Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (01/08/2003) Μέρος 1/6

Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2003 21:01
A- A A+

ΔΙΚΗ 17Ν

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας μέρα και καλό μήνα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κρατούμενος Σάββας Ξηρός αρνείται να εισέλθει στην αίθουσα για τους γνωστούς λόγους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει μόνιμη απόφαση. Να συνεχίσουμε.

Έχετε να πείτε κάτι;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των γιατρών όταν ήρθα στον Κορυδαλλό. Από τον ξυλοδαρμό μου στην Αντιτρομοκρατική δεν μου είχε δημιουργηθεί τέτοια κατάσταση ούτως ώστε να χρειάζεται ιατρική περίθαλψη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι σας είπαν εδώ οι γιατροί;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Αυτό που είχα ήταν άγριος ξυλοδαρμός. Από τον ξυλοδαρμό δεν είναι απαραίτητο ότι έχει μένει κάτι, αυτό που είχε μείνει ήταν τα σημάδια τα οποία είχα. Οι εδώ γιατροί μου είχαν δώσει κάποια παυσίπονα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν τους προτείνατε ως μάρτυρες; Να έρθουν εδώ οι γιατροί, όπως τους πρότεινε και ο κ. Σάββας Ξηρός και ήρθαν εδώ και μας είπαν για τα φάρμακα, αν παίρνει ή δεν παίρνει. Γιατί δεν το είπατε κι εσείς; Να τους εξετάσουμε εδώ τους γιατρούς να πουν ότι «Μας παραπονέθηκε και μας έδειξε σημάδια›. Γιατί δεν το κάνατε αυτό;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τους είπα ότι έχω χτύπημα στη μέση και μου έδωσαν κάποια παυσίπονα. Αυτό έγινε εδώ. Μου έδωσαν κάποια παυσίπονα και τελείωσε. Αυτό ήταν όλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα φάρμακα είναι γραμμένα εδώ πέρα.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Είναι γραμμένα. Τα σημάδια όμως παρέμειναν αρκετό καιρό και είχα ζητήσει ιατροδικαστή. Αυτό υπάρχει. Μέχρι το Δεκέμβριο τα είχα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η γυναίκα σας αν θυμάμαι καλά είπε για κάτι κοκκινίλες?

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ήταν μαυρισμένη όλη αυτή η μεριά. Είχε μώλωπες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ανιψιά σας το είπε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Και η ανιψιά μου και η αδελφή μου και η σύντροφός μου το είπαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά, είναι πολύ σοβαρά πράγματα να τα πούμε, ξέρεις το είπε ο ένας το είπε ο άλλος και μάλιστα συγγενείς. Τους γιατρούς εδώ γιατί δεν τους επικαλεστήκατε να τους φέρετε να πουν «Τα είδαμε›. Είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό. Καταλάβατε;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε μου για ποιο λόγο εσείς επεμβαίνετε. Μήπως θέλετε να τον βοηθάτε στις απαντήσεις του; Απαγορεύεται από τη δικονομία. Θέλετε να μην αφήνετε τον Πρόεδρο να κάνει ερωτήσεις; Πάλι κι αυτό δεν επιτρέπεται.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Από την ψυχική κατάσταση που βρισκόμουν, έκανα να συνέλθω δυο μήνες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι βαρύτατοι οι τραυματισμοί και πότε για πρώτη φορά ζητήσατε ιατροδικαστή;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν θυμάμαι την ημερομηνία, υπάρχει έγγραφο. Όταν το ζήτησα, ήταν για να έρθει να δει και να επιβεβαιώσει τα σημάδια που είχα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας χτύπησαν –λέτε- Ιούλιο μήνα. Έτσι δεν είναι;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ιούλιο. Εγώ ήρθα Αύγουστο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πότε έγινε η φασαρία να βγείτε προς τα έξω να πείτε αυτά τα πράγματα; Εδώ άλλοι έβγαιναν στα κανάλια, άλλοι έλεγαν? κλπ. Τα θυμάστε τι γινόταν.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μα σας είπα ότι είχα σημάδια μέχρι το Δεκέμβριο. Πολύ πριν το Δεκέμβριο ζήτησα να έρθει ιατροδικαστής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει δεν έχω κανένα λόγο να σας πω όχι.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ένα άλλο για την Ασφάλεια. Είχα ζητήσει δικηγόρο από την πρώτη στιγμή ήξερα το τηλέφωνο της δικηγόρου μου η οποία ήταν φίλη, παρ’ όλα αυτά ήρθε ο κ. Τεντολούρης και ο κ. Κούρκουλος που είχαμε συναντηθεί πολύ λίγο, είχαμε μιλήσει πολύ λίγο έως και καθόλου, διότι η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία ήταν στο 1 μ. από εμάς, δεν μας άφηναν να μιλήσουμε, άκουγαν τα πάντα, έπρεπε να μιλάμε δυνατά. Μετά όπως σας είπα ενημερώθηκα γιατί είχα υπογράψει στον Κορυδαλλό μετά από αρκετό καιρό. Δεν μου είχαν δώσει αυτά που είχα πει.

Μετά μεσολάβησε το καλοκαίρι κι όταν γύρισε ο κ. Τεντολούρης και ο κ. Κούρκουλος τέλος Αυγούστου το συζητήσαμε, προέβαλλα κάποιους προβληματισμούς μου με το τι έγινε στην Αντιτρομοκρατική και από εκεί και πέρα το συζητήσαμε και είπαν ότι θα αποχωρήσουν. Μετά έψαξα να βρω δικηγόρο, βρήκα δικηγόρο γύρω στις 23 Οκτωβρίου τον κ. Παπαδάκη και 25 Οκτωβρίου μετά από 2 μέρες κατέθετα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπω εδώ πέρα ότι είχατε στην 4η ανακρίτρια 19/7 και 24/7 τον κ. Τεντολούρη και τον κ. Κούρκουλο. Είχατε δύο δικηγόρους. Σε αυτούς τους δύο καλά όλα τα άλλα να μην τα λέτε, αλλά ότι «με σκότωσαν στο ξύλο› δεν έπρεπε να το πείτε αυτό το πράγμα; «Κύριοι συνήγοροι ελάτε εδώ, αυτοί εδώ με λύσσαξαν στο ξύλο›.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τους το είπα. Με είχαν απειλήσει αλλά φοβόμουν. Κάποια στιγμή τους το είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους το είπατε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και αυτοί είπαν «Καλά σας έκαναν›;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν είπαν αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είπαν;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τους είπα ότι με έχουν χτυπήσει άσχημα και θα κάνω καταγγελία και ότι όλα αυτά που έχω υπογράψει δεν είναι δικά μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είπαν;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Οι άνθρωποι το δέχτηκαν αλλά δεν μπορούσαν να συνεχίσουν μαζί μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι δεν μπορούσαν;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν μπορούσαν να συνεχίσουν μαζί μου γιατί άλλαζε η υπερασπιστική μου γραμμή από εκεί και πέρα και πήρα άλλο δικηγόρο. Είναι πολύ απλό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία «Εμένα η υπερασπιστική μου γραμμή είναι αυτή› τι θα πει ο δικηγόρος σας; «Σηκώνομαι και φεύγω›; ¶μα τους λέγατε «Εγώ είμαι εδώ πέρα, φτιάξτε μια μήνυση να την υπογράψω και να τη δώσετε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ›.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έγινε. Την κάναμε τη μήνυση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πότε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Με τον κ. Παπαδάκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμένα δεν με ενδιαφέρει τότε τι κάνατε. Το βλέπω. Η ερώτησή μου αναφέρεται στην εποχή εκείνη που έγιναν αυτά τα πράγματα όπως ισχυρίζεστε.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τον κ. Τεντολούρη τον είχα δει δυο – τρεις φορές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια από 19/7 μέχρι 23/10 είναι περσινά ξινά σταφύλια. Μετά από 3 μήνες.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν είναι τρεις μήνες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είναι;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τέλος Αυγούστου ξεκίνησε η όλη διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω πότε ξεκινήσατε.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Είχα μείνει αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς δικηγόρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ ξέρω ότι υπάρχει μια τέτοια σοβαρή κατηγορία και εδώ δεν έχουμε καμιά χώρα που δεν μπορεί κανένας ούτε να επικοινωνήσει. Επικοινωνήσατε με δικηγόρους, σας έφεραν δικηγόρους. Βλέπω ότι στις 19/7 και 24/7 απολογηθήκατε. Αλλάξατε όπως λέτε εσείς υπερασπιστική γραμμή, δικαίωμά σας είναι τη μια φορά να λέτε «Τα δέχομαι› την άλλη «Δεν τα δέχομαι›. Αλλά όταν πείτε ότι «Ξέρετε, εγώ τα δέχτηκα διότι μου έκαναν βασανιστήρια›.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τα είπα αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και σήμερα αφού εξακολουθούν αυτά τα βασανιστήρια γιατί τα αρνούμαι πλέον;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τα είπα. Δεν τα είπα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπατε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τέλος Αυγούστου τα είπα στο δικηγόρο μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον Οκτώβριο τα είπατε στον ειδικό Εφέτη.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι στον ειδικό Εφέτη. Που να τα έλεγα; Έμεινα πολύ καιρό χωρίς δικηγόρο. Τον κ. Παπαδάκη τον πήρα 23 του μηνός και 25 του μηνός πήγα στον κ. ανακριτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκτός από ξυλοδαρμό σας έδωσαν και φάρμακα;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έτσι πιστεύω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιστεύετε ή είστε βέβαιος;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Πώς να είμαι βέβαιος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αισθανόσασταν τον οργανισμό σας να έχει τέτοιες επιδράσεις;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Βεβαίως ένιωθα κάποια αλλαγή στον οργανισμό μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φυσικά αν ξέρατε ότι σας δίνουν τέτοια φάρμακα.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Υπέθεσα ότι κάτι μου έδωσαν. Είχα παραλύσει τελείως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έφταναν αυτά να ομολογήσετε και να δεχτείτε αυτά που ήθελαν; Γιατί ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός λέει «Εμένα δεν με άγγιξαν, δεν μου έδωσαν ξύλο›.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Εμένα με είχαν άχτι από το ’93 και μου το είπαν από την πρώτη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς δηλαδή και το ένα και το άλλο;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μου είπαν ότι με είχαν άχτι από το ’93 και με χτυπούσαν από την πρώτη στιγμή που πήγα στην Ασφάλεια κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας χτύπησαν σε σημεία που να φαίνονται κιόλας;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Βεβαίως σε σημεία που να φαίνονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι κάνουν αυτοί; Δεν υπάρχουν σημεία να χτυπάνε και να μην φαίνονται;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Φυσικά όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι; Κύριε, από εδώ μέχρι κάτω είμαι γεμάτος σημάδια! Ξέρω που φαίνονται τα χτυπήματα και ξέρω που δεν φαίνονται.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Στη μύτη που με είχαν χτυπήσει που είχε ματώσει η μύτη μου και είχα αίματα, δεν είχα σημάδια. Σημάδια είχα εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ μόνο;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί γιατί να σας χτυπάνε και να μην σας δώσουν μια στο στομάχι;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Παντού με χτυπούσαν. Είχαν γκλοπ που με χτυπούσαν, μου έδιναν κλωτσιές. Με χτυπούσαν παντού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τέλος πάντων. Θα τα δούμε, εσείς τα λέτε και μας κατέθεσαν εδώ και οι δικοί σας ότι είδαν κάποια σημάδια αλλά εδώ κάτω στον Κορυδαλλό βέβαια. Δεν έχω εγώ τίποτα άλλο.

Ο κ. Ζαϊρης έχει τον λόγο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Επειδή έχω αρκετές ερωτήσεις, αν θέλετε μπορείτε να καθίσετε. Ποιο είναι το επίπεδο των γραμματικών σας γνώσεων;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω τελειώσει Σχολή ηλεκτρολόγων.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην απολογία σας χτες αλλά και στις 4 Μαρτίου την δεύτερη μέρα που τοποθετηθήκατε αποδεχτήκατε ότι είστε μέλος για το χρονικό διάστημα 1985 – 1992. Σας ερωτώ: με ποιο τρόπο ενταχθήκατε στην Οργάνωση, με ποιον ή με ποιους ήρθατε σε επαφή για να ενταχθείτε στην Οργάνωση αυτή.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σας έχω απαντήσει σε αυτό: Δεν πρόκειται για άλλα άτομα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην απολογία σας που δώσατε στον Εφέτη ειδικό ανακριτή τον κ. Πετρόπουλο 23/10 καταθέτετε κατά λέξη τα εξής: «Αυτός που με είχε πλησιάσει το ’85 – ’86 ήταν ο Χριστόδουλος Ξηρός ο οποίος με γνώρισε με τον Κουφοντίνα και τον Σάββα›. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτά τα οποία έχετε απολογηθεί;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ο Χριστόδουλος Ξηρός με είχε γνωρίσει στον αδελφό του τον Σάββα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τι είδους ήταν αυτή η γνωριμία; Κοινωνικών σχέσεων;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι κοινωνικών σχέσεων. Έτσι γνώρισα τον Σάββα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε χτες ότι από τα μέλη της επαναστατικής Οργάνωσης 17Ν γνωρίσατε δύο τα οποία δεν θέλετε για δικούς σας λόγους να αποκαλύψετε τα ονόματα.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το σέβομαι. Αυτά τα δύο άτομα είναι μεταξύ των παρόντων κατηγορούμενων; Μην μου πείτε ονόματα αφού δεν θέλετε να πείτε, αλλά είναι μεταξύ των παρόντων κατηγορούμενων;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν θα απαντήσω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μου αρκεί.

Είπατε επίσης χτες ότι είχατε δυο ψευδώνυμα και δεν τα αποκαλύψατε. Το σέβομαι. Τα δύο μέλη τα οποία πάλι δεν θέλετε να αποκαλύψετε ξέρατε τα πραγματικά τους στοιχεία όταν τα γνωρίσατε για πρώτη φορά ή με τα ψευδώνυμά τους;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν θα απαντήσω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Όταν θέλατε να επικοινωνήσετε με αυτά τα δύο μέλη ή με οποιαδήποτε άλλα μέλη, ας πούμε στο τηλέφωνο, επικοινωνούσατε με το πραγματικό σας όνομα; Με το ψευδώνυμο; Τα τηλέφωνα ήταν πραγματικά αν θυμάστε κανένα τηλέφωνο της εποχής εκείνης;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ό,τι έχει σχέση με τα άλλα μέλη, δεν θέλω να απαντήσω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Όσο χρονικό διάστημα των 7 ετών που ήσασταν μέλος στην Οργάνωση ξέρετε αν υπήρχαν ομάδες ή πυρήνες;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν ήξερα τίποτα, δεν μου έλεγαν. Ήμουν περιφερειακό μέλος και ήμουν κάπως απομονωμένος σε σχέση με τη υπόλοιπη δραστηριότητα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ούτε από συζητήσεις είχατε πληροφορηθεί ποια ήταν;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ούτε από συζητήσεις.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μάθατε ή ακούσατε από συζητήσεις με ποιο τρόπο λαμβάνονταν οι αποφάσεις για να επιλεγεί ένας στόχος ή για να επιχειρηθεί μια ενέργεια;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι δεν μου έλεγαν ποτέ. Το μόνο ήταν ότι βρισκόμασταν και κάναμε γενικές επίκαιρες πολιτικές συζητήσεις.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε χτες ότι δεν λάβατε μέρος σε καμία ενέργεια βίας από αυτές που επιχείρησε η Οργάνωση.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μάλιστα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πριν επιχειρηθεί μια τέτοια επιχείρηση βίας όπως τη χαρακτηρίσατε, είχατε πληροφορηθεί ότι επρόκειτο να γίνει μια τέτοια επιχείρηση;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν μου έλεγαν ποτέ για λόγους ασφαλείας. Γιατί δεν ήμουν μέλος της Οργάνωσης.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχατε λάβει ποτέ μέρος εσείς στη λήψη κάποιας απόφασης;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ποτέ. Εκ των υστέρων μάθαινα εγώ κάποια πράγματα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η όποια απόφαση πιστεύετε ότι ήταν έργο ενός ανθρώπου ή περισσότερων ανθρώπων να γίνει μια έκρηξη, να γίνει μια απόπειρα, να γίνει μια παγίδευση αυτοκινήτου;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Φαντάζομαι πολλών ανθρώπων. Δεν μου είχαν πει.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ξέρετε αν συζητιόταν μεταξύ των μελών τα αποτελέσματα μιας επιχείρησης αν αυτή πέτυχε, ή αν ήταν απέτυχε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι δεν μου έλεγαν ποτέ.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ξέρετε εάν ασκήθηκε κριτική από την Οργάνωση σε κάποιο μέλος είτε θετικά είτε αρνητικά για κάποιες ενέργειες;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν το ξέρω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έχετε ακούσει ότι ασκήθηκε κάποια κριτική για τον κ. Τσελέντη;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι. Δεν το ξέρω, ούτε γνώριζα τον κ. Τσελέντη, ούτε έχω ακούσει.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν τον γνωρίζετε όπως είπατε χτες.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν τον γνωρίζω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Χτες μιλήσατε για αυτοδιαχειριζόμενο σοσιαλισμό με άμεση δημοκρατία. Θυμάμαι καλά;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτή η έκφραση είναι δική σας;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Την έκφραση αυτή τη χρησιμοποιεί η Αριστερά.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Χρησιμοποιήθηκε και στις προκηρύξεις;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μου φαίνεται, από ό,τι διάβασα είχε χρησιμοποιηθεί.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε χτες ότι η δράση της 17Ν ξέφυγε από τους πολιτικούς της σκοπούς. Που οδηγήθηκε μετά;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Προσωπική άποψη είναι αυτή ότι δεν μπορούσαμε να ενωθούμε με τις λαϊκές μάζες, με το λαό. Αυτό εννοούσα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έρχομαι στις επιμέρους κατηγορίες και αν θέλετε απαντάτε, θα σεβαστώ οποιαδήποτε απάντησή σας. Είχατε οποιαδήποτε συμμετοχή στην επιχείρηση κατά του αείμνηστου Ανδρουλιδάκη;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι καμία.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχατε ακούσει έστω συζητήσεις για κάποιο πλάνο;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι. Εγώ εκ των υστέρων τα μάθαινα από τον Τύπο και τις εφημερίδες όταν γινόταν μια ενέργεια.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σας θέτω ως δεδομένο ότι ο κ. Τέλιος στην απολογία του στον ειδικό Εφέτη ανακριτή μιλά για κάποιο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο προβλεπόταν να τον πυροβολήσετε εσείς και ότι ο κ. Κουφοντίνας σας έδωσε το όπλο.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τα έχω διαβάσει αυτά.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ποια είναι η θέση σας;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν έχω άποψη πάνω σε αυτό. Τι να σας πω; Δεν έχω καμία σχέση. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί τα λέει αυτά.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην επιχείρηση κατά του Καψαλάκη είχατε οποιαδήποτε συμμετοχή;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Καμία.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο σημείο τούτο σας θέτω ως δεδομένο ότι ο κ. Τσελέντης τόσο στον ειδικό ανακριτή 26 Ιουλίου του 2002 όσο και στο ακροατήριο 26 Μαϊου βεβαίωσε ότι ο ίδιος ήταν οδηγός και από το αυτοκίνητο βγήκαν δύο άτομα. Το ερώτημά μου: ήσασταν το ένα από τα δύο ή όχι;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Καμία σχέση.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η συμμετοχή σας –αν υπήρξε- στην υπόθεση Αγγελόπουλου της Χαλιβουργικής;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Καμία σχέση.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πάλι ο κ. Τσελέντης στην απολογία του στον κ. Ζερβομπεάκο λέει τα εξής: «Αποχωρώντας εκείνος οδηγούσε μοτοσικλέτα κατευθύνεται σε προσυνεννοημένο σημείο όπου τον περίμεναν δύο άτομα μεταξύ των οποίων ο ένας ήσασταν εσείς›.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Αν διαβάσετε και την προηγούμενη του κ. Τσελέντη λέει ότι «Δεν θυμάμαι ποιοι ήταν›. ¶ρα φαίνεται ότι κάτι του θύμισαν μετά από 2 μέρες ποιοι ήταν?! Συνήθως τα θύμιζε η Ασφάλεια.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αν είχατε μεταβεί είτε μόνος είτε με άλλα μέλη της Οργάνωσης σε διάφορα στρατόπεδα της Ελλάδας.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ποτέ.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο σημείο τούτο ο κ. Τέλιος στον ανακριτή κ. Πετρόπουλο αναφέρει ότι «Με άλλα 4 άτομα μεταβήκαμε σε διάφορα στρατόπεδα γύρω στις 5 φορές›. Ποια είναι η θέση;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν έχω θέση.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το διαψεύδετε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Βεβαίως.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχατε οποιαδήποτε συμμετοχή στην επιχείρηση Παλαιοκρασσά;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Καμία.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης Παλαιοκρασσά 10 Απριλίου 2003 και κατά τη στιγμή που εξεταζόταν ο κ. Παλαιοκρασσάς, πέραν του ότι ο κ. Κουφοντίνας είχε εκφράσει τη βαθιά του λύπη και προσωπική συγγνώμη, σηκωθήκατε κι εσείς και εκφράσατε τη συγγνώμη για τον άδικο θάνατο Αξαρλιάν.

Το ερώτημα είναι: τι σας παρακίνησε να κάνετε εσείς αυτή τη δήλωση;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Για το θάνατο αυτό έχει θλιβεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Για όλα τα θύματα θλίβομαι κι εγώ. Για την απώλεια οποιασδήποτε ανθρώπινης ζωής θλίβομαι κι εγώ.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχατε λάβει μέρος στη ληστεία της Τράπεζας Εργασία στα Πατήσια;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Χτες στην απολογία σας είπατε ότι ο ρόλος σας ήταν περιφερειακός, με την έννοια ότι συμμετείχατε σε κλοπές αυτοκινήτων. Γεγονός, το οποίο έχετε αποδεχτεί. Ξέρετε ότι ο κ. Τέλιος γι’ αυτό το συγκεκριμένο σκέλος της κατηγορίας σας λέει ότι συμμετείχατε σε κλοπές αυτοκινήτων;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ότι λέει;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ναι λέει. Αυτό το οποίο έχετε παραδεχτεί, το καταθέτει και ο κ. Τέλιος.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Εγώ είχα κλέψει 3 αυτοκίνητα τα οποία μου είχαν δώσει κάποια κλειδιά στην αρχή και κατόπιν έπαιρναν άλλοι αυτοκίνητα και αυτό που έκανα εγώ ήταν να τους αλλάζω τόπο διαμονής από το ένα σημείο στο άλλο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το ερώτημά μου ήταν συγκεκριμένο: εάν λέει ή όχι αλήθεια αυτό το οποίο εσείς έχετε αποδεχτεί.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ότι;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ότι αυτό το οποίο εσείς αποδέχεστε ότι κλέψατε 3 –4 αυτοκίνητα, το καταθέτει και ο κ. Τέλιος.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τον κ. Τέλιο εγώ δεν τον γνωρίζω. Εκτός αν σε καμία ανταλλαγή όταν παρέδιδα ένα αυτοκίνητο ήταν με κάποιους άλλους και με είδε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Για να σας λύσω την απορία ξέρετε γιατί το λέω αυτό;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Γιατί;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτό το οποίο αποδέχεστε –επαναλαμβάνω- ότι κλέψατε που το λέει και ο κ. Τέλιος, γιατί να είναι αλήθεια για την κλοπή των αυτοκινήτων και να μην είναι αλήθεια για όσα άλλα καταθέτει για τη συμμετοχή σας σε άλλες επιχειρήσεις.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν το ξέρω. Ρωτήστε τον. Τι να σας πω;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τον κ. Θωμά Σερίφη τον γνωρίζετε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι – όχι. Δεν το έχω γνωρίσει ποτέ μου.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ποια εξήγηση δίνετε για όσα αναφέρει στην απολογία του σε βάρος σας για το Συκούριο, για το πολεμικό Μουσείο και για την Τράπεζα Εργασίας.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Εδώ είναι ρωτήστε τον. Ρωτήστε τον ίδιο, εγώ τι να σας πω;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θέλετε να τον ρωτήσουμε τώρα;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Οπότε θέλετε εσείς. Ρωτήστε τον.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κύριε Θωμά Σερίφη, σηκωθείτε σας παρακαλώ. Ρώτησα τον κ. Τζωρτζάτο και απευθύνει το ερώτημα σε εσάς;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν θα ήθελα να απαντήσω αυτή τη στιγμή. Θα απαντήσω κατά τη διάρκεια της απολογίας μου.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το σέβομαι.

Έχετε συναντηθεί σε διάφορες ταβέρνες «Μποέμισα› με διάφορα μέλη της Οργάνωσης;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τι είπατε; «Μποέμισα›;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έχετε συναντηθεί σε διάφορα ρεμπετάδικα μεταξύ των οποίων παρευρισκόταν και ο κ. Κονδύλης; Σας το θέτω ευθέως.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι – όχι ποτέ. Εγώ είχα βρεθεί κάποιες φορές σε ταβέρνες, ήταν μόνο με αυτά τα δύο άτομα που συνεργαζόμουν.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε στην εξέταση της υπόθεσης του κ. Παπαδημητρίου στον κ. Μαρκή ότι δεν είχατε καμία συμμετοχή. Είναι έτσι;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μάλιστα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ο κ. Σάββας Ξηρός στις 25 Ιουλίου –ας την πούμε κατά την απολογία του- δήλωσε ευθαρσώς ότι κανένας Τζωρτζάτος δεν υπήρχε εκεί. Είναι έτσι;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν είχα καμία σχέση. Μάλιστα είχα και μουστάκι εγώ τότε και σας έχω φέρει φωτογραφία.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η δήλωσή του αυτή σας ξάφνιασε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ότι είπε ότι δεν ήμουν εκεί;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ναι.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Είπε ότι δεν ήμουν εκεί. Γιατί να με ξαφνιάσει;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σας ξάφνιασε ή ήταν κάτι το οποίο ακούσατε την ημέρα εκείνη για πρώτη φορά, ή είχε γίνει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Για πρώτη φορά το άκουσα αυτό. Δεν το είχαμε κουβεντιάσει ποτέ.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε χτες ότι είχατε περιφερειακό ρόλο και το δέχομαι. Το ερώτημά μου είναι πως συμβιβάζεται αυτός ο περιφερειακός ρόλος με την ανάπτυξη της δηλώσεως – απολογίας με όποιες θέσεις είχατε πάρει χτες; Ένα μέλος το οποίο έχει ένα περιφερειακό ρόλο πως συμβαδίζει με τις θέσεις τις οποίες αναπτύξατε χτες;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τις πολιτικές;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ναι.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Οι πολιτικές θέσεις είναι θέσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και γενικότερα της Αριστεράς.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στις 20/6 είχατε δηλώσει κατά την εξέταση κάπου συγγενικού σας προσώπου ότι αποχωρήσατε από τη Οργάνωση για προσωπικούς λόγους. Χτες –αν άκουσα καλά, αν κατάλαβα καλά- είπατε ότι λόγω πολιτικών διαφωνιών αποχωρήσατε από τη Οργάνωση. Είναι έτσι;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Είχα και προσωπικούς λόγους.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ταυτίζονται αυτοί οι λόγοι?

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Οι προσωπικοί λόγοι;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν θέλω τους προσωπικούς λόγους. Αν ταυτίζονται οι προσωπικοί λόγοι με τους πολιτικούς λόγους.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι βέβαια. Και προσωπικοί και πολιτικοί λόγοι και οι δύο λόγοι με έκαναν να αποχωρήσω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μπορείτε να εξειδικεύσετε περισσότερο;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τους προσωπικούς;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν θέλω τους προσωπικούς μπορεί να είναι η σύζυγός σας, το παιδί σας κλπ. Τις πολιτικές διαφωνίες αν θέλετε πολύ περιληπτικά.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Είπα και χτες ότι δεν μπορέσαμε να βρεθούμε μαζί με το λαό.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ξέρετε αν υπήρχαν κρησφύγετα στην Οργάνωση ή αν τα είχατε επισκεφθεί;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι δεν ήξερα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ούτε τα είχατε επισκεφθεί;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι ποτέ.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Χθες και σήμερα αναφερθήκατε για τις συνθήκες κράτησης στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και είπατε για σωματικές κακώσεις. Θα δεχθώ την άποψή σας. Είχατε ενημερώσει την σύζυγό σας την κα Τζοβλά Βασιλική αν θυμάμαι το όνομά της.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι, όταν ήρθαμε εδώ, όταν ήρθα στον Κορυδαλλό, την πρώτη ημέρα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Την ενημερώσατε τότε.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Την πρώτη ημέρα, ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Όταν κατέθετε η κα Τζοβλά σε ερώτημα αν ασκήθηκαν πιέσεις απήντησε κατά λέξη ότι «πιστεύω ότι υπήρχε ψυχολογική πίεση. Δεν ξέρω για σωματική›. Θέλω σας παρακαλώ να μου διευκρινίσετε, την ψυχολογική το κατάλαβα ότι είπατε εσείς κι εκείνη –επαναλαμβάνω- «δεν ξέρω για σωματική›. Το ερώτημα είναι εάν την είχατε ενημερώσει....

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σας είπα ότι είχε δει κάποια σημάδια. Λέει πιο κάτω ότι είχε δει κάποια σημάδια που είχα. Κάπου το λέει. Το ψυχολογικό θα εννοούσε στον Κορυδαλλό.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το καλύπτει. Είστε αριστερόχειρας;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι, δεξιόχειρας.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το καλό χέρι που λέμε είναι το δεξί.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μάλιστα, το δεξί.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τον κ. Γιωτόπουλο πότε τον γνωρίσατε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τον κ. Γιωτόπουλο τον γνώρισα στην μεταφορά μου για την Ανακρίτρια που μας είχαν σε μία αίθουσα μεγάλη και είδε που με χτυπούσαν.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην Αντιτρομοκρατική.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Στην Αντιτρομοκρατική, εκεί τον πρωτοείδα πρώτη φορά.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τίποτε άλλο, ευχαριστώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Τζωρτζάτε, για το ΄93 θα σας ρωτήσω εγώ.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ρωτήστε με.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μετά την Κηφισιά αυτόν τον Γιώργο που λέτε, πού τον αφήσατε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τον άφησα κάπου στο Μαρούσι και έφυγε. Κάτι άλλο που ξέχασα να σας πω είναι ότι η Αντιτρομοκρατική μου πήρε τα κράνη μου και τη μηχανή μου και κοίταξε για αποτυπώματα και δεν βρήκε τίποτα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δύο κράνη είχατε εσείς στη μηχανή.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Πήγαινα στην Χιλιαδού και είχα πάντα δεύτερο κράνος γιατί έπαιρνα δεύτερο άτομο ή έπαιρνα στην Χιλιαδού δεύτερο άτομο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κάνατε αυτό το πράγμα για να είστε σύμφωνος με το νόμο πιστεύω.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είχατε όμως και τί άλλα μεταφορικά μέσα εκτός από την BMW;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έναν σκαραβαίο παλιό και ένα παπί. Κάτι άλλο ήθελα να διευκρινίσω το οποίο μας είπαν στην Αντιτρομοκρατική.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα τα πούμε.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι, μου είπατε χθες ότι αγόρασα την μηχανή μου 3 εκατομμύρια αν θυμάμαι καλά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι, έτσι έχω ακούσει.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχετε ακούσει. 1.800.000 είχε τότε καινούρια. Εγώ την πήρα 1.200.000 αφού πούλησε 800.000 μια προηγούμενη που είχα συν 400.000 και την πήρα. Υπάρχει και στην Εφορία αυτό, στα χαρτιά. Όχι λοιπόν 3 εκατομμύρια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ένα λεπτό κ. κατηγορούμενε. 1.200.000 λέτε ότι είναι η BMW.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ας πούμε ότι είναι έτσι.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι «ας πούμε›. Μπορείτε να βρείτε τον άνθρωπο, το κατάστημα που την αγόρασα να ρωτήσετε κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχετε και δεύτερο δίκυκλο όμως.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ένα παπί είναι. Το παπί είναι πολύ φθηνό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχετε και αυτοκίνητο.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έναν σκαραβαίο. Αφού δούλευα τόσα χρόνια κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή εσείς από τότε εργαζόσασταν;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Βεβαίως και εργαζόμουν. Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχετε ομολογήσει ότι δεν εργάζεστε επειδή τότε η σύντροφός σας.....

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν εργαζόμουν; Τί είναι αυτά που λέτε κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ τί λέω;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Να σας φέρω τα ένσημα από το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας που δούλευα από εργολάβο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αναφέρομαι σε κείνη την χρονική περίοδο.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σε κείνη την περίοδο, εργαζόμουν στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Έχω και ένσημα, να σας τα φέρω αν θέλετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ότι εκείνη την χρονική περίοδο....

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Βεβαίως, πάντα εργαζόμουν. Μπορεί 3 μέρες να μην δούλευα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η σύντροφός σας ήταν σε λοχεία.... Ξέρετε έτσι δεν είναι;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τότε δεν εργαζόσασταν.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Εργαζόμουν. Δεν εργαζόμουν κάθε μέρα και ήταν σε λοχεία όπως λέτε και της συμπαραστεκόμουν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Από πού το ξέρει αυτό που λέει ο κ. Εισαγγελέας;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τα έχουν πει στην Αντιτρομοκρατική όπως και με την μηχανή με τα 3 εκατομμύρια. Εργαζόμουν, πάντα εργαζόμουν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Απαντάει κ. Πρόεδρε ο κατηγορούμενος.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν υπάρχουν στην δικογραφία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να μην απαντήσει κ. Πρόεδρε.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα ότι εργαζόμουν μέχρι το ΄95 δύο χρόνια στην Νάξο το ξέρατε; Φυσικά και το ξέρατε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μάλιστα.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Από το ΄93 μέχρι ΄95.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πώς εξηγείτε ότι εκείνη την χρονική στιγμή στο τετράδιο του κ. Κουφοντίνα εμφανίζεστε να λαμβάνετε χρηματικά ποσά πολλά;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Γράφει «ο Τζωρτζάτος έπαιρνε το 1992-1993›;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν ξέρω. «Τζωρτζάτος 1993 παίρνει αυτά τα χρήματα›; Τί είναι αυτά που λέτε κ. Εισαγγελέα;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπαμε χθες, ότι δεν λέει τη λέξη «Τζωρτζάτος›.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Να το φέρουμε το βιβλίο αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα τετράδιο είναι.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει την συγκεκριμένη εποχή ότι ο συγκεκριμένος πήρε χρήματα; Πού ρωτάει λοιπόν; «Ναι› λέει, πού το λέει; Να μας το φέρει. Δεν μπορεί να ρωτάει ο κ. Εισαγγελεύς με αναληθή βάση τον κατηγορούμενο. Προς Θεού δηλαδή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μην στενοχωριέστε κ. συνήγορε.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Την έχουμε διαλύσει τη δικονομία. Ημερομηνία πείτε μου.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κατσαντώνη, όταν λέει «ΣΤΑΜ› μπορεί να εννοεί τον «ΣΤΑΜ-ΣΤΑΜ› τον Βλαχογιάννη, τον Γιάννη Μπακογιάννη ή τον κ. Σταμούλη. Όπως «Λάμπρο› είπαμε τον κ. Λάμπρου τον Εισαγγελέα.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Στα ψευδώνυμα δεν γράφει ημερομηνίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Το ΄95 όμως γράφει κάποια ημερομηνία.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γράφει τίποτα για ημερομηνία ΄93-΄94.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα δούμε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να μην διαστρεβλώνουμε τα δεδομένα. Υπάρχει ένα τετράδιο, δεν υπάρχει καμία ημερομηνία του ΄93. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε Τζωρτζάτο. Υπάρχουν κάποιες αναφορές σε «ΣΤΑΜ›. Ας μας πει ο κ. Εισαγγελέας, υπάρχει ένα τετράδιο που χωρίς ημερομηνία υπάρχουν κάποιες αναφορές σε «ΣΤΑΜ›. Να μην μας λέει ο κ. Εισαγγελέας ότι για τον κ. Τζωρτζάτο υπάρχουν αναφορές το 1993 γιατί είναι η μέρα με τη νύχτα. Να μας πει ότι υπάρχουν κάποιες καταγραφές για «ΣΤΑΜ› χωρίς καμία ημερομηνία ΄93.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, κάντε την ερώτησή σας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ας ηρεμίσει η από κει πλευρά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα βλέπετε ανησυχία εσείς να χαίρεστε. Τί να σας πω κι εγώ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι κ. Πρόεδρε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όταν διαστρεβλώνονται τα αντικειμενικά δεδομένα λυπόμαστε όλοι και πρέπει κι εσείς να λυπάστε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν είμαστε κ. Πρόεδρε όλοι χαλαροί.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θέλω να επισημάνω την διαφορά μεταξύ του κ. Εισαγγελέα και του κ. Ζαϊρη. Ο κ. Ζαϊρης πάντοτε είναι ακριβέστατος, με συγκεκριμένες αναφορές λεπτομερώς τεκμηριωμένες. Ο κ. Εισαγγελέας φτιάχνει πυροτεχνήματα και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν επιτρέπεται ούτε η λέξη «πυροτεχνήματα› ούτε «διαστρέβλωση› για τον κ. Εισαγγελέα. Σας έχουν γίνει πολλές παρατηρήσεις.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) ... Να μας το διαβάσει ο κ. Γραμματέας. Είπε για τον Τζωρτζάτο το ΄93 υπάρχουν καταγραφές. Ούτε για Τζωρτζάτο, ούτε το ΄93.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μυλωνά, σας έχω παρακαλέσει πάρα πολλές φορές να είστε μετριοπαθής στις εκφράσεις σας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γαρ πολλή της θλίψεως γεννά στεναχωρίαν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κάνετε αυτοκριτική τώρα κ. Εισαγγελέα; Αν κάνετε αυτοκριτική να το δεχθώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνεχίζουμε κ. κατηγορούμενο. Έγιναν οι διευκρινήσεις γι αυτό το βιβλίο.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ενδιαφέρει η αλήθεια. Έτσι δεν είναι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τί λέτε;

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, σας λέει ο κ. Μυλωνάς ότι αναφέρεστε συγκεκριμένα στον Τζωρτζάτο....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την διευκρίνηση την ακούσαμε.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι αληθές ή αναληθές;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσαμε την παρατήρησή σας.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά η παρατήρηση είναι για τον κ. Μυλωνά και του λέτε «κύριε, να είστε ευγενέστερος›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετριοπαθής είπα στις εκφράσεις του. Προσέξτε, τα λόγια μου τα μετράω για τους παράγοντες της διαδικασίας. Δεν θέλω ούτε να υποβαθμίσω κανέναν, ούτε και να μαλώσω.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε πολύ πειστικός, τί να σας πω;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι και εγκεφαλικά.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Και απολαυστικός.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας ευχαριστώ.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είστε ευγενέστατος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι ξεφύγαμε από όλα. Κύριε κατηγορούμενε, απαντήστε στον κ. Εισαγγελέα. Μας δόθηκε αυτή η διευκρίνηση ότι το βιβλίο δεν έχει ημερομηνίες και λέει «ΣΤΑΜ›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε κατηγορούμενε, επειδή αυτές οι ερωτήσεις για τα οικονομικά προκαλούν στενοχωρία ....

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σε ποιον προκαλούν;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την σταματάω και σας ρωτώ.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σε μένα δεν προκαλούν κ. Εισαγγελέα. Σε ποιον λέτε ότι προκαλούν; Και για μένα το λέτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα δούμε. Σας ερωτώ κάτι άλλο. Όταν η Αντιτρομοκρατική βρήκε προκηρύξεις στο σπίτι σας....

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τί βρήκε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Προκηρύξεις.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Πότε βρήκε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ΄93.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Από πού προκύπτουν όλα αυτά;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Θα μου τις φέρετε να τις δω;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μπορεί να αναφέρετε σε μη αναγνωσθέντα έγγραφα ο κ. Εισαγγελέας τα οποία ενδεχομένως αναφέρουν κάτι τέτοιο; Ή έχει το ΄93 ο ίδιος την έρευνα;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όταν λέτε προκηρύξεις τί εννοείτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από το έγγραφο κατά την απουσία σας.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Παρουσία του κ. Παρασκευόπουλου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Προκύπτει ότι ανευρέθησαν στο σπίτι σας προκηρύξεις του ΛΕΑ.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τί είναι αυτά που λέτε κύριε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Προσέξτε και κάτι ακόμα. Η γραφομηχανή....

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Να μου τις φέρετε αυτές που λέτε. Τις έχετε φέρει να τις δούμε; Κύριε Εισαγγελέα, εδώ μου λέγανε ότι πήγα με την μηχανή μου και με τον αριθμό μου και δεν είπατε τίποτα γι αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί ταράζεστε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Πρώτη φορά το ακούω αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί ταράζεστε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Απορώ πώς δεν μου το είχαν πει. Πρώτη φορά το ακούω. ¶μα ήταν θα είχε δημοσιευθεί και στον Τύπο. Του ΛΕΑ;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τί λέτε κ. συνήγορε; Θα μας τρελάνετε όλους; Το μοναδικό έγγραφο που έχει διαβαστεί είναι το διαβιβαστικό. Στο διαβιβαστικό δεν υπάρχει καμία αναφορά για προκήρυξη του ΛΕΑ.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Πρώτη φορά το ακούω κ. Πρόεδρε αυτό το πράγμα. Μήπως μπορείτε να το φέρετε αυτό το έγγραφο;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Και απορώ. Ο κ. Εισαγγελέας μπορεί να έχει όλη την δικογραφία. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής έχει λάβει γνώση όλης της δικογραφίας; Έχουμε δηλαδή ιδιωτικές επικοινωνίες μεταξύ Εισαγγελέως και συνηγόρου πολιτικής αγωγής;

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Παρακαλώ πολύ τον κ. Μαρκή να μου υποδείξει, γιατί βεβαίως έλειπα αλλά έχω πάρει αντίγραφο του διαβιβαστικού σε ποιο σημείο του διαβιβαστικού γίνεται λόγος για προκηρύξεις της ΛΕΑ. Να μου το υποδείξει τώρα γιατί έχω μυωπία και μπορεί να μην διαβάζω καλά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Μυλωνά, αν αλλάξετε ύφος απευθυνόμενος σε μένα θα σας απαντήσω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έτσι λέτε τώρα; Επειδή δηλαδή δεν λέτε την πραγματικότητα απαντάτε έτσι; Επανέρχομαι κ. Εισαγγελέα, σε ποιο σημείο του διαβιβαστικού γίνεται λόγος για προκηρύξεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μυλωνά, σας έχω παρακαλέσει το ύφος σας να μην είναι έτσι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ελπίζω ότι δεν θα με δείρετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως θα τον δείρετε κιόλας; Είδατε τί ρωτάει; Για όνομα του Θεού.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: .....Δεν είναι δυνατόν να λέγεται ότι αναφέρονται προκηρύξεις στο διαβιβαστικό και όταν ζητάω το αυτονόητο....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας συνιστώ να μην χρησιμοποιείτε τέτοιες εκφράσεις υποτιμητικές και η φωνή σας να μην έχει αυτό το ύφος.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ποια ήταν η υποτιμητική έκφραση κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Διαστρεβλώνετε›.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι, γιατί είπε ο κ. Εισαγγελέας αναφέρετε στο διαβιβαστικό και μάλιστα μου είπε «εσείς λείπατε κ. Μυλωνά› υπονοώντας ότι δεν ξέρω καλά την διαδικασία, αναφέρεται η προκήρυξη της ΛΕΑ. Πού αναφέρεται στο διαβιβαστικό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσαμε με αυτό, θα το βρούμε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για την ερώτηση του κ. Εισαγγελέα, θα παρακαλέσω πάρα πολύ το εξής με απόλυτη ηρεμία.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έτσι κ. Παπαδάκη, με απόλυτη ηρεμία.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Η οποία όμως ηρεμία μη νομίζετε ότι αποστερεί την δύναμη των επιχειρημάτων που θα ακούσετε τώρα. Στις 23/7 ημέρα κατά την οποία όντας κι εγώ και ο κ. Μυλωνάς λείπαμε αλλά έχουμε τα πρακτικά απ’ ότι προκύπτει εδώ έλαβε την πρωτοβουλία η πολιτική αγωγή δια του κ. Βασιλακόπουλου και αφενός μεν κατέθεσε προς ανάγνωση ένα δημοσίευμα και αφετέρου ζήτησε να προσαχθεί ολόκληρη η δικογραφία του περιστατικού του Μαίου ΄93 για τον Τζωρτζάτο.

Απορίας άξιο είναι και επειδή τα λέω έξω από τα δόντια, τα λέω εδώ μπροστά σας το γεγονός ότι σε δύο ώρες αυτή η δικογραφία έχει έρθει όταν εμείς ζητούσαμε πειστήρια, ζητούσαμε έγγραφα της δικογραφίας επανειλημμένα σε όλη την δίκη και πέρναγαν οι μήνες και δεν τα παίρναμε. Εγώ συγγνώμη, αλλά έχω όλες μου τις υποψίες γι αυτήν την περίεργη σύμπτωση. Το αντιπαρέρχομαι και πάω παρακάτω.

Έρχεται σε δύο ώρες ο κ. Εισαγγελέας και έχει φέρει όλη την δικογραφία. Αναγιγνώσκεται όπως προκύπτει από τα πρακτικά το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, το οποίο παρεμπιπτόντως να πω ουδέν το επιβαρυντικό περιέχει για τον Τζωρτζάτο. Εν συνεχεία τίθεται μία ένσταση σύμφωνα με τα άρθρα 31 και 105 και δεν αναγιγνώσκονται τα υπόλοιπα. Γεννώνται δύο ερωτήματα. Πρώτον, με δεδομένο ότι υπάρχει αυτή η απαγόρευση, νομιμοποιείται ο κ. Εισαγγελέας ή οποιοσδήποτε άλλος να υποβάλλει ερωτήσεις επί περιεχομένου δικογραφίας η οποία είναι ξένο σώμα ως προς την δίκη αυτή;

Δεύτερον και κυριότερο, νομιμοποιείται οποιοσδήποτε παράγοντας της δίκης από Έδρας είτε της ισταμένης, είτε της καθημένης να επικαλείται περιστατικά τα οποία δεν προκύπτουν από έγγραφα της δικογραφίας, άρα επικαλείται ιδιωτικές του γνώσεις ανέλεγκτες στην συγκεκριμένη διαδικασία για να υποβάλλει έπ’ αυτών ερωτήσεις και να διεξάγει αποδεικτική διαδικασία; Πολύ δε περισσότερο όταν εκθέτει και ανακριβή περιστατικά ότι για παράδειγμα γίνεται λόγος για προκηρύξεις σε έγγραφο που έχει αναγνωσθεί ενώ δεν γίνεται λόγος για καμία προκήρυξη;

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν θα παρακαλούσα πολύ το Δικαστήριο, εσάς μάλλον ως Προέδρου με το 334 να μην επιτρέψει τις περαιτέρω ερωτήσεις αλλιώς οφείλει το Δικαστήριο και όλοι οι παράγοντες εδώ πέρα ας εισφέρουν την άποψή τους για την πρόοδο της διαδικασίας ως προς αυτό, να πάρει μία απόφαση και να πει ότι εάν θέλετε.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Εισαγγελέας τελείωσε με αυτή την ερώτηση, προχωρεί σε άλλη.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Ότι αν θέλετε να αναγνωσθούν τα έγγραφα αυτά να αναγνωσθούν και να γίνονται ερωτήσεις.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είναι ένα μέγα θέμα ηθικής τάξης όταν ψεύδεται η Εισαγγελία και ψεύδεται η Εισαγγελία όταν λέει ότι στο διαβιβαστικό περιέχεται αναφορά σε προκήρυξη της ΛΕΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ομολογώ ότι έμεινα κατάπληκτος κ. Μυλωνά. Διακόπτουμε για να σκεφτούμε τί θα κάνουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιφυλάσσομαι των δικαιωμάτων μου.

ΔΙΑΚΟΠΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή