Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (20/08/2003) Μέρος 4/7

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2003 21:04
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που είχε διακοπεί.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ επειδή υπερασπίζομαι ένα Κίνημα την 4η Διεθνή την Οργάνωση Κομμουνιστών Ελλάδας, επειδή υπερασπίζομαι ορισμένες ιδέες και αυτές οι ιδέες είναι της 4ης Διεθνούς και το ελληνικό της τμήμα η Οργάνωση Κομμουνιστών Ελλάδας θα ήθελα να σας πω για ένα ζήτημα, γιατί είμαστε ενάντια στο αξιακό σύστημα που μας επιβάλλει ο ιμπεριαλισμός σήμερα.

Σας είπα ότι το Κίνημά μας έχει απλωθεί αρκετά σήμερα σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει γωνιά της γης που να μην έχουμε έστω κάποιους αντιπροσώπους που να μας αντιπροσωπεύουν με αυτές τις ιδέες. Σας είπα και πριν ότι νομίζω τελικά ο ιμπεριαλισμός σήμερα θέλει να χτυπήσει αυτά τα Κινήματα και θέλει να βρει τρόπους να τα χτυπήσει. Οι μόνο που μπορεί να βρει είναι ή να αυτοκτονήσει ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός, ή να μας αυτοκτονήσει εμάς όλους.

Αυτό το δείχνει η πρακτική τα τελευταία 20 χρόνια όπου μετά τον Χίτλερ δεν έχουμε τίποτα άλλο, δεν έχουμε σταματητό του ιμπεριαλισμού ο οποίος το μόνο του πρόβλημα είναι πως θα έχει αυτός και η ηγεσία του μια πρόσκαιρη εφημερία ελευθερίας, δηλαδή η ελευθερία ορισμένων ανθρώπων είναι ότι πρέπει να κατέβουμε όλοι εμείς και να γίνουμε σκλάβοι τους.

Μπορεί να διαφωνώ –και διαφωνώ βασικά- με τον Μιλόσεβιτς ή με το Στάλιν ή με τους επιγόνους του, αλλά η δική μου κριτική γίνεται μέσω ενός λόγου για ένα ανθρώπινο σοσιαλισμό, ενώ σε αυτούς γινόταν με στη σφαγή κλπ. Γι’ αυτό είμαστε ενάντια σε αυτό που λέγαμε τότε εθνικό-σοσιαλισμό ή εθνικό πατριωτισμό του σοσιαλισμού μόνο σε μια χώρα.

Εμείς σαν παγκόσμιο Κίνημα δεν νομίζουμε ότι μπορεί να πετύχει ένας σοσιαλισμός μόνος του, μόνο παγκόσμια μπορεί να πετύχει και υπάρχει και η αντίληψη ότι είμαστε ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ή στον ιμπεριαλισμό γενικά γιατί ο μόνος σκοπός του, η ζωή του είναι σφάζοντας ακόμη και τα παιδιά, τα ίδια του τα παιδιά ακόμη τα στέλνει σε πολέμους. Η δική μας ιδεολογία είναι ενάντια σε αυτούς τους πολέμους και ενάντια σε αυτές τις δικτατορίες που έχουν τους λαούς τους κάτω από το πέλμα μιας αστυνομοκρατίας και μιας υστερίας ενός θρησκευτικού φονταμενταλισμού.

Γι’ αυτό και επί Χούντας ήμασταν ενάντια στην αυτοκαταστροφή των αγωνιστών, δηλαδή δεν ήμασταν ποτέ υπέρ. Όταν γινόταν μια διαμαρτυρία - θυσία νομίζαμε και νομίζουμε ότι δεν οδηγεί πουθενά το να βάλεις στα ρούχα σου φωτιά και να κάθεσαι να διαμαρτύρεσαι, υπάρχουν άλλοι τρόποι να διαμαρτυρηθείς. Αυτό είναι μια διαμαρτυρία η οποία είναι αυτοκαταστροφική. Σε αυτή την αυτοκαταστροφή κάνουμε μια κριτική, δηλαδή δεν έχουμε αφήσει κάποιο σημείο που να μην δείξουμε ένα δρόμο, ο οποίος να πηγαίνει σε αυτό το σοσιαλιστικό καθεστώς, που να μην ξεφεύγει από το να υποστηρίζει τις ανθρώπινες αξίες γιατί οι ανθρώπινες αξίες έχουν κάποια σημασία για μας.

Αυτό που με κατηγορούν εμένα σήμερα σαν τρομοκράτη, είναι τελικά να χτυπήσουν αυτό το Κίνημα το οποίο ζητάει μια άλλη πολιτική, μια άλλη πρακτική κι ένα άλλο κόσμο. Γι’ αυτό είμαστε ενάντια στους ιμπεριαλιστές στις επεμβάσεις αυτών των ιμπεριαλιστών και με χιλιάδες συνθήματα σήμερα σε όλο τον κόσμο. Επειδή είμαστε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις ιμπεριαλιστικές αξίες γι αυτό σε αυτό το στάδιο θα ήθελα να αναφέρω τις αξίες που προσπαθούν να μας βάλουν κι εδώ.

Εάν στην προηγούμενη περίοδο οι αξίες που προσπαθούσαν να επιβάλλουν μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, βλέπουμε ότι οι αξίες αυτές ήταν οι φυλακές και οι εξορίες. Σε αυτό είμαστε ενάντια. Θα μου πείτε σήμερα υπάρχει ένα συνταγματικό, νόμιμο καθεστώς, αλλά αυτό το νόμιμο και συνταγματικό καθεστώς δεν παύει να υπογράφει αποφάσεις για επεμβάσεις, δεν παύει να στέλνει τα δικά μας τα παιδιά τα Ελληνόπουλα, τα εργατόπαιδα πότε στη Γιουγκοσλαβία, πότε στο Βιετνάμ, πότε στην Κορέα, πότε στο Ιράκ. Σε αυτές τις αξίες είμαστε αντίθετοι, αυτές τις αξίες εμείς θα τις πολεμήσουμε και γι’ αυτό είπαμε να μην πάει κανένας στον πόλεμο στο Ιράκ, να τα βρουν οι λαοί μόνοι τους.

Αυτό που κατέφερε ο ιμπεριαλισμός σήμερα είναι να σφάζεται ένας λαός ολόκληρος το Ιράκ μεταξύ του. Αυτή ήταν η επιδίωξή τους, όπως ήταν και η επιδίωξή τους τελικά στον Εμφύλιο Πόλεμο με εμάς. Ήρθαν και μας έφτιαξαν έναν Εμφύλιο Πόλεμο, τώρα πέρασαν ορισμένες συνταγματικές τους αξίες με αυτό τον τρομο-νόμο που ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί στο κάτεργο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι και τόσο εύκολα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ή θα είμαστε καλά παιδιά ή δεν θα είμαστε καθόλου. Σε αυτή την προοπτική του ιμπεριαλισμού εμείς θα αντιστεκόμαστε. Αλλά δεν θα αντιστεκόμαστε με τα όπλα. Γιατί το πρόβλημά μας δεν είναι να σκοτώσουμε τον Γουέλς ή τον Μπλερ κλπ., το πρόβλημά μας είναι να τους καταργήσουμε αυτούς. Ο μόνος που μπορεί να τους καταργήσει είναι το μαζικό Κίνημα και αυτό το απέδειξε περίτρανα τελικά –σας το είπα και πάλι- το Πολυτεχνείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγνωρίζετε μια ληστεία –λέτε- πού έγινε το 1983. Αυτή η ληστεία ήταν της 17Ν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε να το διευκρινίσουμε. Εγώ παραδέχομαι μια ληστεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ’83 ήταν αυτή;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Αυτή η ληστεία ήταν το ’83 για το ’86 είπε η Αστυνομία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν της 17Ν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν ήταν της 17Ν ήταν προσωπική, δική μου επιλογή με τον Σκανδάλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τη ληστεία την έκανε η 17Ν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όχι δεν την έκανε. Για εμένα όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως δεν έχω άλλη απορία.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Γιατί αν ήξερα ότι την είχε κάνει η 17Ν δεν θα την έκανα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το πρώτο ερώτημα θα ήταν αν την είχε κάνει η 17Ν, θα έπαιρνε η 17Ν εξωτερικούς συνεργάτες αν δεν ήσασταν μέλος; Αμέσως – αμέσως ανακύπτει αυτό το ερώτημα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όπως σας έχουν καταθέσει εδώ και κατηγορούμενοι και μάρτυρες Υπεράσπισης και θα το αναφέρω κι εγώ, το 1983 που έκανα τη ληστεία εγώ ο Τσελέντης ήταν μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της 17Ν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε για σας ότι δεν ήσασταν. Θα σας ήξερε, λέει. Αυτό είπε.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν είπε για εμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπε εναντίον σας.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Έχετε 18 κατηγορούμενους εδώ πέρα και δεν έχει αναφέρει κανένας σε όλα τα στάδια, το όνομά μου. Γιατί υπάρχει ένα στάδιο, το πρωταρχικό στάδιο γιατί γι’ αυτό λέω ότι η Αστυνομία έφτιαξε κάποιους ηγέτες της 17Ν που είχαν τα στοιχεία αυτά, το δικό μου, του Γιωτόπουλου, του Γιάννη Σερίφη, κάποιας ¶ννας και του Παπαναστασίου γιατί ηλικιακά τους βόλευε.

Αποδεικτικά δεν έχει αποδειχθεί τίποτα, δηλαδή δεν υπάρχουν ούτε ενδείξεις για εμένα βασικά και ούτε από κανέναν συγκατηγορούμενό μου ότι έχω πάρει μέρος σε μια βομβιστική ενέργεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνο το «Φω› που υπάρχει μέσα στο βιβλιαράκι εξόδων και εσόδων;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κατ’ αρχήν 30 χρόνια σε μια Οργάνωση και βλέπετε ότι από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο, που έχουν παραδεχτεί ορισμένα πράγματα έχουν βάλει μια βομβίτσα, μια ρουκετίτσα. Δεν με έχουν αναφέρει, αλλά όλοι έχουν λάβει ενεργό μέρος σε αυτή την Οργάνωση, αφού είναι μια κλειστή Οργάνωση και όπως έλεγε και ο συγκατηγορούμενός μου Τσελέντης για να μπεις σε αυτή την Οργάνωση πρέπει να υπάρχει ομοφωνία και να πάρουν όλοι μέρος σε αυτές τις πράξεις.

Αλλά εγώ επί 30 χρόνια να μην έχω πάρει έστω και σε μια βομβιστική ενέργεια μέρος; Να σας πω γιατί; Θα μπορούσε να το πάρει η Ασφάλεια να με κατηγορήσει, αλλά ξέρει η Ασφάλεια πάρα πολύ καλά ότι εγώ είμαι ενάντια στις βόμβες, ξέρει ότι ήμουν Τροτσκιστής, ξέρει ότι έβγαλα μια εφημερίδα που κάναμε κριτική στη 17Ν για τις ενέργειες αυτές που έκαναν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο στρατό υπηρετήσατε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όχι λόγω ασθενείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα αυτά τα χρόνια η 17Ν έκανε ορισμένες πράξεις τις οποίες ο ποινικός Κώδικας τις λέει παράνομες. Εσείς λέτε ότι δεν συμφωνείτε με τη βία βέβαια, ειδικά με την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής, εντάξει ένα καλαθάκι κάπου το αναφέρατε, ας το φάμε το καλάθι, όχι για τώρα, για τη δικτατορία.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Διαφωνούσα και τότε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε ότι την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής, ή απόπειρα αφαίρεσης ανθρώπινης δεν την εγκρίνετε με τίποτα, διότι δεν είναι –όπως είπατε- στο αξιακό σας σύστημα και στην πολιτική σας ιδεολογία.

Ερωτώ: τόσα χρόνια άνθρωπος που συνδικαλιζόσασταν, που ενεργούσατε, που γράφατε, που μιλάγατε, πως δεν είπατε κάποια στιγμή «Ρε παιδιά αμάν, τι βαράτε από εδώ, τι βαράτε από εκεί;›. Το είπατε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Το είπα πολλές φορές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είχατε πει;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Βεβαίως. ¶μα πάρετε την «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ› είναι καταγεγραμμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έχετε πει δηλαδή αυτά.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όχι μόνο δεν συμφωνούμε, κάνουμε μια πολιτική ανάλυση και μια κριτική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και θεωρείτε ότι είναι τελείως αντίθετα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Νομίζουμε ότι είναι αντίθετα τελικά προς το Μαζικό Κίνημα, που όπως έλεγαν εδώ οι διάφοροι διανοούμενοι που πέρασαν από εδώ που σπούδασαν πολιτικές επιστήμες, ήταν η εποχή που έλεγαν «Ένα δύο τρία Βιετνάμ να φτιάξουμε έστω και με πέντε – δέκα ανθρώπους›. Εμείς ήμασταν και ενάντια σε αυτό. Ήμασταν ενάντια στο Τσε Γκεβάρα κάποτε που είχε πάρει τα όπλα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και στον Γκεβάρα ενάντια;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι. Είχαμε κάνει μια κριτική στον Τσε Γκεβάρα και την εποχή που είχε πάει στο Περού ο Τσε Γκεβάρα να κάνει επανάσταση τον έπιασαν και όταν έγινε το Κίνημα και σηκώθηκε, δεν υπήρχε η ηγεσία να το καθοδηγήσει. Γι’ αυτό είμαστε ενάντια σε αυτές τις πολιτικές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Πάμπλο ήταν ενάντια;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι. Υπάρχει μια ιστορία με τον Πάμπλο ο οποίος εκτός που ήταν ενάντια όταν ήταν μέλος της 4ης Διεθνούς την εποχή εκείνη γι’ αυτό με ρωτούσαν και πάρα πολύ στην ανάκριση μου έφαγαν τελικά 2 ώρες στην ανάκριση «Τι κάνει ο Πάμπλο› τους απάντησα ότι «Όταν είχε γίνει η εξέγερση στην Αλγερία ο Πάμπλο έπαιξε κάποιο σημαντικό ρόλο στην αλγερινή επανάσταση. Βοήθησε την αλγερινή επανάσταση›.

Από ότι θυμάμαι στην αλγερινή επανάσταση είχε πάρει μέρος όχι ενεργά μόνο αλλά είχε στείλει και διεθνείς Ταξιαρχίες από την Ελλάδα και είχαν πάει σύντροφοί μας από όλη την Ελλάδα στα μηχανουργία που έφτιαχναν τα όπλα οι αντάρτες. Αν είναι τρομοκρατική Οργάνωση αυτή με ένα πληθυσμό ο οποίος θέλει να αποτάξει τον γαλλικό ιμπεριαλισμό εκείνη την εποχή, εντάξει. ¶μα είναι τρομοκρατική Οργάνωση αυτή, δεν ξέρω.

Εγώ νομίζω ότι η τρομοκρατική Οργάνωση ήταν η γαλλική που έσφαζε όλο τον κόσμο. Ο Πάμπλο έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο εκείνη την εποχή με την έννοια ότι βοήθησε οικονομικά και ακόμη υπάρχει αυτό στα αρχεία ότι μπόρεσε να πάρει τα πρωτότυπα, να τυπώσει δολάρια και να τα δώσει στην αλγερινή επανάσταση και μάλιστα είχε δικαστεί και 4 χρόνια και τον άφησαν σε 3 μήνες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς δηλαδή ανήκετε στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά την ευρύτερη, αλλά φαίνεται ότι έχει πολλά κομμάτια.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εμείς είμαστε σε μια μαρξιστική ιδεολογία που η έκφρασή της βρίσκεται στο τροτσκιστικό Κίνημα. Έχω ακούσει εδώ διάφορους αναρχικούς που ήρθαν να καταθέσουν ότι είναι ενάντια στην εξουσία. Είμαστε υπέρ της εξουσίας, αλλά υπέρ της εξουσίας των εργαζομένων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Της εξουσίας;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Των εργαζομένων και των εργατικών Συμβουλίων. Δεν είμαστε υπέρ της εξουσίας των ιμπεριαλιστών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνοι δεν είναι υπέρ καμιάς εξουσίας;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν εδώ που είναι ενάντια σε εξουσίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται τελείως ελεύθεροι και δεν θέλουν.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εμείς λέμε για εξουσία η οποία συρρικνώνεται. Εδώ οι εξουσίες πλαταίνουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς πως θα βλέπατε ένα μοντέλο σοσιαλισμού, αυτοδιαχειριζόμενο με στοιχεία λαϊκής συμμετοχής που οι εργάτες θα είχαν όπλα να φυλούσαν τα εργοστάσια, στις δημόσιες υπηρεσίες κλπ. Μπορούσε να γίνει τέτοιο πράγμα;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Οι δικοί μας οι εργάτες δεν χρειάζονται όπλα. Γιατί έχουν την οικονομική εξουσία η οποία τη φυλάσσουν μόνο τα εργοστάσια και αυτή είναι η εκπαίδευση που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Οταν κάνουμε απεργιακές Επιτροπές στα εργοστάσια είναι για να μην τα χτυπήσουν όχι οι εργαζόμενοι, αλλά να μην τα χτυπήσει η Αστυνομία όπως χτυπάει με τα ΜΑΤ την ώρα της απεργίας. Γι’ αυτό φυλάσσουμε τα εργοστάσια και από αυτούς τους προβοκάτορες οι οποίοι μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε ζημιά μέσα σ’ ένα εργοστάσιο.

Θυμάμαι μια απεργία που είχαν κάνει τότε στα ρολόγια που οι εργάτες είχαν βαστίξει τα πιο κύρια σημεία του εργοστασίου για να μην τα καταστρέψει η Αστυνομία για να μπορεί να πάει στη δουλειά αμέσως στο εργοστάσιο. Δηλαδή δεν είναι ότι φυλάμε τα εργοστάσια, γιατί με τα όπλα που λέτε, τα όπλα σήμερα δεν τα έχουν οι εργάτες, ούτε και την εξουσία έχουν. Τα έχει ο καπιταλισμός και φυλάει τα εργοστάσια αυτά ενάντια στις απεργίες των εργαζομένων που ζητάνε τα δικαιώματά τους. Αυτή είναι η διαφορά μας η μεγάλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι θα λέγατε τώρα να κάνουμε μια πλατφόρμα πολιτική και να κατεβούμε κάτω και να πούμε: Καταργούμε την Αστυνομία, καταργούμε τα ΜΑΤ, καταργούμε την καταστολή, τα καταργούμε όλα. Πόσοι θα μας ακολουθούσαν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εμείς δεν το κάναμε αυτό. Πρέπει να αυτοκαταργηθεί μόνος του ο καπιταλισμός για να μπορέσουμε να επιζήσουμε κι εμείς, να μπορέσει να επιζήσει η ανθρωπότητα. Διαφορετικά είμαστε σ’ ένα χάος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι αυτό είναι το τελευταίο σύστημα στον πλανήτη. Αλλά μήπως είναι λίγο ουτοπικό να λέμε το μόνο;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Προτιμώ την ουτοπία παρά τη βαρβαρότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έχω δει και γραμμένο αυτό σε κάποια «MONDE DIPLOMATIQUE›.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Αυτή είναι η άποψή μου. Γιατί σε αυτό τον εκδοτικό οίκο που δούλευα διαβάζαμε βιβλία λεγόταν και ουτοπία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς έχει τον λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Ψαραδέλλη στη Γαλλία πότε πήγατε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Το 1972. Ημερομηνία μην με ρωτάτε όμως, δεν ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Περίπου.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ήταν καλοκαίρι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με τον κ. Γιωτόπουλο τι είδους σχέση είχατε στη Γαλλία;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ είχα πάρα πολλές σχέσεις. Τον κ. Γιωτόπουλο δεν τον είχα γνωρίσει ποτέ μου, ούτε είχα ακούσει το όνομά του. Ρωτήθηκα και στη ΓΑΔΑ πολλές φορές για κάποιον Οικονόμου και κάποιον Γιωτόπουλο, παρ’ όλο που κάποια περίοδο το όνομα Γιωτόπουλος κάτι θα μου θύμιζε?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν σας θυμίζει τίποτα; Δεν μπορεί.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν μου θύμιζε τίποτα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο πατέρας του;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ήταν όμως το 1927. Που να θυμάμαι εγώ όλους όσους έχουν περάσει!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ήταν τροτσκιστής κορυφαίος.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τώρα που άκουσα το όνομα Γιωτόπουλος, επειδή άκουσα το όνομα Γιωτόπουλος εδώ πέρα?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν το είχατε ακούσει πριν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σαν τροτσκιστής;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Να σας πω που το άκουσα. Όταν άκουσα το Γιωτόπουλος μου πήγε σαν Γιατζόπουλος γιατί είχαμε και κάτι τέτοια ονόματα, επειδή ήταν οι αρχαιομαρξιστές που λέγαμε εμείς και μάλιστα ήταν μια μεγάλη δύναμη εργατών. Επειδή έχει τύχει να βγάλω τα αρχεία του Σπάρτακου εγώ, να τα έχω τυπώσει το 1985 τα οποία εκδίδονταν το 1930. Εκεί έγινε μια μεγάλη πάλη μαζί με τον Παντελή Πουλιόπουλο αυτό το βιβλίο που έκανα τη ληστεία και ήθελα να βγάλω, μαζί με τον Γιωτόπουλο και μάλιστα τότε επειδή δεν ξέραμε ονόματα τον έλεγαν Βήτα.

Εκείνη την εποχή δεν ήξερε κανένας το όνομα Γιωτόπουλος, εγώ στα Μαρξιστικά Δελτία τον ήξερα Βήτα, Ο σύντροφος Βήτα, όπως ήξερα ο σύντροφος Πάμπλο έκανε την τάδε εισήγηση. Αυτά, είναι καταγεγραμμένα όλα και η πάλη με τους αρχαιομαρξιστές και τους τροτσκιστές βασικά την ομάδα του Σπάρτακου του Παντελή Πουλιόπουλου, εγώ τα έχω τα αρχεία και μάλιστα και στο κελί μου γιατί το είχα βγάλει εγώ, τα είχα ζητήσει από ένα σύντροφο παλιό και μου τα είχε δώσει ένα – ένα κομματάκι για να μην χαθούν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Ψαραδέλλη επαναλαμβάνω στη Γαλλία?

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν γνώρισα τον Γιωτόπουλο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε για τον Πουλιόπουλο και δεν ξέρετε για τον Γιωτόπουλος; Σας ενοχλεί δηλαδή;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν με ενοχλεί καθόλου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βλέπω την επιμονή σας.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Σας είπα ποιους ξέρω, ποιους ήξερα και ποιους είχα συναντήσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον κ. Σκαρπαλέζο τον γνωρίζετε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τον γνωρίζω εξ όψεως. Ερχόταν κι έβγαζε λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στο Παρίσι;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι στο Παρίσι. Μάλιστα ήταν η πρώτη μου συγκέντρωση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον κ. Στάικο;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν τον θυμάμαι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τη γυναίκα του κ. Γιωτόπουλου την κα Peynaud τη ξέρετε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν είχα σχέση με γυναίκες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η γυναίκα σας με τη γυναίκα του κ. Γιωτόπουλου;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν νομίζω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σίγουρα;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν νομίζω. Τι να σας πω;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν νομίζετε ή δεν ξέρετε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Η γυναίκα μου κατ’ αρχήν δεν έκανε παρέα με Έλληνες. Εγώ δεν ήξερα με ποιους Γάλλους κάνει και με ποιες Γαλλίδες αυτό δεν με αφορούσε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το λέω επειδή εσείς Έλληνας, ο κ. Γιωτόπουλος Έλληνας και οι γυναίκες σας ήταν Γαλλίδες.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ διαβάζω τελικά ότι είναι από το Χαλάνδρι και είναι στη γειτονιά μου ακριβώς δίπλα και δίπλα από το σχολείο που είχε πάει ο Γιωτόπουλος. Δεν τον ήξερα. Τι να κάνω; Πρέπει να ξέρω όλο τον κόσμο; Ξέρω χιλιάδες κόσμου. Όλη την Αριστερά την ξέρω, όλη την ηγεσία της Αριστεράς. Αυτούς που ξέρω ήταν νόμιμοι στη Γαλλία, έβγαζαν λόγο. Δεν ήταν κάποια στιγμή να βγει κάποιος Γιωτόπουλος να βγάλει λόγο?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Δουλέψατε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Βεβαίως σ’ όλη μου την ζωή ναι, δουλεύω μέχρι τώρα και είμαι και συνταξιούχος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εδώ στην Ελλάδα από πότε μέχρι τότε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Από το ’74 μέχρι το ’78 που πήρα σύνταξη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορείτε να πείτε τι σύνταξη πήρατε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Αναπηρική πήρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από πόσα ταμεία παίρνετε συντάξεις;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Από ένα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιο είναι το ύψος της σύνταξης;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όταν πήρα την πρώτη μου σύνταξη ήταν 3.600 δραχμές επί Ράλλη. 3.600 δραχμές το μήνα επί κυβερνήσεως Ράλλη. Και σήμερα έχει φθάσει στο ΙΚΑ, γιατί μεταφέρει και το τυπογράφων στο ΙΚΑ το σωματείο, έγινε μια ενοποίηση των σωματείων και έχει πάει στο ΙΚΑ και εγώ μετά από τόσα χρόνια?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από το ταμείο τυπογράφων τι σύνταξη πήρατε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: 3.600 δραχμές σας το είπα. Η πρώτη μου σύνταξη ήταν 3.600. Και τώρα έχει φθάσει 370 Ευρώ. Κοιτάξτε να δείτε κάτι όμως, επειδή εγώ επειδή δούλευα στις μηχανές επάνω και σήκωνα χαρτιά είχα πάθει κοίλη μια εποχή και σταμάτησα να δουλεύω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: 4 χρόνια δουλέψατε πάντως.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Σαν τυπογράφος από τότε που ήρθα από την Γαλλία σας λέω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι αυτό.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Μέχρι το 1978, και μάλιστα είχα και 1050 ένσημα, γιατί ήμουν υπέρ των ενσήμων και εάν δεν μου τα κολλάγανε, διαμαρτυρόμουνα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε για τον Πάμπλο τι γνώμη έχετε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Για τον Μιχάλη Ράπτη;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι, για πείτε τον για τον Πάμπλο.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Αυτά που με ρωτάγανε και στην Ασφάλεια θέλετε να σας τα πω;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε και προηγουμένως ο Πάμπλο ήταν σοβαρός άνθρωπος;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Νομίζω ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε τι έχει ο Πάμπλο για τον Ρίτσαρτ Γουέλς;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε, εκείνη την εποχή δεν έδινα πολύ σημασία, δεν έχω ακούσει. Ειλικρινά δεν έχω ακούσει, έχω ακούσει για άλλα, είχε κάνει μια κριτική στην 17Ν σε ένα γράμμα αυτό το ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας το λέω εγώ λοιπόν, έχει γραφτεί ότι ήταν έτοιμος πριν από την δολοφονία του, να μιλήσει εναντίον του αμερικανικού κατεστημένου.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ο Πάμπλο;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο Πάμπλο για τον Ρίτσαρτ Γουέλς.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Καλά θα έκανε νομίζω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και τον σκοτώσανε, του το κλείνουν το στόμα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Καλά θα έκανε τελικά, αν μίλαγε τελικά. Αλλά να πει όμως την αλήθεια. Ποιος έκανε την δικτατορία στην Ελλάδα?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Του το κλείσανε το στόμα όμως προτού μιλήσει.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ποιος το είπε τελικά; Ο Πάμπλο εναντίον του αμερικάνικου κατεστημένου?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ότι ο Ρίτσαρτ Γουέλς ήταν έτοιμος να μιλήσει εναντίον του αμερικανικού κατεστημένου πριν από την δολοφονία του.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε κάτι, σας είπα, καλά θα έκανε, θα μας έλεγε όμως ότι έκανε την χούντα στην Ελλάδα αυτός; Ότι οι αμερικάνοι κάνανε την χούντα; Έτσι έχουν παραδεχθεί τώρα βασικά. Εμείς το λέγαμε από τότε όμως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ ομιλώ για τον Ρίτσαρτ Γουέλς και είπα, τι είπε ο Πάμπλο, καταλάβατε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε εγώ θα κλάψω για άλλα παιδιά, για τον Ρίτσαρτ Γουέλς δεν θα κλάψω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Καταλάβατε τι είπα;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όχι την ερώτησή σας δεν την κατάλαβα καθόλου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας λέω τι είπε ο Πάμπλο.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν το καταλαβαίνω τελικά τι είπε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε κύριε Εισαγγελεύ να το πω εγώ, είπε λέει ο Πάμπλο και είναι δημοσιευμένο, λέει ο κ. Εισαγγελεύς εγώ δεν το ξέρω, δεν το θυμάμαι, ότι τον Γουέλς τον σκοτώσανε για να του κλείσουν το στόμα, γιατί ήταν έτοιμος να μιλήσει εναντίον του αμερικανικού κατεστημένου, εναντίον της αυτοκρατορίας όπως την λένε εδώ μέσα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Αν θυμάται ο κ. Εισαγγελέας εκείνη την εποχή είχαν πει πάρα πολλά. Είχαν πει ότι φαγωθήκανε μεταξύ τους, είχαν πει ότι τον σκότωσε η CIA, έχει γράψει μάλιστα?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Ψαραδέλλη, τον σκότωσε η 17Ν αποδεδειγμένα, με προκήρυξη.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Αποδεδειγμένα, μετά από δυο χρόνια αποδείχθηκαν, τα δυο χρόνια όμως αυτά τι αποδείξεις υπήρχαν;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ:?και κατά την κατάθεση του κ. Παύλου Σερίφη δια χειρός Γιωτόπουλου. Ο Παύλος Σερίφης που ήταν εκεί έτσι λέει.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ σας είπα και προηγουμένως?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο Παύλος Σερίφης κύριε Ψαραδέλλη έχει δηλώσει στην ανακρίτρια, έχει πει ότι, τον σκότωσε ο Γιωτόπουλος ο Αλέξανδρος με την παρουσία του ιδίου, του Γιάννη Σερίφη και μιας ¶ννας.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε ο Παύλος Σερίφης αυτό που με αφορά εμένα θα σας απαντήσω. Ο Παύλος Σερίφης έχει πει ότι σκότωσα και εγώ τον Σταμούλη και τον Πέτρου?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς τι λέτε γι’ αυτό που λέει ο Παύλος Σερίφης;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έχω πει και έχω ξαναπεί κύριε Πρόεδρε, αυτά που έχουν γράψει κ. Εισαγγελέα, δεν τα έχουμε πει εμείς. Η μεγαλύτερη σκευωρία των τελευταίων 40 ετών, θα τα πούμε κύριε Εισαγγελέα. Έχετε αρχίσει και λέτε ότι εγώ έχω πει για τον Γουέλς. Όχι βέβαια. Εγώ τότε ήμουν στην Γερμανία και το έχω πει ξανά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από το ?της 17Ν παίρνατε μισθό.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Εγώ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι εσείς.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Και τα λεφτά του Αγλαϊας Κυριακού που δούλευα κύριε Εισαγγελέα τα παίρνατε εσείς;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επί έτη και έτη πολλά.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Και τα λεφτά κύριε Εισαγγελέα που πληρωνόμουν από το κράτος; Με συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε, δούλευα εγώ στο Αλγαϊας Κυριακού επί 20 συναπτά έτη τα τελευταία χρόνια και τα λεφτά αυτά τα έδινα στον κ. Εισαγγελέα; Έπαιρνα από πού λεφτά κύριε Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τα εγκλήματα μιλάμε κύριε, όχι για την εργασία σας.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ποια εγκλήματα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά τα οποία ξέρετε.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Με αυτό το χέρι κύριε Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ανοίξτε τα τετράδια να δείτε τι λένε για σας.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ποια τετράδια κύριε Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Του κ. Κουφοντίνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Σερίφη σας παρακαλώ πάρα πολύ, λέγαμε για τον Πάμπλο και μπερδεύτηκε με το Παύλος καταλάβατε;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν το ξέρω αυτό κύριε Πρόεδρε, γιατί εγώ δούλευα, και είμαι ανάπηρος 25 χρόνια. Ο κ. Εισαγγελέας επιμένει.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ απολογείται ο κ Ψαραδέλλης και γίνεται χρήση προανακριτικών απολογιών του κ. Σερίφη που δεν έχει απολογηθεί; Με ερωτήσεις; Από την αρχή της διαδικασίας κ. Εισαγγελεύ λέτε συνεχώς τα ίδια, ε, βέβαια πρώτη ημέρα των διακοπών σήμερα, θα συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, δεν περίμενα κάτι διαφορετικό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είστε πολύ ευγενής και σας ευχαριστώ.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα, αναφέρθηκα σε ορισμένα γεγονότα. Ο Πάμπλο σας είπα και προηγουμένως, εμένα δεν με ενδιαφέρει τι έχει πει για τον Γουέλς ή για τους άλλους. Ο Παύλος με κατηγόρησε εμένα κάποια στιγμή, ότι ήμουν μέλος με τον Γιωτόπουλο, με τον Παπαναστασίου και είχα πάρει μέρος σε μια δολοφονία του Πέτρου Σταμούλη και σας είπα γιατί το έχει πει. Θέλει να μπλέξει εμένα και τον Γιάννη Σερίφη ας πούμε, έχει ένα σκεπτικό η αστυνομία, έχει πιάσει πεντακόσιους ανθρώπους και τους έχει φυλακίσει και έχουν αθωωθεί, ε, ας πιάσουν και άλλους δυο, τρεις, τέσσερις, δεν χάθηκε ο κόσμος. Αυτό είναι τελικά και σας είπα την λογική. Η λογική η δική σας είναι διαφορετική από της αστυνομίας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Ψαραδέλλη γιατί ο κύριος Παύλος Σερίφης εδώ εις την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας έχει αναφέρει, ότι εσείς έχετε συμμετάσχει στη δολοφονία ?.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Σας απάντησα τώρα κύριε Εισαγγελέα. Αυτό που με αφορά εμένα, το δικό μου το πρόσωπο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το αρνείστε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί όμως σας κατηγορεί ο Παύλος Σερίφης;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Σας έχω δώσει μια εξήγηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έχει γράψει η αστυνομία αυτό λέει.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όχι δεν καταλάβατε, δεν λέω αυτό. Εγώ λέω ότι στο μυαλό της αστυνομίας και της ανακριτικής υπηρεσίας έχει ένα μεγάλο σωρό μια δεξαμενή, είχαν πεντακόσια άτομα στην αρχή, τα κάνανε 150 και σιγά- σιγά βάλανε. Και βλέποντας εμένα τελικά ότι κάνω παρέα με τον Τζωρτζάτο, σου λέει αυτός για να πούμε και γι’ αυτόν τίποτα. Και γιατί, ρωτώ και εγώ τον κ. Εισαγγελέα, εφόσον ήμουν στην Γ.Α.Δ.Α. και σας το είπα, γιατί δεν ήρθε κάποιος Εισαγγελέας, ο κ. Διώτης ή οποιοσδήποτε, και να μου πει, ξέρετε κάτι, ο Παύλος σε κατηγορεί γι’ αυτά και γι’ αυτά τα πράγματα τι λες; Δεν ήρθε κανένας ποτέ. Ποτέ δεν ήρθε κανένας να μου αναγγείλει μια κατηγορία διαφορετική.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Ψαραδέλλη σ’ αυτό που λέτε υπάρχει μια απάντηση. Αυτά τα είπε ο Παύλος, όχι στην προανάκριση την αστυνομική, στην κυρία ανάκριση.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Και σας λέω κύριε Εισαγγελέα και εγώ, ήμουν στην Γ.Α.Δ.Α. γιατί δεν ήρθε κάποιος Εισαγγελέας να μου πει ξέρετε κάτι; Εδώ ο Παύλος Σερίφης ?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είχε τελειώσει η Γ.Α.Δ.Α. κύριε?

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν είχε τελειώσει η Γ.Α.Δ.Α. ήμουν στα χέρια της και ξέρω τι σημαίνει Αστυνομία, μη μου λέτε κύριε Εισαγγελέα.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα ζητώ το λόγο σας παρακαλώ, επί των ερωτήσεών σας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπαίνετε σε βοήθεια του κατηγορουμένου;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όχι δεν θέλω καμιά βοήθεια από τον κ. συνήγορο, θέλω να σας απαντήσω μόνος μου.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Το ερώτημά μου είναι το εξής, είναι αντικείμενο απόδειξης ποιος σκότωσε τον Πέτρο και Σταμούλη το ’80 ή τον Γουέλς; Αν είναι αντικείμενο απόδειξης να το ρωτήσετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν δεν είναι αυτό το πράγμα, τότε τι είναι κύριε;

Δ. ΖΩΤΟΣ: Μισό λεπτό, δεν είναι αντικείμενο απόδειξης αυτής της δίκης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιος το είπε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιτρέπετε να σας πω και εγώ κάτι; Μέσα στα πλαίσια της έναρξης του χρόνου συμμετοχής, σου λέει μετέχει, άρα έκανε και αυτό.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Το δεύτερο είναι, έχετε πάρει μια απόφαση, εγώ δεν έχω αντίρρηση να συνεχιστούν οι ερωτήσεις κανένα πρόβλημα. Απλώς, για να τηρούμε την δικονομική τάξη, στο πλαίσιο των αποδεικτέων θεμάτων. Είπε ο κ. Ψαραδέλλης τι έκανε για να αποδείξει?

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα θα σας απαντήσω πάλι. Εμένα στην Γ.Α.Δ.Α. όταν πιάσανε τους πρώτους συγκατηγορούμενούς μου, τον Τζωρτζάτο και τον Χριστόδουλο, μου τους φέρνανε κάθε μισή ώρα σε αντιπαράσταση, δεν μου τους φέρανε ποτέ. Με κατηγορούσαν αυτοί και μου λέγανε, ξέρεις έχουν πει έχεις κάνει ληστείες, έχεις κάνει φόνους. Λέω, φέρτε μου σε αντιπαράσταση αυτούς τους ανθρώπους.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά τα είπατε και τα άκουσα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τα είπα, δεν τα καταλάβατε όμως μου φαίνεται. Σας είπα και προηγουμένως, ότι το 1980 σας έδωσα και ορισμένες αποδείξεις?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε πήγατε στον Κορυδαλλό;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τον Αύγουστο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στις πόσες του μήνα;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν θυμάμαι τελικά, το έχετε μπροστά σας. Αλλά με έχουν πιάσει στις 18 Ιουλίου και ήρθα τον Αύγουστο. Όλες αυτές τις μέρες δεν μπορούσε να έρθει κάποιος Εισαγγελέας και να μου πει, ξέρετε κύριε, έχετε κάνει αυτές τις πράξεις?και επειδή η Οργάνωση όπως λέτε είναι διαρκές έγκλημα και μας πιάνουν από την αρχή που ιδρύθηκε η Οργάνωση μέχρι τώρα, θα μπορούσαν να μου το πουν κάλλιστα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να σας πω τώρα, λέτε ότι εσείς δεν έχετε καμιά σχέση. Πώς το εξηγείτε ότι ο μάρτυς Σερίφης, ενώπιον του εφέτη ανακριτού Θεοχάρη Μπίρμπου και με παρουσία δυο δικηγόρων, λέγει ότι: «Τον Λάμπρο και τον Φώτη τους γνώρισα σε μια ταβέρνα, όπου είχαμε βρεθεί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, τον Σταμάτη, τον Μανώλη, τον Μιχάλη.›

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ ούτε τον γνώρισα και να σας απαντήσω και κάτι άλλο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Και πιθανολόγησα ότι πρέπει να ήταν μέλη της ομάδας›.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Α, σε μια ταβέρνα. Ο Ψαραδέλλης ο πασίγνωστος να πάω σε μια ταβέρνα με την 17Ν. Αν είναι λογικό αυτό, εντάξει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τον Φώτη λέει, όχι για τον Ψαραδέλλη.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε τον Λάμπρο και τον Φώτη, τον λένε και άλλοι, 15 άτομα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο Θωμάς Σερίφης.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τον Λάμπρο και διάφορους άλλους, τον λένε πάρα πολλοί ας πούμε και γιατί να μην το πούνε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μα λένε για τον Φώτη όμως.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε μου είχαν πει ότι ήμουν και ιδεολογικός υποστηρικτής της 17Ν. Έχουν πει και αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι αλλά ταυτόχρονα όμως στα τετράδια είστε και μισθοδοτούμενος. Ο Φώτης είναι μισθοδοτούμενος.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Με συγχωρείτε γράφει πουθενά Ψαραδέλλης Θεολόγος;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Φώτης λέει.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Φώτης λέει και σας είπα, αλλά δεν ακούτε κύριε Εισαγγελέα, σας είπα πώς έχει προέλθει το όνομα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εκτός εάν ο Κουφοντίνας έγραφε Φώτης και τα λεφτά για τον Φώτη τα έβαζε στην τσέπη του. Δεν τα διαβάσατε;

Δ. ΖΩΤΟΣ: Επειδή τα διαβάσαμε, γράφει Φω?μπορεί να είναι Φώντας, δεν ξέρω τι μπορεί να είναι.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα, ή δεν ακούτε, ή δεν θέλετε να ακούσετε, ή θέλετε να πείτε τα δικά σας. Εγώ σας είπα στην αρχή, το ξέρω πολύ καλά στην ζωή μου, το Φώτης το έχω πει μόνο στον Σκανδάλη και σε κανέναν άλλον. Αν ο Σκανδάλης εκείνη την εποχή πέρασε στην 17Ν?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο Θωμάς Σερίφης πώς το ξέρει το Φώτης;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε τα παπαγαλάκια της 17Ν, τι να σας πω. Εδώ ξέρανε και να σας πω, πού ξέρανε διάφοροι πού είχα πάει εγώ, εγώ τα διάβαζα και τρελάθηκα. Πού ξέρανε λεπτομέρειες οι διάφοροι οι πολυγραφότατοι δημοσιογράφοι που γράφανε για μένα. Εγώ έμεινα έτσι άναυδος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για αυτό σας τα ρωτώ. Εγώ δεν δικάζεται κανείς για τις ιδέες του. Μόνο για πράξεις εδώ πέρα δικάζεται. Αυτό να ξέρετε.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Αν ήταν για πράξεις, επειδή υπάρχει μια Οργάνωση που λέγεται Επαναστατική Οργάνωση 17Ν και είναι πολιτική οργάνωση και έχει πολιτικά κίνητρα που έκανε αυτές τις πράξεις, νομίζω ότι διώκονται και αυτοί, σαν πολιτική οργάνωση με την έννοια που την λέμε και εμείς, κάνετε λάθος, ότι αυτό δεν ήταν η ανατροπή του καπιταλισμού να σφάξετε κάποιον καπιταλιστή?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν με ενδιαφέρει εμένα για τον καπιταλιστή, με ενδιαφέρει εμένα για τα εγκλήματα. Όλα τα άλλα εμένα με αφήνουν αδιάφορο. Οι πολιτικολογίες δεν με αγγίζουν. Εμένα με ενδιαφέρουν οι πράξεις, αν είναι αξιόποινες ή όχι.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Για μένα δεν είναι κάποια αξιόποινη πράξη που εκμεταλλεύθηκαν το όνομά μου μεταγενέστερα?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το να σκοτώνει κάποιος δεν είναι αξιόποινη πράξη;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν λέω, δεν με αφήνετε να τελειώσω. Αυτή είναι η νοοτροπία σας τελικά, δεν ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας έχω καταλάβει, οι θέσεις που πήρατε είναι ξεκάθαρες.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Με έχετε καταλάβει κύριε Πρόεδρε; Γιατί νομίζω ότι τελικά ο κ. Εισαγγελέας δεν με καταλαβαίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι θέσεις που πήρατε είναι ξεκάθαρες. Εγώ τα εγκλήματα δεν ούτε μετείχα, ούτε και λέω ότι καλά κάνανε. Τελείωσε.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ σας λέω και πάλι, το Φώτης ο μόνος που μπορούσε να το χρησιμοποιήσει, δεν το έχει ακούσει ο κ. Εισαγγελέας, ο μόνος που μπορούσε να το έχει χρησιμοποιήσει ήταν ο Σκανδάλης. Ο Σκανδάλης περνώντας στην 17Ν το χρησιμοποίησε το όνομά μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Ψαραδέλλη μια τελευταία ερώτηση. Ακούστε να σας πω, έχετε τον τρόπο να φεύγετε. Λέτε για το θέμα της ληστείας, όπως την λέτε εσείς. Λέτε ότι μια Οργάνωση συνωμοτική, θα χρησιμοποιήσανε αυτοί το κόλπο για πράξη δική της ληστείας χωρίς να το ξέρει και να το εμπιστεύεται;

Θ.ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν χρησιμοποίησα κανένα πρόσωπο, πήγα εγώ με τον Γιάννη Σκανδάλη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πήγατε με πιστόλι, παρευρεθήκατε με πιστόλι;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και λέω εγώ τώρα, μια Οργάνωση σαν την 17Ν, θα χρησιμοποιούσε κάποιο πρόσωπο που δεν ήξερε τίποτα και δεν μετείχε πουθενά;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ ήξερα τον Γιάννη Σκανδάλη, τον Γιαννάκη που τον ονομάζω, δεν ήξερα τότε ότι τον λέγανε Σκανδάλη, αυτόν ήξερα και δεν θέλετε να ακούσετε. Και σας λέω ότι το Φώτης έχει βγει απ’ αυτόν?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε για μισή ώρα για το γεύμα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή