Ηγετικό ρόλο απέδωσε σε Κουφοντίνα, Γιωτόπουλο ο Τσελέντης

Δευτέρα, 04 Αυγούστου 2003 15:47
UPD:15:52
A- A A+

ΗΓΕΤΙΚΟ ρόλο στην «17Ν» απέδωσε στον Δημήτρη Κουφοντίνα και στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ο Πάτροκλος Τσελέντης, ο οποίος απολογείται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο κατηγορούμενος εξέφρασε την οδύνη του για τους ανθρώπους που συμφώνησε να χάσουν τη ζωή τους. «Πιστεύω η στάση της ζωής μου και η ποινή που θα μου επιβάλλετε θα είναι η αρχή της κάθαρσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, και δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καθόλου περήφανος για όλα αυτά που εξιστορεί.

Ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στη «17Ν» Πάτροκλος Τσελέντης

Οπως είπε, γύρω στο 1982 γνώρισε στο πανεπιστήμιο τον Δημήτρη Κουφοντίνα και μετά από συζητήσεις που έκαναν κατέληξαν ότι πρέπει να παλαίψουν για την αλλαγή της κοινωνίας. Σύμφωνα με τον Πάτροκλο Τσελέντη -ο οποίος είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής κατηγορούμενος που εμμένει στην στάση που τήρησε κατά τη σύλληψή του- ο Κουφοντίνας του είχε εξηγήσει τότε ότι υπάρχει μία ομάδα ατόμων που πίστευαν ότι μπορούν μέσω συγκεκριμένων ενεργειών να βοηθήσουν την κοινωνία να ενεργοποιηθεί και μέσω μαζικού κινήματος να αλλάξουν τα πράγματα.

Οπως είπε ο κατηγορούμενος τα πρώτα άτομα που γνώρισε ήταν ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Γιάννης Σκανδάλης (σσ. έχει αποβιώσει).

Ο Τσελέντης αναφέρθηκε εκτενώς στην πρώτη ενέργεια της οργάνωσης στην οποία συμμετείχε, δηλαδή στην ληστεία της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων το Δεκέμβριο του 1983.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο στην ενέργεια συμμετείχε ο ίδιος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο Γιάννης Σκανδάλης και ένα ακόμη άτομο εύσωμο, μελαχρινό με μαύρα μαλλιά το οποίο ο ίδιος υπέθεσε ότι ήταν μέλος της οργάνωσης. Οπως είπε ο κατηγορούμενος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν αυτός που πυροβόλησε τον αστυνομικό φρουρό της τράπεζας Χρήστο Μάτη.

Εξι έως εφτά μήνες μετά τη ληστεία, ο Δημήτρης Κουφοντίνας τού γνώρισε ένα άλλο μέλος της οργάνωσης το οποίο το προσφωνούσαν Πέτρο, και όπως είπε, είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Ο Πάτροκλος Τσελέντης υποστήριξε ότι τότε κατάλαβε ότι είναι μέλος της «17 Ν» και όχι κάποιας άλλης οργάνωσης.

Η επόμενη ενέργεια στην οποία συμμετείχε ήταν η δολοφονία του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσσέτη το 1985. Ο Τσελέντης υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν εκείνοι που πυροβόλησαν τον εκδότη και τον οδηγό του. Οπως είπε και ο ίδιος πυροβόλησε χωρίς όμως να χτυπήσει η δική του σφαίρα τον οδηγό. Ο κατηγορούμενος τόνισε ότι στη διάρκεια της ενέργειας δεν ήταν παρών ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ενώ όπως είπε, νομίζει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου που χρησιμοποίησαν ήταν ο Βασίλης Τζωρτζάτος.

Αναφερόμενος στον Γιωτόπουλο και στον Κουφοντίνα, ο Πάτροκλος Τσελέντης υποστήριξε ότι ήταν εκείνοι που επέλεγαν τους ρόλους που θα είχε το κάθε μέλος. Είπε επίσης, ότι πριν από κάθε ενέργεια ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ετοίμαζε σε χειρόγραφο την σχετική προκήρυξη, την διάβαζαν, γίνονταν διορθώσεις και τελικά το χειρόγραφο το έπαιρνε ο Δημήτρης Κουφοντίνας και το δακτυλογραφούσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή