Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (22/08/2003) Μέρος 8/8

Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2003 21:08
A- A A+

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 17 Ιουλίου που καταθέτει ο Χριστόδουλος Ξηρός όπως και στις 20 Ιουλίου το μεσημέρι που καταθέτει ο Σάββας Ξηρός, μου δημιουργείται η εξής απορία και παρακαλώ για την εξήγησή της αν την έχετε. Η Αντιτρομοκρατική δεν σας έχει πιάσει, η Αντιτρομοκρατική δεν έχει αποφασίσει –όπως εσείς υποστηρίζετε- να σας τιμωρήσει διότι δεν συνεργαστήκατε, ότι μπορεί να ξέρει από πριν ακόμη κι αν σκόπευε να σας πιάσει, τι πρόκειται εσείς να πείτε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Σάββα Ξηρέ, σας προειδοποιώ ότι αν εξακολουθήσετε να μιλάτε έτσι χωρίς να ζητάτε τον λόγο, θα αναγκαστώ να σας κατεβάσω κάτω. Εδώ θα γίνει Δικαστήριο είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε. Σας το έχω δηλώσει.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν αυτές οι καταθέσεις. Εφόσον δεν μας έχετε δώσει καμία απάντηση?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που να τις βρω εγώ; Εσείς μπορεί αν μας λέτε ότι υπάρχουν εξωγήινοι, που να τους βρω εγώ τους εξωγήινους;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Είναι υποχρεωμένος ο Εισαγγελέας εφόσον υπάρχουν στοιχεία κι έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν, να τα βρει με τον Διώτη και να πάει να βρει αυτά τα στοιχεία να τα φέρει εδώ να μάθω κι εγώ τι λένε, γιατί ούτε εγώ δεν ξέρω τι λένε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έλα ντε!

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα ο ρόλος σας είναι να βρείτε στοιχεία εφόσον έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν στοιχεία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πείτε μου τι λένε και θα τα αναζητήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε πει ότι αυτά δεν υπάρχουν, δεν αποδείχθηκε η ύπαρξή. ¶μα τα αποδείξετε εσείς, την ίδια ώρα θα τα φέρει ο κ. Εισαγγελέας.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν καταθέσεις το έχει δηλώσει και ο Διώτης στη συνέντευξή του, το έχουν δηλώσει και όλοι οι γιατροί στην ΕΔΕ ότι ήταν κάθε βράδυ ανέκριναν και έφερναν στοιχεία. Με όλα αυτά τα στοιχεία έχουν κατασκευάσει όλα αυτά που βλέπετε εδώ μέσα και δεν θέλετε να τα δείτε, όταν λέτε ότι βλέπετε ό,τι θέλετε και ό,τι δεν θέλετε νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ξηρέ, αφήστε να τελειώσει ο άνθρωπος σας παρακαλώ να σεβαστούμε τον κ. Κωστάρη.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που λέει ο κ. Σάββας Ξηρός και αληθή να ήταν, ενισχύουν την απορία αυτή που σας θέτω εγώ. Εγώ παίρνω το έγγραφο της απολογίας το οποίο έχει ημερομηνία 20 Ιουλίου που σημαίνει ότι τότε τουλάχιστον ο κ. Σάββας Ξηρός απολογείται και αν τα έχει πει και νωρίτερα τόσο το καλύτερο και το ερώτημά μου είναι το εξής:

Αφού η Αντιτρομοκρατική δεν σας έχει στα χέρια της, αφού δεν γνωρίζει τι στάση θα τηρήσετε συνεργασίας ή μη, πως είναι δυνατό να προετοιμάζεται η επιβάρυνσή σας γι’ αυτό το οποίο θα κάνετε και το οποίο δεν ξέρει η Αντιτρομοκρατική με τον Σάββα Ξηρό και τον Χριστόδουλο να σας κατονομάζει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απάντησε ήδη σε άλλο παράγοντα. Κύριε Κωστάρη, μην απαντάτε. Απάντησε σε άλλο παράγοντα της διαδικασίας και είπε «δεν ξέρω εγώ τι κάνει η Αντιτρομοκρατική›. Να πάτε να ρωτήσετε τους ίδιους.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα αφού απάντησε έτσι;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είναι άνθρωπος με λογική και απαντά πολύ συγκροτημένα στις ερωτήσεις εγώ του θέτω την ερώτηση γιατί μπορεί να έχει να μου δώσει κάποια εξήγηση. Ας μην αρκεστούμε στο «Ρωτήστε τους ίδιους› αυτή είναι μια εύκολη απάντηση αλλά δεν λέει και τίποτε. Μπορεί να θέλει να μου πει κάτι κ. Πρόεδρε. Αφήστε τον.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ο Σάββας Ξηρός δεν με ήξερε, ούτε ο Χριστόδουλος Ξηρός με ήξερε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνοι. Ποια είναι η εξήγηση που δίνετε, αν έχετε.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Βρήκαν κάποιο κωδικό δεν ξέρω πως τον πήραν, ή τον κατασκεύασαν, ή το βρήκαν από την απολογία του Σάββα Ξηρού και από εκεί και πέρα έστησαν ένα κατηγορητήριο. Ήθελαν όσο περισσότερους ανθρώπους να βρουν και να δώσουν συγκεκριμένους ρόλους. Τώρα γιατί εμένα μου δόθηκε, δεν μπορώ να ξέρω.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶ρα λέτε ότι αποφάσισαν να σας εμπλέξουν ήδη από τις 17 του μηνός;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μπορεί και από πιο νωρίς.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε όμως η εμπλοκή σας με κατηγορίες δεν έχει να κάνει με την τιμωρία σας γιατί δεν συνεργαστήκατε. Λέτε κάτι άλλο τώρα. Πριν είπατε ότι ο λόγος που σας φόρτωσαν αυτές τις ενέργειες, οι άνθρωποι της Αντιτρομοκρατικής είναι για τιμωρία σας επειδή δεν συνεργαστήκατε. Τώρα μου λέτε ότι ανεξάρτητα από το τι θα κάνατε εσείς συνεργασία ή μη, είχαν προαποφασίσει να σας επιβαρύνουν με μια δολοφονία.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν το ξέρω. Μπορεί το ένα μπορεί το άλλο.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί κι αυτό δηλαδή.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν ξέρω τι να σας πω. Που να ξέρω πως τα «μαγείρεψαν› αυτοί.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς. Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ευαγγελάτος έχει τον λόγο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Για τις 27 Ιανουαρίου του 1997 αναφερθήκατε σε αυτές τις πράξεις που φέρονται ότι έγιναν στην Τράπεζα Κρήτης. Πήγατε κάπου αλλού; Για την εταιρεία αυτή την οποία εκπροσωπούσατε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Έκανα πάρα πολλές δουλειές εκείνη την ημέρα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εξοφλήσατε και κανένα λογαριασμό της ΔΕΗ;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ναι και λογαριασμό της ΔΕΗ και σε άλλες Τράπεζες.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εκείνη την ημέρα, γιατί είχε λήξει στις 24 Ιανουαρίου ο λογαριασμός και εξοφλήσατε εκείνη την ημέρα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ναι εκείνη την ημέρα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σε ποιο μέρος ήταν η ΔΕΗ;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν θυμάμαι.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν θυμάστε ούτε περίπου;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Συνήθως?

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όχι συνήθως, εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν μπορώ να θυμηθώ αλλά σας λέω ότι τους λογαριασμούς της ΔΕΗ τους εξοφλούσα στη λεωφόρο Ηρακλείου στη Νέα Ιωνία, όπως κατέβαινα τη Μεταμόρφωση.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αλλά εκείνη την ημέρα δεν θυμάστε αν πήγατε στη λεωφόρο;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μπορεί να ήταν εκεί, μπορεί να ήταν και σε άλλο υποκατάστημα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: ¶λλο ερώτημα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Τη συγκεκριμένη μέρα εκτός από την Τράπεζα Κρήτης, πήγα στην Τράπεζα Πίστεως, στην Εμπορική Τράπεζα?

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτές οι Τράπεζες ήταν κοντά στην ίδια περιοχή ή ήταν σε μεγάλη απόσταση;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι. Η Εμπορική Τράπεζα ήταν στην Κηφισιά και η άλλη Τράπεζα Πίστεως ήταν στην κάτω Κηφισιά στο φανάρι του Λαϊνόπουλου.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Στην κάτω Κηφισιά και στην κυρίως Κηφισιά.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δηλαδή στα φανάρια του Λαϊνόπουλου ήταν η Τράπεζα Πίστεως, η Εμπορική ήταν στην Κηφισιά και η Τράπεζα Κρήτης ήταν στα Πατήσια.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτές όμως οι πράξεις μπορούσαν να είχαν γίνει και μετά τις 11. Διότι όπως ξέρετε οι Τράπεζες κλείνουν στις 2 η ώρα κι άλλες στις 2:30.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μπορεί και πιο νωρίς. Μακάρι να είχα να σας αποδείξω στοιχεία, εγώ αυτό ψάχνω και γι’ αυτό ζήτησα να φέρω στοιχεία της Τράπεζας.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: ¶λλο ερώτημα. Συμπίπτει χρονικά με τον φίλο σας και κουμπάρο σας περίπου, η αλλαγή του επαγγέλματος να γίνετε και οι δύο μεσίτες.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι. Εγώ έγινα αρχές του ’98 το Γενάρη του ’98 με το που απολύθηκα από την εταιρεία το ’97, το ’98 έγινα εγώ. Δηλαδή εγώ ξεκίνησα μαθητευόμενος και επειδή έβλεπα τον κ. Καρατσώλη που ήταν σε μια δύσκολη και σκληρή δουλειά και μέσα στη μουτζούρα, επειδή εγώ πήγαινα πολύ καλά στη δουλειά μου, του πρότεινα να έρθει στη δουλειά. Εγώ τον πρότεινα δηλαδή στον κ. Θάνο και από εκεί ήρθε στη δουλειά.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ήρθε στη δουλειά ποια εποχή;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ήρθε μετά από 2 – 3 χρόνια. Δυόμισι χρόνια περίπου.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχω σημειώσει εδώ ενδεικτικά: Τάκης 150.000 δρχ. σελ. 1, Τάκης 20.000 δρχ. σελ. 4, Τάκης 20.000 δρχ. σελ. 6, Τάκης 50.000 δρχ. σελ. 11, Τάκης 50.000 σελ. 13. Αυτό το ποσό είναι 290.000. Εσείς ποια τελικά εξήγηση δίνετε σε αυτά τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν εξ εγγράφου.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Αφορούν κάποιο Τάκη ο οποίος μπορεί να ήταν στην Οργάνωση. Το Τάκη βγαίνει από μέρος του κανονικού ονόματός του, μπορεί να είναι από το Παναγιώτης, μπορεί να είναι από το Δημήτρης κλπ. Ρωτήστε να σας πουν ποιος ήταν ο Τάκης και ποιος ήταν ο Χάρης. Αν βγαίνει από το πραγματικό του όνομα, πάντως από το Ηρακλής δεν βγαίνει. Ούτε το Τάκης βγαίνει από το Ηρακλής ούτε το Χάρης και μπορεί να βγαίνει από το Παναγιώτης.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πριν το ’96 ή το ’97 εκείνη την εποχή εσείς διαθέτατε αυτοκίνητο; Τι μέσο τον καιρό εκείνο διαθέτατε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Είχα ένα μηχανάκι που το χρησιμοποιούσα για την εταιρεία. Ένα παπάκι. Μου το είχε αγοράσει η εταιρεία -το είπα κι εδώ- στο όνομά μου για να το προσέχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κωστάρη, όταν σας ρωτάνε μια φορά, μην απαντάτε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν θέλω τίποτα άλλο κ. Πρόεδρε.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Πότε κ. κατηγορούμενε πληροφορηθήκατε για πρώτη φορά ότι κατηγορείστε για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Παύλου Μπακογιάννη;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Την επόμενη μέρα που πήγα στον Εισαγγελέα και στην ανακρίτρια?

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Δηλαδή στις 21.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εκεί άκουσα μια σειρά κατηγοριών εκεί.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Στις 21;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Νομίζω, δεν θυμάμαι ακριβώς.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Γιατί έτσι προκύπτει εδώ από τα έγγραφα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όταν πήγα δεν ήξερα ακριβώς τι είναι το κατηγορητήριο και με πήγαν στον ανακριτή και εκεί μου είπαν.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Σας είπαν για τη δολοφονία.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ναι.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Πότε θυμηθήκατε για πρώτη φορά που βρισκόσασταν στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989, την ημέρα της δολοφονίας;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Τις επόμενες μέρες, μετά από μια – δυο μέρες προσπαθούσα να συγκεντρωθώ γιατί ήμουν μέσα σε αυτό το κελί εκεί που μας είχαν στην Αντιτρομοκρατική, εκεί προσπαθούσα να συγκεντρωθώ να δω που μπορεί να ήμουν. Είχα ρωτήσει τον δικηγόρο εν τάχει να μου πει τι κατηγορίες μου απέδιδαν και προσπαθούσα να θυμηθώ. Εκεί το θυμήθηκα στην Αντιτρομοκρατική και το συζήτησα με τη σύζυγό μου όταν ήρθε κι αυτή και με είδε στην Αντιτρομοκρατική.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Σε μια δυο ημέρες αφού το πληροφορηθήκατε.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ναι μια δυο μέρες μετά.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: ¶ρα στις 25 που πήγατε στη συνέχεια να απολογηθείτε θυμόσασταν ότι στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989 ήσασταν στο γραφείο σας.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ναι θυμόμουν αλλά έπρεπε να το επιβεβαιώσω. Να δω τα στοιχεία και τις κάρτες κλπ.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Θεωρήσατε ότι αυτό δεν ήταν πολύ σημαντικό για να το πείτε στην κα ανακρίτρια;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν είναι ότι δεν το θεώρησα, απλώς ο συνήγορός μου είπε ότι θα προβάλλουμε ενστάσεις. Δεν είναι αρμόδια η ανακρίτρια για να απολογηθούμε, δεν ξέρω νομικά. Βασικά η γραμμή του κ. Σταμούλη ήταν να μην απολογηθούμε γιατί ήταν κάποιος άλλος εισαγγελέας υπεύθυνος. Κάτι τέτοιο.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Πότε υποβάλλατε αίτηση στην Τράπεζα για τις ημέρες, για το θέμα των επιταγών της συνεργασίας με την εταιρεία;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Υπέβαλλα σε πολλές Τράπεζες.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Στη EUROBANK θυμάστε πότε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όταν είχε ξεκινήσει η δίκη. Δεν θυμάμαι ακριβώς πότε.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Εδώ καταθέσατε ένα έγγραφο «Αθήνα 2 Ιουνίου 2003 αίτηση: Παρακαλούμε να μας χορηγήσετε τα τηρούμενα στο αρχείο σας παραστατικά, κατά τα εξής χρονικά διαστήματα›. Μεταξύ των χρονικών διαστημάτων είναι και 26 Σεπτεμβρίου 1989.

Για πρώτη φορά 2 Ιουνίου 2003 μετά την πάροδο πολλών μηνών αφ’ ότου πληροφορηθήκατε για πρώτη φορά και αφού ήδη είχατε θυμηθεί που ήσασταν, κάνατε αίτηση πάλι με αυτή την χρονολογία.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Επειδή έχω καταλάβει τι λέτε. Εγώ είχα κάνει κι άλλες αιτήσεις αλλά επειδή ήθελαν από τη συγκεκριμένη εταιρεία να έχει τη σφραγίδα της εταιρείας. Δεν δέχτηκαν στην αρχή τις πρώτες αιτήσεις που κάναμε, γιατί ήθελαν να έχει τη σφραγίδα της εταιρείας. Μετά απευθυνθήκαμε στην εταιρεία και όταν είχε χρόνο ο δικηγόρος να πεταχτεί στη Μεταμόρφωση να επικοινωνήσει, έγινε η δεύτερη αίτηση. Είχαμε κάνει κι άλλες αιτήσεις και σε άλλες Τράπεζες και στην Τράπεζα Κρήτης και στην Εμπορική έχω κάνει.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Δεν απαντήσατε.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Απάντησα ότι είχα κάνει κι άλλες αιτήσεις. Αλλά ήθελαν την σφραγίδα για την υπογραφή της εταιρείας και γι’ αυτό έγινε αυτό με την εταιρεία, γιατί δεν μας έδιναν τα χαρτιά στη EUROBANK.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Γιατί μεταξύ των ημερομηνιών μπήκε και η ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου ’89 ώρα 07:55;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Γιατί στην εταιρεία που έψαξα να βρω στοιχεία, μου είπαν ότι υπάρχουν στοιχεία μόνο από το 1994 και μετά. Γιατί είχε γίνει έλεγχος από την Εφορία και είχε καταστραφεί το αρχείο και μπορούσα να βρω στοιχεία μόνο από το ’94 και μετά. Δηλαδή οι καρτέλες που ήθελα ημερολόγια και συγκεκριμένα παραστατικά δεν υπήρχαν.

Και αναγκάστηκα μετά σκεφτόμενος ότι πήγαινα στις Τράπεζες, σε αυτές τις Τράπεζες που συνεργαζόμουν μπορούσα μέσω από τα αρχεία της Τράπεζας να βρω για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες που ήταν πριν το ’94 και αυτές ήταν και για του Βαρδινογιάννη και για του Μπακογιάννη και για την Τράπεζα Εργασίας στο Περιστέρι που ήταν τις συγκεκριμένες ώρες που εγώ εργαζόμουν. Το μόνο στοιχείο που μπόρεσα να βρω ήταν σε Τράπεζες. Γι’ αυτό τον λόγο έγινε, δεν έγινε για κανένα άλλο λόγο. Δεν υπήρχαν στοιχεία στην εταιρεία και ακόμη υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Δεν απαντήσατε σε αυτό που σας ρώτησα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Απάντησα πολύ καλά. Δεν θέλετε να καταλάβετε γιατί έτσι σας βολεύει.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Μπορείτε να μου πείτε τελικά που ήσασταν 07:55 26 Σεπτεμβρίου 1989; Γνωρίζετε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Πρέπει να ήμουν στο γραφείο μου.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Πρέπει να ήσασταν στο γραφείο σας;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Στο γραφείο μου ήμουν σίγουρα γιατί έπιανα δουλειά 07:30.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Θα ήθελα να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση. Πότε για πρώτη φορά δουλέψατε ως υπεύθυνος λογιστηρίου και εξωτερικές δουλειές στην εταιρεία Βεργέτη;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Από τις αρχές του ’89. Τον Φλεβάρη του ’89; Δεν θυμάμαι ακριβώς.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Η βεβαίωση η οποία έχετε προσκομίσει είναι από;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Είναι από το ’89 από Φλεβάρη ή Μάρτη του ’89 δεν θυμάμαι ακριβώς.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Ο κ. Θωμάς Σερίφης έχει πει στην κατάθεσή του ότι δουλεύατε ως courier. Γνωρίζετε γιατί το είπε αυτό ο κ. Θωμάς Σερίφης;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν ξέρω. Μπορεί να θεωρούσε ότι στο μηχανάκι ήμουν courier.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Είχατε μηχανάκι; Αμέσως;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι. Όταν δούλευα στην εταιρεία. Μπορεί να θεώρησε ότι δούλευα ως courier.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Δεν κάνατε στενή παρέα; Δεν συγκατοικούσατε με τον κ. Θωμά Σερίφη;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Κάναμε παρέα, τον γνώριζα, αλλά μπορεί να είπε τη δουλειά courier. Τι να πω; Επειδή έβγαινα για εξωτερικές δουλειές.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Σας έδωσε κάποια εξήγηση ο κ. Θωμάς Σερίφης γιατί σας κατονομάζει ως τον Χάρη της 17Ν;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μου είπε «Ξέρεις τι έγινε μέσα στην Αντιτρομοκρατική, από εκεί και πέρα θα τα πούμε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, όταν βγούμε από εδώ μέσα›. Και μου είπε «Ό,τι έχω να πω θα το πω στο Δικαστήριο›.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: ¶ρα σε εσάς δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη εξήγηση.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Κάποια άλλη συγκεκριμένη εξήγηση όχι. Μου είπε αυτό το πράγμα ότι «Ξέρεις τι έγινε, τα έζησες, από εκεί και πέρα ό,τι έχουμε θα τα πούμε έξω από το Δικαστήριο και έξω από τη φυλακή αν κάποτε βγούμε›.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Σας έδωσε κάποια εξήγηση ο κ. Θωμάς Σερίφης γιατί την ημέρα εκείνη της αναγνώρισης από τον κ. Μπερετάνο στο πρόσωπό σας, γιατί σηκώθηκε όρθιος και είπε «Εγώ – εγώ είμαι ο Κωστάρης› απευθυνόμενος στον κ. Μπερετάνο;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ο Θωμάς Σερίφης;

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Μάλιστα. Το είδα με τα μάτια μου.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ο Καρατσώλης.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Όχι κύριε. Πλην του Καρατσώλη και ο κ. Θωμάς Σερίφης σηκώθηκε και είπε «Εγώ – εγώ είμαι ο Κωστάρης› απευθυνόμενος στον κ. Μπερετάνο.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Νομίζω το έκανε επειδή δεν ήξερε ποιον ν’ αναγνωρίσει, το έκανε σαν αντίδραση ειρωνική, δεν ξέρω πώς να το πω.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Ειρωνική προς τον κ. μάρτυρα;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι ειρωνική, δηλαδή ίσως ήθελε να πει ότι «αφού δεν βλέπεις εσύ μπορεί να είμαι κι εγώ›. Δεν έχω λέξεις να πω τι ακριβώς σκέφτηκε. Δεν τον ρώτησα συγκεκριμένα, ρωτήστε τον μετά που θα απολογηθεί.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Μπορείτε να μας περιγράψετε κύριε κατηγορούμενε την περιουσιακή σας κατάσταση; Τι διαθέτετε δηλαδή, έχετε κάποιο ακίνητο στο όνομά σας, έχετε κάποιο αυτοκίνητο;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ την επιτρέπει το Δικαστήριο την ερώτηση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλει να απαντήσει ο κατηγορούμενος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Για να παρελκύουμε την δίκη τα κάνουμε αυτά;

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε η ερώτηση έγινε στα πλαίσια του ότι ο κατηγορούμενος φέρεται να μετέχει στην ληστεία των ΕΛΤΑ Βύρωνα. Και δεδομένου ότι ήδη έχουν κάποιες αστικές αξιώσεις από την πλευρά του ΕΛΤΑ, γι’ αυτό και έγινε αυτή η ερώτηση.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν είχα τίποτα. Απέκτησε ένα σπίτι η γυναίκα μου από κληρονομιά του πατέρα της, όταν πέθανε ο πατέρας της. Το 1996 έγινε η μεταβίβαση.

Να σας πω και κάτι άλλο, μετά το 2000 απέκτησε ένα οικόπεδο στην Πάρνηθα αλλά εργαζόμουνα σαν ελεύθερος επαγγελματίας και μάλιστα πελάτες μου ήταν όλοι επιφανείς, υπουργοί, πολιτικοί και τέτοια και έχω κάνει πολλές δουλειές μαζί τους. Δεν θέλω να αναφερθώ τώρα με ονόματα και ποσά, δεν χρειάζεται. Έχω κάνει συνεργασίες με πολλούς επώνυμους και υπουργούς και πολιτικούς και ποσά?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή καταλάβατε ποια είναι η εξήγηση; Τα κέρδη του απ’ αυτή την ιστορία ήταν μεγάλα και απέκτησε και μπόρεσε ο άνθρωπος και αγόρασε. Λοιπόν δεν υπάρχει άλλη ερώτηση.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, θέλω να θέσω υπόψη του Δικαστηρίου σας ορισμένα έγγραφα, τα οποία αφορούν τον κ. Κωστάρη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει ερώτηση ο κ. Μυλωνάς. Ορίστε έχετε το λόγο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Για τον κ. Τζωρτζάτο, όπως ξέρετε κ. Εισαγγελέα εκπροσωπώ τον κ. Τζωρτζάτο, νομίζω ότι είναι σαφές αυτό. Θα μου απαγορεύσετε εσείς να κάνω ερωτήσεις, για να το καταλάβω δηλαδή. Η δικονομία μας λέει ότι ο Πρόεδρος δίνει το λόγο και επιτρέπει ερωτήσεις που αφορούν φυσικά τον πελάτη τον οποίο εκπροσωπώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε παρακαλώ τόση ώρα θα την είχατε κάνει την ερώτηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι αλλά δεν παρενέβην εγώ, ο κ. εισαγγελέας παρενέβην. Η συνήθεια φαίνεται είναι κακό πράγμα.

Είπατε κάτι πολύ ενδιαφέρον και θα ήθελα σ’ αυτό λίγο να ρωτήσω κάποια πράγματα. Ότι με δεδομένο ότι εσείς δεν ξέρατε καθόλου τον κ. Τζωρτζάτο, και τον ρωτήσατε, άνθρωπέ μου γιατί με έμπλεξες; Και αυτός σας έδειξε ένα σημάδι. Θέλω τώρα την εκτίμησή σας. Αυτό που σας είπε, ότι εγώ δεν ξέρω τίποτα, δεν τα έχω πει εγώ, αλλά μου ρίξανε πολύ ξύλο και σας έδειξε ένα σημάδι, εσείς πώς το αξιολογείτε; Είναι μια δικαιολογία που ψάχνει κάποιος να βρει για να καλυφθεί, ή αυτό που σας είπε, σε συνδυασμό με την ένταση του σημαδιού σας έκαναν να πιστέψετε αυτό που σας είπε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Είδα ένα τρομαγμένο άνθρωπο γιατί και εγώ του μίλησα έντονα, τον έβρισα σε κάποια φάση. Του είπα, γιατί με μπλέκεις την στιγμή που δεν με γνωρίζεις, πότε με έχεις δει στη ζωή σου; Μου λέει, όχι ποτέ. Τότε γιατί με έμπλεξες; Έτσι στα γρήγορα, όπως πηγαίναμε πέρα – δώθε. Μου λέει εντάξει έφαγα το ξύλο της αρκούδας, δεν είναι δικά μου λόγια αυτά άλλοι τα έχουν πει και δεν σε έχω αναγνωρίσει εγώ. Τίποτα άλλο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτή η άποψή του, εσάς σας φάνηκε πειστική, ή ότι ήταν μια δικαιολογία;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Από την στιγμή που είδα το σημάδι νομίζω ότι ήταν πειστική.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το σημάδι θέλετε λίγο να το περιγράψετε; Ήταν κάτι ελαφρύ, κάτι έντονο.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ήταν μια μαύρη μελανιά εδώ στα πλευρά?

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μπορούσε να έχει πέσει και να έχει χτυπήσει στο κελί του; Θα μπορούσε αυτό το σημάδι να το έχει προκαλέσει ο ίδιος, να έχει αυτοτραυματιστεί να έχει γλιστρήσει και να έχει πέσει; Γιατί ακούστηκαν και αυτά.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Τι να σας πω τώρα?

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θέλω την εντύπωσή σας, δηλαδή σας φάνηκε ότι μπορεί να είναι πραγματικά αυτά που λέει ότι είναι από το πολύ ξύλο που έχει φάει; Ήταν πειστικό αυτό;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Έτσι πως ήταν και όπως αντιδρούσε, μου φάνηκε ότι ήταν από αυτό. Ότι ήταν τραυματισμένος και ένας άνθρωπος ?

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Και ήταν ένα σημάδι που δεν είναι απ’ αυτά που συνήθως παθαίνουμε όταν γλιστρήσουμε όταν πέσουμε, ήταν κάπως διαφορετικό και πολύ πιο έντονο;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Έτσι φαινότανε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μια ακόμα ερώτηση που έχει να κάνει με τον ισχυρισμό του κ. Τζωρτζάτου ότι οι συνθήκες της σύλληψής του κάθε άλλο παρά νόμιμες ήταν. Επειδή έχει ενδιαφέρον κ. Πρόεδρε, το αν τα όσα έχει καταγγείλει ο κ. Τζωρτζάτος ήταν μεμονωμένα, ή συνέβησαν και σε άλλους κατηγορούμενους, θα ήθελα λίγο να ρωτήσω το εξής. Σας συνέλαβαν εκτός Αθηνών, όταν σας συνέλαβαν σας είπαν γιατί κατηγορείστε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μετά από πόσες ώρες μάθατε γιατί κατηγορείστε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν μου είπαν ότι κατηγορούμαι. Μου είπαν στην αρχή ότι?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάρτυρα του είπαν θα έρθει. Μη τα λέτε πάλι κύριε κατηγορούμενε, τα απαντήσατε αυτά.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Το έμαθα ότι θα κατηγορηθώ, το πρωί, όταν με στείλανε στο κελί μέσα κατά τις έξι, επτά η ώρα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή εσείς στην αρχή θα μπορούσατε να πείτε, ευχαριστώ πολύ δεν έρχομαι για μάρτυρας.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Στην αρχή μου λέγανε για μάρτυρα και έλεγα εγώ θέλω δικηγόρο και μου λέγανε ότι?

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Συγνώμη, δεν συλληφθήκατε στην Αθήνα;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι. Εκεί μου είπαν θα έρθω σαν μάρτυρας, για την υπόθεση αυτή άμα ξέρω τίποτα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας συνέλαβαν στην Θεσπρωτία κάπου εκεί νομίζω.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Στην Θεσπρωτία ναι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εκεί τι σας είπαν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπε τόσο λεπτομερειακά που παρακαλώ να μην ρωτάτε πάλι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή εάν κατάλαβα καλά, σας παραπλάνησαν και σας παρέσυραν στην Αθήνα; Κύριε Πρόεδρε μια στιγμή για να καταλάβω, ο μάρτυρας συνοδεύεται με δυο πιστόλια στους κροτάφους;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά είναι τα κακά που λέει. Δεν είσαστε εδώ κύριε συνήγορε τον ρωτήσαμε και ρωτάτε πάλι τα ίδια. Να μην ρωτάμε πάλι τα ίδια.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι κύριε Πρόεδρε τελειώνω, αν κατάλαβα λοιπόν καλά, χωρίς να σας πουν τίποτα για ποινική κατηγορία, με απειλή όπλων σας μετέφεραν στην Αθήνα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: (Εκτός μικροφώνου).

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Και μετά από πόσες ώρες από την πρώτη στιγμή που σας συνέλαβαν – μετέφεραν, μετά από πόσες ώρες κάποιος, ο αστυνόμος, η ανακρίτρια, οποιοσδήποτε, σας είπε, κατηγορείστε κύριε γι’ αυτό; Χρονικά.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μια δυο ώρες δεν ξέρω πόσο τράβηξε αυτό, όταν ρωτάγανε συνέχεια, πού πήγες πότε, πότε γεννήθηκες, σε μια δυο ώρες.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι, όχι ξέρετε, μιλάω νομικά. ¶λλο λέω, από την στιγμή που σας συνέλαβαν, ήσαστε στην Θεσπρωτία και σας είπαν ελάτε μαζί μας. Αυτό έγινε στις δέκα το πρωί όποτε έγινε. Περνάει ο χρόνος, τρέχει ο χρόνος, κάποια στιγμή μετά τις συζητήσεις, μετά τις κουβέντες, τις απειλές, ότι τέλος πάντων έγινε, κάποιος κάποτε επισήμως σας λέει, κύριε Κωστάρη, κατηγορείστε ότι είστε μέλος της 17Ν, ότι έχετε κάνει ανθρωποκτονίες, ληστείες κλπ.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Οι ίδιοι αυτοί που με ανακρίνανε, μου είπαν μετά από 2-3 ώρες ότι έχουμε στοιχεία ότι είσαι μέλος της 17Ν και κατηγορείσαι γι’ αυτά

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπε λεπτομερώς, σας παρακαλώ μη ρωτάτε τα ίδια.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δικηγόρο βέβαια δεν σας έδωσαν;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: ΄Όχι αρνήθηκαν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το ζητήσατε όμως;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να ρωτήσω και εγώ κάτι. Κύριε Κωστάρη όταν πήγατε στη φυλακή, πείτε τη διαδικασία. Όταν μπήκατε στον Κορυδαλλό, πείτε τη διαδικασία.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μας φέρανε με τα τζιπάκια, μας παραλάβανε?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κατά την παραλαβή τι έγινε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Κατά την παραλαβή μας βάλανε στην σειρά και μας βάλανε σε κάτι δωματιάκια, στη σειρά. Μας ελέγξανε τα ρούχα, μας ελέγξανε οι υπάλληλοι εδώ?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατροί ήρθανε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Οι γιατροί ήρθανε μετά δυο, τρεις μέρες, ήρθανε και μας ρωτήσανε αν έχουμε κάποιο πρόβλημα, αν παίρνουμε κάποιο χάπι κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ επ’ αυτού έχουμε αποφανθεί είπαμε, πάει τελείωσε και διαβάσαμε και τις καταθέσεις, τα διαβάσαμε όλα, θα συνεκτιμηθούν όλα είπαμε και οι συνθήκες και όλα και τα πάντα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αλλάξατε ρούχα;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όχι. Ρούχα αλλάξαμε μετά από μια εβδομάδα, αφού μας πήραν τα μέτρα, ήμασταν με τα δικά μας ρούχα. Αφού μας πήραν τα μέτρα, τι ρούχα, τι παπούτσια. Ήρθαμε με τα ίδια μας τα ρούχα από την Αντιτρομοκρατική, μας ξεντύσανε, ελέγξανε τα ρούχα μας στα ειδικά δωματιάκια και ξαναφορέσαμε τα ρούχα μας και οδηγηθήκαμε στα κελιά.

Μετά από μια εβδομάδα, ήρθαν οι φύλακες εδώ και οι υπεύθυνοι της φυλακής, μας μετρήσανε, ήρθε ένας ράφτης και μας είπε τι μέτρα και παπούτσια και μετά μας φέρανε κάποια ρούχα, ένα παντελόνι και ένα σορτσάκι. Εμείς όμως εξακολουθούσαμε να έχουμε τα ρούχα μας. Εγώ δεν τα φορούσα ποτέ αυτά τα ρούχα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ κύριε κατηγορούμενε, καθίστε κάτω. Κύριε Σταμούλη κάτι έγγραφα έχετε είπατε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ήθελα κύριε Πρόεδρε, επειδή είναι έγγραφα τα οποία αφορούν, τον μη απολογηθέντα ακόμα κ. Παύλο Σερίφη, να δοθεί η ευκαιρία και στον κ. Εισαγγελέα και στους κ.κ. Εισαγγελείς και στο Δικαστήριο να ελέγξουν την ακρίβειά τους.

Έχω καταρχήν το πιστοποιητικό της στρατολογικής του καταστάσεως, το οποίο αναφέρει ότι στις 4 Ιουνίου του ’75, δεν παρουσιάστηκε δεδικαιολογημένως στο Συμβούλιο Επιλογής Οπλιτών Ιωαννίνων, ως ευρισκόμενος εις το εξωτερικό. Λογίζεται ικανός Ι1. Ανεζητήθη το διαβατήριό του, αν ήταν δυνατόν για να προκύψει το πότε επανήλθε εις τη χώρα. Δεν ανευρέθη το διαβατήριό του δυστυχώς, διότι έχει απολεσθεί και δι’ ενός εγγράφου προς το Προξενείο της Ελλάδος στην Στουτγάρδη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ζητείται από του έτους ’72, υπογράφεται εκ μέρους μου, ο εντολέας μου ο Παύλος Σερίφης είχε μεταναστεύσει στη Δυτική Γερμανία όπου διέμενε μέχρι του κατά το έτος ’76 επαναπατρισμού του. Επειδή έχει απολέσει το διαβατήριό του και πρέπει να αποδείξει σε εκκρεμή υπόθεσή του την διαμονή του στην Δυτική Γερμανία, παρακαλώ όπως μου γνωρίσετε τις χρονολογίες θεωρήσεως του διαβατηρίου από το Προξενείο, εφόσον αυτές αποδεικνύονται από το τηρούμενο αρχείο.

Η απάντηση μου ήρθε μόλις την 5η Αυγούστου 2003 και λέει: Σε απάντηση ανωτέρω σχετικού και μετά από ενδελεχή έλεγχο των τηρουμένων αρχείων της Αρχής μας ,σας γνωρίζουμε ότι ο εν θέματι έλληνας υπήκοος θεώρησε το υπ’ αριθμ. τάδε διαβατήριό του στις 3/8/73 και για ένα έτος, δηλαδή μέχρι το ’74 και στις 29/7/74 για δυο έτη, δηλαδή μέχρι 29/7/76, ότε και επανήλθε για να καταταγεί στο στρατό στις 21 Σεπτεμβρίου του ’76.

Τα επικαλούμαι αυτά, γιατί εμφανίζεται ο κ. Παύλος Σερίφης, παραγεγραμμένη μεν υπόθεση, αλλά θα ήθελα να επισημάνω στο Δικαστήριό σας, ότι αναφέρεται σε περιστατικά, τα οποία είναι εξ αντικειμένου αδύνατον να έχουν λάβει χώρα, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι σε εκείνη τη κατάθεση που έδωσε, αναφερόμενος στο ’75 που ήταν στην Γερμανία, ενοχοποιεί άλλους συγκατηγορουμένους του όπως προκύπτει από την κατάθεσή του. Αυτά παρακαλώ να επιδειχθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως είναι σημαντικά, τίθενται μέσα στο φάκελο. Τώρα βέβαια έχουμε 4 λεπτά πώς να τα χρησιμοποιήσουμε.

Ορίστε κ. Παπαδάκη.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι καλές οι ειδήσεις κατά την γνώμη μου, γιατί είναι ειδήσεις που έχουν να κάνουν με την διεκδίκηση της εφαρμογής στοιχειωδών συνταγματικών και δικονομικών κανόνων.

Διαβάζω: Σε συνέχεια της από 20/8/2003 ανακοίνωσης για την παράνομα συνεχιζόμενη προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου Ανέστη Παπαναστασίου, οι υπογράφοντες συνήγοροι υπεράσπισης, 27 τον αριθμό αυτή τη φορά, λαμβάνοντας υπόψη:

Α) Την αναντίλεκτη ανάγκη εμμονής στην τήρηση των συνταγματικών και δικονομικών κανόνων, που παραβιάστηκαν στην συγκεκριμένη περίπτωση, την οποία αντιμετωπίζουμε ως αναπόσπαστο μέρος της όλης υπόθεσης της δίκης 17Ν, με γνώμονα την εφαρμογή των κανόνων δικαίου, για μια δίκαιη δίκη.

Β) Την λήψη πρωτοβουλιών, σχετικά με την αποκατάσταση της νομιμότητας από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και την από αυτόν έκδοσης σχετικής ανακοίνωσης.

Γ) Την εισαγωγή της υπόθεσης στο Συμβούλιο Εφετών προς έκδοση βουλεύματος επί των ασκηθεισών αντιρρήσεων, κατά την συνεδρίασή του της προσεχούς Τρίτης 26/8/2003.

Και Δ) την ανεπίτρεπτη στήριξη των παρανομιών της Εισαγγελίας Εφετών από την πρόσφατη δήλωση του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με την σιωπή των αρμοδίων συνδικαλιστικών οργάνων των κ.κ. Δικαστών και Εισαγγελέων ανακοινώνουμε, ότι θα απόσχουμε από τα καθήκοντά μας την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη 25 και 26 Αυγούστου 2003 αντίστοιχα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυθαίρετες και άκρως επικίνδυνες για τα δικαιώματα των πολιτών, νομικές κατασκευές της Εισαγγελίας Εφετών, απαιτώντας την άμεση και πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας σε κάθε επίπεδο.

Η περαιτέρω πορεία της αποχής μας θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί κατά την έναρξη της συνεδρίασής σας τη Τετάρτη 27/8/2003. Υπογράφεται κατ’ αλφαβητική σειρά από τους συναδέλφους: Γεώργιο Αγιοστρατίτη, Δάφνη Βαγιανού, Γιάννη Βλάχο, Μάριο Δαλιάνη, Μαρίνα Δαλιάνη, Γιώργο Ζησιμόπουλο, Δημήτρη Ζώτο, Βασίλη Καρύδη, Ιωάννη Σταμούλη, Ευαγγελία Σταμούλη, Κοττέα Φίλιππο, Κούρτοβικ Ιωάννη, Σοφό Θεμιστοκλή, Νίκα Αθανάσιο, Μυλωνά Ιπποκράτη, Παπαδάκη Κώστα, Παρασκευόπουλο Δημήτρη, Παπαστεργίου Βασίλη, Ραχιώτη Ιωάννη, Ραγκούση Φραγκίσκο, Ρουμελιώτη Παναγιώτη, Ράπτη Σπύρο, Μπουλιέρη Ελένη, Ζούλα Γιώργο, Φυτράκη Σπύρο, Χρυσικόπουλο Κώστα και Καραπλιάνη Ουρανία.

Παρακαλούμε για την καταχώρηση στα πρακτικά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οι δικηγόροι κύριε Πρόεδρε του Ανέστη υπογράφουν;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από λόγους ευθιξίας απέναντι στον πελάτη τους είναι φυσικό να μην υπογράφουν.

Ούτε καν τους θέσαμε στη δύσκολη θέση να ζητήσουμε την υπογραφή τους.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριοι Δικασταί, έχω σκεφθεί το χειρότερο. Αντιλαμβάνεστε ποιο είναι. Πράξις η οποία αγγίζει τα όρια της εκβίασις η οποία μάλιστα πανηγυρικά διατυπώνεται, αντιλαμβάνεστε όχι μόνο πού αποσκοπεί, αλλά και που περαιτέρω μπορεί να οδηγήσει. Κύριοι Δικασταί, δεν μπορώ να εννοήσω εν καιρώ δημοκρατίας, τέτοιες πράξεις.

Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι δυνατόν το Δικαστήριο να βρεθεί με την πλάτη στο τοίχο. Οφείλω να σας το πω και πάλι. Δεν πρέπει να επιτρέψει το Δικαστήριο εις τον εαυτό του, να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Οφείλει τώρα να πάρει μέτρα. Δεν μπορεί να εξαρτάται το Δικαστήριο, από το πώς και γιατί σκέπτεται ο άλφα ή ο βήτα συνήγορος.

Κύριε Πρόεδρε, πρέπει απ’ αυτή τη στιγμή να ληφθεί μέριμνα για την αναπλήρωση των κυρίων συνηγόρων και περαιτέρω να ληφθούν και όλα τα μέτρα, τα οποία μπορεί να ληφθούν και τα οποία προβλέπει ο νόμος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διορισμός συνηγόρων, αυτό τι άλλο νομίζετε ότι μπορεί να προτείνει; Αν θεωρηθεί αυτό ως παραίτηση των συνηγόρων φυσικά θα τους αναπληρώσουμε. Ακούστε κύριοι, η 17Ν εξευτέλισε όλες τις αρχές, ακόμα και την αστυνομία και όλους. Αν θέλετε να οδηγηθούμε και στον εξευτελισμό της δικαιοσύνης, του Δικαστηρίου τούτου, εμένα δεν θα με βρείτε σύμφωνο.

Εγώ είμαι σε αυτή την αίθουσα εδώ μέσα και βλέπω ότι αυτό το οποίο λέτε, δεν πάει ούτε στη δικονομία, ούτε πουθενά. Έχουμε περάσει κάθε όριο, τι υποστηρίζουμε τελικά εδώ μέσα, για να ξέρουμε. Εμείς σταματάμε αυτή τη στιγμή διακόπτουμε για 9 το πρωί στην Δευτέρα και όποιος θέλει ας έρθει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή