ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πως ξέρετε ότι ο Μιχάλης τον απείλησε με πιστόλι;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν το ξέρω εγώ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η Αστυνομία που το ξέρει;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Τι να σας πω κ. Εισαγγελέα; Ρωτήστε την Αστυνομία την Αντιτρομοκρατική. Μπορεί από την κατάθεση του συγκεκριμένου. Τι να σας πω εγώ;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πως ξέρετε ότι μετά τη ληστεία πήγατε στο νοσοκομείο Παπμακάριστος; Που το ήξερε η Αστυνομία αυτό;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Σας απαντώ και πάλι κ. Εισαγγελέα, δεν το γνωρίζω που το ήξερε η Αστυνομία. Εγώ πάντως δεν ήξερα ούτε που είναι ο Παμπακάριστος ούτε που είχε γίνει η ληστεία. Την έμαθα εκ των υστέρων εδώ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέτε εδώ ότι σε εφημερίδες διαβάσατε για το ποσό, που ήταν περίπου 230 χιλιάδες ευρώ. Που το μάθατε αυτό; Στις εφημερίδεες;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Εγώ;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι. Στις εφημερίδες το διαβάσατε εσείς ότι οι ληστείες απέφεραν 230 χιλιάδες ευρώ.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν το έχω πει εγώ αυτό. Αυτό έχει γραφτεί. Εγώ δεν έχω πει κάτι τέτοιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει πει.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν έχει πει;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν έχω πει.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι άλλο να σας πω; Εδώ δεν λέτε τίποτα για χρησιμοποιημένους τσίγκους.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν λέω τίποτα για χρησιμοποιημένους τσίγκους;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι, τίποτα. Εδώ βλέπω εδώ στην απολογία σας για χαρτί, μελάνι και τσίγκο, τίποτε για χρησιμοποιημένους. Γιατί; Τι πάτε να κρύψετε;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Που να το πω στην απολογία μου; Που το λέω στην απολογία μου;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εδώ.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Να αναφέρω τους χρησιμοποιημένους τσίγκους για ποιο λόγο; Δεν καταλαβαίνω;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι πάτε να κρύψετε;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Τίποτα δεν πάω να κρύψω.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την πλαστογραφία;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ποια πλαστογραφία να κρύψω;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την πλαστή ταυτότητα.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ποια πλαστή; Αυτή που βρέθηκε;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Του Μιχάλη Οικονόμου.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Τι λέτε κ. Εισαγγελέα; Αποκλείεται. Ποια πλαστογραφία να κρύψω; Γιατί να αναφέρω τους μεταχειρισμένους τσίγκους;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν αγαπάτε όχι την αλήθεια ούτε τον εαυτό σας.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να έχω διαφορετική γνώμη. Τον εαυτό μου τον αγαπάω και την αλήθεια την αγαπάω. Ψέματα ποτέ δεν έχω πει και σας λέω ότι είμαι ανοιχτός σε όλα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ πάντως σας συνιστώ σαν Εισαγγελέας να πείτε την αλήθεια. Η αλήθεια ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Αντιθέτως ωφέλησε.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα η αλήθεια είναι αυτή που σας λέω. Το αν θα την πιστέψετε?
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ρωτήστε και τον κ. Τσελέντη.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο και δεν έχω κανένα λόγο να τον ρωτήσω. Ο κ. Τσελέντης λέει τη δική του αλήθεια, εγώ λέω τη δική μου αλήθεια. Εγώ σας λέω ότι δεν έχω καμιά σχέση με τη 17Ν και με καμία ενέργεια γι’ αυτές που με κατηγορούν.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε, να παρακαλέσω να με ακούσετε επί ενός θέματος το οποίο επιθυμώ να θέσω. Σας είπα και προηγούμενα?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το άκουσα για το 101
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι με συγχωρείτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιο;
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Το 101 της δικονομίας λέει ότι ο ανακριτής –και αυτό εφαρμόζεται και προ ανακρίσεως- μόλις μετά την κλήτευσή του εμφανιστεί ή οδηγηθεί σε αυτόν ο κατηγορούμενος για να απολογηθεί, του ανακοινώνει το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα παρακαλούσα το Δικαστήριό να αναγνώσει την προανακριτική του κατάθεση και το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου. Το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στο ότι ο κατηγορούμενος αποτέλεσε μέλος της τρομοκρατικής Οργάνωσης 17Ν. Δεν αναφέρεται, δεν υπάρχει δηλαδή ως περιεχόμενο κατηγορητηρίου καμία από τις επιμέρους φράσεις οι οποίες του αποδίδονται και επί των οποίων φέρεται να έχει καταθέσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έχουμε πει αυτά κ. Σταμούλη. Έχουμε πει ότι όταν κάποιον τον κατηγορούν ότι είναι μέλος, του λένε «Καλά, μέλος πως ήσουν; Τι έκανες;› Έτσι γράφτηκαν;
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, εάν η κατηγορία που βαρύνει τον κατηγορούμενο είναι μόνο ότι αποτέλεσε μέλος και δεν του αποδίδεται κατηγορία για συμμετοχή του σε συγκεκριμένες πράξεις, είναι ένα άλλο θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε απαντήσει σε αυτό.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μισό λεπτό, εδώ τίθεται ο ισχυρισμός και θα παρακαλέσω ακριβώς να γραφεί ότι αυτή η προανακριτική κατάθεση, η απολογία δηλαδή, ελήφθη κατά τρόπο αντίθετο προς το άρθρο 101 συνεπώς είναι άκυρη και συνεπώς δεν δίδεται να γίνεται χρήση εκ μέρους των παραγόντων της δίκης, κατά τη διαδικασία σε ό,τι αφορά τις επιμέρους πράξεις επί των οποίων ρωτήθηκε από τον κ. Εισαγγελέα.
Όλη αυτή η ιστορία δημιουργεί μια ακυρότητα, η οποία βεβαίως είναι σχετική, αλλά υπάρχει η εναντίωση διαρκούσης της διαδικασίας εκ μέρους της Υπερασπίσεως και επ’ αυτής της σχετικής ακυρότητας, θα παρακαλέσω το Δικαστήριο να κρίνει και να αποφασίσει. Ο ισχυρισμός συνίσταται ότι η προανακριτική κατάθεση καθ’ όσον αφορά τα επιμέρους αδικήματα που φέρεται ο κατηγορούμενος ως συμμετασχών, αυτή η κατάθεση πάσχει ακυρότητας και δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί διαρκούσης της διαδικασίας από κανέναν εκ των παραγόντων της δίκης.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριοι Δικαστές, το άρθρο 250 παρ. 2 του Κ.Ποιν.Δ. διαλαμβάνει για τον ανακριτή εις τον οποίο βεβαίως ανήκει και ο προανακριτής, ότι αν κατά την πορεία της ανάκρισης ανακαλυφθούν κι άλλες αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως, ο ανακριτής τις ανακοινώνει στον εισαγγελέα, χωρίς εν τω μεταξύ να εμποδίζεται να ενεργεί τις κατεπείγουσες ανακριτικές πράξεις για την ενοχή του.
Το καθήκον του ανακριτή και του προανακριτή είναι να βεβαιώσει, να διατυπώσει όλες τις αξιόποινες πράξεις που βρίσκονται στην πορεία και οι οποίες είναι άλλες εκτός από την κατηγορία την οποία έχει απαγγείλει, δηλαδή αυτό το θέμα εδώ είναι εντελώς πρωτόλειο. Δεν νομίζω ότι πρέπει να επανερχόμαστε ξανά, δεν τίθεται θέμα καμιάς ακυρότητας.
Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Βεβαίως εάν κατά την πορεία της ανακρίσεως, ο ανακριτής διαπιστώσει και την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων, οφείλει να κάνει αυτά που λέει, ότι είναι επείγον να το συλλέξει. Σε ό,τι αφορά όμως τη λήψη της απολογίας του κατηγορούμενου, θα πρέπει να ζητήσει από τον κ. Εισαγγελέα την άσκηση συμπληρωματικής διώξεως για το συγκεκριμένο αδίκημα, διότι εδώ όπως αντιλαμβάνεστε καμία εκ των πράξεων που έχουν αποδοθεί, δεν ήταν αυτόφωρη, ώστε να μπορεί ο προανακριτικός υπάλληλος οίκοθεν και αγνοώντας τον αρμόδιο Εισαγγελέα να προχωρήσει στη λήψη των απολογιών για την έπ’ αυτοφώρω κατάληψη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αδικήματα που αποδίδονται εις τον κατηγορούμενο, απεδόθησαν σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο του χρόνου του αυτοφώρου. Συνεπώς οι κατηγορίες θα έπρεπε να απαγγελθούν κατόπιν συμπληρωματικής διώξεως την οποία θα έπρεπε να ασκήσει ο αξιότιμος κ. Εισαγγελεύς και τότε ο προανακριτικός υπάλληλος να καλέσει τον Καρατσώλη, για να του πει «Έλα εδώ, κατηγορείσαι και γι’ αυτή τη ληστεία και κατηγορείται και για εκείνο το πράγμα και για την πλαστή ταυτότητα› και για ό,τι άλλο θέλει. Εφόσον αυτά δεν έγιναν, το τμήμα της απολογίας το αναφερόμενο σε πράξεις για τις οποίες δεν είχε κατηγορηθεί ο κατηγορούμενος, νομίζω ότι είναι απολύτως άκυρο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο απορρίπτει την ένσταση διότι περιλήφθηκαν προς τεκμηρίωση της κατηγορίας του αυτοφώρου αδικήματος της συμμετοχής.
Ο κ. Κουρκάκης έχει τον λόγο.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Πριν συλληφθείτε, είχατε αντιληφθεί να παρακολουθείστε;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Γνωρίζετε εσείς με βάση ποιου την κατάθεση συλληφθήκατε;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Εγώ δεν γνωρίζω.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δεν διαβάσατε τη δικογραφία;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν γνωρίζω βάσει ποιου κατάθεση.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δεν διαβάσατε τη δικογραφία;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Τη διάβασα αλλά δεν βγάζω κάποιο συμπέρασμα.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Θα σας πω εγώ. Το πρόσωπο που ανέφερε για συμμετοχή σας στην Οργάνωση και για ενέργειες της Οργάνωσης είναι ο κατηγορούμενος ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Μου κάνει εντύπωση κι εμένα γιατί ο Χριστόδουλος αναφέρεται σε κάποιο σημείο, γράφεται μάλλον στην απολογία του.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Ναι στις 17 Ιουλίου του 2002
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ναι λέει για κάποιο Κώστα τυπογράφο. Δεν λέει Κώστα Καρατσώλη.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Σας κατονομάζει και με το ψευδώνυμο Στέλιος.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν είχα ποτέ τέτοιο ψευδώνυμο. Το όνομά μου είναι Κώστας.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Ο κ. κατηγορούμενος Χριστόδουλος Ξηρός ο οποίος βέβαια εδώ ισχυρίστηκε ότι δεν είναι μέλος της Οργάνωσης και όσα έχει πει δεν είναι αληθή. Διαβάστηκε όμως η προανακριτική του κατάθεση.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Το σημείο αυτό το έχω διαβάσει. Εκεί λέει για κάποιον Κώστα τυπογράφο.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Γιατί ανέφερε εσάς με συγκεκριμένα στοιχεία, μάλιστα περιγράφει και την σωματική σας διάπλαση κλπ., αυτό που το γνώριζε ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Τον Χριστόδουλο Ξηρό δεν τον γνώριζα. Γιατί το είπε; Εδώ είναι, ρωτήστε τον ίδιο.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός συνελήφθη και απολογήθηκε για δική του συμμετοχή και για άλλα μέλη της Οργάνωσης. Γιατί ανέφερε εσάς με αυτά τα στοιχεία και όχι κάποιον άλλον;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν ξέρω. Τον Χριστόδουλο δεν τον γνώριζα. Εδώ τον γνώρισα τον Χριστόδουλο.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δεν δίνετε όμως καμιά ερμηνεία.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Γιατί με συνέλαβαν;
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Γιατί σας ανέφερε;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Εμένα δεν με αναφέρει. Με αναφέρει σαν Κώστα τυπογράφο. Έτσι λέει στις καταθέσεις του.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Όχι. Μιλάει για πριν τη ληστεία στο αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα και λέει: «Αποφασίστηκε να εισβάλλουμε στο αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα γιατί κρίθηκε πιο ευάλωτο. Στην εισβολή πήραν μέρος εκτός από εμένα, ο αδελφός μου ο Σάββας, ο Αλέκος, ο Λάμπρος, ο Λουκάς, ο Σταμάτης, ο Στέλιος και ο Χάρης. Τον Στέλιο και τον Χάρη τους συναντώ για πρώτη φορά. Εκ των οποίων ο Στέλιος όπως έμαθα αργότερα ήταν τυπογράφος, το μικρό του όνομα ήταν Κώστας και κατάγεται από την Ήπειρο. Η ηλικία του είναι περίπου 35 ετών, μετρίου αναστήματος προς κοντό με λεπτή σωματική διάπλαση›.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Μια εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι είμαι κι εγώ ένα μέρος του σεναρίου που ήθελε να φτιάξει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δηλαδή μια στιγμή?
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Να τελειώσω;
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Όχι μην προχωρείτε.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Να σας δώσω μια εξήγηση.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν παρακολουθήστο από την Αντιτρομοκρατική. Τι σενάριο είχε τώρα η Αντιτρομοκρατική για σας;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Αφήστε με να σας εξηγήσω. Εγώ δεν είχα αντιληφθεί ότι με παρακολουθούσαν. Αφήστε να σας εξηγήσω δυο λεπτά, αυτό που θέλω να πω την εκδοχή που μπορώ να δώσω εγώ, την οποία εδώ τη σκέφτηκα.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Συνεχίστε.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Λοιπόν, εγώ όπως ξέρετε γνωρίζω τον Ηρακλή Κωστάρη, τον Θωμά Σερίφη και τον Παύλο Σερίφη, είμαστε φίλοι, οι οποίοι είναι χωριανοί με τον Γιάννη Σερίφη. Από εκείνους γνώρισα κι εγώ τον Γιάννη. Κάναμε παρέα με τον Γιάννη μαζί και με τα παιδιά, συζητούσαμε διάφορα πράγματα και σε ταβέρνες είχαμε πάει και πιστεύω ότι ο Γιάννης ήταν στο στόχαστρο των Αρχών και τον παρακολουθούσαν από καιρό.
Πιστεύω ότι αυτό τον πυρήνα που ήθελαν να φτιάξουν γύρω από το Γιάννη είμαι κι εγώ ένα μέρος, με έβαλαν κι εμένα. Χωρίς εγώ να έχω αντιληφθεί ότι με παρακολουθούν. Μόνο αυτή την εξήγηση μπορώ να δώσω, άλλη εξήγηση εγώ δεν μπορώ να δώσω. Κι εγώ έμεινα έκπληκτος γιατί με συνέλαβαν, δεν είχαν κάποιο λόγο να με συλλάβουν, δεν είχαν κανένα λόγο να με συλλάβουν.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δεν θυμάμαι βέβαια αν ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός αναφέρει μέσα στην προανακριτική του απολογία για τον κ. Ιωάννη Σερίφη.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Εγώ αυτό πιστεύω. Χρώσταγαν στο Γιάννη και ήθελαν να φτιάξουν αυτό. Αυτό το σκέφτηκα εκ των υστέρων για στην Αντιτρομοκρατική επέμεναν σε αυτό: «Είσαι στον πυρήνα του μπάρμπα – Γιάννη›. Επέμεναν πάρα πολύ σε αυτό. Αυτή την εκδοχή μπορώ να δώσω. Αλλά εγώ σαν Κώστας δεν αντιλήφθηκα να με παρακολουθούν γιατί δεν είχα λόγο να κοιτάξω αν με παρακολουθεί κάποιος. Ήμουν με την οικογένειά μου, πήγαμε διακοπές κλπ.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Με τον συγκατηγορούμενό σου τον κ. Θωμά Σερίφη τον γνωρίζετε;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ναι.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Από πριν;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Τον Θωμά;
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Ναι.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Είμαστε φίλοι.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Αυτός εξετάστηκε σαν κατηγορούμενος στην Αντιτρομοκρατική στις 22 Ιουλίου του 2002 ενώ εσείς εξεταστήκατε στις 20 Ιουλίου του 2002. Βέβαια ο ίδιος αν θυμάμαι, δεν αρνείται. Αρνείστε κι εσείς κ. Σερίφη;
Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έχω κάνει δήλωση επ’ αυτού στην αρχή της διαδικασίας. Δέχομαι ένα μέρος των κατηγοριών, τα υπόλοιπα θα σας τα πω σύντομα.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δέχεστε ένα μέρος. Αφού η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε την κατάθεση του κ. Χριστόδουλου Ξηρού, τη δική σας την προανακριτική ομολογία για συμμετοχή σας στην Οργάνωση και σε ορισμένες ενέργειες.
Αυτό που αναφέρει ο συγκατηγορούμενός σας ο κ. Θωμάς Σερίφης για σας ως μέλος της Οργάνωσης και τη συμμετοχή σε ορισμένες πράξεις, και αυτό λέτε είναι ψευδές που καταθέτει ο συγκατηγορούμενός σας; Δεν το έχει καταθέσει;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Πιστεύω ότι του είπαν «Ο Κώστας έχει ομολογήσει κάποια πράγματα?›
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δηλαδή η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία αν μπορούσε να έχει και δέκα άλλες κάθε φορά ανακριτικές καταθέσεις συγκατηγορουμένων θα τις έκανε. Δεν του αρκούσε ότι ομολογήσατε εσείς και ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός και είπε και στον κ. Θωμά Σερίφη απολογούμενο ότι «Πες και για τον κ. Καρατσώλη›.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Είναι μια άποψη δική μου. Δεν ξέρω τι είπαν στον συγκατηγορούμενό μου, είναι εδώ ο ίδιος θα σας τα εξηγήσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια είπατε ότι αρνείστε όλη την απολογία, αλλά σας υπενθυμίζω ότι αρνείστε και αυτό που είπατε ότι σας εισήγατε ο κ. Κωστάρης.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καμία σχέση και ο κ. Κωστάρης.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Καμία σχέση, τουλάχιστον από όσο ξέρω εγώ. Δεν έχει καμία σχέση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ ρωτώ τη δική σας άποψη και από ότι είδατε δεν κοντράρω.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Έχετε άλλα αδέλφια;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Έχω μια αδελφή.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Αδελφό;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θα σας παρακαλέσω με ηρεμία, νηφαλιότητα και ειλικρίνεια αν θέλετε να απαντήσετε. Βοηθάει η ειλικρίνεια. Κατ’ αρχήν στη συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου τη 2η μέρα, τοποθετηθήκατε στις κατηγορίες και είπατε «Αρνούμαι και επιφυλάσσομαι›. Αν θέλετε να δώσετε με δυο λέξεις την έννοια της επιφύλαξης που είχατε διατυπώσει τότε.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν έχω κάποια εξήγηση εν τη ρύμη του λόγου.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην πρώτη προανακριτική που δώσατε 20 Ιουλίου από 9:30 το βράδυ μέχρι 9:30, είπατε ότι ήταν αποτέλεσμα φόβου και όλη της διαδικασίας που είχε προηγηθεί. Δώσατε δεύτερη κατάθεση – απολογία προανακριτική την επόμενη μέρα 21 του μήνα 12 παρά 10 και αναφερθήκατε στην προηγούμενη και σε ορισμένα ονόματα αν τα γνωρίζετε ή όχι.
Ερώτημα: ασκήθηκαν κάθε είδους πιέσεις στη δεύτερη απολογία σας;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Με ρώτησαν στην δεύτερη απολογία -και υπέγραψα δυο σελίδες αν θυμάμαι καλά- για τον Θωμά, τον Παύλο και μου είπαν και κάποια άλλα ονόματα τα οποία εγώ δεν τα γνώριζα. Και τους λέω για το Θωμά και γι τον Παύλο ότι είναι φίλοι μου, τα ονόματά τους είναι αυτά. Ποτέ δεν τους είπα όμως ότι είναι μέλη της 17Ν.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν σας ρώτησα αυτό. Εγώ σας ρώτησα εάν αυτό ήταν αποτέλεσμα δικής σας έκφρασης ή ήταν αποτέλεσμα πιέσεων, τη δεύτερη φορά.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ήμουν στο γραφείο, δεν είχα βγει καθόλου έξω και αφού μου έδωσαν κάποια χαρτιά και υπέγραψα, μετά από κάποια ώρα δεν θυμάμαι πόσο ήρθαν δύο άτομα και με ρώτησαν για τον Θωμά και τον Παύλο Σερίφη. Τους απάντησα. Μου λένε «Υπέγραψε εδώ ότι τους γνωρίζεις αυτούς› και τελείωσε. Μετά φύγαμε για τον εισαγγελέα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Την ίδια ημέρα, 21 Ιουλίου, παρουσιάζεστε 5:30 το απόγευμα στην κα ανακρίτρια.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι στην ανακρίτρια, στον εισαγγελέα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πήγατε στην ανακρίτρια στην κα Μπούρη.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν το θυμάμαι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είναι βγαλμένο από τα στοιχεία της δικογραφίας.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ίσως. Δεν το θυμάμαι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Συνεχίζω, για να υποβάλλω το ερώτημά μου: στις 22 Οκτωβρίου στον Κορυδαλλό απολογείστε ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου. Αρνείστε μέχρις ότου ο κ. ανακριτής αποφανθεί σε ορισμένα ερωτήματα που είχατε υποβάλλει στο υπόμνημά σας με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου.
Το ερώτημά μου: γιατί τόσο στην κα ανακρίτρια, όσο και στον κ. Ζερβομπεάκο δεν είπατε ότι «Όσα είχα καταθέσει απολογούμενος την πρώτη και τη δεύτερη φορά 20 και 21 Ιουλίου ήταν αποτέλεσμα πιέσεων›;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Αυτό το είπα την ανακρίτρια.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Καθαρό το ερώτημα. Δεν το έγραψε.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ο συνήγορος επενέβη εκεί και λέει ότι προβάλλουν ένσταση ακυρότητας. Τα νομικά δεν τα γνωρίζω εγώ.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Συνεχίζω. Λέτε ότι ασκήθηκαν πιέσεις για όσα έχετε αναφέρει στις προανακριτικές απολογίες.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ναι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το ερώτημά μου: οι πιέσεις αυτές αφορούν το σύνολο των πράξεων που κατηγορηθήκατε ή για ορισμένες;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Για το σύνολο των πράξεων.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο σημείο αυτό σας επισημάνω το εξής: μετά από δήλωση του κ. Σταμούλη η οποία είχε γίνει στις 27/6/2003. «Δεν ισχυρίστηκε ποτέ ο Καρατσώλης ότι έφαγε ξύλο. Όμως πιέστηκε για να ομολογήσει ότι έλαβε μέρος στη ληστεία του ΟΤΕ Πατησίων›. Σας καλύπτει μόνο αυτή η περίπτωση ή το σύνολο;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Το σύνολο.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θυμάστε σε ποιες περιοχές έχετε υπηρετήσει τη στρατιωτική σας θητείας;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ναι. Έχω υπηρετήσει στα Γιάννενα και στον Έβρο.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στη Λάρισα υπηρετήσατε;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι ποτέ.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο Συκούριο υπηρετήσατε;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ούτε ξέρω που είναι το Συκούριο.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Υπήρξατε συγκάτοικοι με τον κ. Κωστάρη;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ναι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ποια περίοδο και σε ποιο σπίτι;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Με είχατε ξαναρωτήσει. Στο Σκαλιστήρι και ήταν την περίοδο ’87 με ’89. Το ’89 έφυγα δεν θυμάμαι όμως ποια περίοδο ακριβώς.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχατε συναντηθεί με τον κ. Κωστάρη και με οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα άγνωστα, τα οποία γνωρίσατε μόνο με το μικρό τους όνομα; Νικόλας; Μιχάλης; Μανόλης;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι. Με τον Ηρακλή βγαίναμε παρέα μαζί?
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ναι να βρεθείτε με κάποια άλλα πρόσωπα τα οποία να σας συστήθηκαν μόνο με τα μικρά τους ονόματα.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι. Μόνο οι συγκατηγορούμενοί μου πατριώτες, ο Γιάννης ο Παύλος και ο Θωμάς με τα μικρά τους ονόματα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Με Μιχάλη ή Λουκά;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Καμία σχέση.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ποιες ήταν οι σχέσεις σας με τον κ. Κωστάρη; Προσωπικές, οικογενειακές κλπ.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ήμασταν φίλοι και κουμπάροι. Με είχε παντρέψει και είχε βαφτίσει το παιδί μου.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σας μίλησε καθόλου για αγώνες, για καλυτέρευση μιας κοινωνίας;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Με τον Ηρακλή συζητάγαμε διάφορα πράγματα γιατί μέναμε και μαζί, κάναμε παρέα. Πάντα μιλάγαμε, αλλά μιλάγαμε για τα κοινά γενικά. Για αγώνες και τέτοια, ο καθένας έκανε αγώνα στον δικό του κλάδο. Εγώ ας πούμε οι αγώνες που μπορώ να πω ότι έχω κάνει είναι με το Σωματείο των Λιθογράφων. Από το ’90 και μετά δεν είχα χρόνο καν να ασχοληθώ με αυτά τα πράγματα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σας αποκάλυψε ποτέ ο κ. Κωστάρης λόγω και της πνευματικής συγγένειας, της εντοπιότητας, ορισμένα πρόσωπα τα οποία να ανήκαν στην Οργάνωση της 17Ν;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Επανυποβάλλω ένα ερώτημα το οποίο σας είχα υποβάλλει στις 27 Ιουνίου. Τα Χριστούγεννα του 1989 που ήσασταν;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Τα Χριστούγεννα του ’89 εγώ ήμουν σίγουρα με τη σύζυγο μου, αλλά εγώ θυμάμαι ότι ήμουν στην Κέρκυρα και το ’90 την Πρωτοχρονιά είχαμε έρθει εδώ με τον πατέρα μου και τη σύζυγο.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Όταν λέτε σίγουρα με τη γυναίκα σας και οι δύο στην Κέρκυρα ή μόνο εσείς;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ήμουν με την γυναίκα μου. Τώρα εγώ θυμάμαι ότι ήμουν στην Κέρκυρα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θα σας πω στην συνέχεια τι έχει πει η γυναίκα σας εδώ που κατέθεσε.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ξέρω κι εγώ τι έχει πει. Το άκουσα, εδώ ήμουν κι εγώ.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Γιατί κάποιος από τους δύο δεν λέει την αλήθεια και εσείς έχετε δικαίωμα να μην πείτε την αλήθεια.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Κάποιος δεν θυμάται καλά.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Εσείς θυμάστε καλύτερα.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Τι να σας πω; Εγώ θυμάμαι ότι ήμουν στην Κέρκυρα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Εκείνη είπε ότι περάσατε μαζί τα Χριστούγεννα του ΄89 ενόψει του σπιτιού που ετοιμάσατε.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Πρέπει να έχει μπερδευτεί γιατί το ’90 ήμασταν στο Γαλάτσι. Μόλις είχαμε πρωτομπεί και συγκεκριμένα δεν είχαμε τίποτα στο σπίτι, μικροέπιπλα, τα ετοιμάζαμε τότε. Ήταν Πρωτοχρονιά του ’90.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τώρα θέλω για τα τρία αποτυπώματα και το ένα το παλαμικό που βρέθηκαν στους τσίγκους ποια εξήγηση δίνετε.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Αυτήν που έδωσα και πριν, ότι έχει γίνει μια κλοπή στο εργοστάσιο το δικό μου όπου δούλευα από το ’87 μέχρι το 2000 και προφανώς από την κλοπή αυτή να βρέθηκαν, από τους κλέφτες να τα πήραν.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πόσα κομμάτια ήταν αυτά που χάθηκαν;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Χάθηκαν γύρω στα 800 κομμάτια, 800, 1000 κάπου εκεί. Δεν τα μετρήσαμε ακριβώς. Ήταν πάρα πολλά γιατί εκείνη την περίοδο τυπώναμε κάποια εγκυκλοπαίδεια και είχαμε πάρα πολλούς τσίγκους.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σας είχαν ρωτήσει στην προανακριτική απολογία -κι όταν θέλετε απαντάτε- αν κάποιο από τα μέλη της Οργάνωσης σας είχε ζητήσει οποιοδήποτε υλικό από το κατάστημα που δουλεύατε, στο τυπογραφείο OSCAR αν θυμάμαι καλά.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι, αφού δεν γνώριζα κανέναν.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έχω μια απορία. Μιλήσατε για την κλοπή των τσίγκων. Γιατί όταν δίνατε την απολογία 1, 2, 3, 4 φορές δεν είπατε ότι έγινε η κλοπή των τσίγκων;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όταν έδινα την απολογία που;
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην Αντιτρομοκρατική.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Μα δεν γνώριζα ότι είχαν βρει αποτύπωμα και τέτοια. Εγώ το έμαθα εκ των υστέρων εδώ. Εκ των υστέρων στη φυλακή έρχεται και μου λέει ο συνήγορος ότι βρήκαν αποτύπωμα σε κάποιους τσίγκους.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το συνδέω αυτό γιατί είχε προηγηθεί η ερώτηση αν κάποιο από τα μέλη -επανέρχομαι στην ερώτηση μου- σας ζήτησε υλικά και απαντήσατε κανένα μέλος.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ναι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έρχομαι εγώ τώρα και ερωτώ: να πείτε τη στιγμή εκείνη για τους τσίγκους; Έχουν κλαπεί από τον Ιούνιο του 1988.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν είχα λόγο εκείνη τη στιγμή να πω για την κλοπή. Δεν την θυμάμαι καν την κλοπή. Εκ των υστέρων μετά αφού μου λένε ότι βρήκαν κάποια αποτυπώματα κάθισα κι εγώ να σκεφτώ πως μπορεί να βρέθηκαν αυτοί οι τσίγκοι στην Πάτμου και πήρα τους συναδέλφους μας «ρε παιδιά είχε γίνει μια κλοπή λέω› και θυμήθηκαν πράγματα, πήγαμε στην Αστυνομία και βρήκαμε όλα τα σχετικά έγγραφα ότι είχε γίνει κλοπή.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Την ημέρα που έγινε η ληστεία στον Βύρωνα θυμάστε ποια μέρα ήταν;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι, δεν θυμάμαι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ήταν 14 Αυγούστου του ’88. Την ημέρα εκείνη θυμάστε αν δουλεύατε;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι, δεν δουλεύαμε. Τον Δεκαπενταύγουστο πάντα πήγαινα στο χωριό μου.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στη συνεδρίαση της 30ης Απριλίου είχατε ερωτηθεί αν ήσασταν παρών στην ληστεία του ΟΤΕ Πατησίων και απαντήσατε ότι δεν ήμουν και βρισκόμουν 30 χλμ. μακριά. Μπορείτε να θυμηθείτε που ήσασταν;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Στην Αλσούπολη.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην Αλσούπολη είχατε πάει για τον κ. Ιωάννου;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ναι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ήταν 30 Απριλίου.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Στη συνεδρίαση της 30ης Απριλίου με ρωτήσατε.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ήσασταν στην Αλσούπολη.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Τώρα 30 χλμ. είναι σχετικό. Είπα ένα νούμερο. Μπορεί να είναι λιγότερο ή να είναι και παραπάνω, δεν μπορώ να προσδιορίσω την απόσταση ακριβώς.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σε ερώτηση που σας έκανε ο κ. Κουρκάκης και επανέρχομαι αναφέρεστε στην προανακριτική απολογία για κάποιο όνομα Στάθης, το οποίο αποδίδεται στον κ. Θωμά Σερίφη και λέτε ότι «δεν γνωρίζω σε ποιες ενέργειες έχει συμμετάσχει› στην ίδια ερώτηση για τον κ. Θωμά Σερίφη και συνεχίζετε ότι «απλά γνωρίζω ότι ήταν ενεργό μέλος της Οργάνωσης 17Ν›. Θα συνεχίσω.
Ο ίδιος αποδέχεται ότι πράγματι ήταν για μια χρονική περίοδο αν δεν κάνω λάθος ‘89-’90 όπως ισχυρίζεται. Εσείς πως το ξέρετε; Κάτι το οποίο αποδέχεται αυτός, εσείς έρχεστε και το επιβεβαιώνετε ή όχι; Τι λέτε;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι, δεν το έχω πει εγώ, απλώς εγώ για τον Θωμά στους ανακριτικούς υπαλλήλους είπα ότι είναι φίλος μου και τον γνωρίζω από τα γυμνασιακά χρόνια.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μπορώ να ανατρέξω στην προανακριτική σας. Έχω σημειώσει 21 Ιουλίου 11:50 για ένα πρόσωπο με το ψευδώνυμο «Στάθης› λέτε μεταξύ άλλων ότι «δεν γνωρίζω σε ποιες ενέργειες έχει συμμετάσχει ο κ. Θωμάς Σερίφης, απλά γνωρίζω ότι ήταν ενεργό μέλος της Οργάνωσης 17Ν›. Και σας ερωτώ: αυτό το έχει αποδεχτεί ο κ. Θωμάς Σερίφης.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ήμουν κι εγώ έκπληκτος που ο Θωμάς αποδέχτηκε κάποια πράγματα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχε ανάγκη η οποιαδήποτε αντιτρομοκρατική ανακριτική Υπηρεσία να βάλει κάτι το οποίο έχει αποδεχτεί ο ίδιος;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν ξέρω. Τον Θωμά τον συνέλαβαν μετά από μένα, δεν γνωρίζω, τι να σας πω; Ίσως να ήθελαν να επιβεβαιώσουν περισσότερο για να τον συλλάβουν ή να τον τυλίξουν ας πούμε, τι να σας πω;
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Λύστε μου μια απορία. Τόσο για σας, όσο και για τον κ. Κωστάρη, υπήρξε συμπαράσταση 500-600 ατόμων με υπογραφές. Γιατί δεν έγινε ανάλογη ενέργεια για τον κ. Θωμά Σερίφη;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν γνωρίζω. Με τον Θωμά ο Ηρακλής Κωστάρης έχει παντρευτεί και γυναίκα από το χωριό μου.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχατε ακούσει για κάποιον με το ψευδώνυμο «Αλέκος› ή «Ταινίας›;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το λέτε στην Αντιτρομοκρατική και είναι κάτι που και ο κ. Τσελέντης αποδέχτηκε.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Πολλά γράφονται στην προανακριτική τα οποία δεν τα έχω πει. Με ρώτησαν για αυτά τα άτομα και λέω «δεν γνωρίζω κανέναν›.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ξέρετε πως λένε τον πατέρα του κ. Παύλου Σερίφη;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ναι, βέβαια.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πως;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Αναστάσιο.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το υποκοριστικό του;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Το υποκοριστικό του; Δεν ξέρω.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τον Νικόλαο τον λένε Νίκο, τον άλλον τον λένε Νικολάκη, τον πάτερ Αναστάσιο πως τον λένε;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν ξέρω γιατί έχει πεθάνει.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μήπως τον έλεγαν Τάσο;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Μπορεί να τον φωνάζανε. Τον γιο του κουμπάρου τον φωνάζουν Τάσο.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μου κάνει εντύπωση γιατί το λέτε κι αυτό με αυτή την λεπτομέρεια.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Διαβάστε το μου σας παρακαλώ.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Λέτε στο φύλλο 2Β της προανακριτικής ότι «ο κ. Παύλος Σερίφης γνώριζε ότι βρίσκομαι στην Επαναστατική Οργάνωση 17 Ν. ¶λλα στοιχεία του δεν γνωρίζω, παρά μόνο ότι τον πατέρα του τον έλεγαν Τάσο›. Έφερε το όνομα Βαγγέλης και θεωρώ ότι δεν έχει καμία σχέση με την Οργάνωση›.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Παρακαλώ η ερώτηση ποια είναι;
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η ερώτηση είναι: ήξερε κι αυτό η Αντιτρομοκρατική; Γιατί σας λέω ότι δεν αναφέρεται σε καμία κατάθεση το όνομα Τάσος.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Με ρώτησαν και για τον Θωμά και για τον Παύλο.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μπορούσατε να πείτε Αναστάσιος. Λέτε Τάσο. Δεν είναι μια λεπτομέρεια;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Εγώ Τάσο τον ξέρω.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό ακριβώς.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Αυτό με ρώτησαν. Όπως και για τον Θωμά που τον πατέρα του τον έλεγαν Βασίλη.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τον κ. Τέλιο τον ξέρατε καθόλου;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι, καθόλου.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πως ήξερε ότι κάνατε το επάγγελμα του μεσίτη; Βέβαια κατέθεσε μετά από σας, μετά από 2 μέρες.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν τον γνωρίζω, τι να σας πω; Ο κ. Τέλιος ήξερε για μένα ότι κάνω το επάγγελμα του μεσίτη;
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μιλάει για κάποιον Χάρη -δεν αφορά εσάς το ψευδώνυμο- αλλά που ασκούσε το επάγγελμα του μεσίτη. Απαντήστε αν θέλετε.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Εγώ σαν μεσίτης ήμουν 2 χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2002.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τίποτα άλλο και ευχαριστώ.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε για την κλοπή από τους τσίγκους δώσατε κατάθεση;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι, δεν δώσαμε κατάθεση.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν εξεταστήκατε ως μάρτυρας, όχι ως κατηγορούμενος.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ήρθαν οι αστυνομικοί, ρώτησαν, είδαμε και το σημείο που είχαν σπάσει και είχαν ανοίξει, δεν θυμάμαι ακριβώς.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι γραμματικές γνώσεις έχετε;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Απόφοιτος Λυκείου.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλη φορά έχετε εξεταστεί από προανακριτική Αρχή για οποιαδήποτε θέμα είτε ως κατηγορούμενος είτε ως μάρτυρας;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρατε από πριν, λόγω και των γνώσεων σας των γραμματικών, ότι ένας που καταθέτει μετά είναι υποχρεωμένος αυτός που παίρνει την κατάθεση να του τα διαβάζει και να τα υπογράφει; Σας τα διάβασαν; Αυτό ρωτάω.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Καθόλου δεν μου διάβασαν, όχι. Αλλά εκείνη την ώρα και να μου έλεγαν να τα διαβάσω εγώ ήμουν σε τέτοια κατάσταση που δεν θα τα διάβαζα. Πάντως δεν μου πρότειναν να τα διαβάσω.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι να τα διαβάσετε εσείς, τα διαβάζουν εκείνοι.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι, δεν μου τα διάβασαν.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί βέβαια να πει κανείς «δώστε μου να τα διαβάσω μόνος μου›.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι, εγώ δεν ζήτησα να μου τα διαβάσουν, δεν μου τα διάβασαν, αλλά σας λέω στην κατάσταση που ήμουν και να μου έλεγαν να τα διάβαζα δεν θα τα διάβαζα.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι άλλο που είναι συναφές με προηγούμενη ερώτηση παράγοντα της Δίκης. Από τις προανακριτικές σας δεν παραδέχεστε τίποτα να είναι αληθινό από εκείνα που σας κατηγορούν σήμερα ή γενικά είναι όλα αναληθή; Γιατί ήδη για ένα το παραδεχτήκατε ότι είναι αλήθεια για το θέμα του Συκουρίου αν πήγατε ή δεν πήγατε που σας ρώτησε ο κ. Εισαγγελέας αν πήγατε πριν ότι την ημέρα εκείνη λείπατε της ενέργειας.
Λέω εγώ: όλα είναι αναληθή ή όσα είναι επιβαρυντικά για σας είναι αναληθή και τα άλλα είναι αληθή;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Να σας εξηγήσω.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με καταλάβατε;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ναι, κατάλαβα τι λέτε. Εγώ όταν ανακρινόμουν με ρώτησαν διάφορα πράγματα, πάρα πολλά. Τώρα το πώς συντάχθηκαν και το πώς γράφτηκαν, δεν το γνωρίζω.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τα έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Αυτά που διάβασα όλα είναι αναληθή εκτός από κάποια σημεία, αυτό που έχω αναφέρει ότι εγώ την περίοδο του ’89 ήμουν στο Συκούρι.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα άλλα είναι αναληθή; Που βρήκαν δηλαδή ότι γεννηθήκατε εκεί, ότι πήγατε σχολείο εκεί;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Αυτά με ρώτησαν.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι αληθινά δηλαδή.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Βέβαια.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρώταγαν και απαντούσατε.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όσα στοιχεία γνώριζα τους απαντούσα. Όσα δεν γνώριζα δεν τους απαντούσα, δεν ήξερα.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τα έβρισκαν εκείνοι μόνοι τους και τα έγραφαν.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Δεν ξέρω τι έκαναν. Δεν το γνωρίζω.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω εγώ τι έκαναν.
Ήθελα ακόμα κάτι. Τελείωσε η πρώτη σας προανακριτική απολογία στις 09:30 το πρωί και στις 11:30 είπατε εδώ ότι ξαναήρθαν να σας ρωτήσουν;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ναι.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι έγινε;
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Ναι, ακριβώς.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην δεύτερη προανακριτική απολογία ξέρετε τι γράφει; Ότι εσείς τους καλέσατε.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι, δεν τους κάλεσα εγώ. Αυτό είναι το τυπικό πιστεύω που γράφουν οι προανακριτικοί υπάλληλοι. Δεν τους κάλεσα εγώ. Ήμουν στο γραφείο και συγκεκριμένα από τις 09:30 – 10:00 περίπου με άφησαν με κάποιον τύπο μέσα και μπαινόβγαινε κόσμος και με ρώτησαν κάποια πράγματα.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν υπήρξε λόγος να διακόψουν ακόμα λίγο, εκτός αν το είχατε ζητήσει εσείς για κόπωση.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι, καθόλου.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τις 09:30 να συνέχιζαν και να συνεχίζουν ακόμα. Αλλά σταματάνε στις 09:30, κλείνεται εκείνη η απολογία στις 11:30. Αφού λέτε «αναφέρομαι ?› κλπ. λέει «συμπληρωματικά σας κάλεσα για να γνωρίσω ότι από το έτος ‘88 μαζί με μένα ήταν και ο Θωμάς, ο Στάθης κλπ.›, αυτά που ρωτηθήκατε.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Μου κάνει εντύπωση γιατί οι δεύτεροι υπάλληλοι που ήρθαν για να ρωτήσουν δεν ήταν αυτοί που με ανάκριναν την προηγούμενη.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένας λόγος παραπάνω.
Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Εκεί πονηρεύομαι κι εγώ και λέω θέλουν να τυλίξουν και κάποιους άλλους ανθρώπους. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Γιατί δεν με ρώτησαν οι πρώτοι υπάλληλοι το συγκεκριμένο; Ήρθε κάποιος αξιωματικός εκεί. Σου λέει εδώ είναι αυτός, έτσι χαμένος που είναι να του βάλουμε κάποια πράγματα να ξεμπερδεύουμε. Αυτή την εξήγηση δίνω.