Δίκη «17Ν» : Συνεχίζεται κανονικά, παρά την πρόθεση αποχής των συνηγόρων υπεράσπισης

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2003 10:36
A- A A+

Σε τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους, δήλωσαν, ότι προτίθενται να προβούν 13 συνήγοροι υπεράσπισης κατηγορουμένων στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη», ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράταση προσωρινής κράτησης του Ανέστη Παπαναστασίου χωρίς προηγούμενη έκδοση σχετικού βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Δήμητρης Παρασκευόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, ανέγνωσε κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο προσυπογράφουν συνήγοροι υπεράσπισης για το θέμα του Ανέστη Παπαναστασίου, με το οποίο καταγγέλλεται ο εισαγγελέας εφετών, Γιώργος Σανιδάς, γιατί δεν διέταξε την απόλυση του κατηγορουμένου, κρίνοντας ότι, αφού έχει ξεκινήσει η δίκη, σιωπηρά παρατείνεται η ισχύς του εντάλματος προσωρινής κράτησης.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του Ανέστη Παπαναστασίου, το Συμβούλιο Εφετών θα έπρεπε έως τις 9 Αυγούστου -οπότε συμπληρώθηκαν 6 συν 1 μήνας κράτησης- να είχε εκδώσει βούλευμα για την παραμονή στη φυλακή του κατηγορουμένου.

Το γεγονός πως δεν εκδόθηκε σχετικό βούλευμα, σύμφωνα με την υπεράσπιση, σημαίνει ότι ο Ανέστης Παπαναστασίου θα έπρεπε να έχει απολυθεί με όρους.

Ο εισαγγελέας έδρας, Χρήστος Λάμπρου, στην τοποθέτησή του επί του κειμένου διαμαρτυρίας έκανε λόγο για αυτοδικία και επέμβαση στις διαδικασίες της δικαιοσύνης, ενώ, όπως τόνισε, με την αποχή των συνηγόρων υπεράσπισης εκβιάζεται το δικαστικό συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος, Μιχάλης Μαργαρίτης, ζήτησε από τους συνηγόρους να περιορίσουν τη διάρκεια της αποχής σε μία μέρα και ανέφερε ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να λάβει απόφαση για το θέμα της κράτησης του Παπαναστασίου.

Στην άρνηση της υπεράσπισης να περιορίσει την αποχή ο κ. Μαργαρίτης,

εκνευρισμένος, είπε τα εξής:

«Δεν θέλετε κύριοι να γίνει η δίκη» και τόνισε ότι, εάν χρειαστεί, το δικαστήριο θα προχωρήσει σε διορισμό άλλων συνηγόρων.

Μετά από παρότρυνση του προέδρου το θέμα του εάν και πότε θα απέχουν οι συνήγοροι υπεράσπισης παρέμεινε ανοιχτό, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά με την απολογία του Θεολόγου Ψαραδέλλη.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή