Το τείχος «ζει» στο μυαλό των περισσότερων Γερμανών

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2003 16:24

A- A A+

Χίλιοι οκτώ άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα γερμανικά σύνορα μεταξύ του 1946 και της 9ης Νοεμβρίου του 1989, ημέρα που κατέρρευσε το τείχος του Βερολίνου, ανακοίνωσε σήμερα η «ομάδα εργασίας της 13ης Αυγούστου», μία οργάνωση που τιμά τη μνήμη όσων έπεσαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από την πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (DDR).

Οπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα, η Γερμανία θυμήθηκε την επέτειο της 13ης Αυγούστου του 1961, ημέρα που μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου, οι ανατολικογερμανοί φρουροί άρχισαν την ανέγερση του Τείχους στην καρδιά του Βερολίνου, για να ανακόψουν την έξοδο των Γερμανών της Ανατολής προς τη Δύση.

Μεταξύ των καταγεγραμμένων 1.008 θυμάτων, τα 215 σκοτώθηκαν στο Βερολίνο, ενώ οι υπόλοιποι βρήκαν το θάνατο σε άλλα σημεία των συνόρων της πάλαι DDR.

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, σχεδόν 14 χρόνια μετά την πτώση του, 62% των Γερμανών πιστεύουν ότι αυτό το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου «εξακολουθεί να υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων».

Μόνο το 35% των Γερμανών πιστεύει ότι δεν υπάρχουν πια ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των Ossis, των πρώην κατοίκων της Ανατολικής Γερμανίας, και των Wessis, των κατοίκων της Δυτικής, βεβαιώνει η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Ν24 μεταξύ 1.003 Γερμανών στις 11 και 12 Αυγούστου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή