Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (30/07/2003) Μέρος 6/7

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2003 21:06
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαντήστε αν θέλετε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δε μπορώ να ξέρω, σε ένα κείμενο που δεν έγραψα εγώ, γιατί έχει τέτοια λάθη. Πιο κατατοπιστικοί θα ήταν αυτοί που το έγραψαν. Για το δεύτερο σκέλος που λέτε, εάν υποτεθεί ότι είχα εγώ πει κάποια πράγματα και χρησιμοποίησα μάλιστα όπως ισχυρίζεστε την οξυδέρκειά μου για να αρνηθώ εκ των υστέρων, γιατί δεν το έκανα και παραπέρα και το έκανα μόνο σε ένα σημείο τη στιγμή μάλιστα που όπως ισχυρίζονται, δεν είχαν άλλα στοιχεία, από εμένα ξεκίνησαν; Αφού δεν είχαν άλλα στοιχεία θα μπορούσα να τους λέω «παπάδες›.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Εάν ο κατηγορούμενος κατά τον θείο νόμο και την ιερότητα της θέσης του έχει ακούσει αυτό που γράφει στην Παλαιά Διαθήκη όπου παραπέμπει, ότι «το αίμα του σκοτωμένου βοά αυτή τη στιγμή›, εάν καταλαβαίνει την ιερότητα της διαδικασίας και από την αντίστροφη μεριά, του αίματος που βοά αυτή τη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι ερώτηση αυτή.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Θέλετε να σας πω για τα θύματα του ΣΑΜΙΝΑ; Γιατί είμαι συγγενής θυμάτων του ΣΑΜΙΝΑ, αλλά εγώ δε βγαίνω να τα περιφέρει στα κανάλια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σιγά, γιατί μετά θα αρχίσουμε και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και για όλα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχασα συγγενείς στο ΣΑΜΙΝΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγκλήματα δικάζουμε, τί να κάνουμε;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ούτε εγώ έχω ευθύνη για τους δικούς σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τί νομίζετε, ότι χάνονται 3.000 άνθρωποι τη δεκαετία, μια πόλη ολόκληρη, με τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Αυτό δε μας έχει απασχολήσει όλους;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ κ. Πρόεδρε δε μίλησα για δυστύχημα του ΣΑΜΙΝΑ, μίλησα για έγκλημα του ΣΑΜΙΝΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί, δεν είναι εγκλήματα τα ατυχήματα;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Φυσικά και είναι.

κα ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Για την ίδια υπόθεση θέλω να ρωτηθεί ο κ. κατηγορούμενος πώς γνωρίζει ότι ήταν ανακριβές ότι οι δράστες στην υπόθεση Μομφεράτου διέφυγαν με μηχανάκια.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Το διάβασα στις εφημερίδες και στη δικογραφία.

κα ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Και πώς γνωρίζατε ότι αυτά που διαβάσατε στις εφημερίδες και στη δικογραφία είναι ακριβή;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Με βάση αυτά λέω ότι είναι ανακριβές, δεν ξέρω αν όντως έτσι έγινε ή δεν έγινε. Και ούτε μπορώ να ξέρω.

κα ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Λέτε ότι με βάση αυτά που διαβάσατε, είναι ανακριβή.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Στις εφημερίδες και στη δικογραφία.

κα ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Πώς γνωρίζετε ότι είναι ανακριβή και αυτά που λένε οι εφημερίδες είναι ακριβής

Χ. ΞΗΡΟΣ: Είναι απλό, αυτά που λέει η δικογραφία όταν περιγράφει αυτή την ενέργεια και αυτά που λέει η δική μου υποτιθέμενη προανακριτική, έρχονται σε αντίθεση, άρα είναι ανακριβή.

κα ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Γιατί να μην είναι ανακριβή αυτά που λένε οι εφημερίδες και η δικογραφία;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ένα από τα δύο είναι ανακριβές.

κα ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Πώς γνωρίζετε εσείς ότι ανακριβές είναι αυτό που είπατε εσείς;

Χ. ΞΗΡΟΣ: ¶λλωστε και οι μάρτυρες εδώ πέρα επιβεβαίωσαν περισσότερο τη δικογραφία παρά τη δική μου υποτιθέμενη απολογία.

κα ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Οι μάρτυρες είπατε ότι είναι αναξιόπιστοι.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Τουλάχιστον ως προς το όχημα πιστεύω ότι το είδαν, έκανε «μπαμ›.

κα ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Ευχαριστώ.Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δι’ υμών κ. Πρόεδρε. Ο κ. Χριστόδουλος έδωσε μια συνέντευξη στις 14/7/2002 στο ΒΗΜΑ, στον κ. Βαξεβάνη και αναφέρει τα εξής, πέραν των άλλων: «Εγώ ανήκα στην Επαναστατική Αριστερά›. Το ερώτημά μου: Τί το διαφορετικό είπε ο κ. Κουφοντίνας που ομολογεί ότι είναι μέλος της 17Ν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλο «Επαναστατική› άλλο «Επαναστατημένη›.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αφήστε να απαντήσω εγώ κ. Πρόεδρε. Τις διαφορές της Επαναστατικής Αριστεράς δε θέλω να τις αναλύσω εδώ στο Δικαστήριο γιατί δεν είναι αρμοδιότητα του Δικαστηρίου και ούτε θα μπω στο λάθος να αρχίσω να λέω για την 4η Διεθνή και για την 5η Διεθνή. Αυτά αφορούν την Αριστερά και μόνο. Παρεμπιπτόντως Επαναστατική Αριστερά δε σημαίνει ένοπλη Αριστερά.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αφού δεν ήσαστε μέλος της 17Ν σε ποια ανάλογη κίνηση της Επαναστατικής Αριστεράς ανήκατε;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δε σας αφορά. Δεν δικάζομαι για το ότι ήμουν μέλος σε κόμμα της Αριστεράς.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αναφορικά με την επίθεση εναντίον του λεωφορείου του ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια: Στην προανακριτική σας απολογία λέτε ότι «το Νοέμβριο του 1991 εγώ, ο αδερφός μου Σάββας, ο Σταμάτης, (Τζωρτζάτος) και ο Λουκάς (Κουφοντίνας) κάναμε την επίθεση εναντίον λεωφορείου της αστυνομίας που ήταν σταθμευμένο σε πάρκινγκ της Χαριλάου Τρικούπη. Στο σημείο που επιλέξαμε για την εκτόξευση της ρουκέτας υπήρχε τοιχίο ύψους 2,5 μέτρων περίπου και λόγω του ότι δεν είχαμε σκάλα, εγώ υποβάσταζα στους ώμους μου τον αδερφό μου Σάββα, ο οποίος κατάφερε να στοχεύσει και να εκτοξεύσει τη ρουκέτα›.

Εάν εσείς δεν παίζατε αυτό τον ρόλο και αν ήταν προκατασκευασμένη η προανακριτική απολογία γιατί δεν ανέφεραν οι προανακριτές ότι ο Τζωρτζάτος ή ο Κουφοντίνας έπαιξαν αυτό το ρόλο;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Θέλετε να σας απαντήσω εγώ για το τί δεν έκαναν ή το τί έκαναν; Εγώ το μόνο που μπορώ να σας πω, ειδικά για τα Εξάρχεια, είναι ότι με ήξεραν κι οι πέτρες.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Για τη συμμετοχή σας δεν είπατε τίποτα, αν βαστάζατε στον ώμο τον αδερφό σας.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Είστε αστείος κ. Παπαδημητρίου.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας το επιστρέφω.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Τη στιγμή που αρνούμαι τα πάντα θα σας πω αν ήμουν εκεί πέρα; Φυσικά και δεν ήμουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Χριστόδουλε, ξέρετε, ο κ. Παπαδημητρίου από αυτή την Οργάνωση πήγε να χάσει τη ζωή του, λίγο έλειψε, ας τον αφήσουμε απέξω από όλη αυτή την ιστορία. Δε χρειάζονται οι χαρακτηρισμοί, ερωτήσεις σας έκανε με σεβασμό στη θέση σας, τα έχετε μάθει και από το σπίτι σας, απ’ ότι είδα είστε από ένα πολύ αυστηρό σπίτι. ¶λλο τι θα πει ο καθένας, τι κρίση, θα βγάλει είναι άλλο θέμα.

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Και η τελευταία ερώτηση κ. Πρόεδρε, για την ένοπλη συμπλοκή με τους αστυνομικούς στα Σεπόλια. Ο κ. Κονδύλης είπε ότι συμμετείχε Χριστόδουλος, ο Κονδύλης, ο Κουφοντίνας και ο Σάββας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρώτησε ο κ. συνάδελφος.

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι ρώτησε αλλά ποιος λέει αλήθεια, ο κ. Κονδύλης ή ο κ. Χριστόδουλος;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Έχω απαντήσει ότι, η προτιθέμενη ομολογία μου είναι προκατασκευασμένη από την Ασφάλεια και δεν έχω καμία συμμετοχή στο γράψιμό της. ¶ρα ότι και να με ρωτάτε αυτή την απάντηση θα παίρνετε, δεν γνωρίζω.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν πρόκειται να αντιδιαστείλω καταθέσεις συγκατηγορουμένων προς αυτές τις ομολογίες τις οποίες αρνείται ο κ. κατηγορούμενος. Εγώ θα ήθελα να τον ρωτήσω το εξής, σύμφωνα με τα όσα είπε δεν ήταν μέλος της 17Ν. Τι στάση έχει τώρα ο κ. κατηγορούμενος απέναντι στις πράξεις της 17Ν; Τις βρίσκει σωστές, τις εγκρίνει;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτή είναι η ερώτηση;

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ναι, αν θέλετε απαντήστε μου.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Πιστεύετε ότι παίζει ρόλο στη μεταχείρισή μου από το Δικαστήριο η άποψη που έχω για την οργάνωση 17Ν; Αν το πιστεύετε, τότε να σας απαντήσω.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ναι εγώ ναι νομίζω ότι παίζει ρόλο βεβαίως

Χ. ΞΗΡΟΣ: Για ποιο λόγο;

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εμένα θα ρωτήσετε για ποιο λόγο; Εγώ σας ρωτάω, αν θέλετε να μου απαντήσετε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Θέλω να ξέρω το λόγο, δεν μπορώ να απαντήσω έτσι στο βρόντο.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ακούστε κύριε Ξηρέ, εγώ σας ρωτάω για τον εξής λόγο να σας το εξηγήσω αφού θέλετε. Εσείς αρνείστε ότι είστε μέλος, έτσι;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ναι και έτσι είναι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Συμφωνούμε σε αυτό. Αυτό βεβαίως δεν σας εμποδίζει, εγώ κάνω την εξής σκέψη, και να σας πω και γιατί σας ρωτάω, εάν ήσαστε μέλος, εάν ήσαστε λέω και συμφωνούσατε με τις ιδέες της 17Ν, δεν θα είχατε κανένα λόγο να το αρνηθείτε υποθέτω, έτσι δεν είναι;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ασφαλώς.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Συνεπώς, όταν το αρνείστε, το αρνείστε διότι απλώς δεν ήσαστε μέλος, ή διότι διαφωνείτε και με τις ιδέες της; Αυτό θέλω να μάθω.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν σας αφορά γιατί το αρνούμαι. Μάλλον για να ακριβολογώ, δεν σας αφορά το τι πιστεύω εγώ και το τι δεν πιστεύω. Εάν με δικάζετε εδώ για το τι πιστεύω να μου το πείτε και καθαρά.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Όχι, για το τι κάνατε σας δικάζουμε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εάν με δικάζετε για το τι έκανα, να βρείτε και να αποδείξετε ότι το έκανα. Όχι να μου λέτε ότι ήμουν 18 χρόνια μέλος σε μια οργάνωση και δεν άφησα ούτε μια τρίχα πουθενά.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν σας είπα τίποτα κύριε Ξηρέ, εγώ σας έκανα μια ερώτηση.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Το κατηγορητήριο.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Μια άλλη ερώτηση που θα σας την κάνω ευθέως. Εγώ πιστεύω ότι είστε ένας πολύ ευφυής άνθρωπος και μάλιστα και ικανός ιδιαίτερα και στο λόγο, από τις απαντήσεις σας φαίνεται αυτό.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Θα μου φορτώσετε και τις προκηρύξεις τώρα;

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Όχι κύριε Ξηρέ για όνομα του Θεού! Όχι δεν έχω κακές προθέσεις. Εκείνο που θέλω να σας ρωτήσω ευθέως και χωρίς καμία παγίδα. Θα σας ρωτήσω ευθέως, σ’ αυτά που μας είπατε σήμερα που είναι η απολογία σας, είναι καθαρά δική σας, ή συνεργαστείτε με κάποιον; Δεν λέω ότι σας την έγραψε κάποιος. Ρωτάω όμως εάν σας βοήθησε κάποιος. Αν συνεργαστήκατε, αν την συζητήσατε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ας μην θεωρήσω κακόπιστη την ερώτηση και να απαντήσω.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Όχι δεν είναι κακόπιστη, είναι ευθεία η ερώτηση.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Διότι το είπα καθαρά στην αρχή. Ότι σήμερα σκοπεύω να απολογηθώ εγώ και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να απολογηθεί για λογαριασμό μου.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Πολύ σωστά, εγώ σας είπα εάν το συζητήσατε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Την απολογία την οργάνωσα και την συνέταξα μόνος μου και απ’ ότι βλέπετε έχω αυτή τη δυνατότητα και την ικανότητα. Οπότε τι νόημα έχει η ερώτησή σας; Ασφαλώς και την συνέταξα μόνος μου.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Δηλαδή δεν την συζητήσατε με κανένα;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν υπήρχε λόγος να την συζητήσω με κανένα, η υπεράσπιση του εαυτού μου είναι δικό μου καθαρά θέμα και δεν συμπίπτει με κανενός άλλου?

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Μπορείτε να την συζητήσετε με τους δικηγόρους σας π.χ. παράδειγμα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ούτε με τους δικηγόρους σας πληροφορώ το συζήτησα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γιαννίδη συγνώμη, δεν έχει δικαίωμα να συζητήσει με τους συνηγόρους του;

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε σας παρακαλώ τι επεμβαίνετε; Αυτό είπα και εγώ, δεν έχει δικαίωμα να το συζητήσει; Εδώ έχουμε ακούσει τα όσα μύρια και στρέφεστε εναντίον ?.σας παρακαλώ, προς τα έξω φαίνεστε να σέβεστε τους δικηγόρους, αλλά στην ουσία πολύ αμφιβάλω εάν τους σέβεστε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε συμπληρωματικά μία και μόνη ερώτηση. Κύριε Χριστόδουλε παρακαλώ, είπατε για σκευωρία έτσι δεν είναι;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ναι και καθαρά μάλιστα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να σας πω τώρα κάτι εγώ, γιατί αυτή η σκευωρία να μην συνδεθεί με ορισμένα αποτυπώματα και με ορισμένα γραπτά δικά σας, δηλαδή, στις γιάφκες να φτιάξουν αποτυπώματα δικά σας και να τα βάλουν σε ορισμένα γραπτά να μιμηθούν τον γραφικό σας χαρακτήρα, ξέρετε, σφραγίδες ακούσαμε εδώ πέρα, ξέρετε ότι με τα αποτυπώματα μπορούμε?

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτή η ερώτηση είναι υποθετική?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε πρόεδρε καταλαβαίνω την αγωνία του κ. συνηγόρου και προσπαθεί να εμποδίσει, αλλά τι να κάνουμε κ. συνήγορε; Αφήστε τον κ. κατηγορούμενο, είναι άξιος και ικανός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε ο κ. Γιαννίδης τώρα δεν σας διακόπτει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ερωτώ λοιπόν, γιατί να μην φτιάξουν ένα αποτύπωμα και δυο δικά σας στην γιάφκα μέσα, όπως λέει ότι φτιάξανε του κ. Γιωτόπουλου, της κας Σωτηροπούλου, ένα γραφικό χαρακτήρα να απομιμηθούν σε ορισμένες προκηρύξεις της 17Ν και να τα παρουσιάσει η Αντιτρομοκρατική και να πουν «Ιδού ο ένοχος, ιδού το μέλος της 17Ν, ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός›. Τι θα λέγατε τότε; Θα λέγατε αυτό που λέει και ο κ. Γιωτόπουλος ότι του απομιμήθηκαν τον γραφικό του χαρακτήρα;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Να σας απαντήσω. Με λίγα λόγια κύριε Εισαγγελέα με ρωτάτε να σας πω?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για την σκευωρία.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Με ρωτάτε να σας πω γιατί, αυτοί που οργάνωσαν αυτή την σκευωρία δεν την οργάνωσαν σωστά; Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν την οργάνωσαν σωστά. Εκείνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι, τους έφαγε η σιγουριά της ομολογίας, γι’ αυτό δεν τρέξανε να προσθέσουν και κάποια στοιχεία. Γιατί πραγματικά δεν υπάρχουν, απ’ ότι γνωρίζετε, στοιχεία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τους άλλους γιατί όμως; Γιατί για τους άλλους;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Για τους άλλους δεν ξέρω να σας πω. Αυτό σας είπα κύριε Εισαγγελέα, να σας πω εγώ αυτοί που οργανώσανε την σκευωρία, γιατί δεν την οργανώσανε σωστά; Το βρίσκω παράλογο σαν ερώτηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ σας ρωτώ τώρα, επειδή κάνουμε έναν διάλογο έτσι δεν είναι;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δε κάνουμε διάλογο, κάνω απολογία νομίζω αυτή τη στιγμή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακριβώς, η απολογία σας γίνεται με διάλογο. Εγώ ρωτώ γιατί λοιπόν και για σας να δεθεί ωραία η κατηγορία, με αποτυπώματα στις πόρτες στους τοίχους, με γραπτά, μου έκανε εντύπωση για πείτε μου λοιπόν. Μου έκανε εντύπωση ξέρετε κάτι, σ’ εκείνες τις γιάφκες γεμάτος ο τόπος από γάντια, γάντια, γάντια?κατάπληξη μου έκανε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Σας απάντησα. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι, τους έφαγε η σιγουριά της ομολογίας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ούτε τρίχα δεν βρέθηκε εκεί μέσα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δική μου όχι βέβαια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ούτε DNA λέει, πώς το βλέπετε εσείς;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Σας το είπα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σκευωρία.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Πώς εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι, ενώ έχουν DNA των δραστών, για επιθέσεις που κατηγορούμαι εγώ, έχουν DNA των δραστών, προκύπτει από τις εκθέσεις της Αστυνομίας τρίχες ιστορίες και δεν είναι δικό μου, αλλά παρόλα αυτά εγώ κατηγορούμαι ως δράστης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εντάξει κύριε Χριστόδουλε. Πάντως σας είπα, θυμηθείτε την στημένη λεμονόκουπα, να το θυμηθείτε αυτό. Ότι το λεμόνι κύριε Πρόεδρε το στύβουμε και όταν πλέον το στύψουμε και φύγει ο χυμός, το πετάμε. Θυμηθείτε το κ. Χριστόδουλε. Διότι εσείς, δεν θέλω να πω βέβαια κάποιος πιο μεγάλος είναι αυτός και πιο σημαντικός υπαίτιος. Θα δείξει βέβαια στην πορεία της διαδικασίας?

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μια ερώτηση τελευταία, εκτός από τα νησιώτικα που πιστεύω ότι σας αρέσουν, όπως αρέσουν και σε μένα, σας αρέσει άλλο είδος μουσικής;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Μόνο νησιώτικα ακούω και παραδοσιακά και στεριανά. Αλλά γενικά είμαι οπαδός της δημοτικής μουσικής.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ Όταν είστε έξω χρησιμοποιείτε γουώκμαν;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ποτέ, όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε παρακαλώ.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Με την σκευωρία στην οποία αναφερθήκατε?

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Βεβαίως και έχει το δικαίωμα κύριε συνάδελφε, όταν κινδυνεύει ?έχει το δικαίωμα. Αυτή είναι και η έννοια της δικονομίας, αλλιώς θα κάνατε ευθέως ερωτήσεις και θα είχαμε πραγματικό μάρτυρα και όχι κατηγορούμενο σε απολογία εδώ;

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Πάντα όταν παίρνω το λόγο κύριε Πρόεδρε?

(Διαλογικές Συζητήσεις)

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα ήθελα κύριε Πρόεδρε να υπάρχει μια νηφαλιότητα και μια ηρεμία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπετε εγώ πόσο ήρεμος είμαι; Δεν με ακολουθεί κανένας, ελάτε παρακαλώ.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε να ερωτηθεί ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός αναφορικά με την σκευωρία στην οποία απέδωσε τις προανακριτικές του απολογίες, πώς εξηγεί το γεγονός ότι στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Γιώργου Πέτσου, ο ίδιος φαίνεται να έχει πει ότι, επί λέξει, μετά από μια – δυο μέρες, αφού έχει εξιστορήσει ότι είχε παρακολουθηθεί ο στόχος, ο κ. Πέτσος δηλαδή, μετά από λίγες μέρες ξαναπήγε ο Λουκάς, ο αδελφός μου ο Σάββας και κάποιος άλλος, που δεν τον κατονομάζει, γιατί εγώ είχα πρόβλημα με την μέση μου και πραγματοποίησαν την έκρηξη; Δηλαδή ο ίδιος δεν συμμετέχει. Σύμφωνα με την σκευωρία αντέχει αυτό στη λογική; Αν πράγματι δηλαδή κάποιοι κατασκεύασαν αυτή την απολογία για τον κ. κατηγορούμενο πώς εξηγεί ότι δεν τον εμπλέκουν;

Και για να ολοκληρώσω την ερώτηση εφόσον κρίνετε ότι πρέπει να την απαντήσει ο κ. κατηγορούμενος, σε μια παρόμοια ερώτηση του κ. Εισαγγελέως πριν, είπε, ότι αυτό θα τους βόλευε γιατί είχαν ακουμπήσει στην απολογία του Σάββα. Μα και ο Σάββας το ίδιο ακριβώς πράγμα λέει. Επομένως αντέχει στη λογική ότι η σκευωρία τον απεμπλέκει από την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Πέτσου; Δηλαδή δεν τον εμπλέκει, δεν τον φέρνει συμμέτοχο η σκευωρία την οποία επικαλέσθηκε;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ίσα – ίσα αυτό επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό μου. Δηλαδή προσπαθούν να την διασταυρώσουν και με άλλες υποτιθέμενες απολογίες.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Όταν το δίνει ο κ. Χριστόδουλος δεν υπάρχουν άλλες ακόμα, υπάρχει μόνο του κ. Σάββα..

Χ. ΞΗΡΟΣ: Έτσι λέτε εσείς ότι δεν υπάρχουν, εγώ πιστεύω ότι υπήρχαν ήταν έτοιμες οι άλλες.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Επιτρέψτε μου εγώ δεν σας παραπλανώ. Μιλώ κύριε Πρόεδρε με τις ημερομηνίες στον κ. κατηγορούμενο. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι όταν φέρεται βάση σκευωρίας να μην συμμετέχει στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Πέτσου, δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη ομολογία, είτε υπό σκευωρία, είτε με αυθόρμητο τρόπο, είτε όπως και αν το κρίνουμε που να τον εμπλέκει. Αυτό ας μας απαντήσει αν θέλει γιατί έχει συμβεί.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Νομίζω ότι σας απάντησα ήδη. Και έχω απαντήσει και προηγούμενα λέγοντας ότι, αν δεν κάνανε καλά την δουλειά τους αυτοί που τα γράφανε, δεν θα απολογηθώ εγώ γι’ αυτούς γιατί δεν την κάνανε καλά. Αλλά πέρα απ’ αυτό νομίζω, επειδή δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν έχω διαβάσει το βούλευμα, δεν κατάφερα ακόμα, νομίζω ότι παρόλα αυτά παραπέμπομαι και γι’ αυτή την ενέργεια.

¶ρα δεν έχει κανένα νόημα αυτή η συζήτηση. Έτσι κι αλλιώς οι παραπομπές γίνανε με τα ζάρια.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Πρόεδρε επίσης παρακαλώ, ο κ. κατηγορούμενος είπε ότι δεν έχει καμιά συμμετοχή με την 17Ν. Παρακαλώ να ερωτηθεί ,έχει διαβάσει τις προκηρύξεις;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τις διαβάσαμε όλες εδώ πέρα.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ο ίδιος έχει αντιληφθεί το περιεχόμενο των προκηρύξεων, αν θέλει να μου απαντήσει; Επειδή είναι άνθρωπος που δήλωσε ότι διαβάζει και αυτό φαίνεται και από τον λόγο του.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αν έχει μεγάλη σημασία για σας, τις έχω διαβάσει κατά καιρούς κάποιες, αλλά τις περισσότερες τις άκουσα εδώ μέσα, που τις διαβάζανε πολύ καθαρά μάλιστα εδώ οι κ. Δικαστές και μου κάνανε και πολύ καλή εντύπωση.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Η ερώτησή μου είναι αναφορικά με τις προκηρύξεις, αν γνωρίζει σήμερα πια, που έχει τελειώσει η αποδεικτική διαδικασία γιατί έγινε η απόπειρα δολοφονίας κατά του Γιώργου Πέτσου; Αν γνωρίζει σήμερα πια.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Θεωρώ την ερώτησή σας άνευ περιεχομένου. Δηλαδή τι να γνωρίζω και τι να πω, την στιγμή που δηλώνω την θέση μου καθαρά και κατηγορηματικά, τι να σας πω; Τι ακριβώς ζητάτε δηλαδή;

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Πρόεδρε είναι βέβαιο ότι δεν είναι παραπλανητική η ερώτησή μου και αν θέλετε, τον κ. κατηγορούμενο τον τιμώ στην ιερή του ώρα και δεν τον παραπλανώ. Ρωτώ πολύ ευθέως, αν μετά το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας γνωρίζει ή πείστηκε για ποιο λόγο έγινε η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Πέτσου. Αν θέλει μου απαντά φυσικά.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Μα πως είναι δυνατόν να γνωρίζω για ποιο λόγο έγινε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρει για ποιο λόγο έγινε.

Ο κ. Ευαγγελάτος έχει το λόγο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα ήθελα κύριε Πρόεδρε, αναφερόμενος στην από 18 Ιουλίου 2002 απολογία του κ. κατηγορουμένου ενώπιον της κας Ανακρίτριας, λέει, «ήδη από το 1992 έχω αποσυρθεί από την ομάδα. Όμως δίσταζα και φοβόμουν να απευθυνθώ σε δικηγόρο, ή να προσφύγω σε δικαστικές αρχές, γιατί φοβόμουν κυρίως για τα αδέλφια μου Σάββα και Βασίλη και την υπόλοιπη οικογένειά μου.›

Ποιες ήταν οι πηγές φόβους, ποιους φοβόταν και σε τι συνίσταται ο φόβος;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτή είναι η ερώτησή σας;

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ναι και δεν είναι καθόλου παραπλανητική. Μιλάω ακριβώς διαβάζοντας

Χ. ΞΗΡΟΣ: Είναι ένα γεγονός που δεν ισχύει, γιατί δεν είχα εγώ κανένα λόγο να φοβάμαι τίποτα, ούτε το ’92 ούτε το 2002.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και όμως αυτό τονίζεται.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Τώρα το τι έγραψαν σ’ αυτό το κατασκεύασμα στην Αντιτρομοκρατική, σας είπα και πριν σας έχω απαντήσει, να ρωτήσετε τους ίδιους. Και τι σκοπιμότητες είχαν να γράψουν αυτά που γράφανε, κατά την γνώμη μου αυτά είναι τα κερασάκια της τούρτας για να φαίνεται πιστευτή.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεύτερη ερώτηση. «Από το 1992 , μέχρι την σύλληψή μου, συμμετείχα σε ελάχιστες επιχειρήσεις που αφορούσαν κυρίως ληστείες. Και επειδή παρίσταμαι εδώ ειδικότερα γι’ αυτές τις δυο ληστείες.› Ο κ. κατηγορούμενος στην από 17 Ιουλίου αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια και στις δυο αυτές ληστείες. Μόνο που την μια την αναφέρει και το ετόνισε αυτό εδώ και το πρόσεξα, ταχυδρομικά ταμιευτήρια Αιγάλεω.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν την αναφέρω εγώ κ. Ευαγγελάτο, αυτοί που τα έγραψαν.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αν μου επιτρέπετε κύριε Πρόεδρε, μαζί με τους Λουκά, Σταμάτη, Αποστόλη, και τον αδελφό μου Σάββα με ποσό – και βάζει και κάτι παραπάνω – το κάνει 300 εκατομμύρια περίπου στη ληστεία αυτή ο Λουκάς φορούσε στολή αστυνομικού.

Εάν ο κ. κατηγορούμενος έχει κάτι να μας πει ή να διαφοροποιηθεί απ’ αυτό.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Σας είπα κύριε Ευαγγελάτο, όπως λέει και ο λαός μας, ο έρωτας – τα λεφτά και ο βήχας δεν κρύβονται. Εγώ με λεία τόσων εκατοντάδων εκατομμυρίων, πώς κατάφερα και τα απέκρυψα και ζούσα σε μια άθλια ζωή, είναι απορίας άξιον. Και θέλετε κύριε Ευαγγελάτο να σας πω τι θα πάρει ο ΕΛΤΑ με την αγωγή που μου έκανε για κατάσχεση; Θα πάρει τα α?δια μου να κάνει καπνοσακούλα.!

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ο καθένας κύριε Πρόεδρε, ότι διαθέτει και προσφέρει!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προειδοποιεί ο πρόεδρος τον κατηγορούμενο, ότι θα τον απομακρύνει βιαίως από την αίθουσα εάν ξαναμιλήσει μ’ αυτό τον τρόπο.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Μα είναι πρόκληση κύριε Πρόεδρε να με κατηγορείτε για τόσες ληστείες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πολύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Χριστόδουλε, σε άλλες τσέπες πήγαν..

Χ. ΞΗΡΟΣ: Συμφωνούμε κύριε Εισαγγελέα, σε άλλες τσέπες πήγαν και από άλλα χέρια πάρθηκαν.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα, επιτρέψατέ μου να εκτελέσω το καθήκον μου μέσω του κ Προέδρου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ, έγινε ένα επεισόδιο εδώ πέρα, δεν έληξε έτσι να λέει ο καθένας ότι του αρέσει. Τον προειδοποίησα ότι θα τον κατεβάσω κάτω, θα τον απομακρύνω με την βία, εάν εξακολουθήσει κατ’ αυτό τον τρόπο και συμπεριφέρεται. Και τον παρακαλώ πολύ να ζητήσει συγνώμη μόνο γι’ αυτή τη λέξη που είπε, την έκφραση.

Γ ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν είναι δική του φράση αυτή?είναι ένα ιστορικό γεγονός που έχει ειπωθεί σε κάποιο Δικαστήριο από ένα επώνυμο άτομο στο Στρατοδικείο και χρησιμοποίησε απλώς αυτή την φράση η οποία έχει γραφτεί και σε πολλά βιβλία ιστορικά. Πιστεύω ότι δεν είναι δική του φράση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς κύριε αφού είναι τόσο ιστορική, εσείς όταν έχετε την παρέα σας εκεί πέρα να τις λέτε αυτές τις ιστορικές λέξεις. Αλλά εγώ εδώ μέσα στο Δικαστήριό μου δεν την θέλω. Παρακαλώ ανακαλέστε μόνο αυτή τη φράση, τίποτα άλλο. Τα άλλα πολύ καλά τα λέτε και έχετε δικαίωμα να τα λέτε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Για τον ΕΛΤΑ ήταν δεν ήταν για τον κ. Ευαγγελάτο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ δεν υπάρχει λόγος, ακούστηκε πάρα πολύ άσχημα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε μη με ερεθίζετε, ήρθα να επικαλεστώ τον Καραϊσκάκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Καραϊσκάκης είναι δικός μου πατριώτης όχι δικός σας.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ναι αλλά έλεγε πολύ χειρότερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι πολύ χειρότερα, αλλά είναι σοφός ο Καραϊσκάκης, διαβάστε τον?

Χ. ΞΗΡΟΣ: Η σοφία είναι ανώτερη?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Επίσης κύριε Πρόεδρε στην ίδια κατάθεσή του ο κ. κατηγορούμενος μιλάει για υποκατάστημα ΕΛΤΑ στο Βύρωνα το 1997 «μαζί με τους Λουκά, Στέλιο, τον αδελφό μου Σάββα και τον αδελφό μου Βασίλη, ο οποίος είχε το ψευδώνυμο στην οργάνωση Παναής με ποσό γύρω στα 90 εκατομμύρια.› Και μάλιστα σε συνδυασμό και με την αντίστοιχη προανακριτική κατάθεση του αδελφού του, ο οποίος επιβεβαιώνει – για να μην επανέρχομαι – την διάπραξη αυτής της ληστείας και ο οποίος επίσης επιβεβαιώνει τη συμμετοχή και το ποσό που αναφέρει ο κ. κατηγορούμενος. Ερωτώ λοιπόν τι έχει να απολογηθεί σ’ αυτό το θέμα;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Είναι τόσο πειστικές αυτές οι καταθέσεις που περιέχουν και προφητείες μέσα, σας τα είπα και στην απολογία μου. Δηλαδή ο αδελφός μου ο Βασίλης, γι’ αυτή τελικά την ληστεία νομίζω, τελικά ΕΛΤΑ ήταν όχι Εθνική Τράπεζα όπως νόμιζα, λέει, ότι ήταν και ο αδελφός μου Μανώλης ο οποίος θα έπαιρνε τα λεφτά για να πληρώσει τις δόσεις του δανείου που πήρε για να χτίσει το ξυλουργείο του στην Ικαρία. Και σας είπα εδώ ότι εγώ την άδεια για το ξυλουργείο την έβγαλα το 2001 στις 11 Γενάρη το θυμάμαι γιατί είναι δυαδικός αριθμός. Προφήτεψε από το ’98 ο αδελφός μου ότι πήγα στη ληστεία για να πληρώνω τις δόσεις του δανείου που θα έπαιρνα το 2001.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ο αδελφός του κ. πρόεδρε λέει ότι ήρθε ειδικώς γι’ αυτή τη ληστεία από τη Θεσσαλονίκη και φεύγοντας πήρε διακόσιες χιλιάδες?

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ δεν σας διακόπτω κύριε Ευαγγελάτο, εσείς γιατί με διακόπτετε;

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να τελειώσω την ερώτησή μου. Δώστε μου τουλάχιστον το δικαίωμα της αναπνοής κ. Χριστόδουλε. Ο αδελφός του επίσης επιβεβαιώνει ότι πήρε διακόσιες χιλιάδες δραχμές για τα έξοδά του και έφυγε για τη Θεσσαλονίκη, ο δε κύριος Χριστόδουλος πεντακόσιες χιλιάδες δραχμές για να καλύψει τα γραμμάτια που θα άνοιγε αυτή την επιχείρηση του οργανοποιού. Λέω λοιπόν?

Χ. ΞΗΡΟΣ: Φαίνεται πώς πήγαινε με το κιλό η μίζα, γιατί πήρα περισσότερα εγώ.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κάποιοι πήραν μίζα, μπορείτε να πείτε ποιοι πήραν μίζα όμως, όταν κάνετε αυτή τη καταγγελία;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Έχω απαντήσει σε όλες αυτές τις ερωτήσεις κ. Ευαγγελάτο. Δεν έχω καμία σχέση μ’ αυτά τα γραφόμενα και άρα δεν βλέπω πώς θα μπορούσα να ξέρω γιατί τα γράψανε, και σε τι αποσκοπούσαν.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σέβομαι κ Ξηρέ και την θέση σας και αυτά που λέτε και θα τα αξιολογήσει το Δικαστήριο. Για την ιεραρχική δομή λέει κύριε πρόεδρε ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός στις 18 Ιουλίου 2002: «για την ιεραρχική δομή της Οργάνωσης μπορώ να πω, ότι στη κορυφή φαινόταν να ήταν ο Λάμπρος, τον οποίον έχω ήδη αναγνωρίσει στη φωτογραφία που μου επιδείχθηκε, αλλά και στην κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή μας προανακριτικά. Αυτός καθόριζε κάθε φορά τους εκάστοτε στόχους μας στους οποίους συζητούσε μαζί μας αλλά πάντα περνούσε η δική του άποψη, γιατί μας έπειθε με τα ιδεολογικά του επιχειρήματα.› Ερωτώ τι έχει να πει ο κ. κατηγορούμενος;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Επιμένετε κ. Ευαγγελάτο στα ίδια. Σας είπα, από τη στιγμή που δεν έχω καμιά σχέση με την οργάνωση και επίσης δεν έχω καμία σχέση μ’ αυτό το κατασκεύασμα που εσείς ονομάζετε προανακριτική μου απολογία, πώς είναι δυνατόν να απαντήσω ειδικά για την ιεραρχική δομή της Οργάνωσης 17Ν;

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δέχομαι την απάντησή σας.

Χ. ΞΗΡΟΣ: ?και να σας πω τις θέσεις των Λάμπρων και δεν ξέρω και εγώ ποιών.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μάλιστα κύριε Χριστόδουλε. Κύριε Πρόεδρε σε μια επωδό στο ίδιο κείμενο?

Χ. ΞΗΡΟΣ: Την ίδια απάντηση θα λάβετε, για να μην κάνετε το κόπο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εντάξει. Τα τελευταία χρόνια, όχι τον κόπο μου εγώ θα τον κάνω και τα δικαιώματά μου θα υπερασπίζομαι σπιθαμή προς σπιθαμή. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα είχε παρακμάσει και λειτουργούσε κυρίως με νέα άτομα, τα οποία δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη ιδεολογική τοποθέτηση. Και οι παλιοί οι περισσότεροι είχαμε ήδη αποσυρθεί και είχαν μείνει μόνο ο Λάμπρος, ο Κουφοντίνας και ο Φώτης›. Αναμένω την απάντηση.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όλα αυτά που αναφέρετε?

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν τα αναφέρω εγώ, διαβάζω ένα κείμενο το οποίο έχετε υπογράψει εσείς.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όλα αυτά που διαβάσατε, επιβεβαιώνουν ακόμα περισσότερο τον ισχυρισμό μου, ότι είναι κατασκευασμένη η δήθεν απολογία μου από την ασφάλεια. Διότι καρμπόν επαναλαμβάνονται και σε άλλες απολογίες αυτές οι απόψεις.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και ένα άλλο τελευταίο μου ερώτημα κ Πρόεδρε. Αυτό δεν προκύπτει ούτε από την απολογία σας, την οποία κατ’ αυτό τον τρόπο απαξιώνετε, κάνω μια ευθεία ερώτηση. Όπως προκύπτει ο κ. κατηγορούμενος επέστρεψε στο χωριό του στην Ικαρία από το 1998 και μένει εκεί και δηλώνει οργανοποιός. Είναι έτσι;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όχι ακριβώς έχω επιστρέψει νωρίτερα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πότε είχατε επιστρέψει στην Ικαρία;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Το ’94, ’95, απλώς το ’98 έκοψα κάθε δεσμό με την Αθήνα, αν αυτό έχει σημασία.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κατοικούσε ο κ. κατηγορούμενος στην Ικαρία το καλοκαίρι του 1995;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ναι.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ήταν στην Ικαρία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1995;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Πιστεύω ότι ήμουν.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχει κάποια σημασία που με αφορά εμένα αυτό και αργότερα, κάποτε θα φανεί γιατί σας ρώτησα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αν σας ενδιαφέρει και τον Δεκέμβριο όλο του 1998 δεν έφυγα από το νησί.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ ιδιαιτέρως για την τελευταία σας απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κατσαντώνης έχει τον λόγο.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Ο κ. κατηγορούμενος φέρεται καταθέτων στην αυτή την οποία ονομάζει αντικείμενο σκευωρίας κατάθεσή του, ότι η τελευταία πολιτική ενέργεια που συμμετείχα ήταν η εκτόξευση ρουκετών κατά Παλαιοκρασσά, δεν πηγαίνω στην ουσία γιατί την αρνείται. Ήθελα όμως να ρωτήσω, αυτό το πολιτική ενέργεια, γενικά θεωρεί ότι η επίθεσις κατά Παλαιοκρασσά με τις ρουκέτες ήταν πολιτική ενέργεια; Αν θέλει μου απαντάει.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κατά την γνώμη μου σαν Χριστόδουλου; Δεν βλέπω σε τι συνεισφέρει στη διαδικασία η γνώμη μου η προσωπική;

\

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Κύριε Ξηρέ, δεν το κάνω για να σας βλάψω, θέλω να προχωρήσω εις το δεύτερο ερώτημα?

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ότι έχει σχέση με την απολογία μου είναι ίδια απάντηση. Αλλά θέλω να πω κάτι σε σχέση με την προηγούμενη ερώτηση του κ. Ευαγγελάτου γιατί δεν θυμάμαι ακριβώς τα χρόνια, αλλά κάποιο καλοκαίρι ή το ’95 ή το ’96, το θυμήθηκα τώρα εκ των υστέρων δούλευα στην Αθήνα και κατέβηκα μόνο 15 μέρες τον Αύγουστο. Ή το ’95, ή το ’96 δεν είμαι σίγουρος.

Δ .ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πώς το θυμηθήκατε τώρα αυτό;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Το θυμήθηκα κύριε Ευαγγελάτο, δεν είμαι κανένας αριθμομνήμων, απλώς θυμήθηκα ότι κάποιο καλοκαίρι, παρά την θέλησή μου να είμαι συνέχεια στο νησί, λόγω δουλειάς που είχα εδώ στην Αθήνα, μαραγκοδουλειάς, έκατσα περισσότερο το καλοκαίρι και κατέβηκα 15 μέρες τον Αύγουστο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Του 1996.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δε ξέρω που θέλετε να το πάτε, αλλά θέλω να είμαι ακριβής σ’ αυτά που δηλώνω και αληθής, τώρα εάν κάνω λάθος, μνήμη είναι αυτή. Πάντως κάποιο καλοκαίρι είχα μείνει παραπάνω στην Αθήνα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Συγκεκριμένα το 1995;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ή το ’96 δεν ξέρω. Ένα από τα δυο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Υπάρχει όμως πιθανότητα να ήσαστε το 1995 από τις 30 Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου κάτω στην Ικαρία;

Χ. ΞΗΡΟΣ: 15 Αυγούστου ήμουν πάντα στην Ικαρία, ακόμα και το 1989 που παντρευόταν ο αδελφός μου στις Σέρρες 15 Αυγούστου δεν πήγα στο γάμο του γιατί ήμουν στο πανηγύρι στο χωριό.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. κατηγορούμενε. Με συγχωρείτε κ. Κατσαντώνη.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Είπα εάν θεωρείτε πολιτική ενέργεια την εκτόξευση κατά Παλαιοκρασσά. Και είπατε ότι δεν έχει σημασία για την απολογία σας;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Για την θέση μου εδώ ως κατηγορούμενου.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Ναι ως κατηγορούμενου. Υπό την έννοια όμως, ότι στην επίθεση δια των ρουκετών κατά του Παλαιοκρασσά σκοτώθηκε ένα παιδί που ήταν άσχετο, τραυματίστηκαν 4, τυφλώθηκαν άνθρωποι που περιφέροντο εκεί γύρω, άλλοι 21 εμφανίστηκαν και κατέθεσαν ότι, προ ολίγων λεπτών ακούσαμε μια έκρηξη, αυτό όλο να το πάρουμε ως σύνολον.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κύριε Κατσαντώνη δεν επικρότησα αυτές τις ενέργειες, απλώς δεν θέλω να πάρω θέση γιατί δεν βλέπω το λόγο. Νομίζω ότι σας απάντησα.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Θέλω και άλλη μια ερώτηση να μου πείτε. Εδώ στην κατάθεσή σας σε κάποια επίθεση βομβιστική που λέτε ότι τραβήξατε μάλιστα εσείς την πυροδοτήσατε εναντίον ενός λεωφορείου, λέτε ακόμα ότι το σύστημα τηλεχειρισμού το αγοράσατε από το κατάστημα ηλεκτρολογικών ειδών Βενιέρη στο Περιστέρι. Υπήρχε κανένας λόγος αυτό το δυστυχές κατάστημα και ο άτυχος Βενιέρης να εμπλακεί σε μια συγκροτημένη εναντίον σας σκευωρία;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αν είχαν σκεφθεί να αναφέρουν και την τιμή θα ήταν πιο πειστικοί. Αν αυτοί που τα γράφανε είχαν σκεφθεί να αναφέρουν και την τιμή που υποτίθεται ότι αγοράστηκε ο μηχανισμός θα ήταν πιο πειστικοί.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Όχι. Απλά θα βάζανε κάποιον, τον οποίον θέλουν να ενοχοποιήσουν. Μοναδική ευκαιρία. Ο Βενιέρης ο δυστυχής ούτε είχε ακουστεί ποτέ. Είχε ένα κατάστημα πως αυτή η γνώση σας, ως δήθεν γνώση σας περιλαμβάνεται μέσα στη κατάθεσή σας; Βλέπετε ότι εγώ δεν σας ρωτώ για πράξεις σας, αφού τις αρνείστε;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Τι να σας απαντήσω, πώς γνώριζα τον Βενιέρη; Την στιγμή που σας λέω ότι δεν τα έχω γράψει εγώ;

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Τι σόι σκευωρία είναι αυτή;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Να ρωτήσετε αυτούς που την στήνανε και μάλιστα στο γόνατο, όπως ισχυρίζομαι εγώ.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Καλά εγώ δεν μπορώ να τους βρω τώρα, ρωτάω εσάς μήπως έχετε καμία αντίληψη.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όχι κύριε Κατσαντώνη δεν έχω.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε ήθελα να παρακαλέσω τον κ. κατηγορούμενο, προσδιόρισε τον χρόνο της γνωριμίας του της αρχής της γνωριμίας του με τον κ. Τέλιο. Μήπως μπορεί να μας προσδιορίσει και το τέλος. Πότε έπαψε να βλέπει τον κ. Τέλιο και πότε έπαψε να έχει επικοινωνία με τον κ. Τέλιο.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όχι δεν μπορώ, διότι δεν θυμάμαι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή