Στην Ιορδανία η σορός του εικονολήπτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2003 09:09
A- A A+

Στο Αμμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, μεταφέρθηκε σήμερα η σορός του 43χρονου Παλαιστίνιου εικονολήπτη, Μάζεν Ντάνα, που σκοτώθηκε την περασμένη Κυριακή από πυρά Αμερικανών στρατιωτών κοντά στις φυλακές Αμπού Γκάριμπ. Η σορός του άτυχου εικονολήπτη θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην Χεβρώνα, στη Δυτική Οχθη, όπου και θα ενταφιαστεί.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαίωσε χθες ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν τον Παλαιστίνιο καμεραμάν, τονίζοντας ότι διεξάγονται ανακρίσεις για να διαλευκανθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες πυροβολήθηκε ο Μάζεν Ντάνα. Οπως έγινε γνωστό, οι Αμερικανοί στρατιώτες εξέλαβαν την κάμερα που κρατούσε ο Ντάνα ως... εκτοξευτήρα χειροβομβίδων.

Ο φόνος του Παλαιστίνιου εικονολήπτη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αλλά και μεγάλη ανησυχία στους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Βαγδάτη, καθώς οι Αμερικανοί στρατιώτες τελούν υπό μεγάλη πίεση λόγω των συνεχών επιθέσεων Ιρακινών ανταρτών.

Συνολικά 17 δημοσιογράφοι και άνθρωποι του Τύπου έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στο Ιράκ από την έναρξη της αμερικανο-βρετανικής στρατιωτικής επέμβασης τον περασμένο Μάρτιο.

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι άλλος ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη. Η έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Καραντάχ της ιρακινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του στρατιώτη, ο οποίος εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Συνολικά 61 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις στο Ιράκ από την 1η Μαΐου που ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε επισήμως το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμά πάντως ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο οι συμμαχικές δυνάμεις θα ελαφρώσουν τις αμερικανικές από τα βάρη που υποχρεώνονται να σηκώνουν στο Ιράκ.

«Αυτό το φθινόπωρο θα δείτε μεγάλο τμήμα από την επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης να αίρεται από τους αμερικανικούς ώμους και να το μοιράζονται οι δυνάμεις της συμμαχίας», τόνισε ο πρόεδρος Μπους, χωρίς να προσδιορίσει όμως εάν τα αμερικανικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

«Δεν επιζητώ να δώσω ένα τεχνητό χρονοδιάγραμμα. Προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής όσον αφορά πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να επιτευχθεί πλήρως η αποστολή», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή