Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (04/08/2003) Μέρος 3/3

Δευτέρα, 04 Αυγούστου 2003 17:55
A- A A+

Γ΄ ΜΕΡΟΣ

11:35 – 12:35

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Το Δικαστήριο αποφαίνεται ως ακολούθως: Ναι μεν κατά τα άρθρα 364 και 366 μπορεί να προσκομισθούν έγγραφα μέχρι πέρατος της όλης αποδεικτικής διαδικασίας η οποία δεν περατώνεται μέχρις ότου τελειώσει και η τελευταία απολογία. Όμως κατά το άρθρο 6 παρ. 3 στοιχείο β’ της ΕΣΔΑ, ο κατηγορούμενος πρέπει να διαθέτει τον χρόνο και τις αναγκαίες ευκολίες προς υπεράσπισή του.

Το Δικαστήριο κρίνει κατά πλειοψηφία ότι κατά το παρόν στάδιο της διαδικασίας, η ανάγνωση των προτεινόμενων εγγράφων δεν είναι συμβατή με την άνω διάταξη της ΕΣΔΑ, αφού ο κατηγορούμενος δεν έχει τον αναγκαίο χρόνο για να προσκομίσει την τυχόν κατά την κρίση του αναγκαία αντίθετη απόδειξη. Κατά συνέπεια δεν αναγιγνώσκονται τα έγγραφα.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για ποιο πράγμα;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι για να σχολιάσω την απόφασή σας, το ξεκαθαρίζω. Να διακοπεί η απολογία του κ. Τζωρτζάτου σε αυτό το στάδιο, να συνεχίσουμε με τις υπόλοιπες απολογίες, να λάβει γνώση των εγγράφων και όταν επανέλθει να απολογηθεί να τα διαβάσουμε. Μέχρι να τελειώσουμε θα είναι ικανότατος ο χρόνος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κ. Τζωρτζάτο πείτε τι άλλο έχετε να μας πείτε εδώ.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Αυτό που θυμήθηκα πάλι, είναι ότι κατά περίεργο τρόπο στις προανακριτικές, στις οκτώ τελευταίες ενέργειες δεν αναφέρθηκα σε λεπτομέρειες, δεν ξέρω γιατί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, το παρατηρήσαμε αυτό.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Αυτό πάλι που ήθελα να πω, είναι ότι από την ημέρα που άρχισε η Δίκη, έχω μετρήσει σχεδόν 20 υπαλλήλους της αντιτρομοκρατικής. Μόνο ένας ήταν αυτός, ο Γκρίζης, από τον οποίο είχα υποστεί βασανισμό. Οι άλλοι δε με είχαν πειράξει. Μόνο αυτός με είχε χτυπήσει. Δεν έχω κάτι άλλο να πω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Τζωρτζάτε, είδα στις απολογίες σας μια προσπάθεια κάλυψης του κ. Γιωτόπουλου.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Η ερώτηση ποια είναι;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί; Τι συμβαίνει;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν τον γνωρίζω. Εδώ τον γνώρισα τον κ. Γιωτόπουλο. Το είχα πει αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα υποσχέσεων ή άλλων τι;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Απάντησα, δεν τον γνωρίζω, εδώ τον γνώρισα, το έχω πει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από τους άλλους κατηγορουμένους;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είχα αρχίσει να σας ρωτώ προχθές για το περιεχόμενο της απολογίας σας στην ανακρίτρια. Σας είπα δε θα σας ρωτήσω επί της ουσίας αλλά μονάχα κάποιες αντιφάσεις. Τώρα θα σας ρωτήσω επί της ουσίας.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι, το ξέρω, είναι γεμάτη αντιφάσεις, έτσι όπως ήμουν θα μπορούσαν να είναι και περισσότερες οι αντιφάσεις.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Το γεγονός ότι αναφέρεται σε ένα σημείο ότι «τον καιρό που συμμετείχα στις ενέργειες εγώ προσωπικά δεν χειριζόμουν τα όπλα αλλά συνήθως οδηγούσα τις μηχανές›, αυτό είναι αληθές; Έτσι είναι τα πράγματα;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ό,τι ισχύει είναι αυτό που είπα στον κ. Πετρόπουλο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό γιατί το είπατε στην ανάκριση;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σας είχα πει ότι ήμουν σε κατάσταση φόβου, απελπισίας και υπήρχαν αντιφάσεις πολλές εκεί μέσα, το ξέρω, το γνωρίζω. Σας το είπα και προχθές.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή υπό συνθήκες φόβου εδώ αφαιρέσατε αυτό που είχατε πει στην προανάκριση ότι είχατε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σας είχα απαντήσει προχθές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Τζωρτζάτε, στα τετράδια που τηρούσε ο κ. Κουφοντίνας, δαπανών της Ε.Ο. 17Ν, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι μετά το ’92, το ’93, ’94, ’95, ελαμβάνατε χρήματα.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Από πού προκύπτει κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έτσι γράφουν τα τετράδια.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Λέει πουθενά στο τετράδιο ότι ο Τζωρτζάτος ελάμβανε χρήματα; Οι παραφυσικές ερωτήσεις απαγορεύονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, σε αναγνωσθείσες καταθέσεις προηγουμένου, γράφει για ένα ψευδώνυμο κτλ. και ο κ. Εισαγγελεύς με βάση εκείνα ρωτάει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από την κατάθεση του Χριστόδουλου και του Σάββα Ξηρού προκύπτει ότι το όνομα «Σταμάτης› το είχε ο κ. Τζωρτζάτος και ότι στα τετράδια τα χρήματα καταχωρούνταν με το ψευδώνυμο αυτό, το «Σταμ›. Τι γνώμη έχετε εν πάση περιπτώσει;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει, δεν έχω καμία σχέση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είχατε αποχωρήσει.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι, δεν είχα σχέση με χρήματα ποτέ. Εδώ το έμαθα. Δεν πήρα χρήματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ούτε πριν ούτε μετά.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ποτέ, εργαζόμουν σας είπα.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Είχατε το ψευδώνυμο «Σταμάτης›;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σας είχα πει και προχθές που με ρωτήσατε.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εγώ δε σας ρώτησα.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Είχα δυο ψευδώνυμα αλλά δεν θα πω ποια.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Το είχε άλλος το ψευδώνυμο «Σταμάτης›;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δε θα πω για κανέναν.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ξέρετε ότι τα έχουμε στα τετράδια αυτά; Πόσα χρήματα έχει πάρει ο «Σταμ› από αυτά τα τετράδια αυτά ξέρετε; Τα έχετε διαβάσει;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν ξέρω, όχι.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Δε σας ενημέρωσαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι σας;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δε νομίζω ότι έχει σημασία.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν υπερβαίνουν τα 3 εκατομμύρια τι θα λέγατε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μπορεί να υπερβαίνουν και τα 13, δε λέει τίποτα για μένα αυτό.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Το ότι στα ίδια βιβλία φαίνονται ορισμένα πρόσωπα να παίρνουν με τρία διαφορετικά ψευδώνυμα τα χρήματα αυτά; Ως «Μιχάλης›, ως «Γρηγόρης›, ως «Σάββας›?

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τι να σας πω, δεν ξέρω?

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Για το βιβλίο, το ?Who is who? που βρέθηκαν αποτυπώματά σας, ποια εξήγηση δίνετε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Είχα πει προχθές, με είχατε ξαναρωτήσει. Είχα ερωτηθεί και για το καπέλο από τον κ. Πρόεδρο. Για το βιβλίο που μου λέτε, δεν το θυμάμαι καθόλου.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Βρέθηκαν και άλλων δύο συγκατηγορουμένων σας.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν το θυμάμαι καθόλου αυτό το βιβλίο. Τώρα αν το είχα αγγίξει και δεν το θυμάμαι, τι να σας πω, δεν το θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε τίποτε άλλο. Η Πολιτική Αγωγή μπορεί δι’ εμού να ρωτά. Πρώτα ο κ. Βασιλακόπουλος

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την εξής ερώτηση κ. Πρόεδρε: Απολογούμενος ο κ. Κουφοντίνας και αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας της Οργάνωσης και στους ρόλους που τα μέλη της είχαν, μας είπε ότι η Οργάνωση αυτή λειτουργούσε δημοκρατικά και τα υλικά της Οργάνωσης, που σημαίνει τα όπλα που μπορεί να χρειαζόταν, τα χρήματα ή οτιδήποτε άλλο, ήταν στη διάθεση όλων των μελών.

Επίσης μας είπε ότι η Οργάνωση αυτή δεν είχε ιεραρχία υπό την έννοια ότι κάποιος έκανε κατώτερες και βοηθητικές δουλειές εκ του ρόλου του και κάποιοι άλλοι έκαναν τις σοβαρότερες, αλλά στο μέτρο που κάποιος έμενε στην Οργάνωση και ωρίμαζε, του ανετίθεντο και καθήκοντα σημαντικά χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει κανείς μεταξύ ανωτέρων και κατωτέρων.

Εάν λάβουμε ως δεδομένο αυτό το οποίο ο ίδιος ο κ. κατηγορούμενος λέει, ότι δηλαδή ήταν στην Οργάνωση από το 1985 μέχρι το 1993, θα ήθελα παρακαλώ να μας απαντήσει αν θέλει, πώς εξηγείται και αν επ’ αυτού έκανε κάποια συζήτηση και αν οι εξηγήσεις που του έδωσαν τον ικανοποίησαν, το ότι αυτός κατά τα δικά του λεγόμενα, το μόνο το οποίο έκανε επί 8 χρόνια που ήταν μέλος της Οργάνωσης, ήταν όπως λέει ο ίδιος να απαλλοτριώνει αυτοκίνητα.

Ποιος –ας μην πει όνομα- αλλά πώς επείσθη ότι αυτή η απαλλοτρίωση, και θα ήθελα παρεμπιπτόντως να μας διευκρινίσει αν αυτό ήταν κάτι που ο ίδιος ονόμαζε έτσι ή αν αυτό έχει να κάνει με κάποια συζήτηση για το τι είδους πράξη ήταν αυτή, πώς επείσθη να κάνει επί 8 χρόνια δουλειά τελείως βοηθητική.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Πιστεύω ότι έχω απαντήσει. Δεν είμαι εδώ να κάνω τον απολογητή της Οργάνωσης.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέει ο κ. Κουφοντίνας δεν ίσχυε δηλαδή;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Είχα απαντήσει.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ εντοπίζω μια αντίφαση κατά την άποψή μου.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι όπως το είπε ο κ. Κουφοντίνας; Δηλαδή υπήρχαν παρακατιανά μέλη που μόνο έκλεβαν αυτοκίνητα;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε άλλο, έχω απαντήσει.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπε ο κ. κατηγορούμενος ότι αποχώρησε κάποια στιγμή από την Οργάνωση διότι είδε ότι με τις ενέργειές της δεν δημιουργείτο ένα λαϊκό κίνημα επαναστατικό και άρα δε μπορούσαν να εκπληρώσουν τον σκοπό τους. Η Οργάνωση αυτή αρχίζει τη δράση της όπως είναι γνωστό από το 1975 και μέχρι το 1985 που εντάχθηκε σε αυτήν ο κ. Τζωρτζάτος έχει εκτελέσει σειρά ενεργειών οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές τις οποίες έκανε και από το 1985 μέχρι το 1993, δηλαδή εκρήξεις, δολοφονίες κλοπές και ό,τι άλλο συνδυαζόταν.

Στις 20/7/84 μάλιστα, σε ημερομηνία προγενέστερη της εντάξεως κατά τον κ. κατηγορούμενο του ιδίου στην Οργάνωση, είχε στείλει προκήρυξη στην εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ που έχει διαβαστεί κ. Πρόεδρε, όπου η Οργάνωση αυτή λέει ότι αυτό που την διακρίνει από τις ενέργειες που γίνονταν π.χ. επί δικτατορίας και αυτό που συνιστά το ποιοτικό ανέβασμα στη δράση και την επαναστατικότητά της, είναι οι εκτελέσεις. Διότι λέει ότι είναι άλλο πράγμα να βάζεις μία κροτίδα πεζός σε ένα καλάθι και είναι άλλο πράγμα να έχεις απαλλοτριωμένα μεταφορικά μέσα, να έχεις επιχειρησιακό σχέδιο και να κάνεις εκτελέσεις. Φτάσαμε στις εκτελέσεις που είναι οι σημαντικότερες εκδηλώσεις σε αυτή τη φάση της παράνομης πολιτικής δραστηριότητας.

Το ερώτημά μου λοιπόν είναι: α) Εάν ο κ. Τζωρτζάτος όπως υποθέτω, προτού ενταχθεί στην Οργάνωση είχε διαβάσει τις προκηρύξεις, αυτές που έστελνε η Οργάνωση στης εφημερίδες και β) σε καταφατική περίπτωση, πώς αυτός χρειάστηκε 8 χρόνια να διαπιστώσει ότι οι ενέργειες αυτές δεν δημιουργούν λαϊκό κίνημα; Είχε διαπιστώσει ότι μεταξύ ‘75 και ’85 υπήρχε λαϊκό κίνημα γύρω από αυτή την Οργάνωση και οι ενέργειες αυτές οδηγούσαν κάπου; Πώς επίσης, ενώ η Οργάνωση αυτή διακήρυσσε ότι η πεμπτουσία της δράσης είναι οι εκτελέσεις, εκείνος εντάχθηκε για να πει ότι διαφώνησε μετά διότι δεν συμφωνούσε με τις εκτελέσεις όταν η Οργάνωση αυτή λέει ούτε λίγο ούτε πολύ «εγώ είμαι οι εκτελέσεις, αυτή είναι η 17Ν›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι μία λογική που κάπου σας ρώτησα κι εγώ?.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Πιστεύω ότι έχω απαντήσει και σ’ αυτό σ’ ένα πολύ μεγάλο μέρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή, αφού ξέρατε ότι αυτή η Οργάνωση κάνει εκτελέσεις, ας μη τις πούμε ανθρωποκτονίες, ούτε δολοφονίες ούτε τίποτα, κάνει εκτελέσεις κι εσείς διαφωνείτε με μια τέτοια πρακτική, να αφαιρούνται ανθρώπινες ζωές, πώς πήγατε και ενταχθήκατε εκεί;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Εγώ προσωπικά δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω όπλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς συμβιβάζεται λοιπόν, ένας άνθρωπος ο οποίος διαφωνεί με εκτελέσεις και ήδη είναι δεδομένες οι εκτελέσεις πριν από τη δική σας ίσως ένταξη?.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Εγώ προσωπικά δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω όπλο, αυτό το είπα, είχα περιφερειακό ρόλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά οι άλλοι ας τα χρησιμοποιούν; Αυτή είναι η θέση σας;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Από τη στιγμή που ήμουν στην Οργάνωση βέβαια, αλλιώς δεν θα ήμουν.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή εντάχθηκε κ. Πρόεδρε με απόφαση ειλημμένη να είναι μόνο περιφερειακός;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι, το έχω πει από την αρχή.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι άλλο κ. Πρόεδρε: Αυτό το σχεδιάγραμμα που είναι στα πειστήρια τα αναγνωσθέντα, με τη συνδεσμολογία, –γιατί έχουν προβληθεί διάφορα επιχειρήματα από την Υπεράσπιση, ότι δεν θα λειτουργούσε η συνδεσμολογία- η ερώτησή μου είναι η εξής: Αυτό το σχεδιάγραμμα το έχει κάνει ο ίδιος, άσχετα από οτιδήποτε άλλο; Ναι ή όχι;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φτιαγμένο από τα χέρια του ναι ή όχι; ¶σχετα αν λειτουργεί?.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν έχω πει ότι δεν είναι δικό μου σχεδιάγραμμα; Δεν το έχω πει; Δεν είναι δικό μου. Δεν έχω σχέση με αυτά τα πράγματα, είναι κατασκευασμένα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού ο ισχυρισμός του είναι ότι το σχεδιάγραμμα αυτό δεν έχει γίνει από τον ίδιο και αφού υπάρχει εδώ η γραφολογική πραγματογνωμοσύνη των εργαστηρίων της ΕΛΑΣ που λέει ότι είναι ο γραφικός του χαρακτήρας, γιατί πλήρωσε έναν πραγματογνώμονα, εμπειρογνώμονα όπως τον πούμε, ο οποίος ήρθε εδώ, ηλεκτρολόγο, για να μας πει ότι η συνδεσμολογία αυτή δεν λειτουργεί; Που στο κάτω-κάτω είναι πολύ έλασσον θέμα εν σχέσει με το κυρίαρχο, για το αν είναι δικό του ή όχι το σχεδιάγραμμα και δεν ανέθεσε σε έναν γραφολόγο, αντί να πετάξει τα λεφτά του στον ηλεκτρολόγο, να έρθει εδώ στο Δικαστήριο να επιβεβαιώσει και να υποστηρίξει ότι αυτός δεν είναι ο γραφικός του χαρακτήρας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγνώμη, μάρτυρας ήρθε ο άνθρωπος και μάλιστα ήταν οινοποιός απ’ ότι θυμάμαι. Δεν πλήρωσε κανέναν.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανε έκθεση, δωρεάν την έκανε αυτή; Τι να υποθέσω;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σαν μάρτυρας ήρθε. Επιβεβαίωσε ότι τα σχέδια αυτά είναι άχρηστα, δεν λειτουργούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον πληρώσατε; Αυτό ρωτάει.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σαν μάρτυρας ήρθε, από μόνος του.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και σας μη τον πλήρωσε, γιατί δεν ζήτησε από έναν γραφολόγο, δε ζητάνε πια και τόσο τεράστια ποσά οι γραφολόγοι, το ξέρει αυτό ο κ. Τζωρτζάτος και η Υπεράσπισή του, να ασχοληθεί με τη γνησιότητα ή μη αυτού του εγγράφου εν σχέσει με τον ίδιο και να έρθει εδώ να αντικρούσει την επίσημη εκδοχή, ότι αυτός είναι ο γραφικός χαρακτήρας του κ. Τζωρτζάτου;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Θεώρησα ότι έπρεπε να έρθει κάποιος τεχνικός, δε μπορούσα να βρω ούτε Πανεπιστημιακούς, όλοι φοβούνταν να έρθουν, ο μοναδικός που μπόρεσα να βρω ήταν αυτός, για να επιβεβαιώσει ότι τα σχέδια αυτά είναι άχρηστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Αυτόν βρήκα, αυτόν έφερα›. Τι να πει ο άνθρωπος; Κύριε Γεωργίου έχετε τον λόγο.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θέλω να του ζητηθεί να διευκρινίσει το εξής –και ουσιαστικά δεν θα έπαιρνα τον λόγο αλλά έχω ορισμένες απορίες σε σχέση με το ιδεολογικό μανιφέστο που άκουσα στο πρώτο σκέλος της απολογίας του.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν έχει δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής κατά του κ. Τζωρτζάτου. Δεν δικαιούται να ρωτήσει.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ σας λέω ότι θα ρωτήσω για τα γενικότερα θέματα που έθιξε και όχι για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Παρακαλώ κ. Πρόεδρε μην του επιτρέψετε την ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι για τη συμμετοχή?.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν δηλώνει παράσταση Πολιτικής Αγωγής κατά του Τζωρτζάτου κ. Πρόεδρε. Έχει μια δικονομική παρουσία ο κ. Γεωργίου. Εκτός από υβριστής είναι και συνήγορος Πολιτικής Αγωγής?..

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μαζέψτε τον, στην κυριολεξία μαζέψτε τον γιατί θα γίνει τίποτε άλλο εδώ και θα εκτεθούμε όλοι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν δικαιούται δικονομικά, η δήλωση παράστασης Πολιτικής Αγωγής του κ. Γεωργίου είναι σαφής: Αφορά την δολοφονία του Μάτη και τίποτε άλλο, στην οποία δεν κατηγορείται ο κ. Τζωρτζάτος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γράψτε την σε κανένα χαρτάκι και δώστε την σε κανέναν που παρίσταται αυτός.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εάν επιτρέψετε στον κ. Μυλωνά να ξαναπάρει τον λόγο σε κατηγορούμενο που δεν υπερασπίζεται και να πει οτιδήποτε?. Εδώ πέρα και η ανοχή στην ανοησία έχει όρια.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχω κάνει μια προγενέστερη δήλωση, δεν ασχολούμαι με τέτοια μη σοβαρά υποκείμενα.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Καθίστε τον κάτω, αρκετά γελάσαμε με τον κ. Μυλωνά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην ξεχνάμε ότι εδώ δικάζουμε σοβαρότατα εγκλήματα και δεν είναι ώρα ούτε για αντεγκλήσεις ούτε για αστεία, έχουμε τον κατηγορούμενο σε ιερή στιγμή της απολογίας του και όλοι πρέπει να δείχνουμε κάποιο ανάλογο σεβασμό και στον ίδιον.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όλοι τηρούμε τη δικονομία κ. Πρόεδρε, πλην του κυρίου?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλη ερώτηση υπάρχει; Να μην επαναλαμβάνεται η «κόκκινη πόλη›. Σήμερα είναι η 100η ημέρα και θυμίζει τα 100 χρόνια.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Θα είναι σύντομος κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Τζωρτζάτο δια του Δικαστηρίου τί ακριβώς εννοεί με την απόλυτη αξία που αποδίδει στην ανθρώπινη ζωή όπως είπε στην απολογία του. Τί εννοείτε με αυτή την έκφραση;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τί εννοώ; Ότι καταλαβαίνετε. Εσείς τί πιστεύετε;

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Κύριε Τζωρτζάτο, μεταξύ του ΄85 και του ΄93 που ήσασταν μέλος της 17Ν διαφωνήσατε με κάποια από τις ενέργειες που έγιναν;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι, δεν μου έδιναν λόγο για τις ενέργειες που γινόντουσαν. Επειδή ήμουν μέλος περιφερειακό, οι αποφάσεις παίρνονταν χωρίς εμένα.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Εκφράσατε κάποια δυσαρέσκεια, είπατε ότι αυτό δεν είναι σωστό, δεν θα έπρεπε να το έχετε κάνει, είχατε κάποια αντίδραση;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μπορεί ναι, μπορεί να είχαν ειπωθεί.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Συνεχίσατε απλώς περιφερειακά να μετακινείτε αυτοκίνητα;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Αντιλαμβάνομαι από αυτό που ειπώθηκε προηγουμένως ότι δεν θέλατε να κρατάτε όπλο αλλά δεν είχατε κανένα πρόβλημα να βοηθήσετε αυτούς που κρατάνε όπλο και το χρησιμοποιούν. Είναι σωστό αυτό;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Από την στιγμή που συμμετείχα, φυσικό δεν είναι;

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: ¶ρα γιατί δεν κρατάγατε όπλο; Φοβάστε, σιχαίνεστε; Ποιος ήταν ο λόγος;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ήταν ρόλο περιφερειακός, το ότι χρησιμοποιούσα μόνο αυτοκίνητα. Αυτό που έχω πει.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ναι, αλλά για ποιον λόγο αφού συμφωνούσατε?.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι, δεν ήθελα να χρησιμοποιώ όπλα. Δεν ήθελα.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Αφού συμφωνούσατε?.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν ήθελα να χρησιμοποιώ όπλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, αυτή είναι η απάντησή του. Ο κατηγορούμενος ότι είχε να πει σε αυτό το θέμα νομίζω είναι σαφής. «Εγώ ήμουν περιφερειακό μέλος, δεν κρατάω όπλο, δεν τα θέλω τα όπλα›. Τί θα πιστέψετε εσείς, τί θα πιστέψει στο τέλος το Δικαστήριο είναι άλλο θέμα τελείως διαφορετικό που θα τα εκτιμήσουμε.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είπε στην Ανακρίτρια ο κ. Τζωρτζάτος ότι η 17Ν έδειχνε μεγάλη προσοχή στην ζωή των τρίτων προσώπων και γι αυτό το λόγο συζητούσαν τον πιθανό κίνδυνο από ενέργειες σε περαστικούς και άλλους τρίτους. Είναι ακριβές αυτό κ. Τζωρτζάτο;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι, έχει ακουστεί πολλές φορές αυτό. Έχει ακουστεί.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Τότε γιατί έγινε η επίθεση κατά Μομφεράτου-Ρουσέτη με πολλούς παρευρισκόμενους περαστικούς και άλλους τρίτους;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν ξέρω γιατί έγινε, δεν πήρα εγώ απόφαση. Έπαιρναν άλλοι τις αποφάσεις.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ποιοι ήταν αυτοί;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν ξέρω, έχω πει. Έχω απαντήσει, δεν έπαιρνα εγώ αποφάσεις.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Εσάς ποιος σας είπε να πάτε εκεί;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Να πάω εκεί;

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ναι.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν ήμουν εκεί, δεν είχα σχέση με την ενέργεια. Δεν πήρα μέρος σε αυτή την ενέργεια και σε καμία άλλη ενέργεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το αρνείται. Μην ρωτάμε πράγματα τα οποία τα λέει.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Βασιλακόπουλος έχει το λόγο.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά το διάστημα που αποδέχεται ότι ήταν μέλος της Οργανώσεως μπορεί να μας πει πόσα αυτοκίνητα απολλοτρίωσε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον ρωτήσατε και δεν θυμάται. Είπε αλλά δεν θυμάται ποιον αριθμό και από πού τα πήρανε.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Θυμάμαι ένα αυτοκίνητο και συγκεκριμένη μάρκα, σας είπα. Θυμάμαι ένα ΤΟΥΟΤΑ.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΟΥΟΤΑ είναι το ένα και μοναδικό ή είναι ένα που θυμάται;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε τα αυτοκίνητα τα οποία απαλλοτριωνόντουσαν σε τί πράγμα θα χρησιμοποιούντο;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Στις ανάγκες της Οργάνωσης θα χρησιμοποιούντο.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό. Στις ανάγκες της Οργάνωσης.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η τελευταία μου ερώτηση κ. Πρόεδρε. Ήδη εκ του αναγνωσθέντος εγγράφου του διαβιβαστικού της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα που είχαν λάβει χώρα τότε προκύπτει ότι τον Μάιο του 1993 κάτι έγινε με τον κ. κατηγορούμενο. Μπορεί και θέλει ο κ. κατηγορούμενος να μας πει τί επιτέλους έγινε εκείνη την ημέρα και τις επόμενες ή και τις προηγούμενες;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το τί λέει το διαβιβαστικό το γνωρίζουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ απ’ ότι θυμάμαι λέει συνελήφθηκα διότι έκανα μία βόλτα στη Νέα Κηφισιά.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το τί λέει το διαβιβαστικό το ξέρουμε. Ο κ. κατηγορούμενος εάν θέλει τώρα να μας πει τί έγινε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έχει πει.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανε μία βόλτα εκείνη την ημέρα στην Κηφισιά. Μόνος του;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τα έχω πει, δεν έχω να πω τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπε, με κάποιον Γιώργο. Τον ρώτησαν αν είναι ο κ. Κουφοντίνας. Όχι, δεν είναι. Έγιναν οι ερωτήσεις αυτές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ευαγγελάτος έχει το λόγο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σε ερώτησή σας κ. Πρόεδρε προς τον κ. Τζωρτζάτο τον ρωτήσατε να σας πει τα ονόματα των δύο συντρόφων του με τα οποία συνεργάστηκε και σας απάντησε ότι ο κώδικας ηθικής μου, οι ηθικές μου αξίες δεν μου το επιτρέπουν. Απολύτως κατανοητό. Το ερώτημά μου είναι, όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος και δεν έχω κανέναν λόγο αυτή την στιγμή να το δεχθώ.

Αποχώρησε από την Οργάνωση της 17Ν το 1992. Δήλωσε σε ερώτησή σας ότι είχε 2 κωδικούς αριθμούς. Αφού αποχώρησε λοιπόν από την 17Ν το 1992, πέραν του ότι όπως αναφέρει ο ρόλος του ήταν τελείως βοηθητικός, περιφερειακός ποιος ο λόγος ύστερα από τόσα χρόνια να μην αποκαλύπτει τους 2 κωδικούς αριθμούς που χρησιμοποιούσε αυτός προσωπικά; Δεν τον καλώ να κατονομάσει τους άλλους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή η ερώτηση είναι, εσείς κύριε αφού αποχωρήσατε από την Οργάνωση γιατί να μην μας λέτε ποια ήταν τα ψευδώνυμά σας;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν θέλω να πω.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ο κ. κατηγορούμενος δεν θέλει να πωι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εύλογο δεν είναι;

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δικαίωμά του είναι και εύλογο. Στην από 18 Ιουλίου 2002 προανακριτική του απολογία ομολογεί ο κ. Τζωρτζάτος την συμμετοχή του στη μεγάλη ληστεία στο ΕΛΤΑ Αιγάλεω την οποία έχει ομολογήσει και ο Χριστόδουλος Ξηρός και μάλιστα κατονομάζει ο ίδιος ότι συμμετείχαν ο Κουφοντίνας, ο Σάββας Ξηρός, ο Γιωτόπουλος και ο αείμνηστος Οζτούρκ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όποιοι πέθαναν δεδικαίωτε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, ο αποθανών Οζτούρκ. Εκεί είναι το θέμα μας; Πώς συμβαίνει να συμπίπτουν η δική του ομολογία με την ομολογία του Χριστόδουλου Ξηρού; Το ένα ερώτημα. Μπορείτε να απαντήσετε στο πρώτο ερώτημα;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι, ρωτήστε την Αντιτρομοκρατική που τα έφτιαξε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να ρωτήσω την Αντιτρομοκρατική. Ακριβώς κ. Τζωρτζάτο επειδή αφήνετε να εννοηθεί σαφέστατα ότι η Αντιτρομοκρατική ενήργησε κατά τέτοιο τρόπο ώστε σκηνοθέτησε μία σκευωρία?.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Σχεδίασε όλο αυτό.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έγινε και άλλη μία ληστεία κατά του ΕΛΤΑ όχι το ΄91 που τότε εσείς όπως λέτε ήσασταν ακόμα ενταγμένος αλλά το ΄97. Αφού σκευώρησε γιατί δεν πήρε πάλι το όνομά σας να το βάλει και με τους άλλους και να φέρεστε και να σας το φορτώσει κατά το κοινώς λεγόμενο ότι λάβατε μέρος και στην ληστεία στις 27 Ιανουαρίου 1997;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τα φόρτωσαν σε άλλους. Δεν ήθελαν να τα φορτώσουν σε μένα. Ξέρω εγώ, ρωτήστε τους.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πώς απαντήσατε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τα έχουν φορτώσει σε άλλους. Όσο για μένα ρωτήστε τους γιατί δεν τα έβαλαν. Τί να σας πω. Ρωτήστε τους.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τί έχετε να πείτε στην προανακριτική σας απολογία από 18 Ιουλίου υπάρχουν και 3 φωτογραφίες. Ο Ηρακλής Κωστάρης, Τάκης ή Χάρης, ο Κωνσταντίνος Καρατσώλης ή Στέλιος και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ή Μιχάλης Οικονόμου ή Πέτρος ή Ψηλός ή Λάμπρος ή Θέμης και ατέλειωτος ο αριθμός των ψευδωνύμων. Μπορείτε να μου πείτε και αυτές οι αναγνωρίσεις?..

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Φωτογραφίες δεν μου είχαν δείξει, δεν μου είχαν φέρει καθόλου. Είχα υπογράψει κάτι χαρτιά που προφανώς μπήκαν οι φωτογραφίες επάνω. Φωτογραφίες δεν έχω δει εγώ. Φωτογραφίες δεν μου έδειξαν ποτέ.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τις φωτογραφίες αυτές δεν σας τις έδειξαν;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Φωτογραφίες ποτέ δεν μου έδειξαν.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τις κόλλησαν και αυτές εκεί. Επίσης και τελειώνω?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην «κόκκινη πόλη› βοηθάει πάρα πολύ η πολιτική αγωγή να οικοδομείται, να μην τελειώσουμε ποτέ, το ξέρω.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να μην θυμάστε την «κόκκινη πόλη› όταν ρωτάω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την θυμάμαι πάντοτε την «κόκκινη πόλη› αφού βλέπετε ότι οι θέσεις του είναι σαφώς αντίθετες. Δεν υπάρχει θέμα, τί να σας απαντήσει; Παρόλα αυτά πρέπει να ρωτάτε. Ρωτάτε, εγώ δεν θα σας αφαιρέσω το λόγο παρότι βλέπω ότι δεν ωφελούν σε τίποτα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τελειώνω. Δεν νομίζετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι δεν ωφελούν. Είδατε τις απαντήσεις που πήρατε; Δεν ήταν εκ των προτέρων προδεδομένες αυτές; Αυτός είναι ο άνθρωπος ο οποίος λέει «εγώ τα αρνούμαι όλα›. Τελείωσε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Διαβάσαμε τώρα τις καταθέσεις, διαβάσαμε την απολογία και έχω κάποια ερωτήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει «όχι, δεν αλλάζω τίποτα›.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Στην προανακριτική του απολογία κ. Πρόεδρε όσο και στην αντίστοιχη Τακτική Ανακρίτρια δηλώνει ότι μετανοεί για τις πράξεις του, ότι είναι στην διάθεση της Ανακρίτριας για οποιαδήποτε ερώτηση, για διευκόλυνση της ανάκρισης και την διαλεύκανση της υπόθεσης, ότι βοήθησε και συνέβαλλε ουσιαστικά για την εξάρθρωση της εγκληματικής αυτής Οργάνωσης όπως την αποκαλεί και ζητεί να υπαχθεί στην ευνοϊκή μεταχείριση του νόμου. Μετανοεί και ζητεί να υπαχθεί. Είναι και αυτό εξ εκείνων, διότι σε σχετική ερώτηση που σας έκανε ο αξιότιμος Εισαγγελέας κ. Μαρκής είπατε ότι «δέχομαι όσα με ευνοούν›. Είναι και αυτό μεταξύ εκείνων που σας ευνοούν;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Είναι πολύ φυσικό οι δικηγόροι μου τότε να θέλουν να με βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν άκουσα τί είπατε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Είναι πολύ φυσικό οι δικηγόροι μου τότε να θέλουν να με βοηθήσουν προς αυτή την υπερασπιστική γραμμή.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτή είναι η απάντησή σας.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι, αυτή είναι.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Οι δικηγόροι σας είναι εκείνοι που το δήλωσαν ή δεν ήταν στην βούλησή σας;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Απάντησα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κύριοι να περιορίσουμε τις ερωτήσεις. Καταρχήν τις κάνω εγώ υποτίθεται, μέσω εμού.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σε αυτή την ερώτηση που απάντησε ήθελα την διευκρίνηση ότι αυτό το έκαναν οι δικηγόροι του χωρίς να το θέλει ο ίδιος;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Απήντησα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν απαντήσατε κύριε.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει κύριε. ¶μα δεν σας αρκεί τί να κάνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή αν απαντούσε ή δεν απαντούσε τί θα λέγαμε τώρα; Αφού ήδη είπαμε ότι αυτές οι απολογίες δεν είναι προϊόν βασανιστηρίων. Τί θα τις κάνουμε, θα τις πετάξουμε τώρα;

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τότε κ. Πρόεδρε δεν έχει και νόημα να παριστάμεθα εδώ. Να είμαστε διακοσμητικά στοιχεία. Αυτόν τον ρόλο κ. Πρόεδρε δεν τον αναγνωρίζω στον εαυτό μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς κάνετε και την αυτοκριτική σας όλοι. Αν καθυστερεί η διαδικασία?.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όλοι μας πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Εγώ ρώτησα 3-4 ερωτήματα. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά κ. Πρόεδρε όταν παίρνω τον λόγο να δίνω μάχη για να μου δώσετε την δυνατότητα να ασκήσω ένα δικαίωμα που μου το δίνει ο νόμος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και να μην τελειώσει ποτέ η δίκη.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εξαιτίας εμού δεν θα τελειώσει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιλάω γενικά για όλους.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Καλό θα είναι κανείς να κάνει την αυτοκριτική του και να δει εξαιτίας ποιου δεν τελειώνει η δίκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ όλοι να αυτοπεριοριστείτε. Δεν το καταλαβαίνετε; Τί άλλο να κάνω δηλαδή;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Για προσωπικούς λόγους σοβαρούς δεν θέλω να απαντήσω σε ερωτήσεις του δικηγόρου του κ. Μητσοτάκη, του κ. Μαύρου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τις κάνει τις ερωτήσεις και μπορεί να τις κάνω εγώ.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Ο δικηγόρος του κ. Μητσοτάκη θα τις κάνει τις ερωτήσεις και ας μην πάρει απάντηση. Αν μπορεί να μας πει ο κ. κατηγορούμενος ποιος στρατολόγησε τον κ. Κουφοντίνα στην 17Ν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε ή δεν ξέρετε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω πει ότι δεν απαντώ στον κύριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντάτε. Δικαίωμα μη απαντήσεως.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Δικαίωμά του. Είπε ο κ. κατηγορούμενος ότι η συμβολή του εις την 17Ν ήταν 2-3 αυτοκίνητα στην διάρκεια των 8 ετών και επίσης λάμβανε μέρος σε συζητήσεις. Αυτές τις συζητήσεις θέλει να μας τις περιγράψει, πώς γινόταν; Τους έδινε ο κ. Γιωτόπουλος κάποιο βιβλίο και το διάβαζαν και με βάση αυτό γινόντουσαν οι συζητήσεις; Πώς ακριβώς;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Κούρτοβικ, έχει δικαίωμα να μην απαντάει το είπα εγώ. Έχει τρεις δικηγόρους (όχι επειδή τους γνωρίζω) ποιότητας. Θέλετε να απαντήσετε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι, είπα ότι δεν θα απαντήσω σε καμία ερώτηση του κυρίου.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Τρίτη ερώτηση. Ο κ. κατηγορούμενος συνομολογεί ότι ήταν στην Οργάνωση αυτή από το 1985 έως το 1992. Στο διάστημα αυτό αν είμαι καλός στην αριθμητική έχουν γίνει 6 ληστείες οι οποίες επίσης αν είμαι καλός στα μαθηματικά έχουν αποφέρει γύρω στα 760 εκατομμύρια δραχμές. Εάν πληροφορήθηκε ποτέ τι έγιναν αυτά τα χρήματα, αν έδειξε κάποιο ενδιαφέρον να ρωτήσει πού πάνε αυτά τα λεφτά και αν εισηγήθηκε κανένα μέρος από το ποσό να σταλεί στην Αφρική για τα θύματα της αδικίας τα οποία μας είπε εις την απολογία του;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Αφήστε κύριε Μυλωνά. Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο. Όταν δεν σας βάζει στην τάξη ο Πρόεδρος θα σας βάλω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαντήστε παρακαλώ.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν απαντώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαδημητρίου έχει το λόγο.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κατά την διαδικασία ένταξής σας στην 17Ν τι είναι εκείνο που σας έκανε να επιλέξετε αυτή την Οργάνωση έναντι άλλων Οργανώσεων; Δηλαδή τι σας έπεισε ότι η συγκεκριμένη Οργάνωση θα ανταποκρινόταν στα οράματά σας για να σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει. Αυτή την Οργάνωση βρήκα μπροστά μου, σε αυτήν μπήκα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα είναι σαν τον ρωτάμε γιατί δεν πήγες στον Ιππικό Όμιλο?.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, να απαντήσει ο ίδιος. Περιμένουμε από τον ίδιο να μας πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Αυτή βρήκα μπροστά μου› λέει.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτή βρήκε μπροστά του, απάντηση δική του. Δεν χρειάζεται η δική σας η απάντηση. Σε ορισμένα κείμενα που βρίσκονται στην προσωπική σας ιστοσελίδα λέτε, πράγμα που επαναλάβατε και ενώπιον του Δικαστηρίου ότι αποχωρήσατε το 1992 αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο στις σημερινές συνθήκες αυτής της μορφής πάλης. Σας ερωτώ, μήπως υπήρξε μια συγκεκριμένη ενέργεια που σας έκανε να αποχωρήσετε από την Οργάνωση;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι, έχω απαντήσει.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Η απόφασή σας να αποχωρήσετε όπως λέτε το 1992 έγινε απόλυτα σεβαστή από τα άλλα μέλη της Οργάνωσης με τα οποία είχατε επαφή; Δηλαδή δεν εκδηλώθηκε καμία αντίδραση;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Απόλυτα.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Καμία προσπάθεια για να σας μεταπείσουν;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι, απόλυτα.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Έγινε απόλυτα σεβαστή. Δεν σας απείλησαν δηλαδή με απολύσεις κλπ;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μήπως μετείχατε σε καμία άλλη ηπιότερη Οργάνωση;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μετά το ΄93.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ευχαριστώ.

κα ΤΖΟΤΖΟΛΑ: Πριν ρωτήσω δι’ ημών κ. Πρόεδρε τον κατηγορούμενο θα ήθελα να δηλώσω ότι τουλάχιστον για την υπεράσπιση των πολιτικών δικαίων της κόρης Αθανασιάδη, Εμμανουέλας Αθανασιάδη, το κείμενο που ανέγνωσε και κακώς, ασχήμως ανέγνωσε ο κ. κατηγορούμενος εκλαμβάνεται μόνο ως δήλωσή του και μόνον, απολογία δε του κ. Τζωρτζάτου θεωρούμε τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις του Δικαστηρίου σας, της Πολιτικής Αγωγής, ίσως και της Υπερασπίσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Ρωτάτε λοιπόν.

κα ΤΖΟΤΖΟΛΑ: Κύριε Τζωρτζάτε, με μία απλή ανάγνωση της προανακριτικής σας απολογίας, διαπιστώνω ότι τουλάχιστον 17 φορές λέτε τη φράση «δεν θυμάμαι›, 8 φορές «δε γνωρίζω, δεν ξέρω›, ανάλογες φράσεις του τύπου «δεν είδα, δεν έμαθα›, σε ένα καθ’ υμάς προϊόν σκευωρίας. Η ερώτησή μου είναι γιατί η αστυνομία να αφήνει διάχυτη την ασάφεια σε ό,τι αφορά τις πράξεις τις οποίες ομολογείτε ή δεν ομολογείτε καθ’ υμάς;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ρωτήστε την αστυνομία.

κα ΤΖΟΤΖΟΛΑ: Η επόμενη ερώτησή μου είναι αν γνωρίζετε τα αρχικά Α.Ω.Ε.Μ. τι σημαίνουν.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν ξέρω.

κα ΤΖΟΤΖΟΛΑ: Κύριε Πρόεδρε, να μην απαντήσω εγώ σ’ αυτό το σημείο τουλάχιστον. Τρίτη ερώτηση: Αν στο βαθμό που ομολογείτε ή παραδέχεστε τη συμμετοχή σας στην Οργάνωση 17Ν θεωρείτε τον εαυτό σας εγκληματία.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει.

κα ΤΖΟΤΖΟΛΑ: Επειδή δεν ενθυμούμαι δυστυχώς την απάντηση, μπορείτε να την επαναλάβετε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι.

κα ΤΖΟΤΖΟΛΑ: Ας πάω λοιπόν σε μία διαφορετική ερώτηση. Θεωρείτε τον εαυτό σας πολιτικό εγκληματία;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει.

κα ΤΖΟΤΖΟΛΑ: Να τελειώσει με την ερώτηση και ενθυμουμένη τον σεβασμό που δείχνετε σε νεκρούς: Θλίβεστε για τον θάνατο του Αλέξανδρου Αθανασιάδη;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Θλίβομαι για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται.

κα ΤΖΟΤΖΟΛΑ: Μου αρκεί. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κατσαντώνης.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Κύριε κατηγορούμενε, ο κ. Χριστόδουλος σας ενέπλεξε στην ανθρωποκτονία του Παλαιοκρασσά. Αυτή απ’ ότι αντιλαμβάνομαι δεν τη δέχεστε.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Καμία δεν έχω δεχθεί.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Γιατί είναι πολλές: Μομφεράτος, Αγγελόπουλος, Κάρος, Νορντίν, όλα αυτά δεν τα δέχεστε.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Η ερώτηση ποια είναι;

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Επίσης ο κ. Χριστόδουλος, ο οποίος δήλωσε στο Δικαστήριο σαφώς ότι την απολογία του στις 17/7 την έχει γράψει η Ασφάλεια, ομολογεί μεταξύ των άλλων ότι ελάβατε εσείς μέρος στην ληστεία του υποκαταστήματος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ στα Πατήσια.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Γιατί δε ρωτάτε τον κ. Χριστόδουλο που το έχει πει;

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Ο κ. Χριστόδουλος μου απήντησε «δεν τα έχω γράψει εγώ αυτά›.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Εγώ έχω πει ότι δεν έχω πάρει σε καμία ενέργεια μέρος.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Ερωτώ: Πώς ήξερε η Ασφάλεια και πήγε στις 18:00, μετά δυο ώρες και συνέλαβε τον Φώτη; Διότι λέει ο Χριστόδουλος: «Με τον Λουκά, τον Αλέκο, το Σταμάτη και τον Φώτη›.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Με ρωτάτε γιατί η Ασφάλεια πήγε και συνέλαβε τον Φώτη;

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Αυτό η Ασφάλεια το λέει στις 17 και στις 18 πηγαίνει η Ασφάλεια και πιάνει τον Φώτη.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Γιατί δε ρωτάτε την Ασφάλεια και ρωτάτε εμένα;

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Ο οποίος Φώτης λέει «στη μόνη πράξη που συμμετείχα?.›

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ρωτήστε την Ασφάλεια γιατί το έκανε.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Η αστυνομία δήλωνε άγνοια και την επομένη ο κ. Φώτης, ο οποίος κατονομάζεται ως τις 17, συλληφθείς στις 18 λέει «ναι, μετέσχον›. Πού το ήξερε η Ασφάλεια αυτό;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Πρώτα απ’ όλα δεν ξέρω κανέναν κ. Φώτη και σας είπα πριν ρωτήστε την Ασφάλεια πώς το ήξερε.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Όταν λέτε ότι όλες οι «ομολογίες› που κάνατε ήταν προϊόν βασανισμών σε συνδυασμό με την επίδραση ενδεχομένων ουσιών, τι εννοείτε ενδεχομένων ουσιών;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει και έχει συζητηθεί πολύ αυτό το θέμα.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Κύριε κατηγορούμενε ρωτώ: «Ενδεχομένων ουσιών› εννοείτε πορτοκαλάδων που είχαν ενδεχομένως ουσίες ή ύποπτων ουσιών?..

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Δεν έχω άλλο ερώτημα.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Στη συμπληρωματική απολογία του κ. κατηγορουμένου, υπάρχει η πρόταση: «Δεν ξέρω›, απαντώντας σε ερώτηση σχετική, «ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν στην Ασφάλεια για τους λοιπούς συγκατηγορουμένους, οι οποίοι αναφέρουν το όνομά μου. Τα περισσότερα απ’ ότι έχω δει τα έχει πει ο Χριστόδουλος Ξηρός, δεν ξέρω κάτω από ποιες συνθήκες τα είπε αυτά›. Υπενθυμίζω ότι παρίσταμαι για την υπόθεση Μομφεράτου-Ρουσέτη.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Η ερώτηση ποια είναι;

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Η ερώτηση είναι η εξής: Καταθέτετε μετά τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό. Ο κ. Σάββας Ξηρός, ο πρώτος συλληφθείς και καταθέσας χρονολογικά, δεν έχει καμία ανάμειξη ούτε υπάρχει στην Οργάνωση τότε. Δεν αναφέρεται καν στο συγκεκριμένο περιστατικό. Ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός, πριν από εσάς, στη συμπληρωματική σας θεωρείται ότι εμπλέκεστε βάσει αυτών που έχει πει ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός, λέει άσχετα πράγματα.

Ο κ. Χριστόδουλος στην περιγραφή του περιστατικού δεν αναφέρεται σε εσάς. Είστε η πρώτη κατάθεση η οποία αναφέρεται σε εσάς τον ίδιο και αφορά συμμετοχή σας σε δολοφονικό χτύπημα, το 1985, σε περίοδο στην οποία εσείς ο ίδιος λέτε ότι δεν συμμετέχετε. Δεν υπάρχει καμία άλλη κατάθεση, κανένα άλλο στοιχείο που να εμπλέκει εσάς. Είστε ο πρώτος που εισφέρει η συμμετοχή σας σε δολοφονική επίθεση σε καιρό στον οποίο ισχυρίζεστε τώρα όψιμα, ότι δεν συμμετείχατε. Πώς εξηγείτε αυτή την περικοπή;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ρωτήστε την αντιτρομοκρατική που τα έχει κατασκευάσει.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εδώ δεν υπήρχε αναφορά στο όνομά του, υπάρχει από τον ίδιο η πρώτη αναφορά. Απλώς επισημαίνω και γι αυτό ερωτώ, ότι πρώτος ο ίδιος μιλά για τον εαυτό του, κανένας άλλος δεν έχει μιλήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει «ρωτάτε την αντιτρομοκρατική›.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Επειδή αναφερόμαστε συνεχώς σ’ αυτή την αίθουσα στο πώς εισήλθατε στην Οργάνωση και κάτω υπό ποίες συνθήκες λειτουργούσατε ως Οργάνωση, δε μας έχει απασχολήσει ποτέ το είδος της εκπαιδεύσεως ή της συνεννόησης για το ποια θα ήταν η συμπεριφορά σας στην περίπτωση στην οποία σαφώς θα είχε εξετάσει οποιοδήποτε μέλος συμμετείχε, στην περίπτωση στην οποία θα συλλαμβάνεται κάποιο μέλος της Οργανώσεως ή πιθανόν και όλη η Οργάνωση.

Λοιπόν, ερωτώ το εξής, με δύο σκέλη: α) Όταν εισήλθατε στην Οργάνωση, πράγμα το οποίο δεν αναιρείτε, από ποιον λάβατε εκπαίδευση για οποιοδήποτε είδος; Β) Εάν έγινε υπόδειξη ή συνεννόηση για τη γραμμή που θα ακολουθούσατε σε όλα τα στάδια των απολογιών και από ποιον έγινε αυτή η υπόδειξη και η σχετική εκπαίδευση;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ούτε εκπαίδευση έχει γίνει ούτε υπόδειξη έχει γίνει. Εκπαίδευση ιδιαίτερη για να οδηγείς ένα αυτοκίνητο δε νομίζω ότι χρειάζεται.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Αν θλίβεστε τέλος για τον χαμό του ομοίως εργαζομένου Παναγιώτη Ρουσέτη.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Απάντησα πριν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για όλων τη ζωή θλίβεται είπε.

κα ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Θα ήθελα να μου απαντήσει για ποιο λόγο, αν γνωρίζει, επελέγη ως στόχος ο πατέρας μου, ο Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Αναφέρεται στην προκήρυξη της 17Ν.

κα ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Στην προκήρυξη αναφέρει ότι ήταν φαύλος, εξωνημένος και στυγνός Εισαγγελέας.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Αναφέρεται στην προκήρύξη της 17Ν.

κα ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Το «στυγνός Εισαγγελέας›, αυτόν τον χαρακτηρισμό, μπορείτε να μου πείτε από πού βγήκε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν είναι δικό μου αυτό.

κα ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Το αναφέρετε και στην προκήρυξη αλλά και στην απολογία σας, προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Τι εννοείτε με αυτό;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω πει ότι όλο αυτό το πράγμα είναι κατασκεύασμα της Ασφάλειας, η προανακριτική.

κα ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Εφόσον δεν είναι δικός σας ο χαρακτηρισμός ποιανού είναι;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Αυτοί που το έφτιαξαν, αυτοί που το κατασκεύασαν.

κα ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Και αυτό της αντιτρομοκρατικής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η προκήρυξη όμως το γράφει. «Εξωνημένος› λέει;

κα ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: «Εξωνημένος, φαύλος και στυγνός Εισαγγελέας›. Τον κ. Τέλιο τον γνωρίζετε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι.

κα ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Τότε ποιο λόγο είχατε στην απολογία του να αναφέρετε εκείνον και τον Κουφοντίνα ως εκτελεστές του πατέρα μου και όχι κάποιον άλλον;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ρωτήστε τον κ. Τέλιο.

κα ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Η άρνησή σας στο ότι συμμετείχατε στην επίθεση του πατέρα μου, περιορίζεται στο γεγονός ότι δεν πυροβολήσατε ή ότι δεν ήσαστε ο οδηγός του αυτοκινήτου;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν είχα καμία σχέση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μαχάς.

Π. ΜΑΧΑΣ: Ο κ. Τζωρτζάτος λέει στην απολογία την οποία δέχεται ότι είναι αυτή που αποτυπώνει εν πάση περιπτώσει τη θέση του την τελική για το ρόλο της 17Ν, ότι είχε περιφερειακό ρόλο. Πώς προσδιορίζει τον περιφερειακό ρόλο επακριβώς;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμφωνώ μαζί του ότι έχει απαντήσει. ¶λλη ερώτηση. Έχει απαντήσει χίλιες φορές. Με τα αυτοκίνητα, με τα τρία αυτοκίνητα, αυτός ήταν ο περιφερειακός του ρόλος.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μετακινούσα και τα αυτοκίνητα που έπαιρνε η Οργάνωση.

Π. ΜΑΧΑΣ: Μόνο σε αυτό περοιριζόταν ο ρόλος σας κ. Τζωρτζάτε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει.

Π. ΜΑΧΑΣ: Υπήρχε στις δραστηριότητες που είχατε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής σας στη 17Ν κάποια άλλη ιδιότητα; Δηλαδή μετείχατε στις πολιτικές αποφάσεις της Οργάνωσης;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι, έχω απαντήσει και σε αυτό.

Π. ΜΑΧΑΣ: Τότε πώς εννοείτε στην τελευταία σας απολογία ενώπιον του κ. Πετρόπουλου, λέγοντας ότι «κάναμε συζητήσεις με τον κ. Κουφοντίνα και με τον κ. Ξηρό Σάββα πολιτικές κουβέντες›. Μπορείτε να μας το προσδιορίσετε αυτό και να μας το ερμηνεύσετε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν αναφέρομαι σε άλλα άτομα.

Π. ΜΑΧΑΣ: Διότι άλλο είναι να είστε περίπου υπεργολάβος κλοπών αυτοκινήτων για την Οργάνωση και άλλο είναι να αποφασίζετε πολιτικά.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δεν αναφέρομαι σε άλλα άτομα, το έχω πει, αλλά είναι πολύ φυσικό να γίνονται κάποιες γενικές πολιτικές κουβέντες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή τι θα ψηφίσουμε στις εκλογές?.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ακόμα και αυτό.

Π. ΜΑΧΑΣ: Αυτή ήταν η συζήτηση που κάνατε. Δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι σας είχαν προσλάβει, αν θέλετε, μόνο για το να κλέβετε αυτοκίνητα, συζητούσαν μαζί σας για το ποιες ήταν οι πολιτικές τους σκέψεις, οι πολιτικές τους απόψεις και οι πολιτικές τους θεωρίες.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει.

Π. ΜΑΧΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποια ήταν η επαγγελματική σας ιδιότητα και οι σπουδές σας;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω απαντήσει και σε αυτό.

Π. ΜΑΧΑΣ: Ηλεκτρολόγος με τι ειδίκευση; Ηλεκτρονικός; Δηλαδή τι μαγαζί είχατε; Τι απασχόληση;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Εγκαταστάσεις ηλεκτρολογικές σε οικίες.

Π. ΜΑΧΑΣ: Γνωρίζατε ηλεκτρικά κυκλώματα πώς λειτουργούν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μέχρι 25 κιλοβάτ, όχι παραπάνω.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Είχα 50 κιλοβάτ άδεια.

Π. ΜΑΧΑΣ: ¶ρα λοιπόν είχατε μια εμπειρία. Γνωρίζετε κ. κατηγορούμενε ότι στην επίθεση κατά Βαρδή Βαρδινογιάννη υπήρχε ένα ιδιαίτερο κύκλωμα ηλεκτρικό το οποίο απαιτούσε γνώσεις, για να πυροδοτηθούν οι τρεις ρουκέτες και η μία βόμβα; Αυτό προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία. Υπήρχε ένα κύκλωμα το οποίο είχε μια ιδιαιτερότητα, δεν ήταν το απλό κύκλωμα της κάθε έκρηξης, αλλά απαιτούσε παράλληλα, ταυτόχρονα τρεις ρουκέτες και μία βόμβα να εκραγούν.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δε γνωρίζω γιατί δεν έχω ασχοληθεί ποτέ.

Π. ΜΑΧΑΣ: Γνωρίζετε σε άλλες περιπτώσεις εάν υπήρχε αντίστοιχης ιδιαιτερότητας κύκλωμα;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δε γνωρίζω, σας είπα, γιατί δεν είχα ασχοληθεί ποτέ.

Π. ΜΑΧΑΣ: Γνωρίζετε αν υπήρχε κάποιος άλλος ?..

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δε γνωρίζω γιατί δεν μου έλεγαν.

Π. ΜΑΧΑΣ: Γνωρίζετε εάν στην Οργάνωση υπήρχε κάποιο άλλο πρόσωπο που να είχε τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνταν γι αυτό το ηλεκτρικό κύκλωμα;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Συγκεκριμένα δε γνωρίζω, αλλά φυσικά θα υπήρχε.

Π. ΜΑΧΑΣ: Φυσικά θα υπήρχε, ή γνωρίζετε αν υπήρχε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δε γνωρίζω. Φυσικά θα υπήρχε κάποιο άτομο που τα κατασκεύαζε αυτά.

Π. ΜΑΧΑΣ: Γνωρίζετε αν μέσα στα μέλη της 17Ν υπήρχε κάποιο άτομο;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δε γνωρίζω, δε μου έλεγαν ποιος τα κατασκεύαζε αυτά.

Π. ΜΑΧΑΣ: Στην επίθεση Αθανασιάδη, προανακριτικά αναφέρετε ότι ήσαστε μεταξύ αυτών που είχαν απαλλοτριώσει τη μηχανή, η οποία χρησιμοποιήθηκε εν συνεχεία. Ήταν απ’ αυτές τις μηχανές ή απ’ αυτά τα οχήματα που είχατε κλέψει εσείς στην περίοδο που ήσαστε μέλος;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι.

Π. ΜΑΧΑΣ: Ποια ήταν τα άλλα;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Έχω πει, έχω απαντήσει.

Π. ΜΑΧΑΣ: Ποιες περιπτώσεις; Μπορείτε να μας τις επαναλάβετε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δε θυμάμαι.

Π. ΜΑΧΑΣ: Τι δε θυμάστε; Αφού δε θυμάστε ότι δεν ήταν αυτοί. Ποιες άλλες επιτέλους ήταν;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Για μηχανές δεν έχω πει ότι έχω πάρει, είπα ότι έπαιρναν τα μέλη της Οργάνωσης οχήματα κι εγώ τα κινούσα. Εγώ έχω πάρει τρία αυτοκίνητα έχω πει. Έχω πει ότι έχω πάρει δύο με τρία αυτοκίνητα, έχω αναφερθεί.

Π. ΜΑΧΑΣ: Είχατε πει και μηχανές παλιότερα. Για πείτε μας τώρα, αυτές τις μηχανές, τα αυτοκίνητα που κλέψατε εσείς, για εσάς ερωτώ, σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν; Λέτε στον Αθανασιάδη δε χρησιμοποιήθηκαν.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Δε γνωρίζω γιατί δεν μου έλεγαν.

Π. ΜΑΧΑΣ: Εσείς δεν ξέρατε για τη συγκεκριμένη ενέργεια;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι, δε μου έλεγαν, εκ των υστέρων μάθαινα εγώ.

Π. ΜΑΧΑΣ: Ποιες ενέργειες λοιπόν μάθατε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Μετά από τόσα χρόνια πού να θυμάμαι;

Π. ΜΑΧΑΣ: Δε θυμάστε. Ήταν δηλαδή τόσο απλά συμβάντα της ζωής σας αυτά; Είχατε κάνει τόσα πολλά; Κάτι άλλο να σας ρωτήσω: Όταν στην πρώτη σας κατάθεση, την προανακριτική, είχατε αναγνωρίσει τη συμμετοχή σας στη δολοφονία Αγγελόπουλου. Σήμερα λέτε ότι δεν μετείχατε στη δολοφονία Αγγελόπουλου. Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί ο κ. Τσελέντης είναι αυτός ο οποίος καταθέτει και μάλιστα με λεπτομέρειες το ρόλο σας στη δολοφονία Αγγελόπουλου;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Στις δύο πρώτες ανακριτικές δε με αναφέρει καθόλου γιατί δε με θυμόταν. Με θυμήθηκε μετά από τρεις μήνες. Τώρα αυτό αν λέει τίποτα?.

Π. ΜΑΧΑΣ: Μάλιστα, και γι αυτό να ρωτήσουμε την Ασφάλεια.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Με ανέφερε μετά από τρεις μήνες, τον Οκτώβριο.

Π. ΜΑΧΑΣ: Μια τελευταία ερώτηση: Το επίπεδο των γνώσεών σας σας επέτρεπε να έχετε γνώση γαλλικών; Είχατε γνώση γαλλικών;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι.

Π. ΜΑΧΑΣ: Ευχαριστώ, τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μισή ώρα διακοπή παρακαλώ.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή