ΗΠΑ : Ανδρας αθωώθηκε μετά από 17 χρόνια φυλάκιση

Χάρη στις εξετάσεις του DNA που υποβλήθηκε
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2003 07:27
A- A A+

Ενας άνδρας, που είχε κατηγορηθεί άδικα ως κατά συρροήν βιαστής και βρισκόταν υπό κράτηση επί 17 χρόνια, αφέθηκε ελεύθερος χθες, καθώς η αθωότητά του αποδείχθηκε χάρις σε μία σειρά εξετάσεων με τη μέθοδο του DNA, όπως ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές.

Ο 49χρονος μαύρος, Λόνι Έρμπι, κατηγορήθηκε για τρεις βιασμούς εφήβων το 1985. Τα θύματά του τον είχαν αναγνωρίσει. Ο ίδιος είχε ζητήσει να υποβληθεί σε εξετάσεις DNA ήδη από το 1988, όμως η εισαγγελία είχε απορρίψει το αίτημά του, με την αιτιολογία πως είναι ανώφελο να υποβληθούν σε τέτοια ταλαιπωρία τα θύματα κι οι οικογένειές τους, εφ'όσον δεν ήταν σε θέση να αποδείξει τελεσίδικα την αθωότητά του.

Το 1995, έπιασε στα χέρια της τον φάκελλό του το «Σχέδιο Αθώος», μία μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με την αναψηλάφιση υποθέσεων, στις οποίες οι κατηγορούμενοι διατρανώνουν την αθωότητά τους και η αθωότητά τους μπορεί να αποδειχθεί χάρις στις εξετάσεις DNA.

Η Πολιτεία του Μισούρι, στην οποία κρατείται ο Έρμπι δεν έχει εγκρίνει, παρά μόνον από το 2001 κι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τη χρήση του DNA ως αποδεικτικό στοιχείο για τις ήδη εκδικασθείσες υποθέσεις. Οι εξετάσεις απέδειξαν εντέλει την αθωότητα του Έρμπι.

Ο δικαστής του Σαίντ Λιούϊς, Τζίμι Έντουαρντς, που διέταξε την αποφυλάκιση του Έρμπι, εξέφρασε τη «συγγνώμη» του γι'αυτή τη δικαστική πλάνη, υποστηρίζοντας πως «η σημερινή επιστήμη δεν είναι αυτή που ήταν πριν».

Ο φάκελλος των βιασμών του 1985 ξανάνοιξε από την αστυνομία, με την ελπίδα πως είναι ακόμη δυνατόν να εντοπισθεί ο ένοχος.

Συνολικά 136 φυλακισμένοι στις ΗΠΑ έχουν αθωωθεί από τα τέλη του 1980 χάρις στις εξετάσεις DNA, τόνισε το «Σχέδιο Αθώος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή