«Η κρίση στις Φιλιππίνες δεν έχει τελειώσει», λέει η πρόεδρος της χώρας

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2003 08:24
A- A A+

Η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Μαγκαπαγκάλ Αρόγιο, δήλωσε σήμερα ότι η συνομωσία επίδοξων πραξικοπηματιών εναντίον της κυβέρνησής της «απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει», αλλά διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη ότι λαμβάνονται «προληπτικά μέτρα» για να τερματισθεί η κρίση.

Η Αρόγιο απέρριψε τις εκκλήσεις άρσης της κατάστασης αντιμετώπισης ανταρσίας στην οποία έχει θέσει την χώρα από την Κυριακή, ωστόσο παράλληλα απέκλεισε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα.

Υπάρχουν «εχθροί του Συντάγματος που δεν έχουν βρεθεί», δήλωσε η Αρόγιο, προσθέτοντας : «Συνομώτες, ενεργούμενά τους, χρηματοδότες και υποστηρικτές τους, τόσο εντός όσο και εκτός κυβέρνησης». Και προειδοποίησε : «Θα τους αποκαλύψουμε και θα τους προσάγουμε στην δικαιοσύνη».

Την Κυριακή, 300 στασιαστές στρατιώτες κατέλαβαν και παγίδευσαν με εκρηκτικά εμπορικό κέντρο στην οικονομική συνοικία Μακάτι, αξιώνοντας την παραίτηση της Αρόγιο και κορυφαίων αξιωματούχων. Παραδόθηκαν μετά από 19 ώρες. Ωστόσο, οι ηγέτες τους προειδοποίησαν με νέες κινήσεις αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιούσε τα αιτήματά τους.

Η κατάσταση στη χώρα «περιορίζεται και σύντομα θα βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο», είπε η Αρόγιο, τονίζοντας πως λαμβάνονται «προληπτικά μέτρα, διοικητικά, επιχειρησιακά και πολιτικά».

Ο επικεφαλής του Επιτελείου των Ενοπλων Δυνάμεων στρατηγός Ναρκίσο Αμπάγια απήχησε σε δικές του δηλώσεις τα σχόλια της Αρόγιο. «Η απειλή είναι ακόμα ζωντανή», είπε σε επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά τη στάση της Κυριακής.

«Βάσει πληροφοριών που διαθέτουμε, γνωρίζουμε ότι διαφεύγουν πολλοί που αναμίχθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος», πρόσθεσε ο στρατηγός Αμπάγια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή