Την κατ' αντιπαράσταση εξέταση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου με τον Πάτροκλο Τσελέντη ζήτησε από το δικαστήριο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος μετά την κατηγορηματική άρνηση του φερόμενου ως καθοδηγητή της ''17Ν'' ότι γνώριζε τον Τσελέντη.
Με το αίτημα συντάχθηκε αμέσως ο εισαγγελέας έδρας Χρήστος Λάμπρου, ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Πάτροκλου Τσελέντη.
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κληθείς από τον αναπληρωτή εισαγγελέα κ. Βασίλη Μαρκή να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του απολογούμενου συγκατηγορουμένου του υποστήριξε ότι ο Τσελέντης έχει κάνει συναλλαγή με τις αρχές: «Είναι ευφυής άνθρωπος ο Τσελέντης -είπε ο Γιωτόπουλος- κατάλαβε ότι για να γίνει συναλλαγή πρέπει να μιλήσει για το Γιωτόπουλο».
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας σε αντίστοιχη ερώτηση του κ. Μαρκή τόνισε ότι η απολογία είναι προϊόν συναλλαγής και ανέφερε πως ορισμένα από αυτά που ισχυρίζεται ο Τσελέντης είναι αληθή και κάποια άλλα ψευδή.
Αντίστοιχα ο Χριστόδουλος Ξηρός χαρακτήρισε ''θλιβερή κατάσταση'' την απολογία Τσελέντη την οποία, όπως είπε, θεωρεί επιβεβαίωση των σεναρίων της Αντιτρομοκρατικής. Αποκάλεσε μάλιστα τον συγκατηγορούμενό του ''Μπακατσελέντη'' επιχειρώντας να συγκρίνει την απολογία του με την κατάθεση του κ. Κώστα Μπακατσέλου ο οποίος αναγνώρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως συμμετέχοντα στη δολοφονία Μομφεράτου.
Πολλοί από τους κατηγορούμενους έχουν χαρακτηρίσει την κατάθεση του δημοσιογράφου Κ. Μπακατσέλου ''ψευδομαρτυρία'', ενώ ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος την έχει επικαλεστεί αρκετές φορές για να αποδείξει οτι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι στημένες.
Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, ο Πάτροκλος Τσελέντης υποστήριξε ότι πιστεύει ακράδαντα πως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, για όσο διάστημα τον έζησε, ενεργούσε για ιδεολογικούς και μόνο λόγους και όχι προσχηματικά.
Όπως είπε ο κατηγορούμενος, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της μετέπειτα παρακμής: ''Η εξουσία - είπε ο Τσελέντης αναφερόμενος γενικότερα στην οργάνωση- φέρενει αλαζονεία και παρακμή. Μπορεί να συνέβη και σ' αυτήν την οργάνωση''.
Ο Τσελέντης ανέφερε επίσης ότι ο Γιωτόπουλος αποδεχόταν τον διάλογο αλλά δεν αποδεχόταν απόψεις και συμπεράσματα άλλων ενώ τον αποκάλεσε ''κάτι σαν ελίτ''.
Για το Δημήτρη Κουφοντίνα ο Τσελέντης υποστήριξε ότι ήταν λαϊκός άνθρωπος, πεισματάρης, ηθικός αλλά και κλειστός. Όπως είπε, ο Κουφοντίνας από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έμενε σε σπίτια της οργάνωσης και συντηρούνταν με χρήματα της Οργάνωσης. Αναφερόμενος στην ιεραρχία της ''17Ν'' ο Τσελέντης επανέλαβε ότι ήταν μια κατάσταση που φαινόταν στην πράξη και συμπλήρωσε λέγοντας οτι ο Γιωτόπουλος και ο Κουφοντίνας ήταν πρόσωπα με ''ειδικά προσόντα''. Μάλιστα, όπως τόνισε, και ο ίδιος αν παρέμενε στην Οργάνωση θα είχε εξελιχθεί καθώς θεωρεί τον εαυτό του σημαντικό μέλος την εποχή που ήταν στη ''17Ν''.
Ο Τσελέντης ήταν κατηγορηματικός στο οτι η ''17Ν'' όσο ο ίδιος παρέμενε μέλος της δεν είχε γυναίκες μέλη και υπογράμμισε οτι δεν γνωρίζει τον Θεολόγο Ψαραδέλλη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Γιάννη Σερίφη ο Τσελέντης είπε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ στην Οργάνωση αυτό το όνομα. Για τον συγκατηγορούμενό του Νίκο Παπαναστασίου ο Τσελέντης υποστήριξε ότι τον είχε δει κάποιες φορές κατά το πρώτο διάστημα της συμμετοχής του στη ''17Ν'' σε κάποιες συζητήσεις που είχαν με τον αποβιώσαντα Γιάννη Σκανδάλη όσον αφορά τη λειτουργία της Οργάνωσης.
Ο Τσελέντης, ωστόσο, δεν έχει αναφέρει το Νίκο Παπαναστασίου ως συμμετέχοντα σε καμία ενέργεια της Οργάνωσης.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ''17Ν'' ο Τσελέντης υποστήριξε οτι τα μέλη της είχαν επαναλαμβανόμενες προκαθορισμένες συναντήσεις κάθε μήνα σε ανοιχτά μέρη , οπως καφετέριες κ.α., στα οποία χρησιμοποιούσαν συνθηματική γλώσσα. Οπως είπε τα μέλη της Οργάνωσης είχαν ρητές εντολές να μήν χρησιμοποιούν καθόλου τηλέφωνα για τις μεταξύ τους επικοινωνίες. Ο Τσελέντης ανέφερε οτι το διάστημα που ο ίδιος ήταν μέλος, η 17 Νοέμβρη είχε πολλά κρησφύγετα τα οποία δεν ήταν στο σύνολό τους γνωστά στο κάθε μέλος. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Τσελέντη στην Οργάνωση υπήρχε μια σκέψη να σταματήσουν οι ληστείες ως μέσο χρηματοδότησης και να αναπτυχθεί επαγγελματική δραστηριότητα για την απόκτηση εσόδων.
Ο Τσελέντης ανέφερε επίσης ότι στους κανόνες που υπήρχαν για τα μέλη της Οργάνωσης προβλεπόταν οτι σε περίπτωση σύλληψης κάποιου μέλους θα έπρεπε τα υπόλοιπα μέλη να εκκενώσουν τα κρησφύγετα που γνώριζαν ενώ ο συλληφθείς θα έπρεπε για 24 ώρες να μην προβεί σε καμμία αποκάλυψη.
Σε περίπτωση τραυματισμού μέλους, όπως είπε ο Τσελέντης, οι εντολές που είχαν τα μέλη ήταν να μην εγκαταλειφθεί σε καμία περίπτωση το τραυματισμένο μέλος. Όπως είπε, αν ο τραυματισμός ήταν ελαφρύς, θα έπρεπε ''να τον πάρουμε μαζί μας ενώ εάν ήταν σοβαρότερος τραυματισμός να τον πάμε με αυτοκίνητο, να τον αφήσουμε έξω από νοσοκομείο και να φύγουμε αμέσως''.
Η απολογία συνεχίζεται με ερωτήσεις που υποβάλουν στον Πάτροκλο Τσελέντη οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.
Πηγή: Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων