Νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2003 18:04
A- A A+

Για ρύθμιση των χρεών των δήμων, νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων, νέο κώδικα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υποχρεωτικό έλεγχο των οικονομικών της, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά τη συνεδρίαση, εξετάστηκε επίσης και η προοπτική συγκρότησης μητροπολιτικών διοικήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο νέος κώδικας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αναμένεται να κατατεθεί το φθινόπωρο προς ψήφιση στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος με την ΚΕΔΚΕ.

Κατά τον κ. Σημίτη, «το δημαρχοκεντρικό σύστημα που ισχύει σήμερα, εξάντλησε τα όριά του και γι' αυτό αναμορφώνουμε την εσωτερική μορφή του δήμου. Αναβαθμίζουμε το δημοτικό συμβούλιο, τη δημαρχιακή επιτροπή και καθιερώνουμε την εσωδημοτική δημοκρατία. Διαπιστώνουμε ότι ο νέος δήμος πρέπει να είναι ευέλικτος ως προς την οργάνωσή του και να έχει ένα διαφορετικό σχήμα ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις σε κάθε σημείο της χώρας. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο σε μια χώρα που παρουσιάζει τόσο διαφορετικές ανάγκες».

«Η λειτουργία ενός σύγχρονου δήμου πρέπει να είναι αποκεντρωμένη, διαφανής. Ο έλεγχος των ΟΤΑ, τόσο ο προληπτικός, όσο και ο κατασταλτικός, γίνεται υποχρεωτικός», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Σημίτης, αναφέρθηκε στο τετραετές επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει προγράμματα τοπικής ανάπτυξης, ανάπτυξης υπηρεσιών, οικονομικό προγραμματισμό και εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς και τη διαδημοτική συνεργασία, τις «συμπολιτείες».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, των νέων αρμοδιοτήτων των δήμων (δημοτική αστυνομία, κέντρα πληροφόρησης του πολίτη, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι»), ενώ το ειδικό πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης, «θα γίνει μόνιμος θεσμός».

Οσο για τα χρέη των δήμων, θα υπάρξει ρύθμισή τους με δανεισμό και όρους ευνοϊκούς για τους πλέον υπερχρεωμένους από τους δήμους.

Τέλος, ο κ. Σημίτης, κάλεσε τους νομάρχες και τους δημάρχους της χώρας, «να πάρουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ στην Αυτοδιοίκηση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή