Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (20/08/2003) Μέρος 6/7

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2003 21:06
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε κατηγορούμενε είναι μια πράξη η ληστεία που οπωσδήποτε σας έχει σημαδέψει.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέστε μου τι μήνας, τι εποχή, τι ώρα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ήταν καλοκαίρι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρωί ή μεσημέρι;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Μετά Χριστόν όλοι προφήτες είναι. Εγώ δεν θυμάμαι ούτε ώρα ούτε τίποτα. Εγώ θυμόμουν ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Τώρα που διάβασα την αναφορά αυτή της ληστείας είχε γίνει μεσημέρι. Εγώ αυτό που θυμόμουν τελικά κι έλεγα δεν το έχουν καταγράψει ήταν ότι ήμουν με καλοκαιρινά ρούχα. Είχα ένα μηχανάκι που κατέβηκα τη Γαλατσίου.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει γραφτεί ότι είναι μεσημέρι;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Έχει γραφτεί πρωί. Δεν το έγραψα εγώ. Το έγραψε η Ασφάλεια το 1986.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί που ήσασταν εσείς τι ώρα είχε γίνει; Πρωί; Μεσημέρι;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Αν θυμόμουν θα σας έλεγα. Εγώ θυμόμουν μόνο το ένα περιστατικό, δεν θυμάμαι ούτε ώρα, ούτε αν ήταν μεσημέρι, ούτε αν ήταν βράδυ. Αυτό που θυμόμουν ήταν ότι είχα μικρά παιδιά 5 – 6 χρονών το καθένα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Περιγραφή του χώρου, του δρόμου γιατί μιλάμε και για τρίτο περιστατικό. Εσείς μιλάτε για το ’83 κι όχι το ’86 σε ποια Τράπεζα ήταν εκείνη που κάνατε εσείς;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν ήταν ούτε τράπεζα τελικά.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ήταν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Μου είπαν τράπεζα και λέω τράπεζα μπορεί να ήταν. Που να θυμάμαι;

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα μία είναι η ληστεία που έχετε κάνει, μια φορά γίνατε ληστής. Να είχατε πολλές να τις μπερδεύατε, μία όμως; Το δρόμο; Την περιοχή; Γιατί μιλάτε για τριγωνικά παρκάκια και διάφορα τέτοια πράγματα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν αρνούμαι για τα τριγωνικά παρκάκια, αλλά ο δρόμος?

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καθίσατε κάτω να το σκεφτείτε; Την κόρη σας την στείλατε τρεις μήνες και έπαιρνε τις εφημερίδες, δεν τη στέλνατε εκεί να δει;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Βρήκε το χώρο που έλεγα εγώ, ένα μεγάλο πεζοδρόμιο και μου είπε τελικά ότι δεν έχει Τράπεζα πια έχει γίνει κάποιο φαρμακείο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατατέθηκε εδώ από την κόρη σας ότι δεν υπάρχει τώρα πια.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ αυτό που θυμάμαι είναι ότι κατέβηκα τη Γαλατσίου και συναντήθηκα με τον Σκανδάλη σ’ ένα τριγωνικό παρκάκι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το τριγωνικό πάρκο δεν υπάρχει σήμερα;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Νομίζω θα πρέπει να υπάρχει.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς λέτε στο Δικαστήριο ότι ήταν καλοκαίρι από ότι θυμάστε λόγω της ενδυμασίας σας, δεν θυμάστε αν είναι πρωί ή απόγευμα ή μεσημέρι, το γραμμένο 8:30 με 9 είναι της Αστυνομίας.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Είναι με βάση τα στοιχεία που έχει η αστυνομία.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έρχεται ο Τσελέντης και το τοποθετεί την έγκυο γυναίκα στα ΕΛΤΑ Πατησίων το 1988 στις 13/7 στην ανακριτική.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Νομίζω ότι τα έχουν μπερδέψει. Όπως μπέρδεψα εγώ τη ληστεία έχουν μπερδέψει και του Τσελέντη.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε τι λέει ο Τσελέντης στον ανακριτή; Αφού μιλάει για την ιστορία, για τον τρόπο της ληστείας ότι πήρε μέρος κλπ., φτάνει σ’ ένα σημείο και λέει: «Την επομένη της ληστείας διάβασα στην εφημερίδα ότι στη ληστεία αυτή μέσα στο κατάστημα των ΕΛΤΑ κάποια γυναίκα έγκυος πήγε να λιποθυμήσει κι ένας από τους δράστες της ληστείας?› αυτά δηλαδή που εσείς τα βάλατε πρώτη φορά το ’86 στην ακροαματική διαδικασία του ’83 ο Τσελέντης στην ανακριτική τα βάζει το ’88.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Το ’88 η ληστεία που λέει για την έγκυο γυναίκα, υπάρχει ένας πόλεμος μέσα εκεί. Δεν υπάρχει σε καμία εφημερίδα, πουθενά, ότι υπήρχε μια έγκυος γυναίκα. Απλώς έγραφαν «Οι άγριοι ληστές που μπήκαν μέσα να σκοτώσουν›. Μπορεί κι αυτά που έλεγα εγώ στις εφημερίδες τελευταία να του έμεινε κάποια ληστεία με έγκυο γυναίκα, αλλά ούτε και ο Τσελέντης νομίζω και ούτε κανένας άλλος έχει παραδεχτεί αυτή τη ληστεία. Κατ’ αρχήν είναι ο έντυπος λόγος, αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι τα έντυπα που μένουν. Στον έντυπο λόγο της επόμενης μέρας δεν μιλούσαν για καμία έγκυο γυναίκα εκεί πέρα. Τώρα πως βρέθηκε εκεί, να ρωτήσετε τον κ. Τσελέντη.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έλεγα μήπως εσείς σαν συγκρατούμενοι όλοι?

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τον κ. Τσελέντη εγώ δεν τον βλέπω γιατί είναι σε άλλη πτέρυγα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στα μικροδιαλείμματα;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Μια καλημέρα μπορεί να αλλάζουμε εδώ πέρα. Δηλαδή δεν έχουμε τέτοιες επαφές.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Γιάννη Σκανδάλη τον λέτε Γιαννάκη;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ τον έλεγα Γιαννάκη.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε είχε ψευδώνυμο εκείνος;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Οχι δεν είχε.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάπου βγαίνει ότι είχε και το συνδέω αυτό με το εξής ερώτημα: είπατε εδώ ότι εγώ όταν πήγαμε για τη ληστεία, πήγα με εκείνο που για εμένα είναι ευγενής σκοπός να βγάλω το βιβλίο εκείνο, δεν ήξερα τι ήταν και τι πρέσβευε ο Γιαννάκης, αλλά μετά δεν ξέρω αν εκείνος πήγε σε εκείνη την Οργάνωση.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ ήξερα τον Γιαννάκη σαν ένα παλιό μου συγκατηγορούμενο, ένα γιατρό. Ο Γιαννάκης δεν ήταν άσχετος από την Αριστερά, ήταν μέσα στην Αριστερά και μάλιστα εκείνη την εποχή είχε μόλις αποφυλακιστεί κιόλας, νομίζω ήταν ένας χρόνος που είχε αποφυλακιστεί.

Κάποια στιγμή κάνω αυτή την πρόταση και ξέροντας αυτός ότι εγώ έχω ανάγκη και επιθυμία να βγάλω ένα βιβλίο της εποχής, δέχτηκα να κάνω αυτή τη ληστεία.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή τότε δεν ξέρατε αν ήταν σε Οργάνωση.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν ήταν σε Οργάνωση.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά μάθατε αν ήταν και σε ποια;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν μου είπε «Ξέρεις κάτι; Είμαι στη 17Ν και έλα να κάνουμε τη ληστεία›.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας το έλεγε έτσι. Μετά μάθατε αν ήταν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Σας λέω μετά Χριστόν όλοι προφήτες είμαστε. Διάβασα τις προανακριτικές καταθέσεις και βλέπω ότι ο Τσελέντης που έχει παραδεχτεί ότι ήταν μέλος της 17Ν ότι τον είχε γνωρίσει γύρω στο ’84 σαν μέλος της 17Ν και μάλιστα μ’ ένα ψευδώνυμο «Ανδρέα›.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν του είπατε «Ελα εδώ Γιαννάκη που σήμερα σε έμαθα ως Ανδρέα›;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ένα Γιαννάκη που δεν τον ξαναείδα και φέτος έμαθα μέσα από τις καταθέσεις ότι είχε σκοτωθεί σ’ ένα τροχαίο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Νομίζω αρχές του ’94.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω μέχρι τότε μήπως τον είχατε δει.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ δεν τον ξαναείδα γιατί όταν έφυγε κάποια στιγμή μου είπε θα πάω να κάνω κάποιες αγροτικές δουλειές και δεν τον ξαναείδε ποτέ, ούτε είχα φανταστεί ότι ο Γιαννάκης θα μπορούσε να ήταν μέλος της 17Ν. Να σας πω γιατί δεν μπορούσα να το φανταστώ; Γιατί δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η 17Ν θα πάρει ένα άνθρωπο που έχει βγει από τη φυλακή. Οι συνωμοτικοί κανόνες είναι τελείως?

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, συνωμοτική είναι η Οργάνωση της 17Ν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Από ότι λένε συνωμοτική είναι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε σήμερα και το έχετε πει και στην απολογία σας 23/10 «Τα λεφτά και άλλες ανάγκες του Κινήματος?› για ποιο Κίνημα λέτε; Σήμερα πήγατε κάπως να το διορθώσετε, να βγάλετε τη λέξη Κίνημα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εδώ μου έχει γίνει πλύση εγκεφάλου πραγματικά. Πρέπει να θυμάμαι την κάθε μου λέξη και προχθές ανέφερα για την Οργάνωσή μας και το είπα κιόλας και το είδα στα πρακτικά. Όχι στην κατάθεση την ανακριτική που αναφέρω, για άλλες ανάγκες?.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ?του κινήματος.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν ξέρω εάν αναφέρω του κινήματος.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρω εγώ, αν θέλετε να σας το δείξω.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εντάξει μπορεί να το λέω του κινήματος, το κίνημα δεν ήταν η 17Ν το κίνημα τελικά για μας.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέτε εκεί στην 3η σελίδα στην ανακριτική σας κατάθεση?

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι εντάξει μπορεί να το έχω πει, αλλά όχι για την 17Ν όμως.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:?μετά πήγαν για άλλες ανάγκες του κινήματος.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε, ένα κίνημα, είναι κίνημα ας πούμε.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον ρωτούσατε, ποιο κίνημα τελικά είναι αυτό που προσέφερα υπηρεσίας;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δηλαδή εάν έλεγα εγώ τελικά ότι είναι για την Παλαιστίνη θα με πιστεύανε; Εάν έλεγα ότι θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ τα λεφτά ή οπουδήποτε ή στην 8η την Οργάνωσή μας, πάντως ήξερα ότι δεν πήγαιναν στην Οργάνωσή μας, γιατί ήξερα ότι δεν είχα πάρει φράγκο και δεν μπορούσα να βγάλω ούτε το βιβλίο. Και αυτό το βιβλίο δεν μπόρεσα να το βγάλω ποτέ, παρόλο που έγινα και Γραμματέας?

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά για εκείνο το βιβλίο για πείτε μου;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε να σας πω.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το βιβλίο ήταν ενάντια στην τρομοκρατία, στην ατομική τρομοκρατία;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Και για την τρομοκρατία και για τα λαϊκά μέτωπα έχει μέσα και μια εξέλιξη της οικονομίας της Ελλάδος που βγάζανε ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα, και για τον εμφύλιο. Θέλω να σας πω κάτι όμως, κοιτάξτε εμένα αυτή δεν σταμάτησε να είναι η αγωνία μου αυτό το βιβλίο, όχι αυτό το βιβλίο μόνο, αλλά και άλλα. Όμως μετέπειτα συνεργάστηκα με κάποιους εκδοτικούς οίκους και βγάλανε πάρα πολύ, έβγαλε και ο Καστανιώτης. Κάποτε φτιάξαμε ένα σύλλογο Παντελή Πουλιόπουλου, ένα σύλλογο μεγάλο που μαζευτήκαμε πολλοί τροτσκιστές και από διαφορετικές τάσεις όπως τις λέμε εμείς και φτιάξαμε ένα σύλλογο. Εγώ έκανα Γραμματέα και έκανα μια αίτηση τελικά τότε, να μου δώσουν ορισμένα χρήματα για να βγάλω αυτά τα βιβλία. Η απάντηση της αστικής τάξης, γιατί έτσι την λέω εγώ ας πούμε, ή του κατεστημένου εδώ πέρα ήταν αρνητική. Ενώ ήταν τα ποσά φειδωλά σε κάποιες εφημερίδες που πουλούσανε 500 αντίτυπα και 600 ας πούμε, δίνανε εκατομμύρια. Και μάλιστα έγινε και μια παραγραφή εκείνη την εποχή, τους είπαν ότι δεν χρωστάτε τίποτα κάποια στιγμή, το ξέρετε τελικά.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω ακόμα το εξής. Σε κάποιο στάδιο της προδικασίας, έχετε πει ότι, «επιφυλάσσομαι να φέρω έγγραφα για να αποδείξω – κάπως έτσι το λέτε – ότι εκεί που ήμουν εγώ, τα έγγραφα αυτά που βγάζαμε ήταν κατά της ατομικής τρομοκρατίας.›

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι, δεν ξέρω πρέπει να τα αναγνώσετε, εγώ θα ήθελα να τα αναγνώσετε όμως.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτώ εάν υπάρχουν αυτά τα έγγραφα και ποια είναι, ώστε να τα αναζητήσουμε εάν χρειαστεί.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Είναι κατά περιόδους, είναι πριν από την χούντα είναι και μέσα στην χούντα και είναι και η Εργατική Πάλη επειδή έχει και μια συνέχεια και βγαίνει ακόμα, αναφέρεται κατά περιόδους ενάντια στην ατομική τρομοκρατία και ειδικά?

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως ως έγγραφα εκείνα εννοούσατε ποια;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Αυτά, ότι η πάλη μας τελικά, οι αγώνες μας δεν σταματήσανε τελικά?

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει ευχαριστώ.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε εάν ενεργήσατε, πώς ενεργήσατε, πώς πήγατε στην τράπεζα; Και για να μην σας κουράζω λέτε στην προανακριτική σας ότι αφήσατε το μηχανάκι ένα σημείο πριν και πήγατε με τα πόδια. Αυτό με δική σας πρωτοβουλία το αποφασίσατε; Ή σας το επέδειξε κανένας;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Με δική μου πρωτοβουλία, γιατί δεν μπορείς να παρουσιαστείς σε μια τράπεζα μπροστά με το μηχανάκι σου να κάνεις μια ληστεία και να το καβαλήσεις και να φύγεις.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Αφήσατε κουτί με γλυκά μετά την ληστεία;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Νομίζω αφήσανε κάποιο, ο Σκανδάλης είχε πει τότε.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Για ποιο λόγο;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Για να μπορέσουμε να φύγουμε χωρίς να μας κυνηγήσει κάποιος ας πούμε.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μπορείτε να μου εξηγήσετε το γεγονός γιατί?.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι είπε, είναι ψεύτικο το κουτί που θ’ αφήσουμε, θα το αφήσουμε εκεί πέρα και θα τους πούμε, να ειδοποιήσουμε εμείς την αστυνομία μάλιστα τους είχανε πει.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μπορείτε να μου δώσετε μια εξήγηση γιατί και ο ίδιος τρόπος χρησιμοποιήθηκε και στο Μουσείο; Πώς και γιατί; Την ταυτότητα αυτής της συμπεριφοράς;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε δεν ξέρω εάν θα το πιστέψετε όμως. Εγώ θα δώσω μια εξήγηση.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Γι’ αυτό σας ρωτώ, για να μην μένουν απορίες σε μας.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Να σας πω κάτι. Ο Γιαννάκης έχοντας 3, 4 χρόνια στην φυλακή στον Κορυδαλλό, έχει έρθει με διάφορους ανθρώπους σε επαφές. Είχαν προηγηθεί κάτι ληστείες, αν θυμάμαι καλά τελικά, και με κάτι ψεύτικα πιστόλια κάτι αυτά, ήταν ο ψεύτικος χαρακτήρας σε μια τράπεζα. Οι τράπεζες δεν φυλαγόντουσαν καθόλου τότε, ούτε τα ταχυδρομεία, ούτε τίποτα, ούτε είχαν τους αστυνομικούς απέξω. Και οι επόμενες ενέργειες τελικά, εφόσον έχει σαν εκπαιδευτή θα το πω εγώ της 17Ν τον Γιαννάκη, εκπαιδεύτηκε στις ληστείες, δηλαδή ο τρόπος αυτός, όπως τον συναντήσατε και σ’ όλες τις καταθέσεις τις πιο πολλές, με ένα κουτί γλυκά. Σ’ όλες τις ληστείες μετέπειτα οι οποίες τουλάχιστον μια που έχουν πει τελικά το ’84 που υπάρχει κάποιος φόνος, πήγε κάποιος με ένα κουτί γλυκά. Νομίζω ότι ήταν μια μεθοδολογία που μπορούσε να την έφερε ο Γιαννάκης μέσα στην 17Ν, αν ήταν μέλος τελικά. Τώρα έτσι λένε, ότι ήταν μέλος.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Τον Σάββα Ξηρό τον γνωρίζατε καθόλου;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τον Σάββα όχι, αυτός ενάντια με έχει γνωρίσει λέει. Με έχει δει λέει. Σε κάποιο ρεμπετάδικο. Έτσι είπε τελικά.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί το είπε αυτό; Εσείς έχετε πάει στην Ρεμπέτικη Ιστορία;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Αυτός είναι τροτσκιστής λέει, δεν έχει καμιά σχέση μαζί μας, ποιος τον έχει μπλέξει;

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ένα λεπτό εγώ σας ρωτάω και μου λέτε ότι σας είδε κάπου σε ένα ρεμπετάδικο.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Έτσι είπε αυτός.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Έτσι είπε. Και αυτό το ρεμπετάδικο είναι η Ρεμπέτικη Ιστορία. Και σας ρώτησα και αμέσως μου λέτε για τροτσκιστές. Πήγατε εσείς στην Ρεμπέτικη Ιστορία;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, εάν έχω πάει μια φορά, ή δυο στην ζωή μου, δεν ξέρω ?

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην Ρεμπέτικη Ιστορία αν έχετε πάει.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν ξέρω εάν ήταν η Ρεμπέτικη Ιστορία, ήταν ρεμπέτικα τραγούδια.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Βέβαια εκεί συμπληρώνει και λέει, ότι όσοι ήταν εκεί, ήταν μέλη της Οργάνωσης, ήσασταν και εσείς.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε, εάν μπορούσε η 17Ν είχε τόση μεγάλη δύναμη και κλείνει μια Ρεμπέτικη Ιστορία με τριακόσια άτομα?

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην παρέα του λέει, διαβάζουμε τα ίδια πράγματα και ξέρουμε τα ίδια πράγματα, δεν λέει για τριακόσια άτομα, λέει για μέλη της Οργάνωσης. Κύριε Ψαραδέλλη σας παρακαλώ, σε τριακόσια μέλη δεν είχε ποτέ δεξίωση η Οργάνωση. Αυτό λέει, μη μου λέτε για τριακόσια άτομα. Ήσασταν ή δεν ήσασταν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ε, δεν ήμουν.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί το λέει;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Μπορεί να έχω περάσει να με έχει δει αυτός και να πει, αυτός ήταν κάποτε με τον Σκανδάλη.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε το ίδιο πρόσωπο που λέει ότι απλώς ήσασταν σε μια συνεστίαση της Οργάνωσης, λέει ότι πιθανόν δεν ήσασταν στη ληστεία στα ΕΛΤΑ στο Αιγάλεω στο ταμιευτήριο;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Θα σας απαντήσω πάλι με έναν άλλον τρόπο, γιατί ξέρετε κάτι; Εδώ υπάρχουν άνθρωποι όλης της γενιάς.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν με αφήνετε να ολοκληρώσω την ερώτηση, γιατί σας απαλλάσσει από μια ληστεία και λέει απλώς ότι ήσασταν αορίστως μέλος σε μια οργάνωση. Ενώ εκεί λέει αυτά. Γιατί τα λέει;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε αυτά τα έχει πει και πριν τον Σάββα, έχουν υποβληθεί και στον Θωμά. Και αυτός με είχε δει κάποτε σε μια ταβέρνα και κάποιος άλλος με είχε δει σε κάποιο, αν είναι σοβαρή ένδειξη αυτή για να δικαστώ, αν βρέθηκα, δεν θυμάμαι να έχω πάει τόσες φορές. Γιατί έχω πάει με πολύ κόσμο σε διάφορες ιστορίες ρεμπέτικες τέτοιες. Έχω πάει και με προσωπικότητες, δεν θέλω να σας τις αναφέρω τελικά, που είχαν έρθει και με είχαν χαιρετήσει μέσα διάφοροι. Σε μια Ρεμπέτικη Ιστορία που έχω ανακαλύψει ότι είναι στα Εξάρχεια κάπου εκεί πέρα, εγώ ένας γνωστός στα Εξάρχεια που έχω δίπλα, βγάζω εφημερίδες, βγάζω περιοδικά, τα μοιράζω σε πολλά στέκια τα μοιράζω τα βράδια σ’ αυτά.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Να η εξήγηση εκεί θα πηγαίνατε, στα Εξάρχεια τόσα ρεμπετάδικα, εκεί θα πηγαίνατε, εκεί δεν κυκλοφορούν οι άνθρωποι που έχουν ορισμένες απόψεις, τις δικές σας; Εκεί δεν είναι τα στέκια που πηγαίνουν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν μπορεί να κυκλοφορήσει μια παράνομη οργάνωση με ανθρώπους που δεν είναι στην οργάνωση να τους εκθέσει, ή να πούνε, α, αυτός είναι ο τάδε, είναι τροτσκιστής κάποια στιγμή μπορεί να τον βάλουμε στα αχνάρια μας, αυτό νομίζω είναι λίγο?μπορώ να σας απαντήσω τελικά ότι έχω πάει μια φορά νομίζω ή δυο στην ζωή μου. Μια φορά έχω πάει και με την γυναίκα μου.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μιλήστε μου για το συγκεκριμένο. Η ορολογία που χρησιμοποιείτε «απαλλοτρίωση› και «καλάθια› που την ξέρετε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ τα έχω μάθει από την χούντα τα «καλάθια›.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Λέγανε επί χούντας «καλάθια›;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τα καλαθάκια, ψάχνανε να βρούνε και νομίζω και η 17Ν από εκεί πήρε το σύνθημά της. Γι’ αυτό λέω να ψάξετε και λίγο πιο βαθιά, να δείτε ποια ήταν η 17Ν. Για τις πολιτικές απόψεις να σας πω.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εδώ μιλάμε για ποινικές ευθύνες.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όχι εγώ θα πω για πολιτικές ευθύνες, άμα θέλετε.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχετε διαβάσει όλα τα βιβλία που έχουν βγει είπατε.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι, έχω μια άποψη τελικά ποιος φέρνει την τρομοκρατία στη χώρα μας αυτή εδώ πέρα. Ποιος έχει εισαγάγει την τρομοκρατία. Αν θέλετε να τα ακούσετε τελικά, να μην με διακόψετε όμως σας παρακαλώ.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Όχι ιστορίες δεν θέλουμε, θέλουμε πραγματικά περιστατικά.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Επειδή είναι περιστατικά που έχουν γίνει στο παρελθόν, και τα έχει εισαγάγει κάποια πολιτική οργάνωση και αυτή ήταν το ΠΑΚ, όταν ήμουν εγώ στη Γαλλία ερχόταν το ΠΑΚ με διάφορους αντιπροσώπους και μου έλεγε, πρέπει να κάνουμε ένοπλο αγώνα στην Ελλάδα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα θα τα βάλουμε με το ΠΑΚ

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν τα βάζω με το ΠΑΚ, αλλά θέλω να σας δείξω και βλέπω τελικά και το Κουφοντίνα την απολογία ότι είχε ξεκινήσει από κάπου σε μια μαθητική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ. Αν θέλετε να τα ακούσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα λεπτό, εδώ λέγονται ένα σωρό πράγματα, τώρα μας βγήκε και το ΠΑΚ, προηγουμένως μας είχε βγει η CIA, ξέρετε όμως αυτά κάπου να τα βασίζουμε, να μην βγαίνουνε έτσι προς τα έξω.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Αυτή είναι μια αστική αντίληψη της ιστορίας που θέλει να αλλάζει τα καθεστώτα, εάν δεν μας αρέσει ένα καθεστώς κάνουμε μια δικτατορία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δώσει ένα σύνθημα εκείνη την εποχή να κάνουμε ένοπλο αγώνα και μάλιστα μας είχε έρθει στο Παρίσι με διάφορους αντιπροσώπους και μας λέει παιδιά, έχουμε σπείρει σ’ όλη την Πελοπόννησο όπλα, όπου και να σκάψετε θα βρείτε όπλα. Μου τα έχουν φέρει από την Κύπρο, Λιβύη κλπ.

Και να σας πω και κάτι χαρακτηριστικό στην Ασφάλεια. Εμένα όταν με ρωτούσαν γι’ αυτά τα πράγματα, μου αναφέρατε εάν ξέρω τον Βαλυράκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως αυτά τώρα αναμοχλεύουμε κάποιες εφημερίδες που γράφουν?

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν είναι αυτό. Εγώ τον ήξερα τον Βαλυράκη και ήξερα ότι είχε πάρει κάποτε ένα καράβι να φέρει όπλα από την Κύπρο ή να τα πάει και τον είχαν πιάσει, εγώ το ήξερα σαν γεγονός, αλλά δεν ξέρω την ημερομηνία γιατί σας κακοφαίνεται; Σας λέω πώς εγώ ερμηνεύω την ατομική τρομοκρατία στην Ελλάδα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε Εισαγγελεύ έχετε το λόγο.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Απ’ ότι είδατε τελικά οι μάρτυρες υπερασπίσεως δεν ήταν η 4η Διεθνής μόνο ,ήταν και από το ΠΑΣΟΚ, και από την Νέα Δημοκρατία, πάρτε τον Καμένο για παράδειγμα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν μας ενδιαφέρουν τα κόμματα κύριε Ψαραδέλλη εδώ πέρα, εδώ είναι Δικαστήριο.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι αλλά έχει πάρει μια τέτοια πολιτική έκταση αυτό το Δικαστήριο, που λέτε ?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μη τα μπερδεύετε τα κόμματα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ δεν τα μπερδεύω, εδώ τα μπέρδεψε το Δικαστήριό σας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το Δικαστήριο κύριε Ψαραδέλλη δεν ασχολείται ούτε με κόμματα, ούτε με πολιτικές ιδέες, με πράξεις αξιόποινες ασχολείται. Είπατε προηγουμένως και μου έκανε εντύπωση το εξής. Θυμηθήκατε αμέσως το χρόνο θανάτου του Γιάννη Σκανδάλη, αρχές ’94.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Το διάβασα προχθές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και προηγουμένως δεν θυμάστε τι ώρα έγινε η ληστεία, αυτή η μοναδική που κάνατε; Τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ευαγγελάτο έχετε το λόγο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εγώ με την άδειά σας θα ήθελα να μου δώσει την τελική εξήγηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλετε θα απαντάτε όπως ξέρετε και σε μας αυτό ίσχυε.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν έχω κανένα πρόβλημα να απαντήσω σε οποιονδήποτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας βλέπω και το εκτιμώ ιδιαίτερα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν έχω κάτι να κρύψω, έχω τις ιδέες μου, είναι ξεκάθαρες, δεν είναι να τις πιστεύουν όλοι, εγώ θέλω να τις πιστεύουν αυτοί που με ακολουθούν?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σέβομαι όλες τις ιδέες όλου του κόσμου, αρκεί να μην υπάρχουν παράνομες πράξεις. Δεν διώκεται το φρόνημα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τελικώς, επειδή υπάρχει μια αντίφαση, μια διαφοροποίηση μεταξύ της προανακριτικής απολογίας του κ. κατηγορουμένου 18 Ιουλίου 2002 και της συμπληρωματικής απολογίας του, ως προς τον σκοπό των χρημάτων. Εκεί αναφέρει για την επανέκδοση βιβλίου Σοσιαλιστική & Δημοκρατική Επανάσταση στην Ελλάδα, του γνωστού Παντελή Πουλιόπουλου, ενώ στην προαναφερθείσα συμπληρωματική απολογία του στο φύλλο 19, μιλάει σαφώς για βιβλίο ενάντια στην τρομοκρατία. Έδωσε μια απάντηση θέλω να καταλάβω, το βιβλίο αυτό που θα επανεκδίδετο του Πουλιόπουλου, αναφέρεται και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι, ενάντια στον πόλεμο. Για να σας πω και κάτι άλλο, μόνο ενδεικτικά.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όχι δεν θέλω να επεκταθείτε, μου δώσατε την εξήγηση. Επίσης θα ήθελα να μου εξηγήσει ο κ. κατηγορούμενος, πώς αντιλαμβάνεται το αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός σαφέστατα και χωρίς καμία αμφιβολία κατέθεσε ότι ο κ. Ψαραδέλλης έλαβε μέρος στην ληστεία εναντίον του ΕΛΤΑ Αιγάλεω, στις 16.12.1991, ενώ ο ίδιος, μου κάνει εντύπωση αυτή η σύμπτωση, ερωτώμενος ενώπιον δύο δικηγόρων, ενώπιον και απολογούμενος ενώπιον της κας Μπούρη λέει ότι, δεν συμμετείχα σε καμία άλλη ληστεία, όπως αυτή των ΕΛΤΑ στο Αιγάλεω το έτος 1988, που συμπίπτει με κάποια άλλη ληστεία που αναφέρεται ο συγκατηγορούμενός του κ. Τσελέντης.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Επειδή κύριε Ευαγγελάτο, 12 μήνες διαβάζω αυτές τις καταθέσεις κλπ, αν προσέξατε πολύ καλά ότι εμένα δεν με κατηγόρησε ο κ. Μπίρμπος για το 1991, μου την βάλανε μετά, εκ των υστέρων, όπως μου είχαν βάλει και κάποιο φόνο το 1983. Αυτά όλα επειδή και σας το ξαναλέω πάλι, επειδή θέλουν να με μπλέξουν και να με χτυπήσουν, βάση αυτής της ληστείας που έχω κάνει, γιατί να μην πει και ο Χριστόδουλος, αφού είχε πει τόσα στην προανάκρισή του, βάζουν και σ’ αυτόν και σε μια ληστεία που έχει φόνο να τον πάμε για φόνο?υπάρχουν πολλές ερμηνείες που μπορώ να δώσω. Εγώ ξέρω ότι δεν έχω καμιά άλλη ληστεία αυτό είναι το περισσότερο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε ο συγκατηγορούμενός του κ. Χριστόδουλος Ξηρός λέει ότι, επίσης από το ’85 έως το ’98?

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ερωτάται για τον Χριστόδουλο αυτή τη στιγμή;

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν ερωτάται και κύριε συνάδελφε δεν ήσαστε από την αρχή της υπόθεσης, παρακαλώ μη με διακόπτετε?

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτή τη στιγμή είναι μπροστά, ερωτάται επί της απολογίας που δόθηκε προανακριτικά, την οποία υιοθέτησε και σήμερα;

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και ανεγνώσθη?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγνώσθηκε και το έχει πει.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: ¶ρα πώς είναι δεδομένο το έχετε δεχθεί κύριε Ξηρέ αυτό το πράγμα; Τότε πώς θεωρείται δεδομένο η απολογία εκείνη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπαμε ότι θεωρείται, αναγνώστηκε κύριε, είναι στοιχείο δικογραφίας, θα το κάνει χρήση ο Εισαγγελεύς?.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το γεγονός ότι αναγνώστηκε κύριε Πρόεδρε, δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια??..

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μα τι λέτε τώρα, για να δημιουργούμε ευτελείς εντυπώσεις; Παρεμβαίνετε;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ποιες είναι οι ευτελείς εντυπώσεις, να τις ακούσω, ποιες είναι;

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε να μπορέσω ακωλύτως να υποβάλω την ερώτησή μου. Παρανομείτε και απαραδέκτως παρεμβαίνετε για να δημιουργήσετε πρόβλημα?

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μα δεν παρεμβαίνω, είναι ο πελάτης μου μπροστά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ένσταση αυτή έχει διατυπωθεί ήδη, έχει απορριφθεί και έγινε στοιχείο της αποδεικτικής διαδικασίας.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Χωρίς να πείτε και το αιτιολογικό της απορρίψεως, αλλά αυτό δεν με ενδιαφέρει τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έπειτα τον Χριστόδουλο δεν τον εκπροσωπείτε εσείς.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τον εκπροσωπώ και τα τρία αδέλφια εκπροσωπώ.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Με συγχωρείτε έχω το λόγο κύριε Πρόεδρε; Ποιος είναι ο κύριος?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, έχουμε απαντήσει επί της ενστάσεως, προχωρήστε στις ερωτήσεις. Σας ρωτάω για ποιο λόγο θέλετε τον λόγο;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και σας ερωτώ ότι υποβάλω ένσταση, γιατί κατά την παρουσία και την απολογία της ακροαματικής διαδικασίας είπε ότι αυτά είναι προϊόντα πιέσεως από την Ασφάλεια και ότι δεν αναγνωρίζει τίποτα. Η ανάγνωσή τους, μισό λεπτό κύριε Πρόεδρε, μετά την απόρριψη, δεν σημαίνει ότι το δημόσιο αυτό έγγραφο δεν ελέγχεται με το 177.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς θα ελεγχθεί, είπαμε όχι;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: ¶ρα δεν είναι δεδομένα αυτά?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια, χρήση κάνει ο άνθρωπος.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε το Δικαστήριο έχει αποφανθεί επανειλημμένως, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι έξω από την διαδικασία. Αυτά δεν μπορεί να λέγονται εδώ, μπορεί να λέγονται κάπου αλλού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα λεπτό χρήση θα κάνουν και άλλο εάν εμείς θα πούμε στο τέλος, ότι αυτά που λέει δεν έχουν καμιά αξία και θα τα πετάξουμε, ότι χρήση κάνει.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δηλώνει λοιπόν ακόμα και σήμερα ότι η χρήση που γίνεται είναι παράνομη και το ξαναδηλώνει και σήμερα γιατί είναι προϊόν?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ καλά κάνετε τα είπαμε αυτά χίλιες φορές.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Επομένως μπορεί ο κ. Ψαραδέλλης να μην απαντήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαντήστε κύριε Ψαραδέλλη σας ρωτώ εγώ. Τον ρωτώ εγώ και δεν μπορείτε να μου αφαιρέσετε το λόγο, δι’ εμού γίνονται οι ερωτήσεις.

Για την εκτίμηση με το 177 θα τα ψάξουμε κύριε συνήγορε στην αγόρευσή σας αυτά.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και με την έννοια του 211α, όχι να τα θεωρείτε ως δεδομένα αυτά τα οποία διαψεύδει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια. Μα ποιος τα θεώρησε δεδομένα κύριε συνήγορε;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μα έτσι τα θεωρεί ο κ. συνήγορος και ο κ. Εισαγγελέας το ίδιο έκανε προηγουμένως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ζητούμενα αυτά όλα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μέχρι να βγει η απόφαση όλα είναι ζητούμενα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μα είναι δεδομένο και το έθεσα, που δεν χρειαζότανε, ότι δι’ υμών κ. Πρόεδρε, παρακαλώ να ερωτηθεί ο κ. Ψαραδέλλης. Τώρα αυτή η παρέμβαση είναι δεδομένη γιατί γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πειράζει να κάνουν παρεμβάσεις οι δικηγόροι για να μας υπενθυμίζουν και εμάς ορισμένα πράγματα, πολύ καλά κάνουν. Δεν είναι δεδομένο το είπαμε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τίποτα δεν είναι δεδομένο, τα πάντα κύριε συνάδελφε ερευνώνται. Και βάση του άρθρου 177.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει λοιπόν ελάτε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Επίσης ήθελα να ρωτήσω δι’ υμών πάντοτε κ. Πρόεδρε τελικά τι λέει ο κ. κατηγορούμενος, χρειαζόταν μια τόσο βαριάς μορφής εγκληματική πράξη όπως η ληστεία, για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα της εκδόσεως ενός πολύ γνωστού στο χώρο εκείνο, του Πουλιόπουλου, ενώ μπορούσε ένας χώρος που έχει τέτοια υποστήριξη, τέτοια αγωνιστικότητα, τέτοια διάδοση και στα άλλα μέρη του κόσμου?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ο ίδιος κύριε συνήγορε και οι μάρτυρες που ήρθαν και απέξω και εδώ, είπαν ότι αυτό ήταν ένα λάθος. Λάθος έκανε ο άνθρωπος. Το ’83 ήταν λάθος αυτό που έκανα, είπε ο άνθρωπος.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κύριε συνήγορε εάν ήμουν στο ΠΑΣΟΚ και είχα ?θα έβγαζα βιβλία πάρα πολλά, δεν τις έχω όμως και αναγκάστηκα κάποια στιγμή επειδή μου τα έχει στερήσει αυτή η ρημάδα η χούντα, όλα μου τα προνόμια στον έντυπο λόγο να κάνω μια ληστεία κάποτε. Και την έχω παραδεχθεί. Και λέω ότι έκανα λάθος?.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: θα ήθελα επίσης να ρωτήσω, μήπως θυμάται ο κ. κατηγορούμενος πότε απέκτησε την κυριότητα του διαμερίσματος στο Χολαργό που αναφέρει ένα αυτό και δεύτερον του οικοπέδου στην Χιλιαδού της Ευβοίας, χρονικά, ποιο έτος;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε θα σας απαντήσω, να θυμηθώ μόνο ένα γεγονός. Η εποχή που πήρα εγώ το δάνειο από την Εργατική Εστία, επί κυβερνήσεως νομίζω Ράλλη, στους αντιστασιακούς είχαν δώσει ένα δικαίωμα να κάνουν μια αίτηση όσοι είχαν βασανιστεί επί χούντας κλπ, να πάρουν κάποιο ποσό αφορολόγητο και τότε εγώ πήρα 1.700.000 25ετές δάνειο, όπου θα έδινα κάποιο ποσό κάθε μήνα. Το σπίτι στο Χολαργό το είχα αγοράσει από έναν κουμπάρο μου?.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ποιο έτος θέλω να μου πείτε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Νομίζω το ’81, με ’82 κάπου εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καινούργιο ήταν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όχι παλιό του ’67.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσα τετραγωνικά ήταν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: 70 τετραγωνικά. Το είχα πάρει δυο εκατομμύρια και είχα πάρει 1.700.000 δάνειο και ακόμα το χρωστάω. Εκείνη την εποχή μου δίνανε 1.700.000 δάνειο και έβαλα γραμμάτιο και τα πλήρωνα μετά με το μήνα 100.000 δραχμές. Αυτό το θυμάμαι πολύ καλά, αλλά δεν θυμάμαι την ημερομηνία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε για την Χιλιαδού που σας ρώτησε για το οικόπεδο.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Το οικόπεδο στην Χιλιαδού το αγόρασα πριν δέκα, δώδεκα χρόνια. Δεν τα κοίταξα τα συμβόλαια για να σας πω ακριβή ημερομηνία, αλλά έχω πάρει ένα οικόπεδο 800 μέτρα περίπου, με 400.000 σε ένα βουνό επάνω. 780 μέτρα μάλιστα και κάποιος βάζει και ένα μισό κάτι δέκατα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πριν το 1990 ή μετά;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Νομίζω πριν το ’90 μπορεί και πριν το ’85, ’86 γιατί εκείνη την εποχή άρχισα να πηγαίνω στην δουλειά εγώ, και μου έκανε εντύπωση αυτό το μέρος γιατί έτυχε να δουλέψω και δυο χρόνια σαν γκαρσόνι σε καφέδες σε μια ταβέρνα που είχε ανοίξει τότε και εμείς κάναμε το ψάρεμά μας βέβαια και αγόρασα αυτό το οικόπεδο τότε. Στο οποίο αυτό οικόπεδο έκανα ένα δωμάτιο στην αρχή?

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση. Ο κ. κατηγορούμενος ισχυρίζεται στο από 25.10.2002 στην συμπληρωματική του απολογία, ότι τον Γιαννάκη, δηλαδή τον Σκανδάλη που δεν ζει πλέον, τον είχε γνωρίσει ενάμιση μόλις χρόνο, αλλά δεν είχε πολλές σχέσεις μαζί του. Θα ήθελα να τον ρωτήσω, επειδή δεν τον έβλεπε συχνά, πώς εξηγεί το γεγονός, έναν άνθρωπο που δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις, που σπανίως τον έβλεπε, πώς τόλμησε και του έκανε τέτοια πρόταση να πάρει μέρος σε ληστεία τράπεζας και αυτός δέχθηκε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Νομίζω δε με παρακολουθείται. Σας είπα ότι τον Σκανδάλη ήξερα ότι ήταν στην φυλακή, υπαρχηγός με έναν σύντροφο τον έλεγα εκείνη την εποχή στη φυλακή που κάναμε ας πούμε, και ήξερα τις αξίες που είχε αυτός ο άνθρωπος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σύντροφος;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ο Τσιρώνης για μένα ήταν σύντροφος γιατί μου συμπαραστάθηκε. Πώς μπορώ να τον πω, ένας αγωνιστής εκείνης της αριστεράς που εκείνη την εποχή ήμασταν σύντροφοι, δεν το λέω εγώ μόνο, το λέει και το ΠΑΣΟΚ, όλους συντρόφους τους λέει. Και ήξερα το παρελθόν του Γιαννάκη και του κ. Τσιρώνη και του έδειξα εμπιστοσύνη ότι μπορώ να κάνω μια πράξη μαζί του, δεν μπορούσα να πάρω τον κάθε έναν στο δρόμο να του πω, έλα να κάνεις μια ληστεία να πάμε να τα οικονομήσουμε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θέλω να κάνω μια δήλωση κ. Πρόεδρε για το εξής θέμα. Όχι ετέθη ένα θέμα και επιφυλάσσομαι, έχω ήδη παραγγείλει για το περίφημο θέμα που ετέθη για ένοπλο αγώνα του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ κλπ. Θα προσκομίσω στο Δικαστήριό σας...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή