Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (25/08/2003) Μέρος 1/1

Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2003 19:00
A- A A+

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

09:05 – 09:20

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Δεν βλέπω συνηγόρους καθόλου, εκτός από δύο. Επομένως, αυτό που υποσχέθηκαν το έκαναν, δε μας γελάσανε. Βέβαια οι gentlemen πάντοτε τηρούν τις υποσχέσεις τους.... Ο κ. Παπαναστασίου θέλει τον λόγο.

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Ήθελα απλώς να πω ότι για μένα το κυριότερο ζήτημα είναι να προχωρήσει και να τελειώσει η Δίκη. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποφυλάκισής μου ή όχι έχω την άποψη ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει χωρίς την παραμικρή πίεση από οποιαδήποτε πίεση από οποιαδήποτε πλευρά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και είμαστε κι εμείς εδώ μετά. Αλλά εκείνο που δε μπορώ να ερμηνεύσω είναι γιατί να φύγουν οι συνήγοροι. Ούτε κι εσείς δεν το καταλαβαίνετε δηλαδή γιατί έφυγαν.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εγώ το καταλαβαίνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς έχετε καταλάβει κ. Κουφοντίνα πάρα πολλά. Το τί κακό έχει κάνει αυτή η Οργάνωση στην Ελλάδα και το τί μπορεί να κάνει με αυτές τις ενέργειες θα τις πω τελείως αόριστα, εάν τα καταφέρουμε και περάσει το 18μηνο. Θα δείτε τί έχει να γίνει και πόσο θα ωφεληθεί ακόμα η χώρα μας μια και η Οργάνωση είναι το Ίδρυμα που τόσο πολύ μας ωφέλησε, να ξέρετε, θα μας δώσει κι άλλη μία και θα πάμε στον πάτο.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ πάντως για τις τόσες ωφέλειες που έχετε και για την κατανόηση που δείχνετε στους συνηγόρους.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τώρα βλέπω ότι δε μιλάτε σαν απαθής και απροκατάληπτος δικαστής αλλά σαν ιδεολογικός αντίπαλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είμαι ιδεολογικός αντίπαλος αλλά ξέρετε κάτι; Δεν δικάζω με τους δικούς μου ορίζοντες, οι οποίοι ξέρετε, είναι πάρα πολλοί πλατιοί και ευρείς, δικάζω σαν ένα μέλος της Κοινότητας των Ελλήνων. Σαν ένας Έλληνας απλός εδώ πάνω και αυτοί είναι οι ορίζοντες κατανόησης στους οποίους πρέπει να απευθύνεστε.

Στον Μαργαρίτη ο οποίος ασχολείται με φιλοσοφίες και με τέτοια, αυτά τα καταλαβαίνω όλα εγώ και θα μπορούσαμε να είμαστε και φίλοι εμείς οι δύο, αλλά εδώ δικάζω σαν ένα μέλος της ελληνικής κοινωνίας.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Νομίζω ότι και οι δικηγόροι απέχουν κάνοντας μια διαμαρτυρία σαν μέλη αυτής της κοινωνίας που λέτε και υπερασπιζόμενοι αξίες δικές σας, αστικές, αξίες του διαφωτισμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχουν ούτε πρακτικές ούτε τίποτα, υπάρχουν δικαστικές διαδικασίες οι οποίες τελικά εκφέρουν αυτό που λέγεται αλήθεια. Και αν δεν την εκφέρει το Συμβούλιο, υπάρχει και το Δικαστήριο εδώ πέρα. Αλλά είναι θέμα μιας μικρής υπομονής την οποία την έχει ο κ. Παπαναστασίου αλλά δεν την έχουν εκείνοι τους οποίους δεν τους αφορά. Εσείς τουλάχιστον είστε ευφυής και θέλω να με καταλαβαίνουν.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Γιατί απέχουν οι δικηγόροι; Αν ήταν απλώς ζήτημα του Παπαναστασίου, ίσως να μη γινόταν αυτή η διαμαρτυρία. Όμως αυτή η απόφαση που πάρθηκε από κάποιον Εισαγγελέα είναι μέσα στα πλαίσια μιας σειράς παραβάσεων νόμων αστικών, δικών σας νόμων από την προδικασία...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν κ. Κουφοντίνα εσείς που αναλαμβάνετε την ευθύνη μιας εγκληματικής Οργάνωσης η οποία έχει κάνει τόσα εγκλήματα και γίνεστε τιμητής... Τη διαβάσατε καταρχήν;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τη διαβάσατε; Ξέρετε τί λέει;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εσείς συμφωνείτε με αυτή την απόφαση; Με ενδιαφέρει να μάθω τη γνώμη σας. Συμφωνείτε με την απόφαση του κ. Σανίδα; Την προσυπογράφετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμφωνούμε με τις νόμιμες διαδικασίες εμείς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και θα είναι πιθανότατα υπέρ του Ανέστη Παπαναστασίου.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Η απόφαση..... Θα δούμε την απόφαση. Μιλάμε τώρα για την πρόταση και το γεγονός ότι ο Παπαναστασίου μένει εδώ κατά παράβαση του δικού σας νόμου. Δε θα υπερασπίσω εγώ τον δικό σας νόμο.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι κρατούμενοι Τέλιος Κωνσταντίνος και Ψαραδέλλης Θεολόγος αδυνατούν να προσέλθουν για λόγους υγείας. Οι κρατούμενοι Τζωρτζάτος Βασίλειος και Ξηρός Βασίλειος θα εισέλθουν σε λίγο στην αίθουσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ θα γίνει η εκπροσώπηση διά των συνηγόρων.

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Τον Κωνσταντίνο Τέλιο τον εκπροσωπώ, δεν τίθεται ζήτημα ασχέτως αν η παρουσία τουλάχιστον η προσωπική μου εδώ πέρα δεν έχει να κάνει με το ότι διαφωνώ με τους συναδέλφους μου, ούτε σε επιστημονικές ερμηνείες, είναι πράγματι μια σειρά αλλά δεν είναι της παρούσης και ακριβώς γι αυτό το λόγο εγώ τουλάχιστον προσωπικά είμαι εδώ.

Είναι βέβαιο όμως ότι δεν θα δεχτώ, και το αντιλαμβάνεται το Δικαστήριό σας, να εκπροσωπήσω κανέναν άλλον κατηγορούμενο διότι με αυτόν τον τρόπο εγώ προσωπικά θα ακύρωνα τη στάση...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, μόνο για το θέμα της διακοπής, όχι για να κάνουμε Δίκη, όχι βέβαια, για τους απόντες, για τη διακοπή αν θα αποφασίζαμε.

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Μέχρι να αποφασισθεί οτιδήποτε ναι, αλλά όχι παραπάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσωρινά είναι αυτό, για όνομα του Θεού. Θα μπορούσα να έχω σκεφθεί εγώ αυτό το πράγμα;

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ οφείλω να το ξεκαθαρίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κάνω τέτοια πράγματα, ούτε υφαρπάζω, ούτε υποκλέπτω ούτε τίποτα. Έχω μάθει να είμαι απέναντί σας ευθύς, το ξέρετε αυτό. Λοιπόν, οι συνήγοροί σας, όσοι είστε εδώ απέχουν;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Οι δικοί μου απέχουν και γι αυτό νομίζω ότι πρέπει να διακόψετε για την Τετάρτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ίδιο λέτε όλοι φυσικά φαντάζομαι, να μη ρωτώ έναν-έναν. Έτσι κ. Γεωργιάδη; Απέχει ο δικηγόρος σας;.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Απ’ όσο γνωρίζω οι δικηγόροι μου δεν έχουν υπογράψει κάτι τέτοιο.

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Έχουν υπογράψει κ. Πρόεδρε.

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν γνώριζα κάτι τέτοιο εγώ....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, με δέκα λέξεις ο κατηγορούμενος Ανέστης Παπαναστασίου έδωσε το στίγμα της πράξης αυτοδικίας των αποχωρησάντων συνηγόρων και τους ξεγύμνωσε κυριολεκτικά από κάθε ηθικό και κάθε νόμιμο έρεισμα.

Κύριοι Δικασταί, το Δικαστήριο και ο νόμος έχει μεγάλες δυνατότητες. Θέλω να πω γενικότερα το εξής: Το δικαίωμα που έχει κάθε κατηγορούμενος και κάθε συνήγορος, του το δίνει το Δίκαιο. Το Δίκαιο είναι ο γεννήτωρ του δικαιώματος. Όταν όμως το δικαίωμα επιχειρείται να ασκηθεί έτσι όπως ασκείται από προχθές, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για κατάχρηση, αλλά για δολοφονικό χέρι του δικαιώματος εναντίον του γεννήτορος, αλλά το Δίκαιο, τον γεννήτορα, τον υπερασπίζεται η Δικαιοσύνη, τον υπερασπίζεται το Δικαστήριο.

Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω πώς αντιλαμβάνονται ορισμένοι το δικαίωμά τους. Αυτό που έχω να πω είναι τούτο: Προτού το Δικαστήριο πάρει τις όποιες αποφάσεις που θα πάρει, θα παρακαλούσα να διακόψει για την Τετάρτη το πρωί στις 9, αλλά από κει και πέρα δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή δικαιολογία για οτιδήποτε από την πλευρά των κ.κ. κατηγορουμένων.

Οι κατηγορούμενοι έχουν μια κατηγορία. Νομίζουν ότι έτσι υπερασπίζονται την κατηγορία; Νομίζουν ότι έτσι υπερασπίζονται τον εαυτό τους και νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν σκέπτεται; Τί νομίζουν, επειδή το 45άρι του κ. Κουφοντίνα και ορισμένες παραλείψεις της πολιτείας τον άφησαν 27 χρόνια να αλωνίζει, νομίζει ότι κι από δω και πέρα η πολιτεία θα σταθεί μοιραία και άβουλη; Κάνει πολύ μεγάλο λάθος και θα πρέπει και αυτός να σκεφθεί αν μπορεί βέβαια τις δικές του ευθύνες.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ανεξάρτητα από ποια γνώμη επιστημονική έχουμε για το θέμα που προέκυψε, εμείς θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην προώθηση της Δίκης, δεν θέλουμε να συμπράξουμε σε μία ανίερη προσπάθεια παρέλκυσης της Δίκης.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ως κατηγορούμενος θα ήθελα να πω ότι όσον αφορά εμένα προσωπικά, δεν είπα ποτέ τακτική παρέλκυση της Δίκης κι ούτε διακόψαμε εμείς ποτέ τη Δίκη σαν κατηγορούμενοι, ούτε εμείς πήγαμε ποτέ για διακοπές ούτε τίποτα. Εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε άλλον εδώ μέσα να τελειώνει αυτή η Δίκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά. Και ο κ. Καρατσώλης τα ίδια λέει.

Το συμπέρασμα είναι, το διά ταύτα, ότι διακόπτουμε λόγω της ανώτερης βίας που ανέκυψε, διότι δεν υπάρχει χρόνος και δεν μπορούμε να κάνουμε τόσο ευρεία ερμηνεία για πρώτη φορά που απέχουν να πούμε ότι παραιτούνται και άρα πρέπει να διορίσουμε και διακόπτουμε για την Τετάρτη στις 9:00 η ώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή