«Οι στρατηγοί λατρεύουν τα ναπάλμ»

Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2003 16:06

A- A A+

Η χρήση των βομβών ναπάλμ, που αναπτύχθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Ιαπωνίας, κατέστη αμφιλεγόμενη στην διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε σε μια φωτογραφία παιδιών που τρέχουν να σωθούν από την φωτιά που κατακαίει το χωριό τους , φωτογραφία που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

Οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει ναπάλμ στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, αλλά και στην πρόσφατη σύγκρουση στο Ιράκ, καθώς οι πεζοναύτες προήλαυναν στην Βαγδάτη.

Ηδη από την πρώτη μέρα του πολέμου, δύο «ενσωματωμένοι» δημοσιογράφοι του CNN και της εφημερίδας Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ είχαν περιγράψει την ρίψη βομβών «που έμοιαζαν με ναπάλμ» στο λόφο Σαφουάν, κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ. Το Πεντάγωνο διέψευσε τα ρεπορτάζ, δηλώνοντας ότι το απόθεμα κανίστρων ναπάλμ που διέθετε είχε καταστραφεί πριν δύο χρόνια.

Οπως γράφει ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Κρόoυλι στην εφημερίδα «Union-Tribune» του Σαν Ντιέγκο, πιλότοι μαχητικών και διοικητές μονάδων που επέστρεψαν από τα πεδία των μαχών επιβεβαιώνουν τις ρίψεις δεκάδων εμπρηστικών βομβών στο Ιράκ.

«Ρίξαμε ναπάλμ σε οδούς προς γέφυρες», δήλωσε ο συνταγματάρχης Ράντολφ Αλλες, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Διοικούσε το Σμήνος Αεροπορίας Πεζοναυτών 11, στην διάρκεια του πολέμου. «Δυστυχώς, βρίσκονταν άνθρωποι εκεί, ήταν ορατοί από το βίντεο του πιλοτηρίου», πρόσθεσε. Πόσοι Ιρακινοί σκοτώθηκαν; Ο στρατός των ΗΠΑ δεν μπορεί να πει. Δεν υπάρχει ακριβής καταμέτρηση των Ιρακινών απωλειών.

Εκατοντάδες βόμβες τύπου Μαρκ 77 βρίσκονταν σε πλοία ανεφοδιασμού ήδη πριν την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Το φορτίο τους έφθασε στο Κουβέιτ τις τελευταίες εβδομάδες πριν την έναρξη των εχθροπραξιών.

Αν και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν απάνθρωπη τη χρήση εμπρηστικών βομβών, το διεθνές νομικό πλαίσιο δεν την απαγορεύει εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ, πάντως, δεν έχουν συμφωνήσει στην απαγόρευση της χρήσης τους εναντίον πολιτικών στόχων.

«Οι εμπρηστικές βόμβες προκαλούν εγκαύματα που πολύ δύσκολα αντιμετωπίζονται», δηλώνει ο Ρόμπερτ Μούζιλ, διευθυντής μιας ιατρικής οργάνωσης. «Μπορείτε να τις ονομάσετε όπως θέλετε. Αλλά είναι ναπάλμ», δηλώνει ο Τζον Πάικ, αναλυτής της GlobalSecurity.org.

Αμερικανοί στρατιωτικοί επισημαίνουν ότι οι νέες βόμβες είναι «λιγότερο επιβλαβείς» από εκείνες της εποχής του Βιετνάμ. Εχουν «σημαντικά μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον», έγραψε ο εκπρόσωπος των πεζοναυτών συνταγματάρχης Μάικλ Ντέιλι, προσθέτοντας ότι «πολλοί αναφέρονται στις βόμβες Μαρκ 77 ως ναπάλμ, λόγω του ότι το αποτέλεσμά τους στο στόχο είναι αξιοσημείωτα παρόμοιο.

«Οι στρατηγοί λατρεύουν τα ναπάλμ», προσθέτει ο συνταγματάρχης, «έχουν μεγάλο ψυχολογικό αποτέλεσμα».

Πηγή: San Diego Union-Tribune, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή