Ενταση στη Βουλή κατά τη συζήτηση ν/σ για τους συνοριοφύλακες

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2003 15:06

A- A A+

ΕΝΤΑΣΗ δημιουργήθηκε σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης «Ρύθμιση θεμάτων συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών και άλλες διατάξεις».

Αφορμή στάθηκε η ανάγνωση εκ μέρους του βουλευτή της ΝΔ Πέτρου Μαντούβαλου, ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) στην οποία καταγγέλλεται η κυβέρνηση ότι «μοναδικό σκοπό έχει να καταργήσει τη σημερινή ελληνική αστυνομία και στη θέση της να δημιουργήσει μια παραστυνομία των μέτρων της και των επιλογών της». Στην εν λόγω ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι «ο πόλεμος αστυνομικών και των δυο νεοσύστατων παραστυνομιών τώρα αρχίζει».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική την ανακοίνωση, πρόκληση κατά της κυβέρνησης, της Βουλής και του δημοκρατικού πολιτεύματος» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση και η Βουλή δεν εκβιάζονται από κανένα συνδικαλιστικό όργανο». Ζήτησε παράλληλα από τη Νέα Δημοκρατία να πάρει θέση.

Απαντώντας ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Νεράντζης υποστήριξε ότι η ανακοίνωση δεν αφορά το κόμμα του, το οποίο «δεν τρέχει πίσω από συνδικαλιστικές οργανώσεις» και πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος εισήχθη από τις δικές σας ρυθμίσεις».

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ορισμένες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, με τις οποίες καθορίζονται πλέον οι αρμοδιότητες των συνοριακών φυλάκων και των ειδικών φρουρών.

Ειδικότερα αναφέρει για τους συνοριακούς φύλακες και τους ειδικούς φρουρούς ότι «δύνανται να διατίθενται για εκτέλεση υπηρεσίας φρούρησης και μεταγωγής κρατουμένων και φρούρησης αστυνομικών υπηρεσιών και κρατητηρίων αυτών. Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών έχουν τις ίδιες εξουσίες, καθήκοντα και υποχρεώσεις με το αστυνομικό προσωπικό, πλην αυτών που αναφέρονται στην άσκηση των προανακριτικών καθηκόντων».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή