«Αν γίνει πόλεμος στο Ιράκ, θα με βρουν νεκρό στο δάσος»

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 20:38
UPD:20:50

A- A A+

«Θα με βρουν νεκρό στο δάσος», είχε πει σε βρετανό διπλωμάτη πριν από έξι μήνες ο βρετανός επιστήμονας Ντέιβιντ Κέλι, ειδικός στα θέματα εξοπλισμού του Ιράκ, προβλέποντας το θάνατό του στην περίπτωση που θα γινόταν η εισβολή στο Ιράκ.

Όπως κατέθεσε σήμερα ο βρετανός διπλωμάτης Ντέιβιντ Μπράουτσερ στον δικαστή Λόρδο Χάτον, ο Κέλι, του οποίου το πτώμα βρέθηκε στο δάσος κοντά στο σπίτι του τον περασμένο μήνα, είχε προβλέψει στη διάρκεια συνάντησής τους στη Γενεύη το Φεβρουάριο ότι «θα βρεθεί νεκρός στο δάσος».

«Καθώς ο Ντέιβιντ Κέλι έφευγε, τον ρώτησα: Τι πιστεύεις ότι θα συμβεί αν γίνει εισβολή στο Ιράκ; Η απάντησή του ήταν, κάτι το οποίο εκείνη τη στιγμή εξέλαβα ως ένα σχόλιο χωρίς σημασία: “Μάλλον θα βρεθώ νεκρός στο δάσος”», κατέθεσε ο Μπράουτσερ.

Σε ό,τι αφορά τον αμφιλεγόμενο φάκελο για τα ιρακινό οπλοστάσιο, ο Μπράουτσερ κατέθεσε ότι ο Κέλι πίστευε πως οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν δεχθεί πίεση για να παράξουν συγκλονιστικά στοιχεία.

Τη Δευτέρα, η διευθύντρια επικοινωνιών του βρετανικού Υπουργείου Αμυνας, Παμ Τίαρ, αποκάλυψε ενώπιον του λόρδου Χάτον ότι το υπουργείο αποφάσισε να επιβεβαιώσει στον Τύπο το όνομα του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, ως του επιστήμονα που είχε δώσει στοιχεία στο BBC, που αμφισβητούσαν την εγκυρότητα της έκθεσης για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Η αποκάλυψη του ονόματος και ουσιαστικά η έκθεση του καθηγητή Κέλι στο ανηλεές κυνηγητό των βρετανικών ΜΜΕ θεωρείται ότι συνέτειναν στην αυτοκτονία του.

Μάρτυρες που εξετάζονται από την Επιτροπή του λόρδου Χάτον επιβεβαιώνουν ότι ο καθηγητής Κέλι είχε μιλήσει για παραποίηση της έκθεσης σχετικά με τα όπλα του Ιράκ από αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε για δεύτερη ημέρα η δημοσιογράφος του BBC Σούζαν Γουάτς και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει ο συνάδελφός της Γκάβιν Χιούιτ.

Η κ. Γουάτς δήλωσε ότι ο καθηγητής Κέλι της είχε πει πως ήταν λανθασμένος ο ισχυρισμός της βρετανικής κυβέρνησης ότι το Ιράκ θα μπορούσε να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής σε 45 μόνο λεπτά.

Τον ίδιο ισχυρισμό είχε διατυπώσει ο καθηγητής Κέλι και στο δημοσιογράφο του BBC Αντριου Γκίλιγκαν και αποτέλεσε τη βάση του ρεπορτάζ που προκάλεσε τη σύγκρουση της Ντάουνινγκ Στριτ με το ΒΒC για το περίφημο ντοσιέ για τα όπλα του Ιράκ.

Η κ. Γουάτς επιβεβαίωσε και τον ισχυρισμό του κ. Γκίλιγκαν ότι ο καθηγητής Κέλι ανέφερε το όνομα του διευθυντή επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου, Αλιστερ Κάμπελ, ως έναν από τους υπευθύνους για την αλλαγή των στοιχείων του ντοσιέ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, η βρετανική κυβέρνηση μεγαλοποίησε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Ιράκ στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή