Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (27/08/2003) Μέρος 3/8

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2003 19:02
A- A A+

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε ότι οι καταθέσεις σας στην προανάκριση, στην κα Ανακρίτρια και στον κ. Ζερβομπεάκο, βασικά η προανακριτική ότι ήταν προϊόν της επικρατούσας την εποχή εκείνη κατάστασης.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Το κλίμα αυτό υπήρχε. Υπήρχε κάποιο κλίμα συγκεκριμένο, υπήρχαν κάποια δεδομένα την στιγμή που εγώ συνελήφθηκα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το ερώτημά μου είναι αν ασκήθηκαν οποιουδήποτε είδους πιέσεις, ψυχολογικές, χτυπήματα, ξύλο κλπ.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι, σε μένα δεν ασκήθηκε καμία πίεση σωματικής βίας. Πίεση δεν μπορώ να πω ότι αισθάνθηκα από τις Διωκτικές Αρχές όσο από την συνομιλία που είχα, μια ελάχιστη συνομιλία που είχα με τον κ. Εισαγγελέα τον κ. Διώτη.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ούτε αποκρύψατε κάτι από αυτό που σας συνέβη όχι ως προς τις ενέργειες και συμμετοχή σας, ως προς το αν ασκήθηκαν ψυχολογικές πιέσεις, απειλές, σωματικές κακώσεις.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας είπα, η μόνη ψυχολογική πίεση που σε μένα ασκήθηκε ήταν συγκεκριμένα από τον κ. Διώτη όταν ήρθε και μου είπε ότι «τώρα τα πιστόλια τα κρατάμε εμείς›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί είπε;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: «Τώρα τα πιστόλια τα κρατάμε εμείς›. Δεν ξέρω τί εννοούσε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτό είχατε την δυνατότητα να το καταθέσετε στην κα Ανακρίτρια και στον κύριο.....;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν το θεώρησα σημαντικό γιατί εγώ κατέθεσα αυτό που αφορούσε εμένα προσωπικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σιγά τα «κουμπούρια›.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ήταν συγκεκριμένη η ερώτησή μου κ. Πρόεδρε. «Ξεχάστε τα αυτά περί συνήθων υπόπτων. Τώρα τα πιστόλια τα κρατάμε εμείς›. Δεν εννοούσε αυτά τα συγκεκριμένα πιστόλια κ. Εισαγγελέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί καταλαβαίνουμε αν ξέρει κανένας όπλο. Όταν του λες «δώσε μου το όπλο σου› και σου το δώσει πιάνοντάς το από την λαβή πάει να πει ότι δεν έχει ιδέα. Πρέπει να το πιάσει από την κάνη και να σου το δώσει.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Διότι ξέρει πολύ καλά από πιστόλια εφόσον μου έκανε με το πιστόλι από εδώ από την μέση, είναι πολύ καλός σκοπευτής.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θα χάσω τον ιρμό κ. Ξηρέ, θα ξεχάσω τις ερωτήσεις.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Είναι πολύ καλός σκοπευτής, το έχει πει ο ίδιος και στο αυτί μου έπαιζε με τον κόκορα για να τρομοκρατηθώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με τον κόκορα;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Παρακαλώ να επανέλθουμε στον κ. κατηγορούμενο. Είπατε απολογούμενος ότι η χρονική διάρκεια της ένταξής σας ήταν από αρχές του 1989 μέχρι τα μέσα του 1990. Χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή έχει αναγνωσθεί αλλά και το είχα επισημάνει, μέχρι το 1993 η θέση η σημερινή σας για να επισημάνουμε.....

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μέχρι το ’93 σας είπα είδα κάποιους από τους πρώην συντρόφους μου σποραδικά στον δρόμο, σε τυχαίες συναντήσεις. Από κει και μετά εγώ δεν είχα χρόνο, τους έβλεπα κυρίως σε κάποιες διαδηλώσεις. Από κει και μετά εγώ συμμετείχα πολύ πιο αραιά γιατί δούλευα πάντα σε δυο δουλειές.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχατε ψευδώνυμο εσείς;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Είχα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αν θέλετε να πείτε.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν νομίζω να έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο ψευδώνυμο είχα. Εξάλλου φαίνεται ξεκάθαρα, το ξέρετε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Όταν κάποια χρονική στιγμή (το είπατε και σήμερα) αντιληφθήκατε ότι από σήμερα είμαι στην επαναστατική Οργάνωση 17Ν, είπατε σήμερα ότι αυτό το αντιληφθήκατε από το Πολεμικό Μουσείο ή από το Συκούριο που προηγήθηκε;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι, είναι από το Πολεμικό Μουσείο και μετά που κυκλοφόρησε η προκήρυξη. Είναι σε αντίφαση με αυτό που είπα, ήταν μετά το Πολεμικό Μουσείο όταν σε συνδυασμό των δύο ενεργειών αυτών και με την προκήρυξη που κυκλοφόρησε κατάλαβα πλέον ότι ήταν η 17Ν.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Χωρίς να αναφερθείτε σε πρόσωπα, επαναλαμβάνω το σέβομαι, η αντίληψή σας ότι είστε μέλος σας το επιβεβαίωσε κάποιος άλλος που είναι κατηγορούμενος; Μην πείτε όνομα.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας είπα ότι ήταν προσωπική μου αντίληψη, το κατάλαβα και από την προκήρυξη που κυκλοφόρησε τότε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μήπως το συζητήσατε στην συνέχεια με κάποιον και σας το επιβεβαίωσε;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας είπα, ήταν προσωπική μου αντίληψη.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν επιμένω άλλο. Όσο ήσασταν αντιληφθήκατε πολλές ομάδες να υπάρχουν;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μην πείτε πρόσωπα.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν είχα καμία αντίληψη για άλλες ομάδες.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: 1, 2, 3;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας είπα, εγώ νόμιζα ότι συμμετείχα σε κάποια καινούρια ομάδα που δημιουργούνταν εκείνη την στιγμή. Εκείνο το διάστημα υπήρχε στους χώρους αυτούς τους οποίους εγώ κινιόμουν μία έντονη ζύμωση για την δημιουργία καινούριων ομάδων, για την δημιουργία πολλών τέτοιων που θα ερχόταν σε αντίθεση με τις Δυνάμεις Καταστολής, ομάδες οι οποίες θα προσπαθούσαν να ανατρέψουν εκείνο το συγκεκριμένο σκηνικό που κυριαρχούσε. Μιλάμε για την εποχή ΄88-΄89 που θυμόσαστε πολύ καλά τί συνέβαινε στην ελληνική κοινωνία.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν μπορείτε δηλαδή να πείτε πόσες ομάδες, 2,3,4;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν ξέρω αν υπήρχαν άλλες ομάδες και δεν έπεσε ποτέ στην αντίληψή μου να υπήρχαν κάποιες άλλες ομάδες.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μου έκανε εντύπωση, στο Συκούριο κρατούσατε 45άρι;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν θυμάμαι ακριβώς τί όπλο. Μπορεί, δεν θυμάμαι όμως. Κοιτάξτε να δείτε, εκεί πέρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι προσπαθούσαν παντού να μας φορτώσουν την οπλοκατοχή. Λένε ότι πηγαίναμε για πινακίδες και λέει ότι κρατάγαμε πιστόλια. Αυτά ήταν μέσα στο πλαίσιο της ανάκρισης που γινόταν από τους Αστυνομικούς.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ξέρετε τί σημαίνει η λέξη «λουκούμια›;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κάποιος με νησιώτικη καταγωγή να ρωτούσε τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό, ότι τα γλυκά λουκούμια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνα τα βγάζουμε στην Πάτρα αλλά τα εξάγουμε κ. Παρασκευόπουλε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Όχι τα Σκυριανά λουκούμια. Μήπως ξέρετε τί σημαίνει «λουκούμια›;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν έχω υπόψη μου.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Να ρωτήσω τον κ. Χριστόδουλο αν ξέρει. Εμείς με νησιώτικη καταγωγή, οι ψαράδες ξέρουμε τί σημαίνει «λουκούμια›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ξέρουμε όλοι και στον στρατό τί λέγαμε «λουκούμια›.

Χ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) ....γλυκό είναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπα εκτός από γλυκό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά λέγαμε στον στρατό «λουκούμια›;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν πειράζει. Μου έκανε εντύπωση μετά το 1992 έχετε αλλάξει 6-7 διευθύνσεις.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μπορώ να σας το εξηγήσω. Μέχρι την Σκύρου 54 που μέναμε μαζί με τον Ηρακλή, έφυγε ο Ηρακλής γιατί αρραβωνιάστηκε και έπρεπε να αφήσει το διαμέρισμα γιατί πληρώναμε μαζί το ενοίκιο και βρήκα ένα πιο φτηνό διαμέρισμα λίγο πιο κάτω στο Γαλάτσι, στην Βεϊκου. Μετά από αυτό το διαμέρισμα έφυγα και μένω στην Αγία Βαρβάρα. Έμενα εκεί γιατί τότε είχα μια σχέση με κάποια κοπελιά και μέναμε μαζί. Ήταν κοντά το σπίτι της και θέλαμε να μένουμε μαζί. Εκείνο το διάστημα έφυγα για περίπου 6 μήνες και μετακόμισα στο χωριό με προοπτική να φύγω στο εξωτερικό. Τελικά δεν έγινε αυτό.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μην επεκτείνεστε. Δεν υπήρχε δηλαδή κάποιος λόγος ιδιαίτερος.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Στην Καλλιθέα πήγα να μείνω γιατί δούλευα τότε στην Συγγρού σε μία εταιρεία και ήθελα να είμαι κοντά και μετά λόγω του ότι μπήκα στον ΟΑΣΑ πήγα και έμεινα στο Γαλάτσι και πάλι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε στην απολογία σας προηγουμένως ότι αποστασιοποιηθήκατε λόγω των δολοφονιών – έτσι έχετε πει, έτσι διαβάσαμε – υπήρχε και κάποιος άλλος λόγος;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Λόγω του συγκεκριμένου τρόπου δράσης της 17Ν και λόγω του ότι ήξερα τί σήμαινε 17Ν. Εγώ σας είπα, πίστευα ότι μπήκα σε κάποια καινούρια ομάδα. Εάν ήθελα να ενταχθώ σε κάποια άλλη ομάδα θα προσπαθούσα να βρω – ήταν εύκολο εκείνο το διάστημα – να ενταχθώ σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα. Απλά εγώ δεν ήθελα γιατί αυτές οι ομάδες που λειτουργούσαν μέχρι τότε δεν εξυπηρετούσαν αυτό που εγώ πίστευα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν σας αντιπροσώπευε δηλαδή ο τρόπος λειτουργίας;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ο τρόπος δράσης της 17Ν δεν με αντιπροσώπευε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν ήταν συλλογικός;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν ξέρω ακριβώς να σας πω αν ήταν συλλογικός ο τρόπος δράσης της 17Ν και πώς γιατί εγώ είχα πολύ μικρή συμμετοχή. Στις ενέργειες τις οποίες εγώ συμμετείχα δεν είχα λάβει μέρος στην οργάνωση, στην όλη διαδικασία.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σας το ρωτώ αυτό γιατί έχετε πει και αναγνώσθηκε νομίζω ότι εκτελούσατε, διαφωνήσατε εκτός των άλλων, αποχωρήσατε μάλλον .....

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι, σας είπα γιατί ο τρόπος δράσης αυτών των οργανώσεων είναι κλειστός.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Γιατί εκτελούσατε εντολές άνωθεν.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν θα έλεγα «εκτελούσα› ακριβώς. Κάποιοι είχαν σχεδιάσει κι εγώ πήρα μέρος στην εκτέλεση αυτών των πράξεων. Δεν είχα συμμετοχή στην όλη διαδικασία. Ήταν κάτι που με έβρισκε αντίθετο. Εγώ ήθελα να συμμετέχω κάπου, εκεί που θα έπαιρναν όλοι αποφάσεις.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αποχωρήσατε από την επαναστατική Οργάνωση 17Ν ή απομακρυνθήκατε κι αν έχει σημασία;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Αποχώρησα κι αυτό φαίνεται γιατί δεν έχω καμία συμμετοχή σε καμία ενέργεια της 17Ν μετά το 1990.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ομιλείτε όμως στον κ. Μπίρμπο για απομάκρυνση και αυτό για μας μπορεί....

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Πιθανό να είναι μια ατυχής έκφραση εκείνης της στιγμής, η λέξη «απομάκρυνση›.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχατε πει στην κα ανακρίτρια ότι εάν σας επεδεικνύοντο ορισμένες φωτογραφίες ενδεχομένως να αναγνωρίζατε ορισμένα πρόσωπα. Σήμερα, 13 μήνες μετά από την απολογία σας μπορείτε να αναγνωρίσετε πρόσωπα που δεν είναι κατηγορούμενοι σήμερα εδώ;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν μπορείτε ή δεν υπάρχουν;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν υπάρχουν κάποια πρόσωπα που να μπορώ να τα αναγνωρίσω εγώ.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η απορία μου -την οποία είχα πει και στον κ. Κωστάρη- είναι γιατί δεν σας συμπαραστάθηκαν οι συγχωριανοί σας με κείμενα, χωρίς αυτό να αποτελέσει μειονέκτημα για σας.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ήταν προσωπική μου επιλογή. Δεν ήθελα να έρθει κανένας εδώ για να προσπαθήσει να εξηγήσει για τη στάση ζωής μου. Θα έρχονταν εδώ κάποιοι άνθρωποι και θα έλεγαν «ναι ήταν καλό παιδί› δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί και πως εγώ βρέθηκα εκεί που βρέθηκα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Διαβάζοντας χτες το βράδυ όλες τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για σας, για την εργατικότητα, για την υπευθυνότητα και για την ειλικρίνειά σας. Πιστεύετε ότι όσα καταθέσατε ήταν απόρροια ειλικρίνειας;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όσα έχω καταθέσει για ό,τι με αφορά, είναι απόρροια ειλικρίνειας και φαίνεται αυτό. Είναι ξεκάθαρο, φαίνεται.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δώσατε στον αδελφό σας στον Γιώργο που εξετάστηκε εδώ, κάποια εξήγηση γιατί ενταχθήκατε;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι δεν είχα τη δυνατότητα αυτή γιατί ο αδελφός μου ζει στο εξωτερικό. Οι επισκέψεις που μου έχει κάνει είναι δυο τρεις το πολύ.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Όταν κατέθεσε ο αδελφός σας ο Γιώργος στις 30/6, σας ρώτησε κάποιος και λέτε «Αλλιώς τα περίμενα κι αλλιώς ήρθαν τα πράγματα›. Τι εννοούσατε;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Είναι αυτό που είπα. Αλλιώς περίμενα εγώ τη συμμετοχή μου σε κάποια ομάδα και αλλιώς ήταν τα πράγματα, δεν ήταν αυτό που ήθελα εγώ. Δεν ήταν η άμεση συμμετοχή, δεν ήταν ο τρόπος τέτοιος ο οποίος θα κατεδείκνυε τέτοιες μορφές δράσης, που θα μπορούσε να υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή από τις λαϊκές μάζες.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τελευταία ερώτηση χωρίς να θέλω να σας αποσπάσω οποιαδήποτε δήλωση αλλά με την εμπειρία που έχετε αποκομίσει από το χρονικό διάστημα που ενταχθήκατε και με τις όποιες δοκιμασίες έχετε υποστεί, τις οποίες καταβαίνετε. Ποια τώρα είναι η προσωπική σας θέση σε ανάλογες Οργανώσεις και Κινήματα;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Η προσωπική μου στάση όλα αυτά τα χρόνια μετά την αποχώρησή μου αποδεικνύει ποια είναι η θέση μου. Δεν θα ήθελα να κάνω μια λεκτική δήλωση αυτή τη στιγμή. Η όλη μου ζωή δείχνει ποια είναι η στάση μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή που νομίσατε ότι μπήκατε; Σε κανένα ηθικό όμιλο; Για να καταλάβω κι εγώ δηλαδή!

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Εγώ δεν βλέπω με τόση ειρωνεία το ζήτημα αυτό κ. Πρόεδρε. Δεν νόμιζα ότι πήγαινα κάπου ούτε για να περνάω την ώρα μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ήθελα να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο μέσα από κάποιες διαδικασίες τις οποίες δεν θα μπορούσα να τις προσφέρω μέσα από τα συγκεκριμένα πολιτικά Κόμματα που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέτε ότι δεν είχατε άμεση συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, αλλά αποφασίζονταν από κάπου αλλού τι κάνατε.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι στις ενέργειες στις οποίες συμμετείχα εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι στις ενέργειες. Γιατί εδώ μας λένε κάτι άλλα οι άλλοι. Ακούσατε τι λένε εδώ;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν ξέρω. Εγώ δεν μπορώ να απολογηθώ για τη 17Ν γιατί εγώ δεν είχα την εμπειρία ότι συμμετείχα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν θα απολογηθείτε, αλλά έχει αξία αυτό που λέτε.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έχει αξία ως προς το γεγονός για το τι ήθελα εγώ ακριβώς. Εμένα η συμμετοχή μου ήθελα να ήταν σε τέτοιους χώρους στους οποίους όλοι θα έπαιρναν αποφάσεις, όλοι θα έκαναν κάτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό –όπως είπε και ο Γιάννης Σερίφης- γίνεται με το συνδικαλισμό, όχι με μυστικές Οργανώσεις.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Γι αυτό ακριβώς οφείλω ένα πολύ μεγάλο μέρος για την κατανόηση των δυσκολιών αυτών που υπήρχαν στη συγκεκριμένη Οργάνωση στις συμβουλές του θείου μου του Γιάννη Σερίφη όταν κάποια στιγμή συζήτησα μαζί του και μου έδειξε ότι άλλοι είναι οι τρόποι δράσης, είναι μέσα από το μαζικό Κίνημα, μέσα από το συνδικαλιστικό Κίνημα και του οφείλω πολλά στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκομαι εδώ μόνο μ’ αυτές τις λίγες κατηγορίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ώστε το συζητήσατε αυτό;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν συζήτησα το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κάναμε διάφορες συζητήσεις μέσα από τις οποίες μου έδειξε να καταλάβω τη δική μου αντίθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπατε για 17Ν;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν είπαμε για καμία 17Ν. Αν είχα αναφερθεί και του είχα πει ότι είχα συμμετοχή σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα που έκανε κάποιες τέτοιες βίαιες ενέργειες, να είχα αποχωρήσει και να μην είχα συμμετέχει καθόλου. Απλά στη διάρκεια όταν πλέον εγώ ψαχνόμουν κι έψαχνα να βρω τι μπορούσε να ήταν αυτό που θα με βοηθούσε, τότε σε συζητήσεις που είχα με το Γιάννη Σερίφη μου έδειξε ότι υπήρχαν τρόποι δράσης μέσα από το μαζικό Κίνημα, μέσα από το συνδικαλιστικό Κίνημα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό που εγώ ήθελα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε μας μετά αφού τον ακούσατε και είδατε ότι δεν βγαίνει τίποτα με αυτή την Οργάνωση τι κάνατε στο μαζικό Κίνημα από εκεί και πέρα;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Συμμετείχα σε όλες τις διαδηλώσεις που γίνονταν, συμμετείχα μέσα από το Σωματείο Υπαλλήλων Γραφείου, μετά συμμετείχα στο Σωματείο του ΟΑΣΑ. Δεν πήρα ποτέ μέρος σε εκλεγμένα όργανα γιατί σας είπα, εάν εγώ έπαιρνα μέρος σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο ή εντασσόμουν σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο, φανταστείτε τι σφραγίδα θα έφερε αυτός ο χώρος σήμερα αν ανακαλυπτόταν το δικό μου παρελθόν. Φανταστείτε να πήγαινα εγώ σε κάποιο πολιτικό Κόμμα και ξαφνικά να ανακάλυπταν ότι εγώ στο παρελθόν υπήρξα μέλος της 17Ν. Θυμάστε τι έγινε πέρσι το καλοκαίρι μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, πως διασύρθηκαν άνθρωποι, πως συλλήβδην επιχειρήθηκε από κάποιους να διασύρουν όλη την Αριστερά, όλο το Κίνημα που υπήρχε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Αριστερά πήρε τις αποστάσεις της από ό,τι θυμάστε και νομίζω ότι το θυμόμαστε όλοι. «Δεν έχουμε καμιά δουλειά εμείς με ανθρωποκτονίες και με τέτοια πράγματα› το είπαν όλοι.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ακριβώς αυτό λέω εγώ κ. Πρόεδρε. Έγινε απόπειρα διασυρμού, αλλά η Αριστερά αμέσως πήρε τις αποστάσεις της.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για φανταστείτε να είχα εγώ κάποια συμμετοχή σε οποιοδήποτε χώρο, ή έστω και στο Σωματείο μου να είχα εκλεχθεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον κ. Καρατσώλη τον ξέρετε;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Βέβαια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πως εξηγείτε ότι απολογούμενος λέει ότι ήσουν ενεργό μέλος της Οργάνωσης 17Ν;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν έχω να δώσω καμία εξήγηση εγώ, για το τι είπε ο Καρατσώλης. Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκατηγορούμενούς μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είχε προηγούμενα με εσάς ο κ. Καρατσώλης;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δηλαδή θα έπρεπε να το πει ο Καρατσώλης; Εγώ ο ίδιος δεν ομολογώ τη συμμετοχή μου και όχι μόνο ομολογώ τη συμμετοχή μου, αλλά ομολογώ και τη συμμετοχή μου και σε κάποιες ενέργειες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας λέει ενεργό μέλος το 2002. Καταλάβατε;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να δώσω εξήγηση για το τι είπε ο Καρατσώλης και για το τι είπε ο κάθε συγκατηγορούμενός μου για εμένα. Εγώ έρχομαι εδώ και σας λέω ότι εγώ ήμουν μέλος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Καρατσώλης λέει ότι το 2002 ήσασταν ενεργό μέλος της 17Ν

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μα εγώ δεν περιμένω από τον κ. Καρατσώλη να αποδείξει αν εγώ ήμουν μέλος το 2002. Εγώ περιμένω από τις Αρχές να αποδείξουν ότι εγώ ήμουν μέλος από το ’90 που εγώ λέω ότι αποχωρώ, μέχρι το 2002.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οι Αρχές έχουν μια κατάθεση του κ. Καρατσώλη και λέει ότι το 2002 είστε μέλος της 17Ν.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν λέει το 2002 ενεργό μέλος. Λέει ήταν ενεργό μέλος. Προφανώς να εννοούσε δεν ξέρω τι ο κ. Καρατσώλης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας το διαβάσει αυτολεξεί ο κ. Εισαγγελεύς. Λέει «Είμαστε στο παρελθόν› ή λέει «Είμαστε τώρα›; Κάντε μου τη χάρη να το δείτε. Ακόμη η γλώσσα σώζει κάποια στοιχεία συνοχής και μπορούμε να καταλάβουμε αν αναφέρεται κάποιος στο παρελθόν ή στο παρόν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Καρατσώλης απολογούμενος στις 20/7 λέει: «Αποκηρύσσω την τρομοκρατία διότι είναι αδιέξοδη› και ακολούθως στην απολογία του λέει στην εξής ερώτηση «Γνωρίζεις τη δραστηριότητα άλλων μελών;› «Δεν γνωρίζω σε ποιες ενέργειες έχει μετάσχει, απλά γνωρίζω ότι ήταν ενεργό μέλος της Οργάνωσης›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως το «ήταν› τι σημαίνει κ. Εισαγγελεύς;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν λέει όμως μέχρι το 2002. Εδώ είναι η διαφορά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να είμαστε δίκαιοι. Ερμηνεύστε το ο καθένας όπως θέλετε και το Δικαστήριο θα δει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε συνδυασμό με την απολογία του κατηγορούμενου.

???.: Σέβομαι και τιμώ τον κ. Εισαγγελέα και ουδέποτε έχω προβεί σε υπόδειξη του πως θα τεθεί μια ερώτηση. Θεωρώ όμως ότι επειδή έχει ήδη απολογηθεί ο κ. Καρατσώλης κι είναι γνωστό στον κ. Εισαγγελέα ο ισχυρισμός του ότι η ορθή διατύπωση της συγκεκριμένης ερώτησης έχει άλλως και συγκεκριμένα σύμφωνα με τη φερομένη κατάθεση του κ. Καρατσώλη την οποία ο κ. Καρατσώλης έχει ήδη αρνηθεί, κύριε Θωμά Σερίφη σας ερωτώ: αυτή είναι η ορθή διατύπωση της ερωτήσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα όμως διευκρινίστηκε, το διαβάσαμε και καταλάβαμε ότι αναφέρεται στο παρελθόν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε κατηγορούμενε, άκουσες κι εσύ όπως ακούσαμε όλοι τι έχεις καταθέσει. Εγώ αυτό που θα σε ρωτήσω είναι το εξής: αυτά που αναφέρονται στις καταθέσεις, στα γεγονότα τα οποία περιγράφεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σε ό,τι με αφορά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ό,τι αφορά τους άλλους απλώς δεν θες ν’ αναφερθείς ή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας είπα δεν θέλω ν’ αναφερθώ σε συγκατηγορούμενούς μου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Παίρνω σαν δεδομένο ότι αυτά που είπες στην Αστυνομία, σου τα έβαλε κάποιος να τα πεις;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν θέλω να απαντήσω σε ερωτήσεις που δεν αφορούν εμένα προσωπικά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μια και αφορά εσένα, έχεις αντιληφθεί μέχρι σήμερα πως βρέθηκες στις 22/7 στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής να καταθέτεις και να απολογείσαι;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν με απασχόλησε ιδιαίτερα το γεγονός αυτό. Για εμένα, μόνο και μόνο το γεγονός ότι βρέθηκα στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής ήταν ευκαιρία να λυτρωθώ από αυτό το παρελθόν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θα έλεγα ότι κι εσύ αποδέχεσαι ότι δεν βρέθηκες αδίκως στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν είπα πουθενά και ποτέ ότι βρέθηκα αδίκως στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής. Η ομολογία μου ότι ήμουν μέλος νομίζω ότι δίνει κάθε εξήγηση πάνω σε αυτό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θέλω να το αντιπαραθέσω σε σχέση κάποιων άλλων κατηγορούμενων που έχουν προηγηθεί.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν μπορώ να δώσω εγώ καμία εξήγηση για τις θέσεις των άλλων συγκατηγορούμενών μου και δεν θα ήθελα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μου θυμίζει ώρες – ώρες η διαδικασία θέατρο σκιών θα έλεγα. Ο κ. κατηγορούμενος έχει περιγράψει κάτω από ποιες συνθήκες μπήκε σε κάποια Οργάνωση. Καλώ ευθέως τον κ. Κωστάρη να σηκωθεί πάνω.

Κύριε Κωστάρη, ακούσατε πριν από λίγο τις καταθέσεις του συγκατηγορουμένου σας και φίλου σας και γνωστού σας και συγκατοίκου σας και λέει ότι σην Οργάνωση τον βάλατε εσείς. Στην αρχή δεν ήξερε σε ποια Οργάνωση ήταν, τελικά όμως αντιλήφθηκε ότι ήταν η 17Ν. Τι έχετε να πείτε γι αυτό το γεγονός;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ότι δεν ήμουν εγώ. Εγώ δεν έχω καμία σχέση με την Οργάνωση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή αυτό το έχει φανταστεί.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν ξέρω. Να σας απαντήσει ο ίδιος.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Απαντήστε λοιπόν εσείς.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Εγώ τι να πω; Σας είπα, δεν θα αναφερθώ σε κανέναν από τους συγκατηγορούμενούς μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς, αν κατάλαβα καλά το όνομά του από ποιον βγήκε; Από τον κ. Κωστάρη βγήκε;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Από τον κ. Καρατσώλη. Έχει προηγηθεί η κατάθεση των άλλων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μύρισαν τα νύχια τους οι αστυνομικοί, από κάπου βρήκαν το όνομά σας.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό θέλω να πω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από τον κ. Καρατσώλη.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Χριστόδουλε, σας παρακαλώ σηκωθείτε αν έχετε την καλοσύνη. ¶κουσα με μεγάλη προσοχή την απολογία σας και την πλήρη άρνησή σας ότι έχετε οποιαδήποτε σχέση με αυτή την υπόθεση. Αναφέρατε όταν σας είπε κάτι ο ? είπατε «ρουφιάνο› ή κάτι άλλο. Έχει πει ότι μαζί σας έλαβε μέρος σε κάποιες ενέργειες.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εδώ θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά τη συντριπτική έλλειψη στοιχείων που έχει το Δικαστήριό σας και προσπαθεί με τέτοια τεχνάσματα να βρει άκρη να μας καταδικάσει.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είναι τέχνασμα πιστεύετε η κατάθεση αυτή;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Έτσι πιστεύω ακριβώς. Είναι τα μόνα «συντριπτικά› στοιχεία που έχετε, προσπαθώντας να μας καταδικάσετε με προειλημμένες αποφάσεις.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς. Καθίστε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Τζωρτζάτο κι εσάς αφορά η ίδια ακριβώς ερώτηση. Λέει μαζί λάβατε μέρος, πήγατε στο Μουσείο μαζί.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Εάν από το 1974 με την προϋπόθεση περισσότερης και αληθινής δημοκρατίας, ακόμη και στα πλαίσια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είχε γίνει αποχουντοποίηση του δικαστικού Σώματος και ανάληψη της δικαιοσύνης από δημοκράτες δικαστές, που θα εξασφαλίζονταν οι βασικές αρχές του Συντάγματος περί ισονομίας και ισοπολιτείας με εξοβελισμό της διαφοράς του χρηματισμού και της συναλλαγής και την παραδειγματική τιμωρία των βασανιστών της Χούντας, των απατεώνων και των ληστών του δημοσίου πλούτου εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, η 17Ν δεν θα είχε λόγο ύπαρξης.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πολύ καλή απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς είναι καλή η απάντηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τι εφαρμόζουμε την ποινική δικονομία ή τον Κ.Ποιν.Δ. του Μαρκή; Απολογείται ο κατηγορούμενος Θωμάς Σερίφης, απευθύνονται οι ερωτήσεις στον κ. Θωμά Σερίφη και ξαφνικά σηκώνεται ο κ. Εισαγγελέας και αρχίζει να ρωτάει έναν, δυο, τρεις άλλους συγκατηγορουμένους. Βάσει ποίας διάταξης και ποίου Κ.Ποιν.Δ.;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε τι απαντήσεις πήρε; Τις ακούσατε τις απαντήσεις που πήρε;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εμένα δεν νοιάζουν τόσο οι απαντήσεις κ. Πρόεδρε, με νοιάζει η τήρηση του Κ.Ποιν.Δ. και όταν έχουμε προφανή παραβίαση του Κ.Ποιν.Δ. από εισαγγελικό λειτουργό, εκεί, οφείλω να διαμαρτυρηθώ και ζητώ και πάλι από τον κ. Μαρκή να μου απαντήσει βάσει ποίας διατάξεως διακόπτει την υποβολή ερωτήσεων στον κατηγορούμενο που απολογείται και απευθύνει ερωτήσεις σε τρεις άλλους συγκατηγορουμένους που έχουν ήδη απολογηθεί. Βάσει ποίας διατάξεως κ. Μαρκή να με ενημερώσετε παρακαλώ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ θα έλεγα το εξής: δεν είμαι ο κ. Μαρκής, είμαι ο κ. Εισαγγελέας. Θέλετε να πείτε Αναπληρωτής Εισαγγελέας; Να το πείτε Αναπληρωτής Εισαγγελέας.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό σας πείραξε κ. Εισαγγελέα; Διορθώνω να μας πει ο αξιότιμος κ. Εισαγγελέας Εφετών κ. Μαρκής βάσει ποίας διάταξης κάνει αυτές τις ερωτήσεις.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάντε κάτι στον κ. Μυλωνά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να του κάνω τίποτα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είμαι σαφής. Ο αξιότιμος κ. Εισαγγελέας Εφετών κ. Μαρκής να μας πει ποιον κώδικα εφαρμόζει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν δεν καταλαβαίνει ο ίδιος, ήρθε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου μια μέρα και του τα είπε, τι να κάνω εγώ στον κ. Μυλωνά; Δεν μπορώ να κάνω τίποτα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Γιατί διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα κ. Πρόεδρε; Δεν είπε τίποτα ο κ. Πρόεδρος! Αυτά τα τεχνάσματα αφήστε τα.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί λέτε κάθε φορά «δεν μπορώ και δεν μπορώ›; Εχετε δυνατότητες να τις εφαρμόσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα κάνω παρεμπίπτουσες δίκες.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μα αυτό ζητώ: να εφαρμόζεται πάντοτε το ισχύον Δίκαιο. Και άλλη φορά κ. Πρόεδρε σας έχω πει ότι αν νομίζετε ότι είμαι πειθαρχικά ελεγκτέος να πράξετε τα δέοντα. Αυτό ζητώ να εφαρμοστεί το Δίκαιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε Σύλλογο που επιλαμβάνεται.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να μας πει ο αξιότιμος κ. Εισαγγελέας Εφετών ο κ. Αναπληρωτής, ποιο Δίκαιο εφαρμόζει.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε έχω να πω ότι το θέμα δεν είναι θέμα πειθαρχικού Δικαίου. Αλλά έχω την εντύπωση ότι κάποιοι κάπου θα έχουν ακούσει ότι υπάρχει αυτό το πράγμα που λέγεται κατ’ αντιπαράσταση εξέταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή διακόπτουμε τον κατηγορούμενο που απολογείται για να κάνουμε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση; Ποια διάταξη το λέει αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μυλωνά σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν θέλετε να αφήσετε να κάνει κανένας τη δουλειά του εδώ μέσα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να αφήσετε να κάνουν τη δουλειά τους.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μόλις τώρα ο κ. Αναπληρωτής Εισαγγελέας υποκαθιστά τον κ. Πρόεδρο στο έργο του κι ότι αυτός αποφασίζει ο κ. Αναπληρωτής Εισαγγελέας το πότε και αν θα γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση. Καινούρια δικονομία και αυτή!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ομολογώ, δεν μας φτάνουν οι μέχρι τώρα καθυστερήσεις που έχουν γίνει, προσθέτετε άλλη μία. Σας παρακαλώ καθίστε στη θέση σας να τελειώνουμε. Το θέμα θεωρείται λήξαν!

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν μου απαντά κανείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν χρειάζεται να σας απαντάμε σε όλα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτή είναι η δίκαιη δίκη κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι – ναι αυτή είναι η δίκαιη δίκη. Να ήσασταν σε άλλο Δικαστήριο να δείτε που θα βρισκόσασταν τώρα!

(Διαλογικές συζητήσεις)

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Η αντιπαράσταση θα γίνει στο τέλος των απολογιών. Παρά ταύτα ο κ. Εισαγγελέας Αναπληρωτής λέει ότι «την αντιπαράσταση την ξεχνάτε;›

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε, αλλά οι κατηγορούμενοι τους οποίους ρώτησα δεν έχουν τελειώσει τις απολογίες τους; Ρώτησα κανέναν άλλον; Με ακούσατε να ρωτήσω για τον κ. Γιωτόπουλο;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κ. Εισαγγελέας αποφασίζει να κάνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε θα κάνουμε τη Δίκη όπως σας αρέσει εσάς, γιατί δεν θα την κάνουμε ποτέ τη Δίκη άμα την κάνουμε όπως τη θέλετε εσείς. Την οδηγείτε την πατρίδα σε πολύ ωραίους δρόμους, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Σερίφη, είναι ένα δυσάρεστο θέμα αλλά εγώ θέλω να ασχοληθώ με αυτό το πράγμα, το θέμα το οικονομικό. Είπατε ότι πήρατε κάποιες φορές, θέλω αν έχετε την καλοσύνη γινόταν αυτό το πράγμα. Δηλαδή πηγαίνατε και συναντούσατε κάποιον άλλον;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας είπα, πήρα κάποια χρήματα για κάποια έξοδα που γίνονταν για την ομάδα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή με πρωτοβουλία δική σας; Εγώ δε θα ρωτήσω ποιος σας τα έδινε.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο σ’ αυτό το ζήτημα. Τί και πώς γινόταν και από ποιους γινόταν. Ό,τι αφορά εμένα μπορώ να σας απαντήσω και να σας δώσω οποιαδήποτε απάντηση θέλετε, αλλά μόνο σε ό,τι με αφορά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τότε θα το κάνω πιο συγκεκριμένο το ερώτημα: Βλέπω μια σημείωση εδώ στα τετράδια:

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Νομίζω κ. Εισαγγελέα ότι επ’ αυτού σας έδωσε κάποια απάντηση προχθές ο κ. Κουφοντίνας γι αυτά τα τετράδια. Νομίζω ότι σας δόθηκε κάποια απάντηση. Εγώ δεν ξέρω, δεν πήρα ποτέ αυτά τα χρήματα που γράφονται ότι έχω πάρει εκεί.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ θα πω συγκεκριμένα πράγματα.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν είχα ποτέ ανάγκη τέτοιων χρημάτων, δούλευα πάντα δυο δουλειές, δούλευα σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα που θα μπορούσα να έχω αποδοχές τέτοιες που δε μου χρειαζόταν να έχω οποιαδήποτε άλλη οικονομική ενίσχυση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Βιάζεστε να τοποθετήσετε ορισμένα πράγματα.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Προσπαθώ να προλάβω κάποιες ερωτήσεις.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ βλέπω μια σημείωση που λέει: «Κράνος –ΣΤΑ: 15.000›.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν ξέρω αν αναφέρεται αυτό σε εμένα. Σας είπα, δεν είχα ποτέ ανάγκη χρημάτων. Δεν έχω δανειστεί ποτέ από κανέναν και από πουθενά. Πάντα δούλευα και είχα την οικονομική άνεση αυτή με την οποία να μπορώ να ζω αξιοπρεπέστατα χωρίς να χρειαστεί ποτέ να πάρω χρήματα από οποιονδήποτε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πήρατε 10-15 φορές είπατε.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας είπα, για ανάγκες της ομάδας και ποτέ για ίδια χρήση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο πάνω σε αυτό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Το περιστατικό που αναφέρετε στην προανακριτική σας απολογία, ότι δηλαδή παρουσία σας δόθηκαν χρήματα για να δοθούν στον Βαγγέλη....

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν θέλω να επιβεβαιώσω κάτι το οποίο αναφέρεται σε συγκατηγορούμενούς μου. Θέλω να σας πω μόνο ό,τι αναφέρεται προσωπικά σε εμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα εκτιμήσουμε όλα κ. Εισαγγελεύ. τελειώσαμε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κάτι που το θεωρώ σοβαρό: Αν υπάρχει στις προανακριτικές απολογίες ένα τμήμα που δεν ανταποκρίνεται στη δική σας βούληση, δηλαδή πράγμα το οποίο εσείς είπατε, αλλά μπήκε από την αστυνομία.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας είπα, ό,τι αναφέρεται στη δράση τη δική μου και ό,τι αναφέρεται σε γεγονότα σε σχέση με τον εαυτό μου, είναι δικά μου και δεν τα έχει προσθέσει κανένας.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Για τα άλλα δεν θέλετε να ασχοληθείτε.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν θέλω να αναφερθώ για οτιδήποτε άλλο αναφέρεται σε συγκατηγορούμενούς μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκτιμώνται εδώ όλα. Είναι κακό να τον πιέζουμε.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε κατηγορούμενε, διαβάστηκε εδώ ότι ο Λουκάς σας είχε δώσει 5-10.000 για κάποιες ανάγκες σας για καταβολή ενοικίου, μέχρι 10 περίπου φορές. Ήθελα να διευκρινιστεί.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι, είναι αυτό που είπα, ότι αυτά τα χρήματα τα πήρα για ανάγκες της ομάδας και όχι για προσωπικές ανάγκες δικές μου. Δεν είχα ανάγκη κ. Πρόεδρε, είχα τέτοια εισοδήματα που μου αρκούσαν για να ζήσω αξοιπρεπέστατα. Ποτέ μου δεν έκανα οποιαδήποτε αγορά η οποιαδήποτε μου επέβαλλε το να χρειαστώ κάποια χρήματα πέρα από τη συνεργασία μου. είχα και πρωινή δουλειά είχα και πολύ καλή νυχτερινή δουλειά. Δούλευα σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα. Οι αποδοχές εκεί ξέρετε ότι δεν είναι μικρές.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα άκουσα αυτά και μου είναι αρκετή η απάντηση κ. κατηγορούμενε.

Διαβάστηκε επίσης, είναι γραμμένο στην ανακρίτρια ότι καταδικάζετε αυτή τη μορφή ένοπλης πάλης και δηλώνετε εκεί ότι επιθυμείτε με οποιονδήποτε τρόπο να συμβάλλετε στην εξάρθρωση αυτής της ομάδας. Αυτό είναι δικό σας ή το έγραψαν;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Αυτό θα μπορούσα να πω ήταν μια διατύπωση που γινόταν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ανταποκρίνεται στα λεγόμενά σας; Αυτό ρωτώ.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Εγώ βοήθησα την ανάκριση λέγοντας αυτά που αφορούσαν εμένα προσωπικά και που, αν θέλετε και μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον μου από κανέναν άλλον εκτός από τις μαρτυρίες τις δικές μου.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλάβατε το πνεύμα της ερώτησής μου;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κατάλαβα και εννοούσα ακριβώς αυτό: ότι βοήθησα στην εξάρθρωση με την παραδοχή των κατηγοριών αυτών που αφορούσαν εμένα προσωπικά.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα ακόμη να σας ρωτήσω κάτι: Διαβάστηκε ότι πήγατε σε ένα υπόγειο της Πάτμου, σε μία γκαρσονιέρα. Το είπατε εσείς για γκαρσονιέρα εδώ, σήμερα.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι, είπα σε κάποιον υπόγειο διαμέρισμα, δεν ξέρω ποιο ακριβώς ήταν το μέγεθος του διαμερίσματος, εγώ μπήκα μόνο στον προθάλαμο και αριστερά υπήρχε κάποιο δωμάτιο που εγώ υπέθεσα ότι ήταν κάποιο μηχάνημα και κάποιος πάντως με εργαλεία, χωρίς να δω τί ακριβώς....

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα λοιπόν είπατε «ήταν ένα δωμάτιο σαν σχεδιαστήριο›.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κάτι τέτοιο, υπήρχε ένας πάγκος που είχε επάνω κάποια όργανα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γραμμένο στις προανακριτικές σας απολογίες ότι υπήρχε ένα μηχάνημα πλαστικοποίησης.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν το θυμάμαι να είπα εγώ «πλαστικοποίησης›, θυμάμαι πολύ καλά ότι είπα «πάγκος που έμοιαζε κάπως σαν σχεδιαστήριο› γιατί από πάνω είχε και διάφορα άλλα εργαλεία, τα οποία μου αποδείκνυαν ότι ήταν για κάποια τέτοια χρήση.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε πει «εάν έχω βλάψει κάποιους, ζητώ συγνώμη›. Θέλετε να μου πείτε όταν το λέγατε ποιους είχατε στο μυαλό σας; Ποιους κάποιους;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν είχα κανέναν συγκεκριμένο, αυτό ήταν σε μια ερώτηση των ανακριτικών υπαλλήλων, «αισθάνεσαι ότι πρέπει να ζητήσεις συγνώμη αν έχεις βλάψει κάποιον;› Και είπε «αν από τη δράση αυτή τη συγκεκριμένη τη δική μου έχω βλάψει κάποιους ανθρώπους, ζητώ συγνώμη›.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με αυτή την έννοια δηλαδή...

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Με αυτή την έννοια γιατί δεν αισθάνομαι ότι έβλαψα κάποιον άνθρωπο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε σήμερα εδώ ότι κάποιοι σας βοήθησα να καταλάβετε πού βρεθήκατε, κάπως έτσι το είπατε σε κάποιες συμπληρωματικές ερωτήσεις αναφέρθηκε το όνομα του κ. Γιάννη Σερίφη και είπατε «ευτυχώς που κουβέντιασα μαζί του και μακάρι να είχα κουβεντιάσει νωρίτερα›.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι με βοήθησαν καταλάβω πού βρέθηκα, δεν είπα ότι κάποιοι με βοήθησαν. Ήμουν συγκεκριμένος πάνω σε αυτό και είπα ότι κατάλαβα όταν ανέλαβε την ευθύνη η 17Ν ότι βρισκόμουν στη συγκεκριμένη Οργάνωση, απλά σε συζητήσεις που είχα κυρίως με τον Γιάννη Σερίφη, κατάλαβα ότι ο τρόπος δράσης ήταν μέσα από το μαζικό Κίνημα, μέσα από τους συνδικαλιστικούς αγώνες.

Εμείς οι ίδιοι έπρεπε να πάρουμε την κατάσταση σαν εργαζόμενοι στα χέρια μας και να μην αφήνουμε κανέναν άλλον ο οποίος θα το έπαιζε ειδικός ή αν θέλετε την ορολογία που θα χρησιμοποιούσαμε εμείς, εργατοπατέρες οι οποίοι θα έπαιρναν τις τύχες τις δικές μας στα χέρια τους και θα έκαναν αυτοί αυτό που κάνουν μέχρι σήμερα, ξεπουλώντας κάθε αγώνα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν αντιληφθήκατε πια μετά το Πολεμικό Μουσείο νομίζω είπατε, ότι η ομάδα στην οποία μετέχετε είναι η 17Ν, το συζητήσατε με κάποιον;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δε θέλω να αναφερθώ, σας λέω μόνο την προσωπική μου άποψη εδώ και εμμένω σε αυτό, ότι από τη στιγμή που συνειδητοποίησα δεν μου ήταν και τόσο δύσκολο να πάρω την απόφαση για να αποχωρήσω. Για μένα ήταν κάτι το δεδομένο, δεν υπήρχε μέλλον για μένα σ’ αυτή την Οργάνωση γιατί σας είπα, τη γνώριζα τη δράση της εκ των προτέρων. Κι εγώ δεν ήθελα να ενταχθώ σε κάποια ομάδα από αυτές οι οποίες προϋπήρχαν ή σε κάποιον πολιτικό σχηματισμό έστω και νόμιμο. Εγώ ήθελα να γίνει κάτι καινούργιο που θα οδηγούσε σε καινούργιες μορφές πάλης.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε κατηγορούμενε, είπατε ότι όταν πήγατε στη γιάφκα είδατε ένα εργαστήριο πλαστικοποίησης.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν το περιέγραψα ως εργαστήριο πλαστικοποίησης, εγώ είπα ότι είδα έναν πάγκο εργασίας που μου έμοιαζε σαν σχεδιαστήριο και είχε και κάποια εργαλεία. Δεν θυμάμαι ακριβώς τί εργαλεία ήταν, μετά από τόσα χρόνια δε θυμάμαι με μια ματιά που έριξα μέσα. Θυμάμαι ότι ήταν ένα ταμπλώ το οποίο είχε πάνω κάτι εργαλεία. Δεν είπα εγώ πλαστικοποίηση, ήταν ένας πάγκος με εργαλεία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί ήταν αυτά τα εργαλεία;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δε θυμάμαι να σας πω κ. Εισαγγελέα, μπήκα στον προθάλαμο, ήταν ένα δωμάτιο το οποίο ήταν σκοτεινό, δεν ήταν αναμμένο το φως, ήταν ημιυπόγειο, έμπαινε κάποιο φως από το παράθυρο και είδα απλά ότι είχε κάποια εργαλεία. Κι επειδή εμένα δε μ’ ενδιαφέρουν δεν έδωσα καμία βάση τί εργαλεία ήταν. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μου με τεχνικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή