Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (08/08/2003) Μέρος 4/5

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2003 21:04
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ ζητώ συγνώμη, δεν μπορούμε να διαβάσουμε αυτή τη στιγμή εφόσον υπάρχει ένσταση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το υπόμνημα κ. Πρόεδρε να διαβάσω. Είναι θέμα ηθικής, αυτή η τακτική που συκοφαντείτε τους πάντες και τα πάντα, να σταματήσει. Δεν μπορεί κ. Πρόεδρε εν μέσω δημοκρατίας να λέγονται αυτά τα πράγματα. Τα αμφισβητούμε όλα. Κύριε Πρόεδρε δεν έχει ανάγκη η πολιτεία να μετέλθει πράξεις οι οποίες είναι έξω από τον Κ.Ποιν.Δ. γι’ αυτό και ασχολούμαι με το θέμα αυτό.

«Βρισκόμενος κάτω από την ενθάρρυνση των αδελφών Ξηρού ένιωθα υποχρεωμένος προς αυτούς και πίστευα ότι όφειλα να τους παρέχω κάποιες ασήμαντες εξυπηρετήσεις που κατά διαστήματα μου ζητούσαν, χωρίς να μου έχουν πει για τις ιδιαίτερες δραστηριότητές τους και ειδικότερα ότι ήταν μέλη της εγκληματικής Οργάνωσης 17Ν›.

Περαιτέρω λέει για την οικογένεια του κ. Ξηρού. Και περαιτέρω κύριοι Δικαστές λέει το εξής: «Με την πάροδο των μηνών αντιλήφθηκα ότι ο Σάββας εμφορείτο από αναρχικές αντιλήψεις και ιδιαίτερα από αντιαμερικανικά αισθήματα. Όταν τον Ιούνιο του ’98 μου αποκάλυψε ο Σάββας ότι θα έβαζε κάποιο εκρηκτικό μηχανισμό σε μια Τράπεζα στην οδό Αχαρνών από τον οποίο θα έσπαζαν απλά και μόνο λίγα τζάμια, δεν αρνήθηκα να είμαι κι εγώ στην παρέα αφού με προσκάλεσε που θα το μηχανισμό αυτό τον οποίο ποτέ δεν είδα. Στην άνω ενέργεια όλως επιπολαίως και λόγω του νεαροτάτου της ηλικίας μου τότε την εξέλαβα περισσότερο σαν παιχνίδι. Τον εκρηκτικό μηχανισμό μετέφερε ο Σάββας Ξηρός?.› και τα λοιπά σχετικά με την πράξη αυτή της έκρηξης.

Κύριοι Δικαστές μετά ταύτα ο κ. Γεωργιάδης πηγαίνει στον Κορυδαλλό, αλλάζει δικηγόρους και εκεί εν τω μεταξύ τότε στον Κορυδαλλό στις 17 Οκτωβρίου έχει εμφανιστεί ο κ. Κουφοντίνας, ο οποίος έχει προδήλως μεριμνήσει και στην ομάδα. Δεν γνωρίζω ποιος ανακάλεσε τον κ. Κουφοντίνα και του είπε «να επιστρέψει στον Κορυδαλλό κινδυνεύει η ομάδα›, δεν ξέρω κύριοι Δικαστές, σκέφτομαι απλά, δεν το γνωρίζω, αλλά σαν λογικός άνθρωπος σκέφτομαι ότι κάποιος πιθανότατα είπε στον κ. Κουφοντίνα «Τρέξε διαλυόμαστε! Δεν θα είναι μόνο ο Σάββας Ξηρός, ή ο Χριστόδουλος Ξηρός και οι υπόλοιποι, θα είναι όλοι. Ο μόνος που θα κρατήσει –αν κρατήσει- θα είναι ο κ. Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Ο μόνος›.

Και τρέχει κ. Πρόεδρε από εκεί που βρισκόταν ο κ. Κουφοντίνας, εγκαταλείπει εκεί την θέση του, παίρνει ένα ΤΑΞΙ και εμφανίστηκε, βέβαια αποβλέποντας στον Κορυδαλλό και πράγματι μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό, όλα αυτά τα οποία ακούμε μέρες και μέρες. Αυτή είναι κύριοι Δικαστές η λογική των πραγμάτων. Ο Εισαγγελέας δεν μπορεί να κάνει λάθος. Τα πράγματα δεν κάνουν λάθος ό,τι και να πούμε αυτή είναι η πραγματικότητα.

Κύριοι Δικαστές ας πάψει η υποκρισία. Πρέπει να απορριφθεί η ένσταση ως νόμου και ουσία αβάσιμη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει κάτι να προσθέσουμε; Η Πολιτική Αγωγή συντάσσεται με τον κ. Εισαγγελέα.

Β. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Γεωργιάδης αλλάζει δικηγόρους αφού έχει πάει στον κ. Ζερβομπεάκο, αφού έχει ανακαλέσει τις προανακριτικές του καταθέσεις και εν συνεχεία μεταβάλλει δικηγόρους. Επομένως ο υπαινιγμός ότι συνδέεται η αλλαγή της στάσης του με την αλλαγή δικηγόρου, παρακαλώ πάρα πολύ να?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κανένας υπαινιγμός.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ευχαριστώ που το διευκρινίζετε κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όποιο δικηγόρο θέλει, να έχει. Δικαίωμά του είναι.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ευχαριστώ κ. Εισαγγελέα ωστόσο συνδέσατε ρητά την αλλαγή της στάσης του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για όνομα του Θεού.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Μισό λεπτό κ. Πρόεδρε. Επομένως θα έπρεπε να γνωρίζουμε ότι πρώτα γίνεται ανάκληση των προανακριτικών απολογιών και στη συνέχεια γίνεται η αλλαγή του δικηγόρου.

Δεύτερον. Επειδή και πάλι ο κ. Εισαγγελέας θεωρεί ότι αυτά τα οποία λέγονται από την πλευρά της Υπεράσπισης προς θεμελίωση υπερασπιστικών δικαιωμάτων, θίγουν τη δημοκρατία και αποτελούν προσβολή για το δημοκρατικό πολίτευμα. Διαβάζω μονάχα απόσπασμα από την εισηγητική έκθεση του Ν. 2408/96 με τις γνωστές τροποποιήσεις στον Κ.Ποιν.Δ. την τροποποίηση του άρθρου 177 και θα ήθελα να ακούσει ο κ. Εισαγγελέας τι λέει ο νομοθέτης, όχι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία. «Σκοπός της τροποποίησης του νέου νόμου είναι να τερματιστεί το απαράδεκτο καθεστώς της παραβίασης των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, στη διάρκεια της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης, που έγκειται κυρίως στην απαγόρευση της επικοινωνίας του με συνήγορο, πριν από την εξέτασή του ως μάρτυρα. Γεγονός που θάλπει κατά κοινή πείρα –λέει ο νομοθέτης- την πρακτική αυθαίρετων προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας›.

Αυτό το λέει ο νομοθέτης κ. Πρόεδρε και κ. Εισαγγελέα και νομίζω ότι η δημοκρατία και η ελευθερία θέλουν αρετή και τόλμη, θέλουν αμφιβολία και αμφισβήτηση. Μονάχα έτσι μπορούμε να εδραιώσουμε πραγματικά την πίστη μας στην ελευθερία και στη δημοκρατία αμφισβητώντας και αμφιβάλλοντας, όχι λοιδορώντας εκείνους οι οποίοι αμφισβητούν και αμφιβάλλουν.

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μια λέξη μόνο για την ουσία. Να αποσαφηνιστεί κ. Πρόεδρε ότι μετά την απολογία του κατηγορούμενου την οποία ανέγνωσε στο Δικαστήριό σας ο κ. Εισαγγελέας, ακολουθεί απολογητικό υπόμνημα από τον ίδιο συνήγορο Υπεράσπισης τότε τον κ. Καραμανώλη ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου το οποίο κατατέθηκε από τον ίδιο τότε και λέει: «Ποτέ δεν είχα δηλώσει ότι δεν θέλω το διορισμό. Αντίθετα, ζήτησα να έρθω σε επαφή με αυτόν και μου το απαγόρευσαν. Ποτέ δεν μου έθεσαν υπόψη μου τα έγγραφα της δικογραφίας όπως αναληθώς αναγράφεται στην προανακριτική μου κατάθεση›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν τα διαβάσουμε θα τα δούμε όλα.

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρει στη σελ. 25 αν έχετε τη δυνατότητα κ. Πρόεδρε του απολογητικού υπομνήματος το οποίο κατατέθηκε ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου, λέει αυτά τα οποία αναφέρει, ανακαλεί και αρνείται ουσιαστικά τις προανακριτικές και την προηγούμενη ανακριτική του ενώπιον της κας Μπούρη.

Να μου επιτρέψετε κ. Πρόεδρε να εκφράσω το παράπονό μου, διότι δεν άκουσα απολύτως κανένα νομικό επιχείρημα από την εισαγγελική Έδρα, στις αιτιάσεις της Υπερασπίσεως οι οποίες αφορούν τα εξής: εάν και κατά πόσο παραβιάστηκε η διάταξη του άρθρου 241 της Ποινικής Δικονομίας με την παρουσία αστυνομικών και αν στη συγκεκριμένη περίπτωση η παράσταση, η παρουσία των αστυνομικών έτσι όπως παραστάθηκαν, εμπόδισαν ή εμποδίζουν εν τις πράγμασι τον κατηγορούμενο να εκφράσει ελεύθερα τη βούλησή του κι αν έχουμε εδώ σαφή παραβίαση και αν έχουμε -αυτό το οποίο είπε η Υπεράσπιση- εξαιρετικές συνθήκες, τέτοιες που να δικαιολογούν. Επ’ αυτού δυστυχώς δεν ακούσαμε απολύτως καμία λέξη, κανένα επιχείρημα από την πλευρά της εισαγγελικής Έδρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε για 5 λεπτά.

ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Το Δικαστήριο απορρίπτει την ένσταση με όλα της τα σκέλη, με τις νομικές σκέψεις που έχουμε παραθέσει σε προηγούμενες αποφάσεις και τα πραγματικά τα οποία θα εκθέσουμε λεπτομερώς στην απόφασή μας.

Επίσης απορρίπτει το αίτημα κλήτευσης του κ. Ραχιώτη για την υπεράσπιση του κ. Γιωτόπουλου, δεν θεωρεί ότι είναι αναγκαία η κλήτευση.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα ήθελα να πω κάτι πριν τα διαβάσετε. Εσείς ευλόγως ζητάτε απαντήσεις από εμένα, είναι λογικότατο αυτό το πράγμα. Αλλά κι εγώ έχω διάφορα ερωτήματα και δεν ξέρω ποιος θα μου τα απαντήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας είπα ακούτε και τη φωνή της μητέρας σας. Σας το είπα από την αρχή.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δυστυχώς η μητέρα μου δεν μπορεί να μου απαντήσει σε τίποτα από αυτά που εγώ ρωτάω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ακούτε και τις φωνές και άλλων. Να ακούτε και τη φωνή του κ. Εισαγγελέα που σας έχει κάνει ορισμένες παραινέσεις. Δεν ακούτε κανέναν. Ακούτε ό,τι θέλετε. Έχετε δικαίωμα όποια θέση θέλετε να την παίρνετε και την αλλάζετε μετά από λίγο και να την ξαναλλάζετε! Αυτό είναι δικαίωμά σας. Όπως είναι και δικαίωμα του Δικαστηρίου μετά, να τα εκτιμήσει αυτά. Δεν σημαίνει ότι τα είπατε εκεί -και αν τα είπατε και όπως τα είπατε- ότι αυτά είναι θέσφτο. Αυτό είναι άλλο θέμα. Είναι θέμα αξιολόγησης, αυτά είναι όλα ανοιχτά. Μην νομίζετε ότι τελειώσαμε εδώ πέρα όλοι, τα διαβάζουμε και τα γράφουμε στην απόφαση.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Οι ανακλήσεις και τα όσα άλλαξα κλπ., είναι συνέπειες αυτών που έγιναν στην αρχή. Αν γράφονταν από την αρχή αυτά που εγώ είπα, τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή ξέρουμε κι εμείς ένας που είναι λοκατζής δεν πάει εκεί πέρα και με το πρώτο που του λένε πάει τελείωσε!

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τι λέτε κ. Πρόεδρε; Δηλαδή τι θα τους έκανα; Θα τους έδερνα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει δικηγόρο και μπροστά στη μητέρα του λέει αυτά τα πράγματα και γίνεται και υπόμνημα που σημαίνει ότι συνεννοήθηκε με το συνήγορο δεν τα έγραψε από το μυαλό του. Όλα αυτά εμείς τα εκτιμήσαμε. Μην νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Κάτι καταλαβαίνουμε κι εμείς! Εμείς κοιτάμε καμιά σκάλα να ρίξουμε να κατέβει κανένας.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε εγώ έχω να σας πω μόνο το εξής: αν έχω αποστεί έστω και τόσο από την αλήθεια, να μην προλάβω να κατέβω από αυτό το βήμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μακάρι να είναι έτσι και εγώ θα το εκτιμήσω αυτό που λέτε. Μην νομίζετε ότι ό,τι λένε εδώ οι καταθέσεις ότι είναι και θέσφατα. Κι εγώ δεν μπορώ να τα δεχτώ αυτά έτσι. Τότε τι κάνουμε δηλαδή; Τότε να μην γίνει η διαδικασία, πάρε κύριε τις καταθέσεις και τελειώνουμε. Αλλά, να μην τα συνεκτιμήσουμε καθόλου υπό τις συνθήκες που λέτει εσείς, δεν το βλέπω. Θα τα δούμε όμως. Δεν είναι όλα έτσι όπως τα νομίζετε εσείς. Αλλά δεν δώσατε εξηγήσεις σε σοβαρά θέματα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε πριν τεθεί θέμα ανάγνωσης ήθελα να ρωτήσω δυο πράγματα τον κ. κατηγορούμενο.

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν διατυπώθηκε η ερώτηση με τρόπο που να αντιληφθεί ο κατηγορούμενος τι ακριβώς εννοείτε, θα ήθελα να αναφέρετε ποιο από τα λεγόμενα της μητέρας του ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός ξέρει. Εμένα αυτή την εντύπωση μου έδωσε.

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να διατυπωθεί μια ερώτηση όμως την οποία να δύναται να απαντήσει ο κατηγορούμενος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να πω τη δική μου άποψη. Ήσουν στην φυλακή και δεν έβλεπες και το επικαλούμαι γιατί η μητέρα σου το κατέθεσε σε ερώτηση.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν έβλεπα. Τους πρώτους μήνες ούτε εφημερίδες μπορούσα να διαβάσω ούτε έβλεπα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ότι είχε βγει και διαμαρτύρετο στις Αρχές γιατί σε έβαλαν μαζί με τους αδελφούς Ξηρού που σου άλλαξαν το μυαλό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το καταλάβατε;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η μητέρα σου το είχε πει στην τηλεόραση και κατήγγειλε τις Αρχές ότι «κοιτάξτε τι κάνουν στο παιδί μου, το έβαλαν μαζί και του άλλαξαν τα μυαλά›.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κατ’ αρχήν για τη μητέρα μου ήταν πολύ μεγάλη η συναισθηματική πίεση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής. ¶κουσα όλα αυτά που έλεγες, αλλά έχω την απολογία σου στην ανακρίτρια και ουσιαστικά το μόνο πράγμα που αποδέχεσαι είναι η συμμετοχή στην έκρηξη εκείνη. Όλα τα άλλα, λες τα ίδια πράγματα που λες και τώρα, δηλαδή ότι «Στη Δαμάρεως ουδέποτε υπέγραψα μισθωτήριο, ουδέποτε είδα μισθωτήριο και ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα να μισθώσω αυτό για λογαριασμό της Οργάνωσης, ποτέ δεν πήγα στην Πάτμου, δεν έλαβα μέρος στη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας›. Όλα αυτά τα είπες υπό το κράτος απειλών; Αυτά σε απειλούσαν να καταθέσεις;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το έχει ο κ. Πρόεδρος πάρα πολλές φορές. Η αλήθεια δεν είναι άσπρη ή μαύρη. Βρίσκετε κάποιες συγκεκριμένες φράσεις, το σύνολο της κατάθεσης είναι επιβαρυντικό ή δεν είναι;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όχι. Είναι μόνο για το θέμα της έκρηξης.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είναι λίγο; Μια έκρηξη που δεν έχω κάνει;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όλα τα άλλα λένε: «Είναι παιδικοί μου φίλοι, γι’ αυτό και ήμουν μαζί τους, δεν νοίκιασα για λογαριασμό της Οργάνωσης τίποτε, την οποία Οργάνωση δεν τη γνώριζα, ποτέ δεν πήγα στην Πάτμου, δεν έχω λάβει μέρος σε ληστεία› και αποδέχεσαι μονάχα το γεγονός της έκρηξης. Δηλαδή όλη αυτή η ιστορία, αυτή η συνοδεία με τους ένοπλους ήταν για να σε βάλουν να πεις ότι ήσουν στην έκρηξη;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σας είπα ότι το γεγονός με τους ένοπλους είναι ένα γεγονός που δεν ήταν τόσο καταλυτικό. Σας είπα ότι ο φόβος μου ήταν άλλος. Ο κ. Εισαγγελέας μπορεί να μην είχε σκοπό να κάνει τίποτα από αυτά που είπε, μπορεί να ήθελε απλώς να με τρομάξει λίγο για να πω ό,τι ξέρω. Αυτό το μοναδικό γεγονός όμως που δεν μπορεί να αμφισβητεί με τίποτα, γιατί εγώ δεν μπορώ να ξέρω τι ήθελε και τι δεν ήθελε να κάνει ο κ. Εισαγγελέας, είναι ότι δεν έγραψαν αυτά που εγώ είπα. Δεν τα έγραψαν. Πάτησαν πάνω σε αυτά και έγραψαν άλλα. Αυτό μπορεί να έγινε επειδή ίσως δεν με πίστεψαν, επειδή ίσως πίστευαν ότι τους έκρυβα κάτι και ήθελαν να με στείλουν στο Δικαστήριο για να διερευνηθεί περαιτέρω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ποια ήταν η αλήθεια δηλαδή; Τα έχεις πει εδώ. Τα αρνείσαι.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αν διαβάσετε την εξέτασή μου ως κατηγορούμενος, είναι πιο συμπυκνωμένα και πιο μαζεμένα τα πράγματα και μιλάει μόνο για τις κατηγορίες που μου αποδίδονται σε εμένα. Στην εξέτασή μου ως μάρτυρας και θέλω να τη διαβάσετε επειδή δεν έχω άλλο τρόπο να σας το πω?

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Οι δικηγόροι σου μας απαγόρευσαν με τη στάση τους να τη διαβάσουμε.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το ξέρω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αν είχαν υποβάλλει αίτημα οι ίδιοι να αναγνωστεί, εμείς πάλι θα τη διαβάζαμε, δεν υπήρχε ακυρότητα.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα την επικαλεστούν οι δικηγόροι μου και θα καταλάβετε για τι πράγμα μιλάω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κανείς δεν μπορεί να την επικαλεστεί πια. Εσείς κλείσατε αυτό το δρόμο. Τη βάλατε σ’ ένα κουτί και λέτε «Αυτή δεν την αγγίζετε› με δική σας πρωτοβουλία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Απαράδεκτο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ δεν θα ήθελα να ρωτήσω κάτι, δεν ξέρω αν έχει κάποιος άλλος. Απλώς να προτείνουμε αν θα αναγνωστούν ή όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην αρχή που ξεκινήσατε την απολογία σας σημείωσα ότι είπατε μεταξύ των άλλων «Θα μπορούσα να πω ότι με απείλησαν να μην μιλήσω›.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το κατάλαβα. Θα ήταν ψέμα αν το λέγατε ή «Με απείλησαν να μην μιλήσω και εγώ το τηρώ›;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα ήταν ψέμα σαφώς αν το έλεγα. Αλλά το είπα, γιατί εφόσον είχε διατυπωθεί αυτός ο ισχυρισμός, εγώ θα μπορούσα να τον χρησιμοποιήσω. Αλλά δεν θα το κάνω, γιατί σέβομαι τον εαυτό μου πρώτα από όλα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε μετά το στρατό πήγατε να κάνετε μια δουλειά δική σας συναφή με του πατέρα σας και ήταν σ’ ένα άλλο χώρο εργασίας, στη Θεσσαλονίκη, διαφορετικός από εκείνον του πατέρα σας. Κάνατε δικές σας δουλειές δηλαδή.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι. Ήταν στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης και το εργαστήριο του πατέρα μου ήταν στην Καλαμαριά. Είναι περιοχές διπλανές η μία με την άλλη, ανήκουν στον ίδιο Δήμο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα παραστατικά που κόβονταν για τις εργασίες που έφερναν σε εσάς σε τίνος την επωνυμία ή το όνομα εκδίδονταν; Το δελτίο αποστολής, το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Από το εργαστήριο του πατέρα μου το οποίο ήταν στης μητέρας μου το όνομα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι σε εκείνο δηλαδή της περιοχής Φοίνικα.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι. Εκείνο ήταν αυθαίρετο κτίσμα το οποίος κάποιος είχε κάνει ως βαφείο και επειδή αδυνατούσε να το δουλέψει, το νοίκιαζε. Εγώ δεν μπορούσα αμέσως να πάω να ανοίξω κι έχω ένα πρόσθετο έξοδο χωρίς να ξέρω τι δουλειά θα έχω.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το είχατε νοικιασμένο;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν θυμάμαι αν είχε νοικιαστήριο.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν είχε νοικιαστήριο ήταν αυθαίρετο το κτίσμα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς.

Στο στρατό πότε πήγατε και που υπηρετήσατε; Σε ποιες θέσεις της Ελλάδας εννοώ, όχι σε ποιες μονάδες, σε ποιες τοποθεσίες. Από πότε μέχρι πότε και που, όσες θυμάστε.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Παρουσιάστηκα αρχές Αυγούστου του ’95 στο Μεγάλο Πεύκο. Από το Μεγάλο Πεύκο πήρα μετάθεση για τη Δ’ μοίρα καταδρομών.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Που είναι αυτή;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Στη Ρεντίνα της Χαλκιδικής στο δρόμο για την Καβάλα. Αλλά πριν πάω στη μοίρα μου, όλες οι σειρές των καταδρομών πριν πάνε στη μοίρα τους για δυο μέρες περνούν ένα σχολείο εκπαίδευσης. Το σχολείο εκπαίδευσης αυτό το πέρασα στη μονάδα καταδρομών που υπάρχει στη Νάουσα. Έχω υπηρετήσει και παραμεθόριο με αποσπάσεις στην Καστοριά, μετά το Νεστόριο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε απολυθήκατε;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τον Ιανουάριο του ‘97.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το απολυτήριο, το φύλλο πορείας από πού το πήρατε;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Από τη Ρεντίνα. Από τη Δ μοίρα καταδρομών.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ακόμη ότι το ’99 πήγατε στην Ικαρία.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιους;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Με το Βασίλη Ξηρό, το Νίκο Ξηρό και κοινούς μας φίλους.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν σας συλλάβουν, ή πριν σας προσάγουν στη Θεσσαλονίκη, είχατε πάει –είπατε- στη Σκιάθο για να κλείσετε μια δουλειά;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δουλέψατε εκεί;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Επειδή με το σχήμα με το οποίο έπαιζα, επειδή ως συνήθως τα μουσικά σχήματα το καλοκαίρι κλείνουν τα μαγαζιά στις πόλεις σταματούν να παίζουν. Εμείς προσπαθούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτό τον καιρό που σταματούσαμε και πήγα στο Σκιάθο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πήγατε λοιπόν;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είχα από ό,τι θυμάμαι γύρω στις 15 – 16 εμφανίσεις κλεισμένες όχι μόνο στη Σκιάθο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις πραγματοποιήσατε;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι βέβαια.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Που τις είχατε κλείσει;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Από τη Σκιάθο είχα μιλήσει με μαγαζάτορες, οι περισσότεροι μου είχαν πει ότι «Θα σου απαντήσουμε αύριο ή μεθαύριο γιατί πρέπει να πάρουμε άδεια από το Δήμο›. Δεν πρόλαβαν να μου απαντήσουν γιατί μόλις γύρισα συλλήφθηκα. Αλλά υπήρχαν κλεισμένες εμφανίσεις στην Πάρο, στην Αντίπαρο, στη Νάξο και στην Οίο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ που απολογηθήκατε δεν κατάλαβα καλά αναφορικά με το πρώτο υπόμνημα το απολογητικό. Είπατε κάτι ότι δεν προλάβατε να το διαβάσετε ή το πρώτο ή το δεύτερο;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το δεύτερο. Όχι δεν πρόλαβα, δεν ήταν δυνατό να το διαβάσω.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο το διαβάσατε;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ούτε το πρώτο. Γιατί μια φορά είδα το δικηγόρο μου για 10 λεπτά και η επόμενη φορά που τον ξαναείδα ήταν όταν πλέον ήμασταν στην ανακρίτρια.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα καλά ότι είπατε εδώ για το πρώτο ότι δεν το διαβάσατε καθόλου και ο δικηγόρος τα έγραψε, προφανώς νομίζοντας ότι έτσι εξυπηρετείται η υπόθεσή σας;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο δικηγόρος μου αυτό που έκανε σε πρώτη φάση, την πρώτη φορά που απολογήθηκα εγώ στην ανακρίτρια, είχα μιλήσει μαζί του για 10 λεπτά και ο διάλογος ήταν ακριβώς αυτός που σας είπα. «Διονύση, έχω διαβάσει τις προανακριτικές σου και εγώ συμπεραίνω ότι δεν ήσουν μέλος και ότι με τη ληστεία αυτή δεν έχεις καμιά σχέση. Είναι έτσι;› «Έτσι είναι›. «Την έκρηξη όμως πρέπει να την παραδεχτούμε. Είναι έτσι;› «Έτσι είναι›.

Πήγαμε στην ανακρίτρια και εκεί πρόσθεσε και τον ισχυρισμό ότι εγώ απειλήθηκα από το Σάββα Ξηρό, επειδή έτσι θεώρησε. Έπρεπε να επιλέξει κάτι και μαζί μου δεν μπορούσε να μιλήσει εκτενώς. Αν είχε μιλήσει, προφανώς δεν θα επέλεγε αυτά που έκανε, δηλαδή ο άνθρωπος έπρεπε κάτι να κάνει. Εγώ έπρεπε να απολογηθώ.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή εσείς αυτά που έγραφε για την Τράπεζα τον Ιούνιο του ’98 -στο υπόμνημα μιλάω που γράφτηκε από το δικηγόρο- «Ο Σάββας σας είπε ότι θα έβαζε κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό σε μια Τράπεζα στην Αχαρνών και δεν αρνήθηκα να είμαι κι εγώ στην παρέα?›. Αυτά δεν σας τα είχε πει ο δικηγόρος ότι είναι γραμμένα στο υπόμνημα;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο δικηγόρος αναφέρθηκε στις προανακριτικές μου και αυτά τα πράγματα τα άντλησε από τις προανακριτικές μου τις οποίες είχε διαβάσει. Εγώ δεν είχα εκτενή συζήτηση με το δικηγόρο μου όσον αφορά το τι κατέθεσα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν ξέρατε ότι περιλαμβάνεται αυτό το τμήμα μέσα στο απολογητικό υπόμνημα;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι. Εγώ δεν είχα διαβάσει το απολογητικό μου υπόμνημα και δεν ήξερα τι ακριβώς γράφει μέσα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρατε.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ήξερα από τον ελάχιστο διάλογο που είχα με το δικηγόρο μου ότι δεν θα παραδεχτώ τη ληστεία την οποία δεν παραδέχομαι ούτε στις προανακριτικές μου, ότι δεν θα παραδεχτώ ότι ήμουν μέλος γιατί δεν ήμουν μέλος, αλλά δυστυχώς την έκρηξη έπρεπε να την παραδεχτώ γιατί ήταν μέσα στις προανακριτικές.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε γιατί σε ερώτηση του Εφέτη ανακριτή?

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τη δεύτερη φορά λέτε τώρα;

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για 17/10 για τη δεύτερη φορά. Γιατί σε σχετική ερώτηση «Πως εξηγείτε ότι στην ανακρίτρια παρουσία και των δυο δικηγόρων σας δεχτήκατε τη συμμετοχή σας στην πράξη της εκρήξεως στην Τράπεζα Πίστεως;› απαντάτε το εξής: «Οδηγήθηκα από 5 πάνοπλους με κουκούλες, δεν θέλησα να ανακαλέσω τίποτα από όσα είχα καταθέσει στην Αστυνομία, αφού θα επέστρεφα στη ΓΑΔΑ και δεν ήξερα τι θα επακολουθήσει. Για τον ίδιο λόγο παρέσυρα και το δικηγόρο μου και την πράξη αυτή την περιέλαβε στο απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια›. Εδώ μας είπατε ότι δεν ξέρατε, δεν προλάβατε, δεν διαβάσατε, μόνος του είδε τις απολογίες και τα έγραψε.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέτε ότι για τον λόγο ότι δεν θέλετε να ανακαλέσετε επειδή θα πηγαίνατε πίσω, είναι γραμμένο σε απάντηση από τον ανακριτή πια, «για τον ίδιο λόγο παρέσυρα και το δικηγόρο μου και την πράξη αυτή την περιέλαβε στο απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια›.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι. Πως παρέσυρα το δικηγόρο μου;

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι λόγια που γράφει ο ανακριτής.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ξέρω τι γράφει.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η προφορική σας απάντηση έτσι είναι γραμμένη. Αυτό ήθελα να καταλάβω: από τη μια μεριά μας είπατε ότι δεν ξέρετε, δεν προλάβατε, δεν συνεννοηθήκατε και προφανώς αυτή την προανακριτική απολογία πήρε και εδώ λέτε ότι τον παρασύρατε εσείς να το περιλάβει.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Από τη στιγμή που δεν μπόρεσα να τον ενημερώσω ότι αυτό το κείμενο της προανακριτικής μου είναι αναληθές και όταν με ρώτησε του είπα ναι, γιατί δεν μπορούσα να του πω τίποτα διαφορετικό εκείνη τη στιγμή, άρα τον παρέσυρα. Αυτό είναι, δεν είναι κάτι άλλο. Παρασύρθηκε ο δικηγόρος μου, εφόσον εγώ δεν του είπα?

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέει «παρασύρθηκε ο δικηγόρος και το έγραψε?›

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι από μόνος του, αλίμονο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει «Εγώ για τον ίδιο λόγο παρέσυρα και την πράξη αυτή την περιέλαβε στο απολογητικό μου υπόμνημα›.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τον παρέσυρα με αυτή την ελάχιστη συνομιλία που είχαμε με αυτά που του είπα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω ακόμη κάτι. Ερωτηθήκατε σχετικά με το ψευδώνυμο. Τελικά ελέχθη το ψευδώνυμό σας από κάποιον σε κάποιον; Ακούσατε εσείς ψευδώνυμα; Μιλώ για τη συνάντηση στην καφετέρια.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν χρησιμοποίησα ποτέ ψευδώνυμο, κανένας δεν μου έδωσε ποτέ κανένα ψευδώνυμο. Αυτό είναι μια παρερμηνεία του γεγονότος της καφετέριας. Σας είπα ότι έχω βρεθεί σε μια καφετέρια εγώ, ο Βασίλης και ο Σάββας και ότι εκεί πέρασε κάποιος που μάλλον ήταν ο Κουφοντίνας και «Καλημέρα› «Πάμε – πάμε›. Αυτό το είχα πει και στους αστυνομικούς.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δεύτερο υπόμνημα όμως που είναι κι αυτό στον Εφέτη ανακριτή 22/10 εκεί μιλάτε πάλι για το ψευδώνυμο. «Μετά από΄3 έως 4 μήνες αφού είχα έρθει στην Αθήνα βρεθήκαμε με το Σάββα και Βασίλη Ξηρό σε μια καφετέρια στο τέρμα Πατησίων όπου συναντήσαμε κάποιον άγνωστο για εμένα άνδρα, τον οποίο ο Σάββας με συνέστησε με το όνομα Αλέξης. Ενώ ο άλλος μου συστήθηκε ως Λουκάς. Το άγνωστο άνδρα δεν τον είχα ξαναδεί, ξαφνιάστηκα όταν άκουσα το Σάββα να με συστήνει ως Αλέξη. Δεν μίλησα από αμηχανία και αμέσως ο Σάββας αποχώρησε›. Το λέτε στο υπόμνημα αυτό τον Οκτώβριο.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέω αν το λέτε αλλού.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Καταλαβαίνω πολύ καλά τι λέτε. Αυτή ακριβώς η παράγραφος αποδεικνύει τα όσα λέω, ότι εγώ δεν είχα λάβει γνώση του υπομνήματος. Γιατί στις ερωταπαντήσεις που μου κάνει ο κ. Μπίρμπος λέω καθαρά ότι το ψευδώνυμο Αλέξης εγώ το άκουσα πρώτη φορά στην Ασφάλεια και στο ίδιο υπόμνημα που κατατέθηκε την ίδια μέρα λέει άλλα πράγματα. Εγώ δεν είχα διαβάσει το υπόμνημα. Ήρθα προ τετελεσμένου γεγονότος και είναι και ενδεικτικό του πανικού μου εκείνη την ώρα αυτό το πράγμα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στον ανακριτή;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι. Γιατί ξαφνικά βλέπω ένα υπόμνημα το οποίο δεν συμφωνώ και το βλέπω για πρώτη φορά εκείνη τη στιγμή.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο το LADA που είπατε μια φορά προς εξυπηρέτηση που το πήρατε από κάπου στο Παγκράτι, το πήγατε που;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Στο εργαστήριο της Αιγιαλείας.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια φορά έγινε αυτό;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μια φορά.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού είναι να αναγνωστεί η απολογία να σας πω ότι στην απολογία 17/7 λέτε κάτι διαφορετικό: το μετακινούσατε και στη θέση του πήγαινε ένα Βαν. Κάνω λάθος;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι έτσι γράφει.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο αλήθεια είναι από τα δύο;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το ότι το πήρα μια φορά. Σας είπα ότι εξ αρχής στην Αστυνομία εγώ είπα κάποια γεγονότα τα οποία είχαν γίνει. Κάποιος, δεν ξέρω γιατί και ποιος, θεώρησε σκόπιμο και καλό αυτά να παρερμηνευτούν.

Είναι λογικότατο, το έχετε πει πολλές φορές, κανένας δεν υποστηρίζει κάτι με ένα καραμπινάτο ψέμα και κανένας δεν πάει να αμφισβητήσει μια αυταπόδεικτη αλήθεια. Έχουν γίνει παρερμηνείες εκεί. Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Σας είπα ότι προφανώς να μην είχαν σκοπό να κάνουν τίποτα περαιτέρω από το να με στείλουν στο Δικαστήριο για να εξετάσετε τελικά αν είμαι ή δεν είμαι, ή δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είμαι.

Το γεγονός το εξέτασα από την πρώτη στιγμή, ότι εγώ πήρα μια φορά το αυτοκίνητο και σας είπα γιατί τελικά το θυμήθηκα το γεγονός. Γιατί υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα το θυμόμουν, δεν ήταν κάτι να θυμάμαι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν σας ρωτήσω αν στα υπομνήματα λέτε ότι το μετακινήσατε δυο φορές, πάλι θα μου πείτε ότι κι αυτό δεν το είδατε. Έτσι δεν είναι;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Σας ρώτησε ο κ. Πρόεδρος αλλά δεν δώσατε απάντηση για τα αποτυπώματά σας και θα μ’ ενδιέφερε τι εξήγηση δίνετε για το αποτύπωμα που βρέθηκε στο έγγραφο RAM.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είπα ότι τρία χρόνια σχεδόν που ήμουν στην Αθήνα από το σπίτι?

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Για το RAM ειδικώς θέλω να μου πείτε μόνο.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όταν ήρθαν τα πειστήρια εδώ πέρα και το είδα σας είπα ότι δε μπορώ να θυμηθώ κάπου συγκεκριμένα να το έχω δει ή να το έχω πιάσει. Αλλά σας έχω πει ότι τα χέρια μου έμπαιναν μέχρι και στις τσέπες του Σάββα Ξηρού. Αν το έπιασα μαζί με άλλα χαρτιά, δεν μπορώ να θυμηθώ, δεν είναι από κάτι που έκανα εγώ.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ποιοι αγοράσατε κάτι για την Οργάνωσης

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Για την Οργάνωση δεν αγόρασα ποτέ τίποτα, ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν αγόρασα ποτέ, αγόρασα κάποια πράγματα για το εργαστήριο του Σάββα Ξηρού.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο Βασίλης απολογούμενος λέει ότι σας είχαν αναθέσει βοηθητικές εργασίες, μεταξύ των άλλων και για αγορές αναλωσίμων υλικών και αναζήτηση νέων σπιτιών. Τι έχετε να πείτε γι αυτό;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είπα πριν ότι ο Βασίλης Ξηρός είναι ένας άνθρωπος που μπερδεύει τους δυο κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης και ζει εκεί πέρα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά φέρεται να καταθέτει με φοβερή ακρίβεια τα γεγονότα όσον αφορά ημερομηνία και τα πάντα και αρχίζουν οι αντιφάσεις του μόνο όταν αρχίζει να αναφέρεται σε μένα. Αυτό νομίζω ότι είναι μία ένδειξη ότι με κάποιον τρόπο πιέστηκε να πει, δεν ξέρω?

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν ήξερε τι έλεγε δηλαδή για σας όταν τα έλεγα αυτά τα πράγματα;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι, φαντάζομαι ότι ήξερε τι έλεγε αλλά τον πίεζαν να πει άλλα και παρερμήνευσαν αυτά που είπε.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Παρερμήνευσαν; Λέει αυτός και οι άλλοι γράφουν.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εννοώ διαστρέβλωσαν, τα έγραψαν αλλιώς. Αν κρίνω απ’ αυτά που συνέβησαν σε μένα δηλαδή.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Όλα αυτά απορρίπτονται που έχετε πει με αποφάσεις, όλα αυτά έχετε απορριφθεί και το ακούτε συνέχεια. Επτά αποφάσεις έχουν βγει, όλα αυτά δεν είναι δεκτά στη διαδικασία, εσείς επιμένετε. Αναφέρεται επίσης και στον τρόπο μυήσεώς σας που έγινε σιγά-σιγά. Και σ’ αυτό δεν ήξερε όταν έλεγε ότι γινόταν η μύηση σιγά-σιγά;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι από προηγούμενες καταθέσεις γνώριζε το όνομά μου η αντιτρομοκρατική κι όταν εξέταζαν τον Βασίλη και έφτασε η συζήτηση σε μένα τους είπε τα πραγματικά περιστατικά. Τους είπε ότι ίσως να νοίκιασα το σπίτι, δηλαδή που πήγα την ταυτότητα?..

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εγώ σας ρώτησα μόνο για το σπίτι, είπε ότι η μύησή σας έγινε σιγά-σιγά.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν υπάρχει τρόπος μυήσεως.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα τα ίδια πράγματα περίπου λέτε κι εσείς για τη μύηση. Όταν ζητούσατε δουλειά σας έλεγαν για εχεμύθεια, λέτε. «Μιλούσαν πολιτικά σιγά-σιγά›, τα ίδια πράγματα λέτε κι εσείς. Δεν είπε λοιπόν ο Βασίλης κάτι το οποίο ήταν ξεκάρφωτο. Είπε αυτά που είπατε κι εσείς, αμέσως μετά.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πριν από μένα.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Πριν, μετά δε θυμάμαι?Μάλλον την ίδια μέρα είναι, 17 του μηνός και τα δύο.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η εξέτασή του ως κατηγορουμένου.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εσείς το πήγατε εκεί, εμένα δε μ’ ενδιέφερε πότε το έδωσε, εγώ σας είπα ότι εκείνος λέει ότι μυηθήκατε σιγά-σιγά κι εσείς απολογούμενος λέτε ότι περίπου δεν ξέρει τι λέει ή ξεχνάει και λέει άλλα πράγματα. Το ίδιο πράγμα έχετε πει.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν είπα αυτό το πράγμα.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Το ίδιο πράγμα λέγατε κι εσείς, ότι σας μιλούσαν πολιτικά και σιγά-σιγά χωρίς να το καταλάβετε αρχίσατε να εκπαιδεύεστε. Αυτά είπατε εσείς. ¶ρα λοιπόν, σε τι λέει λάθος ο Βασίλης;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο Βασίλης Ξηρός βρίσκεται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης από τις 15 του μηνός, εγώ συλλαμβάνομαι στις 16 το μεσημέρι και στον ανακριτή πηγαίνουμε μαζί. Επίσης θα σας πω ότι η εξέτασή του ως κατηγορουμένου που επικαλείστε είναι καρμπόν με την εξέτασή του ως μάρτυρα. Εγώ έχω μόνο την εξέτασή του ως μάρτυρα και ξέρω αυτά τα πράγματα που μου λέτε, έχω διαβάσει τα ίδια πράγματα με αυτά που μου λέτε.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε κι εσείς τα ίδια, αυτό σας λέω.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εγώ δεν είπα αυτά τα πράγματα.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Περιληπτικώς σας τα διάβασα. Τα γράφουν οι καταθέσεις σας.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έχουν γραφτεί στις καταθέσεις μου, όχι τα έχω πει.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Στο ίδιο στυλ κι εσείς, άλλοι τα είπαν για σας. Για να δούμε λοιπόν, τη «δεντρολιβανιά› την έβγαλαν οι αστυνομικοί απ’ το κεφάλι τους;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μάλλον, ή δεν ξέρω από πού αλλού μπορεί να το ήξεραν.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εσείς το λέτε μόνο. Λέτε ότι εσείς και ο Βασίλης όταν βλέπατε την Αλίσια τη λέγατε «δεντρολιβανιά› και δεν το ήξερε κανένας. Το έβγαλε η αστυνομία;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν έχω πει τέτοια πράγματα εγώ.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Γραμμένο είναι και σας λέω εγώ πού το ήξεραν το «δεντρολιβανιά› και γιατί να ασχοληθούν με το «δεντρολιβανιά›; Ήταν τόσο σημαντικό πράγμα να ασχοληθούν; Ή και με εσάς δηλαδή ειδικώς να ασχοληθούν γιατί; Εσείς ουσιαστικά δεν είχατε κάνει τίποτα, οι άλλοι είχαν προηγηθεί, πέντε άνθρωποι πριν από σας και τα είχαν πει όλα.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ποιοι είναι οι πέντε άνθρωποι; Ο Σάββας και ο αδερφός του Βασίλης.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Χριστόδουλος, Βασίλης, Σάββας?

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο Χριστόδουλος φέρεται να καταθέτει την ίδια ώρα με εμένα.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Τρεις κι εσείς ο τέταρτος. Λοιπόν, τι να ασχοληθούν με εσάς; Νομίζετε ότι κάνατε κάτι σπουδαιό δηλαδή για να ασχοληθούν ιδιαίτερα με εσάς, για να κάνουν όλα αυτά τα κόλπα; Να πείτε τι; Αφού η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν έχετε κάνει σπουδαία πράγματα, γιατί να ασχοληθούν μαζί σας; Τα ήξεραν όλα.

Τους έχετε πει επίσης για «καλάθια›, μόνο εσείς, για «στυλό›, για «ραπτομηχανές›, τις τράπεζες για «μουσεία›, για «πλακάκια› τις πινακίδες αυτοκινήτων, συναντήσεις «πάμε για καφέ›, αυτά τα έβγαλαν μόνοι τους;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ίσως να τα ήξεραν από αλλού και να μου τα έβαλαν εμένα, δε μπορώ εγώ να ξέρω.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εσείς μόνο τα λέτε.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ακόμα χειρότερα το ότι τα λέω εγώ, δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εδώ έχω προανακριτικές καταθέσεις στις οποίες τα έχουν πει χαρτί και καλαμάρι και θα ασχοληθούν με εσάς, τον τελευταίο τροχό της αμάξης, να σας ασκήσουν βία, να σας υφαρπάσσουν τις καταθέσεις και τις ομολογίες σας και εξακολουθείτε να υποστηρίζετε τα ίδια πράγματα. Καταλαβαίνετε τι εννοώ: Έχετε εμπλακεί κι εσείς στο ίδιο γρανάζι της μηχανής και παλεύετε αυτή τη στιγμή με μηδαμινές πράξεις να αποδείξετε ότι η προανάκριση είναι λάθος γιατί έτσι βολεύει μερικούς. Και το υποστηρίζετε και εσείς. Αυτό το λέω μόνο για την ηλικία σας, για την οποία έχω και αγωνία.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έχω να σας πω το εξής: Ότι στη σειρά ήμουν τρίτος που συνελήφθη και βλέποντας εγώ τώρα τις ημερομηνίες των καταθέσεων όλων των υπολοίπων, εικάζω, δε μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο για ποιον άλλον λόγο, επειδή με ρωτάτε «γιατί να το κάνουν αυτό σας εσάς;›, εγώ νομίζω ότι το έκαναν για δυο πιθανούς λόγους. Είτε επειδή δεν με πίστευαν, γιατί όπως και να το κάνουμε είναι λίγο χοντρό να λες ότι «ναι, πήγα εγώ μια ταυτότητα εκεί πέρα αλλά δεν έχω καμία σχέση›, είναι περίεργο, το παραδέχομαι, αλλά δίπλα στα ξερά καίγονται και τα χλωρά, είμαι προσωποποίηση αυτής της παροιμίας. Πιστεύω ότι το έκαναν και για να με στείλουν στο Δικαστήριο να ερευνηθεί περαιτέρω και για να επιβεβαιώσουν αυτά που ήθελαν να επιβεβαιώσουν, άλλο τίποτα δε μπορώ να σκεφτώ, δε μπορώ να ξέρω εγώ ακριβώς τον λόγο που έκαναν αυτά που έκαναν.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Κι εσείς κάνετε οτιδήποτε για να μη βοηθήσετε τον εαυτό σας.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα έπρεπε να έρθω εδώ ψέματα, να παραδεχτώ πράγμάτα που δεν έκανα για να βοηθήσω τον εαυτό μου?..

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τι επιβαρυντικό εσύ κατέθεσες για τους αδερφούς Ξηρούς;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τίποτα, μα δεν είχα εγώ τίποτα να καταθέσω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Γιατί λοιπόν να σε βάλουν, να σε πιέσουν κτλ.; Ένα παιδί το οποίο δουλεύει στη Θεσσαλονίκη το πήραν εδώ?. να πω ότι σε έβαλαν να πεις «μπροστά μου ο Σάββας Ξηρός πυροβόλησε τον τάδε, τους άκουσα να συζητάνε?› ή ότι «ήταν εκεί κι έκαναν αυτό..› να το αποδεχτώ.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αν διαβάσετε προσεκτικά την εξέτασή μου ως μάρτυρα θα δείτε ότι κάποια πράγματα από αυτά που λέει ο Ξηρός ουσιαστικά επιβεβαιώνονται μέσα στη δική μου εξέταση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μα τα έχουν πει οι ίδιοι?.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τι να σας πω; Σας είπα ότι δεν έχω προηγούμενη εμπειρία εγώ από καταθέσεις και εξετάσεις?.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Φοβούμαστε ότι στεναχωριόμαστε εμείς περισσότερο από σένα παιδί μου?..

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δυστυχώς στεναχωριέμαι κι εγώ πάρα πολύ?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στεναχωριόμαστε πράγματι αλλά δεν ξέρουμε αν πρέπει να στεναχωριόμαστε?.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ προσωπικά στεναχωριέμαι και το λέω.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή