Βίον ανθόσπαρτον με μαθηματική ακρίβεια

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2003 16:01
UPD:20:13

A- A A+

Ενας μαθηματικός διατείνεται ότι μπορεί να προβλέπει σχεδόν με πλήρη ακρίβεια ποιά από τα νιόπαντρα ζευγάρια θα χαρούν έναν ευτυχισμένο γάμο και ποιά όχι, χρησιμοποιώντας δύο αλγεβρικούς τύπους.

Ο καθηγητής Τζέιμς Μάρεϊ, του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, βεβαιώνει ότι οι δύο τύποι που επινόησε έχουν ποσοστό επιτυχίας 94%, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Daily Telegraph».

Ο δρ. Μάρεϊ και ένας ψυχολόγος, στη διάρκεια δεκαετούς μελέτης σε δείγμα 700 ζευγαριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολουθούσαν τον τρόπο επικοινωνίας τους στην αρχή του έγγαμου βίου.

Η ικανότητα του ζευγαριού να επικοινωνεί σε θέματα, όπως το σεξ, το μεγάλωμα των παιδιών και η οικονομική διαχείριση, λήφθηκε υπόψη, βάση μιας βαθμολογημένης κλίμακας που έδινε θετικές μονάδες για καλές ενδείξεις όπως το χαμόγελο και χειρονομίες τρυφερότητας και αρνητικές μονάδες για κακές ενδείξεις, όπως η ψυχρότητα και η ειρωνεία.

Οι μονάδες αποτυπώνονταν σε αλγεβρικούς όρους, καθιστώντας τους συντάκτες της μελέτης ικανούς να κάνουν προγνώσεις. Βάσει των συμπερασμάτων, διαμόρφωσαν ένα αλγεβρικό μοντέλο με δύο εξισώσεις, μία για το σύζυγο και μία για τη σύζυγο. Η ίδια εξέταση γινόταν ανά διετία στα ζευγάρια, και το μοντέλο που είχε προβλέψει ποιοί γάμοι θα κατέληγαν σε αποτυχία αποδεικνυόταν με μεγάλη ακρίβεια.

Από την άλλη, υπάρχει και το λεγόμενο θεώρημα της μη πληρότητας, δηλαδή το γεγονός ότι καμιά θεωρία δεν είναι δυνατόν να είναι πλήρης. Η προηγούμενη θέση έχει γενική ισχύ, και συνεπώς απαγορεύει από τον άνθρωπο να γίνει Θεός.

Το μυστικό της μακροημέρευσης ενός ανθόσπαρτου έγγαμου βίου δεν μπορεί να κρύβεται σε μεταβλητές και σταθερές.

Παραμένει ένας άγνωστος «χ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή