«Διορθωτική» ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2003 12:30
UPD:16:54
A- A A+

Την ανυπαρξία συγκεκριμένων στοιχείων γύρω από δράση της «Αλ Κάιντα» στη χώρα μας, επαναλαμβάνει ενημερωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπληρωματική της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει τα εξής: «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συνεργάζονται πλήρως για την πάταξη της τρομοκρατίας που αποτελεί η Αλ Κάϊντα και άλλες διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Αλ Κάϊντα συνεχίζει να είναι διεθνής απειλή. Μολονότι οι σημαντικές επιτυχίες των διεθνών υπηρεσιών ασφάλειας έχουν διαβρώσει την ικανότητα της Αλ Κάϊντα, πυρήνες της παραμένουν ενεργοί σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν έχουμε καμία πληροφορία που να τεκμηριώνει δημοσιογραφικούς ισχυρισμούς ότι υπάρχει εξακριβωμένη παρουσία της Αλ Κάϊντα στην Ελλάδα».

Για πληροφορίες σχετικά με την εκτίμηση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση από την Ελλάδα της τρομοκρατικής απειλής να ανατρέξετε στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία».

Το δημοσίευμα των "New York Times

Ως γνωστόν, το όλο θέμα προέκυψε από πρόσφατο δημοσίευμα των «New York Times» περί δράσεως της Αλ Κάιντα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναπτύξει ομάδες επιθεωρητών σε εμπορικά αεροδρόμια του εξωτερικού, προκειμένου να διερευνήσουν εάν είναι ικανά να αποτρέψουν την εκδήλωση τρομοκρατικού χτυπήματος σε αεροσκάφη με τη χρήση πυραύλων εδάφους-αέρος.

Στο πρόγραμμα επιθεωρήσεων, το οποίο έχει ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη, περιλαμβάνεται το Ιράκ, μεγάλες πόλεις σε Ευρώπη και Ασία, ενώ ονομαστικά αναφέρονται μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Βαγδάτης, της Βασόρας, της Κωνσταντινούπολης και της Μανίλας.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η επιθεώρηση ολοκληρώθηκε στην Αθήνα, καθώς και σε Κωνσταντινούπολη και Μανίλα, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι από καιρό είναι γνωστό ότι η Αλ Κάιντα και οι συνεργαζόμενες με αυτήν τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν ως πιθανούς στόχους την Ελλάδα, Τουρκία και Φιλιππίνες, χώρες προς τις οποίες διεξάγονται πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών.

Σχολιάζοντας το εν λόγω δημοσίευμα ο κυβνερνητικός εκπρόσωπος δήλωσσε: «Όλα όσα αναφέρει το δημοσίευμα είναι ψευδή και ανυπόστατα. Ουδέποτε έχει επισημανθεί κάτι που να συνδέεται με δράση αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης στη χώρα μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή