Δίκη «17Ν» : Απολογία Κώστα Τέλιου

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2003 13:03

Από τη δίκη για τη «17Ν». Στη φωτογραφία ο Χ. Τέλιος (Δ) και ο Θ. Σερίφης (Α)

A- A A+

Με την απολογία του Κώστα Τέλιου, συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στη δίκη της «17 Νοέμβρη».

Ο Τέλιος, αναφερόμενος στα παιδικά και φοιτητικά του χρόνια, υποστήριξε ότι οδηγήθηκε στην Αριστερά από τότε που ήταν μαθητής.

Οπως είπε, όταν διαπίστωσε ότι η εφαρμογή της Αριστεράς οδηγούσε σε σταλινικού τύπου καθεστώτα, πέρασε σταδιακά σε «μία αντιεξουσιαστική οπτική των πραγμάτων».

Στη συνέχεια, ο Κώστας Τέλιος, ανέφερε, πως το καλοκαίρι του 1987 γνώρισε στην Ικαρία, όπου είχε πάει για διακοπές, το Χριστόδουλο Ξηρό, ο οποίος, μετά απο πολλές συζητήσεις για πολιτικά ζητήματα, του πρότεινε να τον φέρει σε επαφή με κάποιους ανθρώπους στην Αθήνα, κάτι που ο ίδιος δέχθηκε.

Ετσι, σύμφωνα με τον Τέλιο, την Ανοιξη του 1988 γνώρισε το «Λουκά», μετά τον «Μιχάλη» και τον «Σταμάτη» (Σ.Σ. Δημήτρη Κουφοντίνα, Σάββα Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο).

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, μετά απο διάφορες συζητήσεις, που είχε με τους τρεις συγκατηγορουμένους του, ο Δημήτρης Κουφοντίνας του είπε ότι βρισκόταν στον πυρήνα της «17 Νοέμβρη».

Οπως ανέφερε ο Κώστας Τέλιος, την οργάνωση την αποκαλούσαν «εταιρεία» συνθηματικά, ώστε να μη γίνεται αντιληπτό για τι πράγμα συζητούν.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, σε πολλές συζητήσεις, που είχε με τον «Λουκά» και τους υπόλοιπους, είχε εκφράσει διαφωνίες σε ζητήματα πολιτικά αλλά και πρακτικής.

Ετσι, κάποια στιγμή, όπως είπε ο Τέλιος, ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε χάσει την ψυχραιμία του και είχε προτείνει στους υπόλοιπους να «απολύσουν» τον Τέλιο.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως συμμετείχε ως παρατηρητής στην ενέργεια σε βάρος του Εισαγγελέα Κώστα Ανδρουλιδάκη, καθώς είχε αρνηθεί να λάβει ενεργό μέρος στην ενέργεια εναντίον ενός ανθρώπου, τον οποίο-όπως είπε-δεν γνώριζε.

Ο Τέλιος υποστήριξε πως δε θεώρησε ποτέ τον εαυτό του μέλος της οργάνωσης και έκανε λόγο για διαδικασίες εκφοβισμού, προκειμένου να παραμείνει ως μέλος της.

Ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι υποστήριξε και προανακριτικά σχετικά με συνάντηση, που είχε με κάποιους κουκουλοφόρους στην γιάφκα της Πάτμου.

Οπως είπε, μετά απο συνεχείς διαφωνίες, που προέβαλε για διάφορα ζητήματα, ο «Λουκάς» του πρότεινε να συναντηθεί με κάποιους ανθρώπους της οργάνωσης στην Πάτμο.

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον Τέλιο, πήραν μέρος κάποιοι άνθρωποι με κουκούλες, για τους οποίους άκουσε τα ονόματα «Λάμπρος» και «Νικήτας», ενώ, όπως ανέφερε, υπήρχε και κάποιος άλλος, του οποίου το όνομα δεν είχε ακούσει.

Η απολογία του Τέλιου συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς, καθώς ο κατηγορούμενος δήλωσε στο δικαστήριο πως έχει μία δυσκολία στην ομιλία, λόγω των παρενεργειών απο τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, εξ αιτίας ψυχολογικών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει.

Νωρίτερα, ο Θωμάς Σερίφης αρνήθηκε, στη διάρκεια εξέτασής του απο την έδρα και τους συνηγόρους, να μιλήσει για οποιονδήποτε συγκατηγορούμενό του.

Η δίκη συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή