Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (06/08/2003) Μέρος 6/8

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2003 19:06
A- A A+

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Γ΄ ΜΕΡΟΣ

13:05 – 15:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για τη ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Πατησίων, στις 13/7/1988. Αυτή η ληστεία την αναφέρατε για πρώτη φορά στις 16/10/2002 γιατί προφανώς τότε τη θυμηθήκατε, υποθέτω. Βεβαίως, θυμηθήκατε τη ληστεία, δε θυμηθήκατε τον Γιωτόπουλο ως δράστη. Γι αυτό τι έχετε να μου πείτε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εκεί είπα ποια άτομα θυμόμουν, είπα ότι ήταν και κάποια άλλα άτομα που δεν θυμόμουν εκείνη τη στιγμή, αργότερα τον θυμήθηκα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γι αυτή τη ληστεία, στις 8/5/2003 στο Δικαστήριο, όταν συζητιόταν αυτή η ληστεία, κάνατε μια δήλωση που το περιεχόμενό της σχετιζόταν με κάποια θέματα της ληστείας, δεν το θυμάμαι απέξω.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Με τα συμβάντα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ούτε τότε είχατε θυμηθεί να πείτε ότι ο Γιωτόπουλος ήταν ένας από τους δράστες.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ούτε το Σάββα είχα πει τότε, τότε περιέγραφα τα συμβάντα μέσα στο κατάστημα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν το θεωρήσατε κρίσιμο και τότε, στις 8/5/2003. Σήμερα γιατί είναι κρίσιμο; Τι άλλαξε; Ένας μήνας πέρασε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν είπα για κρίσιμο, εσείς είπατε ότι δεν το θεώρησα κρίσιμο. Είπα ότι εκείνη τη στιγμή ήθελα να επιστήσω την προσοχή στο Δικαστήριο για το πώς περιέγραφε ο αστυνομικός που ήταν και θύμα τη ληστεία και πώς ήταν στην πραγματικότητα. Είπα τη στιγμή που διάβαζαν τα έγγραφα, που φαινόταν από την έκθεση της αστυνομίας, τι η αστυνομία είχε βρει σε σχέση με τους πυροβολισμούς, δεν έλεγα για το πώς έγινε η ληστεία, από ποιους, γιατί κτλ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, καταλαβαίνω ότι ένας κατηγορούμενος θέλει να εξηγήσει τα πραγματικά περιστατικά όπως τα είδε ή τα έζησε ή να αρνηθεί κάποια άλλα πραγματικά περιστατικά. Καταλαβαίνω να θέλει να πει και τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς για μια πράξη που κατηγορείται. Καταλαβαίνω και το ότι αργεί να θυμηθεί και να ομολογήσει κάποιες πράξεις και καλώς αργεί και ομολογεί, έχει και δικαίωμα από τον Κώδικα να αργεί.

Αλλά το να καταγγέλλει άλλους τόσο όψιμα για συμμετοχή σε αυτή τη ληστεία, γιατί είναι αληθοφανές γεγονός κατά τη γνώμη σας; Δηλαδή τώρα, εσείς κληθήκατε να απολογηθείτε. Τώρα οργανώνετε τελικώς την υπεράσπισή σας και κρίνετε ότι τώρα ήρθε η στιγμή για πρώτη φορά να γίνεται μάρτυρας κατηγορίας εναντίον άλλων; Εγώ θα καταλάβαινα να πείτε ότι «δεν πυροβόλησα, δεν τράβηξα εγώ το πιστόλι, το τράβηξε άλλος›, τώρα για πρώτη φορά θυμάστε τους δράστες;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Από την πρώτη στιγμή που αρχίζω να δίνω καταθέσεις, λέω αυτά που θυμάμαι και αυτά που έζησα. Δεν θυμήθηκα τώρα να καταδώσω τους άλλους δράστες, λέω πού ήμουν εγώ και ό,τι θυμάμαι, ποιοι άλλοι ήταν, αυτά που θυμάμαι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο Γιωτόπουλος πότε σας ήρθε στο μυαλό ακριβώς; Εχτές μας το είπατε, προχθές, πότε σας ήρθε στο μυαλό τελικά ότι ήταν και αυτός εκεί;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μου ήρθε τη στιγμή που ή διαβάστηκε ή είπε κάποιος μάρτυρας για κάποιον απ’ έξω που ήταν απ’ έξω με γουόκμαν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά είπατε ότι δε φορούσε γουόκμαν ο Γιωτόπουλος.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Έχει σχέση, γιατί θυμήθηκα όταν άκουσα αυτό για τα γουόκμαν θυμήθηκα ότι αυτός που ήταν απ’ έξω με γουόκμαν, είχε σκοπό να βάλει κάποιον άνθρωπο που θα ερχόταν προς τα μέσα και εκεί θυμήθηκα ότι πίσω απ’ αυτόν, υπήρχε λίγο δίπλα ένα περίπτερο. Στο περίπτερο εκεί ήταν ο Γιωτόπουλος με σκοπό να μας καλύψει αν ερχόταν περιπολικό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όλα αυτά ακούστηκαν στις 8/5/2003 που πήρατε τον λόγο και κάνατε και δήλωση.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, αυτά δεν ακούστηκαν τότε, για το γουόκμαν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στην εξέταση, και τα γουόκμαν υπάρχουν ακόμα και από την προδικασία, και στις προανακριτικές είχε αναφερθεί κάποιος για τον ληστή με τα γουόκμαν, όχι κάποιος, κάποιοι.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Σε άλλη Τράπεζα, όχι σε αυτήν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι, θα σας τα αναφέρω μετά με αφορμή άλλη ερώτηση συγκεκριμένα για τα γουόκμαν. Θέλετε να σας πω και ποιοι αναφέρονται σε αυτά τα πράγματα; Είναι ο Ηλίας Στέκας, αναφέρθηκε σε αυτόν που καθόταν έξω με τα γουόκμαν, θέλω να σας πω ότι αυτά που μας λέτε δεν είναι καινούργια, υπήρχαν στη δικογραφία και είχαν βγει αυτά.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εγώ δεν έχω διαβάσει όλη τη δικογραφία.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είπατε με ποια αφορμή τελικά θυμηθήκατε; Γιατί προχθές μόνο εσείς απολογηθήκατε, δεν έγινε τίποτε άλλο, τα άλλα στις 8/5/2003 τα αντιμετωπίσατε και με δήλωση. Με ποια αφορμή τώρα σας ήρθε ο Γιωτόπουλος στο μυαλό;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Από τη στιγμή που άκουσα ότι εκεί υπήρχε κάποιος απ’ έξω με τα γουόκμαν τότε θυμήθηκα?..

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πότε το ακούσατε; Όταν κάνατε την απολογία σας;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, εδώ μέσα, στη διαδικασία.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κάνατε δήλωσε τότε, γιατί δεν το συμπεριλάβατε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν έκανα δήλωση, αν κοιτάξετε τα πρακτικά σηκώθηκα και είπα «κύριοι δικαστές, θέλω να σας επιστήσω την προσοχή σας ότι αυτά που διαβάσατε?› κτλ.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Για τα γουόκμαν, αν μου επιτρέπετε, για να το συνδυάσετε, είχα ρωτήσει εγώ τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό τι μουσική ακούει, εκτός από τα νησιώτικα. Και του λέω: «Όταν κυκλοφορείτε έξω, ακούτε μουσική με γουόκμαν;› και μου λέει «όχι›. Εκεί ακούστηκε μόνο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κι εσείς την πληροφορία για τα γουόκμαν προφανώς την είχατε από τη δικογραφία, έτσι;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Από τις προανακριτικές.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό λέω κι εγώ, δηλαδή δε φαίνεται να στέκει αυτό που μας λέτε, ήταν πολύ γνωστό και για τον ληστή με τα γουόκμαν είχαν γράψει και οι εφημερίδες, ήταν αρκετά γνωστό, τώρα που σας έπιασαν εννοώ.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δε διαβάζω τώρα εφημερίδες.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να σας πω ότι είναι ένα αρκετά γνωστό γεγονός για το συσχετίσετε τον Γιωτόπουλο με τα γουόκμαν, τα οποία και δεν τα φορούσε τελικώς.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν είπα εγώ αυτό το πράγμα, δε λέω αυτό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δε μπορώ να βρω έναν λόγο, ακόμα και αν θέλετε να βοηθήσετε το Δικαστήριο, αν αυτό ήταν το κίνητρό σας, πήρατε τον λόγο τότε και δεν το είπατε, ότι «κοιτάξτε κύριοι, εσείς που ερευνάτε την υπόθεση εδώ πέρα, υπάρχει κι ένας άλλος δράστης εδώ›, δεν μας το είπατε στις 8/5 που έγιναν αυτά.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας δεν σηκωνόμουν για να πω ότι εκεί ήταν και κάποιος άλλος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τότε σηκωθήκατε όμως.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Τότε σηκώθηκα για να επιστήσω την προσοχή του Δικαστηρίου, να θυμάμαι δηλαδή αργότερα, όταν εγώ θα απολογούμαι, πώς λέει ο μάρτυρας ότι έγινε η ληστεία και πώς αποδεικνύεται από τα έγγραφα. Γι αυτό το πράγμα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στα μέλη του Δικαστηρίου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι μια εξήγηση και αυτό που λέτε, ότι δεν το θεωρήσατε τότε ένα γεγονός που έπρεπε να εισφερθεί στην εξέταση της υπόθεσης, τώρα χρειάζεται να εισφερθεί που δεν έχουμε και τους μάρτυρες να τους ρωτήσουμε. Ενδιαφέρον.

Ήθελα τώρα να σας ρωτήσω λίγο για τη συμπληρωματική απολογία σας στον τακτικό ανακριτή για την ίδια υπόθεση. Είπατε δυο φορές δεν το θυμηθήκατε αυτό, το θυμηθήκατε την τρίτη και μάλιστα τότε αναφέρατε και ορισμένα περιστατικά εκεί, τα οποία ήταν έντονα αντικείμενο έρευνας εκείνη την εποχή. Μάλιστα τα επιβεβαιώσατε. Σας διαβάζω τι έχετε επιβεβαιώσει τότε που την πρωτοθυμηθήκατε: «Για τους υπόλοιπους συμμετόχους, δε θυμάμαι ποιοι ήσαν ούτε πόσοι ακριβώς, πάντως ήμαστε τουλάχιστον πέντε›, λέτε στις 16/10.

Πιο κάτω, προφανώς σε ερώτηση του κ. Ζερβομπεάκου, λέτε: «Την επομένη της ληστείας, διάβασα στην εφημερίδα ότι στη ληστεία αυτή μέσα στο Κατάστημα των ΕΛΤΑ, κάποια γυναίκα έγκυος πήγε να λιποθυμήσει και ένας από τους δράστες της ληστείας, τον οποίο η εφημερίδα τον χαρακτήριζε ευγενή ληστή?.› κτλ. Δηλαδή μας λέτε εδώ ότι την επόμενη διαβάσατε αυτό το γεγονός στις εφημερίδες. Αλήθεια λέγατε στον κ. Ζερβομπεάκο ότι όντως είχατε διαβάσει την επομένη της ληστείας στις εφημερίδες αυτά;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Έλεγα αυτά που θυμόμουν. Πρέπει να είχα κάποια σύγχυση στο μυαλό μου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πάντως ψέμα δεν πρέπει να λέγατε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτό δεν είναι πραγματικότητα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αποδείχθηκε εδώ όμως και μας το γυρίζετε. Τότε το φέρατε σαν πραγματικότητα και ο Ψαραδέλλης, από αυτό που εσείς επιβεβαιώσατε, φορτώθηκε μια ληστεία. Εδώ στο Δικαστήριο αποδείχθηκε ότι την επόμενη οι εφημερίδες δεν έγραψαν αυτά που εσείς λέτε, γιατί τότε γινόταν όλη η συζήτηση για την έγκυο του Ψαραδέλλη και τότε έρχεστε εσείς στις 16/10 να πείτε ότι «ναι, εγώ δεν τα είδα αλλά όμως τα διάβασα στις εφημερίδες›. Να η δίωξη για τον Ψαραδέλλη. Κατέρρευσε βέβαια εδώ πέρα κι έτσι έμεινε και η πέμπτη θέση κενή σ’ αυτή κι έρχεστε τώρα να μας την ξανασυμπληρώσετε την πέμπτη θέση ληστή, αφού κατέρρευσε για τον Ψαραδέλλη, γιατί οι εφημερίδες δεν έγραφαν αυτά που είπατε εσείς ότι διαβάσατε, δεν είναι ο Ψαραδέλλης, έχουμε μια πέμπτη θέση κενή. Να ο Γιωτόπουλος πώς βρίσκεται. Πρώτα ξεκινήσαμε απ’ τον Ψαραδέλλη λοιπόν εδώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είστε συνήγορος του Ψαραδέλλη;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι, του Γιωτόπουλου είμαι κι είναι ολοφάνερο τι ρωτάω. Ότι προσπαθεί να καταλάβει ο κατηγορούμενος πού το πάει κάθε φορά η κατηγορία. Τότε το πήγαινε για Ψαραδέλλη, βάλε Ψαραδέλλη. Αυτό δεν βγήκε, κατέρρευσε εδώ πέρα, σας έφεραν οι συνήγοροί του τις εφημερίδες?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για ποια ληστεία μιλάμε τώρα;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: 13/7/88, Τ.Τ. Πατησίων. Έμενε μια θέση κενή, βάλε τώρα τον Γιωτόπουλο εδώ πέρα να του έχουμε μια συνέργια στη ληστεία. Και μπορεί να βγει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή ο Ψαραδέλλης δεν ήταν εκεί;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, δεν ήταν. Τον κ. Ψαραδέλλη δεν τον γνωρίζω πουθενά στη 17Ν ούτε κάπου έξω

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει καμία σχέση δηλαδή.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αλλά του περίσσεψε μια θέση εδώ. Πώς εξηγείτε το ότι εσείς μιλήσατε στον κ. Ζερβομπεάκο τότε για 5, ενώ αν θυμάμαι καλά, όσοι άλλοι έχουν δώσει προανακριτικές στην αστυνομία γι αυτή τη ληστεία, μιλάνε για 4 δράστες; Εσείς που αργήσατε και να τη θυμηθείτε και δε θυμόσαστε και ποιοι ήταν στη ληστεία, θυμόσαστε αριθμό πόσοι ήταν, δε θυμόσαστε τα πρόσωπα, αλλά θυμόσαστε αριθμό. Και αριθμό σε αντίθεση με ό,τι θυμούνταν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες κατά την προανάκριση. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Κάθε ληστεία έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που γίνεται και έχει τουλάχιστον ένα με δύο άτομα απέξω για κάλυψη σε περίπτωση που έρθει η αστυνομία.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχετε καλή μνήμη στους αριθμούς αλλά όχι στα πρόσωπα που ενσωματώνονται σ’ αυτούς τους αριθμούς;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Από όλα αυτά, μπορεί, χωρίς να το κάνω σκόπιμα, να έχω πει κάτι που δεν είναι πραγματικότητα. Είναι πάρα πολλά τα χρόνια, ήταν και η δική μου ψυχολογική κατάσταση τέτοια, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να τα είχα πει κα να μην ήταν έτσι, να είχα σύγχυση ή να είχα επηρεαστεί κι εγώ από τον Τύπο. Πάντως, ως προς αυτό που είπατε ότι έλειπε κάποιος και έβαλα τον Γιωτόπουλο, θα μπορούσα πάρα πολύ εύκολα να τον έβαζα στην εκτέλεση του Μομφεράτου και να τον έβαζα στο αυτοκίνητο μπροστά που έφυγε και μια χαρά θα ήταν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εδώ είναι η διαφορά ότι έχετε αφήσει κενή θέση.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δύο θέσεις κενές, όχι μία.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό θα το αξιολογήσουμε μετά. Εδώ αποδείχθηκε ότι λέτε ψέματα όταν θυμηθήκατε, δεν θυμηθήκατε την αλήθεια. Θυμηθήκατε ότι διαβάσατε την επομένη στις εφημερίδες ένα γεγονός που δεν το έγραφαν οι εφημερίδες της επομένης. Δηλαδή κι όταν έρχεται η μνήμη ξανά, έστω και καθυστερημένα, δεν έρχεται με ακρίβεια. Γιατί; Έρχεται όμως με βάση το ζητούμενο της κατηγορίας εκείνης της εποχής. Πώς γίνεται έτσι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Νόμιζα ότι τότε είχε γίνει κάπως έτσι. Μάλιστα εκεί λέω και άλλη ανακρίβεια, αλλά δε σας απασχολεί, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν ντυμένος αστυνομικός, που δεν πρέπει να ήταν. Γιατί έτσι νόμιζα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶ρα να υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας συνδυασμός μυθοπλασίας και πραγματικότητας σε αυτά που θυμάστε; Δε θυμάστε και τη στολή του Κουφοντίνα, αν ήταν πολιτικά ή αν φορούσε στολή τότε, αλλά επειδή σε άλλες ενέργειες είπατε ότι ο Κουφοντίνας φορούσε στολή, κάνατε έναν συνδυασμό γενικώς της εικόνας που έχετε για την Οργάνωση με τα πραγματικά περιστατικά. Είναι κάπως έτσι η μνήμη σας; Εγώ δεν το είχα δει αυτό που λέτε για τον Κουφοντίνα αλλά, είναι η σκέψη που κάνω με βάση αυτό που μου λέτε τώρα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Για την Οργάνωση και για τη δράση της έχω καθαρή εικόνα, για συγκεκριμένα περιστατικά, μπορεί κάποιες στιγμές να μην είναι καθαρές και να μην είναι ακριβώς έτσι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Που να φτάνουν μέχρι και αυτό το σημείο, δηλαδή το αν φορούσε ή δε φορούσε στολή ο Κουφοντίνας, έτσι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πώς φτάσατε στο χώρο της ληστείας εσείς προσωπικά;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Με κάποιο αυτοκίνητο που δεν θυμάμαι, από έναν δρόμο από πάνω παράλληλο ή με τα πόδια, δε μπορώ να θυμάμαι. Νομίζω με κάποιο αυτοκίνητο το οποίο το παρκάραμε πάνω στην Πατησίων και μπήκα σε αυτό το αυτοκίνητο σε έναν ή δύο δρόμους από πάνω παράλληλους.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πάντως όταν φτάσατε στην Πατησίων, ήσαστε με το αυτοκίνητο της Οργάνωσης. Ένα αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη ληστεία;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Νομίζω ένα, δε θυμάμαι καλά, αλλά νομίζω ένα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Με αυτό το αυτοκίνητο φύγατε όλοι ή ο καθένας βγήκε έξω, πήρα ταξί και τέτοια;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτά δεν τα θυμάμαι καθόλου. Σε πολλές ενέργειες δε θυμάμαι σε πόσα αυτοκίνητα μετά κτλ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Υπήρχε περίπτωση να έφυγε κανένας κάνοντας μια ληστεία, με ταξί, με τα πόδια και όχι με όχημα;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, γιατί ήταν ένοπλος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση λοιπόν. Το αμάξι, απ’ ότι φαίνεται όπως συμφωνούν όλοι μάρτυρες σ’ αυτό και όλοι όσοι κατηγορήθηκαν, ένα ένα, ένα AUDI 100 να σας θυμίσω. Σας λέει κάτι; Σ’ αυτό συμφωνούν οι μάρτυρες πάντως.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Το χρώμα;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπλε νομίζω.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν θυμάμαι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πάντως δεν υπάρχει δεύτερο αυτοκίνητο. ¶ρα να υποθέσουμε ότι όλοι βγήκατε και μπήκατε επί της Πατησίων από αυτό το αμάξι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Υπάρχουν τρεις μάρτυρες -το θέτω αυτό σαν γεγονός υπόψη σας- που είδαν τη ληστεία απ’ έξω και κατάλαβαν ότι γίνεται ληστεία. Αυτοί είναι μάρτυρες στην προδικασία, θα δούμε τι θα προκύψει, δεν είναι μάρτυρες στο ακροατήριο και σας θέτω κάποια γεγονότα υπόψη σας να τα επιβεβαιώσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε ανεγνώσθησαν αυτές οι καταθέσεις;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχω αίτημα γι αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν δεν ανεγνώσθησαν δεν μπορεί να γίνει χρήση.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν θα κάνω χρήση, θα πω το αίτημά μου. Εκείνο που θέλω, για να πω ένα αίτημα όμως, πρέπει να κάνω μνεία γιατί θα υποβάλλω αυτό το αίτημα. Η μνεία που θέλω να κάνω σε σχέση με το περιεχόμενο των καταθέσεων αυτών των ανθρώπων, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν δει τη ληστεία απ’ έξω, μιλούν για συνολικά 4 δράστες στη ληστεία, οι δύο απ’ αυτούς τους τρεις και ο τρίτος μιλάει για έναν πέμπτο δράστη ο οποίος δε βγήκε ποτέ από το αυτοκίνητο. Δηλαδή η διαφορά που έχει ο τρίτος απ’ αυτούς είναι ότι έμεινε μέσα. Εσείς μας λέτε εδώ ότι ήταν 5 έξω, σε θέσεις. Αυτά μας είπατε εδώ πέρα. Τρεις μέσα στο Ταμιευτήριο, δύο τσιλιαδόροι. Επιμένετε σ’ αυτό; Αλλιώς να ζητήσω να κληθούν, ακόμα στην αποδεικτική διαδικασία είμαστε, υπάρχουν τρεις άνθρωποι που τα λένε διαφορετικά τα πράγματα. Επιμένετε ότι είχατε πέντε σε επιχειρησιακές θέσεις;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είπατε μάλιστα ότι ένας από τους πέντε είναι και ο Γιωτόπουλος που κρατούσε αυτόματο.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι, δίπλα στο περίπτερο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πώς το κρατούσε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Σε τσάντα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γιατί οι μάρτυρες που εξετάστηκαν στο ακροατήριο τώρα και τους οποίους μπορώ να επικαλεστώ, η Κτιστάκη και ο Παπαπάνος, ο αστυνομικός, οι οποίοι σας ακολούθησαν και μάλιστα ο Παπαπάνος σας πυροβόλησε και την ώρα που φεύγατε, άρα έβλεπε ποιοι πάνε στο αυτοκίνητο, μιλάνε για τρεις συν έναν; Ο Παπαπάνος βγήκε και σας έριξε και μια πιστολιά, την ώρα που εσείς τρέχατε στην Πατησίων για να πάτε στο αμάξι. Ο πέμπτος πώς έφυγε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δε γνωρίζω γιατί, αλλά σας λέω να δείτε τι λέει ο κ. Παπαπάνος για το τι έγινε μέσα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Υπάρχει κανένας άλλος εν πάση περιπτώσει που σε αυτή τη ληστεία να μιλά για πέντε που μιλήσατε εσείς στον κ. Ζερβομπεάκο την πρώτη φορά, στις 16/10; Ούτε συγκατηγορούμενος ούτε μάρτυρας με την απόκλιση που σας είπα, ότι ένας θεώρησε ότι μέσα στο αμάξι έμεινε κάποιος.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ που μπορώ να το γνωρίζω όμως αυτό και σας το θέτω σαν δεδομένο, δείχνει πολύ μεγάλη απόκλιση με σας. Τι έχετε να πείτε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Το ίδιο και ως προς αυτά που λέει ο κ. Παπαπάνος και μια κυρία που εργαζόταν μέσα, έχουν απόκλιση από αυτά που λέω εγώ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και για τον αριθμό των δραστών ακόμα; Για το πόσες πιστολιές έπεσαν μου φαίνεται πιο λογικό. Στον αριθμό των δραστών δεν έχουμε απόκλιση, με εννοούν οι πάντες εδώ, και οι κατηγορούμενοι και οι μάρτυρες. Εκτός από σας. ΄

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Νομίζω ότι, γιατί οι άνθρωποι που ήταν μέσα δε γνωρίζουν τους απ’ έξω και συνήθως σε τέτοιες πράξεις πάντα οι αυτόπτες μάρτυρες λόγω της σύγχυσης ή λόγω του ότι βλέπουν ένα μέρος από τη δράση, δεν λένε με ακρίβεια τον αριθμό των όσων πήραν μέρος. Μπορεί να είναι και κάποιος που δεν έχει φανεί καθόλου, να είναι εκεί και να έφυγε μαζί με τους άλλους το τελευταίο δευτερόλεπτο και να μην τον είδαν οι μάρτυρες.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θεωρητικά αυτά μπορεί να ισχύουν, έχει μια διαφορά εδώ, ότι εδώ έχει την ψυχραιμία ο άλλος να βγει, να σας καταδιώξει και να σας πυροβολήσει κιόλας. Και σας είχε στο πεδίο, εσείς τρέχατε για το αμάξι και αυτός σας είχε στο πεδίο και σας πυροβολεί κιόλας. Αν υπήρχε ο Γιωτόπουλος με αυτόματο εκεί πέρα, γιατί δεν τον έκανε κόσκινο; Αυτή τη δουλειά υποτίθεται έκανε, σας κυνηγάει από πίσω κι έχετε έναν με ένα αυτόματο.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτό εάν έγινε πρέπει να έγινε όταν εμείς είχαμε μπει μέσα στο αυτοκίνητο, άρα και ο Γιωτόπουλος μέσα στο αυτοκίνητο ήταν. Ο Γιωτόπουλος ήταν εκεί για να αντιμετωπίσει αν έρθει περιπολικό απ’ το δρόμο. Δηλαδή απ’ τη στιγμή που βγαίνει ο πρώτος, ο δεύτερος κι ο τρίτος κατευθείαν από την Τράπεζα, όλοι μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και φεύγουμε. Εάν ο αστυνομικός Παπαπάνος βρήκε έξω και πυροβόλησε, αυτό πρέπει να έγινε όταν ήμαστε εμείς στο αυτοκίνητο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σε αυτό το σημείο κι επειδή είμαστε ακόμα στην αποδεικτική διαδικασία και αποδεικνύονται αυτοί οι τρεις μάρτυρες κρίσιμοι γιατί έχουν δει περιστατικά που τώρα αναφέρονται για πρώτη φορά, προτείνουμε να κληθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί, πρώτη φορά περιγράφονται αυτά τα περιστατικά; Έχουν περιγραφεί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πρώτη φορά περιγράφεται πέμπτος δράστης και μάλιστα ο Γιωτόπουλος. Δεν έχει ξανατεθεί, τώρα τίθεται και από την προδικασία έχει προκύψει ότι υπάρχουν τρεις μάρτυρες που ήξεραν ότι γίνεται ληστεία στην Τράπεζα και την παρακολουθούσαν από διάφορα σημεία ο καθένας και σίγουρα οι δύο απ’ αυτούς είδαν πόσοι έφυγαν και μπήκαν στο αυτοκίνητο.

Το αίτημα αφορά την κα Κολιοδέδε Αθανασία, ήταν ακριβώς απέναντι από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κι έχει πει ότι είδε τέσσερις ληστές να μπαίνουν στο αυτοκίνητο και όχι πέντε και λέει συγκεκριμένα τρεις που βρήκαν από το κατάστημα του Ταμιευτηρίου και ο απ’ έξω, ο κ. Ηλίας Στέκας ο οποίος λέει ότι είδε δύο μέσα και δύο έξω αρχικά και στη συνέχεια μπαίνει και ο δεύτερος απ’ έξω μπαίνει μέσα και συμμετέχει στη ληστεία και είδε τέσσερις μετά να φεύγουν με ένα AUDI, και ο κ. Κόρακας, που είδε τους ληστές να βγαίνουν από το αυτοκίνητο, πριν γίνει ακόμα η ληστεία και του τράβηξαν λέει την προσοχή γιατί βγήκαν με εμφανώς άτεχνες περούκες κάποιοι απ’ αυτούς. Αυτό συγκράτησε αυτός ο άνθρωπος το οποίο ήταν πολύ λογικό. Λέει ότι κατέβηκαν τέσσερις από το αυτοκίνητο και ένας έμεινε όλη την ώρα στο τιμόνι, αυτή είναι η διαφορά που έχει αυτός. ¶λλον δεν είδαν.

Επειδή είναι κρίσιμα αυτά σε σχέση με αυτά που μας λέει ο κ. Τσελέντης σήμερα, νομίζω ότι αφού είμαστε ακόμα μέσα στην αποδεικτική διαδικασία, μπορούμε αυτούς τους τρεις μάρτυρες να τους καλέσουμε γιατί τώρα αποδείχθηκαν κρίσιμοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να αναγνώσουμε τώρα τα σχετικά?

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δε μπορείτε να αναγνώσετε γιατί δεν έχετε καλέσει. Αν καλέσετε και δεν έρθουν θα αναγνώσετε. Αυτό είναι το αίτημά μας. Είναι μια πράξη που αποδίδεται στον Γιωτόπουλο τώρα, το πρώτον και είναι μια πράξη που νομικά μπορεί να αξιολογηθεί, δεν χρειάζεται δίωξη καινούργια, τα ξέρετε αυτά και γι αυτό τον λόγο εισφέρετε, γιατί μπορεί να γίνει η ποινική αξιολόγηση αυτών των περιστατικών που λέει στην παρούσα Δίκη και θα γίνει η ποινική αξιολόγηση. Από αυτή την άποψη λοιπόν υποβάλουμε αυτό το αίτημα και παρακαλώ να κληθούν αυτοί οι συγκεκριμένοι. Ήθελα να ήξερα γιατί τα λέμε όλα αυτά ειδικά γι αυτήν την ληστεία. Δεν μπορώ να καταλάβω.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Γιατί αυτό θυμάμαι και αυτό είναι η πραγματικότητα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μόνο που το θυμηθήκατε πολύ-πολύ πρόσφατα, πάρα πολύ πρόσφατα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Σας είπα πότε το θυμήθηκα. Σας είπα ότι μπορεί και του χρόνου να θυμηθώ περισσότερα και για άλλα πράγματα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αναφερόμενος στην ληστεία του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ είπατε ότι «τα περιστατικά είναι ιδιάζοντα και αποκλείεται να τα ξέχναγα›. Δύο με αστυνομικές στολές που πιάνουν έναν άνθρωπο στον δρόμο και ένα βαρέλι φέτα. Φαίνεται λοιπόν ότι όταν είναι να σας αθωώσει η μνήμη σας είναι ισχυρότατη και τα περιστατικά που σας αθωώνουν τα θυμόμαστε πολύ καλά και λέτε ότι τα ιδιάζοντα περιστατικά τα θυμάμαι. Σε μια ληστεία που έπεσαν πυροβολισμοί, αυτός ο άνθρωπος έφαγε 5-6-7 πυροβολισμούς, αυτό το περιστατικό δεν ήταν σοβαρό να το θυμηθείτε; Αλλά λέτε όμως ότι αν εγώ είχα σχέση με τον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ θα το θυμόμουν οπωσδήποτε, αλλά δεν έχω γι αυτό δεν θυμάμαι.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Στον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ έπεσαν πυροβολισμοί είπατε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι, στην ληστεία στα Πατήσια που δεν την θυμόσαστε έχει ιδιάζοντα περιστατικά. Τα ιδιάζοντα περιστατικά είναι οι 7-6 πυροβολισμοί πόσους έφαγε, 5 πυροβολισμούς έφαγε αυτός και μάλιστα και με ειδικές συνθήκες που τις λέτε και στον Ανακριτή, άλλο αν διαψεύστηκαν μετά ότι έγραψαν και οι εφημερίδες πράγματα, τις διαβάσατε. Αυτά δεν μπορέσατε να τα θυμηθείτε, αλλά εκεί που ήταν αθωωτικά τα περιστατικά για σας υποτίθεται?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι κρίση σας αυτό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πώς τα θυμόσαστε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν κατάλαβα; Τι ήταν αθωωτικό;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το ότι δεν είμαι γιατί με τέτοια ιδιάζοντα περιστατικά αποκλείεται να το ξέχναγα και θα σας έλεγα και αφού σας λέω πάντα αλήθεια - που δεν αποδείχθηκε γιατί στον Ανακριτή είπατε ψέματα για τα περιστατικά αυτής της ληστείας – αλλά αφού εδώ μας λέτε πάντα αλήθεια θα το θυμόσασταν οπωσδήποτε. Πολύ επιλεκτική μνήμη δεν έχετε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Έχω αυτή που έχω. Συγγνώμη, κύριε Ραχιώτη έχετε κάποιο στοιχείο να με βοηθήσετε ότι ήμουν εκεί στον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ εσείς;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το αντίθετο λέω. Τον ισχυρισμό σας εδώ γιατί δεν ήσασταν αξιολογώ και λέτε ότι έχει πολύ ιδιάζοντα περιστατικά και αποκλείεται να ήμουν και να μην θυμάμαι τέτοια περιστατικά και αφού σας λέω εγώ πάντα την αλήθεια εκεί πέρα θα σας έλεγα ότι ήμουν γιατί αυτά τα περιστατικά θα τα γνώριζα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτό λέω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ σας φέρνω και άλλα παραδείγματα όμως ληστειών με ιδιάζοντα περιστατικά που τα είχατε ξεχάσει και τα θυμηθήκατε όταν ήταν να δώσετε τον Ψαραδέλλη, δεν πέτυχε και τα ξαναθυμόσαστε όταν είναι να δώσετε τον Γιωτόπουλο. Λιγάκι άδικο δεν είναι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν είναι έτσι η πραγματικότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Χρυσικόπουλος έχει το λόγο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ έχω την εξής ερώτηση να κάνω σε συνέχεια αυτών των οποίων ρωτάστε κ. Τσελέντη. Είναι βέβαιο όσα έχετε καταθέσει μέχρι σήμερα ότι στην ληστεία που είχε την ανθρωποκτονία Μάτη ο κ. Γιωτόπουλος δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα οποία λέτε εσείς διότι τον γνωρίσατε μεταγενέστερα. Την ληστεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ την αρνείστε ο ίδιος ότι την έχετε διαπράξει.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ότι συμμετείχα, όχι ότι την έχω διαπράξει.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι συμμετείχατε, το ίδιο πράγμα είναι αυτό, σε αυτή την ληστεία

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, για το θέμα του Μάτη δεν είπε τέτοιο πράγμα ο κατηγορούμενος.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι έχει πει, έχει κάτι διαφορετικό;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) ??..στον χρόνο της δράσης..

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει πει όμως ότι γνώρισε ο ίδιος. Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα για τις ερωτήσεις που κάνω να μην διακόπτομαι εκτός από σας που έχετε όλο το δικαίωμα να με διακόπτετε κατά την δικονομία, αν μπορείτε θα παρακαλούσα κι αν κρίνετε ότι είναι εκτός θέματος οι ερωτήσεις μου να με σταματήσετε.

Από τις 11 πράξεις τις οποίες κατηγορείται και ομολογεί συμμετοχή στις 9, τις 2 τις αρνείται Τσάντ και ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ, από τις 11 πράξεις που κατηγορείται 3 είναι οι ληστείες: Μάτης, η δεύτερη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και η τρίτη είναι Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Παπαπάνος. Στην πρώτη σύμφωνα με την διήγηση των περιστατικών που κάνει δεν έχει εμπλέξει πουθενά τον κ. Γιωτόπουλο με τις προανακριτικές και τις ανακριτικές διότι λέει ότι τον γνώρισε πριν τον Μομφεράτο. Στην δεύτερη ληστεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ την αρνείται. Η μόνη ληστεία που θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο ο κ. Γιωτόπουλος προϊουσών των καταθέσεών του είναι η ληστεία η τελευταία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιχείρημα είναι αυτό.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τον ρωτώ, έπαιξε κανένα ρόλο αυτό στη σκέψη σας για να θυμηθείτε για την τελευταία ληστεία ειδικά συμμετοχή του κ. Γιωτόπουλου;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, κανένα ρόλο. Αλλά αφού με ρωτάτε έχω την άποψη εάν η ληστεία του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ έχει γίνει από την Οργάνωση τότε την γνώριζε και συμμετείχε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι συνεχώς στις ερωτήσεις από δω και πέρα όλα θα τα κάνει ο κ. Γιωτόπουλος.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Το στηρίζω στο ότι κάθε δραστηριότητα της Οργάνωσης ήταν γνωστή και προετοιμάζονταν από τον Κουφοντίνα και τον Γιωτόπουλο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες, έτσι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Στην εποχή που ήμουν εγώ ναι.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην εποχή που ήσασταν εσείς ναι όλες προετοιμάζονται από τον κ. Γιωτόπουλο.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Και τον κ. Κουφοντίνα συν τους υπόλοιπους που θα έπαιρναν μέρος.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτό θα σας ρωτήσω τώρα. Κύριε μάρτυς, εσείς συμμετείχατε στην Οργάνωση κατά την διήγηση την δική σας μέχρι το ΄88. ΄88 αποχωρήσατε και 29/6 γίνεται η έκρηξη και τραυματίζεται ο Σάββας Ξηρός. Συλλαμβάνεστε 25/7. Όταν συλλαμβάνεστε εσείς 25/7 έχει συλληφθεί ο κ. Γιωτόπουλος, έχει συλληφθεί ο Τζωρτζάτος. Μετά από σας συνελήφθη μόνο ο κ. Κονδύλης και ο κ. Παπαναστασίου. Δεν είχε συλληφθεί άλλος.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Και ο Ανέστης Παναστασίου αργότερα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Παρεδόθη ο κ. Κουφοντίνας και ασκήθηκε κατά του κ. Σερίφη Γιάννη η δίωξη ?.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Και η κα Σωτηροπούλου αργότερα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο διάστημα από 29/6 μέχρι 25/7 που αναμένατε την σύλληψη όπως είπατε και καταθέσατε, σκεφτόσασταν τι θα πείτε όταν θα έρθουν να σας συλλάβουν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Βέβαια.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σκεφτόσασταν τι θα πείτε, θα έρθουν να με συλλάβουν.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι τι θα πω, σκεφτόμουν ότι πρέπει να πω αυτά που έχω κάνει.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, πρέπει να πείτε αυτά που έχετε κάνει. Έχω λοιπόν εδώ την κατάθεσή σας 25/7/2002 την οποία θα την αναγνώσω σε όλα τα σημεία κ. Πρόεδρε για να γίνει κτήμα της διαδικασίας. Είναι προανακριτική απολογία του κ. Τσελέντη, η πρώτη την οποία δίδει στις 25/7/2002.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Να διευκρινίσω, δεν καθόμουν τη νύχτα να σκεφτώ πού ήμουν τότε και τι έκανα. Σκεφτόμουν ότι έρχεται η σειρά μου και τι στάση πρέπει να κρατήσω εγώ.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα τελείως αντίθετα, πώς δεν αρνείται;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε μου τι αντίθετο λέει.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας διαβάσω τα αντίθετα που λέει σε σχέση με αυτά που είπε ενώπιόν σας. Θα κάνω χρήση της ίδιας διάταξης που εσείς κάνατε χρήση για τις άλλες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε ποια σημεία να καταλάβουμε κι εμείς.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην 2η σελίδα αφού λέει πώς γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Κουφοντίνα ξεκινάει «οι συζητήσεις αυτές γίνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορα ουζερί της περιοχής του ¶λσους Παγκρατίου και στην περιοχή Αγίας Ζώνης στη Κυψέλη›. Λέει ποιους συνάντησε, αυτά είναι τα ίδια. «Εγώ είχα πάρει το όνομα Αλέκος. Κυρίαρχο θέμα των συζητήσεών μας παρέμενε η κριτική στην τότε πολιτική κατάσταση›.

Επίσης ακούστε τι λέει «είχαμε συζητήσει ότι για να υπάρξει μία δραστηριότητα έπρεπε να υπάρχουν χρήματα και γι αυτό έπρεπε να απαλλοτριώσουμε χρήματα από κάποια Τράπεζα. Ο Κουφοντίνας ο οποίος αρχικά είχε το όνομα Τάκης και αργότερα Λουκάς περί τα μέσα Δεκεμβρίου μου είπε ότι θα απαλλοτριώσουμε την Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων›. Αυτό είναι αληθές;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι, πρέπει.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «πρέπει›;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν μπορώ να θυμάμαι ακριβώς ποια στιγμή τον Μάιο, τον Ιούνιο, δεν ξέρω πότε ?.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι αναφέρομαι στο ποιος σας είπε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Βέβαια.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κουφοντίνας σας είπε. Εκείνη την περίοδο ξέρατε τίποτα για Γιωτόπουλο όταν κάνατε αυτές τις συζητήσεις, είχατε ακούσει το όνομα Γιωτόπουλος;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή