Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (20/08/2003) Μέρος 5/7

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2003 21:05
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε θα παρακαλέσω κάτι, όταν γίνονται οι ερωτήσεις να περιμένετε τις απαντήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι είναι αυτονόητο αυτό. Αλλά να μην είστε πολύ περιφραστικός, λίγα λόγια?

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δε μπορώ να εκφραστώ διαφορετικά.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τον κ. Καραμπελιά ο οποίος σας χαρακτήρισε εξαίρετο και αγωνιστή, τον γνωρίσατε στην Αθήνα ή στο Παρίσι;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Στο Παρίσι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μιλήσατε για τον σύλλογο φοιτητών. Εννοείτε τον ΕΠΕΠ;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ δεν ξέρω πώς λέγεται, είχαμε ένα αμφιθέατρο και μαζευόμασταν και εργάτες και φοιτητές και εκεί πέρα γίνονταν διάφορες πολιτικές συζητήσεις. Οι πολιτικές συζητήσεις ήταν πώς θα ανατρέψουμε τη χούντα και τί μπορούμε να κάνουμε εμείς σε σχέση με την Ελλάδα. Κι εμείς σαν είπα, σαν διεθνιστές δεν είχαμε μόνο τη χούντα στην Ελλάδα, αγωνιζόμασταν για την Ισπανία, μετέπειτα για τη δικτατορία στη Χιλή, αγωνιζόμαστε και για τους Τσέχους τότε, είχαμε επαφές και με τους Τσεχοσλοβάκους συντρόφους οι οποίοι στην τεχνική επιμέλεια που ήμουν εκεί στα περιοδικά έβγαλα και ανακοινώσεις και αυτών και επισκέφθηκα κάποτε και τη Γιουγκοσλαβία όπου και εκεί έκαναν μια διαδήλωση έξω από την Πρεσβεία την ελληνική, που πήρε άλλον χαρακτήρα, πήρε κι έναν χαρακτήρα ενάντια στην τότε ηγεσία του Τίτο.

Δηλαδή δεν ήμαστε κάτι ξεχωριστό, δεν παλεύαμε μόνο για ένα πράγμα, εμείς είχαμε μια παγκόσμια αντίληψη των πραγμάτων και νομίζω έτσι τα αντιμετωπίζει και ο ιμπεριαλισμός σήμερα. Διαφορετικά θα ήμαστε πολύ καλύτερα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο Παρίσι υπήρξε κοινή συνάντηση μεταξύ του κ. Γιωτόπουλου, του κ. Καραμπελιά και εσάς;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Με εμένα δεν υπήρξε γιατί εγώ πήγα το 1972, τον Αύγουστο περίπου και απ’ ότι έχω ακούσει τελικά εδώ πέρα, αυτοί είχαν φύγει στην Ελλάδα. Δε θέλω να απογοητεύσω τον κ. Εισαγγελέα αλλά δεν έτυχε να τον γνωρίσω στο Παρίσι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θα επιμείνω λίγο διευκρινιστικά στο θέμα της ληστείας: Αναφέρεστε στην τράπεζα ΕΤΕ Δροσοπούλου;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ δεν αναφέρομαι, αναφέρομαι σε μια ληστεία. Η αναφορά αυτής της ληστείας έχει γίνει με κάποιο χαρτί που είχε η Ανακριτική στην Ασφάλεια και μου είπαν ότι «το 1986 έχεις πάρει μέρος σε μια ληστεία› και μάλιστα μου είπαν και το όνομα του Χριστόδουλου. Τον Χριστόδουλο εγώ τον ήξερα φατσικά στις εκδηλώσεις και τις Επιτροπές.

Αυτό που θυμάμαι και το είπα και στην ανάκριση, σας λέω μόνο ένα χαρακτηριστικό: Ότι μπορεί να μη θυμάμαι ημερομηνία, αλλά θυμάμαι τη χαρακτηριστική ιστορία αυτής της ληστείας: Ότι δεν πήρα φράγκο κι ότι πέρα απ’ αυτό, ήταν μια έγκυος γυναίκα που τη βοήθησαν και μάλιστα την άλλη ημέρα έγραψαν οι εφημερίδες «ο ευγενικός ληστής›, δεν είπαν «οι ευγενικοί ληστές› και νομίζω ότι έχει καταθέσει η ίδια η γυναίκα εδώ πέρα σε μια άλλη ιστορία του ’88 που όντως είπε τελικά ότι όντως ήταν έγκυος αυτή η κυρία και ήταν και υπάλληλος της τράπεζας και ότι τους ξαναλήστεψαν το 1988 και υπήρξε τραυματισμός κάποιου αστυφύλακα. Μάλιστα είχε πει ότι δεν υπήρχε φρουρός τότε στη ληστεία που κάναμε.

Όταν με κατηγόρησαν εμένα το 1988 ότι έχω πάρει σε αυτή τη ληστεία μέρος και εγώ επέμενα ότι έχω πάρει σε μια ληστεία μέρος, καταρχήν ούτε είχα υποψιαστεί ότι πίσω από αυτή τη ληστεία μπορεί να ήταν η 17Ν και αυτός ο ισχυρισμός μου βασίστηκε τελικά και στην αγωνία τη δική μου και στην αγωνία της κόρης μου, η οποία με βοήθησε επί δύο μήνες να βρει τα στοιχεία αυτά που επέμεινα εγώ, να βρείτε μια εφημερίδα η οποία να λέει για έναν ευγενικό ληστή και για μια έγκυο γυναίκα.

Αφού αρχίσαμε από το ’86 και πίσω, γιατί θυμάμαι πολύ καλά ότι τα παιδιά μου ήταν μικρά τότε που έγινε η ληστεία, αυτά δεν τα είχα συνειδητοποιήσει την ώρα που μου έκαναν την ανάκριση, έρχεται ο ανακριτής και ξέρετε πώς απαντά κάποιος σε κάποια ανάκριση, του λένε «έχεις κάνει αυτό;› Εάν το έχεις κάνει το παραδέχεσαι, άμα δεν το έχεις κάνει όμως, δεν μπορείς να το υιοθετήσεις. Μπορεί άλλοι να υιοθετούσαν πράγματα που δεν έχουν κάνει. Έτσι πιστεύω ότι έφτασα σε αυτό το σημείο για να ψάξω, γιατί άμα ξέρεις ότι στη ζωή σου έχεις κάνει ένα κακό, δεν μπορεί να σου βάζει ο άλλος 15 ληστείες. Εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτές τις μικρές ένοπλες ομάδες, εμείς πιστεύουμε το μαζικό κίνημα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κοιτάξτε, επιμένω λίγο στη χρονολογία. Ακόμα και το δημοσίευμα, αναφέρεται Ιούλιο του 1986. Και στην προανακριτική και στην ανακριτική και στο υπόμνημά σας, σας είχα ρωτήσει και την άλλη φορά, αναφέρεστε στο 1986.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Σας είπα γιατί αναφέρομαι στο 1986, αυτήν μου είπαν τελικά, αυτήν έλεγα. Ταίριαζαν λιγάκι τα γεγονότα, ταίριαζαν με την εξής έννοια: Ότι και οι δύο τράπεζες ήταν κοντά.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σύμπτωση ότι και οι δύο γυναίκες ήταν έγκυες;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν υπάρχει άλλη έγκυος γυναίκα, μόνο η μία υπάρχει.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Συγνώμη, εσείς αναφερόμενος στο 1983 ομιλείτε για περιστατικό εγκύου με τον «ευγενή ληστή› και το 1986, το έντυπο που αναγνώσθηκε εδώ, πάλι περιστατικό εγκύου γυναικός που ομιλεί για «ευγενή ληστή›. Μόνο αν είναι μία σύμπτωση που δεν την αποκλείω.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δε νομίζω ότι ομιλεί το 1986 για «ευγενή ληστή› ούτε το 1988 και μάλιστα το 1988 έχουμε ληστεία αιματηρή κιόλας. Όταν διάβασα εγώ το κατηγορητήριο, το 1988, βλέποντας αυτή την ημερομηνία και μου λένε «το ’88 ήσουν κι εσύ στην άλλη ληστεία›, λέω «αφού ξέρω ότι ήμουν σε μια ληστεία› και άρχισα να ψάχνομαι. Αυτό που θα έκανε κάποιος για να υπερασπίσει τον εαυτό του. Εγώ το έκανα αυτό το πράγμα, ήξερα ότι είχα κάνει ένα πράγμα στη ζωή μου, δεν ήξερα ότι είχα κάνει δύο να ψάξω δύο πράγματα, έψαξα ένα πράγμα και το βρήκα και το βρήκα ακριβώς όπως το έχω καταθέσει στην προανακριτική μου, θα το διαβάσετε κάποια στιγμή.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην προανακριτική αναφέρεστε στο 1986.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι, αυτό μου είπαν αυτοί. Πού να θυμάμαι ημερομηνίες; Δεν λειτουργεί η μνήμη τόσο πολύ επιλεκτικά, να πω ότι το 1986 έκανα αυτό το πράγμα. Αν μου έλεγαν ένα πολιτικό γεγονός, ή το θάνατο της αδερφής μου, θα έλεγα ότι δεν ξέρω την ημερομηνία αλλά ξέρω ότι έχει πεθάνει. Αυτό το γεγονός το ξέρω. Όπως ξέρω ότι απέδρασα με τον Παναγούλη τις ίδιες μέρες περίπου. Σας λέω και πάλι, εγώ τα γεγονότα τα βλέπω μόνο σαν πολιτικά γεγονότα και σαν κάτι που μ’ έχει χαρακτηρίσει σε κάποια ενέργεια.

Αυτή την ενέργειά μου τελικά το 1983 την ανακάλυψα όπως είπατε και πολύ εύστοχα προηγουμένως. Εγώ το είχα ξεχάσει πότε είχε πεθάνει η αδερφή μου, το ανακάλυψε κάποιος άλλος στην οικογένειά μου, αλλά σαν γεγονός όμως, ότι είχε πεθάνει η αδερφή μου το θυμόμουν.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στη ληστεία εκείνη πόσα άτομα είχατε λάβει μέρος;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Είχα πει ότι είχαμε αναλάβει 4 άτομα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ποιοι ήταν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ, ο Σκανδάλης και άλλους δεν θυμάμαι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ούτε τους είδατε μετά; Ούτε τον Σκανδάλη;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τον Σκανδάλη μπορεί να τον είδα ένα διάστημα και μάλιστα του είπα πει «τί πράγματα είναι αυτά, πού είναι τα λεφτά;› κτλ. και μου είπε «δεν μπορώ να σου εξηγήσω, έχουν πάει για άλλες ανάγκες› και δεν θυμάμαι αν μου είπε και για το Κίνημα κιόλας, «για άλλες ανάγκες› μου είπε, ούτε για το Κίνημα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αν σας έδινε τα χρήματα που είπατε, 500.000, θα λαμβάνατε μέρος σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια παρόμοιου χαρακτήρα;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Νομίζω αυτά μου αρκούσαν να ξεκινήσω μια εκδοτική δουλειά που ήθελα τελικά.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μήπως έχετε πει κάτι άλλο;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Έχω πει και κάτι άλλο, ναι, θυμάμαι τί έχω πει. Μου είπε ο ανακριτής: «Θα έπαιρνες μέρος σε μια άλλη ληστεία;› και του απάντησα «εάν οι συνθήκες ήταν τέτοιες που είχαμε ανάγκη από χρήματα για να εκδώσουμε βιβλία ή να κάνουμε κάποια άλλη δουλειά, θα έπαιρνα με άλλον τρόπο›. Δηλαδή μπορούσαμε να βάλουμε στο Χρηματιστήριο όπως βάζουν τώρα οι κυβερνητικές οργανώσεις.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μόνο με νόμιμες ή και με έκνομες ενέργειες;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Και έκνομες ενέργειες, ξέρω να βγάλω πλαστά δολάρια.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με όλη σας την ιδεολογική σας τοποθέτηση?.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ακριβώς είπα πού βρίσκεται το Κίνημα εκείνη την ώρα. Γιατί εμείς δεν έχουμε πει ποτέ ότι αν αναλάβουμε την εξουσία δε θα πάρουμε τις τράπεζες? δεν το έχουμε πει σε κανένα γραπτό μας, πουθενά, ότι θα διοικούμε τις τράπεζες όπως διοικεί κάθε εξουσία. Και σήμερα η εξουσία που έχει η σημερινή κυβέρνηση, ελέγχει τις τράπεζες, έτσι θα τις ελέγχαμε κι εμείς και κάνουν και αυτοί απάτες.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η χρήση του ψευδωνύμου «Φώτης› στη ληστεία εκείνη ήταν δική σας πρωτοβουλία;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ήταν δική μου. Επειδή έχω το προηγούμενο, σας έχω πει, το «Ορέστης› και μάλιστα επειδή είχα ένα προηγούμενο επί δικτατορίας που είχα πει σε κάποιον και την άλλη μέρα το ήξερε η αστυνομία, είπα αν συμβεί κάτι, τουλάχιστον να ξέρει η αστυνομία ένα ψευδώνυμο. Αν μας πιάσουν και τους δύο, θα μας είχαν και τους δύο, ο Ψαραδέλλης και ο Σκανδάλης. Τους άλλους δύο επειδή δεν τους ήξερα δεν ήθελα να διαδοθεί το όνομά μου. Το όνομά μου διαδόθηκε, σας είπα, από τον Σκανδάλη, εγώ έτσι το ερμηνεύω, άλλη ερμηνεία δεν μπορώ να δώσω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να παραδεχτείτε τη ληστεία του 1983 που λέτε εσείς;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Οι λόγοι οι βασικοί που δεν θα την παραδεχόμουν με τίποτα, ήταν όταν έρχεται κάποιος στρατηγός κάποια στιγμή και λέει «είσαι μέλος της 17Ν κι έχεις κάνει ληστείες κτλ.,› κι εγώ για να αποδείξω τελικά ότι δεν είμαι μέλος της 17Ν, όντως έχω κάνει μια ληστεία, αλλά αυτή η ληστεία είναι τότε, για να προστατεύσω και τον εαυτό μου, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι δεν είμαι στη 17Ν, δεν είχα καμία σχέση με τη 17Ν ούτε με άλλες ένοπλες έστω και αυτές τις ομάδες τις μικρές που τις έλεγαν ΕΛΑ κτλ., εάν ξέρεις τον εαυτό σου και ξέρεις ότι έχεις ορισμένα πράγματα, δε νομίζω ότι μπορείς να παραδεχτείς κάτι άλλο.

Εν τω μεταξύ δεν επέμειναν και πάρα πολύ παρόλο που ερχόσουν κάθε μισή ώρα που σας έλεγα, «τα έχει πει ο Τζωρτζάτος, τα έχει πει ο Χριστόδουλος όλα, πέστα κι εσύ να τα διασταυρώσουμε›, τους είπα «φέρτε με σε αναπαράσταση να μου πείτε τί έχουν πει› και γι αυτό επιμένω και γι αυτό έψαξα και πάρα πολύ να βρω αυτή τη ληστεία. Νομίζω δεν θα το έκανε κανένας τελικά να ψάξει μέσα από τη φυλακή, μέσα από την απομόνωση, ούτε τηλέφωνο ούτε τίποτα, και γι αυτό αργήσαμε να το βρούμε. Και γι αυτό στον κ. Μπίρμπο ακόμα έλεγα το ’86, διαφορετικά αν το είχα βρει πιο νωρίς θα του έλεγα «το 1983, έχουν κάνει λάθος εδώ πέρα›.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μια τελευταία ερώτηση που αφορά τη σύζυγό σας η οποία καταθέτοντας είπε ότι αποστασιοποιήθηκε από τις δικές σας θέσεις. Αν θέλετε απαντήστε.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Έχω πει πολλές φορές ότι για μένα η ιστορία δεν τελειώνει ούτε και γι αυτήν έχει τελειώσει, απλώς υπήρχε μια απογοήτευση στη γυναίκα μου. Έβλεπε ένα σοσιαλιστικό κράτος, έναν Μιλόσεβιτς, έναν εγκληματία, για μένα είναι εγκληματίες, μπορεί για άλλους να ήταν ήρωας, για μένα ήταν ένας εγκληματίας ανέκαθεν κι έχουμε γράψει πάρα πολλά βιβλία κι έχουμε κάνει πολλές κριτικές.

Η γυναίκα μου αποστασιοποιήθηκε γιατί απογοητεύτηκε, νόμιζε ότι μπήκαμε μέσα και θα γίνει η επανάσταση. Εγώ έχω πάντα μια αρχή. Όταν μπαίνω σε μια οργάνωση και μπαίνω στην 4η Διεθνή, ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι μπαίνοντας εγώ θα γίνει η επανάσταση. Αν έχεις στο μυαλό σου μόνο αυτό, ότι πρέπει να αγωνιστείς για καλύτερες συνθήκες ζωής, για περισσότερες ελευθερίες, όταν έχεις ζήσει μια ιστορία ότι δεν μπορείς να πας στο περίπτερο να πάρεις την εφημερίδα κι εμένα μου το κατήργησαν αυτό όπως μου κατήργησαν και τα βιβλία μου, μου τα έβαλαν στην πυρά, αγωνιζόμουν γι αυτό το πράγμα και ίσως ενδόμυχα και αυτό να με οδήγησε σε αυτή τη ληστεία τότε.

Γι αυτό, επειδή θέλω να απαντήσω και σε κάποιο άλλο ζήτημα, στην ερώτηση που είχε βάλει ο κ. Εισαγγελέας, δηλαδή απογοητεύτηκε τελικά ότι δεν ήξερα τον Γιωτόπουλο στη Γαλλία; Αν απογοητεύτηκε, εγώ δεν τον γνώρισα, όπως δεν είχα γνωρίσει και τον Πάμπλο. Σας έχω πει ότι γνώριζα τον Γιάννη Σερίφη και αγωνίστηκα για τον Γιάννη Σερίφη τότε που είχε εμπλακεί. Ο Παύλος Σερίφης είχε πει ορισμένα πράγματα για μένα κι εγώ σας έδωσα μια εξήγηση. Βρήκαν εμάς που ήμαστε αντιστασιακοί με παρελθόν κτλ.

Και σας είπα, φοβάμαι και νομίζω θα το μετανιώσουν αυτοί που ψήφισαν αυτούς τους νόμους, τους τρομονόμους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτοί θα το μετανιώσουν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Νομίζω θα το μετανιώσουν γιατί όταν ψηφίστηκε το 509, πριν τη χούντα, η χούντα δεν ψήφισε άλλους νόμους. Με αυτό το αξιακό σύστημα το συνταγματικό των ελευθεριών που είχαμε αποκτήσει μέχρι το ’64, ελευθερία, παιδεία κτλ., με αυτό μας δίκασε και δεν μας δίκασε τελικά σαν πολιτικούς κρατούμενους, να το ξέρετε αυτό, μας δίκασε σαν ποινικούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αισθάνεστε να διώκεται κάποιος για τις ιδέες του τώρα με τον τρομονόμο όπως τον λέτε; Πείτε μου αν αισθάνεστε να διώκεται εδώ στην Ελλάδα αν δεν υπήρχε παράνομη πράξη. Γιατί να διώκεται;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον έχετε διαβάσει τον τρομονόμο;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν τον έχω διαβάσει γιατί δεν είχα την ευκαιρία κ. Εισαγγελεύ να τον διαβάσω

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τότε πώς μιλάτε κύριε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Σαράντα χρόνια στο Κίνημα έχω δικαστεί πάντα σαν ποινικός κρατούμενος, δεν έχω δικαστεί ποτέ σαν πολιτικός κρατούμενος και γι αυτό λέω ότι διώκονται οι ιδέες μου και τις ιδέες αυτές τις βάλατε σ’ ένα κανάλι?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς επικαλείστε τις ιδέες, εμείς ρωτάμε για τις ληστείες, δεν έχουμε ρωτήσει για τίποτε άλλο.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Με βάλατε σε ένα κανάλι με την ατομική τρομοκρατία?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε, το αποποιείστε.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν μπορώ να μην το πω αυτό το πράγμα, γιατί η συνταγματική εξουσία σήμερα έχει γευθεί και αυτή τους νόμους, αυτούς που είχαν οι προηγούμενες συνταγματικές κυβερνήσεις και γι αυτό είπα, εύχομαι να μην περάσουν από αυτές τις φυλακές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολιτική εξουσία είναι, απ’ το λαό βγαίνουν, τί να σας πω;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Απ’ το λαό έβγαιναν κι όλες οι εξουσίες κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως για επιθετική Αριστερά αν ανήκατε πράγματι, λέτε πολλά λόγια; Ο κ. Κουφοντίνας ας πούμε τί θα έλεγε τώρα; Δε λέει η επιθετική Αριστερά πολλά λόγια.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ την επιθετική Αριστερά την εννοώ την εποχή τη δική μου που ήμαστε στους Λαμπράκηδες, ήμαστε πραγματικά επιθετικοί το 1963. Όταν έχουμε ένα παρακράτος, έχουμε οργανώσεις οι οποίες σφάζουν, χτυπάνε αγωνιστές κτλ., τους στέλνουν εξορίες, είμαστε στην επιθετική Αριστερά με ποια έννοια: Βγάζοντας βιβλία, σπάμε το φράγμα του να μπορούμε να πάμε στο περίπτερο.

Εγώ έσπασα το φράγμα όταν με φώναξαν φαντάρο, δεν πήγα φαντάρος, όταν με φώναξαν να περάσω από την Επιτροπή φαντάρος, πήγα με την ΑΥΓΗ στο χέρι, ήταν απαγορευμένα έντυπα αυτά. Ήμαστε επιθετική Αριστερά εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιθετική ή αμυνόμενη;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Αν το πάρουμε με αυτή την έννοια, εμείς ήμαστε επιθετική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια χειροβομβίδα κάνει μεγαλύτερη ζημιά στον αντίπαλο, η αμυντική ή η επιθετική;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ δεν ξέρω.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Επί των ερωτήσεων του κ. Ζαϊρη, έθεσε νομίζω, αυτή την εντύπωση σχημάτισα, ως προϋπόθεση μιας ερώτησής του, ότι οι εφημερίδες του ’86 αναφέρονται σε έγκυο. Δεν αναφέρονται σε έγκυο οι εφημερίδες του ’86 και άρα έτσι θεωρήθηκε ότι ανάμεσα στη ληστεία του ’86 και στη ληστεία του ’83 υπάρχει ένα κοινό στοιχείο δηλαδή δημοσίευμα την επομένη της ληστείας στην εφημερίδα και το ’86 και το ’83 περί υπάρξεως εγκύου και ευγενών ληστών.

Υπάρχει μόνο στην εφημερίδα του ’83 που κατατέθηκε και αναγνώσθηκε και όχι στην εφημερίδα του ’86 και άρα στη ληστεία του ’86 δεν υπάρχει αυτό το χαρακτηριστικό στοιχείο που ανέφερε.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Διώκομαι για τις πολιτικές μου ιδέες, δεν διώκομαι αυτή τη στιγμή για ένα ποινικό αδίκημα, διώκομαι αυτή τη στιγμή σε μια πολιτική οργάνωση?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι κύριε, δεν διώκεστε γι αυτό.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αυτό λέει το βούλευμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το βούλευμα σας λέει δυο ληστείες και συμμετοχή σε δυο ανθρωποκτονίες.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι, αλλά σαν μέλος της Οργάνωσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διότι αν πάει κανένας στις ληστείες που κάνει η 17Ν δεν μπορεί να είναι εξωτερικός συνεργάτης, αυτή είναι η λογική. Αλλά εσείς αρνείστε τις ληστείες τελείως άρα αρνείστε και τη συμμετοχή. Τελείωσε από κει και πέρα, δεν έχουμε τίποτε άλλο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Ψαραδέλλη, εγώ θα σας επαναλάβω κάτι: Είπατε ότι πήγατε στο Παρίσι δέκα άνθρωποι.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όχι, εγώ μόνος μου πήγα, συνάντηση δέκα ανθρώπους εκεί πέρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το όνομα «Γιωτόπουλος›, αναφέρομαι στον πατέρα του κατηγορουμένου, μεγάλο όνομα στο χώρο του τροτσκισμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ πρώτη φορά το άκουσα πάντως?..

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εάν είχατε μια σχέση με τον Γιωτόπουλο θα το λέγατε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Θα σας απογοητεύσω κύριε Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για το Παρίσι λέω.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ αν είχα μια σχέση με τον Γιωτόπουλο θα το έλεγα. Αν τον είχα συναντήσει κάποτε στο Παρίσι θα το έλεγα, αλλά νομίζω σας είπα όταν πήγα εγώ στο Παρίσι σας είπα ποιους έχω συναντήσει από τα ηγετικά στελέχη αυτή τη στιγμή του Κινήματος. Και ο Αντρέας Παπανδρέου ήρθε να με συναντήσει και δε μπόρεσα να τον συναντήσω, μου έστειλε κάποιον αντιπρόσωπο, κάποιον Γαλανόπουλο απ’ ότι θυμάμαι, για να μου πει για τον ένοπλο αντάρτικο. Διαφωνούσαμε κ. Εισαγγελεύ, τί να κάνουμε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το νόμο τον αντιτρομοκρατικό τον έχετε διαβάσει;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όχι, δεν τον έχω διαβάσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τότε γιατί συνεχώς λέτε εναντίον του νόμου;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Βλέπω στην πράξη πώς εφαρμόζεται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Είχαμε κάποτε μία χούντα, πολεμήσαμε δεξιοί και αριστεροί για να φύγει αυτή η χούντα. Αυτή η χούντα, εγώ ποτέ δεν συνελήφθην με 10 μασκοφόρους πάνω από το κεφάλι μου να με σημαδεύουν?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί εννοείτε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Είναι οι αξίες οι συνταγματικές αυτές. Αυτός είναι ο τρομονόμος για μένα. Δηλαδή ήμουν εγώ τρομοκράτης, με ήξεραν τόσα χρόνια και έρχονται με αυτή την απάτη και μου λένε «σε θέλει ο κ. Εισαγγελέας›;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέτε πολλά και δε λέτε τίποτα. Όταν η αστυνομία ψάχνει να βρει τρομοκράτες δεν θα πάει οπλισμένη;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Θα πάει, ναι. Τρομοκράτες έψαχνε να βρει και στη χούντα αλλά δεν ερχόταν με 10 κουκουλοφόρους. Αυτή είναι η διαφορά των αξιών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε, δηλαδή το σύνταγμα είναι καλό δηλαδή το δικό μας;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: ¶μα ήταν καλό θα ήμουν στο ΠΑΣΟΚ ή σε ένα εξουσιαστικό κόμμα. Δεν είμαι?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πήγατε στη Βουλγαρία και φύγατε, προτιμήσατε τη χούντα, φύγατε από την Τουρκία?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον παραδώσανε κ. Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας παρέδωσαν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν με παρέδωσαν, μπορούσα να είμαι στην Τουρκία ακόμα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ¶κουσα προηγουμένως για σταλινισμό στη Βουλγαρία. Δηλαδή καλύτερος ήταν ο σταλινισμός ή η χούντα;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δε θα κάνω συγκρίσεις εγώ, για μένα είναι και οι δύο κακοί. Απλώς σας είπα τελικά ότι πέρασα και τη σταλινική δικαιολογία.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έχετε παραδεχτεί κι έχετε πει ότι στη ληστεία είτε του ’83 είτε του ’86 εμένα δεν με ενδιαφέρει, σε αυτή την που συνεργαστήκατε με τον Σκανδάλη, ότι εσείς είχατε την πρωτοβουλία να χρησιμοποιήσετε ψευδώνυμο.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν κατάλαβα γιατί.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όταν τον ρώτησα και μου είπε είναι άγνωστοι οι άλλοι, δεν με ξέρουν σαν Ψαραδέλλη Θεολόγο, λέω «μην πεις το όνομά μου. Πες Φώτης›.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τι εμπόδιο ήταν; Γιατί ο Σκανδάλης ήξερε.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κατά περιόδους είχα χρησιμοποιήσει διάφορα ψευδώνυμα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τα ψευδώνυμα όμως έχουν σχέση με πολιτική δράση.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν υπήρχε πολιτική δράση, υπήρχε μια παρανομία που γίνεται σε μια ληστεία. Αλλά αν πήγαινα σαν Θεολόγος Ψαραδέλλης και να τους πω «Παιδιά, ο Ψαραδέλλης είμαι εγώ αυτός που θα κάνουμε τη ληστεία μαζί?›.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Γιατί Ψαραδέλλης; Γιάννης, Φώτης, Νίκος.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Επειδή ήμουν πάρα πολύ γνωστός και δεν ήθελα να δώσω το όνομά μου και επειδή δεν με ήξεραν. Ενώ ο Γιαννάκης ήξερε το όνομά μου κανονικά, όπως ήξερα κι εγώ το δικό του όνομα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό το πράγμα γίνεται το 1983 ή το 1986 και στις 17 Ιουλίου του 2002 ο Χριστόδουλος Ξηρός δίνει μια κατάθεση και λέει: «Από τους πρώτους που γνώρισα όταν μπήκα στην Οργάνωση ήταν ένας Λάμπρος κι ένας Φώτης›.

Οι εκδοχές είναι δύο. Αυτή που λέει τώρα ο Χριστόδουλος ότι αυτή είναι μια ιστορία την οποία την έγραψε η Αστυνομία. Η άλλη εκδοχή είναι αυτά που είπε ο Χριστόδουλος είναι πράγματα τα οποία ήξερε και τα είπε. Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση, πως είτε ο Χριστόδουλος Ξηρός, είτε η Αστυνομία γνώριζε ότι εσύ έχεις το ψευδώνυμο Φώτης;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Το είχα βάλει και μόνος μου το θέμα αυτό, δεν ξέρω πως το εκλάβατε εσείς.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό το είχες βάλεις στη μια περίπτωση.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Στη μια περίπτωση, είναι μια ολική αντίληψη που έχω εγώ τελικά πως έγινε γνωστό το όνομα Φώτης και στον Χριστόδουλο. Η αντίληψή μου είναι η εξής: η ερμηνεία που μπορώ να δώσω εγώ, δεν ξέρω σήμερα που τα παίρνει πίσω ή πότε έλεγε την αλήθεια, αλλά εγώ μπορώ να πω τώρα, μετά από όλα αυτά τα γεγονότα γιατί είχε ανακατευτεί το όνομα Φώτης και στα τεφτέρια που λέτε κλπ.

Σας είχα πει στην αρχή ότι τα ηλεκτρονικά φακελώματα της Ασφάλειας ήξεραν ποιος ήμουν. Ήξεραν τελικά όταν έπιασαν τον Χριστόδουλο του είπαν κάποια στιγμή «Κοίταξε να δεις υπάρχει ένας Ψαραδέλλης που κάνει παρέα με τον Τζωρτζάτο. Εχουμε ψάξει διάφορα δεν έχουμε δει πουθενά, μήπως ξέρεις τίποτα;›.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ δεν στέκομαι χρονολογικά. Εσείς δεν έχετε συλληφθεί, ούτε ο Τζωρτζάτος έχει συλληφθεί όταν ο Χριστόδουλος λέει αυτά τα πράγματα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όταν σας έχω πει ότι έχω κάνει μια πράξη στη ζωή μου και το ξέρει ένας άνθρωπος, πως μπορεί να ξέρει ο Χριστόδουλος το επώνυμό μου και λέω με τη δική μου λογική ότι ο Σκανδάλης κάποια στιγμή πέρασε στη 17Ν. Εγώ δεν ήξερα τον Σκανδάλη ότι ήταν μέλος της 17Ν και μου είπε «Έλα, είμαστε στη 17Ν και κάνουμε μια ληστεία›. Εγώ ήξερα έναν αγωνιστή ο οποίος υπερασπιζόταν ορισμένες ιδέες. Διαβάζοντας όλα τα κατηγορητήρια διαπιστώνω ότι τελικά σήμερα ότι πρώτον ότι ο Σκανδάλης είχε περάσει στη 17Ν, είχε πάρει μέρος σε μια ληστεία με κάποιο θύμα και σε κάποια δολοφονία?

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η εξήγηση που δίνετε είναι ότι προφανώς ο Χριστόδουλος το πληροφορήθηκε μέσω του Σκανδάλη.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ή αυτό είναι?

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ή;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: ¶λλη εξήγηση δεν μπορώ να δώσω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η άλλη εκδοχή ότι αυτά είναι κατασκευή της Αστυνομίας, ρωτώ πως η Αστυνομία ήξερε ότι το 1983 είπες το ψευδώνυμο Φώτης;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Η Αστυνομία μπορεί να ήξερε και από κάπου αλλού το Φώτης, αλλά δεν νομίζω. Αλλά ούτε κι εγώ μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή είναι σωστό το συμπέρασμά μου ότι όταν ο Χριστόδουλος έλεγε αυτά τα πράγματα, δικές του γνώσεις μετέφερε κι όχι πρακτοριλίκια της Αστυνομίας;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Μπορεί να του είπαν «Δεν ξέρεις κάτι για τον Ψαραδέλλη›. Μπορεί να του είπαν όταν έχεις έναν αδελφό ετοιμοθάνατο ο οποίος είναι πιασμένος κι αυτός στην Ασφάλεια μπορεί να πει οτιδήποτε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Οπότε δημιουργήθηκε αυτό από την πλευρά της Αστυνομίας που ενδιαφερόταν για τον Θεολόγο Ψαραδέλλη, αυτός ήξερε για Φώτη και συνδέθηκε έτσι.

Πείτε μου κάτι άλλο. Αν μέχρι τη μέρα που συλληφθήκατε γνωρίζατε οποιονδήποτε από τους συγκατηγορουμένους σας εκτός από τον κ. Τζωρτζάτο. Αν τον γνωρίζατε καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε κοινωνικές συναναστροφές κλπ.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Είχαμε κοινωνικές συναναστροφές.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εκτός από τον Τζωρτζάτο.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Και τον Γιάννη Σερίφη που δεν είχαμε κοινωνικές συναναστροφές.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τον είχες βοηθήσει τότε όταν είχε το πρόβλημα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τον Χριστόδουλο το ’78 κάπου τον είχα δει στην Επιτροπή φατσικώς και τον είδα στην τηλεόραση μετά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Οι σχέσεις σας με τον Τζωρτζάτο ποιες ήταν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Οι σχέσεις μας με τον Τζωρτζάτο πέρα από το ότι ήταν φιλικές κατά κάποιο τρόπο, είχαμε οικογενειακές επαφές και νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες που έχετε κατασχέσει, τότε που είχε γεννηθεί η κόρη του είχαμε κάνει κάποια γιορτή. Εγώ έμενα όλο αυτό τον καιρό στην Εύβοια, δηλαδή να σας δώσω να καταλάβατε το 30% ερχόμουν στην Αθήνα όταν γίνονταν ορισμένα γεγονότα που με ενδιέφεραν και το 70% ήμουν στην Εύβοια.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι ο άνθρωπος με τον οποίο είχες σχέσεις, είναι ο κ. Τζωρτζάτος.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ μου γιατί δεν κάναμε καμία συζήτηση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ δεν ψάχνω να βρω κίνητρα. Το αντικειμενικό γεγονός ρωτώ: ο άνθρωπος με τον οποίο έκανες παρέα ήταν ο Τζωρτζάτος.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τον ήξερα σαν ηλεκτρολόγο και μάλιστα του είχα συστήσει κι εκεί στα ξενοδοχεία και είχε φτιάξει τα πιο πολλά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θα σας ρωτήσω τώρα να μου δώσετε κάποιες εξηγήσεις γιατί θεωρώ ότι είναι ένα κρίσιμο στοιχείο. Γενικά ερωτηθήκατε εγώ θα σας κάνω πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με αυτά που είναι γραμμένα στα τετράδια και θα σας βάλω κάποια δεδομένα. Τα δεδομένα είναι ποια: ότι πράγματι δεν γράφεται κανενός το όνομα, αναφέρεται π.χ. «Φω›, «Σταμ›, «Χρ›, «Τα› κλπ.

Ήρθε ο Σάββας Ξηρός και βοήθησε να αποκρυπτογραφηθούν αυτά τα πράγματα και είπε ότι το «Σταμ› αντιστοιχεί στο «Σταμάτης› που είναι ο Τζωρτζάτος και κάνω χρήση γιατί έχουν αναγνωστεί αυτά τα πράγματα. «Φω› σημαίνει «Φώτης› που αντιστοιχεί στον τάδε?

(Διαλογικές συζητήσεις)

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θα σας δείξω δυο σελίδες. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε δύο εγγραφές που υπάρχουν 18/11 υπάρχει η εξής εγγραφή: «Σπ› για «Φω› 200.000. «Σπ› για «Σταμ› 50.000 δηλαδή ο «Φω› και ο «Σταμ› εισέπραξαν ταυτόχρονα την ίδια μέρα. ¶λλη ημερομηνία 8/5 «Σταμ› 150.000 «Φω› 50.000.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Αν σας έλεγα ότι δεν έχω καμιά σχέση με τη 17Ν δεν θα είχα καμιά σχέση με το τετράδιο. Έχετε ακούσει τη 17Ν δια στόματος Τσελέντη, ότι σε αυτή την Οργάνωση υπήρχαν και δύο και τρία ψευδώνυμα. Γιατί να είναι «Φώτης› και να μην είναι «Φώντας› ή «Φωκίωνας› ή οτιδήποτε άλλο; Γιατί εφόσον ξέρω ότι δεν είμαι στην 17Ν δεν μπορεί να έχω πάρει λεφτά από τη 17Ν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ κ. Ψαραδέλλη επιμένω να σας ρωτάω γιατί πιστεύω ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα πρέπει οι δύο άνθρωποι που τηρούσαν αυτά τα τετράδια, αν βλέπουν ότι πάει να εμπλακεί με παρεξήγηση κάποιος άνθρωπος που δεν ανταποκρίνονται πράγματα, πρέπει να σηκωθούν πάνω και να μας το πουν.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν ξέρω ποιοι άνθρωποι τα έχουν γράψει αυτά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είναι σχεδόν βέβαιο ποιος το έχει γράψει.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν έχω ακούσει κάποιο γραφικό χαρακτήρα αυτών των ανθρώπων, για να ξέρω ποιοι είναι τελικά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας λέω εγώ ότι τα γράφει ο κ. Κουφοντίνας και υπάρχουν κάποιες σελίδες προφανώς καλοκαίρι που λείπει ο κ. Κουφοντίνας που τα γράφει ο Σάββας.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Επαναλαμβάνω πάλι ότι σε αυτή την Οργάνωση από ό,τι διαπίστωσα εδώ πέρα όλο αυτό τον καιρό, υπάρχουν και δύο και τρία ονόματα – ψευδώνυμα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ περιμένω μέχρι το τέλος πράγματι με αγωνία να σηκωθούν και να πουν «Όχι κύριε δεν είναι έτσι τα πράγματα›.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να ξέρω πως σκέφτεται η 17Ν που είναι μια κλειστή Οργάνωση. Εγώ ξέρω πως σκέφτομαι εγώ. Εγώ λέω τη ληστεία και αυτό ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το «Φω› μήπως σημαίνει φω μπιζού;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Είπα να το πω για αστείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως εσείς λέτε δεν έχω καμιά σχέση και δεν πήρα ποτέ λεφτά. Μην ήταν κανένα διαχειριστικό λάθος; Μήπως είχε κανένα έλλειμμα;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εδώ έχουν υποστηρίξει οι διάφοροι από την Πολιτική Αγωγή ότι αυτοί που έχετε εδώ δεν είναι η 17Ν. Η 17Ν είναι άλλοι. ¶μα πάρω όλες τις εκδοχές θα μπορούσα να δώσω πολλές εξηγήσεις, αν πραγματικά δεν έχει πιαστεί όλη η 17Ν και υπάρχουν κι άλλοι «Φώντες›, «Φώτηδες› είναι πολύ φυσικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως είναι Φώφη!

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ξέρω εγώ; Είχατε πει και το αστείο με την κότα, τα αστεία τα θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να πω!

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τι να σας πω κι εγώ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απλώς για να πέσει λίγο η ένταση τα λέω αυτά. Δεν νομίζω ότι εκπροσωπούν απόψεις.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τουλάχιστον εγώ δημιούργησα ένταση ορισμένες φορές γιατί με έπνιγε το δίκιο μου και αν σηκώθηκα καμιά φορά και φώναξα πραγματικά δηλαδή θεωρώ τον εαυτό μου εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, εμένα δεν πειράζει. Θέλω να σας ακούω.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Επί Χούντας έφαγα 13,5 έκανα 3,5 μέσα χρόνια και 2 – 3 χρόνια αυτοεξορία, αλλά άμα χρωστάω ακόμη, έχω άλλα 10 χρόνια. Μπορείτε να μου τα βάλετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελπίζω να μην χρωστάτε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή