Ο «Εξολοθρευτής» υποψήφιος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας

Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2003 20:54
UPD:20:58

A- A A+

Ο κινηματογραφικός «Εξολοθρευτής» Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας με αντίπαλο τον Δημοκρατικό, Γκρέι Ντέιβις, στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.

Αν και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως ο αυστριακής καταγωγής Ρεπουμπλικανός ηθοποιός, που έγινε πολίτης των ΗΠΑ το 1983, είχε αποφασίσει να μην λάβει μέρος στην κούρσα των εκλογών -κυρίως λόγω αντιρρήσεων που προέβαλε η σύζυγός του Μαρία Σράιβερ, μέλος της οικογένειας Κένεντι- τούς εξέπληξε μιμούμενος το παράδειγμα ενός άλλου ηθοποιού από την Καλιφόρνια, δίχως προηγούμενη εμπειρία στην πολιτική: του Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος εξελέγη δύο φορές κυβερνήτης της πολιτείας και, στην συνέχεια, δύο φορές πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υπόνοια ότι ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ θα επιχειρήσει, με την σειρά του, να χρησιμοποιήσει τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια ως εφαλτήριο για το Λευκό Οίκο είναι στο μυαλό πολλών. Σε εμφάνισή του σε εκπομπή του NBC, ο Σβαρτσενέγκερ έστειλε ένα μήνυμα προς τους πολιτικούς των δύο κομμάτων εξουσίας των ΗΠΑ «κάντε την δουλειά σας, και κάντε την καλά». Ο Σβαρτσενέγκερ δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει την σε βάρος του εκστρατεία από πλευράς Δημοκρατικών: «Ξέρω ότι θα ισχυριστούν ότι δεν έχω εμπειρία, ότι είμαι γυναικάς και άθλιος τύπος, αλλά θα θέσω υποψηφιότητα ως Καλιφορνέζος, για να ενισχύσω την Καλιφόρνια... έχω την ενέργεια, έχω την ευφυΐα και την τεχνογνωσία».

Ο «Αρνι», όπως τον αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης, έχει πολλά ατού για να διεκδικήσει την εκλογή αυτή. «Εχει χρήματα, γνωστό όνομα και τα μέσα ενημέρωσης των λατρεύουν», είπε πρόσφατα καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Η γυναίκα του, Μαρία Σράιβερ, δημοσιογράφος στην τηλεόραση, είναι κόρη του ειρηνιστή Ρόμπερτ Σάρτζεντ Σράιβερ και της Γιούνις Κένεντι, αδελφής του δολοφονημένου πρόεδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Προτεινόμενα για εσάς