλά σε αρκετές περιπτώσεις....

Χ. ΞΗΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να τελειώσω;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Βεβαίως.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Στο ρόλο που διάλεξε για μένα η Αντιτρομοκρατική, στο ρόλο του «Μανόλη› φυσικά φρόντισε να το «διασταυρώσει› (εντός εισαγωγικών) βάζοντας και άλλους να το αναφέρουν, ότι ο «Μανόλης› είναι ο Χριστόδουλος.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έχει προκύψει από την διαδικασία ότι στην 17Ν συμμετείχε και κάποιος Τούρκος ο οποίος πέθανε, ο οποίος εμφανίζεται με ένα ψευδώνυμο «Αποστόλης›. Τον γνωρίζατε αυτόν;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Τον Τούρκο τον γνώριζα, βέβαια.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τί σχέση είχατε μαζί του;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Φιλική, αλλά και αυτός έχει στρατολογηθεί με τον ίδιο τρόπο με μένα, από την Αντιτρομοκρατική. Έτσι πιστεύω εγώ τουλάχιστον.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό που λέει ο αδελφός σας ότι τον είχατε βαφτίσει;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν τον είχα βαφτίσει εγώ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ποιος;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν γνωρίζω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό ο αδελφός σας το λέει στον Τακτικό Ανακριτή για πρώτη φορά. Δεν το έχει πει πουθενά.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και γεγονός. Εγώ δεν τον έχω βαφτίσει. Γνώριζα ότι βαφτίστηκε, δεν ήμουν καν στην βάφτισή του αλλά δεν τον έχω βαφτίσει εγώ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έχω ακούσει από την διαδικασία, το ξέρετε ότι όταν έγινε η έρευνα εκεί σε μια από τις δύο γιάφκες βρέθηκαν κάποια τετράδια που φαινόταν να λειτουργούν σαν λογιστικά βιβλία της Οργάνωσης. Απαντήσατε κάθε φορά που τέθηκε αυτό το θέμα κάπως δεικτικά αλλά έχετε υπόψη σας ότι στα τετράδια αυτά αναφέρεται ότι εισπράττονται διάφορα χρήματα από κάποιον Μανόλη;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ναι βέβαια. Απ’ ότι αναγνώσατε εδώ εισπράττονται χρήματα από κάποιον «Μα› ή «Μαν›. Μέχρι το Χριστόδουλος όμως έχει απόσταση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ δεν μίλησα για Χριστόδουλο, μίλησα για Μανόλη.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Τί να πω εγώ ότι έκανε η Οργάνωση 17Ν την στιγμή που δεν την γνώριζα; Δεν είμαι σε θέση να πω τί έκανε η Οργάνωση 17Ν ούτε οικονομικά, ούτε μη οικονομικά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς τί πιστεύετε, υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα που να ήταν μέλος της 17Ν;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν μπορώ να ξέρω. Αν το ήξερα πιθανόν να ήμουν κι εγώ μέλος. Αλλά εκείνο που μπορώ να κρίνω, τουλάχιστον ο κ. Κουφοντίνας ήταν απ’ ότι δηλώνει ο ίδιος.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πιστεύω ότι δεν ήταν μόνος του βέβαια. Έχει πολλές ικανότητες αλλά μόνος του Οργάνωση δεν θα μπορούσε να έχει.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όχι, έπρεπε να είναι πάνω από 3 σύμφωνα με το νόμο.

(Γέλια)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ησυχία παρακαλώ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλό είναι να σπάει η ατμόσφαιρα λίγο από τους «φιλάθλους› μας κάτω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι το επιλεγμένο ακροατήριο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Από τους «φιλάθλους› έτσι τους χαρακτηρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι κ. Εισαγγελεύ, αφήστε τους. Είπε κάτι ο άνθρωπος που μπορούσε κανένας να γελάσει χωρίς θόρυβο όμως στα πλαίσια....

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Και ο νοών νοείτο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το είπε ο κ. κατηγορούμενος κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είπα, είναι στα πλαίσια....

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας ρώτησε σχετικά ο κ. Εφέτης αλλά θα το συνεχίσω λίγο εγώ. Ξεκινήσατε έτσι την απολογία σας και στην οποία μου κάνει εντύπωση το εξής και θα σας πω τί μου κάνει εντύπωση. Διαβάσατε ως κείμενο ακόμα και του πού έχετε γεννηθεί κύριε. Γιατί;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Σας είπα κ. Μαρκή, εγώ δεν είμαι κανένας έμπειρος ρήτορας. Είμαι ένας απλός άνθρωπος του λαού και επειδή τόσο καιρό που παρακολουθώ την διαδικασία βλέπω ότι παραφυλάτε σαν ίαινες να αρπαχτείτε και από μία παραμικρή λέξη που θα πούμε έτσι εν τη ρύμη του λόγου κατά λάθος, προτίμησα τον γραπτό λόγο γι αυτό, γι αυτό ακριβώς.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μέχρι εκεί είναι πολύ λογικό αυτό που μου λέτε. Αλλά για να δούμε ένας απλός άνθρωπος του λαού....

Χ. ΞΗΡΟΣ: Για να εκφράσω πιο οργανωμένα τις σκέψεις μου και τις απόψεις μου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ακούστε, ένας απλός άνθρωπος του λαού που δεν έχει την δυνατότητα να εκφραστεί και που....

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν είπα αυτό κ. Εισαγγελέα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αλλά;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Είπα, προτίμησα αυτόν τον τρόπο για να είμαι πιο οργανωμένος. Δεν είπα ότι δεν έχω την δυνατότητα να εκφραστώ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Επειδή χρησιμοποιήσατε ως επιχείρημα ότι είναι κατασκευασμένες οι απολογίες σας γιατί χρησιμοποιήθηκαν κάποιες φράσεις, για να δούμε τώρα οι φράσεις και είναι «ήσσονος σημασίας› ...

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν δήλωσα αγράμματος κ. Εισαγγελέα. Έχω τελειώσει το Γυμνάσιο το εξατάξιο και μια ανώτερη σχολή.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: ¶ρα λοιπόν όλα αυτά που μας λέτε, είπατε στάθμευσε ή χρησιμοποιήσατε μια λέξη καθαρευουσιάνικη στην απολογία σας, εδώ πέρα θέλω να επισημάνω 35 φράσεις σας καθαρευουσιάνικες, αυστηρά καθαρευουσιάνικες.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ τελείωσα το Γυμνάσιο το 1976, το εξατάξιο. Μέχρι τότε ήταν καθιερωμένη η καθαρεύουσα και όλες οι εργασίες μας γινόταν στην καθαρεύουσα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εκεί μάθατε το «συλλήβδην›, το «πόσο μάλλον›,.... το «ήσσονος σημασίας›....

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όσο και να σας φαίνεται παράξενο εκεί τα έμαθα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Το «κατά κόρον›.....

Χ. ΞΗΡΟΣ: Βεβαίως εκεί τα έμαθα. Θέλω να προσθέσω ότι τελειώνοντας το Γυμνάσιο δεν σταμάτησα να διαβάζω ξαφνικά, συνέχισα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Προς τιμήν σας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό το «συλλήβδην› επ’ ευκαιρία επειδή το ξέχασα μπορείτε να μου το θυμίσετε;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Τί να σας θυμίσω ακριβώς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί πάει να πει «συλλήβδην›;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Θεωρώ αστεία την ερώτησή σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κάνει να πείτε έτσι. Δεν θέλω να απαντήσω πείτε. Να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν κάνει να μου κάνει τέτοιες ερωτήσεις.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν μπορείτε να απαντήσετε, σας ρωτώ. Τί πάει να πει «συλλήβδην›;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δίνω εξετάσεις στα ελληνικά κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι βέβαια. Κατηγορούμενος είστε, απολογείστε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Έτσι είχα την εντύπωση κι εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Συλλήβδην› τί είναι;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Να σας πω τί σημαίνει και «ορυμαγδός›;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ θέλω το «συλλήβδην›.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν θα απαντήσω. Γράψτε κ. Γραμματέα, δεν θα απαντήσω τί σημαίνει «συλλήβδην›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αφού αγνοείτε δεν απαντάτε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν είπα ότι αγνοώ, είπα δεν θέλω να απαντήσω. Το θεωρώ υποτιμητικό που με ρωτάτε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλά κ. κατηγορούμενε. Εγώ τουλάχιστον δεν θέλω τίποτε άλλο.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Πάντως ήμουν ξεκάθαρος σε αυτό κ. Μαρκή. Είπα ότι ναι μεν χρησιμοποιώ λέξεις της καθαρεύουσας αλλά ποτέ δεν θα έλεγα «πάω να σταθμεύσω το μηχανάκι μου ή το αυτοκίνητό μου›. Θα έλεγα «πάω να παρκάρω› όπως λέει όλος ο κόσμος, γιατί μέσα στον κόσμο ζω εγώ, δεν ζω σε καμία γυάλα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε κατηγορούμενε, σας λέω ευθέως τί εντύπωση μου δημιουργήθηκε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ότι μου τα έγραψαν άλλοι;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ότι διαβάσατε ένα κείμενο που σας τα έγραψε κάποιος άλλος.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εάν ήταν αυτό γεγονός κ. Αναπληρωτή Εισαγγελέα θα φρόντιζα να απαλείψω τουλάχιστον αυτές τις φράσεις που θα με κάρφωναν. Δεν θα έλεγα «θεόμενος›. Αλλά απ’ ότι βλέπετε και στον προφορικό λόγο τα ίδια χρησιμοποιώ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είστε πολύ καλός, πράγματι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Συλλήβδην› πάντως δεν μου είπατε....

(Γέλια)

Χ. ΞΗΡΟΣ: Και ούτε θα σας απαντήσω κ. Λάμπρου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, κολλήσαμε στο «συλλήβδην› τώρα; Εκεί κολλήσαμε τώρα πια;

Χ. ΞΗΡΟΣ: ¶ποψή σας.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην υπόθεση Σεπολίων αναφέρετε στην κατάθεσή σας ότι δράστες είστε εσείς, ο Σάββας, ο Λουκάς και ο ¶ρης. Ο Σάββας εδώ ομολόγησε στο ακροατήριο και είπε ότι δεν πυροβόλησε ο Κονδύλης. Εσείς τί λέτε; Ήσασταν εκεί ή δεν ήσασταν στα Σεπόλια;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ έχω απαντήσει συνολικά γι αυτά κ. Εφέτη. Φυσικά και δεν ήμουν αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά και ότι όλα αυτά που υποτίθεται ότι αναφέρω τα έχουν γράψει άλλοι.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Οι μάρτυρες που σας αναγνωρίζουν εκεί είναι δύο, ο Καλδάς και ο Κότσιας. Τί έχετε να πείτε γι αυτούς;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτά που είπα για όλους τους μάρτυρες. Οι αναγνωρίσεις είναι καθ’ υπόδειξιν. Και φαίνεται.... τέλος πάντων, τα έχω πει.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Στον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ σας αναγνωρίζει ο Νικολακόπουλος.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Το ίδιο απαντάω.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην Τράπεζα Εργασίας σας αναγνωρίζουν κι εκεί.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Το ίδιο απαντάω.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε όλες τις περιπτώσεις.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Σε όλες τις περιπτώσεις για να μην μακρηγορούμε απαντάω το ίδιο. Οι μάρτυρες είναι καθ’ υπόδειξιν και οι περισσότεροι είναι φαιδροί ψευδομάρτυρες. Να σας θυμίσω εδώ ότι η ψευδομαρτυρία κατά το θείο νόμο τον οποίο σέβομαι είναι το ίδιο αδίκημα με το φόνο. Είναι μέσα στις δέκα εντολές και το ου φονεύσεις και το ου ψευδομαρτυρήσεις και πολύ σωστά κατά την γνώμη μου.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναφερθήκατε σε όλη την απολογία σας στους κατηγορουμένους που έχουμε εμπλακεί από την κατάθεσή σας αυτή. Για τον αδελφός σας τον Βασίλη δεν είπατε τίποτα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Είπα.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν άκουσα. Για άλλους άκουσα και τρεις φορές και τέσσερις φορές. Να μην αναφερθώ στα ονόματα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Είπα και καθαρά μάλιστα ότι πιστεύω ότι κατά τον ίδιο τρόπο πήραν και από τον Βασίλη. Τον έβαλαν και υπέγραφε ενώ δεν έβλεπε την τύφλα του και τον τύλιξαν όχι σε μια, σε πολλές κόλλες χαρτί.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Η θέση αυτή είναι η καλύτερη που έχετε στην απολογία σας, το να αρνείστε τα πάντα;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν κατάλαβα το νόημα της ερώτησης.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι τόσα στοιχεία που σας είπα, είναι καλύτερη νομίζετε η θέση σας αυτή της αρνήσεως των πάντων; Ευθέως σας ερωτώ.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν είναι θέση μου η άρνηση των πάντων. Είναι γεγονός.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Γι αυτό λέω, είναι το καλύτερο; Δηλαδή δεν έχετε καμία συμμετοχή σε καμία πράξη, αρνείστε όσα σας λένε οι πάντες και να αναλαμβάνετε τον κίνδυνο να έχετε ευθύνες και μερικοί άλλοι να απολαμβάνουν τις βίλες τους κι εσείς δηλώσατε ότι δεν έχετε μία δραχμή και το πιστεύω.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αληθές είναι.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Το πιστεύω γι αυτό σας το λέω. Δεν αναφέρομαι σε κατηγορουμένους. Αναφέρομαι εκτός της αιθούσης.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν κατάλαβα το νόημα της παρατήρησής σας.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Σηκώνετε σταυρό αυτή την στιγμή για μένα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Το γνωρίζω.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μία ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δι’ εμού πάντα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Κύριε Πρόεδρε, αναφέρομαι στην προανακριτική απολογία του κ. Χριστόδουλου Ξηρού και συγκεκριμένα στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Αμερικανού Λοχία Ρόμπερτ Τσάντ. Είναι η πρώτη υπόθεση στην σειρά του εκθέματος. Εκεί λοιπόν αφού εξηγεί τον τρόπο που γινόταν η επιλογή του στόχου μου κάνει εντύπωση το εξής και θα ήθελα να ερωτήθη δι’ υμών αν έπ’ αυτού έχει να πει κάτι σε σχέση με τον ισχυρισμό ότι ήταν κατασκευασμένη αυτή η απολογία.

Λέει εδώ ότι δύο άτομα είχε συμφωνηθεί να κάθονται στο Σύνταγμα σε ένα σημείο απ’ όπου θα έβλεπαν την ώρα που ξεκίνησε ο Τσάντ με τον ταχυδρομικό σάκο για να πάει στην Βάση και αυτοί θα τηλεφωνούσαν σε άλλους δύο που ήταν κάτω στην οδό Βουλιαγμένης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να αναγνωστεί.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με κ. Ρουμελιώτη, μην ανησυχείτε. Αυτό που θα πω θα δείτε θα σας αρέσει. Μην ανησυχείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν νομίζω ο κ. Αναγνωστόπουλος τώρα θα πει άλλα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε να ικανοποιηθείτε, το βάζετε στο υπόμνημά σας με μεγάλα γράμματα, το ξέρω. Λέει εδώ ο κ. Χριστόδουλος «δεν θυμάμαι σε ποιον από τους Λάμπρο ή Νικήτα (τα ψευδώνυμα είναι αυτά) είχε ανατεθεί ο ρόλος της ειδοποίησης›. Μέσω τηλεφώνου δηλαδή να ειδοποιήσει ότι το αυτοκίνητο με τον Αμερικανό Λοχία ξεκίνησε.

Αυτό είναι και ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί η υπεράσπιση και καλώς του κ. Παπαναστασίου λέγοντας ότι από ένα «Ι› βρεθώ εγώ να είμαι συμμέτοχος σε αυτή την πράξη. Το ερώτημά μου λοιπόν είναι το εξής: αυτοί που κατασκεύασαν στην απολογία του και είχαν κατά τον ίδιο υπόψη τους να εμπλέξουν συγκεκριμένα άτομα σε συγκεκριμένες πράξεις, ποιος ήταν ο λόγος εδώ να αφήσουν την απολογία με κάποια ασάφεια, δηλαδή να μην θυμάται ο Χριστόδουλος που του την έγραψαν την απολογία, δεν τα είπε μόνος του, ποιος από τους δυο ήταν ή αν ήταν και οι δύο εις τρόπον ώστε να έχουμε ένα καθαρό στοιχείο ενοχοποιητικό γι αυτόν ή γι αυτούς που θέλανε να ενοχοποιήσουν. Ποιος ο λόγος οι κατασκευαστές της απολογίας του να μην γράψουν ότι τον ρόλο αυτό τον είχε αναλάβει ο Λάμπρος ή τον είχε αναλάβει ο Νικήτας ή τον είχαν αναλάβει και οι δύο και τηλεφώνησε ο ένας ή και οι δυο διαδοχικά. Έχει έπ’ αυτού κάποια εξήγηση;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Μη ρωτάτε, πείτε στον κ. συνήγορο ότι θα μείνει με την απορία διότι αρνούμαι να απαντήσω στον γενίτσαρο.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί να πούμε κ. Πρόεδρε; Φαίνεται ότι έχει αποτελέσει πλέον εθιμικό στη Δίκη παγιωμένο δικαίωμα των κατηγορουμένων να βρίζουν. Βρίζουν τον Εισαγγελέα, βρίζουν εμένα, εγώ δε νομίζω ότι αυτό πρέπει να το ανεχόμαστε αλλά από μόνος μου δε μπορώ να κάνω κάτι. Προηγουμένως εξύβρισε χυδαία τον κ. Εισαγγελέα και αυτό πέρασε....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ θα κάνω το καθήκον μου, ό,τι λέει η συνείδησή μου και ο νόμος.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η τιμή μας δεν πρόκειται να θιγεί από τα λεγόμενα ενός τέτοιου... να μην πω, αλλά εν πάση περιπτώσει....

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εσείς μας χαϊδεύετε τόσον καιρό....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Χριστόδουλε, είστε λεμόνι που ακόμη έχει ζουμί. Σε λίγο που θα σας ξεζουμίσουν, θα σας πετάξουν, θυμηθείτε το αυτό. Θα σας κάνουν σα στημένη λεμονόκουπα αυτοί που τους καλύπτετε. Αυτοί θα σας πετάξουν σα στημένη λεμονόκουπα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ κ. Πρόεδρε δεν έχω προσωπικά με κανέναν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα καταλάβετε ότι ήταν λάθος αυτό που κάνατε, να φύγετε από εκείνη τη θέση που είχατε πάρει.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αν είπα κάποια πράγματα για τη δικαιοσύνη, τα οποία και πιστεύω, τα είπα για τη δικαιοσύνη σαν θεσμό. Προσωπικά με εσάς τους δικαστές δεν έχω κάτι, και ούτε εσείς φαντάζομαι έχετε με εμένα. Ουδέποτε πίστεψα κάτι τέτοιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν είχα προσωπικά με οποιονδήποτε δε θα τον δίκαζα. Θα ήμουν κάτω από την Έδρα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αλλά αυτό δεν αλλάζει την άποψή μου που έχω για τη δικαιοσύνη σαν θεσμό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν με είχατε αναφέρει και σε καμιά προκήρυξη, θα είχα και λόγο εξαιρέσεως.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κι αν θέλετε να σας πω κάτι ακόμα, καθόλου δε ζηλεύω τη θέση σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ηλεκτρική καρέκλα, τί είπα προχθές; Δεν είναι ωραία.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δε χρειάζεται να εξηγήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένας δικαστής όταν έχει δύσκολες υποθέσεις δεν είναι ζηλευτή η θέση του.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η επόμενη ερώτηση: Ένας από τους μάρτυρες ο οποίος έχει αναγνωρίσει τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό είναι ο κ. Κεσάριος στην υπόθεση δολοφονίας Νορντίν. Ο κ. Κεσάριος, όταν μετά τη δήλωση Νορντίν είχε εξετασθεί προανακριτικά και χωρίς τότε να γνωρίζει τον Χριστόδουλο ή οποιονδήποτε με το όνομά του δράστη, έδωσε μία περιγραφή του ατόμου που επέβαινε στη μοτοσικλέτα που είδε να απομακρύνεται αμέσως μετά το συμβάν, η οποία περιγραφή δεν είναι αντίθετη προς τα χαρακτηριστικά του κ. Ξηρού.

Περιγράφει δηλαδή έναν άντρα αυτής της ηλικίας, περίπου με τα αυτά χρώματα και αν θέλετε, χωρίς εξεζητημένες λεπτομέρειες, όπως είναι φυσιολογικό να μη συγκρατήσει κάποιος σε μία τέτοια στιγμή. Στη συνέχεια, όταν τον είδε, είπε ότι «βλέποντάς τον εγώ θυμήθηκα ότι είναι ο άνθρωπος αυτός›. το ερώτημα μου είναι το εξής προς τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό: Ο κ. Κεσάριος κατέθεσε καθ’ υπόδειξη τότε; Κατέθεσε καθ’ υπόδειξη στη συνέχεια ή και στα δύο στάδια; Ποιος και πώς τον βρήκε και γιατί τον βρήκε να του υποδείξει να καταθέσει αυτά που κατέθεσε; Με τη σημείωση ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο σήμερα 72 ετών, έχει αποσυρθεί από τον επαγγελματικό χώρο, ήταν επιχειρηματίας και εν πάση περιπτώσει δεν εισφέρθηκε εδώ κανένα στοιχείο, ούτε από την πλευρά της υπερασπίσεως, που να τον αναδεικνύει ως κάποιον που θα είχε ιδιαίτερο λόγο να επιβαρύνει τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό.

Το ερώτημά μου λοιπόν είναι αυτό: Ο κ. Κεσάριος τότε επιστρατεύθηκε για να καταθέσει και στη συνέχεια για να τον αναγνωρίσει; Τί ακριβώς υποστηρίζει;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Θα μπορούσα να απαντήσω για τις αντιφάσεις του δήθεν μάρτυρος αλλά δε θα το κάνω, διότι εμμένω στην αρχική μου θέση να μην απαντώ στον γενίτσαρο, του οποίου τα λεφτά που παίρνει, στάζουν αίμα από τα παιδιά του Ιράκ που έχουν σκοτώσει τα αφεντικά του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορώ να τον κατεβάσω κάτω, αλλά δε θα τον ρωτάτε μετά. Τί άλλο να κάνω;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρέπει να του γίνει μια υπόδειξη ότι εδώ δεν είναι χώρος να εκτοξεύονται ύβρεις; Ότι όλοι οι παράγοντες τον σέβονται και αυτός βρίζει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς πρέπει να σέβεται όπως τον ίδιο τον σέβονται, αλλά αυτός δε θέλει.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κι εγώ σέβομαι όλους τους παράγοντες εκτός από τους γενίτσαρους.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα λεφτά που κλέψατε κύριε....

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πλήρωναν τα έξοδά τους από τα κλεμμένα και τώρα βρίζει εμάς που βγάζουμε το ψωμί μας εργαζόμενοι. Όταν κ. Πρόεδρε κάποιος τρώει τα κλεψιμέικα βρίζει τους άλλους που βγάζουν το εισόδημά τους εργαζόμενοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε. Μην βάζετε λάδια στις φωτιές και πιανόμαστε εδώ με Γενίτσαρους!

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς βάζουμε λάδια στις φωτιές;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ρωτάει ο κ. Χριστόδουλος «Να απαντήσω κ. Πρόεδρε;› και του λέω να απαντήσετε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταλαβαίνετε ότι δεν δικάζεται αγορανομικό αδίκημα, από την πρώτη μέρα σας το λέω.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση. Ερωτώμενος ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός σχετικά με το εάν γνωρίζει κάποιους από τους κατηγορούμενους που κατηγορούνται ως μέλη της Οργάνωσης αυτής της 17Ν, είπε για ορισμένους ότι τους είχε γνωρίσει.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: καλά, η Αντιτρομοκρατική τον επέλεξε εκείνον ως δήθεν μέλος της Οργάνωσης 17Ν, επειδή όπως λέει δεν ανήκε σε κάποιο Κόμμα, ανήκε στην άκρα Αριστερά και είχε κοινωνική δράση αγωνιστού ή οτιδήποτε άλλο. Τους άλλους, ορισμένοι από τους οποίους δεν αρνούνται και ως ένα βαθμό κάποια συμμετοχή τους στην Οργάνωση, όλως τυχαίως επελέγησαν και πάλι άτομα τα οποία εκείνος όλως τυχαίως είχε συναντήσει;

Δηλαδή η απορία μου είναι η εξής: Πώς εξηγείται ορισμένους από τους κατηγορουμένους που κατηγορούνται ως μέλη αυτής της Οργάνωσης, να έχει συναντήσει ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός και να λέει ότι τους συνάντησε τυχαία; Δηλαδή απ’ όλο τον πληθυσμό πώς διαλέχτηκε εκείνος μαζί με τον κ. Τέλιο.....

Χ. ΞΗΡΟΣ: Πείτε στον κ. συνήγορο και μέχρι αύριο να ρωτάει, την ίδια απάντηση θα παίρνει.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι εμφύλιο πόλεμο παρακαλώ.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ θέλω να ρωτήσω για την υπόθεση Μάτη και έχω να κάνω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη είναι να μας δώσει μια εξήγηση, εφόσον έχουμε δεδομένο ότι συμμετείχαν έξι άτομα, ποιο λόγο είχαν οι διωκτικές αρχές που συνέστησαν τη 17Ν τον Ιούλιο του 2002 να στρατολογήσουν και δύο νεκρούς, τον Σκανδάλη και τον Τούρκο τον Γιαβούζ.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αν ρωτήσετε τους ίδιους θα είναι φαντάζομαι πιο κατατοπιστικοί από μένα που δε γνωρίζω.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τους νεκρούς να ρωτήσω;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όχι, την αντιτρομοκρατική, μην κάνετε το χαζό.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έχω και μια άλλη ερώτηση που είναι πολύ κρίσιμη κ. Πρόεδρε και θα παρακαλούσα να τον ρωτήσετε το εξής: Από τη διαδικασία εδώ προέκυψε ότι υπήρχε ένας που συμμετείχε στη δολοφονία του Μάτη, ο οποίος φορούσε στολή αστυνομικού. Πάρα πολλοί μάρτυρες αναγνώρισαν στο πρόσωπο του κατηγορούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα τον αστυνομικό, τουλάχιστον πέντε. Μερικοί απ’ αυτούς, νομίζω τρεις, είπαν ότι η συμμετοχή στη συμπλοκή του αστυνομικού ήταν η ακινητοποίηση του ατυχούς δολοφονηθέντα Χρήστου Μάτη.

Ο κ. Πάτροκλος Τσελέντης, στην από 21/10/2002 απολογία του ενώπιον του τακτικού ανακριτή λέει και το εξής με δυο σειρές: «Θυμάμαι πολύ καλά ότι ο Κουφοντίνας κρατούσε σε τσάντα ένα κουτί με χαρτί περιτυλίγματος και κορδέλα με φιόγκο, το οποίο θα το έδινε στον αστυφύλακα για να του αποσπάσει την προσοχή κι έτσι να τον ακινητοποιήσει πιο εύκολα. Αυτό δε το γνώριζα και εγώ, είχαμε όμως αποφασίσει ότι με τον τρόπο αυτό θα ήταν εύκολο να τον ακινητοποιήσουμε χωρίς να χρειαστεί να χάσει τη ζωή του. Για τον λόγο δε αυτό, τον Κουφοντίνα τον συνόδευε ο Χριστόδουλος Ξηρός μέχρι τον αστυφύλακα, επειδή ήταν εύσωμος για να τον ακινητοποιήσει›.

Δεδομένου ότι από τη διαδικασία προέκυψε ότι αυτός που πυροβόλησε από τους δύο εμπλεκομένους ήταν αυτός με τα πολιτικά και δεδομένου ότι συγκατηγορούμενός του υποδεικνύει ως αυτόν με τα πολιτικά που συνεπλάκη με τον Μάτη τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό, μπορεί να μας πει αν πυροβόλησε αυτός ή όχι; Ή οτιδήποτε άλλο θέλει να μας πει...

Χ. ΞΗΡΟΣ: Να σας πω ποιος πυροβόλησε δε μπορώ, διότι δεν ήμουν εκεί. Τώρα το τί λέει ο κ. Τσελέντης, εδώ είναι και μπορεί να σας τα διευκρινίσει ο ίδιος. Δε μπορώ να απαντώ εγώ και για τον κ. Τσελέντη. Όπως σας είπα, κάποιοι εδώ μέσα λένε αυτά που θέλετε να ακούσετε και όχι την αλήθεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θέμα είναι από πού θα βγει η αλήθεια κ. Ξηρέ. Εσείς πρέπει να ξέρετε ποια είναι αλήθεια και ποια δεν είναι.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Φυσικά και ξέρω ποια είναι η αλήθεια, τουλάχιστον όσον αφορά τον εαυτό μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εννοώ εάν αυτά που είπατε συμπίπτουν με την αλήθεια ή όχι, αυτό πρέπει να ξέρετε μόνο.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όσον αφορά τον εαυτό μου, ξέρω πολύ καλά ποια είναι η αλήθεια και αυτήν καταθέτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτήν ψάχνουμε να βρούμε και ξέρετε τί δύσκολο είναι; Γι αυτό είπατε ότι δε ζηλεύετε τη θέση μου. Φυσικά δεν πρέπει να τη ζηλεύετε.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Στην υπόθεση Μομφεράτου-Ρουσέτη, στην από 17/7 προανακριτική κατάθεση, λέει ότι «στην επίθεση πήραμε μέρος εγώ ως οδηγός μοτοσικλέτας μάρκας HONDA και επιβάτη τον Λουκά, ακόμη ο Νικήτας ως οδηγός άλλης μοτοσικλέτας τύπου vespa και συνεπιβάτη τον Αλέκο› και δίνει κάποιες λεπτομέρειες αργότερα.

Η ερώτηση είναι η εξής: Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα αρνείται και θεωρεί ότι όλες οι προηγούμενες καταθέσεις αποτελούν προκατασκευασμένα κείμενα τα οποία είχαν φτιαχτεί από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και με δεδομένο ότι πρόκειται για άνθρωπο οξυδερκέστατο, όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει εδώ αυτή τη στιγμή, ρωτώ δι υμών κ. Πρόεδρε, αυτού του είδους η κατάθεση η οποία απέχει από τις υπόλοιπες καταθέσεις απολογίες των εμπλεκομένων κατηγορουμένων στη συγκεκριμένη υπόθεση –υπενθυμίζω ότι σε καμία από τις προηγούμενες απολογίες δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά σε μοτοσικλέτες, δεν υπάρχει αναφορά μάρτυρα σε μοτοσικλέτες, δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να πλησιάζει έστω αυτή την κατάθεση του κ. Ξηρού- ερωτώ τον κ. κατηγορούμενο δι’ υμών:

Αυτού του είδους η κατάθεση και αυτό το περιεχόμενο καταθέσεως, προσιδιάζει σε προκατασκευασμένο κείμενο αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών που θα είχε προσεχθεί για να καλύπτει λεπτομέρειες και να ταυτίζεται με τις υπόλοιπες για να δένει, ή περισσότερο σε οξυδερκή απολογούμενο κατηγορούμενο ο οποίος καταθέτει ό,τι καταθέτει για να μπορεί να αμφισβητήσει αργότερα αυτό το οποίο καταθέτει, δηλαδή να πει μετά, εκ των υστέρων ότι δεν έχει καμία σχέση ό,τι εισφέρει με ό,τι λένε όλοι οι υπόλοιποι; Αυτή είναι η ερώτηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή