Καμίνι η Ευρώπη

Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2003 16:39
UPD:16:41

A- A A+

Υπό έλεγχο τέθηκαν οι περισσότερες πυρκαγιές στην Πορτογαλία, από τις οποίες καταστράφηκαν περί τα 540.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχασαν την ζωή τους 14 άνθρωποι.

Ο Αντελίνο Σαλβάντο, διευθυντής της αστυνομίας, εκτιμά ότι το 30% των πυρκαγιών είναι έργο εμπρηστών, και έχουν συλληφθεί επτά ύποπτοι.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, συνοδευόμενη από ομάδα εμπειρογνωμόνων, θα μεταβεί αύριο στις περιοχές που επλήγησαν στην Πορτογαλία.

Στην Ισπανία, μία ηλικιωμένη πέθανε σήμερα στην Κόρια, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων του καύσωνα σε τουλάχιστον 14. Από τη μετεωρολογική υπηρεσία έχει ανακοινωθεί ότι για σήμερα και αύριο η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας θα φτάσει ακόμη και τους 42 βαθμούς.

Στην Ιταλία, εξαιτίας ενός αντικυκλώνα οι θερμοκρασίες απο την αρχή του μήνα κυμαίνονται μεταξύ 35 και 40 βαθμών στα κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Χθες το Γκροσέτο στην Τοσκάνη είχε 40, η Ρώμη και η Φλωρεντία 39 και το Μιλάνο 37 βαθμούς Κελσίου. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων τα μέτωπα των πυρκαγιών συνεχώς αυξάνονται. Μόνο στην περιοχή της Τοσκάνης αναφέρθηκαν σήμερα πέντε νέες πυρκαγιές, ενώ βελτιώθηκε η κατάσταση στο νησί Ελβα.

Υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν και στην Σερβία-Μαυροβούνιο, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε περιοχή στις ακτές του Μαυροβουνίου εξαιτίας των πυρκαγιών.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και από την παρατεταμένη ξηρασία στη Σερβία που έχει άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μαριάνοβιτς, διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Σερβία, καθίσταται επιτακτική η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον άλλο μήνα.

Πυρκαγιές μαίνονται και στην Κροατία, όπου από την αρχή Ιουλίου έχουν καεί περίπου 40.000 στρέμματα κυρίως δασικών εκτάσεων. Οι θερμοκρασίες στην Κροατία τον περασμένο μήνα ήταν οι υψηλότερες που είχαν σημειωθεί τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ δεν έχει βρέξει τους δύο τελευταίους μήνες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή