Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (28/08/2003) Μέρος 1/7

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2003 19:00
A- A A+

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:05 – 11:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας μέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

Το Δικαστήριο κατά το άρθρο 210 του Κ.Ποιν.Δ. μπορεί να μην εξετάσει μάρτυρα που είναι παράφρονας ή βλάκας ή βρίσκεται προφανώς σε τέτοια διανοητική κατάσταση, ώστε να μην είναι σε θέση να παραστήσει τα γεγονότα όπως έχουν συμβεί.

Η διάταξη αυτή πρέπει να ισχύσει mutatis mutandis και επί μαρτυροποίησης κατηγορούμενου ο οποίος καταθέτει κατά συγκατηγορουμένου του και η κατάθεσή του θα αξιολογηθεί στα πλαίσια των άρθρων 177 και 211 Α του Κ.Ποιν.Δ.

Οι αναγνωσθείσες στο ακροατήριο ψυχιατρικές γνωματεύσεις της 3ης ψυχιατρικής κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις οποίες αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος Τέλιος, νοσηλεύτηκε εκεί από 16 εως 27/11/2001 πάσχων από διαταραχή πανικού σε έδαφος μεθοριακής διαταραχής προσωπικότητας, ουδόλως αποδεικνύουν κάποια από τις καταστάσεις του άρθρου 210.

Απεναντίας η δομή και ο ειρμός του λόγου του και η εν λεπτομερεία αναπαράσταση των γεγονότων του παρελθόντος από τον κατηγορούμενο Τέλιο, πείθουν το Δικαστήριο ότι ο εξεταζόμενος δεν είναι διανοητικά ασθενής κατά την έννοια της άνω διάταξης, ούτε βρίσκεται –και μάλιστα προφανώς όπως αξιώνει ο νόμος- σε διανοητική κατάσταση, που να μην είναι σε θέση να παραστήσει τα γεγονότα όπως έχουν συμβεί.

Κατόπιν τούτου δεν συντρέχει λόγος διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης κατά το άρθρο 210 του Κ.Ποιν.Δ. ούτε η κλήση και εξέταση ψυχιάτρων φυλακών και πρέπει να απορριφθούν τα σχετικά αιτήματα των συνηγόρων και να ληφθεί υπόψη η κατάθεσή τους, αξιολογούμενοι βέβαια μέσα στα πλαίσια του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση τα αιτήματα αυτά τίθενται ανεπικαίρως στο τέλος της διαδικασίας και η αποδοχή θα οδηγήσει σε παρέλκυση της δίκης.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα παρακαλέσω μετά το πέρας της διαδικασίας και αφού απολογηθούν όλοι οι κατηγορούμενοι, να δοθεί ο λόγος στον κ. Κωστάρη ο οποίος θέλει να κάνει μια ανακοίνωση στο Δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Μπορούμε να τον εξετάσουμε και κατ’ αντιπαράσταση τον κ. Κωστάρη.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν πρόκειται να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση δεν έχει κανένα λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό θα το αποφασίσω εγώ. θα μου πείτε μονάχα εάν θέλετε να του υποβάλλετε ερωτήσεις, σας δίδεται ο λόγος.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μια δήλωση θα ήθελα να κάνω σχετικά με το ζήτημα αυτό της κατάστασης της διανοητικής υγείας του κ. Τέλιου και θ’ αναφερθώ πρώτα στα πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε εκδώσει απόφαση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Με το 333 κ. Πρόεδρε θέλω να κάνω μια δήλωση για ένα θέμα που αφορά την υπόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα μας απασχολείτε πάλι, εκτός αν είστε πάρα πολύ σύντομος ευχαρίστως, αλλά δεν ροκανίζουμε το χρόνο εδώ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν ροκανίζω το χρόνο, αλλά και δεν στερούμε την Υπεράσπιση από τα δικαιώματά της. Ζητώ λοιπόν τον λόγο για να κάνω μια δήλωση. Αν με είχατε αφήσει, θα είχα κάνει τη μισή και θα τελείωνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε να τελειώνουμε, γιατί με εσάς δεν πρόκειται να τελειώνουμε αλλιώς. Πρέπει να σας κάνουμε, ό,τι ζητάτε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πρέπει να κάνετε ό,τι επιτάσσει ο νόμος! Στις 5 Αυγούστου του 2003 κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο κ. Τσελέντης όσον αφορά την κατάσταση του κ. Τέλιου έχει πει τα εξής, κατά λέξη διαβάζω τα πρακτικά: «Ο συγκατηγορούμενός μου Κώστας Τέλιος που ήταν επί ένα χρόνο στο διπλανό μου κελί, ο οποίος πρέπει να σας πω ότι για εμένα είναι πολύ σοβαρά ασθενής και παίρνει ισχυρότατα κατασταλτικά φάρμακα, παραπονέθηκε στην υπηρεσία της φυλακής ότι εγώ με έχει βάλει ο Γιωτόπουλος και τον εκβιάζω, για να αλλάξει την κατάθεσή του. Η υπηρεσία της φυλακής τον μετέφερε στην απέναντι ανδρική φυλακή›. Αυτά έχει πει κατά λέξη ο κ. Τσελέντης στις 5 Αυγούστου.

Βάσει αυτής της δήλωσης του κ. Τσελέντη, τον οποίο σημειώνω ο κ. Εισαγγελέας έχει εγκωμιάσει κι έχει πει ότι είναι ο πιο αξιόπιστος κατηγορούμενος, θεωρώ πρώτον ότι έχει σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας ο κ. Τέλιος όπως φαίνεται από το ότι παίρνει ισχυρότατα κατασταλτικά φάρμακα και το επιβεβαιώνει ένας συγκακτηγορούμενος που ήταν δίπλα – δίπλα επί ένα χρόνο και το πιο σημαντικό είναι κάτι άλλο:

Ακριβώς επειδή έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και παίρνει κατασταλτικά φάρμακα υπάρχουν και κάποιες συνέπειες. Καταλήγει σε κάποιες κρίσεις ο κ. Τέλιος εντελώς αστήρικτες που είναι κατά τη γνώμη μου απότοκος ακριβώς των προβλημάτων υγείας που έχει και φτάνει στο σημείο να λέει ότι ποιος; Ο κ. Τσελέντης είναι ο συνεργάτης του κ. Γιωτόπουλου και τον εκβιάζει.

Βλέπουμε βάσει αυτής της δήλωσης του κ. Τσελέντη, τι επίπτωση στη διανοητική του υγεία έχουν τα φάρμακα και το ψυχιατρικό πρόβλημα που έχει ο κ. Τέλιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε λίγο αν συνεχίσετε, θα αρχίσουμε να παίρνουμε κι εμείς κατασταλτικά φάρμακα διότι δεν μπορούμε αλλιώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Τα ακούσαμε, τα είπαμε, τα αξιολογήσαμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θέλω να επισημάνω ότι είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση του κ. Τέλιου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσελέντη, ώστε να έχει μια μανία καταδίωξης και να βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσελέντη το διώκτη του, το συνεργάτη του κ. Γιωτόπουλου που τον εκβιάζει.

Είναι προφανές ότι αυτό το τελευταίο απέχει χίλια τα εκατό από την πραγματικότητα, είναι η μέρα με τη νύχτα. Γιατί το μόνο που δεν είναι ο κ. Τσελέντης είναι ο συνεργάτης του κ. Γιωτόπουλου, όμως ο κ. Τέλιος με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και τα οποία σεβόμαστε απολύτως, οδηγήθηκε σε αυτή την κρίση.

Θεωρούμε ότι με αυτά τα δεδομένα που προκύπτουν από τη δήλωση του κ. Τσελέντη δηλαδή ότι παίρνει ισχυρότατα κατασταλτικά φάρμακα και οδηγείται σε συμπεράσματα που απέχουν εντελώς από την πραγματικότητα, ο κ. Τέλιος έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία όφειλε το Δικαστήριό σας να τα ερευνήσει.

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Μια διευκρίνιση στο Δικαστήριό σας. Κατ’ αρχήν χαίρομαι διότι ο κ. Τσελέντης πότε είναι αξιόπιστος και πότε είναι αναξιόπιστος ως κατηγορούμενος κατά το δοκούν. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Τέλιος ουδέποτε ζήτησε μεταφορά του από το κελί στο οποίο κρατείται είτε προς άλλο κελί είτε προς άλλη πτέρυγα της φυλακής. Αυτό είναι πάρα πολύ εύκολο να διαπιστωθεί από την υπηρεσία της φυλακής. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο κι όπως ξέρετε κυριαρχικά το Συμβούλιο φυλακής για λόγους που το ίδιο γνωρίζει, αλλά δεν έχει κάνει αίτηση ο κατηγορούμενος, τον μετέφερε κάπου αλλού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουν ερωτήσεις οι κατηγορούμενοι οι οποίοι φέρονται, ή νομίζουν ότι επιβαρύνθηκαν από την κατάθεσή του; Δεν υπάρχουν ερωτήσεις.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν υπάρχουν ερωτήσεις, η δήλωση τουλάχιστον της Υπερασπίσεως ότι δεν επιτρέπεται να μαρτυροποιηθεί ο κατηγορούμενος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ να μην ερμηνεύω εγώ κακώς τις τόσο διαφανείς σας θέσεις.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, όπως και να το πουν το θέμα είναι ότι ερωτήσεις δεν κάνουν, διότι φοβούνται να κάνουν ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς σας παρακαλώ! Ας αφήσουμε τους υπερασπιστές να επιλέξουν αυτοί τη σειρά που θέλουν.

Να προσέλθει ο κ. Παύλος Σερίφης. Πέστε μας τα γεγονότα όπως θέλετε να τα εκθέσετε. Παρακαλώ να μην διακόψει κανένα, παρακαλώ ούτε στο ελάχιστο να μην γίνονται σχόλια ενδιάμεσα, διότι δυσχεραίνουν τελικά την απολογία και αποδέκτες αυτής της παράκλησης είναι όλοι.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Καλημέρα σας. Καλημερίζω το Δικαστήριό σας. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Δικαστές, κύριοι Εισαγγελείς, δεν έχω καμία σχέση με την Οργάνωση 17Ν. Αρνούμαι την κατηγορία. Μια κατηγορία, που κι εγώ δεν ξέρω από πού ήρθε για συμμετοχή στην Οργάνωση αυτή.

Έχετε ένα χαρτί μπροστά σας σαν ομολογία μου, η οποία έχει δοθεί με πιέσεις, με απειλές. Με συνέλαβαν και εμένα, με πήγαν στην Ασφάλεια και μου έλεγαν συνέχεια για κάποια δολοφονία κάποιου Αμερικάνου. Εγώ έλεγα για ποια χρονολογία και μου έλεγαν για κάποιον Αμερικάνο που έχει γίνει το ’75. Εγώ εκείνη την εποχή κ. Πρόεδρε ήμουν στη Γερμανία.

Επέμεναν, μου έλεγαν για τον Γουέλς και για κάποιον άλλο βασανιστή τον Μάλιο και για κάποιες άλλες ενέργειες. Εγώ έλεγα ότι δεν ξέρω από αυτά, εγώ δουλεύω στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ναι αλλά πριν δεν ήσουν εκεί. Λέω ήμουν φαντάρος 2,5 χρόνια είχα υπηρετήσει την πατρίδα μου. Οχι ήσουν.

Πέρασαν 24 ώρες, δεν είχα πει τίποτε στην προανακριτική. Με πήγαν στην ανακρίτρια, μου έδωσαν κάποια προθεσμία, δεν υπήρχε δικηγόρος, φώναζα για δικηγόρο αλλά τίποτε. Με γύρισαν ξανά στην Ασφάλεια, δεν με άφηναν να κοιμηθώ, πέρασαν κάποιες ώρες και μου έλεγαν συνέχεια τα ίδια πράγματα ότι «εγώ συμμετείχα σε αυτές, είναι παραγεγραμμένες υπέγραψε εδώ να σε αφήσουμε να φύγεις›.

Συνέχιζαν, εγώ ξέρετε πάσχω και από σκλήρυνση κατά πλάκας εκτός από την αναπηρία που έχω. ¶ρχισε να μουδιάζει το σώμα μου και το κεφάλι μου. Αναγκαστικά λέω ναι. Που θα πάμε; Ξανά κάτω. Με πήραν νύχτα, με πήγαν χωρίς δικηγόρο στην ανακρίτρια και μέσα υπήρχαν αστυνομικοί και είπα κάποια πράγματα τα οποία τα έχετε μπροστά σας, τα οποία είναι εντελώς ψευδή και αναληθή.

Φανταστεί τώρα κ. Πρόεδρε που με έχετε μπροστά σας, θαυμάστε έναν τρομοκράτη! Θαυμάστε κ. Πρόεδρε έναν άνθρωπο στην κατάστασή μου να λένε ότι είμαι αντάρτης πόλεων. Αν είναι δυνατόν!

Στην Ασφάλεια οι μυστικές υπηρεσίες και της Αντιτρομοκρατικής έλεγαν συνέχεια για τον ξάδελφό μου τον Γιάννη Σερίφη και γιατί επέλεξαν εμένα, θα σας πω στην πορεία γιατί κ. Πρόεδρε.

Θα σας πω κάποια λόγια για τη ζωή μου. Γεννήθηκα κι εγώ στο Μόρφιο Θεσπρωτίας, δεν γνώρισα γονείς. Με μεγάλωσαν οι γονείς του πατέρα μου. Τελείωσα το δημοτικό, πήγα στο γυμνάσιο της Πάργας δυο – τρία χρόνια, ήταν Χούντα τότε, ερχόταν και στο χωριό κάποιοι χωροφύλακες και ενοχλούσαν και έλεγαν «Δώστε τη διεύθυνση του Γιάννη Σερίφη και του Ανδρέα Σερίφη›, οι οποίοι τότε έκαναν κάποια αντίσταση και περισσότερο ο Γιάννης Σερίφης εναντίον της Χούντας.

Κάποια στιγμή σταμάτησα το γυμνάσιο και θα πήγαινα στη Γερμανία στο θείο μου τον αδελφό του πατέρα μου, να μάθω κάποια τέχνη και να δουλέψω. Για να βγάλω διαβατήριο μου είπαν «Που θα πας; Θέλεις να πας στους συγγενείς σου για να ρίξετε την επανάσταση;› Με τα πολλά, πέρασαν δυο – τρεις μήνες, κάποιοι μάλλον μεσολάβησαν και μου έδωσαν διαβατήριο και πήγα στη Γερμανία.

Δούλευα και ήμουν εκεί από το ’72 μέχρι το ’76 που γύρισα να πάω φαντάρος. Πήγα φαντάρος από το ’76 μέχρι το ’78 υπηρέτησα την πατρίδα. Δεν πρόλαβα να βγάλω το χακί και έπαθα ένα ατύχημα θανατηφόρο. Με σκότωσαν κ. Πρόεδρε, δεν ξέρω πως και γιατί. Είναι αδιευκρίνιστο. Με βρήκαν σ’ ένα χαντάκι και ήμουν 10 μέρες σε κώμα. Πέρασαν δυο - τρεις μήνες για να συνέλθω.

Οι γιατροί είπαν από τότε «Θα μείνεις ανάπηρος δεν θα μπορείς να κάνεις κάποιες δουλειές›. Καταλαβαίνετε, ότι ό,τι πιο άσχημο είναι για έναν άνθρωπο ο οποίος είναι μόνος στη ζωή. Μαζεύτηκαν κάποιοι από το χωριό μου, πούλησα κι ένα οικόπεδο και από την Πρεσβεία μαζί με έναν ξάδελφό μου μας πήγαν στη Μόσχα, στη Σοβιετική Ένωση να κάνω κάποιες εγχειρίσεις. Έκανα κάποιες εγχειρίσεις δυο – τρεις μήνες εκεί, δεν έγινε τίποτα, μου είπαν κι εκεί ότι δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό το πράγμα.

Γύρισα στην Ελλάδα ξανά και καταλαβαίνετε ότι έπρεπε να βρω δουλειά. Στην πορεία γνώρισα τη γυναίκα μου, παντρευτήκαμε. Πήγα σε μια δουλειά από τον ΟΑΕΔ και από τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, δούλεψα ένα μήνα είχα κάνει αίτηση στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ και με προσέλαβαν.

Είχαμε κάνει κι ένα παιδί και άρχισε η ζωή μου ξανά και αυτό το οφείλω στη γυναίκα μου. Προσέλαβαν και τη γυναίκα μου στο ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ και οργανωθήκαμε στο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ. Παλεύαμε για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για την καλύτερη νοσηλεία των μικρών ασθενών. Ήμουν συνδικαλιστής στο χώρο, ήρθαν εδώ άνθρωποι και σας το είπαν.

Ήρθε κάποιος μάρτυρας κατηγορίας εδώ και είπε ότι με είδε στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Να μπει κάποιος στην αίθουσα και να πει «Είδα τον κ. Μαργαρίτη τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου στο Δικαστήριο του Κορυδαλλού›! Που να ήμουν κ. Πρόεδρε; Στην εργασία μου ήμουν.

Περνούσαν τα χρόνια και είχα άλλη μια ατυχία: με χτύπησε η σκλήρυνση κατά πλάκας, έκανα θεραπείας για τρία χρόνια, έχετε τα χαρτιά μπροστά σας στο ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ. Από τότε οι δραστηριότητές μου και στη δουλειά και στο σπίτι ήταν πολύ περιορισμένες. Οι γιατροί μου είπαν ότι είναι μια ανίατη ασθένεια και πρέπει να προσέχεις να μην αγχώνεσαι και να μην κουράζεσαι.

Αυτά είχα να πω κ. Πρόεδρε και περιμένω από το Δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλετε να απαντήσετε στις ερωτήσεις ή να πείτε «Δεν απαντώ›.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Θα απαντήσω κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι δική σας η επιλογή και επιπλέον μπορείτε σε άλλες να απαντάτε, σε άλλες να πείτε «Δεν απαντώ›. Είναι δικαίωμά σας.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Θα απαντήσω κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε κατ’ αρχήν στην προανάκριση που είχατε πάει, είχατε αρνηθεί κάθε σχέση με τη 17Ν. Έτσι είναι;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι – ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην ανακρίτρια όμως λέτε ορισμένα πράγματα, τα οποία θα δούμε αν πρέπει να τα διαβάσουμε, θα γίνει αίτημα από τον κ. Εισαγγελέα της Έδρας και θα δούμε.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν είναι δικά μου αυτά κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς πάντως λέτε ότι δεν είναι δικά ότι τα έγραψε η Αστυνομία από μόνη της.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μου έλεγαν επί 40 ώρες αυτά τα πράγματα, τα οποία εγώ δεν τα αποδεχόμουν. Αν είναι δυνατόν!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως για τον εαυτό σας δεν είπατε κάτι, εκτός από τη συμμετοχή. Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά. Ο Θωμάς Σερίφης, ο ξάδελφός σας, λέει κάπου ότι δόθηκαν χρήματα με τα χέρια του Σάββα. Το περικλείει στην απολογία του. Ο Χριστόδουλος στην προανάκριση και την πρώτη ανακριτική, βέβαια τα παιδιά αυτά τις έχουν ανακαλέσει, αλλά έχουν πει πάλι για σας ότι είστε από τα πρώτα μέλη. Ο Χριστόδουλος λέει ότι εσείς τον συστήσατε στον Κουφοντίνα.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ποιος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Χριστόδουλος λέει ότι τον συστήσατε στον Κουφοντίνα;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε. Τι μου λέτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Καρατσώλης αποκλείει κάθε συμμετοχή, του έδινε μεν όμως την εντύπωση ότι γνώριζε το Σάββα, έτσι είχε πει στην συμπληρωματική απολογία την προανακριτική.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ξέχασα να σας πω κ. Πρόεδρε ότι το βράδυ στην Ασφάλεια, έφεραν τον Καρατσώλη μέσα και μπαίνει μέσα και είπαν της Αντιτρομοκρατικής «Αυτός είναι ο Βαγγέλης ο οποίος είναι στο ΠΑΙΔΩΝ;› και είπε «Όχι εγώ δεν έχω πει τέτοιο πράγμα›.

Έφεραν και το Χριστόδουλο, μπαίνει μέσα λέει αυτό και φεύγει και τη στιγμή εκείνη λέω «Με συγχωρείς, γνωριζόμαστε;› λέει ένα πράγμα και φεύγει. Σαν ούφο μπήκε μέσα!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με τον Χριστόδουλο δεν γνωριζόσασταν καθόλου;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι η θέση σας. Κάτι χρήματα εδώ, από ένα πρόχειρο βιβλίο που βρέθηκε στη γιάφκα αναφέρει ότι εσείς πήρατε κάτι χρήματα τα οποία δεν είναι και λίγα, είναι πάρα πολλά.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Αν είναι δυνατόν κ. Πρόεδρε!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πήρατε χρήματα;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι. Που είναι τα χρήματα; Και εγώ απορώ που είναι τα χρήματα αυτά που μου έχουν δώσει και ποιος μου τα έχει δώσει και από πού μου τα έχει δώσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που να ξέρω εγώ.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έχω πουλήσει δύο οικόπεδα κ. Πρόεδρε. Δούλευα με τη γυναίκα μου και τελευταία δούλευε και ο γιος μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα παιδιά σας πόσο χρονών είναι;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Το ένα είναι 20 και το άλλο 8 χρονών. Που μπροστά του, στην πλατεία του χωριού, με συνέλαβαν! Ήταν τότε 7 χρονών με συνέλαβαν μπροστά στα μάτια του παιδιού μου και της γυναίκας μου!

Αλλά για τα χρήματα που λέτε κ. Πρόεδρε, δούλευα με τη γυναίκα μου από το 1983 μια εικοσαετία. Έχω πουλήσει και δυο οικόπεδα του συγχωρεμένου του πατέρα μου. Αν είναι δυνατόν! Τι μου προσάπτουν εδώ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέω τι γράφουν εκείνα τα βιβλία και πως τα ερμηνεύουν και πως μπορούν να ερμηνευτούν. Ρωτώ, την άποψή σας αν θέλετε να την καταθέσετε.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν έχω καμία σχέση με αυτά κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχετε καμία σχέση;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καμία – καμία;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα δούμε τα βιβλία, τις άλλες καταθέσεις, αν μπορούν αυτά να αξιολογηθούν διαφορετικά εγώ δεν έχω κάτι άλλο να έχει προκύψει από την διαδικασία.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μα δεν ήρθε κάποιος να πει εδώ πέρα ότι εγώ ήμουν. Να έβλεπαν έναν άνθρωπο στην κατάσταση που είμαι εγώ και να με κατηγορούν για μέλος της 17Ν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από τους άλλους κατηγορουμένους γνωρίζετε κανέναν άλλον;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Είναι συγγενείς μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι οι κ.κ. Καρατσώλης, Κωστάρης, Θωμάς. Ο Γιάννης είναι εξάδελφός σας;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον κ. Παπαναστασίου και τους άλλους τους έχετε γνωρίσει;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Με τον κ. Γιάννη Σερίφη δεν μιλούσαμε. Είχαμε βρεθεί πάρα πολλές φορές στο κέντρο της Αθήνας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε τον Γιάννη, δεν λέω για τον Γιάννη. Είσαστε ξαδέλφια. Να σας πω αν γνωρίζεστε με τον ξάδελφό σας; Για τους άλλους σας ρωτάω.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Για το Λαϊκό Κίνημα μιλούσαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με τον κ. Κουφοντίνα είχατε συναντηθεί ποτέ;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι βέβαια. Δεν ξέρω αν είχε έρθει και με είχε δει κάποιος εμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι, ποτέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε τον κ. Σάββα Ξηρό;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι. Τον κ. Νίκο Παναστασίου νομίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι αυτόν ρώτησα. Τον Νίκο τον είχατε γνωρίσει ποτέ;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Στην Γερμανία νομίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην Γερμανία ήταν και αυτός;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ήταν στην Γερμανία. Θυμάμαι κάποιες συγκεντρώσεις που γίνονταν, πρέπει να ήταν και αυτός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επί δικτατορίας;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Επί δικτατορίας, πριν 30 χρόνια τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η δικτατορία είναι απ’ έξω από όλα αυτά τα πράγματα.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Εγώ δούλευα στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ. Δεν συζητούσαμε. Ένας δεν θα ερχόταν να έλεγε για εμένα; Ζητούσαμε για το Κίνημα, παλεύαμε ανοιχτά. Κατεβαίναμε με ένα ψηφοδέλτιο εκεί πέρα. Συνεργαζόμασταν με τον Συνασπισμό, με το ΚΚΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με όλους τους άλλους.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Με όλους τους άλλους. Αν είναι δυνατόν τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς ήσασταν εντεταγμένος σε κάποιο Πολιτικό Κόμμα επίσημα; Μέσα σας δεν με νοιάζει τί πιστεύετε.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι, δεν ήμουν κ. Πρόεδρε γιατί καταλαβαίνεται τα προβλήματα υγείας που είχα. Αν είναι δυνατόν εγώ σε αυτή την κατάσταση που είμαι να έτρεχα για Κόμματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά δεν είναι τίποτα. Είναι άλλοι που θέλουν την πολιτική δράση μέσα από τα Κόμματα, άλλοι θέλουν την συνδικαλιστική δράση, άλλοι θέλουν άλλα. Εμείς έχουμε άλλες αξίες εδώ.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς έχει το λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Παύλε Σερίφη, εδώ έχω την απολογία στην κα Ανακρίτρια και περιγράφετε έναν Νικήτα.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μάλιστα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θυμάστε τί έχετε πει;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν είναι δικά μου αυτά κ. Εισαγγελέα, σας το είπα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κάνετε μία περιγραφή του Νικήτα «30-35 ετών, λίγο παχουλός, ύψος 1,70, μελαχρινός, καλλιεργημένος με μαύρα κοντά μαλλιά›. Αυτό λέτε. Ξέρετε κάτι; Περίπου την ίδια περιγραφή κάνει και ο κ. Τέλιος για τον ίδιο Νικήτα.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν ξέρω πώς έχει γραφτεί αυτό κ. Εισαγγελέα. Δεν μπορώ κ. Εισαγγελέα τα σενάρια αυτά να εξηγήσω. Δεν είναι δικά μου αυτά κ. Εισαγγελέα. Δεν μπορώ να εξηγήσω τα σενάρια αυτά.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι διαδικασία αυτή;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πείτε ότι θέλετε, εγώ δεν μπορώ να μιλάω. Ο κ. Πρόεδρος διευθύνει.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εμείς αυτό θέτουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διευθύνουμε λίγο συναινετικά γιατί αλλιώς θα πιάναμε εμφύλιο εδώ μέσα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Συναινετικά το πήγαμε κ. Πρόεδρε. Ευθέως τώρα εδώ χωρίς να παίζουμε, ο κ. Τέλιος μετά την ερώτηση του κ. Εισαγγελέως τον περιγράφει το ίδιο. Δίπλα του είναι. Σηκώνεται αν θέλει και επιβεβαιώνει ότι «ναι, αυτοί που ήταν με τις κουκούλες τον έναν που αναγνωρίζω αυτός είναι ή δεν είναι›. Ο Τέλιος που φορούσε κουκούλα δεν καταλαβαίνω γιατί του έβαλαν την κουκούλα και να έχει τρύπες να βλέπει αφού ήταν ο εκβιαζόμενος; Τί λέει τώρα; Του μοιάζει ή δεν του μοιάζει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κουκούλες φοράγατε τότε όλοι κ. Τέλιο; Φόραγαν όλοι. Τί να γνωρίζει λοιπόν;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, για να γίνει μια ερώτηση θα πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό δεν είναι διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λυπάμαι αλλά αναγνωρίζω ότι δεν είναι διαδικασία αυτή. Ότι θέλει ο κ. Εισαγγελεύς θα ρωτάει αλλά βέβαια να μην θέτει δεδομένα τα οποία εάν θέλει να τα θέσει να κάνει την παραπομπή. Το έθεσε ως δεδομένο και αυτοί έχουν κάποια αντίρρηση.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Να το ρωτήσει ευθέως. Όχι υπεκφυγές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να επικαλεστείτε τα πρακτικά.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εμείς θέτουμε μια προϋπόθεση και χωρίς συζητήσεις. Εάν ο κ. κατηγορούμενος Τέλιος αναγνωρίζει ή του μοιάζει ή του πέρασε από το κεφάλι ότι ο Παπαναστασίου που κάθεται δίπλα του είναι αυτός που ενδεχομένως ήταν μέσα στην συζήτηση που λέει ότι έκανε να το πει. Αν δεν το πει, δεν το είπε. Τί να συζητούμε τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τον ρωτήσω εγώ στο τέλος. Μην διακόπτουμε τον κ. Εισαγγελέα. Έπρεπε να μου το πείτε στο τέλος να ρωτήσω. Έχει σειρά ο κ. Εισαγγελεύς για ερωτήσεις. Δεν θα ρωτάμε ότι ώρα μας αρέσει. Μπορείτε να μου πείτε «κ. Πρόεδρε, ο κ. Εισαγγελεύς είπε εκείνο. Ρωτήστε τον κ. Τέλιο, όταν τελειώσει›. Να διακόπτουμε τον κ. Εισαγγελέα; Τώρα έχει το λόγο και ρωτάει όπως όταν έχετε κι εσείς το λόγο θα ρωτάτε κι εσείς. Τις ερωτήσεις θα τις κάνει όπως κρίνει ο κ. Εισαγγελεύς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέτε εδώ ότι χρειαστήκατε χρήματα για να κάνετε φυσιοθεραπείες και τα πήρατε από τον ξάδελφός σας τον κ. Ηρακλή Κωστάρη 2-3 φορές από 100.000. Έχει γίνει αυτό;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Του τα επιστρέψατε. ¶λλες 2 φορές από 100.000 και δεν του τα επιστρέψατε.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά πώς τα έγραψε η Αντιτρομοκρατική;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Αυτά είναι σενάρια κ. Εισαγγελέα τα οποία δεν μπορώ να δώσω εξήγηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η κα Ανακρίτρια τα έγραψε από μόνη της;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι, είπα εγώ κάποια πράγματα. Αυτά μου τα έλεγε συνέχεια η Αντιτρομοκρατική και οι Μυστικές. Μου έλεγαν «πες αυτά› γιατί ήξεραν το πρόβλημά μου. Κύριε Εισαγγελέα, ήξεραν το πρόβλημά μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ότι σας λέω δεν είναι στην Αντιτρομοκρατική, είναι στην κα Ανακρίτρια.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Τα οποία συνέχεια μου έλεγα επί 40 ώρες οι κύριοι αυτοί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: 25/7/2002 στη κα Θεώνη Μπούρη.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι, κ. Εισαγγελέα. Είναι στην κα Ανακρίτρια, είναι νύχτα, είναι η υπογραφή εκεί βεβαίως χωρίς δικηγόρο. Έλεγα για δικηγόρο, δεν μου έδιναν δικηγόρο, δεν μου έφερναν με τίποτα. Αυτά τα πράγματα τα έλεγαν αυτοί να τα επιβεβαιώσω. Αν είναι δυνατόν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η κα Ανακρίτρια τα έγραψε από μόνη της;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι, εγώ έλεγα πράγματα τα οποία μου έλεγαν αυτοί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιοι;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Στην Αντιτρομοκρατική.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στην κα Ανακρίτρια κύριε.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Με πήγαν εκεί και μου έλεγαν συνέχεια όλα αυτά τα πράγματα να πω, να υπογράψω και να σηκωθώ να φύγω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας τα έλεγαν και τα λέγατε δηλαδή.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είχαν πει «θα πείτε τούτα, τούτα› κι εσείς τα μάθατε απ’ έξω και τα είπατε.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Είναι περισσότερα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα είπατε στην κα Ανακρίτρια.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι, αυτά που μου είχαν πει. Επί σαράντα ώρες δεν μου έλεγαν τίποτε άλλο κ. Εισαγγελέα. Αυτά μου έλεγαν «θα πας και θα φύγεις›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να τελειώνουμε κ. Σερίφη.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Να τελειώνουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας είπαν αυτά που είπατε στην κα Ανακρίτρια.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς γιατί τα είπατε;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μου είπαν να τα πω, να υπογράψω και να σηκωθώ να φύγω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν ξέρατε ότι έτσι υπογράφατε τις δικές σας ευθύνες;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι κ. Εισαγγελέα, δεν είχα πάει ποτέ σε Δικαστήριο, δεν είχα πάει ποτέ σε Ανακρίτρια, ποτέ. Μου έλεγαν «υπέγραψε εδώ να φύγεις χωρίς δικηγόρο›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί δεν λέγατε στην κα Ανακρίτρια ότι «αυτά μου είπαν να πω, γράψτε ότι αυτά τα λέω όπως μου τα είπε η Αντιτρομοκρατική›.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα, τα είπα στον κ. Πρόεδρε προηγουμένως. Αν είναι δυνατόν. Πάσχω.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί είπατε στον κ. Πρόεδρο;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Αυτά που σας λέω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή τί;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ήμουν σε τέτοια κατάσταση επί 40 ώρες και είπα και στον κ. Πρόεδρε ότι πάσχω από σκλήρυνση κατά πλάκας. Είχα μουδιάσει. Ότι μου έδιναν θα υπέγραφα, ότι και να μου έλεγαν θα έλεγα. Αν είναι δυνατόν, δεν καταλαβαίνετε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βεβαίως καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω αυτά τα οποία λέτε. Ότι δηλαδή σας είπαν και ακολούθως τα είπατε αυτά στην κα Ανακρίτρια.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μου λένε «πες τα να υπογράψεις και να σηκωθείς να φύγεις›. Δεν υπήρχε δικηγόρος, δεν υπήρχε τίποτα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η κα Ανακρίτρια φταίει σε κάτι;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν μπορώ να ξέρω κ. Εισαγγελέα. Πού να ξέρω εγώ τί έγινε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Παύλε, όταν εσείς λέτε αυτά η κα Ανακρίτρια τί πρέπει να γράψει; Δεν πρέπει να γράψει αυτά που λέτε εσείς;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έχει γράψει και αυτά και κάποια άλλα, έχουν γραφτεί εκεί μέσα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποια είναι τα άλλα που δεν είπατε εσείς;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα, δεν ξέρω. Δεν θα μπω στην λογική να εξηγήσω τί έχει γίνει εκεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η απολογία είναι δική σας.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέτε ότι είπατε αυτά που σας είπε η Αντιτρομοκρατική και λέτε τώρα ότι και ορισμένα δεν τα είπατε.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Είναι μερικά πράγματα εκεί μέσα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποια είναι αυτά τα πράγματα;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Λέει εκεί κ. Εισαγγελέα ότι πήγα με κάποιους άλλους 1-2 φορές να σκοτώσουμε τον Γουέλς. Από πού βγαίνει αυτό;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό δεν σας το είχε πει η Αντιτρομοκρατική;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Το έλεγε κι εγώ τους έλεγα ότι εγώ δεν ήμουν εκεί. Αυτοί επέμεναν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το είπατε στην κα Ανακρίτρια αυτό;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Είπα κάποια πράγματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε για τον Γουέλς όπως το είπε η Αντιτρομοκρατική.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Είπα μερικά πράγματα τα οποία λέει «θα υπογράψεις εδώ και θα σηκωθείς να φύγεις›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι, εντάξει. Σας είπε λοιπόν η Αντιτρομοκρατική να πεις για τον Γουέλς κι εσείς το είπατε, υπογράψατε και φύγατε. Έτσι είναι;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υπάρχει κάτι που σας είπε και δεν είπατε;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν μπορώ να εξηγήσω τώρα κ. Εισαγγελέα, με συγχωρείτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υπάρχει κάτι γραμμένο που δεν είπατε;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν θυμάμαι κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η δική σας απολογία φαίνεται μήνες τώρα υπογεγραμμένη.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι, η οποία δεν είναι δική μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να σας ρωτήσω για τον ..... και για τον Πέτρο. Λέτε εδώ πέρα ότι ο Λάμπρος και ο Φώτης πυροβόλησαν αρκετές φορές εναντίον του. Αυτό γιατί το είπατε;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Αυτά μου έλεγαν να πω, αυτά είπα κ. Εισαγγελέα. Τους ανθρώπους αυτούς δεν τους ξέρω. Τί μου λέτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ λέω αυτό που έχω μπροστά μου στην κα Ανακρίτρια.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Εγώ επιμένω ότι αυτό δεν είναι.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Παύλε, εγώ ακριβώς λέω αυτό που λέτε εσείς και στην κα Ανακρίτρια και τώρα. Έτσι δεν είναι;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν νομίζω ότι λέμε κάτι διαφορετικό. Λέτε εδώ πέρα για τον Γιάννη Σερίφη ότι αποχώρησε. Έχει αποχωρήσει από το ΄80. Είναι αλήθεια αυτό;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα, να εξηγήσω εγώ τα σενάρια αυτά;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν ξέρετε ότι ο Γιάννης Σερίφης αποχώρησε το 1980.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μου λέτε τώρα ότι εγώ ήμουν στην 17Ν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ λέω αυτά που λέτε εσείς.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι, αυτά είναι σενάρια της Αντιτρομοκρατικής. Δεν είναι δικά μου κ. Εισαγγελέα. Εγώ επιμένω ότι δεν είναι δικά μου αυτά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: 15-20 φορές λέτε συνεχώς ότι είναι στημένες. Εγώ λέω αυτό που διαβάζω.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Το έχω πει τόσες φορές. Εσείς επιμένετε. Επιμένω κι εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέτε εδώ πέρα ότι ο Γιάννης Σερίφης ήταν τότε εκτός ομάδας γιατί μόλις είχε αποφυλακιστεί από κάποια δίκη και ότι διαφωνούσε πολιτικά με τον Λάμπρο ως προς την ένοπλη πάλη. Αυτό είναι αλήθεια ή ψέματα;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν είναι δικά μου αυτά κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα είπατε ή δεν τα είπατε;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Τα σενάρια τώρα της Αντιτρομοκρατικής και των Μυστικών Υπηρεσιών θα καθίσω εγώ να εξηγήσω εδώ κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι αλλά τα σενάρια που σας είπε η Αντιτρομοκρατική τα είπατε.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι αλλά δεν είναι δικά μου. Με συγχωρείτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό που λέτε για τον Γιάννη Σερίφη είναι εναντίον του ή δεν είναι;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Με τον Γιάννη Σερίφη....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είστε πρώτα ξαδέλφια όπως ξέρω.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν είμαστε πρώτα ξαδέλφια. Είμαστε μακρινοί συγγενείς. Έχουμε βρεθεί πολλές φορές κάτω στο κέντρο της Αθήνας στις συγκεντρώσεις και ήμασταν υπέρ του μαζικού λαϊκού αγώνα. Με τις συζητήσεις που έχουμε κάνει ο Γιάννης Σερίφης αυτό έλεγε συνέχεια. Δεν έλεγε για τρομοκρατικές ενέργειες κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επί του παρόντος κ. Παύλε τα τετράδια δια χειρός Κουφοντίνα και Σάββα, κυρίως δια χειρός Κουφοντίνα ο οποίος ήταν ο «λοστρόμος› του καραβιού, έτσι είπε εδώ ο κ. Περατικός Μιχάλης μας δείχνουν ότι πήρατε χρήματα, έναν «Βαγγέλη›.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Λέγομαι Σερίφης Παύλος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: 11.500.000.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Πού είναι κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι γραμμένα. Ο κ. Κουφοντίνας έγραφε ότι τα πήρε ο «Βαγγέλης› και τα έβαλε στην τσέπη του.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν ξέρω, δεν μπαίνω σε αυτή την λογική κ. Εισαγγελέα και στα σενάρια αυτά. Είπα και στον κ. Πρόεδρο ότι εγώ δούλευα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ τώρα τί να πω κ. Παύλε;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κι εγώ τί να πω κ. Εισαγγελέα; Τα λεφτά τα δικά μου πού πήγαν; Από τα δύο οικόπεδα που πούλησα πού πήγαν τα λεφτά κ. Εισαγγελέα; Αυτά που δούλευε η γυναίκα μου πού πήγαν;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πού να ξέρω εγώ;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Στα μπουζούκια πήγαν; Εγώ δεν πήγαινα ούτε σε μπουζούκια ούτε σε καζίνα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στο τετράδιο σας φέρνουν μισθοδοτούμενο.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν ξέρω ποιον φέρνουν. Δεν λέει «Σερίφης Παύλος›. Λέει Σερίφης Παύλος; Κύριε Αναπληρωτή Εισαγγελέα, δεν αποδέχομαι, δεν έχω καμία σχέση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θα έρθει και η δική μου η σειρά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Παύλε, εδώ ενώπιον της κας Ανακρίτριας λέτε για τον «Λάμπρο› αυτόν τον λαμπρό Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, το μεγάλο αστέρι του επαναστατικού αγώνα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επαναστατικού είπα. Δεν τον είπα ένοχο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μην εκδηλώνεστε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πολύ φωναχτά τα λέω. Εδώ πέρα έχουμε επαναστάτες κατηγορουμένους οι οποίοι τάραζαν τον κόσμο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Λιγότερη ειρωνεία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Καμία ειρωνεία. Έχουν δηλώσει ότι είναι και Κολοκοτρώναιοι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ασκείται το καθήκον σας αλλά με λιγότερη ειρωνεία. Δεν περιμένουμε να ακούσουμε ......

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Περιμένετε από τα θύματα όμως, από τους νεκρούς. Αφήστε τους νεκρούς.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αφήστε τα αυτά κ. Εισαγγελέα. Δεν νομίζω ότι ο ρόλος της Εισαγγελίας είναι να αποδίδει επαναστατικά εύσημα ή μη επαναστατικά εύσημα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Παύλε, για τον Λάμπρο....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην τον πείτε και Πάμπλο.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Να μην μπερδευτούμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Παύλος δεν είστε;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ο κ. Πρόεδρος κάτι είπε, μην με μπερδέψετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο Πάμπλο έχει και μία σοβαρότητα κύριε Παύλο.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ο κ. Πρόεδρος κάτι είπε, μην μας μπερδέψετε. Δεν είπα εγώ ότι δεν είχε σοβαρότητα. Όλοι έχουν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέτε εδώ για τον κ. Γιωτόπουλο ότι ήταν πάντοτε υποστηριχτής, δηλαδή υπέρ της ένοπλης πάλης. Αυτό λέτε. Τα είπατε αυτά;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Τον κ. Γιωτόπουλο εγώ δεν τον γνωρίζω κ. Εισαγγελέα. Δεν τον γνωρίζω, δεν τον έχω δει ποτέ μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πώς τα θυμηθήκατε όλα;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν τον γνωρίζω τον κ. Γιωτόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα, αυτά που θέλετε .....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, τον ρωτάω πώς θυμήθηκε όλα αυτά να τα πει. Ο κατηγορούμενος δεν έχει ανάγκη βοηθείας. Ο κατηγορούμενες εξετάζεται από τον Εισαγγελέα ο οποίος τον ρωτά και βεβαίως εμένα με ενδιαφέρει η αλήθεια, αυτή η οποία ενδιαφέρει και τον κατηγορούμενο και όλους.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Την αλήθεια κ. Εισαγγελέα, βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Παύλε, είπατε ότι αυτά σας τα είπε να τα πείτε η Αντιτρομοκρατική επί 40 ώρες.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ερωτώ εγώ πώς τα θυμηθήκατε όλα; Πώς τα κράτησε όλα τα μυαλό σας;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έχω πει κάποια και τα περισσότερα έχουν γραφτεί και τα ήξεραν ήδη. Μου τα έλεγαν συνέχεια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι κύριε, εσείς πώς τα θυμηθήκατε και τα είπατε στην κα Ανακρίτρια;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Θυμήθηκα κάποια πράγματα κ. Εισαγγελέα, αυτά που μου έλεγαν συνέχεια επί 40 ώρες. Μου τα έλεγαν συνέχεια. Τί άλλο να σας πω δηλαδή;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πώς θυμηθήκατε τόσα γεγονότα και με τέτοιον ειρμό να τα πείτε στην κα Ανακρίτρια; Έχετε καλή μνήμη;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Θυμάμαι κάποια πράγματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τον «Λάμπρο› τον κ. Γιωτόπουλο λέτε ότι ο Λάμπρος αρνείται την συμμετοχή του παρά το γεγονός ότι τον έχουν αναγνωρίσει πολλοί και δεν έχετε εσείς καμία αμφιβολία ότι ήταν ο αρχηγός της 17Ν.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν τον γνωρίζω τον κ. Γιωτόπουλο κ. Εισαγγελέα. Δεν τον έχω δει ποτέ στην ζωή μου. Εδώ τον είδα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέει επίσης ότι δεν τον έχετε δει πρόσφατα, το 2002 από κοντά. Από πολύ καιρό τον βλέπατε όμως, έχει αλλάξει.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν μπορώ να δώσω εξηγήσεις σε αυτά κ. Εισαγγελέα. Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Δεν τον έχω δει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Παύλε, υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες εδώ πέρα οι οποίες μου κάνουν εντύπωση. «Θέλω να διευκρινίσω ότι τον Λάμπρο δεν τον έχω δει πρόσφατα από κοντά αλλά τον αναγνωρίζω από τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο, βλέποντάς τον ζωντανά στην τηλεόραση. ¶λλωστε δεν έχει αλλάξει και πολύ από τον καιρό που τον πρωτογνώρισα›. Δηλαδή εδώ αντιλαμβάνεστε τι λέτε.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κι εγώ επιμένω κ. Εισαγγελέα ότι δεν τον έχω δει τον άνθρωπο. Δεν τον γνωρίζω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στην κα Ανακρίτρια ζητάτε να υπαχθείτε στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου. Έτσι λέτε εδώ.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Αυτά δεν είναι δικά μου κ. Εισαγγελέα. Μου τα έλεγαν να τα λέω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πάντως δεν μου είπατε κάτι που να έγραψε η κα Ανακρίτρια εκτός από αυτά που σας είπαν και είπατε.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Αυτά μου έλεγαν συνέχεια επί 40 ώρες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν μου είπατε ούτε 1 από αυτά που δεν είπατε αλλά τα έγραψε.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα, ότι και να μου έδιναν θα υπέγραφα. Ότι και να είχε γραφτεί θα το υπέγραφα. Πάσχω. Είπα κάποια πράγματα τα οποία βεβαίως μου τα έλεγαν συνέχεια να τα πω, να υπογράψω και να σηκωθώ να φύγω. Δεν υπήρχε ούτε δικηγόρος, ούτε μου τα διάβασαν το τί έγινε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εντάξει κ. Σερίφη.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν τελείωσε ο κ. Εισαγγελεύς θα ήθελα να υπομνήσω εις το Δικαστήριό σας και πάλι την διάταξη του άρθρου 14 παράγραφος 3. Θα πρέπει να υπομνήσω εις το Δικαστήριο ότι το σύνολο των ερωτήσεων του κ. Εισαγγελέως κατέτεινε εις το να ομολογήσει ο κατηγορούμενος την ενοχή του. Τα όσα του ελέχθησαν να απαντήσει αν εκείνα που γράφονται στα τετράδια, εκείνα που έχει εισπράξει αποτελούν αμοιβές για την συμμετοχή του, εάν, εάν, όλα αυτά κατέτειναν εις στο να υποχρεωθεί ο κατηγορούμενος να ομολογήσει την ενοχή του παρά την ρητή εναντίωσή του.

Νομίζω ότι έχει και θα παρακαλέσω τον κ. Γραμματέα αυτό να σημειωθεί ευθέως εις τα πρακτικά διότι αντιλαμβάνεστε ότι η παραβίαση αυτής της διατάξεως – δεν είναι υποχρεωμένος να γράφει ότι λέγεται....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, αυτό αφού το ζητάτε θα το καταχωρήσουμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Είναι ένα αίτημα εδώ. Εάν λοιπόν υπάρχει αυτός ο καταναγκασμός του κατηγορουμένου στο να ομολογήσει έχουμε μία ρητή παραβίαση αυτής της διατάξεως με όλες τις εξ αυτού συνέπειες. Συνεπώς επειδή προτίθεται η υπεράσπιση αυτό το θέμα να το φέρει αρμοδίως ενώπιον της αρμοδίας αρχής εν σχέσει με τα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή ενώπιον του ακροατηρίου σας παρακαλώ να υποδειχθεί εις τον αξιότιμο κ. Εισαγγελέα ότι οφείλουμε κάποιον σεβασμό εις ορισμένους κανόνες που πρέπει να διέπουν την όλη διαδικασία.

Κύριε Πρόεδρε, επειδή αυτό το θέμα του τετραδίου και των χρηματοδοτήσεων γίνεται ιδιαιτέρα χρήση εκ μέρους του κ. Εισαγγελέως να θέσω υπόψη σας αυτά τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι ο κ. Σερίφης συνήψε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ένα δάνειο 8.200.000 δραχμών τον Ιούνιο του 1994 και επίσης από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχει δανειστεί και ο ίδιος και η σύζυγός του από 3.100 ευρώ για την αντιμετώπιση τρεχουσών αναγκών της οικογενείας του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φέρτε τα εδώ περά. Αυτά είναι έγγραφα τα οποία θα συνεκτιμηθούν. Η μόνη βία –λέει- είναι η βία των αποδείξεων. Δηλαδή «εδώ λέει εκείνο, τί λες εσύ..›. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε αυτό στον κ. Εισαγγελέα, διαφορετικά είμαστε μακριά από το καθήκον μας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Επιτρέψτε μου, δεν συνδυάζεται η εφαρμογή της διατάξεως του Διεθνούς Συμφώνου με το δικαίωμα σιωπής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε «προκρούστιες κλίνες› έχουμε φέρει εδώ μέσα απ’ ότι είδατε, είπαμε στην αστυνομία δεν βλέπαμε τί έγινε, λέμε ό,τι θέλουμε, στην ανακρίτρια δεν ήμαστε εκεί, αλλά που είμαστε δεν βλέπουμε να ασκείται κάποια βία. Εάν και από τα μάτια μας και αυτά τα διαψεύσουμε, τότε φοβάμαι ότι «πηγαίνουμε στους Εσκιμώους πάγο›.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, ας σεβαστούμε ορισμένους κανόνες που έχουν παγιωθεί πλέον στην έννομη τάξη μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας είπα ότι το δικαίωμα σιωπής το έχει, το δικαίωμα απαντήσεων το έχει, απ’ ότι είδατε απάντησε ο άνθρωπος χωρίς να αλλάξει καθόλου τη γραμμή του....

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η Υπεράσπιση δεν ελέγχει τον κατηγορούμενο και δεν τον ψέγει διότι δεν άσκησε το δικαίωμα σιωπής, το θέμα είναι τί πρέπει να κάνει η Έδρα επί του θέματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Έδρα θα κάνει τέτοια ώστε να μην επηρεάζεται η απολογία του κατηγορουμένου και να μην αίρεται το δικαίωμα σιωπής ή να λέει πράγματα τα οποία να τον επιβαρύνουν. Δεν είπε τέτοια πράγματα, επομένως τί να λέμε τώρα;

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Επειδή εγώ δεν αντιλήφθηκα τις συνθήκες υπό τις οποίες απολογηθήκατε στην κα ανακρίτρια, θα σας υποβάλλω τις ακόλουθες ερωτήσεις: Εδώ φέρεστε να απολογείστε ενώπιον της Προανακριτικής Αρχής στις 25/7/2002 ώρα 09:05. Το θυμάστε;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Εκεί σας απαγγέλλουν την κατηγορία και σας ρωτούν να απαντήσετε στην κατηγορία. Λέτε ότι «δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες που μου προσάπτουν, ό,τι άλλο έχω να πω, θα το πω στον κ. Εισαγγελέα›. Επακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις δικές σας. Η ερώτηση η πρώτη είναι αν γνωρίζετε το άτομο με τα στοιχεία Χριστόδουλος Ξηρός, ψευδώνυμο «Μανολης› και σε θετική περίπτωση αν έχετε συναντηθεί ποτέ στη ζωή σας, κάτω από ποιες συνθήκες. Απαντάτε «γνωρίζω το άτομο αυτό με το όνομα Ξηρός, τον έχω γνωρίσει πριν 15 χρόνια, είχαμε συναντηθεί τυχαία δυο-τρεις φορές›.

Στην επόμενη ερώτηση αν γνωρίζετε το άτομο με τα στοιχεία Ξηρός Σάββας και ψευδώνυμο «Μιχάλης›, απαντάτε «δεν τον γνωρίζω, δεν έχουμε συναντηθεί›, για τον κ. Κουφοντίνα σας ρωτάνε, πάλι απαντάτε ότι δεν έχετε συναντηθεί. Σας υποβάλλεται η επόμενη ερώτηση, αν γνωρίζετε άτομα με τα στοιχεία Γιωτόπουλος Αλέξανδρος ή ψευδώνυμο «Λάμπρος›, σε θετική περίπτωση αν έχετε συναντηθεί ποτέ, απαντάτε «δεν τον γνωρίζω›. Η επόμενη ερώτηση είναι αν έχετε επισκεφθεί τα διαμερίσματα στην οδό Πάτμου και Δαμάρεως τα οποία η 17Ν είχε χρησιμοποιήσει, απαντάτε «δεν τα έχω επισκεφθεί›.

Σας λένε ότι ο Σάββας Ξηρός στην απολογία του από 20/7, πέντε μέρες πριν, σας περιγράφει και σας ξέρει με το όνομα «Βαγγέλης›, σας ρωτούν αν έχετε να πείτε τίποτα και απαντάτε «δεν έχω σχέση με το όνομα Βαγγέλης›. Η τελευταία ερώτηση είναι «ο φίλος σου Καρατσώλης Κωνσταντίνος και σήμερα συγκατηγορούμενός σου, ξέρει ότι χρησιμοποίησες το ψευδώνυμο Βαγγέλης› και απαντάτε «ψεύδεται, τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω›.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή