«Θα είχα παραιτηθεί»

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2003 18:16

A- A A+

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ το απόγευμα η κατάθεση του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ενώπιον της επιτροπής υπό τον δικαστή Μπράιαν Χάτον.

Ως γνωστόν, η παραπάνω επιτροπή έχει αναλάβει τις ανακρίσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκε στην αυτοκτονία ο επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Αμυνας για το ιρακινό οπλοστάσιο, καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι.

Καταθέτοντας στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου στο Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε την κατηγορία ότι η κυβέρνησή του είχε διογκώσει τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ, προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Τόνισε μάλιστα ότι θα είχε παραιτηθεί, εάν ευσταθούσε η σχετική πληροφορία του BBC, βασική πηγή της οποίας υπήρξε ο αυτόχειρας επιστήμονας.

Ομολόγησε ωστόσο πως η κυβέρνησή του είχε πιεστεί πολύ από την επιφυλακτικότητα της κοινής γνώμης να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, ήθελε το σχετικό φάκελο, ώστε να τεκμηριωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο η επιχειρηματολογία υπέρ του πολέμου.

Το επίμαχο ρεπορτάζ του BBC, το οποίο έφερε την υπογραφή του δημοσιογράφου Αντριου Γκίλιγκαν και μεταδόθηκε στις 29 Μαΐου από το Radio 4, επικαλείτο αξιόπιστη πηγή σύμφωνα με την οποία η πληροφορία ότι το καθεστώς της Βαγδάτης ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα μέσα σε 45 λεπτά της ώρας προστέθηκε στο σχετικό φάκελο την τελευταία στιγμή, «ύστερα από αξίωση της κυβέρνησης». Και μάλιστα, αντίθετα με την άποψη των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ντέιβιντ Κέλι αυτοκτόνησε στις 17 Ιουλίου, μία εβδομάδα από την ημέρα που το όνομά του άρχισε να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ως βασική πηγή του ρεπορτάζ Γκίλιγκαν.

Μετά το θάνατο του Κέλι, το BBC παραδέχθηκε δημόσια ότι ο επιστήμονας, πρώην επιθεωρητής των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του Ιράκ, ήταν πράγματι η πηγή του ρεπορτάζ.

Πηγές: AΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή