Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (22/08/2003) Μέρος 7/8

Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2003 21:07
A- A A+

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Περιμένω να μου πείτε τα σωστά, γι’ αυτό σας προκαλώ συνεχώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κουφοντίνα, εμείς τα έχουμε συζητήσει ,ότι βοηθάτε την κατάσταση να βρούμε τα σωστά, μη πάρουμε τον κόσμο στο λαιμό, δεν σας το είπα;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Γι’ αυτό βάζω το μαχαίρι συνεχώς εκεί που πρέπει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιο είναι το σωστό κύριε Κουφοντίνα; Υπάρχουν συγκατηγορούμενοί σας οι οποίοι κινδυνεύουν, να τους βοηθήσετε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε και εσείς κάτι τουλάχιστον γι’ αυτά τα τετράδια. Εγώ θα περίμενα κάτι ν’ ακούσω γι’ αυτό τουλάχιστον. Εντάξει, δεν λέω να επιβαρύνετε κανέναν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε θέλω να σας πω και κάτι άλλο; Εμένα δεν μ’ αρέσει να εκφράζομαι προκαταβολικά, ούτε υπέρ, ούτε κατά κατηγορουμένου. Αλλά σας λέω ότι ο προβληματισμός που αναπτύξατε σχετικά με το ότι δεν μπορεί να είστε εσείς ο Τάκης, είναι ένας προβληματισμός σοβαρός, δεδομένου ότι έχω παρατηρήσει ότι στα τετράδια αυτά την ίδια εποχή φαίνεται να εισπράττει και ο Χάρης και ο Τάκης. Και Χάρης και Τάκης. Δηλαδή αυτό είναι ένα στοιχείο υπέρ της άποψής σας, ότι δεν μπορεί να είστε στην ίδια εποχή και Τάκης και Χάρης.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν είμαι ούτε Χάρης, ούτε Τάκης, είναι πολύ απλό. Τι να πω τώρα, τι θέλετε να σας πω;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θέλω να επισημάνω ότι φέρονται στα βιβλία?.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: ¶ρα έρχεστε σ’ αυτό που σας είπα, ότι οι κατηγορίες στήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική και μάλιστα και κακοστήθηκαν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Φαίνονται ομαδοποιημένες εισπράξεις, δηλαδή Βαγγέλης, Χάρης, Στάθης μαζί?.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όπως μου είπαν από την αρχή γιατί μου βάλανε και το δεύτερο και το τρίτο και το τρίτο θα μου βάζανε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Κωστάρη, πιστεύω να έχετε αντιληφθεί την αγωνία με την οποία ψάχνουμε έτσι;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Το έχω αντιληφθεί ναι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν θέλω τίποτα άλλο, με ενδιαφέρει πάρα πολύ την εικόνα όταν σας εξήταζαν στην Αντιτρομοκρατική. Έχουμε σαν δεδομένο ότι είχαν στα χέρια τους ποιον, σύμφωνα με τα στοιχεία που λένε ότι έχουν και είχαν. τον δολοφόνο του Μπακογιάννη. Και δεν σας έριξαν ούτε μια σφαλιάρα που λένε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι δεν μου έριξαν σφαλιάρα. Καταρχήν δεν μου λέγανε στην αρχή, στην πορεία μου είπαν ότι, αφού δεν δέχεσαι να συνεργαστείς μαζί μας, θα σου βάλουμε δολοφονίες και δεν μου είπαν μόνο για τον Μπακογιάννη, μου είπαν για τον Σόντερς, για τον Βαρδινογιάννη, για τον Πέτσο, μου είπαν για αμερικάνους και για πιο πριν. Μου είπαν ότι ήμουν από τα ιδρυτικά μέλη από το ’83. Και όταν τους είπα ότι εγώ ήρθα στην Αθήνα το ’87 ο ένας φώναξε τον άλλον. Τι του λες τώρα, του λέει ο ένας στον άλλον. Και μάλιστα όταν τους είπα ότι την ημέρα της έκρηξης στον Πειραιά ήμουν σε γάμο, και υπάρχει και βίντεο που ήμαστε σε γάμο, λέει άστα τώρα αυτά, τι λες, ο ένας φώναζε στον άλλον, τι λέτε, μη λέτε πολλά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Απ’ ότι κατάλαβα η προσπάθεια ήταν να σας πείσουν ότι αυτό σας συμφέρει να τα πεις?

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Σε συμφέρει γιατί αλλιώς θα φορτωθείς κατηγορητήριο και το φορτώθηκα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: ¶λλου είδους μεθοδολογία; Δηλαδή πορτοκαλάδα με φάρμακο π.χ. χρησιμοποίησαν;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μου έφεραν και πορτοκαλάδες και εμφιαλωμένα νερά, αλλά δεν ήπια τίποτα. Κάποια στιγμή γύρω στις 11.00 η ώρα τους ζήτησα να πάω στην τουαλέτα και εκεί πλύθηκα και ήπια λίγο νερό με το χέρι. Μου φέρανε και μάλιστα κατά τις 1 η ώρα μου φέρανε και δυο σουβλάκια και δεν τα έφαγα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Φοβάμαι ότι εσείς γλιτώσατε λόγω του ότι δεν ήπιατε την πορτοκαλάδα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι απλώς σας λέω τι συνέβη, μου φέρανε, αλλά δεν ξέρω?

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Γι’ αυτό δεν είπατε τίποτα. Καλώς εγώ τουλάχιστον, θέλω να επαναλάβω κάτι που είπα από την αρχή. Εγώ τουλάχιστον επιφυλάσσομαι να επανέλθω σε κάποιους κατηγορουμένους, όταν ολοκληρωθούν οι απολογίες. Εγώ δεν θέλω να φέρω σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση κάποιους, αλλά διατηρώ αυτό το δικαίωμα.

Για τον κ. Σταμούλη για την αποκατάσταση της τάξεως, η αναφορά μου στην ανακριτική του κ. Θωμά Σερίφη ενώπιον του κ. Μπίρμπου, απλώς επιβεβαιώνει την προανακριτική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Πρόεδρος παρακαλώ.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πείτε μου κύριε κατηγορούμενε, μεταφορικό μέσο τον καιρό που συγκατοικούσατε με τον κ. Καρατσώλη και τον κ. Σερίφη είχατε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι δεν ήξερα να οδηγάω, ούτε μηχανάκι, ούτε αυτοκίνητο. Παρότι είχα πάρει δίπλωμα στο στρατό δεν είχα οδηγήσει. Το είχα πάρει έτσι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχατε.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εγώ πήρα μηχανάκι μου το αγόρασε η ίδια η εταιρεία με λεφτά της και μου κρατούσε από το μισθό μου, 5.000 ή 10.000 και αυτό έγινε για να μπορώ να εξυπηρετούμαι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την γνώμη ότι λέει ο κ. Καρατσώλης ότι στην αρχή είχατε ένα παπάκι συνεταιρικό γι’ αυτό σας ρωτάω.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Το είχε πάρει ο Κώστας ,εγώ δεν ήξερα να οδηγάω, ο Κώστας το είχε, εγώ τότε δεν ήξερα να οδηγάω, μετά έμαθα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αλλά ήταν συνεταιρικό; Αυτό ρωτάω.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι, όχι. Μπορεί να το έχει πει, φίλοι είμαστε εντάξει?.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε ο κ. Καρατσώλης.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ναι εκεί έμαθα να οδηγάω, είχε ένα μηχανάκι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα άλλο που ήθελα να ρωτήσω. Εργαζόσαστε πρωί μέχρι αργά το βράδυ, καθόλου χρόνος για παιδιά, συμμετείχατε παρά ταύτα σε κάποιες πορείες όχι ότι ήταν κακό, διαδηλώσεις αντιπολεμικές και τέτοια.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι σας είπα ότι αυτό το έκανα το πρώτο διάστημα, αυτό όταν είχα έρθει στην Αθήνα, το ’90, ’91 μέχρι τότε, μετά όταν έφυγα από το χωριό και γύρισα εδώ και άρχισα να ?.το διευκρίνισα ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχα να κάνω τίποτα. Το μόνο που είχα ήταν η οικογένεια. Γιατί γύρισα το ’92, αποφάσισα να παντρευτώ?.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως όταν συμμετείχατε ήταν πριν να παντρευτείτε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ναι βέβαια. Βασικά όταν είχα πρωτοέρθει στην Αθήνα και ήμασταν πιο ελεύθεροι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον Θωμά Σερίφη είπατε σήμερα ότι σε μερικές απ’ αυτές τις εκδηλώσεις πηγαίνατε μαζί.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ναι όταν κάναμε παρέα, τα πρώτα χρόνια.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πρώτα χρόνια και αυτό;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ναι όταν είχαμε έρθει στην Αθήνα, ναι. κάποια στιγμή συμμετείχαμε έτσι, σαν νέοι που είχαμε και ελεύθερο χρόνο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης σήμερα είπατε ότι στις απολογίες δυο συγκατηγορουμένων σας, για την ληστεία στο Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα, είπαν κάποια πράγματα για σας, αλλά τα ανακάλεσαν και τα περάσατε έτσι.

Για το Α.Τ. Βύρωνα, είπατε εδώ, ότι για την υπόθεση που μου φορτώνουν του Αστυνομικού Τμήματος, πράγματι δυο κατηγορούμενοι είπαν κάποια πράγματα για μένα, αλλά τα ανακάλεσαν και προχωρήσατε. Ποιοι ήταν εκείνοι και τι είπανε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Απ’ ότι έχω διαβάσει ήταν ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Κώστας Καρατσώλης, κανένας άλλος δεν είπε τίποτα για μένα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Καρατσώλη που τον είχατε κουμπάρο δεν τον ρωτάγατε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Τον ρώτησα. Και μου είπε ότι στην κατάσταση που ήμουν και αυτά, λέω πώς θα ξεμπλέξω; Ο μόνος τρόπος να ξεμπλέξω ήταν να συνεργαστώ. Και βρήκε εμένα. Και εμένα μου το προτείνανε αυτό, αλλά δεν έκανα κάτι τέτοιο, του λέω.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:Και ποιος άλλος λέτε ότι είπε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Και ο Χριστόδουλος Ξηρός απ’ ότι έχω διαβάσει.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Σάββας δεν έχει γραφτεί ότι έχει πει;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Απ’ ότι ξέρω όχι, απ’ ότι έχω μελετήσει, τώρα δεν έχω διαβάσει περισσότερα, δεν θυμάμαι αν έχει πει.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το όνομα Χάρης ομιλώ εγώ.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Νομίζω όχι. Δεν θυμάμαι τώρα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:Το έχει πει πολλές φορές.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν ξέρω, για πείτε μου εσείς αν έχει πει.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Για το Α.Τ. ερώτησα, αλλά γενικά ερωτώ αν ο Σάββας Ξηρός έχει αναφέρει το όνομα Χάρης σε διάφορες ενέργειες.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Το έχει αναφέρει απ’ ότι ξέρω ναι. Αλλά δεν αναφέρει ποτέ το όνομά μου.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι σαν Χάρης.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Γιατί δεν με γνώριζε ο Σάββας Ξηρός. Σαν Χάρης μπορεί να ήταν κάποιος Χάρης, αλλά ποιος ήταν αυτός ο Χάρης; Να μας πει ο Σάββας Ξηρός ποιος ήταν ο Χάρης; Δεν με περιγράφει καθόλου. Με τον Κώστα κάναμε παρέα από πολύ μικροί, βγαίναμε κτλ., αλλά καλοντυμένοι δεν ήμαστε, εγώ άρχισα να ντύνομαι έτσι από τη στιγμή που άλλαξα επάγγελμα, ο Κώστας ήταν μέσα στη μουτζούρα και κυκλοφορούσαμε με τζιν και με μπουφάν δερμάτινα, ούτε καλοντυμένοι πηγαίναμε που λέει ο Σάββας Ξηρός. Τα παρατσούκλια που βγαίνουν, δεν βγαίνουν από το «Ηρακλής›, βγαίνουν από κάποια άλλα ονόματα. Το «Τάκης› βγαίνει από το «Παναγιώτης›, από το «Δημήτρης›, το «Χρήστος›, δε βγαίνει πάντως από το «Ηρακλής›.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι ο Σάββας Ξηρός μιλά και για το Συκούριο, για εσάς, για τον Χάρη; Το ξέρετε αυτό;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Το έχω διαβάσει.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως δεν μας είπατε τίποτε, όπου ήταν το όνομα «Χάρης› το περάσατε έτσι, ενώ για το «Τάκης› μας είπατε πάρα πολλά.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Σας είπα ότι η αντιτρομοκρατική πήρε αυτό το όνομα το κωδικό και το απέδωσε σε μένα. Τώρα γιατί το έδωσε σε μένα, εξηγείται γιατί ήθελε να μου φορτώσει τις κατηγορίες. Εδώ είναι όλοι οι κατηγορούμενοι, ας το πουν εδώ μπροστά σας τί είπαν στα δωμάτια στην αντιτρομοκρατική. Εδώ είναι, ας πουν ότι εγώ ήμουν αυτός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι και ο κ. Τζωρτζάτος κάτι έχει πει, κάτι έχω σημειώσει.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εδώ είναι, ρωτήστε τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έχει ανακαλέσει ο άνθρωπος αυτά.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ας πουν εδώ μπροστά μου αυτοί που τα είπαν....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έχουν ανακαλέσει βέβαια, μην τους ρωτάμε άδικα, θα πουν «δεν είναι δικά μας›, το αρνήθηκαν οι άνθρωποι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω σημειώσει ακόμη, είπατε σήμερα και θέλω διευκρίνιση: «Όταν δε θέλουν από την Έδρα να δουν, δεν βλέπουν›. Τί εννοείτε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Γιατί φώναξε εκείνη την ώρα και είπε ο κ. Πρόεδρος «αυτό δεν το είδε κανένας›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού να δω, τί να πρωτοκοιτάξω εδώ μέσα;

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί λοιπόν λέτε «όταν δεν θέλουν από την Έδρα να δουν δεν βλέπουν›, πληθυντικός αριθμός;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ίσως έκανα λάθος έκφραση, γιατί κανένας από την Έδρα δεν είπε «σταματήστε, δεν χρειάζεται να επεμβαίνετε›. Τέλος πάντων, συγνώμη, απλώς κατάλαβα ότι κανένας δεν κατάλαβε τίποτε, μου έδωσε αυτή την αίσθηση.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ερωτηθήκαμε αν καταλάβαμε, όταν έρθει η ώρα να το πούμε. Εγώ ήθελα τη διευκρίνιση, όταν χρησιμοποιείτε πληθυντικό αριθμό τί εννοείτε.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Λάθος έκφραση, απλώς επειδή δεν γνωρίζω ότι δεν μπορείτε να επέμβετε και δεν μίλησε κανένας στην παρέμβαση του δικηγόρου και λέω δεν κατάλαβε κανένας τίποτα; Εδώ το κατάλαβαν όλοι. Αλλά αφού μου είπατε ότι μόνο ο κ. Πρόεδρος μπορεί να ρωτήσει, ζητώ συγνώμη.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα τη διευκρίνιση, είπατε «όταν δεν θέλουν να δουν από την Έδρα να δουν δεν βλέπουν›, αυτή την εντύπωση σας έχουμε δώσει εδώ τόσους μήνες;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι, ήταν λάθος έκφραση. Δεν ήθελα να προσβάλλω....

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι δώσατε μία φορά λεφτά στον Παύλο Σερίφη, 100.000. Σας τα επέστρεψε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Νομίζω μου τα είχε επιστρέψει. Είχε κάνει μια εγχείρηση, είχαν μαζευτεί τα παιδιά από το χωριό και μάζεψαν κάποια λεφτά, ήταν πολύ βαριά και κάνει συνέχεια εγχειρήσεις για ανόρθωση στο χέρι του.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μία φορά ή περισσότερες, θυμάστε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μία θυμάμαι, δε θυμάμαι παραπάνω,.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο ίδιος λέει δύο ή τρεις. Επίσης λέει ότι δεν σας τα είχε επιστρέψει.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εγώ δεν το θυμάμαι αυτό το πράγμα.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εκτός αν λέει ψέματα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Με τον Παύλο ήμαστε σαν αδέρφια, μπορεί να μη μου τα είχε δώσει και να μην το θυμάμαι. Ο Παύλος έμενε στο σπίτι μας συνέχεια γιατί δεν είχε γονείς από πολύ μικρός, από 3 χρονών.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ακούσατε προηγουμένως ότι στο όνομα «Χάρης› είναι 8 εκατομμύρια, για βενζίνη, για συντρόφους, για οχήματα, για έπιπλα, για ψυγεία και για ταξίδι. Στο όνομα «Τάκης› είναι 9 εκατομμύρια. Σας λένε τίποτε όλα αυτά τα πράγματα;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εμένα προσωπικά δε μου λένε τίποτα, να σας πουν αυτοί που τα έδωσαν και αυτοί που τα πήραν.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Δε μας λέει τίποτα κανείς.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Αυτό θέλω κι εγώ, περιμένω να μου πουν κι εμένα.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Για πείτε μου για το Α.Τ. Βύρωνα, δέχονται ότι εκεί ήταν ο κ. Τσελέντης, ο κ. Κουφοντίνας και ο κ. Ξηρός. Ήταν τρεις. Οι υπόλοιποι που μπήκαν μέσα και ήταν σε διακοπές, μπορείτε να μου δώσετε μια εξήγηση; Εσείς ήσαστε σε πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο, ο κ. Χριστόδουλος σε πανηγύρι, ο κ. Καρατσώλης πάλι ήταν σε διακοπές. Ποιοι την έκαναν αυτή τη ληστεία; Ποιοι μπήκαν μέσα;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ρωτήστε αυτούς που μπήκαν να σας πουν, πού ξέρω εγώ;

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εσείς δεν έχετε καμία ιδέα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εγώ σας έφερα τα στοιχεία, οι αποδείξεις μου είναι εδώ.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Απορία έχω κι εγώ.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Κι εγώ απορία έχω

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ας ανταλλάσσουμε τις απορίες μας... Τί είδους άνθρωπος είναι ο κ. Καρατσώλης; Εντάξει, δέχεται να πει εις βάρος αγνώστων ανθρώπων. Να πει και εις βάρος εσάς που είστε κουμπάρος και φίλος τόσα χρόνια;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Στην κατάσταση που βρέθηκε, για να γλιτώσει...

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Και τον συγχωρείτε και κάθεστε δίπλα-δίπλα τόσον καιρό;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μου έδωσε τις εξηγήσεις, εγώ τη φιλία μου δεν τη χαλάω.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Τη θεωρείτε μεγάλη φιλία αυτή δηλαδή.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εμένα μου έδωσε τις εξηγήσεις, τις δέχτηκα, έζησα κι εγώ τις καταστάσεις κι από κει πέρα, όποιες εξηγήσεις θα δώσω εγώ με τον Κώστα και τον Θωμά και τον Παύλο που είμαστε φίλοι, θα τις δώσουμε έξω από το Δικαστήριο. Δε θα αντιδικήσω εδώ μέσα στο Δικαστήριό σας.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Τί σας βοήθησε εδώ όταν γύρισε ο μάρτυρας Μπερετάνος και κοίταξε από κει και πεταχτήκατε κι οι δύο επάνω; Γιατί μη νομίζετε ότι δεν βλέπουμε εμείς τίποτα από εδώ. Εκείνη τη στιγμή πεταχτήκατε και οι δύο επάνω και ο ένας σκούνταγε τον άλλον. Γιατί το κάνατε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δε σκούντησε κανένας κανέναν.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μπορείτε να με διαψεύδετε.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Αυτά βλέπετε, τα άλλα δεν τα είδατε... Τον δίπλα δεν τον είδατε...

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν θέλω να σας ρωτήσω τίποτε άλλο.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Κύριε κατηγορούμενε για θυμίστε μου, έχετε τελειώσει το Λύκειο Πάργας;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ναι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Δώσατε και εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Πανελλήνιες.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Είχατε κάποια Σχολή που θέλατε να περάσετε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ναι, Φυσικομαθηματικό και Γυμναστική Ακαδημία.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Σας το λέω γιατί έχω την εντύπωση ότι πράγματι θα έχετε τα προσόντα να περάσετε. Έχετε έναν πολύ συγκροτημένο λόγο.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Απλώς δεν συνέχισα....

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν θα σας ρωτήσω για τις πράξεις διότι τις αρνείστε, συνεπώς γιατί να αντιδικούμε, να λέτε εσείς «δεν το έκανα›, να λέω εγώ «το κάνατε› κτλ., δεν έχει νόημα. Θέλω να σας ρωτήσω ορισμένα άλλα πράγματα. Σας έπιασαν 20 του μηνός νομίζω. Είχατε μία πράγματα συνεπή στάση, δεν παραδεχθήκατε τίποτα, αυτό που κάνετε και εδώ και είπατε ότι γι αυτό κατά κάποιον τρόπο η Ασφάλεια σας τιμώρησε, δηλαδή σας φόρτωσε τις κατηγορίες.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μου το είπαν αυτό την ώρα της ανάκρισης, την ώρα που με πήγαιναν στο κελί αυτό μου είπαν: «Τελείωσες, είσαι τελειωμένος, θα σαπίσεις› και όλα αυτά.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ασφαλώς, επειδή έχετε μελετήσει τις καταθέσεις των συγκατηγορουμένων κτλ., ότι μπορεί μεν ο κ. Σάββας Ξηρός να μην είπε ποιος είναι ο «Χάρης› στις 17 όμως του μηνός, τρεις μέρες δηλαδή προτού σας πιάσουν, που δεν μπορεί να ήξεραν ποια είναι η στάση σας ακόμη, μπορεί να θεωρούσαν ότι θα συνεργαστείτε, δεν το ήξεραν αυτό, σας κατονομάζει ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός.

Λέει: «Τον Στέλιο και τον Χάρη τους συναντώ για πρώτη φορώ, εκ των οποίων ο Στέλιος όπως έμαθα αργότερα ήταν τυπογράφος, το μικρό του όνομα ήταν Κώστας και κατάγεται από την Ήπειρο, ηλικίας περίπου 35 χρόνων, μετρίου αναστήματος προς το κοντό, με λεπτή σωματική διάπλαση. Το πραγματικό όνομα του Χάρη είναι Ηρακλής. Κατάγεται από την ίδια περιοχή με τον Στέλιο και έχει παρόμοια ηλικία και διάπλαση›. Δηλαδή θέλω να πω το εξής: Σας «δίνει› κατά κάποιον τρόπο πριν συλληφθείτε.

Δεν μπορεί αυτό να θεωρηθεί σκευωρία, για εξηγείστε μου, αφού δεν ήξεραν καν τη στάση σας, μπορεί να είχε αποδειχθεί ότι ήσαστε ένα καλό παιδί και να συνεργαζόσαστε, δεν το ήξεραν ακόμη. Γιατί τα λέει αυτά ο Χριστόδουλος εάν όλα είναι διαταγμένα;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εγώ τον Χριστόδουλο Ξηρό δεν τον γνώριζα.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Βλέπω ότι λογικά τα πάτε πολύ καλά, μια λογική εξήγηση δώστε μου.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Πιστεύω ότι ο Ξηρός είπε αυτά που σας είπε εδώ πέρα, ότι όντως η αντιτρομοκρατική έβαλε κάποια σενάρια, έβαλε κάποια πρόσωπα σε ορισμένους κωδικούς....

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Το ότι ο «Χάρης› ήταν ο Ηρακλής στις 17 του μηνός πού το ήξερε ο Χριστόδουλος;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν ξέρω αν το ήξερε ο Χριστόδουλος Ξηρός...

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ξέρετε γιατί σας το λέω; Εγώ θα δεχόμουν ότι η στάση σας ήταν τέτοια που προκάλεσε την αντιτρομοκρατική, «φόρτωσέ του κι αυτό› κτλ.... Αλλά αυτό είναι πριν.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Τί πριν; Δεν κατάλαβα.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Είναι προτού συλληφθείτε που δεν ήξεραν τη στάση σας.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Βρήκαν κάποιους ανθρώπους γύρω από τον Γιάννη Σερίφη, τους συνέλαβαν....

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Η εξήγηση συνεπώς εδώ είναι ότι έγινα μια επιλογή ατόμων τα οποία ανήκαν στον κύκλο του κ. Γιάννη Σερίφη.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Βέβαια, αφού είχαν αποτύχει τα σενάρια με τους συνήθεις υπόπτους κάποιους άλλους θα έβρισκαν....

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν κάνω αυτή τη στιγμή καμία κρίση για την ενοχή του κ. Γιάννη Σερίφη και δεν θέλω να παρεξηγηθώ, ο κ. Γιάννης Σερίφης είναι γνωστός και στις πέτρες όπως έχει ειπωθεί από τη δράση του. Εκείνο όμως που έχω ως απορία και την ερώτηση την έκανα και στον κ. Καρατσώλη, την ακούσατε, είναι το εξής: Γιατί επιλεγήκατε; Θεσπρωτοί δόξα τω Θεώ υπάρχουν πολλοί, άνθρωποι τους οποίους συναναστρέφεται ο κ. Σερίφης υπάρχουν πολλοί, ήσαστε εσείς ποτέ σε καμία Οργάνωση και να είχαν έναν επιπλέον λόγο;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι απλώς εγώ με τον Γιάννη Σερίφη και τον Παύλο και τον Κώστα κάναμε παρέα, βγαίναμε, είχαμε κοινωνικές συναναστροφές, πηγαίναμε στα σπίτια, σε γιορτές, ακόμη και σε συγκεντρώσεις που γίνονταν....

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ναι, αλλά τότε το έκανε αυτό ο Γιάννης Σερίφης και με άλλους 10, 20 ανθρώπους, δεν το έκανε μόνο με εσάς. Πώς διαλέγουν εσάς; Γιατί να μη διαλέξουν τον Γιαννίδη φερ’ ειπείν που είναι φίλος με τον Σερίφη;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Γιατί εμείς είχαμε άλλους δεσμούς. Δεν υπήρχαν άλλα παιδιά από το χωριό.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Δηλαδή εσείς ήσαστε τα μόνα παιδιά;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Από το χωριό ναι....

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Έρχεστε εσείς και δεν συνεργάζεστε και λέτε ότι σας φορτώνουν και πράγματι για το «Τάκης› που παρατήρησε και ο κ. Εισαγγελέας, πράγματι κι εγώ έχω κάποιες απορίες για το «Τάκης›, για το «Χάρης› δεν θα μπω σε κουβέντα μαζί σας, αν είστε ο «Χάρης› αλλά δεν είσαι ο «Τάκης› αφού δεν δέχεστε τίποτα, αλλά κάνουν τόσον κόπο, βρίσκουν τον Χάρη, τον Τάκη, τον Κώστα, τον Στέλιο, τους κυνηγάνε, ο Στέλιος πάει πιο μαλακά γιατί συνεργάζεται, ο κύριος στόχος που είναι ο Γιάννης Σερίφης με τί μένει;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Με τη στρατολογία, αρχηγός, στρατολόγος....

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Η κατηγορία ποια είναι;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Πού ξέρω εγώ;

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι καταδικάζεται, να κάνουμε μια υπόθεση. Ξέρετε ποια είναι η ανώτατη τιμή και σε πόσον καιρό θα είναι έξω;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Αν είχα συνεργαστεί εγώ σ’ αυτό που μου έλεγαν, θα τον είχα εμπλέξει κι εγώ, αυτό ήθελαν, δηλαδή να πω εγώ ότι ο Γιάννης Σερίφης λέει για στρατολόγηση....

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γιαννίδη έχετε διαφορά κουλτούρας, εσείς της γερμανικής, ο κ. Γιωτόπουλος της γαλλικής κουλτούρας.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Υπάρχουν άλλα πράγματα που μας ενώνουν, τέλος πάντων.... Λοιπόν, θέλω να μου πείτε, τιμωρούν τους παρατρεχάμενους και αφήνουν τον κύριο στόχο;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εμένα μου είπαν αυτό, να πω ότι ο Γιάννης Σερίφης ήταν στρατολόγος, ήταν από τους ιδρυτές, να έλεγα ότι είχα ακούσει ότι είχε φτιάξει τη 17Ν και ότι ήταν στην αρχηγική ομάδα της 17Ν. Αυτό τους έφτανε να έλεγα εγώ, αυτό μου πρότειναν.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ίσως δεν καταλάβατε την ερώτησή μου. Ο κύριος στόχος φορτώνεται με ένα εγκληματάκι....

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ο κ. Σερίφης είναι πασίγνωστος, το είπατε κι εσείς, τον γνωρίζουν κι οι πέτρες, δε μπορούσαν να του βάλουν...

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Φοβόντουσαν; Γιατί έκαναν όλον αυτόν τον κόπο;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Για να τον βάλουν ως αρχηγό και ιδρυτή της 17Ν, αυτό ήθελαν.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Μα για να του βάλουν ένα εγκληματάκι με το οποίο θα βγει σε 3-4 χρόνια;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν ξέρω.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ελάτε τώρα, εσείς έχετε τόσες ανθρωποκτονίες. Ξέρετε τί μου λέτε εδώ; Ότι ο παρατρεχάμενος, ο βοηθός κτλ. θα φορτωθεί με τόσες ανθρωποκτονίες και ο κύριος στόχος θα τη βγάλει έτσι. Θέλω να πω το εξής: Εδώ δεν μπορώ εγώ που έχω κάθε καταρχήν καλή πρόθεση, να πεισθώ, δεν μπορώ να πεισθώ λογικά. Δηλαδή δεν με πείθει αυτό το πράγμα. Αλλά ας προχωρήσω λίγο παρακάτω.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Αυτά γίνονταν πάντα.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ίσως εσείς έχετε περισσότερη πείρα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Έχετε δει και στην Ιταλία τί έχει γίνει.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Αν μου λέγατε ότι «ξέρετε, εγώ συμμετείχα και σε αυτή την Οργάνωση, την τάδε και τη δείνα›, θα είχε μια αφορμή παραπάνω για σας.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν τους έβγαιναν αυτά τα σενάρια, ήθελαν άλλα, τα είχαν δοκιμάσει αυτά. Έχουν αποτύχει αυτά τα σενάρια.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εδώ υπήρξε ένας αριθμός ατόμων τα οποία σύμφωνα με όσα σας είπαν ο φίλος σας και κουμπάρος σας κ. Καρατσώλης, ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός, ο κ. Σάββας Ξηρός, ο κ. Θωμάς Σερίφης οι οποίοι σας έδωσαν μία εξήγηση υποθέτω ότι πιέστηκαν, έγιναν βασανιστήρια κλπ., και είπαν αυτά που είπαν. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Εσείς κατά κάποιον τρόπο θεωρείτε τον εαυτό σας ότι έχει περισσότερο αντοχή από αυτούς; Από τον Καρατσώλη φερ’ ειπείν ή από τον Θωμά Σερίφη;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δε ξέρω, δεν μπορώ να το κρίνω, ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αντοχές και αντιδρά αναλόγως.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Δηλαδή θέλω να πω, μαζί μεγαλώσατε, τους ξέρετε τόσα χρόνια, γιατί εσείς αντέξατε; Θέλω μια εκτίμηση να μου κάνετε και γιατί φερ’ ειπείν ο Κώστας Καρατσώλης ή ο Θωμάς Σερίφης δεν άντεξαν; Μήπως μπορείτε να μου δώσετε μια εξήγηση;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Κάθε άνθρωπος είναι τελείως διαφορετικός. Εγώ δεν είχα να πω τίποτα, δεν είχα να παζαρέψω τίποτα και κράτησα τη στάση τη σημερινή από τότε μέχρι τώρα....

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Θέλετε να πείτε ότι αυτοί ήθελαν να παζαρέψουν;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ήθελαν να παζαρέψουν την ελευθερία τους με αυτόν τον τρόπο.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ενώ εσείς δεν την παζαρέψατε την ελευθερία σας.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εγώ να παζαρέψω την ελευθερία μου; Εγώ την ελευθερία μου τη θέλω γιατί την δικαιούμαι, δε θέλω να την παζαρέψω.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Πολύ σωστά. Αυτοί δεν τη δικαιούνται;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Φοβήθηκαν, δεν ξέρω τί έκαναν.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εσείς δε φοβηθήκατε όμως.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Φοβήθηκα κι εγώ αλλά δεν ήθελα να κάνω αυτή τη συνεργασία για να βγω, εγώ θέλω να βγω γιατί το αξίζω, γιατί είμαι αθώος.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Αυτοί δεν είναι;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Είναι, αλλά αυτοί φοβήθηκαν ότι θα σαπίσουν στη φυλακή όπως μου είπαν κι εμένα. Εγώ είπα καλύτερα να σαπίσω στη φυλακή παρά να συνεργαστώ στη φυλακή παρά να συνεργαστώ για πράγματα που δεν έχω κάνει.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: ¶ρα φοβήθηκαν, για να καταλάβω.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Τί να σας πω; Εσείς είστε ίδιος π.χ. με τον κ. Αναγνωστόπουλο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλη ερώτηση κ. Γιαννίδη.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν επιμένω άλλο κ. Πρόεδρε. Θέλω να μου πείτε και το εξής: Εάν εμένα ο καλύτερος φίλος μου, ο κουμπάρος μου με κατεδείκνυε και μετά μου έδινε αυτή την εξήγηση, βεβαίως δικαίωμά μου είναι να τον συγχωρήσω γι αυτό που έκανε, θα ξαναγινόμουν κολλητός;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Τί να σας πω; Αυτό θα το δείξει η πορεία της ζωής πόσο κολλητοί θα είμαστε.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Επιφυλάσσεστε...

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Είμαστε φίλοι, δεν πρόκειται να χαλάσει η φιλία, αλλά δεν ξέρω....

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Φαίνεται και από το ότι έχετε τον ίδιο δικηγόρο φερ’ ειπείν. Εγώ δεν θα κάνω άλλη ερώτηση, την αντιμετώπιση των αντενδείξεων τις οποίες φέρατε, θα τις κάνω στην αγόρευσή μου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιδικούμε. Θα τελειώσω όμως λέγοντας το εξής κ. Πρόεδρε: Κύριε Κωστάρη αισθάνομαι λίγο κι εγώ, όσο κι αν σας φανεί παράξενο, στη θέση που αισθάνεστε εσείς ή που λέτε ότι αισθάνεστε, ότι κατηγορείστε αδίκως.

Έτσι όπως αισθάνεστε και εσείς ότι σας κατηγορούν αδίκως, έτσι αισθάνομαι κι εγώ όταν με κατηγορούν αδίκως όταν ισχυρίζεστε ότι εγώ υπέδειξα στον μάρτυρα ότι είστε ο διπλανός αυτού που έδειχνε. Ακούστε, δε θέλω να μου πείτε τίποτα, ούτε πρόκειται να το ξαναπώ, το λέω για πρώτη και τελευταία φορά επειδή έχει εμπλακεί και το Δικαστήριο, δεν υπέδειξα το παραμικρό στον μάρτυρα, είχα μία έντονη συζήτηση -και μάλιστα αν κάνατε και λίγο υπομονή θα βλέπατε πώς έχει το πράγμα-, με τον κ. Βασιλακόπουλο ακριβώς για τη συμπεριφορά του μάρτυρα.

Από κει και πέρα εγώ δεν πρόκειται να ξανααναφερθώ σ’ αυτό το θέμα, παρόλο που μου δώσατε το ελαφρυντικό, όπως και η αντιτρομοκρατική προσπάθησε να σας δώσει εσάς ελαφρυντικό, ότι το έκανα για ανθρώπινους λόγους, δεν το έκανα κ. Κωστάρη. Εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να αναφερθώ άλλη σε αυτό, είναι μια εξήγηση την οποία οφείλω και στο Δικαστήριο και σε εσάς και με αυτό τελειώνω. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κωστάρη, με τον κ. Τζωρτζάτο γνωριζόσαστε πριν από την υπόθεση αυτή;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι, εδώ τον γνώρισα στη φυλακή, 29/7 κάπου εκεί τον γνώρισα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον γνωρίσατε για πρώτη φορά με αφορμή αυτή την υπόθεση στη φυλακή. Γνωρίζετε υποθέτω ότι ο κ. Τζωρτζάτος στις 17-18/7 που απολογείται στην αστυνομία, αναφέρεται στον «Χάρη› και στη συμμετοχή του σε διάφορες πράξεις. Τί λέτε, πού σας βρήκε ο κ. Τζωρτζάτος για να ας αναφέρει εσάς;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ο Τζωρτζάτος δε με γνώρισε, έδωσε την εξήγησή του εδώ στο Δικαστήριο, εγώ όταν έμαθα ότι κατηγορούμαι και από τον Τζωρτζάτο, του είπα σε κάποιον προαυλισμό «καλά ρε φίλε, πού με γνωρίζεις εμένα και λες αυτά τα πράγματα;› μου λέει «δεν τα είπα εγώ, εγώ έφαγα το ξύλο της αρκούδας› και μου έδειξε ένα σημάδι που είχε και μου λέει «εγώ δεν έχω πει τίποτα για σένα, δε σε γνώριζα, αυτά δεν ξέρω από πού έχουν προέλθει›.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σας ήρκεσε ως δικαιολογία; Η διαφορά του Τζωρτζάτου με τους υπόλοιπους κυρίους που ο Καρατσώλης ήταν συμμαθητής σας και κουμπάρος σας και είστε κολλητοί και εν πάση περιπτώσει μια φιλία δεν χαλάει και σε ερώτηση του κ. Εισαγγελέως είπατε «μα τώρα τί μου λέτε να κάνω μηνύσεις;› εδώ έχετε κάποιον τον οποίο λέτε εσείς ότι δεν τον ξέρετε, ούτε σας ξέρει και πάει και δίνει μια απολογία στην αστυνομία, εκείνος σας λέει ότι «έφαγα το ξύλο της αρκούδας›, εσείς έχετε από προσωπική σας εμπειρία συμπεριφορά η οποία δεν περιλαμβάνει ούτε «ξύλο της αρκούδας› ούτε άλλου τύπου ξύλο, έχετε ζήσει εσείς λέτε ποιας μορφής είναι οι πιέσεις και από την αντιτρομοκρατική η οποία μάλιστα λέτε σας θέλει για τον στόχο της, τον δημόσιο κίνδυνο Νο 1 που είναι ο κ. Γιάννης Σερίφης.

Εσείς λοιπόν με το που σας είπε ο Τζωρτζάτος ότι «έφαγα το ξύλο της αρκούδας›, σας καθησύχασε αυτό; Γιατί δεν κάνατε και τίποτε για τον κ. Τζωρτζάτο.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μου έδειξε ένα σημάδι εδώ πέρα, μου λέει «δε σε γνωρίζω, δεν είπα τίποτα, αυτά δεν είναι δικά μου λόγια›.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εσείς τον πιστέψατε, τόσο απλά.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δε μας άφηναν να μιλήσουμε και πολύ, δεν το ξανασυζητήσαμε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είδα να κάνετε κάτι έκτοτε. Πότε έγινε αυτή η συνομιλία είπατε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δε θυμάμαι, τέλος Αυγούστου πρέπει να έγινε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και είδατε και το σημάδι τότε.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι τέλος Αυγούστου, αρχές Αυγούστου.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και είδατε και το σημάδι τότε....

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ναι.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν του είπατε λοιπόν και δε σας έκανε εντύπωση αν δεν του το είπατε εσείς τότε γιατί περίμενε από τον Αύγουστο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να κάνει μήνυση για το «ξύλο της αρκούδας› που λέτε ότι έφαγε; Κι εσείς για την αξιοπιστία του ως ανθρώπου που σας λέει «σε επιβάρυνα με όλα αυτά τα φοβερά, αλλά έφαγα ξύλο βρε άνθρωπέ μου›, δε σας έκανε εντύπωση ότι του ζήτησαν τον λόγο γιατί δεν έκανε μήνυση για το ξύλο;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Με τον κ. Τζωρτζάτο και με όλους τους άλλους κατηγορούμενους, άρχισα να μιλώ από τον Φλεβάρη. Από όταν μας έφεραν στις φυλακές, βγαίναμε ανά δύο και ανά μισή ώρα. Τον Τζωρτζάτο τον είχα ρωτήσει αυτό το πράγμα από το παράθυρο όταν κάναμε προαυλισμό, το παράθυρο του Τζωρτζάτου έβλεπε στον προαυλισμό, αλλά μιλήσαμε πολύ γρήγορα και δε μας άφηναν να ερχόμαστε σε επικοινωνία.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνοι. Στη συνέχεια δεν απορήσατε, δεν ρωτήσατε τους δικηγόρους σας τι κάνει αυτός ο άγρια βαρύς ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ με φόρτωσε με ένα σωρό κακουργήματα;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

(Διαλογικές συζητήσεις)

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν κατάλαβα τι μου είπατε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ζητήσατε τον λόγο;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Τον ζήτησα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σας είπε; Γιατί δεν έκανε μήνυση;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ποιος;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Τζωρτζάτος.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

(Διαλογικές συζητήσεις)

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν είχα καμία επικοινωνία με τον κ. Τζωρτζάτο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κωστάρη, μην απαντάτε σε αυτή την ερώτηση, δεν μας ενδιαφέρει εμάς. Εδώ, ό,τι ξέρετε εσείς θα πείτε. Δεν μπορείτε να κάνετε υποθέσεις.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη δολοφονία του Ρόναλντ Στιούαρτ είχατε συμμετοχή;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν είχα σε καμία ενέργεια της 17Ν. Απλώς είναι η μόνη ενέργεια που δεν έχω καταφέρει να δώσω στοιχεία γιατί ήταν τέτοια ώρα?

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ξέρετε υποθέτω ότι τη συμμετοχή σας σε αυτή τη δολοφονία την καταθέτει ο κ. Σάββας Ξηρός 20 Ιουλίου και ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός 17 Ιουλίου. Τα έχετε αυτά υπόψη σας;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μάλιστα.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μας διαβάσετε που το λέει ο κ. Σάββας Ξηρός.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάει για τον Χάρη.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Λέει Χάρη δεν έγινε ταυτοποίηση με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέει ο Χριστόδουλος.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είναι παραπλανητική η ερώτηση και είστε Καθηγητής Πανεπιστημίου.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ που μου το αναγνωρίζετε αυτό. Γιατί αν δεν το αναγνωρίζατε εσείς δεν θα ήμουν, θα είχα πρόβλημα πλέον!

Κύριε Πρόεδρε, έρχεται ο κ. Ραγκούσης στο τέλος της δίκης αλεξιπτωτιστοειδώς μέσα στην αίθουσα, ο καθένας βλέπει και κρίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ δεν είναι εκφράσεις για συνήγορο αυτές.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εγώ δεν ξεπούλησα τίποτα για να είμαι στη δίκη.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τη δεοντολογία. Αυτό ξεπουλήσατε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εσείς άλλα διδάσκετε κι άλλα λέτε εδώ! Οι τρόποι είναι δικοί σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ δεν λέμε τέτοια πράγματα. Ακούστε, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου σας έχει κοινοποιήσει σε όλους χαρτιά ότι οι εκφράσεις μεταξύ σας και προς το Δικαστήριο?

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να πω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έκανα παρατήρηση, αλλά και η δική σας αντίδραση?

(Διαλογικές συζητήσεις)

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχει ποτέ κανείς σε αυτή την αίθουσα ζήσει συνήγορο να έρχεται ύστερα από 6 μήνες σε μια δίκη; Εγώ αυτό το ερώτημα θέτω μόνο και όχι μόνο αυτό αλλά να ζητάει το λόγο επί παντός επιστητού.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Σας ενόχλησε αυτό;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως ενοχλεί.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν είστε εσείς αρμόδιος να με κρίνετε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η δεοντολογία κύριε.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ποια δεοντολογία κύριε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η δικονομία το επιτρέπει πάντως και γι’ αυτό συμμετέχει στη δίκη.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είδατε καμία αντίδραση από κανένα συνάδελφο;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ποδάρι διοριστήκατε από τον κ. Χριστόδουλο. Μα τι λέτε τώρα; Δεν τα βλέπουμε νομίζετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Στο ποδάρι κάνετε τη δουλειά σας εσείς. Είναι δεδομένο αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ομολογώ ότι αυτό το επίπεδο εάν δεν σταματήσετε θα διακόψω. Μου θυμίζει επίπεδο βρύσης η κυρά – Μαρία και η κυρά – Σοφία. Σας παρακαλώ πάρα πολύ!

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κωστάρη, ο Σάββας Ξηρός αναφερόμενος στη δολοφονία Στιούαρτ εμπλέκει τον Χάρη στην ενέργεια αυτή και ο κ. Χριστόδουλος ομοίως ο οποίος διευκρινίζει ότι ο Χάρης είναι ο Ηρακλής από το ίδιο χωριό. Το ερώτημά μου είναι το εξής: εσάς, η Αντιτρομοκρατική σας συλλαμβάνει και σας παίρνει απολογία στις 20 Ιουλίου. Έτσι δεν είναι;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ναι στις 20 Ιουλίου το βράδυ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή