Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει το έργο του για την ανοικοδόμηση του Ιράκ

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 07:24
A- A A+

Την αποφασιστικότητά του να βοηθήσει τον ιρακινό λαό να ανοικοδομήσει τη χώρα του, τονίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρά τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του Οργανισμού στη Βαγδάτη την περασμένη Τρίτη, που είχε ως αποτελέσμα να σκοτωθούν 20 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100.

Σε μία λιτή ανακοίνωση, που εξεδόθη τις πρώτες πρωϊνές ώρες, μετά από συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση, χωρίς όμως να αναφερθούν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Πριν από την ανάγνωση του τελικού ανακοινωθέντος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι την τελική ευθύνη για την αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα, την έχει η αμερικανο-βρετανική συμμαχία.

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι δυνάμεις στο Ιράκ. Σήμερα ο Κόφι Ανάν, θα συναντηθεί στη Ν. Υόρκη με τον Κόλιν Πάουελ.

Στη Βαγδάτη, πράκτορες του FBI, αναζητούν στοιχεία κάτω από τα ερείπια των γραφείων του ΟΗΕ, ενώ σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων από την επίθεση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει ακόμη αδιευρκίνιστος αριθμός αγνοουμένων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), έδωσαν εντολή στα μέλη των αποστολών τους που βρίσκονται στο Ιράκ να φύγουν από τη χώρα, λέγοντας όμως ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο ασφαλείας και όχι για μόνιμη αποχώρηση.

Ο Αχμάντ Τσαλαμπί, υποστήριξε χθες, ότι το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ είχε προειδοποιήσει από τις 14 Αυγούστου τις αμερικανικές αρχές για το ενδεχόμενο επίθεσης σε στόχο μέσα στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή