Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (08/08/2003) Μέρος 5/5

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2003 21:05
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ πάντως στεναχωριέμαι με οποιονδήποτε περάσει από δω, και με τον κ. Κουφοντίνα και με όλους. Φυσικά στενοχωριέμαι, δε μπορώ να μη στενοχωριέμαι. Αλλά βέβαια είναι και μία άλλη περίπτωση η δική σας, πάρα πολύ θα τη σκεφτούμε, να είστε βέβαιος.

Λοιπόν, ας διαβάσουμε αποσπάσματα, αυτά τα οποία κρίνουμε ότι πρέπει, από την απολογία ενώπιον της ανακρίτριας. 18/7 εμφανίστηκε, ζήτησε προθεσμία για 21/7, του απαγγέλθηκε κατηγορία και απολογείται ως εξής: «Αναφέρομαι στην ένορκη κατάθεσή μου ως μάρτυρα και την από 17/7 προανακριτική μου απολογία και το υπό σημερινή ημερομηνία απολογητικό μου υπόμνημα. Δέχομαι μόνο τη συμμετοχή μου›.

Δηλαδή στην ουσία δεν την δέχεται όλη την κατηγορία, λέει «δέχομαι μόνο τη συμμετοχή μου στην από 22/6/98 έκρηξη με ωρολογιακό μηχανισμό στην Τράπεζα ΠΙΣΤΕΩΣ ενώ στη ληστεία του υποκαταστήματος της ΕΤΕ Παγκρατίου δεν συμμετείχα›. Το λέει ρητώς. Δε λέει με το «αναφέρομαι› ότι «επιβεβαιώνω το περιεχόμενο›, δεν το λέει, απλώς εδώ κάνει μια καινούργια απολογία.

Κοιτάξτε, εδώ τα πράγματα να τα βλέπουμε όχι μόνο μακροσκοπικά αλλά και μικροσκοπικά, από κοντά. Μακροσκοπικά μπορεί να τα βλέπει όπως θέλει ο καθένας. Εγκύπτουμε πάνω από τον καθένα και την κάθε μια υπόθεση με ό,τι χρειάζεται.

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε κ. Πρόεδρε δείχνουν το κλίμα, την ατμόσφαιρα κάτω από την οποία δόθηκαν αυτές οι καταθέσεις και θα αξιολογηθούν και οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε, όλα θα αξιολογηθούν.

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι θα αξιολογηθούν κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ζητώ λοιπόν την ευνοϊκή μεταχείριση του νόμου διότι συνέβαλλα ουσιαστικά στην εξάρθρωση›. Και στο απολογητικό του υπόμνημα, αυτά τα οποία λέγει έχουν κάποια σημασία εδώ και προς κατάδειξη αντιφάσεων πρέπει να αναγνώσουμε: «Ουδέποτε ήμουν συνειδητά μέλος της 17Ν›, αυτό συνάδει βέβαια με αυτά που λέει τώρα και εκείνο που λέει για τη φιλοξενία με το Σάββα «με την πάροδο των μηνών αντελήφθην ότι ο Σάββας εμφορείτο από αναρχικές αντιλήψεις και ιδιαίτερα από αντι-αμερικανικά αισθήματα. Όταν τον Ιούνιο του ’98 μου αποκάλυψε ο Σάββας ότι θα έβαζε κάποιο?..›

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπε εδώ ότι εμφορείται από αναρχικές ιδέες κτλ., δεν δέχτηκε ότι υπήρχαν τέτοιου είδους συζητήσεις, δεν το δέχεται ούτε στο απολογητικό υπόμνημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι έτσι όπως το λέτε.

«Όταν τον Ιούνιο του ’98 μου αποκάλυψε ο Σάββας ότι θα έβαζε κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό σε μια Τράπεζα στην οδό Αχαρνών από την οποία θα έσπαζαν απλά και μόνο λίγα τζάμια, δεν αρνήθηκα να είμαι κι εγώ στην παρέα, αφού με προσκάλεσε που θα τοποθετούσε τον μηχανισμό αυτόν, τον οποίο ποτέ δεν είδα. Την όλη ενέργεια όπως επιπολαίως και λόγω του νεαρού της ηλικίας μου την εξέλαβα περισσότερο σαν παιχνίδι και δεν είχα τη δυνατότητα να εμβαθύνω στην ενέργεια αυτή και τα αποτελέσματά της.

Τον εκρηκτικό μηχανισμό μετέφερε ο Σάββας Ξηρός μέσα σε μια σακούλα και λίγα μέτρα πριν από το σημείο που είχε επιλέξει να την τοποθετήσει, μου παρέδωσε τη σακούλα και δυστυχώς την πήρα και την ακούμπησα στο έδαφος. Στο σημείο αυτό εξαντλείται η συμμετοχή μου στη δράση της Οργάνωσης την οποία αγνοούσα όταν αποδεχόμουν να μετάσχω στην παραπάνω πράξη.

Μέσα στα διάφορα μικροθελήματα που μου ζήτησε ο Σάββας, εντάσσεται και η μετακίνηση του αυτοκινήτου LADA που είχε ζητήσει να κάνω δυο φορές στην περιοχή Παγκρατίου, χωρίς να γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους μου το ζητούσε. Όταν λίγες μέρες μετά πληροφορήθηκα από αυτούς ότι διέπραξαν στο υποκατάστημα ΕΤΕ Παγκρατίου τότε συνέδεσα την παραπάνω μετακίνηση του αυτοκινήτου που είχα κάνει δυο φορές καθ’ υπόδειξή του.

Εγώ προσωπικά ουδέποτε μετείχα στην παραπάνω ή οποιαδήποτε άλλη ληστεία. Όταν πληροφορήθηκα και αυτή την πράξη των αδερφών Ξηρού, θορυβήθηκα αλλά ποτέ δεν πέρασε απ’ το μυαλό μου ότι μπορεί τα παιδιά του παπά να ενεργούσαν ως μέλη της 17Ν.

Είχα αποφασίσει να διακόψω κάθε επαφή με τους ανωτέρω ενώ είχα μετακομίσει σε κατοικία και έμενα με τον Βασίλη και εξασφάλιζα τη διαβίωσή μου από την εργασία που είχε βρει η φίλη του Σάββα Αλίθια, χωρίς όμως και να διαγράψω την υποχρέωση που ένιωθα προς τον Σάββα για τη φιλοξενία που μου είχε παράσχει. Έτσι όταν στις αρχές του 2000 μου ζήτησε ο Σάββας να μεταφέρω το πληρεξούσιο της ιδιοκτήτριας του διαμερίσματος της Δαμάρεως 73, μια αστυνομική ταυτότητα στο όνομα Παπαδημητρίου προκειμένου να συνταχθεί σχετικό μισθωτήριο, δε μπόρεσα να αρνηθώ. Το σχετικό μισθωτήριο ποτέ δεν έμαθα αν συντάχθηκε και φυσικά δεν το υπέγραψα εγώ.

Όταν αργότερα με προσκάλεσε ο Σάββας και πήγα στο διαμέρισμα βρήκα εκεί έναν κύριο που είχα γνωρίσει με το όνομα «Λουκάς› να χειρίζεται έναν Η/Υ. Πολύ σύντομα ο Λουκάς έφυγε και τον χειρισμό του υπολογιστή συνέχισε ο Σάββας. Παρατήρησα ένα έντυπο το οποίο τύπωνε και το οποίο στη συνέχεια διάβασα και διαπίστωσα ότι αναφερόταν στη δολοφονία του Γουέλς. Είδα ακόμη ένα πιστόλι, ένα ταχυβόλο και 2-3 κλειστά σακ βουαγιάζ.

Εκεί διαπίστωσα έκπληκτος ότι βρισκόμουν στην αυλή της 17Ν χωρίς να το καταλάβω και αμέσως αποφάσισα να απομακρυνθώ από τους αδερφούς Ξηρούς. Όταν στη συνέχεια μου ζητούσαν διάφορες μικροεξυπηρετήσεις, εγώ πλέον προφασιζόμενος ότι είμαι πολύ απασχολημένος από τη δουλειά μου αρνιόμουν. Μετά αποφάσισα και έφυγα για Θεσσαλονίκη›.

Βλέπετε εδώ κ. κατηγορούμενε, δεν έρχεστε να πείτε ότι «γώ ήμουν υπό τον φόβο και ό,τι είπα στην αντιτρομοκρατική έρχομαι και λέω κα ανακρίτρια όπως τα είπα, έτσι γράψτα, όπως είπαν άλλοι›. Εσείς λέτε «το μόνο που δέχομαι είναι το τάδε›, με το οποίο δεν επιβαρύνετε βέβαια και άλλους, μόνο με αυτό που λέτε «καλάθι› τη μικρή βόμβα, τη μεταφέρατε και τη βάλατε λίγο πιο πέρα. Αυτή είναι δηλαδή όλη η ιστορία, κι ότι δεν είχατε καταλάβει ότι βρισκόσαστε στη 17Ν. Αν σας πίεζαν, αυτά θα σας άφηναν να πείτε;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτά τα έγραψε ο δικηγόρος μου στο υπόμνημα, δεν τα έχω πει εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο δικηγόρος σας τα έγραψε κι έχω και μία υπογραφή δική σας επάνω, δεν είναι μόνο του δικηγόρου σας και περίπου τα ίδια είπατε στην ανακρίτρια, «αναφέρομαι στο υπόμνημά μου›, υπογράψατε. Δε λέτε εδώ καταρχήν ότι εσείς μπήκατε στη 17Ν. «Μπήκα› σημαίνει γνώριζα την Οργάνωση, με μύησαν στην Οργάνωση κι εγώ δήλωσα ότι γίνομαι μέλος. Δεν το λέτε, το αρνείστε ρητά και το αρνείστε ρητά. Αυτό είναι τώρα που ανακαλείτε; Δε νομίζω ότι το ανακαλείτε. Αυτό είναι το βασικό δηλαδή στοιχείο, αν ήσαστε μέλος της 17Ν ή όχι.

Μετά για το μισθωτήριο δίνετε μια εξήγηση, ότι «μου είπε να του κάνω ένα θέλημα, ήμουν υποχρεωμένος, με είχε φιλοξενήσει, δούλεψα και στο μαγαζί του›, δε βλέπω δηλαδή για ποιο λόγο να τα βάζετε τόσο πολύ με τους ανακριτές, με την αστυνομία, με όλο τον κόσμο. Στην πρώτη κατάθεση το καταλαβαίνω, διότι λέτε πράγματα ενοχοποιητικά?..

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Με ποιον τα έβαλα πολύ κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια είναι αυτά που αναγκαστήκατε να τα γράψετε και δε θα τα γράφατε;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σας είπα ότι στο δεκάλεπτο διάλογο που είχα με τον δικηγόρο μου με ρώτησε δύο πράγματα και από τις δύο απαντήσεις που του έδωσα, συνέταξε ένα απολογητικό υπόμνημα, εγώ δεν ξαναείδα τον δικηγόρο μου μέχρι να απολογηθώ στην ανακρίτρια. Το απολογητικό υπόμνημα αυτό το άκουσα όταν μου το διάβασε η ανακρίτρια εκεί πέρα, η κα Μπούρη και μετά το υπέγραψα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έβγαλε απ’ το μυαλό του αυτά τα δύο πράγματα που έγραψε ο κ. Καραμανώλης Αλέξης;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι, προκύπτουν από τις προανακριτικές όπως γράφτηκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ έχει απομονωθεί ένα περιστατικό, δεν δέχεστε ότι είστε κατά το υπόμνημα μέλος και αυτό είναι το σημαντικότερο, άλλο να μου πει ο άλλος πάμε μια βόλτα και να με αιφνιδιάσει και να μου πει «πάρ’ το από δω το καλαθάκι και βάλτο εκεί› που στο κάτω-κάτω αυτό είναι απλή συνέργια, όταν είμαι μέλος τελώ σε σύνδεση με αυτή την Οργάνωση και αυτό είναι το σπουδαιότερο νομίζω. Το διαλαμβάνει το υπόμνημα και μάλιστα αμύνεται και κατά αυτού του μισθωτηρίου που οπωσδήποτε το μισθωτήριο που κανείς μπορεί να το εκλάβει ότι είναι κάτι σοβαρό, ότι πήγατε και υπογράψατε μισθωτήριο για τη γιάφκα της 17Ν. Εδώ τα αντιμετωπίζει αυτά απ’ ότι βλέπουμε ο συνήγορος. Γιατί είναι τόσο κακό το υπόμνημα;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το υπόμνημα το πρώτο στην κα Μπούρη, απ’ ότι θυμάμαι γράφει ότι «δεν υπήρξα ποτέ συνειδητά μέλος›. Αυτό ακριβώς προκύπτει και από την προανακριτική μου. Στην προανακριτική μου έχει γραφεί ότι βρέθηκα με τον Σάββα, έκανα αυτές τις περίεργες συζητήσεις για όλα αυτά, αλλά δεν μου είπε ότι «ξέρεις, εμείς είμαστε η 17Ν›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ αν ήμουν ο κακός ο αστυνόμος?.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν είπα εγώ κ. Πρόεδρε ότι είναι κακοί οι αστυνόμοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν ήμουν ο κακός ο αστυνόμος, το πρώτο που θα έγραφα θα ήταν ότι «είμαι μέλος της 17Ν, πέστο γρήγορα ότι είσαι μέλος›.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το ήξεραν κ. Πρόεδρε ότι είχα άγνοια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι δεν είστε;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το ήξεραν, ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δε μπορώ να ξέρω ακριβώς, σας είπα ότι εικάζω ότι το έκαναν για την αμφιβολία που μπορεί να είχαν για να βρεθώ εδώ να δικαστώ?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι μια κουβέντα πολύ μεγάλη?.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ίσως το έκαναν για λόγους εικόνας, να μη δείξουν ότι αφήνουν ανθρώπους, δε μπορώ να ξέρω ακριβώς?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γεωργιάδη, είπατε ότι δεν είστε και πολύ πολιτικοποιημένος και το καταλαβαίνω, βρισκόμαστε στην ελληνική δημοκρατία, δεν έχουμε την KGB εδώ πέρα, ούτε του Χίτλερ τη Γκεστάπο ούτε μια αστυνομία σε ένα αυταρχικό καθεστώς γενικά, βάλτε και τη δικτατορία μέσα τη δική μας, πώς το δικαιολογείτε, η αστυνομία είναι τόσο κακή που ενώ είχε πρόθεση να σας εμπλέξει λέτε, γιατί να μη γράψει μέσα μια και εσείς ήσαστε πρόθυμος τότε και φοβισμένος, «είμαι μέλος της 17Ν, μυήθηκα κτλ.›. Δεν το λέει όμως όπως λέτε.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτό που θυμάμαι ότι γινόταν ήταν ότι μου υπαγόρευαν ερωτήσεις όπως σας είπα πριν: «Τι είδες εκεί;› «Είδα αυτό›. «Δε μπορεί να είδες μόνο αυτό, είδες και τα άλλα› και μέχρι να πω εγώ «ναι, τα είδα›, δεν γραφόταν τίποτα. Αυτό το πράγμα γινόταν. Γιατί ακριβώς το έκαναν, εγώ σας έχω δώσει κάποιες εκδοχές, από κει και πέρα δε μπορώ να ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οπότε μου δώσατε και αυτή την εκδοχή, ότι το ότι δεν ήσαστε μέλος το είπατε στον κ. Καραμανώλη και γι αυτό αυτός το έγραψε εδώ πέρα. Αλλά πώς έγραψε γι αυτή την Τράπεζα; Του είπατε να μην το γράψει; Ή του είπατε «γράψε και την Τράπεζα›;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μου είπε «απ’ ότι έχω διαβάσει την παραδέχεσαι, δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα›. Λέω «ναι›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε ναι;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Βέβαια είπα «ναι›. Αυτό σας είπα, ότι όταν εγώ για δέκα λεπτά είδα τον δικηγόρο μου και τους γονείς μου γύρω-γύρω είχα δέκα αστυνομικούς.

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε έχετε το απολογητικό υπόμνημα ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου, όπου στις σελίδες 25 και 26 όπου ο ίδιος ο συνήγορος τότε, ο κ. Καραμανώλης, αναιρεί όλα όσα αναφέρονται στο υπόμνημά του το οποίο έχει συντάξει ενώπιον της κας Μπούρη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ο ίδιος συνήγορος;

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ίδιος. Και δίνει και εξηγήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα αναγνωσθούν ορισμένα σημεία.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Από την προανακριτική κ. Πρόεδρε ένα συγκεκριμένο σημείο αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες νοικιάστηκε το διαμέρισμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να διαβαστεί αυτό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έχει σχέση με την ταυτότητα κτλ.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: (διαβάζει)

«?. Τότε ήταν που με πλησίασε εκ νέου ο Σάββας λέγοντάς μου ότι πρέπει να ενοικιάσω για λογαριασμό της Οργάνωσης. Επειδή ο ίδιος φαινόταν σε αρκετά διαμερίσματα ως ενοικιαστής, τη δουλειά αυτή έπρεπε να την κάνει κάποιος άλλος. Δέχτηκα χωρίς να το θέλω, επειδή ήθελα να ξεφύγω από όλα αυτά. Αφού μου ζήτησε και του έδωσα μια φωτογραφία μου για ταυτότητα, μετά από 3-4 ημέρες μου έφερε ένα δελτίο αστυνομικής ταυτότητας με τη φωτογραφία μου και στοιχεία «Παπαδημητρίου Βασίλειος›.

Στη συνέχεια μου έδωσε 180.000 δραχμές και μου είπε να πάω στην οδό Δαμάρεως 73 όπου θα συναντούσα τον πληρεξούσιο της ιδιοκτήτριας διαμερίσματος του 1ου ορόφου της εκεί πολυκατοικίας, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος εξωτερικού, με σκοπό να νοικιάσω το διαμέρισμα. Πραγματικά πήγα στο διαμέρισμα, συνάντησα τον εν λόγω πληρεξούσιο, ένα άτομο γύρω στα 50 με φαλάκρα και μουστάκι, περίπου στο δικό μου ύψος, λίγο γεμάτος, με ελαφριά κοιλίτσα. Στοιχεία του ανθρώπου αυτού δεν θυμάμαι ούτε υπέγραψα μαζί του κάποιο συμβόλαιο?›

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε να πείτε τίποτα γι αυτό το πράγμα;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Περιστατικό παραποιημένο το οποίο εξ αρχής είχα πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι παραποιημένο λοιπόν το περιστατικό. Σε ποιο σημείο είναι παραποιημένο;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σε κάποιο σημείο λέει «εγώ δέχτηκα γιατί ήθελα να ξεφύγω απ’ αυτά›. Κάθε φορά που γραφόταν κάτι τέτοιο γυρνούσε ο αστυνομικός και μου έλεγε «βλέπεις πώς το διατυπώνουμε; Εμείς σε βοηθάμε, βοήθησέ μας κι εμάς, βοήθησέ μας›.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ποια θα ήταν η βοήθεια κύριε;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δε μπορώ να καταλάβω τι αποκόμισαν. Μακάρι να ήξερα να σας το έλεγα, μακάρι?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα άλλο σημείο που θέλει ο κ. Εισαγγελεύς, τον παρακαλώ πολύ να το διαβάσει. Αναγιγνώσκεται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Η επόμενή μου επίσκεψη στο διαμέρισμα στο διαμέρισμα ήταν 2,5 μήνες μετά όταν πήγα να πληρώσω ενοίκιο. Τα χρήματα τα παρέδωσα επειδή έλειπε ο πληρεξούσιος σε μία κυρία που βρισκόταν στο ίδιο διαμέρισμα. Την δεύτερη φορά όμως που μπήκα στο σπίτι ήταν όταν με κάλεσε ο Σάββας και εκεί βρήκαμε τον Λουκά ο οποίος χειριζόταν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή›. Τίποτε άλλο κ. Πρόεδρε.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Να σας πω έπ’ αυτού τι θέλετε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εάν συνέβη αυτό που λέτε εδώ.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει απαντήσει, απλώς το αναγιγνώσκει ο κ. Εισαγγελέας να καταδείξει ότι υπάρχει μία αντίφαση. Επίσης από την απολογία ενώπιον του κ. Ανακριτή?.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτό το περιστατικό καταγράφτηκε έτσι στο πλαίσιο που σας είπα. Εγώ είχα πει βέβαια εξ αρχής ότι πήγα και δεύτερη φορά στο σπίτι και σας το είπα και πριν. Δεν μπορώ να προσδιορίσω πότε ακριβώς. Όταν τους το είπα αυτό το πράγμα και μου λένε «και τι πήγες εκεί, τι είδες την δεύτερη φορά που πήγες;›. «Δεν είδα τίποτα›. «Δεν μπορεί να μην είδες τίποτα, ορίστε όλα αυτά γράφτηκαν›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από την απολογία στον κ. Ανακριτή τι μπορούμε να διαβάσουμε; Στις ερωτήσεις είπατε για ημέρα εμφάνισης. Να δούμε από την απολογία, λέει ο άνθρωπος πότε απολύθηκε, πότε κατατάχθηκε στον στρατό. Τα έχει πει αυτά, μας τα είπε κι εδώ. ¶λλωστε αυτά είναι αντικειμενικά στοιχεία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτή εδώ την φράση «για τίποτα στον κόσμο δεν θα επαναλάμβανα τα όσα έχω κάνει ως μέλος της Οργάνωσης 17Ν. Σήμερα μετά από όσα είδαν τα μάτια μου καταδικάζω όλες τις ενέργειες της 17Ν διότι τις θεωρώ άδικες και οι λύσεις που πρότειναν δεν αρμόζουν σε πολιτισμένη κοινωνία›.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτό ήταν στα πλαίσια της βοήθειας που μου πρόσφεραν εκεί πέρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Συμφωνείτε ή όχι με αυτά που γράφονται εδώ;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Φυσικά και συμφωνώ. Μόνο που δεν τα είπα εγώ γιατί δεν είχα λόγο να τα πω. Ότι τις καταδικάζω, τις καταδικάζω, δεν χωράει συζήτηση. απλά σε κάποιο άλλο σημείο αν προσέξετε – δεν θυμάμαι σε ποια από τις δύο καταθέσεις μου – κάπου γράφει και το εξής «μετανιώνω για όλα αυτά που είπαμε› όχι για όλα αυτά που έκανα.

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αναφέρεται στην εξέτασή του ως μάρτυρα που στο τέλος λέει «μετανιώνω για όλα όσα είπαμε›. Αυτή είναι η τελευταία του φράση και που είναι ενδεικτική του κλίματος και των συζητήσεων που είχαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από το υπόμνημα τι θέλετε κ. συνήγορε να διαβάσουμε;

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Την σελίδα 25 και 26 κ. Πρόεδρε η οποία απαντά στα ερωτήματα τα οποία θέσατε στον κατηγορούμενο.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αν ήθελα να δυσφημίσω πάντως κ.κ. Δικαστές είτε το πολίτευμα είτε οτιδήποτε δεν θα καθόμουν να προσπαθώ να σας εξηγήσω όλα αυτά τα πράγματα. Είστε η τελευταία μου ελπίδα. Αν εσείς πάρετε μία λάθος απόφαση εγώ ότι έχω στο μυαλό μου γκρεμίζεται. Δεν ξέρω τι άλλο να σας πω, δεν ξέρω. Το έχω πει πόσες φορές, μακάρι να ήξερα να σας τα πω για να καταλάβω κι εγώ επιτέλους τι συνέβαινε όχι για κανέναν άλλο λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν θέλω να μου πείτε φανταστικά. Και να ξέρετε ακόμα δεν θέλω κανένας να μου τα πει αν δεν θέλει ο ίδιος. Για όνομα του Θεού, πού είμαστε εδώ πέρα; Τι Δικαστήριο είναι; Το δικαίωμα σιωπής του κατηγορουμένου ή και ακόμα να αποκρύπτει την αλήθεια μόνο να μην ενοχοποιεί άλλους με ψέματα, μόνο αυτό. Εκείνο δεν θα το δεχτούμε σαν Δικαστήριο. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει αλλά να είστε βέβαιος ότι και η στάση σας και όλη σας η συμπεριφορά εδώ μπροστά μας, ότι μας απαντάτε κλπ καταγράφεται, περνάει κάπου γι αυτό καλά κάνετε και τα λέτε.

«Ποτέ δεν είχα δηλώσει ότι δεν θέλω τον διορισμό δικηγόρου. Αντίθετα ζήτησα να έρθω σε επαφή με αυτόν και μου το απαγόρευσαν. Πότε δεν μου έθεσαν υπόψη μου τα έγγραφα της δικογραφίας όπως αναληθώς αναγράφεται στην προανακριτική μου κατάθεση, ποτέ δεν μου ανέφεραν τα δικαιώματά μου όπως προβλέπονται αυτά από το νόμο και οι καταθέσεις μου έχουν συνταχθεί αντίθετα με τα άρθρα 100 Κ.Π.Δ›. Αυτό δεν είναι σε αντίθεση. Αυτά είναι που υποστηρίζει.

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σε αντίθεση όμως με αυτά τα οποία αναγράφονται στο απολογητικό του υπόμνημα το οποίο έχει συνταχθεί και αυτό όπως και αυτό που διαβάζετε από τον ίδιο συνήγορο. Έρχεται σε ευθεία αντίθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είδα.

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ίδιες οι θέσεις κ. Πρόεδρε και κάνει εντύπωση διότι βεβαίως ερωτάται και καλώς ερωτάται από το Δικαστήριο γιατί αυτές οι αντιφάσεις, γιατί αυτές οι παλινωδίες. Υπάρχουν όμως και σε έναν έμπειρο δικηγόρο, συνήγορό του γι αυτήν την πράξη, υπάρχουν επίσης από τον ίδιο αλλεπαλλήλως και δίνει και εξηγήσεις παρακάτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Η σκέψη ότι εγώ και η οικογένειά μου δεν διατρέχαμε κανέναν κίνδυνο με ενθάρρυνε προς τούτο (δηλαδή ότι σας έλεγαν αυτό). Υπό αυτές τις συνθήκες συντάχθηκαν οι από 17/7/2002 ένορκη εξέταση μάρτυρα και εξέταση κατηγορουμένου τις οποίες τελικά υπέγραψα χωρίς ποτέ να διαβάσω αφού μετά τις απειλές παράγοντα της ανάκρισης ότι θα έβγαινα από την φυλακή με άσπρα μαλλιά όπως τα δικά του›.

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεται στον κ. Διώτη, το είπε πριν.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το πρώτο πράγμα που μου είπε μόλις μπήκα στο γραφείο ήταν αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η πρώτη φράση που μου είπε ο κ. Διώτης μόλις μπήκα στο γραφείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γέρος είναι ο κ. Διώτης;

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπε προηγουμένως πάντως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Με άσπρα μαλλιά όπως τα δικά του. ¶ρχισαν οι ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι ?.›. Ο Εισαγγελέας να είπε τέτοια πράγματα;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πάντως δεν έχει άσπρα μαλλιά ο κ. Διώτης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μια φορά στην ζωή μου τον έχω δει τον άνθρωπο. Δεν μπορώ να τον φέρω στο νου. Γεροδεμένο άνθρωπο τον θυμάμαι. ¶σπρα μαλλιά έχει; Όχι. Τότε μπορεί να σας είπε ο κ. Διώτης αφού δεν έχει άσπρα μαλλιά; Να πω εγώ που άρχισαν από 25 χρονών εμένα από τα βάσανα να ασπρίζουν το καταλαβαίνω. Ο κ. Διώτης;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τα δικά μου άρχισαν να πέφτουν κ. Πρόεδρε, όχι να ασπρίζουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρώτα άρχισαν να πέφτουν από το κράνος που φοράγαμε στις ασκήσεις αλλά μετά άσπρισαν. Μείνανε μερικά. «Όταν στις 20/7/2002 με επισκέφθηκαν οι γονείς μου στην ΓΑΔΑ και ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά με τον δικηγόρο μου παρουσία ομάδας αστυνομικών περιορίστηκα να δηλώσω ότι ποτέ δεν υπήρξα μέλος της 17Ν και δεν μετείχα σε οποιαδήποτε ληστεία. Τον παραπλάνησα όμως ως προς την δήθεν συμμετοχή μου στην βομβιστική ενέργεια της οδού Αχαρνών η οποία είχε γίνει 4 μήνες πριν εγώ εγκατασταθώ στην Αθήνα. Ήταν ένα από τα ορφανά χτυπήματα διότι δεν ήθελα να ανακαλέσω ούτε μία λέξη από όσα είχαν διατυπώσει στις παραπάνω καταθέσεις μου οι αστυνομικοί αφού θα παρέμενα στην διάθεσή τους›. Ούτε μία λέξη; Αφού τα περισσότερα τα ανακαλέσατε κ. Γεωργιάδη. ¶λλη η πρώτη, άλλη η δεύτερη.

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα υπογράφει κ. Πρόεδρε, δεν τα συντάσσει ο κατηγορούμενος αυτά. Τα υπογράφει. Δεν τα συντάσσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει «δεν ήθελα να ανακαλέσω› αυτά που περιέχονται σε αυτή την κατάθεση που υπογράφω. Αυτό εννοεί. Έχουμε κοινή γλώσσα επικοινωνίας όλοι μας. Μην την χαλάμε.

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι ο συντάκτης. Εγώ αυτό θέλω να πω, ότι αυτό είναι το αποδεικτικό του υπόμνημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Και μετά την αποχώρηση του δικηγόρου μου ενώ οι κραυγές από τα διπλανά δωμάτια μου τάραζαν την ψυχική μου ηρεμία, μου είχε δε τονιστεί ρητά να μην διανοηθώ να διαψεύσω ή ανακαλέσω οτιδήποτε απ’ ότι είχα υπογράψει και οι ίδιοι είχαν διατυπώσει. Αυτή την μην αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας συνέχισα και ενώπιον της 4ης Ανακρίτριας όπου οδηγήθηκα παρουσία 5 ένοπλων αστυνομικών εντός του γραφείου της εκ των οποίων οι 2 φορούσαν μαύρες κουκούλες και όλοι είχαν προτεταμένα αυτόματα. Την άνω κατάσταση δυστυχώς αποδέχθηκε η κα Ανακρίτρια και είναι τελείως αληθής.

Όταν οι παριστάμενοι πληρεξούσιοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να φύγουν από το γραφείο της Ανακρίτριας αφού αυτή δεν είχε την πρόθεση να βγάλει έξω τους 5 ένοπλους αστυνομικούς με προτεταμένα τα αυτόματα των 2 κουκουλοφόρων εξ αυτών εγώ ζήτησα να παραμείνουν οι πληρεξούσιοί μου αφού ούτως ή άλλως κι αν έφευγαν η παρουσία των αστυνομικών δεν θα μου επέτρεπε να ανακαλέσω τις προανακριτικές μου καταθέσεις αφού θα επέστρεφα ξανά στην ΓΑΔΑ όπου θα πληροφορούνταν οι ανακριτές μου την μη τήρηση όσο με είχαν υποχρεώσει να δεχθώ ενώ δεν γνώριζα ποια συμπεριφορά θα περίμενε κι εμένα. Υπό το κράτος αυτό δεν αποκάλυψα την αλήθεια στους συνηγόρους μου και επιβεβαίωσα τις άνω επικαλούμενες δικονομικά άκυρες καταθέσεις μου›. Δεν αποκαλύψατε εσείς.

Μετά την γνωστοποίηση στην κοινή γνώμη της άνω αντιδικονομικής ενέργειας η Αντιτρομοκρατική με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε την παρουσία των ένοπλων εντός του γραφείου της κας Ανακρίτριας, δικαιολογήθηκε όμως ότι το έκανε για δήθεν ασφάλεια (βλέπω «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ› 19 και 20 Αυγούστου). Κατά μία πληροφορία οι ίδιοι αστυνομικοί μαγνητοφώνησαν όλη την διαδικασία›.

Γ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας απασχολεί το υπόλοιπο κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Και έχει ασκηθεί σχετική δίωξη. Η σκόπιμη παραπλάνηση των δικηγόρων μου για τους παραπάνω λόγους οδήγησε ?.›. Αυτόν τον λόγο δίνετε αλλά αργείτε λιγάκι. Στην σελίδα 28, 3η παράγραφο λέει «ο εμφανισθείς τελευταία Κουφοντίνας που είχα συναντήσει μια φορά και γνώριζα ως Λουκά δήλωσε όπως διάβασα στις εφημερίδες ότι υπάρχουν δίκαια και άδικα κατηγορούμενοι. Οι ανωτέρω ως εκ της θέσης του στην Οργάνωση όπως είχε κατά κόρον γραφτεί στον Τύπο ασφαλώς θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιοι είναι πραγματικά μέλη›. Να τον ρωτήσουμε, είναι δίκαια ή άδικα ετούτος εδώ; Παλικαρίσια. Μόνο γι αυτόν, υπόσχομαι να μην ξαναρωτήσω για κανέναν άλλον. Δεν απαντάει.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έχω απαντήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει απαντήσει ότι στηρίζεται στην εξυπνάδα μου και την εντιμότητά του ότι εγώ θα τα βρω όλα. Μα δεν είναι όμως έτσι κ. Κουφοντίνα. ¶νθρωποι είμαστε κι εμείς.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έχω απαντήσει ότι δεν μιλώ για συγκατηγορούμενους. Έχω δηλώσει επίσης πολύ καθαρά ότι ορισμένοι είναι σχετικοί και ορισμένοι είναι άσχετοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ετούτος; Επίσης είμαστε έξυπνοι λέτε και θα τα βρούμε. Πόσο έξυπνος να είναι κανείς για να βρεις τι γίνεται πίσω; Ετούτο εδώ που λέγεται κρανίο είναι πολύ λεπτό, τρυπάει εύκολα ξέρετε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Νομίζω ότι μπορείτε εύκολα να καταλήξετε σε συμπέρασμα, τι ακριβώς συμβαίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ειδικά για τούτον μπορώ να το βγάλω εύκολα;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έτσι νομίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δώσατε απάντηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Κουφοντίνα, εγώ θέλω από σας να πείτε υπέρ των συγκατηγορουμένων σας. Υπέρ, όχι κατά, ότι είναι υπέρ να βοηθήσετε το Δικαστήριο. Γιατί δεν βοηθάτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, είπε ότι αντιστικτικά θα βγει μετά για άλλους επειδή εγώ δεν μπορώ να ψέματα, θα βγει ότι οι άλλοι είναι ένοχοι. Αυτή είναι η θέση του και νομίζω δεν μπορούμε να επιμείνουμε, ούτε κάνει. Αλλά μου έδωσε κι εμένα κάποιο νόημα τώρα. Θέλετε κάτι άλλο να μου πείτε; Ότι θέλετε πέστε το. Από καρδιάς, από ψυχής να το πείτε.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μια δική σας φράση θέλω να επικαλεστώ. Έχετε πει πολλές φορές ότι αυτή η δίκη δεν είναι μια συνηθισμένη δίκη. Εγώ θα σας πω ότι ίσως σε μερικές στιγμές να μην ακολουθήθηκε και ο συνηθισμένος δρόμος και επειδή αυτά όλα που με ρωτήσατε εδώ πέρα είναι λογικότατα και προκύπτουν όντως, έχετε κάθε λόγο να τα ρωτάτε θα σας πω ότι περιμένω από το Δικαστήριό σας να κρίνει αυτή τη μη συνηθισμένη δίκη όχι με την συνηθέστερη των λογικών.

Περιμένω από το Δικαστήριό σας να κάνει ένα βήμα παραπάνω γιατί κρίνεται η ζωή μου και δεν έχω να ζητήσω ούτε επιείκεια, ούτε τίποτα. Το μόνο που ζητώ είναι να διαβάσετε όλα τα έγγραφα που με αφορούν και όταν τελειώσετε να τα ξαναδιαβάσετε και αυτό να το κάνετε με όσο το δυνατόν γίνεται λιγότερη προκατάληψη. Είμαι αθώος γι αυτά που κατηγορούμαι από την κορφή μέχρι τα νύχια. Μπορεί να υπήρξαν ένοχος για πολλά πράγματα στην ζωή μου, να ήμουν απρόσεκτος ή δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να ήμουν αλλά γι αυτές τις κατηγορίες είμαι αθώος. Ίσως να έπρεπε να έχω το νου μου περισσότερο. Ίσως να έπρεπε να είχα καταλάβει, ίσως να μην έπρεπε να πάω εκεί πέρα. Παρόλα αυτά έγιναν αυτά τα πράγματα και επειδή έγιναν εγώ δεν μπορώ να τα αρνηθώ αλλά δεν θα παραδεχτώ και πράγματα τα οποία δεν έχω κάνει. Ο κ. Εισαγγελέας μίλησε για δυσφήμιση της δημοκρατίας, του κράτους. Εγώ σας είπα, μόνο αυτή την πρόθεση δεν έχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να μου πείτε και ορισμένα προσωπικά σας στοιχεία. ¶κουσα ότι αγαπάτε την μουσική.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πάρα πολύ, από 14 χρόνων ασχολούμαι, δεν έχω σταματήσει να ασχολούμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παίζετε κανένα όργανο;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτό που κάνω κυρίως εδώ και χρόνια είναι να τραγουδάω. Από κει και πέρα ξεκίνησα να παίζω ηλεκτρικό μπάσο και παίζω ηλεκτρικό μπάσο, παίζω και κιθάρα και τελευταία δεν πρόλαβα να αρχίσω πιάνο γιατί για να διδάξεις ορθοφωνία πρέπει να ξέρεις πιάνο. Όχι πιάνο επιπέδου αλλά πρέπει να ξέρεις κάποια πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είδους τραγουδάτε;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είμαι «άρρωστος› θα μπορούσα να πω με την μαύρη μουσική γενικώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπλουζ;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κυρίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τζαζ;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κατά μεγάλο μέρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και άλλες βέβαια. Είπα τις δύο βασικές, πέστε μου εσείς τις άλλες να δούμε ποιες άλλες είναι.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Και άλλες, πολλά παρακλάδια. Η μαύρη μουσική έχει επηρεάσει όλα τα ρεύματα σχεδόν της μουσικής του 20ου αιώνα. Όλη η σύγχρονη μουσική στηρίζεται πάνω στην μαύρη μουσική. Σαν ακαδημαϊκός ο όρος τζαζ αναφέρεται γενικότερα στην μοντέρνα μουσική. Αυτό που εγώ έκανε στην σχολή μου ήμουν στο τμήμα τζαζ μουσικής και έκανα όλα τα θεωρητικά μαθήματα και ιστορία της μουσικής με όργανο την φωνή. Αυτό έκανα και φέτος θα έπαιρνα και το πτυχίο μου και θα μπορούσα να διδάξω ορθοφωνία. Ουσιαστικά δεν θα μπορούσα να διδάξω ακόμα γιατί θα έπρεπε να κάνω και 2 χρόνια πιάνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι διακρίνει την black, των μαύρων την μουσική από τις άλλες περισσότερο;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η αίσθηση και η αντίληψη του ρυθμού κυρίως. Οι μαύροι έχουν μια ιδιαίτερη αντίληψη για τον ρυθμό. Συγκόπτουν τα 3ήχα και τα ?..

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αν δεν είχατε την ιδιότητα του κατηγορούμενου και ήσασταν μάρτυρας θα λέγατε τα ίδια;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Απόλυτα, σε ότι με αφορά τουλάχιστον ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Και μία υποθετική ερώτηση. Αν γράφατε ένα βιβλίο σήμερα για την όποια συμμετοχή σας και λέγατε μετά από 100 χρόνια να δημοσιευθεί, θα γράφατε τα ίδια; Να μην ανακοινωθεί πριν 100 χρόνια.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Απολύτως ναι. Σας είπα ότι αυτή την στιγμή έχω προτιμήσει να δυσχεράνω την ήδη δυσχερή θέση μου αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα διαφορετικό από αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γεωργιάδη, σας ακούσαμε. Όταν θα έρθει η ώρα μπορείτε να μας πείτε και κάτι άλλο. Βλέπω ότι δεν προλαβαίνουμε να προχωρήσουμε.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μπορώ να καθίσω κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς. Ο κ. Σταμούλης έχει το λόγο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αν μου επιτρέπετε να διατυπώσω ένα αίτημα από πλευράς?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αίτημα ή ερώτημα;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αίτημα. Το αίτημα είναι να παραταθεί η διακοπή μέχρι και της 22ας Αυγούστου ώστε να επανέλθουμε την Δευτέρα 25 Αυγούστου. Νομίζω ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Αρκετή η καταπόνηση όλων των παραγόντων της δίκης αλλά και των εξωδικαστικών παραγόντων. Πρέπει να μεταφέρω δηλαδή και μία παράκληση των εκπροσώπων του Τύπου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει έρθει και ο Πρόεδρός σας, τα έχουμε πει αυτά εδώ.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η παράκληση είναι (προσέξτε) εγώ δεν επικαλούμαι διατάξεις κλπ οι οποίες συνηγορούν υπέρ της διακοπής. Θα παρακαλούσα να υπάρξει μία κατανόηση έπ’ αυτού του αιτήματος ώστε να επανέλθουμε άπαντες, να έχουμε την διακοπή μέχρι και στις 22 Αυγούστου. Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολικό το αίτημα και θα ήταν ευχής έργο. Πιστεύω ότι και η πολιτική αγωγή συμφωνεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Λυκουρέζος δεν συμφωνεί. Ακούστε να σας πω, το ότι έδωσα δυο μέρες παραπάνω διότι είχα αποφασίσει 4 εργάσιμες ημέρες και τις κάναμε 6 έγινε με την παρέμβαση εδώ του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, με παρακλήσεις από τους δημοσιογράφους, από όλον τον κόσμο. Νομίζω ότι φτάσαμε στο μέγιστο που μπορούσαμε να κάνουμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν νομίζω κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ενόψει του ότι η δίκη αυτή έχει φτάσει και με αντιρρήσεις μάλιστα από την Έδρα που κακώς λέει έστω και μία ημέρα, με αντιρρήσεις από κάτω. Κακώς έστω και μία ημέρα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα παρακαλούσα να το δείτε φιλαγάθως το θέμα. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο για όλους και για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φοβάμαι ότι η ορθή απονομή, τα στάθμισα όλα. Δηλαδή οι 6 ημέρες με κάνουν και δεν μπορώ να κοιμηθώ. Γιατί τις έδωσα λέω; Πολλές είναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι τέτοια τσιγκουνιά κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι να χάσουμε και τον ύπνο μας. Ο κ. Παπαδάκης φωνάζει, τι γαλαντομία είναι αυτή λέει.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ο κ. Παπαδάκης είναι χαλκέντερος και?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νάτος, γελάει κιόλας.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: ¶μα δώσετε αυτές τις ημέρες επιπλέον θα υπάρξει και μία δέσμευση να είμαστε συντομότεροι στις αγορεύσεις, να πάμε πιο γρήγορα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήρθε ο Πρόεδρος εδώ και δεσμευτήκατε όλοι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ποια είναι η άποψή σας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας ευχηθώ όσοι φύγουν να περάσουν καλά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εάν τελικώς αποφασίσουμε να μην προσέλθουμε την 20ην τι θα μας κάνετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι δική σας ευθύνη να μην έρθετε καθόλου. Εγώ αδυνατώ. Είναι ανωτέρα βία. Υπομονή εύχομαι σε αυτούς που μένουν εδώ μέσα πάντως. Δεν τους ξεχνάω.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή