Θ. Ρουσόπουλος: Σε φιάσκο εξελίσσεται η πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2003 17:01
A- A A+

«Ένα χρόνο μετά την “αποκρατικοποίηση τύπου Σημίτη”’, η “πώληση’’ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εξελίσσεται σε φιάσκο», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, με αφορμή την έντονη αβεβαιότητα που έχει προκύψει ως προς τη φερεγγυότητα της μητρικής εταιρείας του Σκαραμαγκά.

Οι πληροφορίες από τη Γερμανία αναφέρουν ότι η HDW αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Επιπλέον, η εταιρεία που ελέγχει τις μετοχές της, η αμερικανική τράπεζα One Equity Partners, έχει ξεκινήσει διαδικασία πώλησης των μετοχών της HDW, ενώ η πλέον πρόσφατη εξέλιξη αφορά στην πρόθεση της γερμανικής εταιρείας να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού σε όλες τις θυγατρικές της στο εξωτερικό.

«Η HDW, υπό το βάρος των οικονομικών της προβλημάτων, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της, αφήνοντας κυριολεκτικά στον αέρα και την κατασκευή των συρμών του προαστιακού σιδηροδρόμου, έργου καίριας σημασίας για την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Δικαιώνονται πλήρως οι ενστάσεις και οι επισημάνσεις της Νέας Δημοκρατίας για την σκανδαλώδη σύμβαση μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Ρουσόπουλος επισημαίνει επίσης τα εξής: «Ένα χρόνο πριν, με τη σκανδαλώδη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η κυβέρνηση Σημίτη εισέπραξε για το ελληνικό Δημόσιο 1,5 δισ. δρχ., φόρτωσε στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων περισσότερα από 30 δισ. και ανέθεσε απευθείας στην ιδιοκτήτρια HDW, για τα επόμενα δέκα χρόνια, συμβάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Μεταφορών ύψους 1 τρισ. δρχ. .

Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση Σημίτη την υπόθεση των αποκρατικοποιήσεων είναι επικίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον. Γίνεται πλέον φανερό ότι οι επιχειρούμενες ‘’αποκρατικοποιήσεις’’ γίνονται κυριολεκτικά στο πόδι, με διάτρητες και αδιαφανείς διαδικασίες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να διαφύγει από τα αδιέξοδα που δημιούργησε με τις ανερμάτιστες επιλογές της.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού είναι τεράστιες. Οφείλουν, το ταχύτερο δυνατό, να βρουν αποτελεσματική λύση. Αλλοθι και περιθώρια χρόνου δεν υπάρχουν. Θα φέρουν βαρύτατη ευθύνη και για την ενδεχόμενη απώλεια 1600 θέσεων εργασίας και για περαιτέρω ζημία του Δημοσίου και για την πρόσθεση ενός ακόμα μεγάλου εμποδίου στην πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας της χώρας».

Ερώτηση για τα αδιέξοδα που προκαλεί η πώληση του ναυπηγείου Σκαραμαγκά, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σύμφωνα με τον ερωτώντα βουλευτή η εταιρεία παρά την προίκα παραγγελιών ύψους 1,3 τρισ. που παρέλαβε μαζί με το ναυπηγείο, συνεχίζει να μην υλοποιεί τις συμβάσεις του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα ο κρατικός φορέας σιδηροδρομικών μεταφορών να αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της έλλειψης βαγονιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή