Ο άνθρωπος για τις «βρώμικες δουλειές»

Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2003 20:48

A- A A+

Ο άνθρωπος που αναλάμβανε τις «βρώμικες δουλειές» του ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ο Αλι Χάσαν αλ Ματζίντ ή «Χημικός Αλι», ο οποίος συνελήφθη χθες από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο 62χρονος αξιωματούχος του ιρακινού καθεστώτος κατάγεται από το Τικρίτ και απέκτησε το προσωνύμιο «Χημικός Αλι», όταν στις 17 και 18 Μαΐου του 1988 τέθηκε επικεφαλής της επίθεσης με αέρια στην κουρδική πόλη Χαλάμπζα, στέλνοντας στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά.

Από το Μάρτιο του 1987 ως τον Απρίλιο του 1989 ανέλαβε γενικός γραμματέας του κόμματος του Μπάαθ στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου με πρωτοφανή ωμότητα συντόνιζε συγχρόνως τις επιχειρήσεις του στρατού, της γενικής ασφάλειας και της αντικατασκοπείας απέναντι στους Κούρδους.

Το Μάιο του 1987 ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση εκκένωσης των περισσότερων περιοχών του Κουρδιστάν. Οι τοπικοί πληθυσμοί οδηγήθηκαν με τη βία στα σύνορα της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, μακριά από τις παραδοσιακές περιοχές του κουρδικού λαού.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο «Χημικός Αλι» ήταν ο υπεύθυνος της «εξαφάνισης» 100.000 άμαχων Κούρδων από τις κουρδικές περιοχές. Ήταν επίσης ο δήμιος των Σιιτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 1991 ως επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο νότιο τμήμα της χώρας. Στις αρχές της ίδιας δεκαετίας συντόνισε την εκστρατεία βίαιου εκτοπισμού των κατοίκων των βάλτων, στο νότιο Ιράκ, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός από το ένα εκατομμύριο να μειωθεί στους 40.000.

Επέβλεψε ακόμη την κατοχή του Κουβέιτ και τέθηκε κυβερνήτης του από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του 1990. Το Φεβρουάριο του 1996 εκτέλεσε τον ανιψιό του, Χουσέιν Κάμελ, ο οποίος είχε επιστρέψει στη Βαγδάτη έπειτα από έναν χρόνο λιποταξίας στην Ιορδανία.

Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης της Επανάστασης (CCR), o «Χημικός Αλι» ανέλαβε την υπεράσπιση της στρατιωτικής περιοχής του νότου από τη συμμαχική επίθεση το Μάρτιο του 2003. Ήταν η μοναδική περιοχή που προέβαλε μια σύντομη –έστω- αλλά πραγματική αντίσταση.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή