Στο πλευρό των ΗΠΑ τάχθηκε το ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας

Την απόφαση έλαβαν χθες οι υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2001 07:28
UPD:11:45

A- A A+

Την πλήρη υποστήριξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στις αμερικανικές προσπάθειες, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας τρομοκρατίας, εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, λόρδος Ρόμπερτσον, τόνισε πάντως ότι δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πωλ Βόλφοβιτς, δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ ζητήσουν συλλογική δράση του ΝΑΤΟ, θα την ζητήσουν. Κάτι τέτοιο όμως, όπως είπε, δεν προβλέπεται προς το παρόν. Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η απάντηση πρέπει να είναι συλλογικής μορφής.

Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο ηγέτης των Ταλιμπάν Μουλάς Ομάρ, δήλωσε ότι θεωρεί πλέον λιγότερο πιθανή μία αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν και κάλεσε τους Αφγανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα, να επιστρέψουν. Χθες, δεκάδες χιλιάδες εξαγριωμένοι Αφγανοί, φωνάζοντας αντι-αμερικανικά συνθήματα, πυρπόλησαν το άδειο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.

Για προληπτικούς λόγους η Ουάσιγκτον, έκλεισε χθες το αμερικανικό προξενείο στη Λαχώρη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, ενώ η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε εχθρικές πράξεις κατά του Αφγανιστάν. Τόνισε επίσης ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι συνεργάτες του, δεν θα βρουν καταφύγιο στη χώρα του. Το Ισλαμαμπάντ έκλεισε εκ νέου τα σύνορά του στους Αφγανούς πρόσφυγες, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι περίπου 7,5 εκατ. Αφγανοί θα χρειαστούν βοήθεια εν όψει του χειμώνα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι ΗΠΑ έδωσαν στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχέδιο ψηφίσματος για τη λήψη μέτρων κατά της τρομοκρατίας, με την ελπίδα να υιοθετηθεί, πριν από τη Δευτέρα.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμεϊνί, δήλωσε ότι η χώρα του, δεν θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και του συμμάχους της, ενώ την Τρίτη, ο Ιρανός πρόεδρος Χαταμί είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε εκστρατεία θα πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στην Ουάσιγκτον, ο Τζωρτζ Μπους, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη CIA και τον διευθυντή της Τζώρτζ Τένετ, παρά τις έντονες επικρίσεις για την αποτυχία της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών να προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Μετά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Σιχ και τους μουσουλμάνους των ΗΠΑ, ο Τζωρτζ Μπους τάχθηκε υπέρ της ανεκτικότητας απέναντι στις δύο αυτές κοινότητες, που έχουν πληγεί τις τελευταίες ημέρες από αυξημένα κρούσματα βίας. Στην Ιταλία, στελέχη της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν επικίνδυνες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, περί ανωτερότητας του δυτικού πολιτισμού έναντι του ισλαμικού.

Χθες, ο εκπρόσωπος του State Department, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ραδιοφωνικού σταθμού Flash 9,61, δήλωσε ότι η χώρα του έχει συνεργαστεί με την Ελλάδα στο παρελθόν εναντίον της τρομοκρατίας, και ότι προσβλέπει τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας.

Στις διεθνείς χρηματαγορές με απώλειες έκλεισε χθες η Wall Street, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κατέγραψε απώλειες 1,07% και o δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, 2,50%. Στη Σοφοκλέους, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,25%.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ, αποφάσισαν χθες στη Βιέννη να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή του πετρελαίου, στα 23,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σήμερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή