Δίκη «17Ν» : Αρνείται τη συμμετοχή του στην οργάνωση ο Ανέστης Παπαναστασίου

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2003 12:57
A- A A+

Με την απολογία του Νίκου Παπαναστασίου, συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος, σύμφωνα με το βούλευμα, φέρεται να ήταν ο «Νικήτας» της οργάνωσης και ιδρυτικό της μέλος, αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις ενέργειες που του αποδίδονται, τονίζοντας στο δικαστήριο ότι δεν υπήρξε ποτέ μέλος της «17 Νοέμβρη».

Αναφερόμενος ο Νίκος Παπαναστασίου στις προανακριτικές και ανακριτικές ομολογίες των Παύλου Σερίφη και Χριστόδουλου Ξηρού, οι οποίοι τον εμπλέκουν στην υπόθεση, είπε στο δικαστήριο ότι συνοδεύονται από «ίσως, πρέπει και άλλα φανταστικά σενάρια».

Οπως ανέφερε ο Νίκος Παπαναστασίου, τον Παύλο Σερίφη τον γνώρισε το 1973 στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας και όχι μέσω της πρώτης ενέργειας της «17 Νοέμβρη» κατά του Ρίτσαρντ Γουέλς.

«Δεν είμαι ο «Νικήτας», αλλά ο Νίκος» Το Χριστόδουλο Ξηρό, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως τον γνώρισε σε διαδηλώσεις μετά τη Μεταπολίτευση και -όπως είπε- είχε διάφορες πολιτικές συζητήσεις μαζί του, χωρίς ποτέ να αντιληφθεί ότι πίσω απ'αυτόν υπήρχε κάποια παράνομη οργάνωση.

«Είναι παράξενο», είπε ο Νίκος Παπαναστασίου, «ότι ο Παύλος είπε για μένα ότι ακριβώς είπε και ο Χριστόδουλος. Αυτό σημαίνει πως ή προσάρμοσε την απολογία του σε εκείνην του Χριστόδουλου ή συνέβη αυτό που σας ανέφερε σήμερα».

Ο Παπαναστασίου αναρωτήθηκε στη διάρκεια της απολογίας του, πώς μετά από 27 χρόνια δράσης τον αναγνωρίζουν μόνο δύο άτομα, αλλά και πώς γίνεται να μην αναφέρεται καθόλου σε αυτόν ο Σάββας Ξηρός.

«Αν δε συνέβη αυτό, που ισχυρίζεται τώρα ο Χριστόδουλος Ξηρός (Σ.Σ. : Οτι δέχθηκε πιέσεις), τότε ενοχοποίησε κάποιον για να καλύψει κάποιον άλλον».

Αναφερόμενος στη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα και τη δολοφονία του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, ο Παπαναστασίου υποστήριξε πως την περίοδο εκείνη εργαζόταν στην ΑΕG κάθε πρωΐ μέχρι τις 3:30' το μεσημέρι, ενώ τόνισε ότι ο Πάτροκλος Τσελέντης δεν τον συμπεριέλαβε ως συμμετέχοντα στη ληστεία εκείνη.

Για την υπόθεση Μομφεράτου, ο Παπαναστασίου υποστήριξε πως εναπλάκη σε αυτήν «μόνο με τη δημιουργική φαντασία του Χριστόδουλου».

Οπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, θεωρεί ότι έχει εμπλακεί στην υπόθεση λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων, που είχε κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης αλλά και προηγούμενα, καθώς και το γεγονός ότι το 1974 είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία.

Για το ψευδώνυμο «Νικήτας», ο Νίκος Παπαναστασίου επικαλέστηκε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το ψευδώνυμο ήταν κυλιόμενο. Δεν ανήκε δηλαδή, σε συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά απεικόνιζε τον ρόλο που είχε το μέλος το οποίο το έφερε.

Οσον αφορά τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση των οικονομικών στη «17 Νοέμβρη», ο Νίκος Παπαναστασίου υποστήριξε πως ουδέποτε δεν είχε άλλο ταμείο πέρα από τον κόπο του.

Επιπλέον, σχετικά με την εμπλοκή του συγγενή του, Ανέστη Παπαναστασίου, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι, αν οι αρχές διέθεταν στοιχεία σε βάρος του, ο Ανέστης Παπαναστασίου δεν θα βρισκόταν κατηγορούμενος.

«Μετά από τόσους μήνες διαδικασίας, το μόνο στοιχείο σε βάρος μου είναι τέσσερα αποτυπώματά μου, που βρέθηκαν σε έναν κατάλογο του 1971. Θα μπορούσα να έχω ξεφυλλίσει αυτόν τον κατάλογο οπουδήποτε. Αν ήμουν τόσο παλιό μέλος θα έπρεπε να έχω πιάσει και άλλα έγγραφα».

Η απολογία του Νίκου Παπαναστασίου συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή